A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
na igen, azért írtam-kérdeztem, hátha valakinek van... azt hittem, ez egyértelmű :-) Még egyszer ha fizetnek, akkor sem nézem meg, hogy megtudjam, mi volt benne. Csak a párolt almára, zöldborsóra, csirkemájra és tejszínre emlékszem. Volt vmi fűszer is, de annyira nem figyeltem, a háttérben ment.
Ööööö... legalább azt a gyors vacsora receptet belecsempészhetted volna - ha már a napi receptek topicot sikerült választani a sok Stahl munkásságával/személyével foglalkozó topic közül! :))))
Leépültem a kertészkedésben és takarításban, megnéztem. Hát ez elég gáz, húsz percben.
1. süti: Stahl süt, de van néhány gyerek illusztrációnak, köztük Kevin, az egzotikum. 2. az ismert doktornő olvasói levélre ad választ sok mondatban 3. baba-mama kaja, csodák csodája, ismét egy jól ismert recept: nó só, meg a lencsepüré mennybemenetele 4. szendvics (egészséges uzsonnák iskolásoknak a Rama támogatásával) 5. fejlesztő pedagógus tanácsai 6. gyors vacsora (almás csirkemáj - ilyenünk már van? ez mondjuk nem az én ízvilágom, de hátha valakinek bejön) 7. fotóverseny: kié a legszebb mosoly?
Már csak egy kérdésem van: miért az a címe, hogy Stahl gyerekkonyhája? A főzőcske max. negyedét tette ki. És de szarul vágták!
a tálaláshoz 2 evőkanál fenyőmag, aranybarnára pirítva
Elkészítés: Elkészítjük a sült paprikát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán ha már forró, bedörzsöljük kevés olívaolajjal a paprikákat, és tepsibe téve 50-60 perc alatt megsütjük őket. A megsült paprikákat belerakjuk egy jól záródó nylonzacskóba, hogy a saját gőzükben hűljenek ki. Ettől felpuhul a héjuk is, és a langyosra hűlt paprikákat már könnyű megtisztítani. Először kiemeljük a csumájukat, aztán papírtörlővel leszedjük a megsült héjukat. A héj nélküli paprikahúst végül vékonyan felcsíkozzuk, és félretesszük. (Érdemes egyszerre nagyobb adag sült paprikát készíteni, mert ha üvegbe rakjuk, és felöntjük olívaolajjal, akkor sokáig eláll a hűtőben.)
A szokásos módon kifőzzük a pennét.
Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olívaolajat, és kevergetve átmelegítjük rajta a sült paprikacsíkokat. Ezután hozzátesszük a túrót, a tejszínt, a durvára tört diót, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott rozmaringot. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve összemelegítjük az egészet. A mártást különben botmixerrel össze is pépesíthetjük, ha valakit zavarnak a különálló piros paprikacsíkok, de ebben az esetben csak a pépesítés után érdemes belekeverni a diót és a rozmaringot.
Tálaláskor a kifőtt pennét leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a meleg mártással.
Szerintem nézd meg a Mulan honlapján lévő receptet. Nem túl bonyolultan van leírva, én is kb. így csinálom. http://www.tar.hu/mulan/ Vadashús néven találod meg a marhahús receptek között
(ez jó, én azt hiszem, a "tibor édesanyjáét" próbáltam, és bejött, csak a szalonnatűzdelést hagytam ki.) akkor marad a konyha-trükkök topik, és először a kereső használata, majd a kérdésfeltevés :-) legalább öt receptet találtam, amit dicsértek.
Már több natúr/egészséges babaszakácskönyvben is olvastam, hogy a piciknek jóval több a zsiradékszükséglete (nyilván telítetlenre értve). Én meg felnőtt létemre is imádom az olívaolajas pirítóst :-) Répás (meg spenótos meg brokkolis stb.) nokedlit csináltam már, de nemigen van íze, inkább csak színt kap (már ahogy én csináltam - leturmixolt zöldséget bele a folyadék egy része helyett). Igaz, én nem is nagyon fűszereztem, az íz ment a szószba. Tök jól néz ki pl. a zöld nokedli sárgás színű tejszínes szósszal.
Elmesélem nektek, hogy tegnap megcsináltam ismét a nagy Stahl-kedvencemet, a csípős-bazsalikomos-citromos spagettijét, de ezalkalommal friss házitésztából (tésztagéppel).
Így is nagyon fantasztikus volt - és ezúton is köszönet dáliának a supportért tésztakészítés ügyben. :)
MAI RECEPT ELSő SÁRGARÉPAPÜRÉ ÉS SÁRGARÉPÁS NOKEDLI
Hozzávalók: 45 dkg sárgarépa, alaposan megmosva, ½ centis karikákra vágva 25 deka finomliszt 5 deka teljes kiőrlésű liszt 1 kávéskanál só frissen őrölt bors frissen reszelt szerecsendió 2 tojás 1 – 1,5 dl tej 1 duci fokhagymagerezd, megpucolva 2 dkg reszelt parmezán
a családi ebéd tálalásához 3-4 szál apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés: A sárgarépa karikákat gőz fölött kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor már a répa vajpuha, szűrővel kiemeljük a fazékból. Amíg a répa lecsepeg, apróra vágjuk a kakukkfüvet.
A baba ebédjéhez a megpárolt zöldségből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, aztán 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal és annyi párolóvízzel pépesítjük össze turmixgéppel vagy botmixerrel, hogy a végeredmény sűrű krémleves állagú legyen. A baba ebéd kész is.
Ezután hozzálátunk a család ebédjéhez. Első lépésként belenézünk a fazékba. Ha a répa főzése során túl sok víz forrt volna el, akkor pótoljuk – mint a tésztafélékét általában, a nokedlit is bő vízben érdemes kifőzni –, a teli töltött fazék alatt takarékra csavarjuk a lángot, és békén hagyjuk, amíg elkészítjük a nokedli tésztát.
A maradék kihűlt répát villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük - vagy a turmixgéppel összepépesítjük -, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet meg a sót, bőven tekerünk rá frissen őrölt borsot, és reszelünk bele szerecsendiót és a reszelt parmezánt. Beleütjük a tojásokat, a kézi reszelő apró lyukú oldalán ráreszeljük a fokhagyma-gerezdet. Ezután annyi tejet öntünk a tálba, amennyivel jó állagú nokedli tésztát kapunk. Így már minden együtt van a tésztához. Fakanállal alaposan összedolgozzuk, és ha túl lágy, 1-2 evőkanálnyi lisztet, ha pedig túl sűrű, 1-2 evőkanálnyi vizet teszünk hozzá. Az a lényeg, hogy ruganyosan kemény, de még keverhető legyen.
A főzéssel, szűréssel, lecsepegtetéssel együtt cakk-pakk kb. 8 percet vesz igénybe a nokedli-projekt. Maximumra csavarjuk a lángot a tűzhelyen hagyott víz alatt, és amikor felforr, beleszaggatjuk a szép színű nokedlit. Miután a nokedlik feljöttek a víz színére, várunk 1-2 percet, majd leszűrjük őket, és rögtön a hideg vizes csap alá dugjuk valamennyit. Ez arra jó, hogy ne puhuljanak tovább. A galuskát derekasan lecsepegtetjük, kevés olívaolajon egy közepes méretű serpenyőben megfuttatjuk, majd tányérra tesszük és jó alaposan megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel.
A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik. A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihült piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.
Kedves Mannamari, köszi a recipéket, le is mentettem magamnak. Hála Neked, és az Ízvadász-recepteknek, hasznos infókkal is gyarapszik a topik. Cserép-kemencét majd megpróbálom becserkészni karácsonyra.
ne felejtkezzünk meg az én topikomról sem, bár nem per definitionem stahl alázó, de oda menekültem, amikor kimoderálták az itteni off hsz-omat. csak megjegyzem, hogy érdekes, ha a stahl topikban csipkedi az ember a stahlt, az modera, ha az index teszi, akkor az címoldal.
ó, te szegény lala, hogy a sok bulvár közül kell kimazsoláznod azt a sok értékes infot, pl. újabb muffin recepteket. :-))) tudod, talán a jucinál kéne reklamálnod, amiért többet foglalkozik azzal, hogy a gyerekével reklámozza magát, mint a receptjeivel. :-(
En alttam a szombatit. Csinaltak 4 gyerkoccel valami zabpelyhes kevert sutit. Kicsit furi volt mert mindne hozzavalot omlesztve bezuditottak a tepsibe ott kevertek ossze majd sutottek, mind a 4 gyerkoc kererte a sutit egyszerre. Aztan volt valami ananaszos szenvics uzsinak. Talperosito torna, a dokinenit az oltasok bedasarol kerdezte. volt a lentebb leirt lencses duo kaja. Egy gyors kaja majbol almabol es tejszinbol. Azt hiszem ennyi de ha haza mentem megnezem, fel vettem ugyan is. Nekem tetszett amugy.
Elnézést, egyáltalán nem akartalak megbántani (a kérem/kérjük szó nálam nem az utasítgatás kategória, pláne nem a lenti szmájlival).
A magam részéről pedig szintén lelkes amatőr megvalósítója vagyok a topic témájának, ezért olyan bosszantó, hogy amikor az ember benéz ide, akkor a sok off meg bulvártéma közül kell kitúrni az értékes tartalmat, és itt nem a muffinról alkotott véleményekre gondolok. (Egyébként is halálos, hogy minden sajtó, tv műsor, topic, stb. mennyire elbulvárosodik, - de lehet, hogy ezzel kapcsolatban meg csak az a baj, hogy férfiból vagyok.)
Ezért hangzott el a kérés - szóval mégegyszer elnézést, ha félreérthető voltam.