Keresés

Részletes keresés

TEE Creative Commons License 2003.01.15 0 0 587
Fiúk, köszönöm a jótanácsokat!

A 65/80-as falfúróról mesélhetnél egy kicsit bővebben! Hallottam, hogy valami fúrógépféleséget használnak a csövek hornyainak kialakítására, és majd én is ilyet szeretnék kölcsönözni! De milyet érdemes?

Előzmény: szürkesün (586)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.15 0 0 586
jótanácsok, bár lehet hogy már tudod:
- jó ha előre tudod mit hova teszel, utólagos betontörés .(
- létezik 65/80as falfúró, így nem 5 talicska téglatörmelék keletkezik a kapcs+konnektorok vésésénél
Előzmény: TEE (584)
Szecső Creative Commons License 2003.01.15 0 0 585
Szia
Villanyóra elhelyezés ügyében az a mérvadó, hogy mi van az építési tervben. A szereléshez javaslom, hogy legyen melleted valaki. A kivitelezési időt legalább a harmadára csökkenti. Ha sikerül két napra elcsábítani a szomszédod, hogy segítsen behuzni a vezetékeket akkor sok időt és idegeskedést megspórolsz.

Szecső

Előzmény: TEE (584)
TEE Creative Commons License 2003.01.14 0 0 584
Mi szintén építkezünk, és mint a Démásztól megtudtam, tavaly nyártól csak a telekhatárra lehet villanyórát telepíteni, még akkor is, ha nekünk végleges óránk van az ideiglenes oszlopon! Az indok: a leolvasó bármikor le tudja olvasni az órát. Ezt még meg is értem, bár tartanék attól, hogy valaki "beleköt" az én drága órácskámba! Megadták egy saját kivitelezőjük számát, akitől megtudtam, hogy ez a móka kb. 200eFt-ba kerül, mertugye a házunk előtt lévő oszlopról földkábel jönne le és be a kerítésnél a mitudoménmilyen állványos dobozban lévő órába, majd szintén földkábel a házba... A 200eFt-ot meghallva dobtam egy hátast, mert egy szimpla villanyóraáthelyezés kb. 10eFt volt pár éve!
No, aztán azóta a környéken direkt figyeltük az új házakat, hogy lássunk egy ilyen telekhatáron lévő megoldást! De csak nem sikerült ilyenbe botlanunk, mindenhol a ház falába rakták az órát! Nosza, fel is hívtam egy engedéllyel rendelkező villanyszerelőt, és azt mondta, hogy ha jobbra fordul az idő, akkor minden gond nélkül átrakja a házfalba a villanyórát... Naná, hogy őt választom! Majd kifaggatom, hogy mi ez a Démászos előírás, és megírom a sztorit!

A villamos hálózatot a házon belül saját magam szeretném kivitelezni, mert érzek magamban ennyi elhivatottságot! Ez a fórum is sokat segített és választ adott néhány kérdésemre, de az elképzeléseimet mindenesetre megvitatom a szomszéd nyugdíjas villanyszerelővel, meg azzal, aki az órát rakja át. Persze itt is kérdezni fogok, ha valami nem világos számomra! A végén meg úgyis át kell ellenőriztetnem a hálózatot, tehát baj nem lehet abból, hogy én kivitelezem!

Üdv: TEE

Előzmény: apci500 (569)
Elm Creative Commons License 2003.01.14 0 0 583
Csak szigoruan non-expert valaszom van: hivd fel az onkormanyzatot, ott is az epiteshatosagi csoportot, vagy hasonlot, es ott kerdezz ra, hogy hogyan juthatnal hozza a haz terveihez. Elmeletileg minden onkormanyzatnal van tervtar, nemi penzmagert kapsz masolatot a tervekrol.

Sot, esetleg elso korben probalkozhatsz a kozos kepviselonel is, hatha a lakokozosseg is eltet egy peldanyt annak idejen a tervbol (bar ennek 40 ev utan kicsi az eselye)

Előzmény: Magnat (582)
Magnat Creative Commons License 2003.01.14 0 0 582
Sziasztok,

az én kis off kérdésemre nincs valami expert válasz véletlen?

Előzmény: Magnat (571)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.13 0 0 581
Kösz a részletes és ÉRTHETŐ választ Szicsu !

Már döntöttem a FI relé mellett, elsősorban a kissünök miatt- mivel ők a világ legszebb gyerekei :)))

Előzmény: szicsu (580)
szicsu Creative Commons License 2003.01.11 0 0 580
Szia Süni!
Nem jó a méteres vasrúd!!!!
Elmondom miért veszélyes!
Az érintésvédelem egyik lehetséges megoldási formája a védőföldeléses hálózat. Ez azon a tényen alapszik, hogy a sarki 10 kV / 220 Voltos tarfó 220 Voltos részének egyik vége OTT le van földelve. A másik vége a fázis, az rázna meg, ha hozzányúlsz. Az emberfiára az lenne veszélyes, ha fázisfeszültség jutna egy megérinthető fém részhez, pl. mosógép fém házához. Aztán te odanyúlsz és kész a baj.
Hogy ez ne fordulhasson elő, meg kell aakadályozni, hogy fázison legyen a mosógép teste. Ezt eleve úgy igyekeznek megakadályozni, hogy így gyártják (mármint egy szigetelt dróton viszik be a fázist a fűtőtesthez meg a motorhoz). Mivel nem tudhatják, miként dugaszolsz a konnektorba, a soros áramot visszavezető másik vezetőt is jól elszigetelik a fémháztól (ez a NULLA). Van egy harmadik vezető a kábelben, ez a földvezeték. Ha a fázisvezető megsérül és a 220 Volt a fémtestre jut, akkor AZONNAL LÉTRE KELL JÖNNIE EGY AKKORA ZÁRLATI ÁRAMNAK, AMELY OLVADÓ BETÉT VAGY KISMEGSZAKÍTÓ RÉVÉN AZONNAL MEGSZAKÍTJA A FÁZIST, nehogy megrázzon téged, akárha 10 perc múlva nyúlsz oda. Ha ez a zárlati áram nem tud kialakulni, akkor ez a fajta védelem nem tud működni (LÉTEZHET MÁSFAJTA, AMI TUD!!!ha be van építve!). Te odalépsz, megérinted a fázis alatt álló fémházat és annyi neked (nem biztos, hogy meghalsz, sok mindentől függ!).
Egy helyesen szerelt építményben a MŰVEK vagy szakemberek gondoskodnak arról, hogy a védőföldelés olyan legyen, hogy elláthassa a funkcióját.
Tételezzük fel, hogy barkácsolsz egy védőföldet. Fogsz egy vasrudat és elkezded leverni a földbe. Ha 10 Amperes olvadó betétben gondolkodunk, akkor tudnunk kell, hogy ez a betét névleges árama, amit örökké el kell bírnia. Ehhez tartozik egy un. határáram, amely végtelen idő alatt olvasztaná ki a betétet. Ez kb. 1,7-szeres, tehát 17 Amperrel terhelve hiába ülsz mellette, nem olvad ki. Ez egy hiperbola! Minél nagyobb az áram, annál rövidebb a kiolvadási idő. Fejből nem emlékszem, de 4-5 szörös névleges áramnál 1 sec alatt kiolvad. Vagyis ha megzavarod 50 Amperral, 1 sec alatt kiolvad. Az a jó, ha minél előbb kiolvad, ne téged csapjon agyon!!
Most jön az Ohm törvény. 220 Volt osztva 50 Amperrel, az 4,4 Ohm. Maximum ennyinek szabad lennie a földelési ellenállásnak. Van erre egy szabványos érték, de azt nem tudom fejből. Tudod, mikor kijönnek a kockás ingesek az irodádba és egy fekete dobozra bámulnak értelmes képpel, amit a konnektorhoz csatlakoztatnak. A földelési ellenállás útja a következő: mosógép háza - sárgazöld kábel - védőérintkező a dugón - védőérintkező az aljzatban - sárgazöld kábel a falban - vasrúd felső vége - vasrúd alsó vége a földben - anyaföld innen a sarki trafóig.
Na most van a baj! Egy ilyen találomra levert vasrúd akár 30-40 Ohm ellenállást is jelenthet a ZÁRLATI áram útjában. Még 30 Ohmnál is csak kb. 7 Amper fog folyni a fázisból a földbe, amitől a büdös életben nem fog kioldani a betét vagy a kismegszakító (aztán agyoncsap a mosógép). Ha lejjebb vered a vasrudat, ha sós vízzel locsolod körbe, ha versz mellé egy második és harmadikat, akkor leviheted a földelési ellenállást 15 Ohmra. Ez kb. 15 Amper zárlati áram, eset mint előbb, PÁ SÜNI!
Ha egy háztartásban csípnek a gépek, akkor a következő (IS) lehet. Az egyik berendezés fázis-test zárlatos. Ő vezeti rá a fázist a saját testére. Mivel az ő teste védőföldön van, ez a fázis átjut minden védőföldes cucc házára. Nem tudni, ki a bűnös (a villanyboyler szokta kezdeni!). Ha a fázisceruza kimutatja a dolgot, akkor egyenkénti bedugaszolással nyakoncsíphető a bűnös.
Erre a bizonytalan védőföldes esetre találták ki az érintésvédelmi relét (áramvédő FI relé). Ő azt figyeli, hogy ami a fázison be, az a nullán ki. Ha ez a kettő akárcsak kis mértékben (10-50 mAmper)eltér, mert a testzárlatos készülékben a fázisból nem a nulla felé, hanem a föld felé folyik VISSZA az áram, akkor Ő LEOLD!!!

PS
Kérlek, ne üss le vasrudat a földbe!
Keresd meg, és hárítsd el a hibát!
Szereltess fel egy FI relét!

Előzmény: szürkesün (572)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.10 0 0 579
Köszönöm, tcs se vót rossz:)

Bármilyen vellanybótba kapható? Esetleg ajánlott vagy kerülendő márka?

Előzmény: Szecső (578)
Szecső Creative Commons License 2003.01.10 0 0 578
Lásd 487-es hozzászólás és környéke.

Szecső

Előzmény: szürkesün (577)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.10 0 0 577
Kösz a választ, lenne tovább:
a védővezetőt szabad földelni máshol?(ház bevakolva, de a garázs még véshető)

FI relé-mi a lényege?

Előzmény: tcs (576)
tcs Creative Commons License 2003.01.10 0 0 576
Összekötni össze lehet, csak nem szabad, azaz nem ajánlatos főleg, ha van FI relé. Utóbbi esetben ugyanis az nem működik (mindíg levág), a működés elve alpján, mivel: a védőföldön nem folyhat áram.

Egyébként pedig sok pongyolaság van - sajnos - a köznyelvi beszédünkben, ezért időnként ideírom:

Amelyik vezetéket "föld"-nek mondjuk (ált. zöld/sárga), az valójában helyesen _védővezető_! Ez a nullázásos érintésvédelemnél általában az óránál ágazik le a bejövő nulláról. Itt le is kell földelni ("ahogy a szomszéd mongya", de az egyméteres vasrúdtól azért nem akármilyen vastag kábellel - ha jól tudom 16-os keresztmetszetű kell). Ez utóbbinak a neve a _földelés_, nem pedig a konnektorokban lévő Z/S kábelnek.

Persze a FI relé neve is szleng, hivatalosan inkább áramvédő relé.

Előzmény: szürkesün (575)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.09 0 0 575
Tökéletesen így van. De miért nem lehet azután összekötni? Ha neadj'Isten elrágja a vakond a nullát(óra előtt) akkor a fázisok visszakanyarodnak a földnek nevezett nullán?
Előzmény: CyberShot (574)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.09 0 0 574
Igen, valszeg ez lesz a helyzet. Kintről csak nulla jön, és az elosztónál, óra után összekötik a földeléssel a nullát (nullázás), és innen külön viszik a földet és a nullát (és ezután összekötni T I L O S :) ). Legalábbis ha így van, az biztosan nem rossz.
Remélem, nem írtam félre semmit....
Előzmény: Szecső (573)
Szecső Creative Commons License 2003.01.09 0 0 573
A következőre gondolsz:

Utca-- 4 vezeték( 3fázis+Nulla) -- Doboz -- 5 vezeték(3 fázis, Nulla, Föld)-- villanyóraszekrény + kismegszakítók -- belső hálózat(fázis, nulla, föld)

És azt kérdezed hova van kötve a védőföld vége?
Az épitési tervben benne kell lennie a földelés tipusának. Nézd meg, hogy nincs-e összekötve a nulla és a föld a villanyóra vagy a külső doboz környékén.

Szecső

Előzmény: szürkesün (572)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.09 0 0 572
"Egy haveroméknál minden nullavezeték minden földdel össze van kötve (de érzésem szerint nincs tisztes földelés:))) ). Náluk csak vastag papucsban vagyok hajlandó mozogni, mert anélkül minden elektr. berendezés fémrésze ráz...."

Nálam ELMÜ kötött(doboz kint a falon)5 szálat a doboztól a kismegszakítókig, onnan sk gubancoltam a 3fázist, nullát és földet. DE a dobozba CSAK 4 drót jön be !
Köthetek utólag HÁZILAG földet és ha igen milyet? Szomszéd szerint "leversz egy méteres vasrudat oszt jó", úgy olvasom itt vannak hozzáértőbbek ...

Előzmény: CyberShot (561)
Magnat Creative Commons License 2003.01.09 0 0 571
Sziasztok, némileg off a Tma, de nem találtam más topikot, ahová jobban illik: most költöztem másik kéróba, kb 40 éves 4 emeletes tégla épület. A problámám az, hogy akárhány lámpatestet akartam felfúrni, szinte mindig vasba ütköztem kb 1-2 centi vakolat után. A mindig alatt azt kell érteni, hogy egy jó fúrásra jut kb. 2-4 vasba talát fúrás.(és érdekes módon falakban is hasonló a helyzet) Ezt azzal tudom magyarázni, h a haley elég forgalmas helyen van (Nagykőrösi út), és talán már 40 éve is gyanították, hogy erős rezgésnek lesz kitéve a ház. (?) Kérdésem: van valami módszer, hogy kideríthessem, hol mennek az ilyen vasak? (ha már itt tartunk, attól is rettegek, hogy éppen a vezetékbe fúrok), illetve jobb módszer lehet-e belövetni a tipliket/csavarokat, és ha igen, ki csinál ilyet és mennyiért?

Thanx előre is a válaszokat: Magnat
(ja, az ATC hosszabbítókat kerüljétek, én vettem egy párat a Tescóban, (akciós ! :-)) borzalmas a minőségük, az a két kis réz nyelv, ami a villát befogja, egy csomónál el van görbülve, így alig lehet beleerőltetni a dugót, amelyik kapcsolós, az meg néha levágja a biztit kapcsoláskor, pedig kb 10watt fogyaszó volt rádugva ...)

Szecső Creative Commons License 2003.01.08 0 0 570
Azt, hogy hova teheted a villanyórát mindig a helyi szolgáltató mondja meg. Ennek már az építési terv engedélyezésekor látszani kell a terven. A helyi szabályozás is gyorsan változik( évente legalább 1 szer kitalálnak valami újat). Ha ez az információ a szomszédtól származik aki 2 éve építkezett akkor már biztossan nem igaz.

Szecső

Előzmény: apci500 (569)
apci500 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 569
Igaz, hogy az uj epitesu hazaknal a villanyorat az utcara kell tenni (pl. kerites)? Nalunk (Demasz terulet) ez allitolag kotelezo. Igy eleg konnyen meg lehet mondani, hogy otthon vagyunk-e, mennyi aramot fogyasztunk stb, szoval csupa olyan infot amit nem kotnek minden utcan ogyelgo ember orrara. Lehet ez ellen valamit tenni?
CyberShot Creative Commons License 2003.01.06 0 0 568
Na igen:)
Elképzelhető, hogy tényleg nagyobb égés nélkül bírja is pár évig, de azért szerintem megnyugtatóbb egy újat csinálni, főleg, ha magad is megtudod.
Előzmény: jahno (567)
jahno Creative Commons License 2003.01.06 0 0 567
De legalább egyezik a véleményünk, hgy kuka az egész. Villanyászboltba bementem anyagot venni, aztán kipofáztam az egyik csávóval, hogy mire kell. Kaptam a fejemre, hogy minek minden drótot kicserélni, az alukábel elbír 10 ampert, az 2300W, és bőven jó, tudja, mert ilyeneket szerel. Aha, Hajszárító 1200W, Mikró 900W, de ha megerőltetem magam a hősugárzónk alapban 2400W-os. Az ilyen inkább ne szereljen nálam, ezért lesz meg sokára, mert kevés az idő, de nálam sem ebből lesz lakástűz. Szerinte a drótokat meg kell hagyni, mert az nem romlik el...
Előzmény: CyberShot (566)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.06 0 0 566
Ott is erre készülnek, mert a 25 éve épített kégliben még nem a mai terhelésekre és a későbbi leágazásokra méretezték a vezetékezést, és egy 1.5-es Alu van kötögetve a nullának. Ennek a kismegszakítótól jövő darabjánál a kötések Karácsony másnapján kezdtek füstölni több helyen. Az cserélve lett, de be van ütemezve a teljes csere......a szívás csak a sok MM-fal lesz.....
Előzmény: jahno (564)
Szecső Creative Commons License 2003.01.06 0 0 565
Ismerem a módszert. Konnektor átalakítás földelté, de nincs védőföld. Sokkal egyszerübb bekötni a nullát a földelés helyére. A meglepetés akkor jön, ha egy késöbbi szerelés során felcserélik a nullát a fázissal. Megrázó lesz az élmény.

Szecső

Előzmény: jahno (564)
jahno Creative Commons License 2003.01.06 0 0 564
Vagy fordítva, a földet bekötik szépen nullának. Aztán csodálkoznak, mikor üvöltök :-) Kismegszakító előtt ok, nulllázott föld, meg minden, de konektornál... Az új lakásnak is úgy kezdtem neki, hogy kitéptem minden kábelt, befoltoztunk minden lukat, aztán most számolgatom a csatornákat, csak egyedül nincs energiám nekiállni. Maaaajjjjd, addig 2.5-es rézzel kiraktam két konektort, aztán onnan üzemel az egész lakás elosztózva.
Előzmény: Szecső (562)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.06 0 0 563
....és akkor még csak a kisebb hibákat említjük....:)
Előzmény: Szecső (562)
Szecső Creative Commons License 2003.01.06 0 0 562
Ugy érted, hogy a konnektoroknál a nulla van rákötve a föld érintkezőre???
Előzmény: CyberShot (561)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.06 0 0 561
Illetőleg meg kell nézni még a nulla épségét is, hiszen, ha a földelésen folyik az áram (egy része), akkor is rázhatnak a fémrészek.
Kapcsolódó:
Egy haveroméknál minden nullavezeték minden földdel össze van kötve (de érzésem szerint nincs tisztes földelés:))) ). Náluk csak vastag papucsban vagyok hajlandó mozogni, mert anélkül minden elektr. berendezés fémrésze ráz....
Előzmény: Szecső (560)
Szecső Creative Commons License 2003.01.06 0 0 560
Szia

Ha a hűtő földelt konektorba van dugva akkor a védőföld rossz. Ennek utánna kellene járni, mert balesetveszélyes. Egy földzárlatos készülék a legváratlanabb helyeken okozhat áramütést. Mindenképpen javasolt a villamos hálozat átnézése, mert egy 30 éves rendszer tartogat meglepetéséket.

Szecső

Előzmény: Olaszrizling_F (558)
tcs Creative Commons License 2003.01.06 0 0 559
Az "enyhe rázás" esetén időnként hatásos tud lenni, ha a konnektort fordítva dugod be. De ez csak tüneti kezelés.

A villanyóra nekem nem tiszta:
Ha szomszédban zárlat van, akkor a te villanyórád is levág?
Vagy ha a szomszéd lekapcsolja a villanyóráját, akkor neked sincs áram?

Különben is: a kismegszakítót verik le, vagy esetleg van FI relé és azt?

Valószínű, hogy jól elkavartak a cserénél valamit. Lehet, hogy a szomszéd (is) fizeti a fogyasztásod? :)))) Vagy fordítva? :(((((

Előzmény: Olaszrizling_F (558)
Olaszrizling_F Creative Commons License 2003.01.05 0 0 558
Üdv Mindenkinek!
Vettem egy panel garzonlakást Kelenföldön. 15 emeletes épület 1973-ban épült. Eredeti konektorok és kapcsolók vannak mindenütt. Egy részük törött.
A problémám: a hűtő, ha érzékenyebb bőrfelülettel érek hozzá ráz. Ha szomszédban leverik a villanyórát, akkor lemegy az enyém is. Ez szeptember óta van így, akkor cserélték az összes villanyórát az emeleten.
Mit lehet ezzel tenni?
Sziasztok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!