Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1799

Feltöltés után pár napig nem javasolt fogyasztani, folyamatos érlelésnél* sem, mert olyankor még túl sok a cukor, aminek ott más dolga van, nem az ember hizlalása. Ismételt hígítással sem célszerű bolygatni ilyenkor, ami újabb sokk lenne a baktériumoknak.

Ha idővel túlzottan elszaporodnak a barna élesztőszálak, ami a cukor lebontásával a széndioxidot is termeli, a savasságot is erősen fokozza, a túl sok gázbuboréknak lehet fojtó hatása a hasznos (oxigénkedvelő / aerob) baktériumok számára, tehát ennek látható jele is van. Ez persze nem jelenti, hogy az élesztő felesleges lenne, az is kell oda. Ha túl kevés, akkor meg az egész tenyészet gyengélkedik, az sem jó. Ezért nem érdemes gyakori mosással teljesen eltávolítani a barna szálakat.

*Folyamatos érlelésen azt értem, amikor 10-20 literes, leeresztőcsappal ellátott edényt használok, néha rátöltök pár litert, alul pedig csapolgatom.

Előzmény: hbéci7 (1798)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1798

Szia Misland.

 

Tegnap felöntöttem az 1 liter (2 hetes) teámat +3 liter új cukros teával. Utána kíváncsiságból mértem egy ph értéket és 3-4 körüli lett a "keverék" (4 liter) teám ph értéke.

Elvileg ilyen értéken már iható is lenne a tea, de most tele van cukros teával. Nem lesz nagyon savanyú 1 hét múlva, illetve nem fogja a gomba megszenvedni ezt a savas közeget?

 

Mit tanácsolsz, hagyjam egy pár napig, vagy egy hétig?

Vagy ígyam meg így cukrosan? És indítsak egy új adagot?

 

Előzmény: Törölt nick (1797)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1797

Olyasmit írnak itt is:

 

http://www.happyherbalist.com/cautions.htm

 

pH 2,5-3 körül.

Előzmény: hbéci7 (1796)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1796

Nagyon köszi.

 

Akkor ezek szerint nem az a jó ha minél több ideig hagyja az ember állni. Van egy egészséges ph érték, amit ha átlép a tea akkor már saját magára lesz "romboló" hatással.

Lényeg akkor, hogy méricskéljek és 3,2-2,8 ph érték között szűrjem le és indulhat az új adag. :-)

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1795)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1795

Normális esetben egyre fokozódik a savasság, egyre több lesz a barna élesztőszál is, ami a gyógyhatású glükoronsavat előállító baktériumok számára már nem kellemes, vagyis azok száma csökken. Az ital egészségre nem káros, legfeljebb annyiban, hogy elviselhetetlenül savanyú lesz, szétmarja az ember agyát is.

 

Nem normális esetben, amikor baj van a flórával, nem tud rendesen besavanyodni, megáll a folyamat, édeskés marad, penészedhet, megromolhat. De már maga a tény, hogy hosszabb idő után is édeskés marad, furcsa mellékízzel, arra int, hogy kockázatos fogyasztani belőle, vagyis inkább nem ajánlott. De egy kis kóstolás még nem vészes, lenyelni nem kell ilyenkor.

 

Ha lehetnek is kivételek, de alapvetés, hogy a savaknak fertőtlenítő hatása van, a káros baktériumokat elpusztítja (ld. joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka és még rengeteg savas erjesztésű étel / ital van a világon), míg a kártékony "elemek", penészek, rohasztó baktériumok stb. a semleges / lúgos környezetben érzik jól magukat és szaporodnak.

Előzmény: hbéci7 (1794)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1794

Köszi az infot, már van ph papírom, úgyhogy délután letesztelem a savasságát :-).

 

Abból lehet amúgy baj, ha túl sokáig áll a gomba a teában? Mert olvastam, hogy 8-14 nap az ideális (hőmérséklettől függően), de ha mondjuk 30 napot áll akkor mi történhet?

Éhenhal, elpusztul, felborul a szimbiózis?

Előzmény: Törölt nick (1793)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1793

Általában mintavétellel célszerű eldönteni, kóstolással vagy pH-méréssel. Ha kellően savanyú, a cukor nagyrészt lebomlott, akkor lehet rá tölteni.

Előzmény: hbéci7 (1791)
TomWoplf Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1792

Sziasztok,

a melegen tartáshoz:

nálunk a Pennyben 6000 Ft -ért kapható melegítő párna, 32x40 cm, 3 hőmérsékleti fokozat, túlfűtés elleni védelem, 100 W teljesítmény. Szerintem ez melegen tartaná, főleg ha alá teszünk némi hőszigetelő anyagot.

 

Saját tapasztalat, hogy ha a hőmérsékleti intervallum felső értékein tartom a kombuchát, akkor sokkal több ecetsav keletkezik, amit viszont nem kedvelek. Ezért nem használok melegítést, délelőtt hűvös a lakás, este jó meleg van, a végeredmény nekem így a legjobb.

 

Üdv

Tom

hbéci7 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1791

Szia Misland!

 

Megvettem az új (bevizsgált) gombámat egy Naturland üzletben.

 

Eltelt 2 hét azóta, állandó 20 fokban van a tea, és vele együtt a gomba is. :-)

Az lenne a kérdésem, hogy mi legyen, illetve mikor a következő lépés.

 

Ahogy a képeken is látszik nem fejlődik bébigomba, hanem az anyagomba dolgozik :-), mikor öntsek hozzá új teát? 1 liter van most benne+az indítófolyadék (2-3 dl). Első körben még nem szűrném le, hanem csak felönteném további teával.

 

Szóval mennyi új teát öntsek hozzá (1L, 3l ?), és mikor (várjak még, vagy már mehet)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1789)
Tom&Jerry Creative Commons License 2013.11.09 0 0 1790

Nem volt még szerencsém hozzá, viszont szeretném kipróbálni….
ha fele, vagy negyede, na jó…., hacsak 2 dolog igaz amit írnak róla, már azis elég nekem..
igaz, gombát még nem sikerült szerválnom, de rajta vagyok az ügyön..

http://www.my-crazy-life.gportal.hu/
(ezt az emberkét .- címet ismeri valaki, megbízható?)

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1789

Az igaz, hogy amikor a Kombucha rendesen beindul, elrontani sem lehet. De kezdetben, illetve kezdőknél előfordulhatnak sajnos problémák. Ezzel kapcsolatban van itt egy írás, az érdekesség kedvéért le is fordítottam a vonatkozó részét:

http://www.happyherbalist.com/heatingpanelreg.aspx

"Kombucha érése szempontjából az idő és a hőmérséklet két lényeges tényező, a teafű fajtája és a cukor mellett.

Sok kutató a 6-8 napos érlelést preferálja, 22 °C hőmérsékleten, az ízhatás és gyógyhatás megfelelő egyensúlya szempontjából. Manapság úgy tűnik, érdemesebb inkább savanykásabbra érlelni, nagyjából 10 napig. Véleményem szerint is jobb így, legtöbb esetben (itt valószínűleg a cukor egészségre káros hatásaira utal a cikk írója, hogy inkább savanyú legyen, mint feldolgozatlan cukor maradjon benne).

A kombucha láthatóan 18-30 °C körül működik jól, sőt egy német kutató szerint 32 °C lenne az optimális. Tartsuk szem előtt, hogy 39 °C felett az enzimek már elkezdenek pusztulni, míg 18 °C alatt a Kombucha élesztőinek aktivitása is csökken, viszont egyéb élesztők virágzásba kezdhetnek.

Ezért célszerű a hőmérsékletet 21-26 °C között tartani."

Előzmény: gvgv (1787)
hbéci7 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1788

Szia!

 

Hát sajnos én nem ezt tapasztaltam.

Elősször is, nekem az összes bébi lesülyedt és ezért mindig új réteg keletkezett a felszínen, szóval nem vastagodott a meglévő gombám. Aztán pedig 4-5 körben megpenészedett mind a 3 üvegem.

Ja és mindent előírás szerint csináltam...

 

Most újra nekikezdek, remélem több szerzencsével járok majd.

:-)

Előzmény: gvgv (1787)
gvgv Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1787

Sziasztok!Valamikor régen már jártam itt.Olvasgatom a hozzászólásokat,és azt sem értem nagyon miről beszélgettek:).Alapba,ez a gomba,színte elpúsztíthatatlan.Én régóta foglalkozok vele,sőt régóta árulom(természetesen képletes összegért).Meleg így meleg úgy,ilyen melegítő,olyan melegítő...:)Csináld meg a teát ahogy kell öntsd fel vele az üveget,és kész.Az se baj ha nem fűtesz,max lasabb az erjedési folyamat.Télen kidobtam pár gombát a hóra,szerintem ha egy két nap múlva visszahoztam volna,"dolgozott" volna tovább.De istenbiz most télen kipróbálom.Még annyit,nyár elején leálltam vele,hagytam a francba az egészet,az tán ősszel megkerestem őket,főztem rájuk teát, és tökéletes az eredmény.Az akváriumommal voltam úgy mint itt sokan a gombával.Persze 20 évvel ezelött volt.Minden nap mikor mentem haza,vettem pár halat a díszhalasnál,haza értem,kiszórtam a beteg halakat,dögöket,féldögöket,beraktam az új halakat,az tán gyógyszer,egyiktől bekékült a víz a másiktól bezöldült,és ez így ment heteken talán hónapokon keresztül.Míg egyszer meguntam,és hagytam lesz ami lesz.A vizem kitisztult,a halak egészségesek lettek,és semmi probléma,betegség,pusztulás nem volt többet.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1786

Később vettem észre, hogy az nem is ülésmelegítő, hanem a kormány markolatára szerelik, azért van párban.

Előzmény: Törölt nick (1785)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1785

Ha most csinálnám, talán rendelnék eBay-ről motorkerékpárhoz való ülésmelegítőt. Ez csak 10 W-os, így elvileg termosztát nélkül sem főzi meg a cuccot:

 

http://www.ebay.com/itm/400583494276?

 

De láttam termosztátot is:

 

http://www.ebay.com/itm/390686703051?

 

Vagy számkijelzőset is:

 

http://www.ebay.com/itm/390686340888?

 

12 V tápegység hozzá:

 

http://www.ebay.com/itm/390548586150?

 

Némi szerelés szükséges, de nem egy komplikált dolog.

Előzmény: hbéci7 (1784)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1784

Csak azért vagyok bizonytalan, mert sok helyen a 20 fokot írják (mint határérték) hogy az alatt leáll a folyamat.

 

Viszont nekem az akváriumfűtős megoldás tett be, akkor penészedtek be :-(

Előzmény: Törölt nick (1783)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1783

Nem zárom ki, hogy 19 fokon is elindítható, de én kezdetben melegebben tartottam, így nem tudhatom, mit lépne arra. Később volt olyan, hogy a már megerősödött, kellő savasságú tenyészet még a fűtetlen konyhában is gond nélkül élt, legfeljebb valamivel lassabban.

Melegítésnek kétféle módját alkalmaztam. Egyik volt a fűtőtest sugárzó hője, amihez közelebb vagy távolabb raktam, ezáltal szabályozva hőmérsékletet. Noha egyébként gázkonvektor, de a hőérzékelőjének megfelelő elhelyezésével megoldottam, hogy ne kapcsolgasson ki-be, hanem stabilizálódjon egy hőfokon.

Másik volt a műanyag láda + víz + akváriumfűtő, az is hibátlanul tette a dolgát.

Előzmény: hbéci7 (1782)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1782

Szia Misland.

 

Köszi az infokat, meg a fotót, de még mindig nem tudom mitévő legyek. :-(

 

Nálunk szakaszos a fűtés, ezért nem tudom a gombákat fűtőtest közelébe helyezni.

Napközben 20fok van (vagy ha megy a fűtés, akkor 23-24), éjszaka pedig 19 fok.

 

Elég lesz ez a hőmérséklet, vagy sem?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1781

Egy jó, aktív tenyészet télen is működik, szobahőmérsékleten. Esetleg célszerű fűtőtest közelébe helyezni, hogy a sugárzó hőt átvegye. Gázkonvektor vagy hasonlóval persze vigyázni kell, mert ahogy szakaszosan rákapcsol, megfőzheti.

 

Egyenletesen működő fűtőtest megfelel, valamint az üveg oldalára ragasztott, öntapadós, akvarista hőmérő segíthet figyelemmel követni.

 

 

 

 

Előzmény: hbéci7 (1780)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1780

Szia Misland!

 

Sajnos az összes gombám megpenészedett. :-(

 

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e ősszel/télen újrakezdeni (19-21 fok van a lakásban) vagy ez a hőmérséklet kevés lesz neki és inkább várjak nyárig.

 

Bioboltban vennék (elvileg bevizsgált) gombatelepet.

 

Köszi.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1779)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1779

Ez már egyéni mérlegelés és/vagy kivárás kérdése, túl sok a változó ilyenkor, hogy biztosat lehetne mondani, főleg így messziről.

Előzmény: hbéci7 (1778)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1778

Szóval, akkor mindegy miért jelent meg a penész, a lényeg az hogy megjelent.. :-(

Akkor kukázzam a gombákat, vagy próbálkozzak meg azzal, hogy áthelyezem őket egy másik tenyészet által termelt folyadékba?

Előzmény: Törölt nick (1777)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1777

A penész spórái általában mindenhol ott vannak a levegőben, a nedves felületeken tud megtelepedni, de ha az kellően savas, akkor egyre kisebb eséllyel, minél savasabb.

 

A Kombucha felülete egyébként is nedves, hiszen száraz nem lehet. A hangsúly szerintem inkább a felület kémhatásán van. Csináltam olyat is, hogy a felületet időnként ecetsavval permeteztem le, orvosi fecskendő és vékony tű segítségével, amikor ilyen gondjaim voltak. Penésznek ott már nem is volt esélye. De idővel felszívja, ezért kellett néha ismételni.

 

Ugyanakkor az ecetes permetezés a gombatelep felületét szemre is egészségesebbé, simábbá teszi. Vagy az is egy megoldás, amikor kicsit lenyomjuk a telepet, hogy a saját leve takarja be, ami egyúttal védi is, ha elég savanyú. Később úgyis rászilárdul. Noha ilyenkor el is süllyedhet, de ha elég vastag, akkor már nem szokott.

 

Normális esetben egyébként a telep alatt a legsavanyúbb a folyadék, lefelé haladva csökken a savasság (nő a pH-érték). Ez a csapolás szempontjából is érdekes, csapolónyílás pozíciója nem teljesen mindegy.

Előzmény: hbéci7 (1776)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1776

Szia!

 

Azért jelent meg a penész, mert lefedtem a dobozt, amiben melegítettem őket (műanyag láda, félig vízzel, beleállítva az üvegek+akváriumfűtő) és befülledt egy éjszaka alatt az egész, gondolm így ( a párával) jutott bele valami szennyeződés.

 

Így mit gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (1775)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1775

Fordítva működik, vagyis az eltolódott pH-egyensúly miatt tudott megjelenni a penész.

Az első variáció, ha tényleg tisztán csak gomba + cukros tea, attól én sokat nem várnék. Legalább enyhén savas kémhatású táptalaj gyakorlatilag kötelező, egyébként a jótékony baktériumok elhalnak, a romlás útjára lép a cucc.

Ha az idő múlásával is csak édeskés, illetve furcsa ízű az ital, azt meginni semmiképp sem biztonságos. A gombatelep savas környezetben akár újraéleszthető, elég szívós tud lenni, de az, hogy ennek mennyire látják kárát a gyógyhatású (vagyis májfunkciót támogató) glükuronsavat előállító baktériumok, más kérdés. Mikrobiológiai ellenőrzés nem lehet tudni, ahhoz viszont labor kellene.

Amit az üzletekben forgalmaz a hazai hivatalos gyártó, annál állítólag garantálják, hogy bevizsgált a cucc, vagyis benne van minden. Persze, arról sem tudhatjuk biztosan, tehát részben hit kérdése is.

Egyébként glükuronsav nélkül is lehet nagyon jó a Kombucha, csak az már nem annyira gyógyhatású, inkább csak normál étkezési savakat tartalmazó üdítőital, kiegészítve a bélflórát támogató tejsavbaktériumokkal, mint például a joghurt esetében is. Csak persze itt is kérdéses, hogy azok valóban eljutnak-e a bélrendszerbe, még mielőtt a gyomorsav, epesav stb. végez velük. Nyomokban, illetve hosszabb távon, talán.

Előzmény: hbéci7 (1774)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1774

Szia Misland!

 

Mi a teendő a gombákkal, ha:

 

Pici penészfoltok jelentek meg a tetején kb 5 nap után, a penészt eltávolítottam a gombáról, de a tea nem savanyodott tovább, a 10 napon leszűrtem.

 

A bébi gombát, és az 3db  anyagombát a következő módon használtam fel:

 

1 adag gomba "sima" teába,

1 adag gomba ecetes teába,

1 adag gomba a saját -tovább nem savanyodó- indító teájába+tea.

 

Nem tudom mit fognak produkálni, de felhasználhatóak, vagy inkább dobjak ki mindent?

 

Ha bármelyik variáció tetjén megindul a bébigomba fejlődés az jó jel, vagy már mindegy, mert felborult a gombák egyensúlya ( a korábbi penész miatt )?

 

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1769)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1773

Én is így csináltam régebben, amikor még 4,25 literes üvegeket használtam, nagy műanyagládába állítottam + víz + akváriumfűtő. A célnak simán megfelel. Természetes, hogy az üveg hidegebb felső részén pára csapódik le, de az a lényeg, hogy a folyadék meleg.

 

Ha a külföldi oldalakon forgalmazott melegítő alátétet használnád, a hőfokkülönbség miatt azzal is ugyanúgy párásodna az üveg belseje, vagyis nem ezen múlik.

 

Később több üveg helyett már csak 1 db 20 literes, leeresztővel is ellátott műanyag edényt használtam (káposztasavanyító), ami elvolt magának, még a fűtetlen konyhában is. Amikor a Kombucha már megerősödik, tömege is jelentősebb, nem olyan érzékeny a körülményekre. Hidegben lassulhat ugyan az aktivitása, de a savtermelés is folytatódik, működik tovább minden.

Előzmény: hbéci7 (1772)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1772

Sziasztok!

 

Kinek milyen tapasztalata, és módszere van a téli ideális hőmérséklet biztosítására a kombuchának?

Én most vízben tartom az üvegeket, és akváriumfűtővel melegítem 24-25 fokra, de valahogy nem akar működni, lehet hogy a párás közeg hátráltatja a savanyodást.. :-(

Szóval??

 

Ja és mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még működik a "folyamat"

 

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1771

Szívat az Index, még mindig nem látom a hozzászólást.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1770

Megint szemétkedik az Index. Frissítés.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!