Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2002.11.19 0 0 314
Szia Wet RinR!

Macskában offtopic - csak megbocsájtják a cicások a kitérőt - , de szerinted miért van az, hogy az akváriumi halak orvoslása ma Magyarországon a sufnituning szintjén tart, ugyanis egyfelől fehér holló a jártas szakember, másfelől készítmények sincsenek. Még ha van is jártas szakember, a dolog ott tart valahol, hogy milyen antibiotikum vízbe locsolásával csesszük szét az akvárium bioflóráját és mellesleg a létfontos nitrogén-ciklust, ugyanis gyógyszeres táp 0 szinten van piacon, és az orálisan adható gyógyszereknek csak mg/ttkg adagja van ebben a témában, ami ilyen "tápos csordakezelésnél" értelmezhetetlen.
Magam, miután kifaggattam a szakembereket az OÁEI-nél és az Állatorvosin, azt szoktam csinálni, hogy tudom, hogy az OTC adagja per os 50 mg/kg vagy 5-10 mg/g haltáp és ezzel az aránnyal számolok, ugyanis szakirodalmi adat (a külföldi nemfizetős webpublikációkat is belevéve) majdnem semmi. Szal gyakorlatban pl. Antisystem-recept, hogy ha 15 g haltápban elkeversz egy vízben szuszpendált macska-Baytrilt és kiszárítod üveglapra szórva az jó, meg veszélytelen a legtöbb akváriumi izére - bár vannak kivételek...
vagy a liofilizát tubifexet 1%-os Neo-TE-Solban megszivatva szintén...
A másik nagy gyík, hogy ami hozzáférhető meg jó cucc, pl a féreghajtó Flubendazol, az csak horrorisztikus csomagban és áron kapható, oszt az ember vesz 1/2 kg-ot 10000 Ft-ért, hogy elhasználjon 100 mg-ot :-(
Persze fogom az adást, hogy az állatorvosokra baromi teherként zúdult az elmúlt évtizedek egzotikus hobbyállat-tartása, és valójában persze nincs elég tapasztalat és irodalom a "miért nem eszik Ödönke a madárpók" tipusu problémákra, de szerinted mikor és milyen módon fogja tudni követni a szakmád ezeket az állattartási tendenciákat?

ÜdV

AS - akinek a cicáin meg a kutyáján kívül akváriuma is van :-)))

Előzmény: Wet RinR (313)
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.19 0 0 313
Emma! A Calo-pet nagyszerű vitamin- és ásványi anyag pótló takarmánykiegészítő. Általában beteg, étvágytalan állatoknak adjuk, mert napi 1-2 kávéskanálnyival már biztosítható az energiabevitel is. A gyomorban kialakuló szőrlabdákat is oldja és megfelelő taurin-kiegészítést is biztosít a cicának. Szóval, ha maradt még a tubusban, add oda a cicának. Zsolt
Előzmény: Emma Woodhouse (311)
Moka25 Creative Commons License 2002.11.18 0 0 312
Szia Orbi!

Hat...:) Azota kis "felulvizsgalat" tortent, a dokink azt mondta, ha mar 2 kg-n felul van, akkor akar 55-60 g-ot is kaphat naponta;))
Szoval most ennyit kapnak (60+50), es probalok nem tudomast venni a nyivakolasrol;) Meg kell hagyni, Marcipan, a nagyobbik, mar tenyleg eleg tekintelyes kis pocakkal rendelkezik;)
Mindenesetre az emesztesuknek hatarozottan jot tesz, aminek felettebb orulunk.
Hasonlo jokat Neked is!:)
Moka

Előzmény: orbi (309)
Emma Woodhouse Creative Commons License 2002.11.18 0 0 311
A Calopet mire jó? Az egyik macskám kapott, mikor beteg volt, de ő nem akarta megenni, az egészséges macsi viszont nagyon szerette volna.
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.18 0 0 310
Orbi! A Stronghold-lezelés 1 hónapig tartó védelmet biztosít, így annak lejártakor kell ismételni. Zsolt
Előzmény: orbi (309)
orbi Creative Commons License 2002.11.18 0 0 309
Vicces gyerek vagy Te eMM, gondolod, hogy a szőnyegre csinál a macskám? Majd ha egyszer igazán hasmarsos lesz a tied megtudod mit ér szagtalanítás céljából az alom. Ha meg rá se kaparja rendesen, akkor pláne nem virágillatra érkezel haza.

MOKA: Gondolkodom, hogy átszokjam-e RC kajára azért kérdem, hogy még mindig nyafizik a cicced több kajáért?

WETRINR: Strohngoldot mikor kell ismételnem?

Előzmény: eMM (308)
eMM Creative Commons License 2002.11.15 0 0 308
Hát neMM tudom.
Én használok almot.
Te nem?
Előzmény: orbi (291)
Moka25 Creative Commons License 2002.11.15 0 0 307
Szia Antisystem, szia WetRinR!

Csak el akarom ujsagolni Nektek, hogy az RC tap teljes siker!:o))) Olyan gyonyoru az output;) hogy csak na!
Ugyhogy Sumetrolim kurara Halistennek nem lesz szukseg!:) (Picit megvigasztalodtam, mikor az allatorvos asszisztensevel beszelgetve megtudtam, hgoy a Sumetrolim beadas nem csak rajtunk fogott ki;))
Az adagolassal viszont szigorunak kell lenni. (Nem lesz konnyu!;)) A konyhamerleg segitsegevel megtudtuk, hogy Marcipan fiam mar a 2 kg-n is felul van;), igy az allatorvos engedelyezett neki "akar 55-60 g"-ot is naponta!;))
Hasonlo jokat kivanok mindenkinek!:))
Moka

Antisystem Creative Commons License 2002.11.14 0 0 306
Kedves Zsolt!

Magam a nagyobbik kandúromnál a Ketofen tablettát baromi hatásosnak találtam - van szegénykémnek egy enyhébb csipődysplasiája, oszt ha bejön a hideg nem tud lábra állni reggelente - viszont az előírtnál némileg nagyobb adagban - (a macska 6,5 kg) 3 napig 10 mg 4 napig 5 mg. - de az ucsó napokra rendesen kicsinálta a gyomrát. Szal a tapasztalatom megegyezik a Tiéddel, egy-az-egyben.
A Tolfedine-t a gyártó macsnak csak lázcsillapításra javallja ugyan ha jól láttam, de hallottam, hogy előszeretettel adja némely kollegád mozgásszervi témára is cicnek...
A meloxicamot magam nem mertem adni, mivel Feldene /Hotemin/ származék (piroxicam) SzVSz az sem egy gyomor-dietta :-). Mindenesetre próbát megér valóban, köszi az ötletet!
Szal filózásom tárgya az - egyenlőre elméleti, mert idén ősszel még müxik jól a cica, és remélem így is marad:-) - hogy próbáljak valami más orálist, vagy a Ketofenből organizáljak injekciót az első pár napra az matskabőrnek alája...

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (305)
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.14 0 0 305
Antisystem! Én eddig csak a Ketofennel próbálkoztam, de nem túl jó eredménnyel. A tünetek szépen javultak, de többször volt mellékhatás (gasztroenterális:hányás, véres is). Szerintem a Tolfedine megér egy próbát. Esetleg megfontolhatod a Metacam szuszprenziót is, könyebb adni a macskának, mint a tablettát. Hivatalosan csak kutyának javasolják, de macskánál is beválik (pontosan adagolva). Zsolt
Előzmény: Antisystem (304)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.13 0 0 304
Kedves Zsolt!

Akkor most szeretnék kérdezni valamit:
Az matskaállat mozgásszervi fájdalmasságaiban melyiket tapasztalod jobb (hatás, mellékhatás) készítménynek, a Ketofent vagy a Tolfedine-t?

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (299)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 303
Na, akkor úgy tűnik, pozitív a végkifejlet, aminek nagyon örülök. Szerintem azért még pár napig add csak eszerint, oszt utána el lehet gondolkodni a dolgon:-)))

ÜdV

Előzmény: Moka25 (302)
Moka25 Creative Commons License 2002.11.12 0 0 302
Szia Antisystem!

Koszi a nyugtatast!
Hmmm... hajj... haccoval remelem, nem lesz gond...:)
Most a RC tap hatasara normalizalodni tunik a helyzet, bar ezt lehet, hogy mar irtam, ez esetben bocs. Nagyon-nagyon remenykedem, hogy nem lesz szukseg tovabbi gyogyszerekre!
Ami kicsit elbizonytalanit az RC tapot illetoen, az az adagolas. Az allatorvosunk utasitasait kovetve a ciccek az eves vegeztevel ill. roviddel utana tagra nyilt szemekkel kerdezgetnek: "Eeeeennyi volt? Eeeeeen meeeeg eeeeeehes vagyok!":)))

Előzmény: Antisystem (300)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 301
Thx :-)

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (299)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 300
Kedves Moka25!

Az én nézetem az, hogy annyira ne aggódj, ez a hatás szignifikánsan gyors növekedésű nagytestű kutyákon jelentkezik. Tehát semmi nagyon komoly dolog nem történt azzal, hogy kaptak egy kúrát azok a cicusok. Más kérdés, hogy én addig nem adnám, amig van más lehetőség, ha viszont csak az használ akkor nyugodtan. Különben a tetrán származékok meg a fogzománcot károsítják - így a Doxycyclin is - ezért javasoltam a rövidebb időt és a nagyobb adagot (lökéskezelés), mert talán inkább az adagolás hossza számít ennek a mellékhatásnak a tekintetében.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (298)
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.12 0 0 299
Antisystem! Olvastam nindent ebben a topikban, de annyira korrekt volt, hogy nincs mit hozzátennem. A XII.kerületben van a rendelőm. Most megyek, megnézem az öreg kutyákat. Zsolt
Előzmény: Antisystem (296)
Moka25 Creative Commons License 2002.11.12 0 0 298
Sziasztok kedves WetRinR es Antisystem!

Most igazsag szerint kicsit ideges lettem. Azt az allatorvos is emlitette, hogy az antibigyo porcfejlodesi zavarokat okoz_hat_ a kolyokmacskanal... De Ti azt irjatok, hogy a a Baytril kifejezetten porckarosito - ez mar nem eshetosegnek, hanem biztosnak hangzik:(((((
Ez most komoly?!:(((
Aggodva:
Moka

Előzmény: Wet RinR (292)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 297
Közben én is megnéztem a Vöröst, ott a pont.:-)
Látod milyen jó, hogy beleszólsz néha...:-)

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (295)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 296
Kedves Zsolt!

A probioson az esetleírás alapján túl van szerencsétlen :-( - ugye a 245. a téma - sőt azt mondja, hogy rontotta a helyzetet.
A többiről, amit ideírtál már megint egyetértünk, én is a Kliont vagy a Doxyt forszíroztam, amőba-bioszóra után... tényleg, azt olvastad? (246., 252.)

ÜdV

ps: az "öreg cica-öreg kutya" témába is benézhetnél, mindkettőnket reklamáltak :-)))
ps2: hol praktizálsz? - már ha nem titok...

Előzmény: Wet RinR (295)
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.12 0 0 295
Antisystem! Az általad említett könyvben is benne van, hogy "A napi dózist két részletben célszerű beadni." Ez ugyanazt jelenti, igazából nem célszerű, hanem csak igy érdemes. A Vörös-féle belgyókönyv is 12 óránként ajánlja a doxiciklin adását.
Én alap hasmenéses esetben nem szoktam szájon át antibiotikumot adatni. HA lázas, akkor parenterálisan (inj) igen, különben meg csak akkor, ha volt rezisztencia-vizsgálat. Nyűgös esetben a Klion szerintem is alapvető, nemcsak a Clostridiumok miatt, hanem az entamoebák miatt is, amit csak friss(max.4 órás) bélsárból lehet kimutatni. Elég régóta végeztetek labor-vizsgálatokat, hasmenésnél 10 esetből max.2-szer van kórokozó baktérium, tehát az antibiotikum általában nem szükséges.
A bébevonó viszont fontos, én Korvimin Gastrot használok, bár sokszor elég csak a Probiosszal helyrehozni a bélflórát. Zsolt
Előzmény: Antisystem (293)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 294
"Állatgyógyászati Készítmények 1998" a helyes cím.
Előzmény: Antisystem (293)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 293
Kedves Zsolt.

A Baytrilben tökig egyetértünk - milyen meglepő :-) - azt Moka szaktársnak is az állatorvosa adta, meg nekem is az állatorvos ajánlotta (más kérdés, hogy én nem is adtam be...) Nu pont ezért osztogatom itt az eszet, megvalósítván a civil kontrollt...:-))))
(bocsi, muszály volt visszaszúrnom...:-))))
Én nagyon nem szeretném, ha az én topicom lenne, - nem tudom, olvastad-e hogy tegnap az öreg kutyás topicban szomorjellel hiányoltalak - ugyanis én is lehetek hülye, nem csak a kölyökmacsogiknak Baytrilt osztogató kollegáid...sőt:-)))).
Doxyseprinből az "Állatgyógyászati Készítmények 1988" kötetet vettem alapul, ha azóta módosultak a dolgok köszönöm a korrekciót, a paciens nevében is.
Viszont nem fogok egyetlen állatorvost sem keményen kritizálni, ezért tőlem - szándékaim szerint - nem fogsz ilyen vehemens kritikát olvasni pl. a Baytril témáról, bár a véleményem nekem is megvan, ugyanúgy, ahogy minden szövegemet a "beszéld meg a dokiddal"-lal zárom, hisz lehetek vérprofi, ha egyszer nem látom a nyávogit...
Egyébként Neked mi a véleményed ilyen sztoriban a Doxy - Kaomycin kombinációról? (neo-Neo-Te-Sol :-)))

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (292)
Wet RinR Creative Commons License 2002.11.12 0 0 292
Antisystem! Nagy érdeklődéssel olvasom "állatorvosi" tanácsaidat. Meglepően nagy tudással és ennek megfelelő önbizalommal osztogatod őket a hívőknek:) a nyúltüdő-triptofán volt a kedvencem:) Úgy látom ez már a Te topikod, így nem szeretnék beleszólni, csak pontosítani az elmondottakat. A Doxyseptin csak 12 órás vérszintet ad, ezért mindenképp naponta 2* kell adni még macskának is, különben fennáll a rezisztencia veszélye. A Baytril (a Bayerosok szerint ez hatékonyabb vegyület állatban, mint a Ciprobayé, amit különben sem lehet pontosan adagolni egy macskának) kifejezetten porckárosító, így csak 18-24 hónaposnál idősebb állatnak adjuk, inkább csak második választásként vagy rezisztencia-vizsgálat után. Zsolt
Előzmény: Antisystem (284)
orbi Creative Commons License 2002.11.12 0 0 291
eMM: Nem tudok állást foglalni tudományos módon... maradjunk a tapasztalatnál: ha bűzlik a lakás a cica melléktermékétől akkor bárki bármit mond úgyis harmados vagy feles tejet fogsz adni neki legközelebb :)))
Előzmény: eMM (289)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.12 0 0 290
Yóvan na, akkor veszem elő könyv, oszt nyomatom a hivatalost :-)
Az meg aztat mondja - lehet megfogni a padlót, azt teszem én is :-))) - hogy a kutya meg a macska anyateje sűrűbb a tehéntejnél, úgyhogy a szopós kölyköknek csecsmőtápszerrel dúsitott tej a jó.
Viszont az idősebb maccsok meg gyakran kapnak hasmenést a tejcukortól, és akkor higítani érdemes, vagy nem adni tejet. Mivel a hasmenést többnyire a tejcukor okozza, ezért pl. lazán megeshet, hogy a tejtől fosó macseknak semmi baja nem lesz a sajttól...abban ugyanis fele a tejcukor...

ÜdV

Előzmény: eMM (289)
eMM Creative Commons License 2002.11.11 0 0 289
tej ügyben ezexerint neMM születetttt 1Xséges állásfoglalás.úgyláXik
Antisystem Creative Commons License 2002.11.11 0 0 288
Ez SzVSz egy jó döntés, kedves m_anna!:-)))

ÜdV

Előzmény: m_anna (287)
m_anna Creative Commons License 2002.11.11 0 0 287
Szia Antisystem!

Köszönöm a válaszodat a Klionnal kapcsolatban.
Akkor inkább maradunk a Stomorgylnél.

Anna

Előzmény: Antisystem (259)
Antisystem Creative Commons License 2002.11.11 0 0 286
Hali!

Szóval egyfelől én is azzal kezdtem annó a saját nyérvogimnál, másfelől voltak támpontok:
1, Olyan anyag, amiből van injekció is meg tabletta is
2, Újabb, hatásos antibiotikum, ami bélfertőzésben is hatékony lehet
3, Hathat az általad felsorolt kórokozókra, ilyesmi...

ÜdV

ps: egyébként a Baytril egy nagyon jó gyógyszer, kb a Ciprobay nevű emberi gyógyszer megfelelője. Csak hát ez sem mindenre hat mindig.

Előzmény: Moka25 (285)
Moka25 Creative Commons License 2002.11.11 0 0 285
Szia Antisystem!

> ps: nem mondtad, de eredendően a dokid - ha nem lövök nagyon mellé, Baytril-t adott szerintem. Nem?

De, vmi ilyesmi neve volt! Honnan tudtad?;))

Előzmény: Antisystem (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!