Keresés

Részletes keresés

Szecső Creative Commons License 2002.09.19 0 0 459
Szia

A sima védő(gége)cső és benne a vezeték eléggé sérülékeny. Pl leesik a fal mellett az olló és simán belevág. Ha jól értem akkor ez egy tégla épület. A tégla jól véshető és remek vésőgépeket lehet kölcsönözni. Szerintem ha esedékes a festés akkor max 1 napot nyersz azon ha kábelcsatornát raksz a fal aljára és 10 évig kerülgetheted.

Szecső

Előzmény: kuoni pasztor (456)
Flex Creative Commons License 2002.09.18 0 0 458
Termeszetesen nem az uj vezetek ment tonkre, hanem a regi. Az uj vezetek be van csovezve, de a regi nem, igy se cso, se semmi :) De megoldom most mar :)
Előzmény: Advantech (453)
Herr X Creative Commons License 2002.09.18 0 0 457
A Pannon Wolf könnyűszerkezetes háza is tapéta-gipszkarton-pozdorja-stafni,üveggyapot és visszafelé ugyanez rétegszerkezetű. Abban is lehet vinni kábelt védőcsőben.

A védőcsőbe meg szerintem a behúzható kábelek mennyisége határozza meg a benne levő kábel mennyiségét.

Előzmény: kuoni pasztor (456)
kuoni pasztor Creative Commons License 2002.09.18 0 0 456
Herr X

Ok, rosszul fogalmaztam. Nem akarok foloslegesen falat vesni, ha el lehet vezetni a parketta es a fal talalkozasanal. Persze tudom, valamenyit mindenkepen kell :(. De ha csak azert vannak a dobozok, hogy ne kelljen egy hosszab darabot nehezkesen behuzni, akkor nincs gond, mert rovidek a tavolsagok. Van valami szabvany vagy ajanlas arra, hogy egy gegecsoben hany vezetek mehet? Minden ami belefer? Az egyik fal gipszkarton,mogotte uveggyapot. Ebben szabad villamos vezeteket vinni?

K.p.

Előzmény: Herr X (455)
Herr X Creative Commons License 2002.09.18 0 0 455
Kedves Piros felső! (remélem jól emlékszem a magyar kárytára)

Annó én is csináltam kiosztást a körökről, optimalizálva azoknak számát. Figyelembe vettem, hogy hol mekkora statikus fogyasztók lesznek, mekkora dinamikus (pl porszívót hova fogom bedugni).

Aztán a villanyszerelők a 8 kör helyett csináltak vagy 20-t. Igaz, hogy nem figyeltek arra, hogy ha egy helységben konnektort akarok szerelni, akkor a világításról is leveszem a naftát.

Viszont így nem lesz gond, ha esetleg egyszer 3 fázist akarok, mert a 20 kört egyenletesen szétosztják a fázisok közt.

Ha nem akarsz falat vésni, akkor nem tudom, hogy hova fogod tenni az elosztó dobozokat....

Előzmény: kuoni pasztor (454)
kuoni pasztor Creative Commons License 2002.09.18 0 0 454
Sziasztok!

Uj lakasba koltoztunk, 1900 korul epithettek. A falon vannak villamos eloszto dobozok, tehat valamikor felujithattakvalamilyen szinten a vezetekrendszert. Ennek ellenere ugy gondoltam, hogy teljesen ujra bedrotozom a lakast a regi vezetek meghagyasaval. Erre azert van szukseg, mert a tenyleges bekotes csak jovore lenne esedekes, csak festes es vakolas elott tul kellene esni ezen... Tervem az, hogy a parketta es a fal talalkozasanal viszem el gegecsoben a drotokat, igy falat vesni csak a dugaljaknal es a kapcsoloknal kell.
Ez szabvanyos igy?
Masik problemam hogy hogyan alakitsam ki a koroket... Szinten csak elkepzeles, hogy szobankent szeretnem, es itt is kulonvalasztva a dugaljakat es vilagitotesteket. Szakertok szerint mennyire jo otlet ez? Vegul, de nem utolso sorban: hova celszeru rakni elosztodobozokat?

Koszi elore is: K.p.

Advantech Creative Commons License 2002.09.18 0 0 453
Es amikor kicsereltetek a vezetekezes egy reszet, akkor sem lett becsovezve?

A.

Előzmény: Flex (452)
Flex Creative Commons License 2002.09.18 0 0 452
Hehh, cso :) De szep is lenne. Sajnos azonban az egy 35 eve epult tarsashaz (Jozsef Attila lakotelep, sokaknak ismeros az itteni helyzet), a kabelek szepen ra vannak vakolva a falra es kesz.
Előzmény: Advantech (451)
Advantech Creative Commons License 2002.09.18 0 0 451
Azt hiszem nem derult ki, hogy van-e cso a falban, vagy csak egyszeruen be van falazva a kabel? Ha cso van, akkor nem lehet olyan nagy munka a rossz kabel kihuzasaval behuzni az ujat. Es akkor nem kell vesni.

Jo munkat hozza!

A.

Előzmény: Flex (450)
Flex Creative Commons License 2002.09.17 0 0 450
Jelentem meg elek :)
Azonban sajnos kiderult, hogy a nulla tort el a falban valahol. A multimeteren van egy olyan funkcio hogy kepes "vezetest" merni, vagyis hogy ket pont kozott van-e femes kapcsolat. Szetszereltem a kapcsolot, valamint a falban kibontottam a kapcsolotol jovo regi vezetek es a lampakhoz meno uj vezetek csoki-csatlakozasat, es ramertem. A kapcsolo es a csoki kozott a fazisnal volt vezetes, de a nullanal nem, ugyhogy szivas mindenfelekeppen, mert falat nem fogok bontani, akarmi is lesz :) majd talan jovore :)
Addig is, a lampatol nem messze van egy dugalj, oda szerkesztek egy kabelcsatornat es egy kapcsolot, es egy ideig majd csak furdoszoban belul lehet kapcsolni a lampakat, aztan talan tavasszal lesz kedvem szetverni a furdoszobat :)
Flex Creative Commons License 2002.09.17 0 0 449
Koszonom a hozzaszolasokat, megprobalkozom :) Ha holnap irok, akkor meg eletben vagyok :) Ha nem, akkor is csak elfelejtettem :)
Amugy van multimeterem, azzal szoktam merni, nem vagyok teljesen kezdo, csak amikor ket vezeteknel tobb van az mar bonyolult :)
Előzmény: szicsu (448)
szicsu Creative Commons License 2002.09.17 0 0 448
Hello mindenki, Flex!
Amatőr hozzászólásom: Jól gondoltad, egy lámpának kell egy fázis és egy nullvezeték ahhoz, hogy világítson. A fázis fekete (régen barna volt), a nulla kék, a védőföld sárga-zöld (régen piros volt) szokott lenni. Azért "szokott", mert ha tudatlan szerelte, akkor fordítva is lehet, ami életveszélyes!!!! Ha még nincs, vegyél egy fázisceruzát (nem drágább az életednél), jól fog jönni.
A kapcsolónak a fázist kell megszakítania, hogy a lámpánál babrálva ne üssön meg téged az áram. A lámpánál a fázisnak a foglalat középső érintkezőjéhez kell kötődnie, hogy minél távolabb legyen az ujjadtól az izzó cseréje közben. Ennyit az elméletről.
A 4 vezetéket így képzelem: az elosztó tábla (biztosítók, kismegszakítók) felől elindul egy fázis és egy 0nulla, hogy megvilágítsa a lámpádat. A 0nulla elvileg futhatna egészen a lámpáig, de nehézkes hosszú szálakat behúzni. Ezért a kapcsolónál, ahol a fázist úgyis meg kell szakítani, a 0nullvezeték is megszakad (látszólag). A beérkezett fázist bekötik a kapcsoló egyik sarkára, a kapcsoló másik sarkáról pedig el kell vinni a kapcsolt fázist a lámpához. Node oda a 0nullát is el kell juttatni! Fogunk egy kék vezetéket, csupaszítás, összekötjük (tekerjük?) a kapcsolóhoz ideérkező 0nullával, leszigeteljük a csomópontot és elindulunk a nullával a lámpafoglalat külső érintkezőjéhez.
Ezzel kész a kör! Ez a kör bárhol megszakad, nem ég a lámpa.
Tehát: ha pl. az összecsavart két nullás vezeték nem érintkezik egymással, vagy bármelyikük szakadt, akkor nem ég a lámpa.
Próbáld ki a következőt. Felkapcsolt kapcsolónál SZIGETELT ESZKÖZZEL (pl. fakanál nyele) gyengéden mozgasd meg a két összekötött nullát ide-oda. Szerintem fel fog villanni a lámpa.

FONTOS!!!!!!!! HA A KAPCSOLÓVAL BEKAPCSOLOD A FÁZIST és A LÁMPÁD NINCS KIÉGVE és A NULLA VEZETÉK NEM FOLYTONOS (szakadt), AKKOR TÉGED A NULLA VEZETÉK IS AGYON TUD CSAPNI!!! HÍVJ EGY HOZZÁÉRTŐT, DE LEGALÁBB EGY SZAKEMBERT!

Üdv. szicsu

Előzmény: Flex (446)
eteleapo Creative Commons License 2002.09.17 0 0 447
Hi Flex!

Ugyan abban a cipőben járunk, csak nekem a konyhában adta meg magát a rendszer.
A kapcsoló megbontásakor (bár nem vagyok villanyszerelő) nem tudtam, sírjak vagy nevessek, így szimplán anyáztam;-((

A villanykapcsolóba bekötött (alu) vezeték szigetelése egy 1/2 cm-s részen le volt csupaszolva, és az alatta elhelyezett dugaljból hátul kilógó vezetékcsonk arra volt rátekerve, mindenfajta szigetelés nélkül!!!!
A vezeték persze tört, mint a ropi, így a maradék 2mm-es csupaszolt véget próbáltam a kapcsolóba visszekötni. Azóta is a spájzból kiszűrődő világításánál tevékenykedünk;-((((

Azt tuti, hogy ha végre megveszem a kéglit, előként szarrá vésetem a falakat, és kihajítom az utolsó mm aluminiumot is.

A lényeg, hogy szerintem a hiba tényleg a vezeték törésében lakozik. A kapcsoló szál pedig véleményem szerint maga a fázis, a kapcsoló dobozában pedig az oda befutó 0 vezeték fordul meg egy idióta gány toldással.
Tehát a 4 vezeték: 0 be-ki (összetekerve), és fázis kapcsolóba be, kapcsolóból ki. Ugyan abban a védőcsőben (már ha van) megy be mindkét szál amiben aztán vissza is tér a mennyezetig, hogy aztán tűzzön a lámpához.

Üdv:
Eteleapo

Előzmény: Flex (446)
Flex Creative Commons License 2002.09.16 0 0 446
Emberek!

Adott egy tarsashazi lakas, benne egy furdoszoba, abban meg egy lampa. Namarmost ez a lampa par napja elkezdett nem vilagitani. Pontositok: vilagit, de csak ha a kapcsolot legalabb 100-szor fel-lekapcsolom, neha egy kicsit kigyullad, de az esetek tobbsegeben nem, aztan ha egyszer kigyullad akkor eg addig amig le nem kapcsolom.
A kapcsoloval nincs gond, mert kicsereltem, de egy masikkal is ugyanez a helyzet. A mai nappal mar a sok fel-lekapcsolgatas sem segit, meg csak fel sem gyullad.

Amit tudni kell: par honapja a regi villanyvezetekhalozat ki lett cserelve, de csak a frekventalt helyeken, pl konyha es furdoszoba dugaljai es lampavezetekei. A bekapcsoloszal viszont nem lett kicserelve, az meg mindig a regi aluminiumvezetek.
Persze tudom hogy mit mondotok, hogy a vezetek eltorott, elszakadt, ezzel tisztaban vagyok.

Ami a kerdesem: hogyan mukodik a bekapcsoloszal egy lampa eseteben? En ugy kepzelem el kapcsolo nelkul, hogy jon a lampahoz ket drot, egyiken jon a fazis, masikon a 0, ezt bekotjuk a lampaba, es az vilagit, mivel a fazis felol a 0 fele megy az aram. Ha ebbe a kepbe jon egy kapcsolo, akkor egy szal "valahogy" megszakitja ezt a kort es ha bekapcsolt allapotaban van a kapcsolo akkor eg a lampa.
Ki lehet-e valahogy cserelni a bekapcsoloszalat? Lehet-e utolag esetleg kabelcsatornaban elvinni a lampahoz egyet? Vagy tul naiv vagyok? Nem ertem igazan a kapcsolo mukodeset, foleg hogy a kapcsolonal osszesen 4!! szal van, ezek kozul ketto ossze van kotve szigeteloszalaggal, ketto pedig a kapcsolo ket oldalaba megy be. Ez nekem tul sok szal ahhoz hogy egy egyszeru lampat feloltson :) Azt senki se ajanlja hogy a ket hete lefestett falat vessem ki :)

Szecső Creative Commons License 2002.09.09 0 0 445
Szia

Valószinüleg szolgalmi jog van a vezetékre. Javaslom először a szomszéddal egyeztessél, a ház miatt amugy is kell, és együtt menjetek el az ELMÜ-höz.
Az áthelyezés nem olcsó dolog. Ha az utcára kell átheléyezni akkor egy milla is lehet a költség. Ha a telkeden bellül akkor "csak" a negyede, ötöde.

Szecső

Előzmény: Ildi65 (444)
Ildi65 Creative Commons License 2002.09.08 0 0 444
Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy a telkunkon ativelo villanyvezeteket, ami a szomszed hazat latja el arammal, de folottunk megy keresztben, hogyan lehetne eltetetni, ui. a tervezett hazunk gerincmagassaga miatt a vezetek utban van. Csak nem tudjuk, hogy az ELMU-hoz menjunk, vagy a szomszedot szolitsuk fel, hogy takaritsa el a vezeteket a telkunk folul.

Tudtok segiteni?
Koszi

Advantech Creative Commons License 2002.08.22 0 0 443
Talaltam egy villamossagi boltot a 13. keruletben, a Vaci utrol nyilo (azt hiszem) Veso utcaban, a Dozsa Gyorgy ut es az Arpad hid kozott. (Van mellette egy nagyon jo festek es egyeb vegyi dolgokat arusito raktaruzlet. Szerintem egesz olcso.)

A.

Előzmény: Advantech (425)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.15 0 0 442
Ok koszi, akkor majd megmerem, ha a muszerem tudja.

Es mas valaki nemtomja?

Előzmény: CyberShot (441)
CyberShot Creative Commons License 2002.07.15 0 0 441
A fűtőbetétnél kéne 100%-ra kizárni a hibát. Ha van Mohm-ot is mérő műszered, akkor meg kellene a fűtőbetét vezetéke és a test közti ellenállást mérni. Ha ez 20 MOhm felett van, akkor jó, ha kisebb, akkor folyhat minimális áram emiatt.

Ha ez okés, akkor nem tom.....

Előzmény: FAQtyA (440)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.15 0 0 440
Sziasztok!

CyberShot, DeadFox! Koszi, hogy segitetek!

Es akkor most merre keresgeljek? En is arra gondoltam, hogy esetleg a normalis uzemallapot is okozhat ilyet, de akkor most mit csinaljak, mert pont a nyamvadt villanybojler miatt szeretnek beiktatni FI-t!

Udv!

FAQtyA

DeadFox Creative Commons License 2002.07.15 0 0 439
A FI érzékeli a villanybojler hibáját, mág ha csak milliamperek is azok. Bojlert nézd át.
CyberShot Creative Commons License 2002.07.15 0 0 438
Nem lehet, hogy az anód működése miatt? Elvileg közben áram folyik a védővezetőben. (Vagy nem?:)
Előzmény: FAQtyA (437)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.14 0 0 437
Sziasztok!

FI kapcsolo telepitese kozben merultek fel problemaim, kerlek segitsetek, ha tudtok!

Egy volt honvedsegi lakasban probaltam telepiteni egy FI kapcsolot. A dobozban isszonyú kaosz, de sebaj! Mindezzel egyidoben a villanybojler tisztitasat is elvegeztem. Amig a bojler nem volt a rendszerbe kotve addig nem volt semmi gond, de amikor rakapcsoltam a bojlert is, allandoan leverte a FI-t. Ha kiszedtem az aramkorbol a FI-t minden siman ment!

Most mi a gond? Lehet, hogy a FI tul erzekeny (300 mA), vagy a bojlerben nem stimmel valami?

Van valakinek tapasztalat ez ugyben?

Koszi!

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 436
koszonom!

en is nyaralok (=szerelek)

a kismegszakitok a villanyora folott laknak. egyebkent nagyon jo otletet tetszett adni igy (mar csak meg azt kell kitalalnom, hogy eroszakoljam bele a dolgot a szukosse valo dobozba... lehet, hogy csinalok egy nagyobb dobozt? why not?)

Előzmény: Szecső (435)
Szecső Creative Commons License 2002.07.10 0 0 435
Szia

Ha a kismegszkitók a villanyora mellet laknának az lenne a legjobb. De gondolom ennyi munkát nem ér az egész.

Átmeneti megoldásnak megteszi egy partvisnyél is. Az egyik végén megfelelő bevágással. Ezzel a földröl is kapcsolgatható a kismegszakító.

Ha a villanyóra szekrénybe befér két megszakító akkor azt javasolnám, hogy tegyél be egyet a közös köröknek és ide a 2-es körét.

Fali elosztó: Biztos létezik, de márkát, tipust nem tudok. Az eladó biztos tudja a boltban + rá van irva az áramerösség.
Alternativ megoldás: Veszel megfelelő számú falra szerelhető aljzatot és egy táblára felszereled őket. Lehet cifrázni kapcsolókkal (pl egy kapcsoló, 3 aljzat).

Szecső

ps. Nyaralni mentem

Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 434
Ha valaki profi majd erre jár, nézzem rá a 432-re. Thnx!
Előzmény: Törölt nick (429)
DeadFox Creative Commons License 2002.07.10 0 0 433
"Erről vajon a panelházak tervezői és kivitelezői tudtak? Bár mondjuk a fal szükség esetén kivéshető (de mire meg vagy, addigra garantált az öri-hari a teljes házlakó népességel). Mondjuk, a parketta alatt átlósan vagy cikkcakkban vezetett kábel sem egy utolsó ötlet... "

Mindenről tudtak, csak öket nem érdekelte. Ettől függetlenül ha egy háború elött épült épületben megtalálod fali dobozokat, akkor ott abszolult biztos lehetsz a viszintes és függőleges vezetésben. Kivéve ha valaki utólag alkotott benne valamit.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 432
Egyébként vannak rendes figurák is az elmünél. pl. érdekes módon a szerelőikben sokkal több az empátia, az emberiesség, a humánum (hú, micsoda szavak), mint az aktatologató bürokratáikban...

boltban egyébként a volt VSZM melletti boltot preferálom. már csak érzelmi alapon is.

Előzmény: DeadFox (427)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 431
OFF
"TILOS a falban átlóban vezetéket elhelyezni"

Erről vajon a panelházak tervezői és kivitelezői tudtak? Bár mondjuk a fal szükség esetén kivéshető (de mire meg vagy, addigra garantált az öri-hari a teljes házlakó népességel). Mondjuk, a parketta alatt átlósan vagy cikkcakkban vezetett kábel sem egy utolsó ötlet...

egyébként az emberi figyeletlenség elleni védekezés a legnehezebb. én is fúrtam már be úgy szekrénytartót egyszer, hogy jó 5 perccel később, már a tipli bepüfölése is megvolt és javában csavaroztam vert ki a jeges veríték a felismeréstől: cca. 3-4 mm-re hibáztam el a vezetéket...

Előzmény: DeadFox (430)
DeadFox Creative Commons License 2002.07.09 0 0 430
vincentboy

nagyon durva leszek..
az elektromosműveket az óráig érdekli a szabvány, utána a te elképzeléseidet kell realizálnod, gyakorlatilag az ajánlat a vezeték elhelyezése terén az esetleges emberi marhaságokat próbálja kikerülni.
Alapvetően ott ajánlja a vezeték elhelyezését ahol a legkisebb a valószinüsége annak, hogy belefúrjanak vagy szeget verjenek bele. Azaz a plafon és a padló közelében helyezi el a gerinc hálózatott, erről minden esetben derékszögben a lehető legrövidebb uton halad a kapcsoló vagy a fogysztási helyhez.
TILOS a falban átlóban vezetéket elhelyezni, valamint olyan falszelvényben melyben vizvezeték van, a víz vezeték alatt. (ebben csak az az érdekes, hogy a felettem lakó a vizet ettől még nyugodtan rám engedheti)

Előzmény: vincentboy (428)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!