Keresés

Részletes keresés

k.dori Creative Commons License 2005.02.15 0 0 695
Á, tévedés... Legalábbis eddig. Félévenként 3 ábgeo rajleadás, 3-4 éptöri, plusz éptöri makett, össz-vissz olyan 8-9 alig alvós éjszaka volt... Eddig. Most jönnek a kreatív tárgyak, a hideg kiráz a gondolattól, talán most durvább lesz... De eddig nincs annyi alvászavarom, mint mondjuk bölcsészkaros barátnémnak :-)
Előzmény: heted7 (693)
schgy Creative Commons License 2005.02.15 0 0 694
Alvásról jut eszembe, nekem alapélményem volt a Fazék után, hogy Moszkvában az egyetemen az első évet gyakorlatilag orosztanulással tölthettem, mert mindent tanultunk már (a többi évben volt már új anyag is, de a 4. év "haladó matematikai logika" c. tárgya is Fazékanyag volt), no meg a vizsgán is meglátva a kérdéseket szerettem volna rögtön felelni, aztán szunyáltam egy jót, mert nem hitték el, hogy nem kell felkészülnöm. Mindezt olyan szakon, ahol Matekon kívül három félév fizika, egy év műszaki rajz és persze az elengedhetetlen "Az SZKP története"-"Tudományos kommunizmus" voltak csak a nem matematikai, vagy elektronikai "ballaszt"-tárgyak (1979 és 85 között).
schgy
Előzmény: heted7 (693)
heted7 Creative Commons License 2005.02.14 0 0 693
Akkor túl az első vizsgaidőszakon lassan alhatsz is :-)
Előzmény: k.dori (692)
k.dori Creative Commons License 2005.02.14 0 0 692
BME, építész. Amúgy. De akivel az osztályból azóta beszéltem (kiv ELTE TTK), azok hasonlókról számoltak be...
Előzmény: heted7 (691)
heted7 Creative Commons License 2005.02.14 0 0 691
Melyik egyetem?
Előzmény: k.dori (690)
k.dori Creative Commons License 2005.02.14 0 0 690
Fazék? Friss élmények... Tavaly érettségiztem, C-n, hű....
Kik is? Surányi, Higany, Osztovits, Szente amíg élt szegény, Szabó Szabolcs örök szerelmem :-).
Az a ciki, h innentől kezdve nem értem, mit jön a jónép azzal, h az egyetemen hirtelen belecsöppenünk egy pezsgő szellemi közegbe... Nem tűnt fel, sőt...
Ja, amúgy alfás voltam, a "másik lány a csoportban", hogy az az egy okos ne legyen egyedül :-)
Jó volt, na... Időnként akkor és ott is úgy gondoltam. Én spéci nem tanultam vmi sokat, sőt, a környezetemben se senki, kiv a közgázra készülők törit 12-ben :-). A tanárok elég szemléletesen magyaráztak... Szóval akinek elég a felfogára hozzá tempóban, az hamar belerázódik, ez a napi 5-6 óra inkább heti, tán még úgyis sok. bár az is igaz, h C-n nem volt vmi sok házi v ilyenek... Nem tudom. ilyen magvas gondolatok jutottak így eszembe spontán...
heted7 Creative Commons License 2005.02.09 0 0 689
Bár ehhez nem sokat konyítok, azért úgy sejtem, hogy az átlag budapesti általános iskola sem igazán versenyistálló. Kétségtelen előnye egy pesti gyereknek, hogy eljárhat az előkészítő tanfolyamra, amit a Fazékban tartanak. De persze e nélkül is be lehet kerülni.

A http://www.fazekas.hu/dokumentumok/ oldalon tényleg van sok infó a felvételiről.

A mi időnkben (érettségi: '93) a matek tagozat két részre volt szedve a szerint, hogy ki mennyire tehtséges. Talán máshol ebből lett volna gond, de itt azért könnyen megértették a gyerekek (márminthogy mi...), hogy ez az ő érdekükben van így, és nem volt belőle semmi zűr. Ezt a kettéosztást (alfa, béta csoport) egyébként a felvételi alapján csinálták, és elég jól sikerült, mert később csak 1-1 embert tettek át a másik csoportba (egy "fel", egy "le"). Arra is volt példa (két embernél), hogy úgy gondolták, hogy nem igazán van jó helyük a matek tagozaton, ők másik osztályba kerültek. Tudtommal ez is elég súrlódásmentesen történt, és asszem nekik is jobb lett így.
Előzmény: Ildi65 (686)
schgy Creative Commons License 2005.02.08 0 0 688
A konkrét kérdésekről majd azok, akik nemrég, vagy ma is ott vannak.
Én (78-ban végeztem ott) annyit írnék, hogy ha megmaradt valami abból, ami nálunk volt, és miért ne maradt volna, akkor nem kell félni. A legrosszabb dolog, ami lehetséges, hogy nem kerül be, de ez nem igazán tőle, hanem az esetleges túljelentkezés éppen aktuális mennyiségétől függ. Tízéves gyerekeknél még a tárgyi tudás azért nem hiszem, hogy annyira szembeszö különbségeket mutathat még azok között akik ilyen helyre jelentkeznek egyáltalán.
Ha meg egyszer bent van, akkor nálunk pl. a 40 fős osztályt 5 különböző szinten tanították matekra heti gyakorlatilag 14 órában (ebből 10 volt az órarendben, a többi kötelező szakkör, nem kötelező, de erősen ajánlott szakkör és önképzőkör néven futott). Az öt szint gyakorlatilag azt jelentette, hogy a "legrosszabbak", vagyis azok, akik pl. a túlterhelés miatt már látni sem bírták a matekórát, a normális matekanyag követelményei szerint tanultak és osztályozódtak, bár miután ott ültek az összes órán, az egyetemi felvételijük nekik sem tartozott a nehezen teljesíthető dolgok közé (már aki egyáltalán felvételizett matekból, mert volt olyan, aki tényleg nem akart több matekot tanulni).
Én egy budapesti, ám "bukásmentes" (erre büszkék voltak, de úgy érték el, hogy a követelményeket igazították a lustákhoz,vagyis egyszerűen nem lehetett semmiből megbukni) iskola termékeként játszottam el azt, amit a falusi sulis osztálytársad (bár kitűnó sosem voltam, mert lustább és lázadóbb voltam annál), de szenvedésről szó sem volt, leginkább a légkör miatt. Aztán utolértem a többieket.
Szerintem érdemes megpróbálni már csak azért is, mert egyszerűen semmit nem veszíthet a lányod. Nem tudom mi a rendszer, mert saját gyerekeim egyrészt még kicsik ehhez (a legidősebb 7 éves), másrészt most épp nem Magyarországon élek, de nem muszáj még gimnáziumba menni sem feltétlenül az 5. osztály helyett (a kérdésedből is következik, hogy még mindig vannak 8+4-es iskolák), de ha jól tudom egyszerre több helyre is lehet jelentkezni.
schgy
Előzmény: Ildi65 (686)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.02.08 0 0 687

Szerintem mindkettó van, sőt pár éve indult egy hatosztályos specmatek is, nem tudom, hogy most is van-e ilyen...

 

Egyébként szívesen válaszolunk, de a www.fazekas.hu részletes, mindenre kiterjedő infót ad (legalábbis régebben adott)

Előzmény: Ildi65 (686)
Ildi65 Creative Commons License 2005.02.08 0 0 686
Sziasztok! Koszonom az oszinteseget.Picitfelbatorodva kerdeznek meg;jelenleg milyen rendszer van a Fazekban,4 osztaly alt. utan 8 gimnazium, vagy 8 alt. utan lehet jelentkezni?A napi 5-6 ora azert nem mellbevago nekem, mert hajdanan egy videki gimibe jartam en is, igaz jo nevu volt akkoriban es en magam is suli utan az esti filmig folyamatosan nyomattam, sot, volt olyan, hogy film helyett is tanultam. Ez mar csak ilyen. az egyetemi eveim sokkal lazabbak voltak, mint a gimis evek.bar irtatok, hogy ugyanugy felveszik a videkit, ha teljesit, csakhogy esetleg nem tudja olyan jol megirni a felvetelit, mint akit eleve versenyistalloban edzenek a fazekasba torteno felvetelire.:)) Az meg hogy eleg -e a gyerkoc tudasa,az csak a felvetelikor derul ki.Nekem is volt olyan osztalytarsam, aki falusi sulibol jott vegig kituno volt, es nagyon szenvedett a gimiben, mert csak bugdacsolashoz volt eleg a tudasa. el is ment masik suliba. Es meg egy kerdes,most milyen szakok vannak,ha pl. 4.utan menne a kiscsaj a Fazekasba. Koszonom a valaszt elore is.
heted7 Creative Commons License 2005.02.06 0 0 685
Amúgy pl. matek tagozaton (azt írom, mert azt ismerem) nem is lenne értelme a protekciónak, mert ha valaki nem oda való, az első félévben kihullana.
Előzmény: Ildi65 (681)
heted7 Creative Commons License 2005.02.06 0 0 684
Hát, azért nem minden iskolában van ez így.

Nálunk anno ("itt" a Fazekasban) úgy volt, hogy a spec. mat, angol, biológia szakokra felvételi volt, és gyakorlatilag csak az számított. Viszont indult egy nem tagozatos osztály is, ott asszem eléggé pofára ment a felvétel. A mi osztályunkban kb. 15% volt vidéki, koleszos.

A napi 5-6 óra azért szerintem túlzás picit, bár kétségtelenül van mit tanulni. Ugyanakkor, ha valakinek van érzéke hozzá, annak ez nem nyűg, szóval azért nem olyan horror az egész :-)
Előzmény: Moncsacsa (682)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2005.02.06 0 0 683

Egy kis kiegészítés: Csak akkor menjen oda, ha bírja az átlagon felüli "kiképzést", mert napi 5-6 óra tanulás (személyes tapasztalat alapján) a minimum...

Előzmény: Moncsacsa (682)
Moncsacsa Creative Commons License 2005.02.06 0 0 682

Szia Ildi65!

 

Fazekba is ugyanugy,mint a tobbi iskolaba felvetelivel lehet bekerulni, ha ott teljesiti a kovetelmenyeket, akkor felveszik, fuggetlenul attol, hogy pesti, nem pesti, befolyasos csaladbol szarmazo vagy nem. Persze itt is biztos van protekcios, de szerintem az iskolanak fontosabb az, hogy jo eredmenyeket erjen el, mint sem hogy apuci kicsi fiat felvegye es azert valami pluszt kapjon...

(de azt halkan jegyzem meg, hogy jol gondoljatok meg majd az iskolavalasztast, ne azert menjen oda a gyereked, mert ti, szulok szeretnetek, hanem mert neki is van kedve hozza..)

udv

moni

Előzmény: Ildi65 (681)
Ildi65 Creative Commons License 2005.02.06 0 0 681
Sziasztok! Lenne egy indiszkret kerdesem: Hogyan lehet valaki Fazekasos? falusi sulibol is be lehet jutni? vagy a pestibol is csak protekcioval? oszinteseget varok toletek! koszi egy meg kisgyerekes anyci
flavia_ Creative Commons License 2005.01.14 0 0 680
tudom, h nem nekem szólt... már nem tanít, asszem idén ment nyugdíjba... jól tette;)
PestiKényszer Creative Commons License 2005.01.14 0 0 679
Kisegyeses Terka nénire gondolsz? :)
Előzmény: Sauron hátaslova (647)
flavia_ Creative Commons License 2004.12.11 0 0 678
Üdvözletem:)
Véletlenül találtam a fórumot egy-két hónapja... mellesleg Dave333 osztálytársa vagyok, és pont az ő hozzászólásával találtam meg az egészet... namindegy:)
Egyébként én azon szerencsések közé tartozom, akiket Tónibá tanít... valahol tényleg szerencse, mert amit eddig megtanított, az tényleg jó és gimnáziumi szinten tényleg nem tanítják. De ahogy tanít, amilyen tempóban, amiylen stílusban... azt nehéz kommentálni:)(
Egyébként bocs, hogy így újra felhoztam ezt a témát... ha valakit zavarna... kellemetlen emlékek miatt:P
Viszlát;)

Fáradt Vándor Creative Commons License 2004.12.03 0 0 677
Voltam... nagyon megható volt látni, hogy azért van utánpótlás...
Előzmény: L4U58U8 (676)
L4U58U8 Creative Commons License 2004.11.16 0 0 676

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

link a kép mentéséhez
vvvvpppp Creative Commons License 2004.08.27 0 0 675
Megjelent a hír a Fazekas honlapján, igaz, csak egy nyolcsoros letölthető Word dokumentum formájában, nem HTML-ben. Nem elegáns. Idemásolom:

Fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk volt tanára, Lukin László elhunyt.
Temetése augusztus 31-én Baján lesz. Augusztus 30-án 18 órakor a Városmajori Templomban gyászmisét tartanak az emlékére.
A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Fazekas Mihály Alapítvány Lukin László emléktáblát kíván elhelyezni az iskola falán.

Kérjük az iskola volt diákjait, Lukin tanár úr tisztelőit, hogy adományukkal járuljanak hozzá az emléktábla elhelyezéséhez.

A Fazekas Mihály Alapítvány számlaszáma: 11786001-20118408 OTP
nyalkaverbunk Creative Commons License 2004.08.25 0 0 674
Lukin László búcsúztatójának helye és ideje az augusztus 26-i (csütörtök) lapokban
L4U58U8 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 673
Az nem lehetek, mert ő le van tiltva (fujj germanizmus) letiltották.
Előzmény: vvvvpppp (672)
vvvvpppp Creative Commons License 2004.08.19 0 0 672
Na most jöttem rá, ki vagy!
Előzmény: L4U58U8 (671)
L4U58U8 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 671

Klasszikusokat csak pontosan: otthon a spájzban, kisfiam, négy és öt között, a nagymama örömére!

 

Meg a motoros kréta... Próbáltam párszor tanárként, sose tudtam utána csinálni.

Előzmény: vvvvpppp (666)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2004.08.18 0 0 670
OFF: Egyébként szvsz a kép az új Fazékban készült róla...
Előzmény: Fáradt Vándor (669)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2004.08.18 0 0 669
Én pedig nyitottam egy topikot... ha gondoljátok...
Előzmény: vvvvpppp (668)
vvvvpppp Creative Commons License 2004.08.18 0 0 668
Akkor a Népszabadság utólagos engedelmével beidézném a cikket, mert az aktuális hírek hamar tűnnek el a süllyesztőben, s nem biztos, hogy a link később is működik majd.
(
Jaj, éppen egy Dies irae-motívum ment a rádióban, ezt meg Eszter nénitől tanultam, de a barátnőmmel mostanában többször danolásztuk Laci bácsi egyik óra eleji köszönő-nótáját, mely szerint :-)) "Bátya, bátya, mely az út Becskerekére?" No és akkor egyszer válaszolni kellett rá azonos magasságban, egyszer meg kvintváltva. :-)
)




Elhunyt Lukin László karnagy

NOL • Munkatársunktól • 2004. augusztus 18.

78 éves korában elhunyt Lukin László karnagy, zenepedagógus szerdán. Kiterjedt zenei népművelő munkája során évtizedeken át tartott koncertismertetéseket, előadásokat, vezetett rádiós és televíziós műsorokat.

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium énektanára volt 1950-82-ig, emellett több fővárosi énekkart irányított: a Budapesti Kórus helyettes karnagyaként, illetve a Vasutas Szakszervezet Központi Kórusának karnagyaként tevékenykedett, és 1954-től ő vezette az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeit. Rovatvezetőként, illetve műsorvezetőként dolgozott a Muzsika című lapnál, valamint a Magyar Televíziónál, és haláláig a Magyar Rádió külső munkatársa volt.


1973 óta volt elnökségi tagja a Liszt Ferenc Társaságnak. Több szakkönyvvel gazdagította a magyar zenepedagógiát, ő készítette el például az Ének-zene a gimnáziumok I-III. osztálya számára című tankönyvet, illetve az általános iskolák 7-8. osztályának szóló ének-zene tankönyvet.

(MTI)
Előzmény: Fáradt Vándor (667)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2004.08.18 0 0 667
Megemlékeztek róla a Népszabadság honlapján is....

Itt ülök a gép előtt, és nem tudok másra gondolni, minthogy kitől fog Mesélő Muzsikát hallgatni a most 9,5 hónapos kisfiam, hogy kivel fogunk danolászni az Öregdiák-találkozókon, stb. stb...
Előzmény: vvvvpppp (666)
vvvvpppp Creative Commons License 2004.08.18 0 0 666
A királyi tévé híradójában mondták, becsületükre legyen mondva. Ők még emlékeznek rá, hogy köszönhetnek neki egy s mást. Például a régi Himnusz-felvételt a Fazekas énekkarával, amit sok-sok éven keresztül játszott a tévé minden szilveszter éjjel. Elég új lehetett a fénykép, amit mutattak róla, mert olyan öregnek mutatta Laci bácsit, amilyennek még nyögdíjas korában sem láttam soha. Kerestem a neten jobbat, de nem találtam semmit.
Eszter néni már évekkel ezelőtt elment, most követte őt Laci bácsi is.

Én azért csak plagizálom az óráimon eztán is, ahogy eddig tettem:
Otthon a spájzban, kisfiam!
És magamban mindig mosolygok egy kicsit. :-)
Előzmény: Fáradt Vándor (664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!