Keresés

Részletes keresés

Alex11 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 835
Anteris!
De szépen leírtad! Jobban nem is lehetett volna megfogalmazni. :)
Előzmény: Törőlt_nick (826)
kuoni pasztor Creative Commons License 2003.07.04 0 0 834
Anteris,

fazisok:
passz, de este megmerem.

tuzhely:
a sematikus rajz volt az elso amit neztem, de csak olyan bekotesi rajz van rajta ami megadja hogyan kell 1,2,3 fazisnal kotni. Nekem is a ket fazis fele huzott a szivem, de nem akartam azt hogy ha levagja a biztositot, akkor emiatt esetleg karosodjon a kazan vagy mas ertekesebb cucc elektronikaja. Legszivesebben ugy kotnem hogy a terheletlen 'fazis' -rol menjen a keramia (~ 1800W+1200W+2*800W), es a ritkabban hasznalt suto (2.4kW?) pedig a terheltrol.

Előzmény: Törőlt_nick (828)
mamuth1 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 833
Köszönöm válaszod, nagyon megfontolandó. Jó nagy csoki kell akkor ahol 2x 2.5 + 1x1.5 kábel ősszeforrasztva belefér.
Előzmény: Törőlt_nick (826)
Satriani Creative Commons License 2003.07.04 0 0 832
De gondolom azert nem art ha sodortrez par, nem ? Mert pl. most a hazban telefonvonalkent csengokabel van bent es azt elhiszem a szereloknek hogy az nem az igazi a DSL-hez. Mi a velemenyed ?

Azon hogy vedocsoben van azert lovagolok, hogy ne jojjon nekem olyan hulyeseggel a szerelo hogy az a kabel ami foldben van es egyuttal vedocsoben is nagyobb nedvessegnek van kiteve mint a legkabel. Sot, mozogni sem mozog annyit.

Tegnap beszeltem egy matavos valakivel, azt mondta ne vegyem meg a foldkabelt mert atminositi a munkat ugy hogy legkabel helyett a foldkabelt nem kell majd fizessem.

A haz nem tarsazhaz de o is azt mondta hogy 3x4-es foldkabelt kell lerakni hogy hibajelentes eseten egyaltalan majd alljanak szoba velem

Előzmény: Törőlt_nick (827)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 831
mondjuk azt nem írtad, hogy milyen a szerkezet de gyanítom, hogy gipszkarton.

Ha egyszeres szigetelésű vezetőt akarsz használni, akkor teljes hosszában védőcsövezned kell és a kivitelezése is sokszor nehézkesebb. Kábel - MBCU - esetén is kellene védelem, de sokan nem használnak és szvsz rohadt pocsékul is tud kinézni ha nincs csővel, tartószerkezettel szépen megvezetve. Inkább kiskábellel szerltesd, de ne MT-vel - jól ismert gömbölyű, fehér - hanem inkább MBCu-val - világosszürke, merev (átlagember számára kevésbé ismert)-, mert az előbbi elég hamar elöregszik és a védelme sem kielégítő. A tapasztalat szerint tetőtési csövezés a későbbiekben áthúzhatatlan, úgy hogy ez sem érv az egyeres szerelés mellett.
kábelezés valamicskét drágább.
Kérdezd meg a szerelőt, hogy mit ajánl és ha meggyőz, az legyen az alkalmazott technológia.

Előzmény: helion (829)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 830
ha nincs túl messze a táblától a bojler, akkor elég az 1.5mm2 Mcu/hkh, de ha 2.5mm2-t húzatsz be akkor se teszel rosszat, mert ha később nagyobbra akarod cserélni, akkor nem kell hozzányúlni a hálózathoz. Általában 2.5-eset húznak a szerelők.
Előzmény: helion (829)
helion Creative Commons License 2003.07.03 0 0 829
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy egy 80 literes villanyboyler igényli-e a másfelesnél vastagabb vezetéket, valamint a tetőtérben érdemes-e mindenhol csőbe húzni a kábeleket, vagy lehet anélkül is?
Ja, és érdemes-e megvenni 3x1.5- ös kábelt, amiben egy szigetelésen belül futnak a kábelek, vagy jobban járok, ha külön megveszem a szimpla vezetékeket, és úgy huzatom be?
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 828
két óra még nem azt jelenti, hogy két külön fázisod van. Nézte valaki, 400 Volt van köztük?

A tűzhelyek mindig egyedi koncepció szernt készülnek, jobb fajtáknál van sematikus villamos rajz a kiosztásról.
Én két fázisról használnám a felfűtési idő, a teljesítmény és a jobb kihasználhatóság miatt.
Hány ezer wattos a cucc?

Előzmény: kuoni pasztor (822)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 827
RodrigeZZ jól mondá: semmi extra ér nem kell hozzá. A sima telefonvonalad jó az DSL-hez, csak réz legyen.
Zselés telefonkábelből meg van 4 eres is, nem tudom minek neked negyobb. Társasház? Mondon, azon meg ne lovagolj, hogy csőbe van, akkor is kábellel kell szerelni, na! :)
Előzmény: Satriani (821)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 826
Ha elég erős a kezed és 1.5mm2-nél nem vastagabb az erek keresztmetszet úgy is csinálhatod, hogy legalább 10 centi hosszan lecsupaszítod az összekötésre szánt vezetékeket, összefogod őket, kb. a felénél 90 fokba meghajtod őket úgy együtt, majd ezt a meghajtott szakaszt, mint valami kurblit használod ahhoz, hogy jól összesodord őket. Legalább olyan jó, mint ha kombinált fogóval tekernéd és szebb is a sodrat. NA amikor megvagy, csípőfogóval lecsípsz belőle annyit, hogy kb. 4 centis kilógás maradjon meg. Most jönne a forrasztás úgye, csak ehhez nem árt egy legalább 300 wattos hagyományos páka, mert jól át kell melegíteni a végeket. Ezt úgy kell, hogy szépen megvárod míg frankón átforrósodik a hegy - ezt azé kell, mert ha nem elég a hőfok, akkor a forr. ón nem futja be rendesen az anyagot és a közöket - 2-es vékonyan gyantás ónnal és a pákával felszerelkezve felmászol a létrára, a páka ovális elejét a forrasztani kívánt sodrat alá helyezed, majd a cint hozzányomod a kötéshez, de úgy hogy ne a páka hanem a rézvezetékek hője olvassza meg, mert csak úgy tökéletes a forrasztás, mint már írtam előbb. Szépen hagyod befutni az anyagot, végigcinezed az egész szakaszt, és ilyenkor látszik, hogy érdemes volt hosszabbra hagyni, mert a kötés végén mindig pocsékul néz ki a forrasztás. Ha ezzel megvagy, akkor előszeded szépen a boltban vásárolt darabolható sorkapcsot - "csokit" - amelyet persze úgy vásároltál, hogy a "furata" nem sokkal nagyobb a beléhelyezendő kötés átmérőjénél. Ha kisebb, akkor úgye egyértelmű, hogy mi a gond, ha túl nagy akkor meg elégtelen az érintkezési felület. No elővetted a sorkapcsot - ami elég nagy eséllyel kínai (kinézetre is az, én inkább KOPP-ot használok) - a leforrasztott kötés mellé méred és akkorára csíped le a forrasztást, hogy ne lógjon túl a másik oldalon, ami úgyebár agyonütheti valamelyik kollegát vagy egy kiváncsi kuncsaftot. Fogod, késsel levágsz egy darabot a sorkapocsból - ügyelve, hogy a szigetelés sértetlen maradjon - és ráhelyezed a kötésre, majd hozzá illő méretű csavarhúzóval meghúzod, de ésszel, mert ha nagyon megtéped, szétvágod a csavarral a kötést - mivel mostanában leszoktak a gyártók úgyebár a szorítónyelvről -, leellenőrzöd, hogy nem csípted-e be a szigetelést vagy nem lóg-e ki elől-hátul a vezeték, majd ha megvagy minddel, szépen behajtod úgy a kötésdobozba - nem 65mm-esbe, úgye - hogy a sorkapcsok a fenekén legyenek, mert a festők is szeretnek sokáig élni.
Sodrás->forrasztás->kétcsavaros sorkapocs. Ez kötés.
Mit csinál WAGO és társai? Egy szorítós szerkezetbe - ahol a szorítóerőt az egymásnak feszülő fémlapkák nyomása adja - bedugsz egy megcsupaszított vezetékvéget, amely a legjobb esetben is maximum 3 darab körömhegynyi felületen érintkezik a szorítóval - Lásd: sodrás, forrasztás, sorozatkapocs fent - és ennek a endkívül kis érintkezési felületnek kell elvezetnie 1.5mm2 ér esetén a 16 A-s áramerősséget. A zárlati áramról, kiégő izzók lökéséről vagy a túlterheésből adódó melegedésről már ne is beszéljünk. A hagyományos kötésnél akár több százszorosa is lehet az érintkezési felület a gyorskötőelemekhez képest. S bár a szabvány a forrasztást, mint elfogadott kötési formát nem említi - ezért kell rá sorkapocs, hogy ugymond szabványos legyen - de ennek ellenére nem egy tervező külön kérte, hogy forrasztva is legyenek a kötések!



Előzmény: mamuth1 (825)
mamuth1 Creative Commons License 2003.07.03 0 0 825
Hogy-hogy szedjek szét egyet, ezt nem értem. Szivesen szétbombázok egyet de mit kellene látnom benne? Te hogy is csináltad ezt az örök gaisat, forrasztod és utánna szigeteled?
Előzmény: Törőlt_nick (819)
Satriani Creative Commons License 2003.07.03 0 0 824
"egy légvezetéket kiépíteni szvsz költségesebb, mint simán behúzni egy kettős szigetelésű földkábelt"
- hat ez az !!! Szepen lefektettem a gegecsovet a foldbe, az egyik vege a pozna labanal a masik a haz falanal a doboznal, benne szepen belehuzva egy kotozo drot hogy a faszi csak ra kell kosse a kabelt es akar en is behuzom. Na mindegy, a lenyeg hogy a MATAV szerint a foldkabelt kulon meg kell vegyem. Ez is OK. Kijon ket kis szakadt srac egy lepukkant Wartburgal (meg csak azt se tudom ha a Matavtol vannak:), aztan bizonygatjak hogy az a 12 eres, vazelines foldkabel az ami megfelel a celnak, meg hogy nem eleg a ket szal az ADSL-hez :) Na mindegy, meferdeklodom meg egy ket helyrol. Azt elhiszem hogy ha sodort az erpar az nem baj, de hogy minek rakjak be 12 eres kabelt ??? Ilyen hulyesegekkel jon ha majd egy ceg megveszi a hazat es telefonkozpontot akar berakni :))))))

Szoval egyeduli veszely amitol tenyleg felek ha netan valami baj lesz a vonallal akkor nyugodtan mutogathatnak majd az en kabelemre, meg ha nem is azzal van a baj :(

Előzmény: RodrigeZZ (823)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.07.03 0 0 823
Amennyire én tudom, sima kéteres vezeték kell, aminek a végére a (házban) rákötnek egy Splitter nevezetű cigidobozt, amiből kijön két érpár az egyik a telefoné a másik az adsl modemé. (analog vonal az ISDN-t nem tom.)

Egyébként erősen alkudni kéne a szakival, tekintetel arra, hogy egy légvezetéket kiépíteni szvsz költségesebb, mint simán behúzni egy kettős szigetelésű földkábelt. (tartó derótkötél, kampó, feszítő, stb)

R.

Előzmény: Satriani (821)
kuoni pasztor Creative Commons License 2003.07.03 0 0 822
Anteris,

ket fazisom van, ez biztos, mivel ket ora is van, 1-1 25A-es megszakitoval. Illetve van meg egy harmadik, az ejszakai aram, de ezzel mas terveim vannak...

A terhelt fazison 890W-nyi lampa + huto + kazan, illetve az ideiglenesen hasznalt berendezesek (TV, vasalo, hifi, szamitogep) van.

Vezetekezes:
novemberben lett minden (ertsd vezetek, kapcsolok, dugaljak, kotesek) kicserelve. Dugaljak + vilagitas 1.5mm-es rez, tuzhelyhez mindket fazis 2.5mm-es rez. Azthiszem ez igy korrekt, kulonben sem biztam volna a csaladom es az en eletemet egy ismeretlen halozatra, mivel tudom hogy az aramnak nincsenek baratai.

Ezen ismeretek birtokaban szerinted kossem ra meg ezt a fazist a tuzhelyre (Bosch 4db keramialap + suto + grill), vagy ne? Van arra szabvany, hogy a tuzhely a bekotott fazisok kozul melyiket mire hasznalja?

K.p.

Előzmény: Törőlt_nick (816)
Satriani Creative Commons License 2003.07.03 0 0 821
OK, kosz !
Az ADSL -hez hany erpar kell, nem tudod ? Olyan foldkabelt akarnak ramsozni (nem tudom lehet igazuk van) ami 12 eres (bar en csak 11-t szamoltam- 2x4 osszesodorva, meg 3 osszesodorva) es belul vazelines. Ehy kicsit csodalkoztam hogy miert kell nekem 11 eres kabel...Azt sem ertem ha egyszer vedocsoben lesz a kabel akkor hogy erheti viz ??? Joval tobb viz eri a legkabelt ! Mert mondtam azt hogy rakjak a vedocsovembe a legkabelt aminek az ara ugyis benne van az egyszeri belepesi dijban; de nem mert az nem jo a foldbe.. Ja, ezt a 11 eres foldkabelt 300 Ft/m akarjak ramsozni. Realis ? Egyaltalan hol vehetek ilyet ?
Előzmény: Törőlt_nick (818)
TEE Creative Commons License 2003.07.02 0 0 820
Nálunk is DÉMÁSZ van és már nekünk sem engedélyezték a fali szekrényt, ezért szerintem nem fogják engedélyezni nálatok sem.!

A fából készült fali szekrény mégis elkészült, - ugyanis kiderült, hogy az a műa. fali szerkény, ami nekem kell, az 40e Ft-ba került volna - és ráadásul a mai napon az eddigi egyről három fázisúra lett bővítve a hálózatunk! :-)

Előzmény: blase333 (760)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.02 0 0 819
Nem rég le kellett cserélni az összeset egy családi házban, mert sorozatos kontakthibák voltak.
Nézd, én a magam nevéban beszélek: én a büdös életben nem raknék fel ilyen szerkezetet kötésszorítónak egy olyan házba amelyet aztán pl. letapétáznak, mer csai iszonyú károkozással lehet leellenőrizni őket, ha gond adódik. Léteznek ilyen szerelvények is de azokat legalább cserélni lehet meg szokták is néha amúgy is, nincsenek úgy eltemetve, mint a kötésdobozok. Persze tudom, igen kedveli ezeket a cuccokat a villanyszerelők, mert pikk-pakk rádugja a blankólt végre és már mehet is odébb. Ez is olyan, mint a gégecső: orrba-szája használja mindenki de nem azért mert oylan remek dolog, hanem mert faszkalapok és képtelenek egy normális kanyart hajtani egy müIII csőre! Az, hogy a gégecsőbe beszarsz olyan rossz behúzni, azt már nem nézik. Na ilyesni van a wago-val is - most nem csak erről az egy típusról beszélek, csak általálban e néven ismerik az emberek ezeket a rádugós szorítókat - nem kell szórakozni vele, hamar kész a meló. Én a hálózatomra akár örök garanciát is vállalok ha kell, nem tudom, hogy ezek a wago-s egyének is meg mernék-e ezt tenni. A modern kor terméke, bele van építve a pusztulás.
Mindegy, mondom, beszéld meg az ürgékkel, szedess szét egyet és ha megbízhatónak tűnik, használjátok, és nem szólók bele!
Előzmény: mamuth1 (817)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.02 0 0 818
Az hogy beraktál védőcsővet csak annyit jelent, hogy elvileg áthúzható lett a rendszer és kapott egy kis mechanikai védelmet is (ha elég kemény csövet raktál be), de a matávnak akkor is a földbe helyezhető kábeltípust kell alkalmaznia, és korrektül kell levezetnie a vezetéket a földbe, ami drágábbá teszi az egészet.
Árakról viszont nem tudok sajnos nyilatkozni neked. Hogy hány méter kell a beálláshoz az nincs "központilag" megállapítva. Nem nagy szórás van a csatlakozóhosszban, úgy hogy ezzel nem nagyon szoktak szőrőzni ha egy kicsit több kell valahová. Viszont próbálkozni szeretnek néha! :)
Toldással az a baj, hogy a falicsatlakozóig az ő hálózatuk - habár ilyen vegyes szerelésnél (szabadvezetékes hálózat, kábeles csatlakozás) nem vagyok benne biztos, akár ki is fizettethetik veled a klülönbözetet - és ha gond van, akkor rád verhetik a balhét.
Előzmény: Satriani (815)
mamuth1 Creative Commons License 2003.07.02 0 0 817
"A bedugós szorítóérintkezős WAGO-k teljességgel megbízhatatlanok"
- ez biztos ?? nekem a villszerelők szopták a wagót ezért ilyet szándékozom venni, de győzzél meg, hogy szar s nem teszem.
Előzmény: Törőlt_nick (816)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.02 0 0 816
két különböző fázisod van, vagy egy van kétfelé osztva? Mérőfej alatt hány darab védelem van?
Ha csak egy, akkor értelemszerűen csak 1 fázisra tudod kötni a lapot, reteszelve vagy anélkül. Ha két fázis az már jobb, a tűzhely teljesítménye szempontjából, csak ahhoz tudni kéne, hogy a lakásban mekkora igényű fogyasztóid vannak, mert ha sok, akkor a védelem leold (25 A elvileg 5,7 kw, de azért ennél többet bírnak a kismegszakítók).
A másik dolog, hogy milyen állapotú a vezetékhálózat. Vékony keresztmetszetnél és kevés áramkörnél nagy a feszültségesés ami a leglátványosabban a fényforrások elhalványulásaként jelentkezik. A kötések talán még fontosabbak. Nyomvonal mentén szétégett vezetéket ezer éve nem láttam, de kigyulladt kötést azt rendszeresen. Ha alumínium akkor az elég rossz, jó lenne áthúzni rézre (tűzhelyhez 2,5mm2 reteszeltnél, 4mm2 direkt üzemmódban, dugaljakhoz 1.5 mm2). A legmegbízhatóbb kötés: összesodrod, leforrasztod, sorkapcsot teszel rá. A bedugós szorítóérintkezős WAGO-k teljességgel megbízhatatlanok. A konyhai gépekkel vigyázz, nagy fogyasztók. Ha több lenne a konyhai dugalj, ne fűzd sorba az összeset, max. 2-3 darabot csak. Külön fel kell vinni a csoportokat a kötésdobozba és korrektül megkötni a végeket. A tűzhelyek mindenképpen külön vezetéken vezesd és külön áramkör(ök)re kösd a biztosítéktáblában, konyhai dugaljak 1-2 áramkör szintén külön (bízom benne hoyg van lakáselosztótábla).
Lepusztult vezetékhálózatra bízd az életed! Le kell cserélni, ezen ne spórolj!!! Ha még ennél is nyugodtabb akrasz lenni, akkor az új hálózat elé be kell kötni egy áramvédő kapcsolót ("FI-relé"). Persze régire is lehet kötni csak lehet, hogy néhányszor megtréfál majd.
Előzmény: kuoni pasztor (814)
Satriani Creative Commons License 2003.07.02 0 0 815
Most fogjak bevezetni a telefonvonalat a hazamba es mivel en a foldben szeretnem vezetni a kabeltle is fektettem szepen a vedocsovet, kialltam vele a telefonpozna tovehez ami epp a telek sarkanal van. A matavos ficko azt mondta hogy ok (marmint a Matav) a legi kivitelezest koteles elvegezni de a felhasznalo keresere vezethetik foldben is. Csak ahhoz szerinte mas kabel kell...
Persze ha meg akarja vetetni velem a 'mas' kabelt akkor ugyis elkerem tole azt a kabelt ami jar a 9.900 Ft-hoz (egyszeri belepesi dij), csak az erdekelne nem tudjatok kb. hany forint lehet metere ?
Lehet majd uzletelni akar velem hog akkor a legkabelbol csak 20 m kellene, a foldbol meg 25 es akkor fizessem ki a kulonbozetet... szoval erdekelne kb. hany Ft lehet metere ?
Es hogy ha tenyleg mas kebel kell a vedocsobe ?
Ja meg meg az hogy ha lehet toldani? Mert vegul is ha ide adja a 20 m-t meg vennek hozza 5-t es osszekotnem :)
kuoni pasztor Creative Commons License 2003.06.30 0 0 814
Udv,

ujabb tanacs kellene. Adott egy lakas, ket 25A-es kismegszakitoval vedett fazis jon befele. Ebbol az egyikre van kotve a lakas eddigi osszes fogyasztoja, mig a masik jelenleg meg terheletlenul all a konyhaban. Azt terveztem, hogy erre a terheletlenre kotnem ra a 3 konyhai dugaljat es a keramialapos tuzhelyet is, igy a konyha teljesen fuggetlen lenne a lakas tobbi fogyasztojatol. Ez igy korrekt, vagy a tuzhelyhez hasznaljam fel a mar megterhelt masik fazist is? A tuzhely tamogatja mind az 1,2 es 3 fazisu bekotest.

K.p.

Törőlt_nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 813
mert ez csak alapszerelés. :)
egy fullos ház elektromos igényei ki sem férnének ide.
Előzmény: Infomaker (811)
enginer Creative Commons License 2003.06.26 0 0 812
WC-ben sincs, pedig ott a legjobb netezni.
:))
Kamrába csak riasztó kellene még, nehogy ellopják a kolbászt!
:))
Előzmény: Infomaker (811)
Infomaker Creative Commons License 2003.06.26 0 0 811
Kamrában UTP miért nincs? :-))))
Előzmény: Törőlt_nick (804)
enginer Creative Commons License 2003.06.24 0 0 810
"találkozni kell a megrendelővel, beszélgetni vele,"

Nálad a nagymellű megrendelő azonnali 20%-os kedvezményt kap!
:))

Előzmény: Törőlt_nick (809)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.06.20 0 0 809
Megmondom öszintén mindig is nagy ökörségnek tartottam ezt a "kiállás-alapú" elszámolást. Először is azért, mert megköti a megrendelő fantáziáját, nagyon sokszor nem egyértelmű, hogy akkor most mi is a kiállás - épületvillamossági munkák közben kismillió ilyen "kiállás" van -, linkebb szerelők elspórolják a csövezést és az áramköröket, stb., szóval állandó vitaforrás az ilyen elszámolás. Másodszor meg azért, mert komolytalan dolognak tartom telefonon bemondani bármilyen árat, amikor ahhoz látni kell a területet, találkozni kell a megrendelővel, beszélgetni vele, ha nincs elképzelése együtt megálmodni az igényeket, felmérni az anyagi helyzetét - igen, jól látod - és csak ezek alapján lehet korrekt árajánlatot adni. Ebből még sosem volt vita, de ez a 3500/kiállás egy igen képlékeny dolog, pont ezért nem is tudok neked tanácsot adni a realitásával kapcsolatban.
Előzmény: end0 (808)
end0 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 808
Nincs benne.Az külön kiállás :)

Urak!
Elfogadható ez az ár???

Előzmény: Törőlt_nick (806)
enginer Creative Commons License 2003.06.18 0 0 807
Ez alaphangon 300e Ft, és ahol garász meg Hidromasz.kád csatl. van dukál legalább még egy szoba, vagy kettő plusszba!
Szerelvény nélkül nem rossz!
Előzmény: Törőlt_nick (804)
Törőlt_nick Creative Commons License 2003.06.18 0 0 806
end0,
ebben benne van a gyengeáramú hálózat csövezése + vezetékezése is (TV, telefon, riasztó, számítógép)?
Előzmény: end0 (805)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!