Keresés

Részletes keresés

krisssz Creative Commons License 2006.05.15 0 0 3111
Stahl ma elvont fontosabb teendőimtől, mert most már én is kénytelen vagyok "beszólni":) Szoktam nézni, mert a receptek között azért sok jó is akad, de ahogy főz!! Eddig is nehezen bírtam, de a mait alig viseltem el hangos visítások nélkül. Persze lehet, hogy az én bioritmusommal van baj:)
Recept még nincs fent, de egy tojásos előétel volt. Azt gondolom, hogy a műsor kezdőknek is kellene, hogy szóljon, hogy a fortélyokat ellessék. Ehhez képest:
1. 10 percig mikrózott csirkehúst zöldséggel, hogy legyen 2 dl. alaplé. Hogy mi legyen utána a félig főtt hússal, arra vonatkozó tanács nem volt.
2. Az összes hozzávalót egy késes robotgépbe helyezte összetrutymózás végett. A gép ugye értelemszerűen mindent összeszecskáz, Jucó meg gondosan egészen apróravágott keménytojást rakott bele, belereszelte a hagymát, és előrevagdalta a petrezselymet is!!! Ha valaki ebből tanul főzni, így fogja csinálni??
3. Régi és számomra igen idegesítő szokása, hogy semmit nem mos meg. Jó, a tojást lehet előre, de a fűszernövényeket csak letépkedi és vágja.
4. Mindenhez min. kétszer annyi edényt használ, mint lehetne.
5. Mindig (most is) nagyobb a mennyiség, mit, ami utána a formába kerül. A maradék megy a szemétbe. Ki főz így????
Sorsha Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3110
PENNE SÜLT PAPRIKÁVAL ÉS TÚRÓVAL

SÜLT PISZTRÁNG ROPOGÓ ZSÁLYÁVAL
Hozzávalók:

1 db pisztráng
1 nagy cserép friss zsálya
1 csokor friss kakukkfű
1 csokor friss rozmaring
1 csokor friss snidling
3 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt
1 evőkanál méz
1/2 citrom
4-5 dl olívaolaj
Elkészítés:

Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem. Aztán beízesítem a törzsét: beletömködöm a kakukkfüvet, a snidlinget, a rozmaringot, a fokhagymagerezdeket, és végül néhány levél zsályát is. Ha kész vagyok, összefogom a halat és egy nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütöm.

Köretként sült zsályaleveleket fogok kínálni, amihez egy mély lábasban 3-4 dl olívaolajat felteszek melegedni.

Amíg a pisztráng sül, és az olaj forrósodik, elkészítem az öntetet. Ehhez egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzákanalazom a mézet, belecsurgatom a fél citrom levél, és összekeverve már el is készült ez a pikáns, gyors öntet.

Időközben a hal egyik fele meg is pirult, óvatosan megfordítom.

Ha a lábosban már kellően - azaz nagyon - forró már az olaj, gyorsan lecsipkedem a zsályáról a leveleket (úgy 3-4 maréknyit), és beledobom a lábasba. Néhány perc után, mikor az olaj sistergése, habzása abba maradt, szűrőlapáttal ki is veszem a ropogós zsálya leveleket, és egy papírtörlővel kibélelt tálba teszem.

A megsült halat kiveszem, és gyorsan erről is leitatom a felesleges zsiradékot.

Ha filézve akarjuk tálalni a halat, a filézési folyamatot mindig a farkánál kell kezdeni. Beleszúrjuk a villát és a hal gerince mentén végighúzva a villát vagy kanalat, már fejthetjük is le a finom húst. Így a hal másik oldalából csak könnyedén ki kell emelni a gerincet, és már tálalhatunk is.

A halat tányérra helyezem, meglocsolom az ínyenc mártással, és végül alaposan megpakolom a ropogós zsályalevelekkel. Kész is.

Jó étvágyat kívánok!
RUKKOLASALÁTA SZALONNÁVAL, FENYőMAGGAL ÉS KOKTÉLPARADICSOMMAL
Hozzávalók:

2 dkg fenyőmag
15 dkg Pannónia sajt
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1 gerezd finomra zúzott fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
só és frissen őrölt fekete bors
1 csomag rukkola saláta
10-15 szem koktélparadicsom
Elkészítés:

A fenyőmagot megpirítjuk a serpenyőben, aztán félretesszük. A sajtot kis darabkákra vágjuk, és ezt is félretesszük.

A serpenyőbe olívaolajat öntünk, és beletesszük a csíkokra vágott szalonnát. Pár perc alatt pörcösre pirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz tesszük a fokhagymát, kicsit megkevergetjük, és beleöntjük a balzsamecetet. Ha elsistergett, lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.

A rukolasalátát összekeverjük a meleg öntettel. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, és a saláta köré tesszük. A salátára halmozzuk a szalonnacsíkokat, a sajtdarabkákat, és az egészet megszórjuk a félretett fenyőmaggal.
OMLÓS CSOKIS KEKSZ
Hozzávalók:

10 dkg étcsoki, apróra vágva
3 evőkanál tejszín
15 dkg finomliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
12½ dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 tojás
10 dkg fehércsoki, apróra vágva
Elkészítés:

Az étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a tejszínnel. Ha már folyós, levesszük a gőzről, és félretesszük, hogy langyosra hűljön.

A liszthez hozzákeverjük a sót és a szódabikarbónát, aztán teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Amikor a tojás tökéletesen elkeveredett, a masszához fakanállal hozzákeverjük az időközben langyosra hűlt, olvadt csokit, majd beleadjuk a kakaós lisztet, és végül beleforgatjuk az apróra vágott fehércsokit.

A tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 1 nagy, illetve 2 kisebb tepsibe.

A tésztából diónyi mennyiségeket veszünk a kezünk közé, golyókat formálunk, majd a elhelyezzük a golyókat a tepsi(k)re egymástól legalább három ujjnyi távolságra, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük a sütiket. Ennyi idő leteltével a közepük még puha marad, de mégsem szabad őket tovább sütni, mert akkor félő, hogy kiszáradnak.

Miután kivettük a sütiket a sütőből, rajta hagyjuk őket 5-10 percig a tepsin, és csak ezután tesszük őket át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
efzsuzsa Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3109

..akinek első dolga lesz kihalászni az ananászt a szendvicsből, fúúúúj! - szólván lemosni róla a trutyit és megenni, vagy rendkívül egészségtelen kolbászos kenyérre cserélni és a többit megkönnyebbülten a szemétkosárba hajítani...

 

( Ez egy valós történet! Nem kitaláció!)

Előzmény: t3v3d3s (3107)
tündérlala Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3108

Maximálisan jóvá tetted! :)))

Félre ne értsd kérlek, nem a Stahl-t akarom védeni, hanem ezt a receptes topicot.

A topicok meg akkor indulnak be, ha beindítják őket. :)

Előzmény: t3v3d3s (3106)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3107
na jó, az egészséges (értsd: Rama) szendvicsre is emlékszem, hátha vkinek megtetszik. Azt állította, a hawaii-pizza ihlette.

Két szelet rozsos kenyér egyikét pizzakrémmel, a másikat 1 ek margarin, 2 ek tejszín csipet oregano keverékével megkenni. Utóbbira apróra vágott ananász, sonkaszeletek, salátalevelek, ráborítani a másik kenyérszeletet. Szalvétába, majd folpackba csomagolni, és elmondani a gyereknek, hogy ez mennyire egészséges.
Előzmény: t3v3d3s (3106)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3106
2005.11.21 10:01:40 (topiknyitó) khm, és van vagy négy hsz.
remélem, a recepttel kompenzáltam juditanyázási bűnömet :-)
Előzmény: tündérlala (3104)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3105
Megvan, oregano volt! És tejföl, emlékszem a dobozra. A cikkelyekre szabdalt almát kevés olajon, fedő alatt félig puhára párolta, ráküldte a (30 deka?) csirkemájat, egy nagy marék zöldborsót, két nagy eka tejfölt, összerottyantotta. Só, bors, oregano.
Előzmény: t3v3d3s (3102)
tündérlala Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3104

:)))

Úgy látom, ez a Stahl Judit topic most indult, és épp az új arculatával foglalkoznak.

Előzmény: t3v3d3s (3103)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.13 0 0 3103
egyébként rákerestem, és a többi stahl topik lényegében halott.
Előzmény: tündérlala (3101)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.13 0 0 3102
na igen, azért írtam-kérdeztem, hátha valakinek van... azt hittem, ez egyértelmű :-)
Még egyszer ha fizetnek, akkor sem nézem meg, hogy megtudjam, mi volt benne. Csak a párolt almára, zöldborsóra, csirkemájra és tejszínre emlékszem. Volt vmi fűszer is, de annyira nem figyeltem, a háttérben ment.
Előzmény: tündérlala (3101)
tündérlala Creative Commons License 2006.05.13 0 0 3101

Ööööö... legalább azt a gyors vacsora receptet belecsempészhetted volna - ha már a napi receptek topicot sikerült választani a sok Stahl munkásságával/személyével foglalkozó topic közül! :))))

Tsók! ;)

Előzmény: t3v3d3s (3100)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.13 0 0 3100
Leépültem a kertészkedésben és takarításban, megnéztem. Hát ez elég gáz, húsz percben.

1. süti: Stahl süt, de van néhány gyerek illusztrációnak, köztük Kevin, az egzotikum.
2. az ismert doktornő olvasói levélre ad választ sok mondatban
3. baba-mama kaja, csodák csodája, ismét egy jól ismert recept: nó só, meg a lencsepüré mennybemenetele
4. szendvics (egészséges uzsonnák iskolásoknak a Rama támogatásával)
5. fejlesztő pedagógus tanácsai
6. gyors vacsora (almás csirkemáj - ilyenünk már van? ez mondjuk nem az én ízvilágom, de hátha valakinek bejön)
7. fotóverseny: kié a legszebb mosoly?

Már csak egy kérdésem van: miért az a címe, hogy Stahl gyerekkonyhája? A főzőcske max. negyedét tette ki. És de szarul vágták!
Előzmény: t3v3d3s (3099)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.13 0 0 3099
a tv2.hu videók között Stahl gyerekkonyhája révén fent van az első adás, ha vki nem látta volna (én még nem láttam). Vsz a többi is fent lesz.
mara2 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 3098
A mai recept a sült jégsaláta tányér, lásd 3055.hsz.
mannamari Creative Commons License 2006.05.11 0 0 3097
MAI RECEPT
PENNE SÜLT PAPRIKÁVAL ÉS TÚRÓVAL

Hozzávalók:
25 dkg penne


A sült paprikához:
4 piros kaliforniai paprika
1 kávéskanál olívaolaj

A mártáshoz:
1 evőkanál olívaolaj
4 megsütött kaliforniai paprika, vékonyan felcsíkozva
25 dkg túró szitán áttörve
5 dkg dió, illatosra pirítva és durvára törve
2 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
2 dl tejszín
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 2 evőkanál fenyőmag, aranybarnára pirítva

Elkészítés:
Elkészítjük a sült paprikát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán ha már forró, bedörzsöljük kevés olívaolajjal a paprikákat, és tepsibe téve 50-60 perc alatt megsütjük őket. A megsült paprikákat belerakjuk egy jól záródó nylonzacskóba, hogy a saját gőzükben hűljenek ki. Ettől felpuhul a héjuk is, és a langyosra hűlt paprikákat már könnyű megtisztítani. Először kiemeljük a csumájukat, aztán papírtörlővel leszedjük a megsült héjukat. A héj nélküli paprikahúst végül vékonyan felcsíkozzuk, és félretesszük. (Érdemes egyszerre nagyobb adag sült paprikát készíteni, mert ha üvegbe rakjuk, és felöntjük olívaolajjal, akkor sokáig eláll a hűtőben.)

A szokásos módon kifőzzük a pennét.

Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olívaolajat, és kevergetve átmelegítjük rajta a sült paprikacsíkokat. Ezután hozzátesszük a túrót, a tejszínt, a durvára tört diót, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott rozmaringot. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve összemelegítjük az egészet. A mártást különben botmixerrel össze is pépesíthetjük, ha valakit zavarnak a különálló piros paprikacsíkok, de ebben az esetben csak a pépesítés után érdemes belekeverni a diót és a rozmaringot.

Tálaláskor a kifőtt pennét leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a meleg mártással.

latsia1 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3096
Szívesen!:O)
Előzmény: toppick (3085)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3094
közben kikerestem őket: 20734. hsz. bd, 16287 nagymama módra, 8638 "gyors", 8526, 4907 Mulan :-)
Előzmény: Zitka (3093)
Zitka Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3093
Szerintem nézd meg a Mulan honlapján lévő receptet. Nem túl bonyolultan van leírva, én is kb. így csinálom. http://www.tar.hu/mulan/  Vadashús néven találod meg a marhahús receptek között
Előzmény: Törölt nick (3091)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3092
(ez jó, én azt hiszem, a "tibor édesanyjáét" próbáltam, és bejött, csak a szalonnatűzdelést hagytam ki.) akkor marad a konyha-trükkök topik, és először a kereső használata, majd a kérdésfeltevés :-) legalább öt receptet találtam, amit dicsértek.
Előzmény: Törölt nick (3091)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3090
www.mindmegette.hu, ott receptkereső.
vagy: konyha-trükkök topik.
Előzmény: Törölt nick (3089)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3088
Már több natúr/egészséges babaszakácskönyvben is olvastam, hogy a piciknek jóval több a zsiradékszükséglete (nyilván telítetlenre értve). Én meg felnőtt létemre is imádom az olívaolajas pirítóst :-)
Répás (meg spenótos meg brokkolis stb.) nokedlit csináltam már, de nemigen van íze, inkább csak színt kap (már ahogy én csináltam - leturmixolt zöldséget bele a folyadék egy része helyett). Igaz, én nem is nagyon fűszereztem, az íz ment a szószba. Tök jól néz ki pl. a zöld nokedli sárgás színű tejszínes szósszal.
Előzmény: stefiadri (3083)
mannamari Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3087
Köszi!

Én is az oldaláról másolgattam be a recepteket, de konkrétan a Stahl konyhája részből próbálkoztam. A fagyiszelet pedig onnét kimaradt.
Előzmény: latsia1 (3081)
tündérlala Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3086

Elmesélem nektek, hogy tegnap megcsináltam ismét a nagy Stahl-kedvencemet, a csípős-bazsalikomos-citromos spagettijét, de ezalkalommal friss házitésztából (tésztagéppel).

Így is nagyon fantasztikus volt - és ezúton is köszönet dáliának a supportért tésztakészítés ügyben. :)

toppick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3085
Tényleg! Köszi a linket. Erre akár magam is rá jöhettem volna.:)
Egész jó kis informatív oldala van az ízvadásznak.
Előzmény: latsia1 (3081)
Csilla Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3084
Ez a sargarepas galuska fele volt mar es en meg is csinaltam, csak tejszines szoszban es nagyon fincsi volt.
Előzmény: mannamari (3082)
stefiadri Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3083

A baba ebédje rendben is van, bár az 1-2 evőkanál olajat sokallom.

A család ebédjét elég furának tartom. Én nem tesztelném családi körben az biztos. Persze ízlések és pofonok...........

Előzmény: mannamari (3082)
mannamari Creative Commons License 2006.05.10 0 0 3082
Tegnapi recept: narancsos keksz.

MAI RECEPT
ELSő SÁRGARÉPAPÜRÉ ÉS SÁRGARÉPÁS NOKEDLI

Hozzávalók:
45 dkg sárgarépa, alaposan megmosva, ½ centis karikákra vágva
25 deka finomliszt
5 deka teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 tojás
1 – 1,5 dl tej
1 duci fokhagymagerezd, megpucolva
2 dkg reszelt parmezán

a családi ebéd tálalásához 3-4 szál apróra vágott friss kakukkfű


Elkészítés:
A sárgarépa karikákat gőz fölött kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor már a répa vajpuha, szűrővel kiemeljük a fazékból. Amíg a répa lecsepeg, apróra vágjuk a kakukkfüvet.

A baba ebédjéhez a megpárolt zöldségből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, aztán 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal és annyi párolóvízzel pépesítjük össze turmixgéppel vagy botmixerrel, hogy a végeredmény sűrű krémleves állagú legyen. A baba ebéd kész is.

Ezután hozzálátunk a család ebédjéhez. Első lépésként belenézünk a fazékba. Ha a répa főzése során túl sok víz forrt volna el, akkor pótoljuk – mint a tésztafélékét általában, a nokedlit is bő vízben érdemes kifőzni –, a teli töltött fazék alatt takarékra csavarjuk a lángot, és békén hagyjuk, amíg elkészítjük a nokedli tésztát.

A maradék kihűlt répát villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük - vagy a turmixgéppel összepépesítjük -, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet meg a sót, bőven tekerünk rá frissen őrölt borsot, és reszelünk bele szerecsendiót és a reszelt parmezánt. Beleütjük a tojásokat, a kézi reszelő apró lyukú oldalán ráreszeljük a fokhagyma-gerezdet. Ezután annyi tejet öntünk a tálba, amennyivel jó állagú nokedli tésztát kapunk. Így már minden együtt van a tésztához. Fakanállal alaposan összedolgozzuk, és ha túl lágy, 1-2 evőkanálnyi lisztet, ha pedig túl sűrű, 1-2 evőkanálnyi vizet teszünk hozzá. Az a lényeg, hogy ruganyosan kemény, de még keverhető legyen.

A főzéssel, szűréssel, lecsepegtetéssel együtt cakk-pakk kb. 8 percet vesz igénybe a nokedli-projekt. Maximumra csavarjuk a lángot a tűzhelyen hagyott víz alatt, és amikor felforr, beleszaggatjuk a szép színű nokedlit. Miután a nokedlik feljöttek a víz színére, várunk 1-2 percet, majd leszűrjük őket, és rögtön a hideg vizes csap alá dugjuk valamennyit. Ez arra jó, hogy ne puhuljanak tovább. A galuskát derekasan lecsepegtetjük, kevés olívaolajon egy közepes méretű serpenyőben megfuttatjuk, majd tányérra tesszük és jó alaposan megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel.

latsia1 Creative Commons License 2006.05.09 0 0 3081
Sziasztok itt minden fennt van!!

ÍZVADÁSZ RECEPTEK


Fagyi szelet

Piskótához:
20 dkg liszt
10 kanál víz
4 tojás
30dkg porcukor
10dkg darált dió
½ cs. sütőpor

besamelhez:
3 dl tej
4 ek. liszt

krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás sárgája

mázhoz:
2 tojás fehérje
10 dkg cukor


A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, mert a piskótánk ekkor összeesik.
A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik.
A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez.
A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet.
A kihült piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.

toppick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 3080
Kedves Mannamari,
köszi a recipéket, le is mentettem magamnak. Hála Neked, és az Ízvadász-recepteknek, hasznos infókkal is gyarapszik a topik. Cserép-kemencét majd megpróbálom becserkészni karácsonyra.
Előzmény: mannamari (3062)
kreativtucsok Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3079
Kedves Mannamari!

a fagyi-szelet receptjet en meg tudom szerezni, Anyukam sokszor suti
csak kicsit varni kellene ra, amig megszerzem

kb. 1 het belefer? amint megvan irom ide, ha esetleg elfelejtenem, figyelmeztetnel ?
:-)

koszi
Előzmény: mannamari (3063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!