Keresés

Részletes keresés

elfmage Creative Commons License 2002.11.12 0 0 491
Hali!

Na jó de hányszor 7 jegyű? :)))
Jelenleg egy 4 miliós ajánlat van, de szerintem ki kell jöjjön az 2-ből is... :)

elfmage

Előzmény: Szecső (487)
Herr X Creative Commons License 2002.11.12 0 0 490
Nincs jelölve a főzőlapon a kábelek tövénél a bekötés?

Annó a villanytűzhelyünknél is ott volt. Be lehetett kötni 1 fázisú hálózatra, meg 3-fázisra is. Ennek függvényében kellett az átkötéseket behelyezni.

Javasolnám, hogy menj el egy főzőlapokat forgalmazó boltba és keress hasonló típust, majd leírás copy-paste. (Ha bátor és ügyes vagy, akkor cut-paste is lehetséges....)

Előzmény: formatc (488)
Szecső Creative Commons License 2002.11.12 0 0 489
Szia

Segitene ha leirnád pontossan hány darab és milyen szinű drót lóg ki a fözőlapból.

"Erhet-e meglepetes, ha az osszes lakason beluli biztositekot lenyomom (villanyora lakason kivul, ott is vannak valami relek vagy mik). " Érhet.

Szecső

Előzmény: formatc (488)
formatc Creative Commons License 2002.11.12 0 0 488
Jonapotkivanok!

Kerdesem lenne a Nagyerdemuhoz fozolap beszerelesevel kapcsolatban!

Nehany eves tarsashazban egy onallo fozolapot (nincs suto) szeretnek beszerelni.
Fozolapbol log ki par szal drot egy sorkapocsba kotve, falbol log ki egy jo vastag kabel 3 szal vezetekkel. (Felette egy kisebb doboz a falban, nem'tom mi van benne) Gondolom ossze kell legozni valahogy.

Erhet-e meglepetes, ha az osszes lakason beluli biztositekot lenyomom (villanyora lakason kivul, ott is vannak valami relek vagy mik).

Tovabb mit, hova, miert kell csinalni? Valami ellenorizendo feladat?

Peremfeltetelek:
- nincs doksi a fozolaphoz
- infos diploma
- kezemben vilagit a faziscerka, ha akarom
- kapcsolok, konnektorok felhasznaloi szintu ismereten
- kisebb villanyszerelesek (kapcsolo, konnektor csere), enyhe alkari bizsergessel
- kello tisztelet az elektromosaggal kapcsolatban

Valaszokat nagy koszonettel es parasztnyelven ha lehetne...

Szecső Creative Commons License 2002.11.12 0 0 487
Szia

Erre igy szinte lehetetlen válaszolni. Első érzésre 7 számjegyű a dolog. Kell hozzá komoly terv, engedély (ELMÜ), minösitett válalkozó stb.

Szecső

Előzmény: elfmage (486)
elfmage Creative Commons License 2002.11.12 0 0 486
Volna egy kérdésem a t. szakemberekhez. :)

Egy társasház elektromos vezetékeinek a teljes cseréjéről lenne szó a bejövő nagyelosztószekrénytől az albetétek villanyórájáig.
A ház egy 5 emeletes kb 80 albetétes(lakásos) társasház kb 3m belmagassággal egy zárt lépcsőházzal és egy 20m-es ganggal minden emeleten.
Az volna a kérdésem hogy nagyságrendileg mennyiből lehet ezt megvalósítani tisztességesen.

elfmage

Infomaker Creative Commons License 2002.10.24 0 0 485
Csodálkozatm rajt' koma, érdökes öz.
Előzmény: tcs (482)
Alex11 Creative Commons License 2002.10.24 0 0 484
Akkor közkívánatra FI relé avagy áramvédő kapcsoló, avagy hibaáram kapcsoló

Elég egyszerű a müködési elve. Amennyi áram befelé folyik a fogyasztó felé a fázison, ugyanannyinak kell kifolynia is a nulla vezetőn kersztül. Ha különbség van, akkor az már hiba és a FI relé lekapcsol. Mitől lehet hiba? Megsérül valahol a szigetelés és teszem azt a védő vezetőn folyik el. Avagy gyermekünk épp szöget dug a konektorba (Tipikus dolog, az enyém is megpróbálta) Ha a fázist találja meg, akkor az ő testén keresztül fog elfolyni az áram és nem a nulla vezetőn keresztül. Ezt érzékeli a FI relé és azonnal lekapcsol már 30mA hibánál. Bezzeg ha arra várnánk hogy a 16A-es kismegszakító oldjon...
Nagy előnye, hogy attól függetlenül működik, hogy milyen az érintésvédelmed. (vagy egyáltalán nincs)
Kiválasztása: első lépés 1f hálózatra 1 fázisú kell, 3fázisúra 3fázisú. Aztán mekkora maximális áram amit használsz (kismegszakító a villanyóra alatt) Lakásoknál általában megteszi a 25A-es.
Ezután eldöntentő kérdés, mekkora hibaáramnál oldjon le. javaslom a 30mA-es (0,03A) tipusokat.

Bekötés, szerelés: (vállalkozó szelleműeknek)

Villanyóra után a saját lakás kiselosztó táblára, még az automaták elé. (Hogy védje az összes áramkört.)Felszerelni (mechanikailag) nagyon 1xű, mivel sinre pattintható a többi kisautomata mellé.
A nulla vezetőt keresztül KELL vinni rajta, a védőföldet viszont TILOS! A nulla és védőföld előtte összeköthető, utána már nem.

Ha jól dolgoztál, bekapcsolás után felkapcsolva marad, próbagomb megnyomására kiold. Ha bármely konnektornál a próbalámpát a fázis és védőföldre tesszük kiold azonnal, még felvillanni sincs ideje a lámpának.

Saját házamban 3 éve üzemel, ez alatt 2x oldott le. Amikor nem volt búra a külső fali lámpámon és beleesett az eső, valamint amikor apám szovjet gyártmányú búvárszivattyúját kölcsönkértem kertet locsolni. (Jaaa fiam, az szokott rázni....) De "kicseszek" az öreggel mert jövőhéten nálla is felszerelek egy FI relét. :)

Alex11 Creative Commons License 2002.10.24 0 0 483
K.Trout !

A villanyóra környékén azért lehet kereskedni. :)
Ugyanis 10mm2 fölött engedélyezett, hogy a nulla és védőföld közösítve legyen. Gyakorlatilag ez a nullázott érintésvédelem. Társasházról lévén szó, a megtápláló vezetékek keresztmetszete biztosan megvan 10mm2 , tehát csak 4 vezetéket fogsz látni az elosztóban ill. a villanyóra környékén. (3f+N)
Ha a te lakásodba bemenő vezeték keresztmetszete legalább 10mm2 akkor a te saját kiselosztódnál kell szétágaztatni nulla és védő vezetőre. Ha kisebb mint 10mm2 a bejövő vezetéked, akkor külön védővezetőt kell behozni a lakásodba a szinten lévő nagy elosztóból a nulláról leágaztatva.
üdv. Alex11

ui. a számítógéped mástól visíthatott. :))

Előzmény: K.Trout (466)
tcs Creative Commons License 2002.10.24 0 0 482
Hinnye no! FI relé? Háut, meg moundom éin aztat, hogy ki fijja-borja!
Az vellany áuram begyün o háozba. De ki is mögy ám! Azér van kéit dróttya! Az eggyikön bé, oszt a maásikon mög ki! Ollan ez, mint a víz. Begyün a csapon, oszt elfollik a csatournaába! De a víz, az bezony nem ráz, csak a vellany aáram! Híí, de méíg hogy! Oszt úgy is tud rázni, hogy a fődön keresztül! Bémegy a kezünkön át a tástünkbe, oszt kimégy a ragyiátoron át a fődbe. Nem az eggyik dróttyából a maásikba, hanem a fődbe la! Mentha a víz nem a csatornába follana, hanem spriccolna ki a nyakunkba. Háot, ez a FI reller azt figgyelli, bámulgattya, hogy annyi follik-é ki, mint amennyi bé-e? Ha úgyan láttya nömannyi, akkor aztat mongya magaaban: Nofene! Dejszen itten az áram valakit ráz! Hinnye, be csúf dollog ez! Oszt bumm! Levágja az áramot, mint böllér a dejsznót!

Nagyvonalakban ennyi.

Előzmény: Infomaker (481)
Infomaker Creative Commons License 2002.10.24 0 0 481
Lusta vagyok utánanézni, de mire jó ez a Fi relé?

Parasztnyelven, ha lehet.

Előzmény: Alex11 (479)
vaclav Creative Commons License 2002.10.24 0 0 480
Alex11:
"A 2 épület közé, feszítő sodronyra kötegelt MBCU kábelt javasolok."
Koszi az infot, ezt fogom tenni!

"Ja, egyébként a leírásod alapján sürgősen komplett vezetékcserét ajánlanék!!!"
Igen, amint modom nyilik ra a regi reszekben komplett at lesz huzva minden, addig is beteg resz le van valasztva a halozatrol.

koszi,
vaclav

Előzmény: Alex11 (479)
Alex11 Creative Commons License 2002.10.23 0 0 479
Vaclav!
A 2 épület közé, feszítő sodronyra kötegelt MBCU kábelt javasolok. Az MBCU köpenye UV álló, (legalábbis régebben az volt a fekete, nem tudom a mostani szürkére is igaz-e.) A kábelkötegelőből 2 féle kapható, átlátszó és fekete. A fekete a kültéri.
Az MT kiskábel szigetelése tuti nem UV álló ! A mezei PVC gégecső szintén nem UV álló! kb. 5 év alatt szét töredezik napfény hatására. Van UV álló is (katalógusokban külön megrendelésre) borsos áron. Ja, egyébként a leírásod alapján sürgősen komplett vezetékcserét ajánlanék!!!

monyo!

Leírásod alapján tényleg a Fi relé lehet hibás. Ugyanis a porszivók és flexek stb. kisgépek általában kettős szigetelésűek, vagyis nem használják a védőföldet. Egyszerűen nincs is védőérintkező a villásdugójukon. Tehát nem produkálhat hibaáramot a FI részére. (kivételt képez sérült szigetelés!) Azonban ne dobd ki vissza kell cseréltetni az üzletben, vagy a vállalkozóval! / Ha nem szimpatikus a tisztelt minősített vállalkozó, legközelebb hívj engem. :) / Nagyon hasznos készülék feltétlenül ajánlom mindenkinek a FI relét!!! Különösen, hogy mostanában már megfizethetőek. (1fázisú 6,5e Ft-tól, 3fázisó 7,5eFt-tól) A topic elején volt róla néhány félreérthető zavaros infó, ezért holnap majd írok egy mindenki által érthető összefoglalót.

DaywalkeR Creative Commons License 2002.10.21 0 0 478

X

Elotte ossze lehet kotni de utana nem.
A Fi- bol a fazison kifolyo aramnak vissza kell folynia a nullan a FI -n keresztul.(ugyanannyinak!)

Ha a utana kotod ossze akkor a nullan elfolyo aram egy resze a fold fele is mehet es ha ez eleg nagy aram (ha jo a foldeles) akkor a FI rele leold.

Előzmény: sachertorta (475)
Herr X Creative Commons License 2002.10.21 0 0 477
Én inkább leásnám a földbe 40cm mélyen egy védőcsőbe.

10m nem olyan sok.

Előzmény: vaclav (472)
Vanamonde Creative Commons License 2002.10.21 0 0 476
Valóban, családi házaknál a földelést össze kell kötni a nulla vezetővel a Fi relé előtt a megszakítótábla környékén, de ez a kötés tuliképp egy védőhálózat része, mely független a Fi relé lététől-nemlététől.

Előzmény: sachertorta (475)
sachertorta Creative Commons License 2002.10.21 0 0 475
Hello!

Egy ismerösöm szerint a FI-relé elött össze lehet kötni a nullát a földdel. Akkor elötte lehet, utána nem?

/ST

Előzmény: DaywalkeR (474)
DaywalkeR Creative Commons License 2002.10.19 0 0 474

X

Pl Nezzetek meg az elosztotablanal, hogy ossze van-e kotve a nulla sin a foldsinnel (gyarilag ossze van kotve de FI relenel nem szabad)
Ha veletlenul ez volt a gond akkor szerencsetek volt mert a foldeles nem er semmit sem.

Lehet, hogy a rele volt hibas mostanaban sok ilyennel talalkoztam

Az aram a FI-relen keresztul (a fazison) bemegy a gepbe es onnan a nullan at (a FI-n keresztul) visszamegy a halozatba. utkozben sehol sem lehet leagazni a vezetekrol mas halozat vagy a fold fele kulonben hibaaram miatt leold a FI-rele.

A fuseralast innen nem lehet megmondani mert a hozzanemertes, a trehanysag, a minel olcsobb anyagok felhasznalasanak vegtelen szamu kombinacioja lehet.

Előzmény: Törölt nick (473)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.19 0 0 473
Szia!

Gondolom, a FI relé, ugyanis megunván a bénázást, kiiktattuk, azóta minden OK.
Mi lehet elfuserálva?

M.

Előzmény: DaywalkeR (471)
vaclav Creative Commons License 2002.10.19 0 0 472
Haho!
Vegigolvastam a topicot, nagyon sok hasznos dolgot irtatok le, gratula!
Leirok egy a "rejtélyes esetek" kategoriba eso tortenetet, aminek a megoldasara nem reg derult feny. Talan hasznos lehet meg vkinek.
Adott egy haboru elotti de a 70-es evekben atepitett csal. haz 3*16 amperral. (Persze vezetekek kaosz, a fold neha piros, neha zoldsarga de neha kek v fekete) Egy ideje a lakas reszbe meno ket fazis valahogy egyesult, es minden fogyaszto az egyik fazisra kerult at a masikrol meg eltunt minden. A harmadik csak a sufniba megy, igy most az nem erdekes. A rendszer csak neha produkalt faziszarlatot. (amikor mind a ket kismegszakito lecsapott) Ez rend szerint akkor tortent amikor esos, nedves ido volt. A megoldas a kovetkezo: A villanytuzhely fele meno vezetek (legalabb 40 eves) eloregedett es a benne levo ket fazis valahogy osszeert. Az igy letrejovo zarlat persze parszor lecsapta a megszakitokat, de eleg volt ahhoz, az adott ag egyik fazisanak egy nagyon gyenge csatlakozasi helyen megszakitsa a kort (a tulmelegedett csatlakozas leszenesitette a textiles szigszalagot es megszakadt). Igy tovabb mukodott a rendszer ugy, hogy a faziszarlaton keresztul az egyik fazis ellatta arammal a masik agat is, de ez nem okozott gondot, mert meg volt szakadva az egyik ora fele meno vezetek. Amikor viszont esos ido volt, ez a szakadas elkezdett kicsit vezetni (felazott a fal) es rendre leverte mind a ket fazist. No ekkor jottem ra hogy mekkora szerencsem van, hogy nem egett le minden.

Van egy kerdesem is: Mit ajanlotok a haz es a sufni kozott levo legvezetek (kb. 10m) kivitelezesehez. Edig a jegjobb otletem flexibilis 10-es mua csobe huzott MTK kabel, persze fenhuzal tartja az egeszet.
Udv,

DaywalkeR Creative Commons License 2002.10.19 0 0 471
Üdv
Biztos, hogy FI relé?

A nagyteljesitményü motoros készülékek inditáskor nagy áramot vesznek fel ezért veri le pl a 10A-s kismegszakitót a nagy flex (többszöri visszakapcsolás után felpörög a motorja és akkor már elég neki a kevesebb áram igy fennmarad a kismegszakitó.

Ehhez viszont nincs köze a FI relének mert ö csak hibaáram esetén old le, túláramnál sosem (legfeljebb elég)

Cseréljétek nagyobbra azt a kismegszakitót amelyről a gépek mennek vagy cseréljétek ki lomha változatra.

Ha esetleg mégis FI relé az ami lemegy akkor vagy rossz a gép vagy valami el van fuserálva ott.

Előzmény: Törölt nick (469)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.18 0 0 470
Naszóval okosan én is először kérdezek, utána olvasok... a FI relé írására rájöttem, ami - esetleg - még fontos info lehet: 25A van bekötve, 9 db kismegszakító, ja, és jó hosszú fém rúd van leszúrva a földbe (bár szvsz azért a 2 métert nem haladja meg)
Mindezt ELMÜ által hitelesített villanyász követte el, de egyelőre nincs kedvünk őt felhívni, valahogy a stílusa nem jött be :-((

M.

Előzmény: Törölt nick (469)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.18 0 0 469
Sziasztok!

Bocs, kicsit laikusan fogalmazom meg a kérdésemet, de a párom már alszik :-))
Frissen épülgető házikónkba bekerült egy fí (biztos van ennek is ASCII kódja, sorry) relé érintésvédelem gyanánt. Igen ám, de ha "nagyobb teljesítményű" dolgot szeretnénk beindítani, lekapcsol. Csinálja ezt flexszel, és porszívóval, ellenben fúrógéppel pl. nem. Ha többször egymás után ilyenkor gyorsan felkapcsoljuk, úgy a 3. próbálkozásra megy a dolog, és "zavartalanul" lehet dolgozni, de azért ez mégsem járható út. Más egyelőre be sincs kötve (egy darab konnektort használunk).

Mi lehet a baj?

Köszi.

M.

K.Trout Creative Commons License 2002.10.17 0 0 468
A problem: nincs földelés a lakásban.A villanyóránál se.

Marad az első pont.
Üdv: Trout

Előzmény: Szecső (467)
Szecső Creative Commons License 2002.10.17 0 0 467
Szia!

Nem egyszerű az ügy. Valószinüleg a vízvezeték egy részét ( a bejövő részt) kicserélték müanyagra ezzel tönkretéve a ház földelési rendszerét. Feltételezem ezért sehol sincs jó védőföld.

1. megoldás: Az egész házban megcsináltatni a földelést. Gyk. lehetelen keresztülvinni.

2. megoldás: Csak nálatok.
Első hallásra a nullázásos védőföldelési rendszer kialakítása tünik járhatónak. Ennek a lényege hogy a villanyoránál összekötik a nulla vezetőt és a földelést. Ehhez kellhet az áramszolgáltató beleegyezése is + terv. A különböző földelési rendszereket nem szabad keverni!

Szecső

Előzmény: K.Trout (466)
K.Trout Creative Commons License 2002.10.16 0 0 466
Üdv!
A problem: nincs földelés a lakásban.A villanyóránál se. Illetve van, de csak a lakás középső részén lévő falban, a vízvezetékre kötve.
Problem 2: ez a földelés szar, a számítógépem mint - érzékeny műszer - egyik része visított is miatta.
Problem 3.: társasházi téglalakás, második emelet. Ha nem ez lenne, már lenyomtam volna egy szondát valahol oszt jóvan, de így?

Megoldás?

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.15 0 0 465
Kb. 1 hónapja kijöttek az ELMÜtől és mivel kb. 15 éves volt a villanyórám nem újrahitelesítették, hanem lecserélték egy újra.
Eddig nincs benne semmi különös, viszont 15A-ről 25A-osra!!:) Legalább ezt nem kell külön kérnem.
szicsu Creative Commons License 2002.09.20 0 0 464
Hello Mindenki!

Engem is érdekelne, hogy egy műanyag szigetelésű, 1-2 négyzetmiliméteres tömör rézvezeték hány Amperpernégyzetmiliméternél kezd vészesen langyosodni. Szvsz a megengedett maximális áramsűrűség függhet a keresztmetszettől, mert nagyobb tömegnek nagyobb a hőmennyisége (vagy fene tudja). Csak úgy érzésre mondom, hogy 10 Amper egy 1 kvadrátos dróton forróbb lehet, mint 1 Amper egy 0.1 kvadrátos dróton, pedig mindkét esetben 10 Amperperkvadrát az áramsűrűség. Ki kéne próbálni!
Ami a párhuzamosan futtatott drótokat illeti, az biztos, hogy ha mindegyik meleg, akkor egymást fogják legyilkolni. Van egy jó példám: ha a hegesztőtrafóm 220-as hosszabbítóját felcsévélve felejtettem, összeragadt a meglágyult szigetelés. Ha lecsévéltem, alig éreztem a kezemmel langyosnak a 220-as szigetelt vezetéket.

Szóval: egy 10 Amperrel állandóan terhelt drótnak milyen keresztmetszet kell??? (műanyag szigeteléssel, falban, csőben)

Üdv. szicsu

Előzmény: Herr X (461)
cs_geza Creative Commons License 2002.09.20 0 0 463
"A tégla jól véshető és remek vésőgépeket lehet kölcsönözni."
Hat, kolcsonozni nekem nem sikerult, de az egyik villanyasz ismeros adott egyet kolcson, tenyleg szuper! :) Egy hazat le lehetne bontani vele. :)
Előzmény: Szecső (459)
Advantech Creative Commons License 2002.09.20 0 0 462
Talan eppen itt olvastam, de letezik valami szabaly, hogy mekkora csoben, mennyi vezeteket lehet elvezeteni. Az alapja a dolognak a terheles, illetve a vezetekeken fellepo disszipacio. Magyarul elvileg ugy lehetne/kellene meretezni, hogy az egymas mellett levo vezetekek tudjanak hulni.

A.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!