A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
én már kipróbáltam, de elég nagyon sikerült. elvileg a méznek/cukornak el kellett volna olvadni, de nem tette. A tésztát meg valószínűleg nem nyomkodtam szét rendesen, és mikor ettük, szétesett karikákra. Olyan volt mint a chokito: ronda, de finom! :)
A tésztája nem néz ki veszélyesnek (tojás és cukor nélkül quiche-t kapsz), sztem vaksütés nélkül is menni fog. Ha a töltelék gyanús, egyszerűen fogd a lepényt, kend meg lekvárral, ha úgy tetszik, szórd meg dióval, fektesd rá a körteszeleteket, és süsd meg. Ha szereted a cukros-habos dolgokat, akár tojásfehérjéből is készíthetsz rá bevonatot, de azt csak a legvégén tedd rá, és csak épp, hogy szárítsd meg. Vagy fehérjehab helyett karamellbevonattal (cukrot szórsz a körtére és rápirítod), vagy mézkaramellel (de akkor lekvár nélkül). Ezt a korongozást sztem felejtsd el :-)
Tényleg, volt neki egy olyan receptje, biztos itt is fent van, hogy mézkaramelles körtetorta.
Ezeket az édességeket találtam még a házi archívumban: KÖRTÉS-MÉZES CLAFOUTIS KÖRTE MAZSOLÁS-LEKVÁROS TÚRÓKRÉMMEL KÖRTEFAGYLALT ill. turmixokat és húsételeket, salátákat.
Vagy omlós tésztára körterátét? (tarte tatin, talán felfordított almatorta néven futott)
½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva 1 csokor friss kapor néhány friss mentalevél 1 gerezd fokhagyma 2 dl natúr joghurt 1-1 dl tejszín só és frissen őrölt bors 1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj 1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém 4-5 dl átszűrt húsleves Elkészítés:
A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.
Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.
A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.
Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.
Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.
Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.
Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.
A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.
Sziasztok!
Én is kipróbáltam az INDIAI SÜLT CSIRKE receptjét, s hasonló tapasztalatokról tudok beszámolni, mint az előttem szólók, szörnyen savanyú-keserű lett. :-( De az "alapreceptet" én ettől függetlenül is jónak tartom, úgyhogy javaslom, h. próbáljátok ki Ti is bátran, csak citrom nélkül, vagy legalább is redukáljuk le a citrom mennyiségét, pl. csak locsoljuk le a levével a tepsiben elhelyezett combokat. Mivel más hibája nem volt a receptnek, én bízom benne, h. ezzel a kis módosítással nem mindennapi kulináris élményhez juthatunk!
P.S.: Én curry-s rizzsel tálaltam.
További jó főzőcskézést mindenkinek!
Ez a szeletelés Jamie Oliver könyvben is olvasható! Lehet, hogy JO Jucitól nyúlta?? ;) Régebben nem úgy volt, hogy sütőpapíron körberajzolta a formát, majd kivágta a kört, és a kinyújtott tésztára téve körbevágta? A leeső darabokból meg az oldalát tuszkolta a formába mondjuk. ribizli
Én is az ujjammal tolom le. :-) És pont azért volt furcsa, hogy ő nem így csinálta, mert - emlékeztek rá... - a régebbi adásokban folyton buján ;-) nyalakodott. :-)))
Én egyébként nem mindig nyújtom a tortaformába a tésztát. nemisbéka csokis-diós lapocskák ez nem a legjobb példa, mert ez morzsás volt (de finom, süssétek meg!), de máskor is csináltam már (pl. quiche), hogy darabokat tépdestem, aztán benyomkodtam a formába. Lehet, hogy több idő volt, mint nyújtani :-) de most nem tudnám megmondani.
én úgy emlékszem, ez a kiszaggatom-összenyomkodom trükköt már eljátszotta egyszer, és akkor is hülyeségnek tartottam. Van, ahol számít az esztétikum, de ez egybesül, és nem is fog látszani. Majd megéljük, hogy aranygaluskát süt, és azt is órákig szaggatgatja.
Méz-ügyben: én a kicsi ujjacskámmal tolom le, így mosogatni sem kell, és nem vész kárba semmi :-) Egyébként is, szerintetek számít, hogy 1 dkg deka vagy 1,4 deka kerül bele??
Sajnos nincs, de meg tudom oldani olaj nélkül is. Egy másik kanállal lenyomom a mézet a sütibe és kész. Tudomez 2 kanál és J. utál mosogatni, de le is lehet a kanalakról nyalogatni azt a leheletnyi mézet, ami rájuk ragad. Persze aki olajba mártja, azt megértem, hogy nem akarja utána lenyalogatni. :)))) Vagy az ujját is használhatja a kanálról méz eltávolításhoz, akkor csak 1 kanálat és egy ujjat kell elmosni. Vagy csak én vagyok ilyen "nem steril szakács", aki kézzel is hozzányúlna? Úgyistudom, hogy nem. :))
A teán kívül a másik probléma az olajjal az alapanyagok pontos aránya témában lép fel. Mert kiméred hajszálpontosan a hozzávalókat. De a mézes csuporban már van egy kis hozzáadott olajcsepp, amit valahogy bele kell számolni. És mi van, ha a sütibe nem is kell olaj, csak méz? Akkor is lesz benne és el is rontja az egészet. :))))))
"Meg egy másikban valami eszement trükköt mutatott arra, hogy ha olajba mártod a kanalat, könnyebben kimérhetsz egy evőkanál mézet." Ezt láttam, mézbe olajat. :))) Már csak azért is ötletes, mert ha legközelebb teába teszek mézet, akkor az olaj szép mintákat rajzol a tea tetejére. Bár az olaj biztosan feljön a mézből is és akkor papírtörlővel letörölhető, amiből biztos lehet szép újrafelhasznált papírt csinálni, amivel stb.
A mai recept. Nem értem miért akarja megúszni a tésztanyújtást, ha egyszer lepényt készít. Ez teljesen kiborít, mikor ilyen-olyan spórolás néven ilyen idétlenségekkel jön! Borzasztó bonyolult ám kinyújtani egy tésztát!
A tésztához: 20 dkg finomliszt 1 evőkanál kristálycukor 10 dkg hideg vaj 1 tojássárga 3-4 evőkanál hideg víz a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje a tortaforma kikenéséhez kevés vaj Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Amíg a tészta pihen, a párolt körtét egy mérőedénybe tesszük, hozzáöntünk pár evőkanál párolólevet, majd az egészet összeturmixoljuk.
A körtepüréből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit és a joghurttal, meg 1 evőkanálnyi juharsziruppal összekeverve elkészítjük a baba ebédjét.
Ahhoz, hogy nyújtás nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.
A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.
A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.
Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
Ekkor a maradék körtepürét egy nagyobb keverőtálban öntjük, és ha már teljesen kihűlt, robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a maradék juharsziruppal édesítjük és a tejszínnel hígítjuk. Ha kész, a masszát az elősütött tésztába öntjük, legyezőformába ráhelyezzük a körteszeleteket, majd a lepény tetejét megkenjük a baracklekvárral.
Megnéztem a mogyorós adást, hátha kiderül a mogyoró-titok, de tényleg törökmogyorónak nézett ki a zacskó. A mogyoróvajat valamiért következetesen mogyorókrémnek nevezi, és azt magyarázza, h jó, h a sok amerikai gyerek ezen nő fel. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy 70%-uk olyan dagadt, hogy az iskola folyosóján a falhoz kell lapulni, ha találkozunk eggyel, különben nem férünk el.
Azt is mondta, hogy ha lisztbe mártott villával nyomkodjuk le, akkor nem lesz jó íze. Persze, mert sose próbálta! Én nem tartok itthon porcukrot, és az ilyen kekszeket mindig lisztbe mártott villával lapítom ki (a hosszú fogú villa szebb mintát ad), és amennyi rákerül, meg sem látszik/érződik, mert a zsiradék pillanatok alatt beissza. Meg annyi szódabikarbónát tett bele, hogy csodálom, nem fintorogtak utána a szódaíztől.
Meg egy másikban valami eszement trükköt mutatott arra, hogy ha olajba mártod a kanalat, könnyebben kimérhetsz egy evőkanál mézet.
A Tescos fajta van a Corában is, csak 300-zal ocsóbb :)
Azért rá a lekvár, mert amcsi ihletésű a recept, és ugye náluk a mogyoróvaj meg lekvár az verhetetlen párosítás :)) Egyszer próbáld ki a m.vajat és lekvárt egy pirítóson. Vadítóan hangzik, de klassz íze van :))
Sajnos cora az itt nincs, a lekvárt meg utálom, de azért a pestiek biztos örülnek a tippnek :-)) Itt még csak a Tescóban találtam mogyoróvajat, fél kiló egy ezres - szóval túloztam :-) de nem túl finom fajta. Nem is tudom, a mogyoróvajas sütinek nagyon jellegzetes íze van lekvár nélkül is, minek az rá?
A Coraban kevesebb, mint 800 pénzbe kerül az asszem 400g-os :)
Ez egy Nigellától származó recept, és nagyon sok lesz belőle :) Lekvár nélkül, keksz formára sütve is nagyon fincsi :))
Földimogyorókrémes-lekváros süti
Hozzávalók:
125g puha vaj
150g kristálycukor
125g barna cukor vagy nádcukor
200g krémes földimogyoróvaj
2 tojás
1 tk vanília aroma
300g liszt
fél tk sütőpor
negyed tk só
lekvár
Robotgéppel krémesítsük a vajat és cukrokat, majd adjuk hozzá egyenként, tovább keverve a földimogyoróvajat, tojásokat és vanília aromát. Fakanállal keverjük hozzá a lisztet, sütőport és sót. Borítsuk be fóliával az edényt, és tegyük a masszát a hűtőbe 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 180C-ra.
Csípjünk le a tésztából kb. teáskanál nagyságú darabokat, formázzunk golyót belőle, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és erőteljesen nyomjuk be a hüvelykujjunkkal.
Kb. 10-15 percig süssük (az alját ellenőrizzük, ha az már nem nyers, készen van). Hűlés közben fog csak teljesen megszilárdulni. Még melegen tegyünk egy kis lekvárt a lyukakba.
én nem láttam az adást, de akartam kérdezni, hogy szerintetek az milyen mogyoró lehetett, mert első körben én is amerikaira tippeltem volna. 20 dkg mogyoróvaj az majdnem egy ezres.... Én a mindmegettés, mogyoróvajas keksz néven futó csodát szoktam sütni időnként, az nagyon tuti! és fél doboz mogyoróvajból már elég sok lesz.
Nem nagyon, mert pont a kicsit diós íze és rizsre hasonlító állaga a lényeg, szerintem nagyon jó hozzá a kömény :) Sparban a bio részlegnél mindig szoktam látni, de minden bioboltban kapható.
Én pl. gyógynövényboltba vettem, de pont tegnap láttam a Tescoban, és egyik nap pedig DM-be bukkantam rá.
Szerintem baromi drága, nekünk nem jöttbe az íze-állaga sem, úgyhogy könnyen fogjok mellőzni. Amennyire kíváncsi voltam rá, annyira csalódtam, egyszerűen nem ízlett. De ezzel nem akarlak lebeszélni arról, hogy egyszer kipróbáld.