Keresés

Részletes keresés

toppick Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3031
Jut eszemebe..., vettem egy csomag (számomra eddig titokzatos) bulgurt az ominózus salátához. Majd beszámolok, milyen lett. :)
Előzmény: toppick (3030)
toppick Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3030
Akár lehetőségünk is lehetne. Persze nem egy kereskedelmi tv-csatornán, de itt a neten simán lehetne egy "webcast" szerű, vagy akár letölthetős főzős műsort csinálni.
Ebben a műfajban nem a kameraállások, a világítás és egyebek viszik a prímet, hanem a kreatív tartalom. Ha belevágnátok, én lennék az első lelkes néző!
Előzmény: Kanbéka (3028)
mara2 Creative Commons License 2006.05.02 0 0 3029

Mai recept a Moszkauer, lásd lentebb.

Azért itt jegyezzük meg, hogy végre nem muffin!!! Pezsgőt ki kér? ;))

Kanbéka Creative Commons License 2006.05.01 0 0 3028
jogunk van, csak lehetőségünk nincs:(
Előzmény: tündérlala (3027)
tündérlala Creative Commons License 2006.05.01 0 0 3027

Teljesen igazad van - bár az egész élet "nyilvános".

Szóval nekünk is ugyanúgy jogunk van odamenni és megcsinálni egy mégjobb TV műsort!

:)))))

Előzmény: Zitka (3025)
tkyra Creative Commons License 2006.04.30 0 0 3026
Ezek a mai receptjei. Amúgy láttátok-hallottátok, hogy jövő héttől gyerek-főzőcske lesz szombatonként? Kíváncsi vagyok mit művel benne....

 

A HÉT RECEPTJE

CUKKINI KRÉMLEVES FOKHAGYMÁS KRÉMSAJTTAL

 Hozzávalók:

 

 

 

½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva
1 csokor friss kapor
néhány friss mentalevél
1 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
1-1 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj
1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém
4-5 dl átszűrt húsleves

 

 Elkészítés:

 

A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.

Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.

A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.

Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.

Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.

Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.

Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.

A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.

 

 

MAJD A BUDAY!

FLECKEN TEJFÖLÖS LÁNGOSSAL

 

 Hozzávalók:

 

4 vastag szelet tarja

A lángoshoz:
2 dl tej
1/2 kávéskanál kristálycukor
4-5 csipetnyi friss élesztő
15 dkg liszt
1 db tojás
2 evőkanál tejföl
3-4 evőkanál olívaolaj

A flecken kencéjéhez:
2 evőkanál dijoni mustár
3-4 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)
2-3 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

A lángos sütéséhez 3-4 dl olívaolaj
tálaláshoz kb. 1 dl tejföl és firssen szeletelt lilahagyma

 

 Elkészítés:

 

A tejet egy közepes méretű lábosba öntöm, megszórom kevés kristálycukorral, majd elkezdem melegíteni. Mikor a tej már kézmeleg, belemorzsolom az élesztőt, majd a tűzről levéve, meghintem kevés liszttel és az egészet félreteszem.

Amíg felfut az élesztő, elkészítem a lángos tésztáját. Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, a tojást, a tejfölt, az oívaolajat, a felfutott élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverem és meleg helyen kb. 30-35 percre félreteszem pihenni.

Amíg a lángos tésztája megkel, összeállítom a flecken kencéjét. Ehhez egy tányérba összekeverem a mustárt, a pirospaprikát, az olajat, a sót és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát. Az egészet sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem.

A tarjaszeleteket kiklopfolom, az inas részeit egy éles késsel bevagdosom - hogy sülés közben nem pöndörödjenek össze-, majd a hússzeletek mindkét oldalát alaposan bekenem a fűszeres krémmel. Mikor ezzel is megvagyok, ezt is félreteszem, míg a lángos tésztája elkészül.

Az várakozási idő leteltével, a megkelt lángosból diónyi méretű gombócokat formálok, majd a széleit széthúzogatva, forró olajban sorra kisütöm őket.

Mialatt a lángosok pirulnak, egy nagy serpenyőben, kevés olajon megsütöm a húszeletek mindkét oldalát is.

Tálaláskor a lángosba töltöm a tejfölt, és a hússzeletek mellé rakodva az egészet megszórom a lilahagymakarikákkal.

 1-2-3

CÉKLÁS HERINGSALÁTA

  Hozzávalók:

 

1 üveg ecetes hering
2 db közepes méretű cékla
1 teáskanál tormakrém
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olavíolaj
2 csokor kapor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag salátakeverék

 

 Elkészítés:

 

A céklát megmosom, megtisztítom, majd gyümölcscentrifugába téve, kipréselem belőle a levét.

Mikor ezzel készvagyok, a céklalevet egy serpenyőbe öntöm, majd a kristálycukrot hozzászórva közepes tűzön addig forralom, míg a felére be nem sűrűsödik.

Aztán a kész cékla"eszenciát" egy keverőtálba öntöm, hozzákanalazom a tormakrémet, a joghurtot, a fehérborecetet és végül a olívaolajt. Ha mindez a tákban van, beleöntöm az apróra vágott kapor 2/3 részét, majd az egészet alaposan összekeverem.

A heringet leszűröm, és már tálalhatok is.

Tányérra teszem a salátaleveleket, ráhelyezem a lecsöpögtetett heringszeleteket, majd az egészet meglocsolom a céklaöntettel.

1-2-3, és már el is készült az ízletes vacsora.

  

SÜSSÜNK VALAMIT

MOSZKAUER

 

 Hozzávalók:

 

10 dkg dió
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg vaj
5 evőkanál tejszín
5 dkg cukor
3 dkg liszt

a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj

 

 Elkészítés:

 

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és egy nagy tepsibe sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot terítünk.

A diót durvára őröljük, a cukrozott narancshéjat pedig egészen apró darabkákra vágjuk. Ennyi az előkészítés, haladhatunk is tovább.

Elkészítjük a tésztát. A vajat, a tejszínt és a cukrot beletesszük egy kis lábosba, és takaréklángon, állandó kevergetés mellett óvatosan összeolvasztjuk. Ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon, és felforraljuk a keveréket. Ám ahogy felforrt, azonnal le is kapjuk a tűzről. A tejszínes keverékbe fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet. A tészta készen van.

A tésztából egymástól jó 5 cm-es távolságban teáskanálnyi mennyiségeket pötyögtetünk a tepsire, és ezeket aztán kicsit szétkenjük a kanál hátával, hogy laposak legyenek.

A tepsit betesszük a meleg sütőbe, és a moszkauereket 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek, nem nyúlunk rögtön hozzájuk, hanem várunk
néhány percet. Ilyenkor még lágyak, de amint megszilárdultak, már könnyű lesz leszedni őket a tepsiről.

A kihűlt moszkauerek alját olvadt csokiba mártjuk, és ehhez kell némi előkészülés. Először is kerítünk egy rácsot, amelyre kipakolhatjuk majd egymás mellé a csokiba mártott moszakuereket. Árulnak spéci, csakis csokimártáshoz való rácsokat, de a sütő belső rácsa nagyszerűen megteszi helyette. Az a lényeg, hogy amikor a mártásnál a rácsot rátesszük az asztalra, legyen néhány centi az asztal és a rács közt, mert így a felesleges csoki le tud csepegni a sütikről. Fontos az is, hogy a rács alá nagy tálcát tegyünk, a tálcára pedig alufóliát. A tálca azért kell, hogy a csokis moszkauereket egyszerű legyen betenni a hűtőbe, ahol a máz viszonylag gyorsan rájuk dermed, az alufóliára meg azért van szükség, mert ha erre csöpög a csoki, és nem a tálcára, akkor nem kell mosogatnunk, csak fogjuk, és kidobjuk az összecsokizott fóliát. Ha rácsunk is van, és fóliával leterített tálcánk is, nekiláthatunk a mártogatásnak.

Az étcsokoládét darabokra törjük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Amikor már sima és folyós, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük az olajat. Az olvadt csoki az olajtól enyhén felhígul, és fényes lesz. Az olvadt csokiba sorra belemártjuk a moszkauerek alját, majd határozott mozdulattal megfordítjuk őket, és csokis aljukkal felfelé nézve, egymás mellé tesszük mindet a rácson. Miután az összes sütivel elkészültünk, tálcástul betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg x óra alatt rájuk dermed a csoki. Ezután leszedjük a sütiket a rácsról, és ha nem akarjuk rögtön enni, jól záródó dobozba tesszük őket úgy, hogy a rétegek közé zsírpapírt fektetünk, mert így nem kenik össze egymást.

 

Zitka Creative Commons License 2006.04.29 0 0 3025

:-))))))))

És különben is... Jöjjön ide, és fik@zzon vissza bennünket. A fórum nyilvános. :-)

Előzmény: tündérlala (3024)
tündérlala Creative Commons License 2006.04.29 0 0 3024

Ah... váltott???

Akkor most azért fogjuk fikázni.

Ha van rajta sapka, akkor azért, ha nincs rajta sapka akkor azért!! :)))))

Előzmény: efzsuzsa (3022)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.29 0 0 3023
Szerintem nem, egyszerűen rosszak a beidegződései, láthatóan sosem főzött két főnél többre, mert akkor nem így előkészítene meg főzne, és ez bennem nem kelt jó benyomást - másnak lehet, hogy nem tűnik fel. Tök mindegy, hogy a tévéműsorban ki mosogat, hisz ez egy műsor, de csak kicsit gondolj bele, hogy hány felesleges mozdulat és edény hever a pulton egyetlen étel elkészítésekor (zöldfűszerek felaprítása turmixgépbe helyezés előtt: plusz egy kés és egy vágódeszka), amely úgy tűnik, kezdőknek szól, akik adott esetben a mozdulatokat is átveszik. Vazze, én nem kenem össze az egész étkészletet egyetlen egytálételért (most attól tekintsünk el, hogy nincs is étkészletem). És inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy hol van az a rugós habverő. Sztem béna konstrukció, de gondolom, a szponzorok megváltoztatják az ember preferenciáját. L. még: néhány milláért nekem is korpásodna a hajam....
Előzmény: efzsuzsa (3021)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.04.29 0 0 3022

 Imídzs-váltás. Le a bujasággal.

Lehet, hogy pont Nigella miatt, aki nagyon buján főz és, ugye, mi is megvádoltuk azzal J-t, hogy  Nigellát utánozza.....

Hát most  vége a bujaságnak!

Előzmény: Zitka (3012)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.04.29 0 0 3021

 Most nagyon igazságtalan vagy..De tényleg!

 Hol van már az a rugósfejű habverő?

 

 Egyébként pedig, látszik hogy van gyereke, hiszen láttuk is őt.

 Ámde ez nem változtat azon a tényen, hogy a főzőműsorokban sosem a főszereplő mosogat......

Előzmény: t3v3d3s (2975)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.28 0 0 3020
Az nem baj, ha ronda, de legalabb finom legyen :-)

Bár eddig különösebb kudarcélmény nem ért Stahl receptekkel.

Nekem ez kimondottan a sok körte miatt tetszik ( nagymamánál körtefa van, rengeteget terem és én rengeteget befözök.. aztan a rengeteget nem eszik mega gyerekek. )

Ugye nem lett nagyon szétfolyos az a körtés szutyma a tetején?

Egyelöre nem akarok rajta sokat változtatni, majd masodik nekifutasra :-))



Előzmény: Jukka75 (3019)
Jukka75 Creative Commons License 2006.04.28 0 0 3019
én már kipróbáltam, de elég nagyon sikerült. elvileg a méznek/cukornak el kellett volna olvadni, de nem tette. A tésztát meg valószínűleg nem nyomkodtam szét rendesen, és mikor ettük, szétesett karikákra. Olyan volt mint a chokito: ronda, de finom! :)
Előzmény: zsuzsa (3016)
Sorsha Creative Commons License 2006.04.28 0 0 3018
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.27 0 0 3017
A tésztája nem néz ki veszélyesnek (tojás és cukor nélkül quiche-t kapsz), sztem vaksütés nélkül is menni fog. Ha a töltelék gyanús, egyszerűen fogd a lepényt, kend meg lekvárral, ha úgy tetszik, szórd meg dióval, fektesd rá a körteszeleteket, és süsd meg. Ha szereted a cukros-habos dolgokat, akár tojásfehérjéből is készíthetsz rá bevonatot, de azt csak a legvégén tedd rá, és csak épp, hogy szárítsd meg. Vagy fehérjehab helyett karamellbevonattal (cukrot szórsz a körtére és rápirítod), vagy mézkaramellel (de akkor lekvár nélkül). Ezt a korongozást sztem felejtsd el :-)

Tényleg, volt neki egy olyan receptje, biztos itt is fent van, hogy mézkaramelles körtetorta.

Ezeket az édességeket találtam még a házi archívumban:
KÖRTÉS-MÉZES CLAFOUTIS
KÖRTE MAZSOLÁS-LEKVÁROS TÚRÓKRÉMMEL
KÖRTEFAGYLALT
ill. turmixokat és húsételeket, salátákat.

Vagy omlós tésztára körterátét? (tarte tatin, talán felfordított almatorta néven futott)
Előzmény: zsuzsa (3016)
zsuzsa Creative Commons License 2006.04.27 0 0 3016
Próbáltátok már ezt a körtelepenyt?

Iszonyu mennyisegü körtebeföttem van, amit nem nagyon esznek a gyerekeim, ugyhogy kéne egy körtes recept, de szeretném tudni, tenyleg jó-e ?
Előzmény: mara2 (3001)
mara2 Creative Commons License 2006.04.27 0 0 3015

A mai recept:

 

CUKKINI KRÉMLEVES FOKHAGYMÁS KRÉMSAJTTAL

Hozzávalók:

½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva
1 csokor friss kapor
néhány friss mentalevél
1 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
1-1 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj
1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém
4-5 dl átszűrt húsleves
Elkészítés:

A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.

Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.

A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.

Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.

Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.

Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.

Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.

A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.

Kyra.E Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3014
Sziasztok! Én is kipróbáltam az INDIAI SÜLT CSIRKE receptjét, s hasonló tapasztalatokról tudok beszámolni, mint az előttem szólók, szörnyen savanyú-keserű lett. :-( De az "alapreceptet" én ettől függetlenül is jónak tartom, úgyhogy javaslom, h. próbáljátok ki Ti is bátran, csak citrom nélkül, vagy legalább is redukáljuk le a citrom mennyiségét, pl. csak locsoljuk le a levével a tepsiben elhelyezett combokat. Mivel más hibája nem volt a receptnek, én bízom benne, h. ezzel a kis módosítással nem mindennapi kulináris élményhez juthatunk! P.S.: Én curry-s rizzsel tálaltam. További jó főzőcskézést mindenkinek!
ribizli Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3013
Ez a szeletelés Jamie Oliver könyvben is olvasható! Lehet, hogy JO Jucitól nyúlta?? ;)
Régebben nem úgy volt, hogy sütőpapíron körberajzolta a formát, majd kivágta a kört, és a kinyújtott tésztára téve körbevágta? A leeső darabokból meg az oldalát tuszkolta a formába mondjuk.
ribizli
Előzmény: mara2 (3003)
Zitka Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3012
Én is az ujjammal tolom le. :-)  És pont azért volt furcsa, hogy ő nem így csinálta, mert - emlékeztek rá... - a régebbi adásokban folyton buján ;-) nyalakodott. :-)))
Előzmény: t3v3d3s (3009)
kyra42 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3011
Lehet, az aranygaluska ki lesz nyújtva, az újítás kedvéért...
Előzmény: t3v3d3s (3009)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3010
Én egyébként nem mindig nyújtom a tortaformába a tésztát.
nemisbéka csokis-diós lapocskák
ez nem a legjobb példa, mert ez morzsás volt (de finom, süssétek meg!), de máskor is csináltam már (pl. quiche), hogy darabokat tépdestem, aztán benyomkodtam a formába. Lehet, hogy több idő volt, mint nyújtani :-) de most nem tudnám megmondani.
Előzmény: t3v3d3s (3009)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3009
én úgy emlékszem, ez a kiszaggatom-összenyomkodom trükköt már eljátszotta egyszer, és akkor is hülyeségnek tartottam. Van, ahol számít az esztétikum, de ez egybesül, és nem is fog látszani. Majd megéljük, hogy aranygaluskát süt, és azt is órákig szaggatgatja.

Méz-ügyben: én a kicsi ujjacskámmal tolom le, így mosogatni sem kell, és nem vész kárba semmi :-) Egyébként is, szerintetek számít, hogy 1 dkg deka vagy 1,4 deka kerül bele??
kyra42 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3008
Sajnos nincs, de meg tudom oldani olaj nélkül is.
Egy másik kanállal lenyomom a mézet a sütibe és kész. Tudomez 2 kanál és J. utál mosogatni, de le is lehet a kanalakról nyalogatni azt a leheletnyi mézet, ami rájuk ragad. Persze aki olajba mártja, azt megértem, hogy nem akarja utána lenyalogatni. :))))
Vagy az ujját is használhatja a kanálról méz eltávolításhoz, akkor csak 1 kanálat és egy ujjat kell elmosni. Vagy csak én vagyok ilyen "nem steril szakács", aki kézzel is hozzányúlna? Úgyistudom, hogy nem. :))

A teán kívül a másik probléma az olajjal az alapanyagok pontos aránya témában lép fel. Mert kiméred hajszálpontosan a hozzávalókat. De a mézes csuporban már van egy kis hozzáadott olajcsepp, amit valahogy bele kell számolni. És mi van, ha a sütibe nem is kell olaj, csak méz? Akkor is lesz benne és el is rontja az egészet. :))))))
Előzmény: mara2 (3007)
mara2 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3007
Enyje, hát neked nincs otthon tízféle mézed??? :)))))) Egy a teába, egy a sütibe, stb.
Előzmény: kyra42 (3006)
kyra42 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3006
"Meg egy másikban valami eszement trükköt mutatott arra, hogy ha olajba mártod a kanalat, könnyebben kimérhetsz egy evőkanál mézet."
Ezt láttam, mézbe olajat. :))) Már csak azért is ötletes, mert ha legközelebb teába teszek mézet, akkor az olaj szép mintákat rajzol a tea tetejére.
Bár az olaj biztosan feljön a mézből is és akkor papírtörlővel letörölhető, amiből biztos lehet szép újrafelhasznált papírt csinálni, amivel stb.
Előzmény: t3v3d3s (3000)
mara2 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3005
Ez hülye, először nem küldi el amit írtam, aztán beírom megint, és megjelenik az előző is!
Előzmény: mara2 (3004)
mara2 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3004
:)))))) Na igen, de a lényeg az, hogy Juci mindig ilyen szellemes és "praktikus" ötlettel álljon elő. A nyújtás az oooolyan snassz ;))
Előzmény: Zitka (3002)
mara2 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3003
:))))))) Na igen, de ami fő, hogy ez egy újabb fantasztikus Juci-féle ötlet, nem olyan snassz mint a nyújtás ;))
Előzmény: Zitka (3002)
Zitka Creative Commons License 2006.04.26 0 0 3002
...Főleg, mert ez a tésztakorong kiszabósdi kb. háromszor annyi idő, mint ha fogna egy nyújtófát, és formára nyújtaná a tésztát. :-)))))))))
Előzmény: mara2 (3001)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!