Keresés

Részletes keresés

plebejus Creative Commons License 1999.09.28 0 0 5
Kedves Tappancs!
Koszi a linket, elmentem oda, mindent kikerestem, elolvastam ami a London Brokerrol szol, de okosabb nem lettem. Csak annyi talalhato [mindenfele felfuggesztesi hatarozatok] amivel az irodajuk ajtaja-ablaka ki van tapetazva.
Az eredeti kerdesem meg mindig:
"Lehet, hogy KELER letet ellenere odaveszik?"
Lehet a kerdes szakszerutlen, vagy hulye, de aki okosabb homalyositson mar fel: az elmult 10 ev rossz tapasztalatai alapjan csak azt szeretnem tudni, hogy az reszveny, amit az ember NEM fizikailag birtokol, hanem rabizza egy cegre, hogy az tegye be neki ilyen-olyan KELER szamra letetbe az ugye nem valik az adott ceg tulajdonava, -normalis esetben annak a KELERnel meg kene lennie, fuggetlenul az adott ceg helyzetetol.
Vagy nem igy van? Akar el is adhattak a tudtom es beleegyezesem nelkul???!!!
En csak 1 hulye mernok vagyok, nem penzugyi zseni, de azert erdekelne 1 ERDEMI valasz, meg ha szamomra kedvezotlen is a tartalma.
Azer a parnaciha megiscsak biztonsagosabb, nem?
Udv, P.
Tappancs Creative Commons License 1999.09.27 0 0 4
Kedves rajzolo! Vannak ilyen tervek, de nem eszik olyan forrón a kását. December 31.-ig az idei SZJA-törvények vannak érvényben. A javaslatom mostanra szól. A jövö évi adótörvényeket november közepéig kell megszavazni és januártól lépnek életbe.
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.27 0 0 3
mondod: Ha ezt [az] 1 forintot önkéntes pénztárba fizeted be, akkor 50 fillért visszakapsz SZJA-kedvezményként

úgyhallottam ebből az 50-ből akarnak csinálni 25-öt ami már nem lenne olyan jó

Előzmény: Tappancs (-)
Tappancs Creative Commons License 1999.09.27 0 0 2
Kedves plebejus! http://www.aptf.gov.hu/ kattints ide !

Előzmény: plebejus (1)
plebejus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 1
Szia Tappancs!
X polgártárs ugyan gondolom csak 0-azott viccbol, de az en gondom most eppen ez: "0 pénz 0 befektetés"

Remelem nem lesz offtopic, ha megkerdem a T. Tasztaltarsakat tud-e valaki vmit a London Broker nevu bandarol akiket az APTF meg aug. 26-an fuggesztett fel, elobb szept 10-ig, majd szept 30-ig.
Csaladom keveske penze (de nekunk sok!) naluk van reszveny formaban letetben.
Azota se kep se hang. Lehet, hogy KELER letet ellenere odaveszik?
Aki tud, kerem segitsen!!!
Irtam tertivevenyes levelet Londonnak + APTF-nek, valasz persze semmi!

Megegyszer bocs, ha nagyon off volt.
Udv, P.

X polgártárs Creative Commons License 1999.09.26 0 0 0
0 pénz 0 befektetés
Tappancs Creative Commons License 1999.09.26 0 0 topiknyitó

Befektetés


Fizess be önkéntes nyugdíjpénztárba!



Vannak kisbefektetők, alacsony kockázatviselési hajlandósággal, akik hosszabb távra fektetnek be és a legmagasabb SZJA-kulccsal (most 40%) adóznak.

Ez a tanács nekik szól. A rövid távú befektetés már inkább spekuláció (amivel szintén lehet keresni).

Fizetésed 1 forintjából 40 fillért SZJA-t levonnak. Tekintsünk el most a többi levonástól, így 60 fillér marad nálad.

Ha ezt 1 forintot önkéntes pénztárba fizeted be, akkor 50 fillért visszakapsz SZJA-kedvezményként és a számládon (a fedezeti alapban) jóváírnak 95-96 fillért péztártól függően. A maradék 4-5 fillér a működési és a likviditási alapba kerül. Tehát ha pénztárba fizetsz be, akkor 10 fillérről lemondasz (60 helyett 50 fillért kapsz) és ezért 95 fillért jóváírnak a számládon. A legtöbb munkahelyen a
bérszámfejtés a fizetés utalásával egyidőben már meg is adja az adókedvezményt, nem kell vele várni a 2000 márciusi adóbevallásig.
Ha most lépsz be önkéntes pénztárba, akkor 10 év várakozási idő után (vagy nyugdíjba vonulásodkor) veheted föl a befizetésed hozamokkal növelt összegét, ha már tag vagy akkor
pár év már le is ketyegett ebből a 10 évből.
Érdemes valamelyik nagyobb (banki-biztosítói) hátterű önkéntes pénztárt választanod. Ügyelj arra, hogy önkéntes pénztárról van szó: vannak még
magánpénztárak és üzleti biztosítások. Ezekre 25%-os illetve 20%-os szja-kedvezmény jár bizonyos korlátokkal.

Önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezmények

A pénztártag a befizetett tagdíj, a munkáltatói hozzájárulás és a számláján jóváírt támogatás összegének 50%-ával, de legfeljebb évi 100 ezer forinttal csökkentheti személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségét.
A módosított SZJA lehetőséget nyújt arra, hogy 1998 január 1-től azok a munkavállalók, akik 2020 előtt érik el a hivatalos nyugdíjkorhatárt, külön kedvezményben részesüljenek: az SZJA visszatérítés felső határa évi 130 ezer forint a fent megfogalmazott feltételrendszernek megfelelően.

Vagyis év végéig befizetsz 200ezret (akár egy összegben) ebből visszakapsz 100ezret és a számládon jóváírnak 190-192 ezret. Ha már tag vagy, akkor idei befizetésedet egészítsd ki 200ezerre vagy ha 2020 előtt mész nyugdíjba, akkor 260ezerre.

Mikor éri meg?


  • Ha van fölös pénzed (anélkül sajnos nem megy) kb. 20-100-(130)ezer forint

  • Ha a legfelső szja sávba esel

  • Ha közép-hosszú távra fektetsz be

  • Ha ki akarod egészíteni majdani nyugdíjadat (gondolj szüleid nyugdíjára: reálértékben te sem számíthatsz sokkal többre)



Ha valami nem érthető, akkor kérdezz! Én tavaly és tavalyelőtt is megcsináltam ezt a kiegészítést (tervezem idén is), mert nálunk a munkáltató fizet valamennyit mivel a munkáltató is jelentős összegeket takaríthat meg, ha dolgozói juttatásának egy részét nyugdíjpénztári hozzájárulás, vagy támogatás formájában nyújtja.
A munkáltatói hozzájárulás ugyanis ráfordításként számolható el, és mentes a társadalombiztosítási (33%), a munkaadói (3%) és a szakképzési (1,5%) járulék megfizetésétől, ha a hozzájárulás mértéke dolgozónként havonta nem haladja meg a minimálbér
(1999-ben 22 500 Ft) 115%-át.

A szálat azért indítom, hogy gyűjtsünk befektetési tanácsokat és ötleteket, nem feltétlenül hosszútávúakat és nem feltétlenül SZJA-visszatérítésen alapulókat. Lehetnek ennél kockázatosabbak is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!