A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Hozzávalók: 1 doboz natúr ömlesztett sajt 1 csapott evőkanál mustár 2 evőkanál száraz fehér bor frissen őrölt bors 1 kávéskanál morzsolt oregánó 1 gerezd fokhagyma néhány szelet pácolt, szárított sonka 4-5 szelet frissen készített pirítós 4-5 kakukkfűág
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetünk egy tepsibe.
A krémhez egy kis tálkába kanalazzuk az ömlesztett sajtot, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. Jöhet bele a fehér bor, a mustár, pici só és frissen őrölt bors, végül pedig a morzsolt oregánó. Az egészet alaposan összekeverjük.
Amikor a sütő már forró, ráfektetünk egy-két szelet sonkát a frissen elkészített pirítósokra, majd rákanalazzuk a kenyerekre a sajtkrémet is, végül mindegyik tetjére ráillesztünk egy-egy kakukkfűágat. Ha kész, a melegszendvicseket néhány perc alatt megsütjük.
ha jól emléxem el sem olvadt rendesen a cukor... de szerintem ne csüggedj, próbálkozni kell, majd csak összejön! A teljesség kedvéért, el kell mondanom, hogy asszem az én sütőm el van átkozva süti ügyben, mert mostanában nem szoktak sikerülni... majd neked! tudósíts! :)
Hozzávalók: 30 dkg spagetti 6 piros kaliforniai paprika 2 evőkanál olívaolaj 1 zacskó sáfrány 2 evőkanál forró víz 4 evőkanál mascarpone 1 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a paprikák.
A paprikákat egészben hagyom, és vékonyan bekenem mindet olívaolajjal. Ezután beleteszem a tepsibe, és kb. 30 percen át sütöm őket, hogy imitt-amott elkezdjenek barnulni. Félidőben megfordítom a paprikákat, hogy egyenletesen süljenek. A megsült paprikákat még melegen beleteszem egy nylonzacsiba, és hagyom, hogy a saját gőzükben hűljenek ki.
Vizet engedek egy tésztafőző fazékba, szórók hozzá sót, és elkezdem felforralni. Ha forr, beleteszem a spagettit, és haraphatóan puhára főzöm.
Amíg a spagetti kifő, összeállítom a mártást. A sárfányt beleszórom egy kis tálkába, rákanalazom a forró vizet, és félreteszem. A kihűlt paprikákról papírtörlővel ledörgölöm a héjukat, majd kicsumázom és kimagozom őket, aztán apróbb darabokra vágom mindet. A fokhagymát megpucolom, és finomra vágom. Ezután botmixerrel összepépesítem a mascarpónét, a beázatott sáfrányt (kell a víz is!), a megsült paprika-darabok felét és a fokhagymát. A kész mártást picit megsózom, erőteljesen megborsozom, és átteszem egy kis serpenyőbe vagy lábosba.
A kifőtt spagettit lecsöpögtetem, összekeverem a mártással, hozzáteszem a maradék sült paprikát, és az egészet kevergetve összemelegítem. Ha a mártás túl sűrű, teszek hozzá 1 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.
Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Ha nem szívesen mondanál le a haszonról, akkor invesztálni is kell. A netes főzősműsor persze nem kecsegtet óriási haszonnal, de arra tényleg meg lehet teremteni a lehetőséget. S ha tényleg jó, amit csinálsz, a netről is befuthatsz.
a konyhafőnök mai ajánlata: http://tv2.hu > videók > napló > ápr. 30: A Stahl-sztori
Vicces, hogy most készítették "a nagy karrierről", amikor pl. én konkrétan már unom a muffinokat és csirkeragus tésztákat. Persze lehet, h csökkent a nézettség... és ezért is újított ezzel a gyerekekkel főzésre. Nagyon női riport, ez a stílus nekem nem jön be, de azok a régi fotók :-)
te, aki nálam kreatívabb, az hazudik és festi magát, de hát azért arról a haszonról nem szívesen mondnaék le, amit egy ilyen műsor egy kercsatornán jelentene.
Akár lehetőségünk is lehetne. Persze nem egy kereskedelmi tv-csatornán, de itt a neten simán lehetne egy "webcast" szerű, vagy akár letölthetős főzős műsort csinálni. Ebben a műfajban nem a kameraállások, a világítás és egyebek viszik a prímet, hanem a kreatív tartalom. Ha belevágnátok, én lennék az első lelkes néző!
Ezek a mai receptjei. Amúgy láttátok-hallottátok, hogy jövő héttől gyerek-főzőcske lesz szombatonként? Kíváncsi vagyok mit művel benne....
A HÉT RECEPTJECUKKINI KRÉMLEVES FOKHAGYMÁS KRÉMSAJTTAL Hozzávalók:
½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva 1 csokor friss kapor néhány friss mentalevél 1 gerezd fokhagyma 2 dl natúr joghurt 1-1 dl tejszín só és frissen őrölt bors 1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj 1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém 4-5 dl átszűrt húsleves
Elkészítés:
A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.
Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.
A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.
Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.
Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.
Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.
Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.
A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.
MAJD A BUDAY!FLECKEN TEJFÖLÖS LÁNGOSSAL Hozzávalók:
4 vastag szelet tarja
A lángoshoz: 2 dl tej 1/2 kávéskanál kristálycukor 4-5 csipetnyi friss élesztő 15 dkg liszt 1 db tojás 2 evőkanál tejföl 3-4 evőkanál olívaolaj
A flecken kencéjéhez: 2 evőkanál dijoni mustár 3-4 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint) 2-3 evőkanál olívaolaj 3 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors
A lángos sütéséhez 3-4 dl olívaolaj tálaláshoz kb. 1 dl tejföl és firssen szeletelt lilahagyma
Elkészítés:
A tejet egy közepes méretű lábosba öntöm, megszórom kevés kristálycukorral, majd elkezdem melegíteni. Mikor a tej már kézmeleg, belemorzsolom az élesztőt, majd a tűzről levéve, meghintem kevés liszttel és az egészet félreteszem.
Amíg felfut az élesztő, elkészítem a lángos tésztáját. Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, a tojást, a tejfölt, az oívaolajat, a felfutott élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverem és meleg helyen kb. 30-35 percre félreteszem pihenni.
Amíg a lángos tésztája megkel, összeállítom a flecken kencéjét. Ehhez egy tányérba összekeverem a mustárt, a pirospaprikát, az olajat, a sót és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát. Az egészet sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem.
A tarjaszeleteket kiklopfolom, az inas részeit egy éles késsel bevagdosom - hogy sülés közben nem pöndörödjenek össze-, majd a hússzeletek mindkét oldalát alaposan bekenem a fűszeres krémmel. Mikor ezzel is megvagyok, ezt is félreteszem, míg a lángos tésztája elkészül.
Az várakozási idő leteltével, a megkelt lángosból diónyi méretű gombócokat formálok, majd a széleit széthúzogatva, forró olajban sorra kisütöm őket.
Mialatt a lángosok pirulnak, egy nagy serpenyőben, kevés olajon megsütöm a húszeletek mindkét oldalát is.
Tálaláskor a lángosba töltöm a tejfölt, és a hússzeletek mellé rakodva az egészet megszórom a lilahagymakarikákkal.
1-2-3CÉKLÁS HERINGSALÁTA Hozzávalók:
1 üveg ecetes hering 2 db közepes méretű cékla 1 teáskanál tormakrém 2 evőkanál joghurt 2 evőkanál fehérborecet 4 evőkanál olavíolaj 2 csokor kapor 1 evőkanál kristálycukor 1 csomag salátakeverék
Elkészítés:
A céklát megmosom, megtisztítom, majd gyümölcscentrifugába téve, kipréselem belőle a levét.
Mikor ezzel készvagyok, a céklalevet egy serpenyőbe öntöm, majd a kristálycukrot hozzászórva közepes tűzön addig forralom, míg a felére be nem sűrűsödik.
Aztán a kész cékla"eszenciát" egy keverőtálba öntöm, hozzákanalazom a tormakrémet, a joghurtot, a fehérborecetet és végül a olívaolajt. Ha mindez a tákban van, beleöntöm az apróra vágott kapor 2/3 részét, majd az egészet alaposan összekeverem.
A heringet leszűröm, és már tálalhatok is.
Tányérra teszem a salátaleveleket, ráhelyezem a lecsöpögtetett heringszeleteket, majd az egészet meglocsolom a céklaöntettel.
1-2-3, és már el is készült az ízletes vacsora.
SÜSSÜNK VALAMITMOSZKAUER Hozzávalók:
10 dkg dió 5 dkg cukrozott narancshéj 5 dkg vaj 5 evőkanál tejszín 5 dkg cukor 3 dkg liszt
a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és egy nagy tepsibe sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot terítünk.
A diót durvára őröljük, a cukrozott narancshéjat pedig egészen apró darabkákra vágjuk. Ennyi az előkészítés, haladhatunk is tovább.
Elkészítjük a tésztát. A vajat, a tejszínt és a cukrot beletesszük egy kis lábosba, és takaréklángon, állandó kevergetés mellett óvatosan összeolvasztjuk. Ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon, és felforraljuk a keveréket. Ám ahogy felforrt, azonnal le is kapjuk a tűzről. A tejszínes keverékbe fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet. A tészta készen van.
A tésztából egymástól jó 5 cm-es távolságban teáskanálnyi mennyiségeket pötyögtetünk a tepsire, és ezeket aztán kicsit szétkenjük a kanál hátával, hogy laposak legyenek.
A tepsit betesszük a meleg sütőbe, és a moszkauereket 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek, nem nyúlunk rögtön hozzájuk, hanem várunk néhány percet. Ilyenkor még lágyak, de amint megszilárdultak, már könnyű lesz leszedni őket a tepsiről.
A kihűlt moszkauerek alját olvadt csokiba mártjuk, és ehhez kell némi előkészülés. Először is kerítünk egy rácsot, amelyre kipakolhatjuk majd egymás mellé a csokiba mártott moszakuereket. Árulnak spéci, csakis csokimártáshoz való rácsokat, de a sütő belső rácsa nagyszerűen megteszi helyette. Az a lényeg, hogy amikor a mártásnál a rácsot rátesszük az asztalra, legyen néhány centi az asztal és a rács közt, mert így a felesleges csoki le tud csepegni a sütikről. Fontos az is, hogy a rács alá nagy tálcát tegyünk, a tálcára pedig alufóliát. A tálca azért kell, hogy a csokis moszkauereket egyszerű legyen betenni a hűtőbe, ahol a máz viszonylag gyorsan rájuk dermed, az alufóliára meg azért van szükség, mert ha erre csöpög a csoki, és nem a tálcára, akkor nem kell mosogatnunk, csak fogjuk, és kidobjuk az összecsokizott fóliát. Ha rácsunk is van, és fóliával leterített tálcánk is, nekiláthatunk a mártogatásnak.
Az étcsokoládét darabokra törjük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Amikor már sima és folyós, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük az olajat. Az olvadt csoki az olajtól enyhén felhígul, és fényes lesz. Az olvadt csokiba sorra belemártjuk a moszkauerek alját, majd határozott mozdulattal megfordítjuk őket, és csokis aljukkal felfelé nézve, egymás mellé tesszük mindet a rácson. Miután az összes sütivel elkészültünk, tálcástul betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg x óra alatt rájuk dermed a csoki. Ezután leszedjük a sütiket a rácsról, és ha nem akarjuk rögtön enni, jól záródó dobozba tesszük őket úgy, hogy a rétegek közé zsírpapírt fektetünk, mert így nem kenik össze egymást.
Szerintem nem, egyszerűen rosszak a beidegződései, láthatóan sosem főzött két főnél többre, mert akkor nem így előkészítene meg főzne, és ez bennem nem kelt jó benyomást - másnak lehet, hogy nem tűnik fel. Tök mindegy, hogy a tévéműsorban ki mosogat, hisz ez egy műsor, de csak kicsit gondolj bele, hogy hány felesleges mozdulat és edény hever a pulton egyetlen étel elkészítésekor (zöldfűszerek felaprítása turmixgépbe helyezés előtt: plusz egy kés és egy vágódeszka), amely úgy tűnik, kezdőknek szól, akik adott esetben a mozdulatokat is átveszik. Vazze, én nem kenem össze az egész étkészletet egyetlen egytálételért (most attól tekintsünk el, hogy nincs is étkészletem). És inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy hol van az a rugós habverő. Sztem béna konstrukció, de gondolom, a szponzorok megváltoztatják az ember preferenciáját. L. még: néhány milláért nekem is korpásodna a hajam....
Az nem baj, ha ronda, de legalabb finom legyen :-)
Bár eddig különösebb kudarcélmény nem ért Stahl receptekkel.
Nekem ez kimondottan a sok körte miatt tetszik ( nagymamánál körtefa van, rengeteget terem és én rengeteget befözök.. aztan a rengeteget nem eszik mega gyerekek. )
Ugye nem lett nagyon szétfolyos az a körtés szutyma a tetején?
Egyelöre nem akarok rajta sokat változtatni, majd masodik nekifutasra :-))
én már kipróbáltam, de elég nagyon sikerült. elvileg a méznek/cukornak el kellett volna olvadni, de nem tette. A tésztát meg valószínűleg nem nyomkodtam szét rendesen, és mikor ettük, szétesett karikákra. Olyan volt mint a chokito: ronda, de finom! :)
A tésztája nem néz ki veszélyesnek (tojás és cukor nélkül quiche-t kapsz), sztem vaksütés nélkül is menni fog. Ha a töltelék gyanús, egyszerűen fogd a lepényt, kend meg lekvárral, ha úgy tetszik, szórd meg dióval, fektesd rá a körteszeleteket, és süsd meg. Ha szereted a cukros-habos dolgokat, akár tojásfehérjéből is készíthetsz rá bevonatot, de azt csak a legvégén tedd rá, és csak épp, hogy szárítsd meg. Vagy fehérjehab helyett karamellbevonattal (cukrot szórsz a körtére és rápirítod), vagy mézkaramellel (de akkor lekvár nélkül). Ezt a korongozást sztem felejtsd el :-)
Tényleg, volt neki egy olyan receptje, biztos itt is fent van, hogy mézkaramelles körtetorta.
Ezeket az édességeket találtam még a házi archívumban: KÖRTÉS-MÉZES CLAFOUTIS KÖRTE MAZSOLÁS-LEKVÁROS TÚRÓKRÉMMEL KÖRTEFAGYLALT ill. turmixokat és húsételeket, salátákat.
Vagy omlós tésztára körterátét? (tarte tatin, talán felfordított almatorta néven futott)
½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva 1 csokor friss kapor néhány friss mentalevél 1 gerezd fokhagyma 2 dl natúr joghurt 1-1 dl tejszín só és frissen őrölt bors 1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj 1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém 4-5 dl átszűrt húsleves Elkészítés:
A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.
Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.
A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.
Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.
Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.
Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.
Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.
A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.