Keresés

Részletes keresés

Robzon Creative Commons License 2000.01.15 0 0 59
WinniePooh!
Tök igazad van, csak jobb 10.400-ért megemésztetlen zsírt f#sni (már bocs), mint eleve 30%-al kevesebb zsírt enni. (Ami tényleg hülyeség, nem is tudom, hogy juthatott az eszembe…Őrült vagyok!)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.14 0 0 58
XENICAL
Igaz 42 szem 10.400 Ft, de sokáig elég. És jó. 9 kg lement. Ami zsírt megeszel annak a 30%-át ki is zavarja azonnyomban.
Robzon Creative Commons License 2000.01.13 0 0 57
Akkor volt a felszívódás, most pedig a raktározásról…
Ugye az energia mérleg elv szerint ez úgy működne, hogy ha energia többletünk van, akkor az zsírban elraktározódik, de ez – asszem - egyáltalán nem ilyen egyszerű.
- Örökletes tényezők határozzák meg - akár az anyagcsere sebességét – a raktározási hajlamot is, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs mit tenni, hanem csak annyit, hogy vannak akinek könnyebben nőnek a zsírpárnái mint másnak.
- A zsírszövetet alkotó sejtek olyanok mint sok kis zacskó, ha hízol megtelnek zsírral, ha fogysz kiürülnek, de a számuk nem változik. A darabszámuk és elhelyezkedésük gyerekkorban alakul ki, könnyen lehet, hogy ez 6 a raktározási hajlamra is.
- Szerintem a hirtelen változtatás a táplálkozási szokásokon – akár bevitel növelés, akár csökkentés – fokozza a raktározást.
- A rendszertelen táplálkozás (paradox módon, hiszen a hasznosulást rontja) – szerintem - a raktározást fokozza.
- Szervezetünk bármiből képes raktározható zsírt előállítani, de leginkább a zsír rakódik le zsírként, aztán a szénhidrátok, és legkevésbé a fehérjék.
- Az időpont nagyban befolyásolja, hogy a tápanyag raktározásra kerül, vagy elégetésre. A zsír a nap folyamán bármikor szívesen elraktározódik, de a szénhidrát reggel először az éjjel kiürült „átmeneti tárolókat” tölti fel (a májat, vázizomzatot), fedezi az egésznapi energiaigényünket, és csak ezen felül kerül raktározásra. Tehát főként az a szénhidrát alakul zsírcivé amit este eszünk. Fehérjéből nehéz annyit enni, hogy testzsírrá legyen.
Robzon Creative Commons License 2000.01.13 0 0 56
Konyak!
Nincs itt semmi baj, csak az, hogy rossz a viszonyítási alapod. Körbenézel és – majdnem jogosan - tök meg vagy elégedve azzal amit csinálsz. Sajnos a 8 kiló súlyfelesleged (egy nőnél ez +15%-20% testzsír!) viszont teljesen egyértelműen jelzi, hogy nem stimmelnek a dolgok. Mindig a nálad jobbakat vedd magad elé példaként, ne a többséget. Az átlag magyar a többszörösét eszi az elégnek, semmit sem mozog, ellenben 4-6 órát döglik a tévé elött, 60%-ban kövér, 50 évesen többnyire rákos, vagy szívérrendszeri panaszai vannak, 30%-ban kezeletlen lábgombája van, és egy év alatt csak két(!) tubus fogkrémet használ el. :)
„nem szoktam vacsorázni (max. egy pohár tejet, túrórudit, almát)”
Az hogy vacsorára nem eszel még egy ebédet – mint az átlag magyar – normális kéne hogy legyen, nem pedig „extra”. A túrórudi pedig döbbenetesen zsíros (20% fölött, akár a csokik) azon kívül tök répacukor az egész, és ebben a konstellációban - főleg este - az egész úgy megy zsírba mint annak rendje.
„heti kétszer konditerembe járok.”
Ha heti kétszer intenzív és komoly súlyzós edzést végeznél, akkor se lenne látványos eredménye, főleg pedig nem fogyás. A súlyzózás elsődleges hatása az izomtömeg növelése (lenne, ha tényleg jól edzenél, - ami sajnos nagyon ritka, remélem Te a kivételek közé tartozol - és minimum dózis a heti három alkalom.)
Szóval – ha engem kérdezel – felejtsd el azt a gondolatot, hogy tökéletes az életviteled mégis jön a súlyfelesleg mert ilyen nincs. Elhiszem, hogy az átlagnál többet teszel magadért, de ez még mindig rém kevés bír lenni. Abszolút bizonyság rá a 8 kila plussz. De ha igaz, el fogom mesélni, hogy – szerintem - hogyan lehet napi fél órában megtenni a majdnem maximumot a zsírbólfogyás érdekében, és még csak nem is lesz túl fárasztó.

Szóval – ha kivicsorogtuk magunkat - elmesélem hogyan képzelem a helyes, (előzőleg „jó magyarosan” táplálkozó embereknél fogyáshoz vezető) táplálkozást…
A legtöbb túlsúlyos ember mindent megtesz azért, hogy az elfogyasztott kaja minél kevésbé tudjon felszívódni, minél kevésbé hasznosuljon, ez azért tetszik nekik, mert ez a boldogság netovábbja amikoris zabálni lehet, mégse hízunk. Jó biznisz a kölönféle gyomor, és vékonybél csonkítás, a különféle kamandusz és az egy-két tényleg működő zsírfelszívódást akadályozó tabletta. Ezekkel a módszerekkel csak az a gond – szerintem – hogy az emésztetlen kaja a vastagbélbe kerül és ott mérgezéseket okoz (főként a fehérjék). Másrészt annál több energiád marad másra minél kevesebbet fordítasz emésztésre. (Nézzetek hülyének, de én hiszem, hogy van valami olyasmi, hogy életerő: a test komplex és összefüggő energiarendszert alkot, amit fordíthat bármire, betegségek leküzdésére, regenerációra, és pont ebből az energiából von el az emésztés is.) Ha egészségesen akarsz étkezni akkor azért kell mindent megtenned, hogy jó legyen a felszívódásod:
- Minél többször, és minél kevesebbet enni.
- Egyszerre lehetőleg minél kevesebb félét. (Halál a magyar ebéd: húslevesrizsrántothúsubisalisomlóisör egybe. Gyomor, amelyik tudja, hogy ilyenkor mihez kapjon.)
- Az étkezéseknek megadni a módját. Leülni és enni, nem pedig gyorsan bekapni valamit (mert az már egy gyökeresen másik műfaj, ugye ;)). Érdekes megfigyelni a gyorsétkezdéket, ahogy kialakul az emberekben a McD pszichózis – a sorban állás hatására talán? -, és milyen rekordidő alatt betömik a fejükbe a mocskot. Ki kéne stopperelni, de szerintem otthon legalább 30%-al tovább tart.
- Az ennivalót alaposan megrágni.
- Rendszeresség kialakítása. A naponta ismétlődő étkezési ciklusra jól fel bír készülni az emésztőrendszer.
Most gondolom mindenki furcsán néz, hogy kerül egy fogyi-topicba leírás arról hogyan kell úgy enni, hogy még több hasznosuljon, de – mondom – szerintem fontos az egészség érdekében a jó felszívódás, még ha emiatt kevesebbet lehet is enni. (Meg amúgy is, ne együnk, legyünk napelemesek: ezé a jövő, hisz jön a nyár!)
Folyt köv…

Előzmény: Konyak (55)
Konyak Creative Commons License 2000.01.13 0 0 55
Egyetértek. A baj csak az, hogy én egészségesen élek. Úgyhogy nagyon nincs min változtatni. Nem dohányzom, heti kétszer konditerembe járok. Imádok kirándulni, este vacsora helyett jókat sétálni. És emellett alig eszem húst (mert nem szeretem), nem szoktam vacsorázni (max. egy pohár tejet, túrórudit, almát) és a csokoládét sem tömöm magamba mázsaszám. Mégis itt az a pár kiló plusz. Azt hiszem, jórészt az ülőmunkából adódik, de ezen nem változtathatok. Szóval, mit kéne még tennem?
Előzmény: Robzon (54)
Robzon Creative Commons License 2000.01.12 0 0 54
Le mertem volna fogadni, hogy a fagyinak sikere lesz. :) De csak vacsorára működik, és csak azoknál az átlag magyaroknál akik átlag magyar vacsit esznek, azaz félvájling pörkűtet’, vagy ennek TNT egyenértékét (ami megfelel a hirosimai atombomba 200szorosának.)
Súlyt veszteni bazikönnyű, és egymillió olyan módszer van, amivel gyorsan megtörténhet a dolog. (Pl. ha már itt tartunk behúzol reggelente 1 csík ’gyors’-ot, garantáltan a lehető legrövidebb idő alatt éred el a legnagyobb súlycsökkenést, a legkisebb erőfeszítéssel: örülsz ha nem látsz kaját. A hatvanas évek legendásan hatékony fogyasztószer alapanyaga végül is az a_m_f_e_t_a_m_i_n (ne találja meg a kereső ;)) volt. Az hogy mellékhatásként jól megrogyasztod a májadat, vesédet, agyadat, tönkremennek a fogaid, és tipikus 60/40-es rossz fogyás már ne zavarjon. De idetartoznak azok is, akik „karcsúra cigizik” magukat, stb.)
Azt kellene felfogni, hogy nem az a cél, hogy az ember a legrövidebb idő alatt a legnagyobb súlyveszteséget elérje, hanem az, hogy egy olyan életvitelt alakíts ki, ami magával hozza, hogy a súlyfelesleged eltűnik, és a tested egészséges és szép lesz. Az időfaktor harmadlagos. Hiszen amikor már túl leszel a dagadtságon egyáltalán nem fog érdekelni, hogy nyolc hét, vagy fél év alatt érted el a versenysúlyod, viszont ha csak kúra jellegű dolgot csinálsz (gondolom nem akarsz életed végéig fagyin élni), akkor garantáltan visszahízol utána, csak idő kérdése. No és a drasztikus kúrák mellékhatásai is elkísérnek életed végéig.
A túlsúly csak okozat, és az okot kell megszüntetni a végleges eltüntetéséhez, ami nem más mint az egészségtelen életmód.
Előzmény: Konyak (53)
Konyak Creative Commons License 2000.01.11 0 0 53
Hű, ez a fagyi-módszer nagyon szimpatikus! :-)) De mi van azzal, aki nem szokott vacsorázni? Ebédre nem jó?
Előzmény: Robzon (52)
Robzon Creative Commons License 2000.01.11 0 0 52
Semzy!
De miért nem írod ide a módszert? Szerintem tök figyel mindenki. Engem például nagyon érdekelne, és szívesen küldök e-mailt is ha csak az kell. Sőt még egy – most hallott – tuti tippet is elárulok neked előlegbe: minden este fagyit kell vacsorázni magában. Ez tuti fogyás. (Lehet, hogy a hosszú élet titka is ez, de ebben már nem vagyok biztos.) Na, ne kéresd magad, mesélj!
Előzmény: Semzy (51)
Semzy Creative Commons License 2000.01.10 0 0 51
Aki szeretne egy tuti módszert, az most figyeljen! Nekem sikerült felesleges 6 kilómat leadni egy hónap alatt, és már 5 hónapja tartom versenysúlyom. Ha érdekel ide írj: tomk@freemail.hu.
Üdv és sok sikert mindenkinek!
Exti Creative Commons License 2000.01.10 0 0 50
Szia Shika!
A többiek meg nem nagyon lelkesednek a mihamarabbi újélet reményében...
Én részemről nem várom meg, amíg mindenkinek jó lesz az időpont, mert olyan nem lesz. Robzontól szerintem épp elég segítség, ha leírja azokat, amiket úgyis nekünk kell(ene) megvitatni és megemészteni. Konyak ráér bekapcsolódni, mert alig van mit fogynia :-) Az a helyzet, hogy én még a szombati (vagy azutáni vagy azutáni) alakulást sem várom meg, hanem holnap megveszem a noteszt, a méréseket már ma elvégeztem (hót ciki az eredmény, de ez felbőszített), a fotó a legnehezebb... de meglesz az is. Talán egy rutin orvosi vizsgálat is belefér szerdán.
Aztán nosza!
Ha van, aki a napokban akar csatlakozni, amíg az alakulást halasztgatjuk, írjon emilt, egyeztethetjük a noteszünket :-))
Robzon, kérlek, ne kímélj! Imádom az ostorzó stílusodat, fiúk-lányok, Ti meg húzzatok bele a tali szervezésbe...
Jó éjt! Exti
Előzmény: shika (48)
Robzon Creative Commons License 2000.01.10 0 0 49
Na akkor nézzük tovább a „Robzon móccert”. (Szerény a csákó, hiába…)
Most lépünk a meditatív szakaszba: üljünk le egy elsötétített szobában lótuszülésbe, csukjuk be a szemünket, (elaludni nem ér!) és gondoljuk végig a következőket: „fogyókúráztam már egy csomószor, most mégis itt vagyok, és nem tetszik amit látok, de ennek most vége, mert végérvényesen és visszavonhatatlanul megváltoztatom az életmódomat, és annyira jól fogok kinézni, és annyira jól fogom érezni magam a bőrömben, mint a pinty.” (Itt szeretném felhívni a figyelmet a pintyek univerzális, jolly-joker mivoltára, és arra hogy feltehetően mennyire jól érzik magukat a bőrükben.)
Na ha a lelkiéletet ezzel letudtuk, akkor máris örülhetünk a következő örömhírnek: az életmódváltás egy csomó papírmunkával jár! Először azt kell tudnunk, hogy honnan indulunk, vegyük fel a következő adatokat:
- testsúly, életkor, testmagasság.
- testzsírarány (de jó, hogy már tudjuk, hogy kell mérni, különben most csak leshetnénk gyagyán.)
- egy „ilyen volt” fotó, a majdani éles kontraszt végett fürdőruhában.
- nem ártana egy vérkép, koleszterinszint, und so weiter. (Bár – állítólag – a táplálkozási szokásokon történő változtatás kevésbé hat vissza a koleszterin szintre mint eddig hitték.)
- Mostantól írunk mindent amit elfogyasztunk, időponttal, mennyiséggel. Természetesen a folyadékokat is, természetesen a fél pohár vizet is, a kávét is, az 1 szem kockacukrot is. Mindent, ami energiaértékkel bír, illetve folyadék. (tehát valahogy így:15:35 víz, 1dl.; 17:15 zsemle 2 db, parizer 50g, paradicsom 50g, stb.) A cukormentes rágógumit nem kell. :) Az első héten ne változtassunk eddigi táplálkozási szokásainkon, ennek feljegyzése része a kiindulási helyzet felvételének. Vegyünk 1 helyes kis noteszt, és alakítsunk ki egy frankó kis Pavlovi feltételes reflexet, ha eszünk ösztönösen induljon meg a papír és toll elválasztásunk. Mellékhatásként felléphet, hogy a környezetünk eleinte hülyének néz bennünket, de amikor látják az eredményeket, és majd irigykedve kérdezik a „titkot” csak adjuk be nekik a „fogyókúrás varázsnotesz” dumát, ami „negligálja a bevitt kalóriákat”, és ajánljuk fel, hogy jó pénzért szerezhetünk nekik is ilyet. ;) Szóval mostantól jegyezzünk mindent, ez lesz az alapja a táplálkozási szokásaink átalakításának.
shika Creative Commons License 2000.01.09 0 0 48
Robzon!

Hát ennek nem igazán örülök, hogy nem tudsz eljönni.

Konyak! És többiek!

Lehet,hogy a jövö hét nagyon közel van? Jó, legyen két hét mulva.A helyszin pedig legyen mondjuk a :Astoria-nál a Mekitöl 50 méterre lévö
valami Fish... nevü halbüfé.

Robzon Creative Commons License 2000.01.08 0 0 47
Exti, Mata!
Természetesen a "titkot" el fogom mondani itt, a fórumban, nem rejtem emilbe. Azt, hogy a dokumentálást hogyan gondolom, és minden mást is leírok majd ide (amúgy is le kéne, mert készül egy oldal a témában, de ezt már mondtam), hogy mindenki értse, és maga tervezhesse meg a saját átalakítását. Ez a topic rendkívül jó keretet nyújt a project-hez. Az se lenne baj, ha lenne egy kontroll csoport, aki nem hisz nekem (tényleg mér hinne bárki is?), érdekes összehasonlításokra adna módot. A személyes találkozón meg mindenki a saját szemével győződhetne meg a különböző módszerek hatásosságáról.
Ja, és Exti, se sértődős nem vagyok, se szakember. Csak arról van szó, hogy 15 éve foglakozom ezzel a témával lelkes - és örök :) - amatőrként, és idővel egy teljes rendszerré állt össze a fejemben. Sikerült a szakirodalmat, a kudarcaimat, sikereimet, (és másokéit is) beleillesztenem, és összepasszolt. Na aztán, hogy most ez a félhülyék magabiztossága, vagy tényleg igazam van, azt csak a gyakorlat dönt7i el. Eddig mindig működött, és - mondom - szerintem logikus is.

Shika!
A bőrredő mérésnél el felejtettem leírni, hogy nem szabad összenyomni a tolómérővel, úgy pontos a mérés, ha csak érinted a bőrfelszínt.
Sajnos én földrajzi okokból nem bírok jelen lenni, de remélem jól fogtok szórakozni, és sok sikert kívánok az alakuláshoz. Addig igyekszem mindent lejegyezni a topicba, legyen mit megvitatnotok.
Én sosem voltam igazán anonim, akárki megtudhatja rendkívül egyszerűen az összes személyes adatomat. (Hogy mér érdekelne bárkit is, azt ugyan nemtom.)

testzsírmérő

Alakformálás

Konyak Creative Commons License 2000.01.08 0 0 46
Nekem a szombat most valószínűleg nem jó, de lélekben veletek leszek :-((
shika Creative Commons License 2000.01.08 0 0 45
Elnézést kérek mindenkitöl, hogy rossz gazdája vagyok e topicnak, de nekem hetente csak egy-két alkalommal van lehetöségem netezni.
Tehát kezdjük: Jövö hét szombatján (2000. jan.15.én) többek kérésére, alakulo ülést kéne tartani.A pontos időpont és hely még nincs kijelölve, de ugy nézki, hogy Budapesten a kora délutáni orákban egy salátabárban kéne összejönni.Kérek visszajelzéseket, ötleteket!!! Ha mégegyszer kérhetném: ne e-mailba irjatok hanem ide a topicba.
Szeretném, ha Robzon szaktanácsado is el tudna jönni!!
Szeretném, ha ez a FOGYI-klub leendö tagjai addigra megmérnék a tolomérös modszerrel a testzsirarányukat.(Én viszek magammal egyet azoknak akik addig nem tudták megmérni.El lehet vonulni a vele mosdoba.)
Szeretném, ha nem ijednének meg azok, akik nagyon tartanak a személyes megnyilvánulástol:engem nem érdekel ki milyen néven ir ide és milyen néven fog bemutatkozni a találkozokon.Talán Robzonnak van egy kis hátránya ez ügyben: anonim szaktanácsado?
Ha jol sikerül a találkozo akkor utána elmegyünk sörözni? :))

Exti Creative Commons License 2000.01.07 0 0 44
Robzon!
Félreérthető voltam, ne haragudj, természetesen veled kapcsolatban mondatom második fele, a szakember jut eszembe. Az én hibám, hogy nem tájékozódtam eddig ebben a témakörben, ami pedig nagyon rámférne. Mata válaszemiljét nekem is elküldöd? Köszi.
Exti
Előzmény: Robzon (42)
mata Creative Commons License 2000.01.07 0 0 43
Robzon!
Oké, benne vagyok. Emil ment.
Előzmény: Robzon (42)
Robzon Creative Commons License 2000.01.06 0 0 42
Mata!
Természetesen fizetős. Egyfajta szimbiózisra gondoltam, én elmondom a titkot, aki pedig csinálja, az vállalja hogy az egész folyamatot őszintén, és kíméletlenül dokumentálja. (Psszt! De azért, mert jól az orra alá akarom dörgölni valakinek! ;) )

Exti!
Lebuktattál, a múltkor sikerült megvennem az antikváriumban, a Kiskegyed, az Őnagysága, meg a Csók és Könny néhány évfolyamát. Azóta vagyok ilyen rém képzett fogyásilag. (De a 77 különféle női orgazmus c. sorozat is mélyen megragadt bennem. Meséljek?:))
Amúgy a „tudományom” már kifejtettem nagyrészt az Alakformálás topicban, sőt egy webszájt is lesz a témában. De addig itt is szívesen rendelek, amíg ki nem utáltok.

Most arról fejtegetek, hogy hogyan tudjuk eldönteni, hogy mennyire vagyunk kövérek, illetve, hogy mennyit fogytunk.
Az alapvető probléma a súlyméréssel, hogy a mérleg nem árulja el, hogy a súlyváltozás milyen testkompozíció változást jelent. Sőt látványos változások történhetnek súlyváltozás nélkül is, például, ha leadsz két kiló zsírt miközben egyidejűleg felszedsz két kiló izmot, az jelentősen javít a megjelenéseden, míg fordítva jelentősen ront, anélkül hogy a mérleg bármit is jelezne. Ugyanez – a zsír-izom arány figyelmenkívül hagyása – a gond a különféle mutatószámokkal:
A leggyakrabban használt az optimális testsúly (kg) = (testmagasság (cm) – 100) – 10%
178 centimmel ezek szerint 70 kiló lenne az optimális testsúlyom (tehát nagyon komoly14 kiló feleslegem van.)
A másik „népszerű” a testtömegindex:
BMI = testsúly(kg) / (testmagasság(m) * testmagasság(m))
Azaz 84kg / (1,78m*1,78m) = 26. Itt 25 az optimális, tehát a BMI szerint csak csekély túlsúlyom van.
Tehát gondolom már ebből is nyilvánvaló, hogy mivel az emberek annyira különbözőek, ezek a mutatószámok nem sokat mutatnak igaziból, de szerencsére van teljesen egzakt módszer a súlyfelesleg mérésére.
Ezt testzsír-arány mérésnek hívják. És pontosan azt csinálja amit szeretnénk, megmondja mennyi a felesleg rajtunk.
Ha a testzsírarány:
0-10%: nagyon vékony (etiópok, „szuperszálkás” verseny forma testépítőknél)
10-20% normális, szép egészséges alkat
20-30% túlsúlyos
40% felett súlyosan elhízott.
Ez hihetetlenül fog hangzani, de a testzsírarány a legegyszerűbben testzsíraránymérővel mérhető. :) Ez egy ölég drága (30-40 eFt) elektronikus kütyü, amit szépen be kell állítgatni, kétkézbe kell fogni, és 7 másodperc tűnődés után megállapítja a testzsírarányt. (Hogy az előbbi példákat plasztikusabbá tegyem, az én testzsírarányom most 11%, nyáron olyan 8%-körül tartom.)
Egy olcsóbb módszer a testzsír mérésére a bőrredő mérés, összecsípjük a bőrt a zsírral együtt (ez a bőrredő, ugye), és egy közönséges tolómérővel megmérjük a vastagságát. A mérést hét helyen kell elvégezni:
-tricepsz: a felkar hátsóközépvonalán függőleges irányú redő
-csípő: a medencecsont felett, a test oldalsó középvonalán, nagyjából vízszintesen
-hát: oldalt, a lapocka felett a függőlegessel 45 fokot bezáró bőrredő
-oldal: a test oldalsó-középvonalán a szegycsont alján, vízszintes irányban
-has: a köldöktől jobbra 3, és lefelé 1 centire, vízszintes irányban
-mell: a mellbimbótól a hónalj felé tartó vonalon kb. 45 fokban (ez nőknél nem tom hogy jön össze…)
-comb: a láb elülső-középvonalában a térd és a csípő között félúton. Függőleges irányú bőrredő.
A milliméterben mért értékeket összeadod, és elosztod 7-el (átlagot számítsz), na ami kilyön az nagyjából a teszsírarányod százallékban. Ez utóbbi módszer rém olcsó (egy tolómérő párszáz forint, a legkutyább műanyag is jó), viszont kell hozzá valaki aki segít. (Az már tényleg ügyes, aki a saját hátán bőrredőt tud mérni egyedül). És ne mondjátok, hogy macerás, mert elég egy héten egyszer megcsinálni, nem tart tovább 5 percnél, és teljesen pontos képet mutat a pillanatnyi állapotodról. Aki ennyit nem bír megtenni, az maradjon dagadt örökre!
Tehát, mégegyszer: a mérleg azért nem elég önmagában, mert nem tudhatod, hogy az elért testsúlycsökkenés zsírleadás (aminek örülünk), vagy önroncsolás, izomleépülés (amitől mélyen el vagyunk keseredve).
Na ennyit mára.

Exti Creative Commons License 2000.01.06 0 0 41
Kedves Robzon!
Tudom, neked nem újdonság, hogy Te világosítasz fel dundi egyedeket a hogyanról és a mitről, nekem viszont 20 év tanulás után is újak ezek az ismeretek, talán mert nem olvasok női magazinokat és nem volt merszem szakemberhez fordulni, de úgy érzem, sokat segítene, ha segítenél... Úgyhogy iszom minden szavad, és még ha szkeptikus vagy is "velünk" szemben, úgy érzem, betűre betartok mindent, amit mondasz.

Persze az is jó, ha belinkeled ide, akárhol legyen is a tudományod :-))
Exti

mata Creative Commons License 2000.01.06 0 0 40
Légy szíves ne csigázz tovább Robzon. Hadd halljuk, akarom mondani olvassuk a módszered. Vagy ez is fizetős, mint annyi másik? :-))
Előzmény: Robzon (39)
Robzon Creative Commons License 2000.01.06 0 0 39
Bundee!
Tök igazad van, a beidegződések, szokások tényleg nagyon képesek „vezérelni” az étkezéseket, sőt a „kívánósságot” lásd deszertelés, mániákus sózás, satöbbi. Amúgy se kéne lélektani mélyelemzésekbe fognom, főként, mert nem értek hozzá…

Konyak!
Szerintem a legeslegelső lépés a jó alak elérése felé, annak a kézenfekvő felismerésnek a megtétele, hogy a fogyókúra eleve kudarcra van ítélve. Engem mindég megdöbbent, hogy a fogyizók az ötvenkettedik visszahízásuk után, ugyanolyan lelkesen állnak neki az ötvenharmadik önroncsoló fogyókúrájuknak. Miért nem esik le nekik, hogy valami nem oké? Érthetetlen. És most elmesélem mi a gond a fogyókúrákkal (szerintem):

A legtöbb fogyókúra a klasszikus energiamérleg elvre épül. Azaz, ha a nap során a táplálékkal bevitt energia mennyisége meghaladja a test által felhasznált energiamennyiséget akkor hízol, ha ennél kevesebb akkor fogysz (Ha meg ugyanannyi akkor nagyon ügyi voltál, és nem történik semmi.) A táplálék energiaértékét a kalóriatáblázatokból megtudhatod, illetve az összetétel alapján kiszámíthatod (1g zsír 9,3kcal, 1g fehérje 5,6kcal, 1g szénhidrát 4,1kcal). Hogy mennyi lenne a tested energiaigénye az az alapanyagcseréből és a végzett „munka” (bármilyen aktivitás) energiaszükségletéből adódik össze. Az alapanyagcsere mérhető, de rém macerás (semleges környezeti hőmérsékleten 24 c-on, mozdulatlan fekvés, előtte éhezés, stb.) illetve hozzávetőlegesen számítható: zsírnélküli testtömeg kg-ban * 24 kcal. A zsír nélküli testtömeg megállapításától még lesz bővebben szó, mert ez a kulcsa az egésznek. (Mondjuk egy 168 centis nő – ez jelentősen változik az izomzat fejletségének függvényében – olyan 43–48 kg lenne teljesen zsír nélkül) Az aktivitások energiaigénye egyénenként változó, Egerszegi Krisztina nyilván töredék annyi energiafelhasználással úszik le egy hosszot, mint mi. De amúgy is, még hozzávetőlegesen sem lehet megbecsülni, hiszen befolyásolja a külső hőmérséklet, a páratartalom, az edzettségi szint, a testzsírarány, a lelkiállapot, és még olyan sok tényező hogy azt felsorolni is nehéz. Tehát az energiabevitel viszonylag könnyen megállapítható, de a leadás csak becsülhető, vannak rá mindenféle táblázatok (ülőmunka, fizikaimunka, teljesen hasracsapós alapon), de nem is nagyon szoktak vacakolni ezzel, mondanak egy számot és kész. Mondjuk vegyünk egy radikális diétát:
Mancika 168 centi, és 60kg. Úgy érzi 55kg lenne az ideális testsúlya. Mancika maga szerint nem eszik sokat, ez olyan 2100 kcal/nap. (Manci alapanyagcseréje kb 1000kcal/nap, mozogni nem nagyon szokott, csak ha muszály, tehát a teljes energiaigénye mondjuk legyen 2000 kcal/nap). A 100kcal/napos energiatöbblet évi 4 kiló hízást jelent (nem számítva, hogy évről évre csökken a szervezet energiaigénye)! De most tenni kell valamit, és kemény fogyókúrát választ, ami napi 1000kcal energiabevitelt enged. A 2000kcal/napos energiaszükségletéhez képest ez 1000kcal/nap energiadefficitet eredményez. Tegyük fel, hogy Manci szerelmes, és tényleg bírja, mert tetszeni akar a mátkájának. Egy hónap alatt elvileg (1000kcal / 9,3kcal/g * 30nap) 3,2kg-ot fogyna tisztán zsírból, de amikor rá áll a mérlegre kiderül, hogy 5kg-al lett kevesebb, és csak 55kg a súlya, Pisti (az arája) ettől végképp belészeret, eljegyzés+esküvő, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Itt most két komoly kérdés merül fel: Miért fogyott Manci öt kilót a három helyett, és mi nem stimmel akkor a klasszikus fogyókúrában?
-A 60/40-es elv:Sajnos az ilyenfajta fogyókúrák sajátsága, hogy nemcsak a zsír elégetéséből fedezi a szervezet az energiadefficitet, hanem az izmok gazdaságtalan eltüzeléséből is. Felmérések szerint a „fogyókúrás” testsúlycsökkenés 60%-ban izom-, és csak 40%-ban zsírveszteségből áll. A fehérjék(izmok) energiaértéke csak 5,6kcal/g ezért lesz nagyobb a testsúlycsökkenés mértéke, mintha tisztán csak zsírt égetnénk el. Tehát Mancika igaziból csak 2kg zsírt fogyott, a maradék 3kg bizony izomveszteség. Ez azért van, mert a koplaló szervezet számára a túlélés szempontjából fontosabb a zsír (ami energiaraktár és később még jól jöhet), mint az izomzat ami nyugalmi állapotban is energiafogyasztó.
-A holnaptól elv:Bármely hirtelen változtatatás a táplálkozási szokásokban olyan állapotba löki a szervezetet ami fokozott raktározással jár. Hirtelen stressz a testnek: „nincs kaja!” Mit gondolhat szegény? Amit lehet elteszünk holnapra (növeljük a zsírpárnákat), annyi energiát használunk csak fel amennyit muszáj (gyengeség, kóválygás), és csökkentjük az energiafogyasztást (izmok lebontása). Külön pikantériája a dolognak, hogy a rutinos fogyizók még előzőnap este jól be is zabálnak, mert „holnaptól úgyse eszek”. Csoda ha hülyének nézi a gazdit a bele? A táplálkozási szokások megváltoztatását több hetes átvezetéssel célszerű megtenni.
-A mit-mikor elv:A legtöbb fogyókúránál nem veszik figyelembe, hogy a test számára egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tápanyag mikor kerül bevitelre. Például a fehérjéket nem tudjuk raktározni, és folyamatosan kellenének, ezért a nap folyamán egyenletesen célszerű bevinni. A szénhidrátokat viszont két féle módon is be tudjuk tárazni (elsődlegesen glikogénként, másodlagosan zsírként), ezért célszerű reggel feltölteni vele a „raktárakat”, így egész nap lesz energiánk, viszont a délutántól meg nem szabad bevinni, mert akkor már nem tudjuk elégetni és így garantáltan zsír lesz belőle.
-A kúra elv:Ideiglenes változtatások, csak ideiglenes eredményeket hozhatnak. Hiába a fogyókúra, ha utána megint jön a habzsi-dőzsi biztos a visszahízás. De ha a kúra után is kevesebbet eszel, az eredmények megőrzése érdekében, akkor is hülyeség a drasztikus módszerekkel kezdeni, mert ez több hátránnyal jár mint előnnyel. Egyáltalán, az időtényezőt el kell felejteni, nem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt fogysz le, hanem az, hogy az elért változások maradéktalanul pozitívak legyenek, és a tendencia töretlen legyen.

Tehát ez volt nagyjából, hogy mit ne. Ha van rá érdeklődés akkor elmesélem, hogy szerintem mit, és azt is hogy hogyan.

Konyak Creative Commons License 2000.01.05 0 0 38
Na, most elpirultam :-)))
De azért ott van az a +8 kiló. Csak éppen mindenhol, ezért nem látszik úgy.
Exti Creative Commons License 2000.01.05 0 0 37
Nem a legjobb időszak ez az uszodázásra, az biztos. Na és egy laza megbeszélés, brainstorming, hogy valamihez kötve legyek? Kissé el vagyok veszve - és erre jön majd Robzon, hogy "na itt a hiba!". Tudom.
Nincs itt senki, aki annyira tettrekész, mint én?
Mert azért Konyakkal jó lesz úszni pl. vasárnaponként, dehát ő nagyon csinos, meg kell hagyni... saját szememmel láttam :-)))
Ex
Konyak Creative Commons License 2000.01.05 0 0 36
Az uszoda szuper, de ez a hétvége most nekem nem jó. Tiszta lázas vagyok. :-((
Hová lettél, Exti, az ICQ-ról?
Exti Creative Commons License 2000.01.05 0 0 35
Én reménykedtem benne, hogy előbukkan valami jó ötlet, amihez csatlakozni lehet.
Hol is van a topicgazdi?
Hétvége uszoda? Első találkozóra valaki jelentkező/szervező?
Ha én egyszer elszánom magam, az sokáig kitart... csak az első pofon hiányzik. Ki vállalja? :-))
Exti
Konyak Creative Commons License 2000.01.05 0 0 34
Épp itt az ideje a fogyókúrák elkezdésének! De mi legyen a fogyi-klub első lépése? Talán be kéne vallanunk, hogy hány kilótól kellene szabadulnunk, és mennyi a reális mondjuk tavaszig?
Sünike Creative Commons License 2000.01.05 0 0 33
Aagica!

Ez az! Nem szabad, hogy a fogadalmak elsüllyedjenek. Én személy szerint nem engedem:)!
Ha tudnád mennyi fogadalmam van idén:) életmód-váltás, lakcím- váltás, partner-váltás....
Kezünkben van a változtatás lehetősége, fogyás stb. Ha valaki nagyon elszánt és okosan megtervezi a dolgokat, annak biztosan sikerül !

Üdv. Sünike

aagica Creative Commons License 2000.01.04 0 0 32
Ez a topic is elsüllyedt, mint az újévi fogadalmaink...:)
Azért felhozom, hátha más is új életet akar kezdeni.
Konyak Creative Commons License 1999.12.30 0 0 31
:-)) Lehet benne valami.
Előzmény: Sünike (30)
Sünike Creative Commons License 1999.12.30 0 0 30
Robzon!

Az előző megjegyzésedre csak egy vicc (de egy kicsit igazság is:)

-Miért van több elhízott nő a férjezettek között és miért kevesebb a hajadonok között?
-Mert az egyedülálló hazamegy, benéz a hűtőbe, nem talál semmit, bemegy a hálószobába, tetszik amit lát, és ott marad.
A férjes asszony pedig hazamegy, benéz a hálószobába nem talál semmi érdekfeszítőt, kimegy és magára dönti a hűtőt!

:))))Szóval a partnertől is függ a fogyás!:))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!