Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2001.02.25 0 0 70

Sanyikám, én szándékosan másoltam be az alábbiakat minden kommentár nélkül, nem is szándékozom belebonyolódni mások kétes ( és rendkívül összetett ) ügyeibe, így kérlek és javaslom, a felajánlást ne kapkodd el, és a címzettek közül ebben az esetben - ha lehetséges - engem mellőzz !

( Nem véletlen, hogy a Bognár Józsi bácsiék átpasszolták ezt a specifikus labdát, mely szorosan kapcsolódhat az általam más helyeken már több ízben fejtegetettekkel :( ! )

Köszönöm: Mijo

Előzmény: lajkós (69)
lajkós Creative Commons License 2001.02.25 0 0 69
Segítsünk
Én - ehte magyarként - 50.000,- Ft-ot befizetek két héten belül a H.szántói Önkormányzat számlájára, adomány céljául megjelölve az sokac iskola támogatását. /Afelől is rendelkezem, hogy érdeklődés esetén ennek megtörténtéről információ adható./
Csatlakoztok?

Üdv.:Lajkó S.

Előzmény: Mijo (68)
Mijo Creative Commons License 2001.02.25 0 0 68

Kétséges a horvát iskola jövője
A működtetés kisebbségi jog, de a finanszírozás megoldatlan
Diplomáciai bonyodalmat is eredményezhet az Országos Horvát Önkormányzat által tavaly átvett hercegszántói iskola, mert megoldatlan a finanszírozása. A kisebbségi és közoktatási törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a nemzetiségek intézményeket tartsanak fenn, de ezek finanszírozásáról nem rendelkezik. A horvát önkormányzat a törvényi szabályozás hiánya miatt nem kapja meg azokat a kiegészítő állami normatívákat, amelyekben korábban a települési önkormányzat részesült.

Puporka Lajos írása a NÉPSZAVÁNAK

Az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) közel kétéves előkészület után tavaly augusztusban úgy határozott, hogy megállapodás alapján átveszi a hercegszántói horvát tannyelvű óvoda, iskola és kollégium működtetését. A döntésre azért került sor, mert a hercegszántói önkormányzat finanszírozási gondok miatt össze akarta vonni a horvát tannyelvű intézményeket a település magyar iskolájával. Ez a horvátok szerint a kisebbségi oktatás végét jelentette volna az országos beiskolázású intézményben.

A településsel kötött szerződés alapján Hercegszántó rendre átutalja a horvát önkormányzatnak a gyerekek közoktatása után járó települési hozzájárulást. Nem volt egyszerű a kisebbségi oktatásért járó költségvetési támogatást megszerezni, ugyanis a jogszabályokban a fejkvótát igényelhető szervezetek között nem szerepelnek a kisebbségi önkormányzatok.

Az Országos Horvát Önkormányzat által működtetett intézmény nem jogosult a kistelepüléseket megillető oktatási normatívára sem, amelyet korábban a települési önkormányzat megkapott. Ennek megítélésénél ugyanis a fenntartó telephelyét veszik figyelembe, amely az OHÖ esetében Budapest. A törvény végrehajtói nem mérlegelik azt az érvet, hogy az intézmény továbbra is a 2700 lelket számláló Hercegszántón működik.

A jogszabályok nem említik az országos kisebbségi önkormányzatokat azon szervezetek között, amelyek pályázhatnak az Oktatási Minisztérium nemzetiségi óvodák és iskolák fenntartásához elkülönített kiegészítő támogatásra sem. Ezt a horvátok igazságtalannak tartják, ugyanis a települési önkormányzat korábban rendre igényelhette a segítséget az intézmény üzemeltetéséhez.

- Ha hamarosan nem oldódik meg az intézmény finanszírozása, kénytelenek leszünk azt visszaadni a kercegszántói önkormányzatnak - nyilatkozta lapunknak Karagics Mihály, az OHÖ elnöke. Jelenleg 16 millió forint hiányzik a hercegszántói intézmény éves működtetéséhez, ezt saját forrásból képtelen az országos önkormányzat előteremteni. Az OHÖ idén 63 millió forintot kapott kiadásaira a központi költségvetésből. Így nem jut pénz az iskola hiányának finanszírozására.

Mint megtudtuk, az önkormányzat elnöke a január végi horvát-magyar kormányközi vegyes bizottsági ülésen szóba hozza majd az iskola ügyét. A horvát kormány valószínűleg neheztelni fog hazánkra, különösen azért, mert nemrég egy jól felszerelt magyar oktatási központot adtak át Eszéken.

Az Oktatási Minisztérium lapunktól értesült a hercegszántói horvát intézmény problémáiról. Közölték, ez ügyben eddig nem kért senki segítséget a tárcától.

Hende Csaba, a kisebbségi ügyekért felelős igazságügyi tárca politikai államtitkára lapunknak elmondta, hogy a minisztérium közreműködik majd a hercegszántói horvát iskola finanszírozási problémáinak megoldásában. A tárca támogatja, hogy a nemzetiségek egyre több kisebbségi intézményt vonjanak irányításuk alá. A politikai államtitkár szerint ez nem jelentheti azt, hogy a települési önkormányzatok ne járuljanak hozzá az átvett létesítmények finanszírozásához, és a feladatot teljes mértékben a kisebbségi szervezetekre hárítsák. A közeljövőben egyeztetnek majd az érintett tárcákkal a horvát iskola ügyében - nyilatkozta Hende Csaba.

Mijo Creative Commons License 2001.02.04 0 0 67

Elnézést Jóska, nem jeleztem, az alábbiakat a Magyar Demokrata nevű hetilapból ollóztam ki, külön a te a kedvedért és örömödre :)!

Hát hogy mások hogyan értékelik :(((.....

Mijo

Előzmény: Törölt nick (65)
Mijo Creative Commons License 2001.02.03 0 0 66

Magyar rapszódia
(nemzeti egység vagy megosztottság)

Hazánk sorsa a XX. század végére újra a magyarság kezébe került. A rendszerváltás elso pillanataitól kezdve azonban a megosztottság gyengíti nemzetünket. De miért is vannak közöttünk ellentétek? A miértre saját érdekünkben meg kell találnunk a válaszokat. A tényleges okok ismerete alapján kell megfogalmaznunk a magyarság alapveto értékeit, melyek tisztelete és elfogadása alapveto követelmény lenne minden magát magyarnak valló állampolgárnak.

HESZKY LÁSZLÓ

--------------------------------------------------

Az alábbiakban megpróbálom tömören összefoglalni a megosztottságunk okait (elso tétel), majd azokat talpra állítva mutatom be az egységes nemzet kialakítása - általam fontosnak tartott - feltételeit (második tétel).

1. A megosztott magyarság
A magyarság sajátossága, hogy volt, van és várhatóan lesz is a nemzeten belül egy viszonylag kis csoport, mely olyan gazdasági és pénzügyi támogatással rendelkezik, ami dönto befolyást biztosít számára a politikai életben és tömegtájékoztatásban. Az egység szempontjából tehát meghatározó jelentosége van annak, hogy e csoport ("politikai és szellemi elit") tagjai az alapveto nemzeti értékekben azonos vagy ellentétes nézeteket vallanak. Sajnos, nap mint nap tanúi vagyunk annak, hogy bizonyos személyek és körök alapveto nemzeti értékeinket kérdojelezik meg, provokálva ezzel a viszályt és fenntartva megosztottságunkat. Ezért az alapveto okokat az alábbiakban látom.

A magyarság azért megosztott: mert a jelenünket és jövonket is meghatározni képes szuk politikai és gazdasági csoport egyes tagjai:
- magyarnak vallják magukat, de lelkükben nem tudnak azonosulni a magyarsággal,
- magyarnak vallják magukat, de képtelenek elfogadni a keresztény Magyarország 1000 éves történelmét és hagyományait, számukra a millenniumi ünnepek nem jelentenek többet pénzügyi problémáknál,
- magyarnak vallják magukat, de nem képesek érdemben felvállalni a nemzet részét jelento határon túli magyarság tényleges problémáit.

A magyarság azért megosztott: mert a jelenünket és jövonket is meghatározni képes szuk politikai és gazdasági csoport egyes tagjai:
- magyarnak vallják magukat, de számukra a hazáért tenni és áldozni képes állampolgár cselekedetei nem jelentenek többet egyszeru magyarkodásnál,
- magyarnak vallják magukat, de számukra a hazáját szereto és tisztelo állampolgár jobb esetben nacionalista, rosszabb esetben fasiszta,
- magyarnak vallják magukat, de számukra a nemzeti és/vagy konzervatív értékrendet képviselo pártok jobb esetben populisták, rosszabb esetben szélsoségesek,
- magyarnak vallják magukat, de nem haboznak adatokat gyujteni a hazafias érzelmu politikusokról, hogy felhasználhassák ellenük.

A magyarság azért megosztott: mert a jelenünket és jövonket is meghatározni képes szuk politikai és gazdasági csoport egyes tagjai:
- magyarnak vallják magukat, de számukra a magyar Szent Korona nem jelent többet egy micisapkánál, mely a múzeumba való,
- magyarnak vallják magukat, de számukra a magyar Himnusz már rég elavult és újra lenne szükség,
- magyarnak vallják magukat, de muvészi alkotásnak tartják a magyar címer és a magyar keresztény hagyományok megbecstelenítését,
- magyarnak vallják magukat, de lenézik a magyar kulturális hagyományok fenntartóit, muveloit és orzoit.

A magyarság azért megosztott: mert a jelenünket és jövonket is meghatározni képes szuk politikai és gazdasági csoport egyes tagjai:
- magyarnak vallják magukat, de számukra mindegy, hogy az 1956-os forradalomban ki melyik oldalon állt,
- magyarnak vallják magukat, de képtelenek elítélni azokat, akik mint Lenin fiúk 1919-ben, mint ÁVH-sok Rákosi uralma alatt (1948 után) és mint karhatalmisták 1956 után saját népük fiai és lányai ellen fogtak fegyvert és "magyarként" magyar testvéreiket gyilkolták meg,
- magyarnak vallják magukat, de különbözo külföldi lapokban császtatásokkal és hazugságokkal megpróbálják Magyarországot, saját hazájukat lejáratni, ha ellenzékben vannak.
- magyarnak vallják magukat, de nem haboznak az országra és annak polgáraira nézve kedvezotlen politikai és gazdasági szerzodéseket kötni, ha hatalmon vannak.
Akik folyamatosan követelik a belpolitikai eseményeket, azok az itt felsorolt okok mindegyikére számos példát tudnának felhozni a pártok és a parlament muködésébol, valamint a gazdasági és kulturális élet negatív eseményeibol stb.
Hogyan kerülhettünk ebbe a képtelen és megalázó helyzetbe, amikor az óriási többségben levo, a hazáját szereto, azért áldozni képes állampolgároknak sokszor szégyellni kell magyarságukat saját hazájukban? Korábbi polgári erkölcsi normák már semmit sem számítanak, sot nevetségesek. Hazudni szabad, legfeljebb utólag azt mondják, hogy amit mondtak, nem felelt meg a tényeknek. Lopni szabad, legfeljebb utólag azt mondják, hogy amit tettek, az etikailag ugyan kifogásolható, de nem törvénybe ütközo. Ilyen morális környezetben az emberek elfordulnak a politikától és a politikusoktól. A tisztességes polgárok inkább befelé fordulnak, hogy a saját és családjuk anyagi "túlélését biztosítsák". Pedig olyan egyszeru lenne a megoldás, csak a tisztességet és a jó értelemben vett hazaszeretetet, a patriotizmust kellene piadesztára emelni és a honi erkölcs központjába helyezni, ami mögé a polgárok legnagyobb része azonnal felsorakozna. A jelenlegi polgári kormány mindent megtesz e cél érdekében. Sajnos, a kilencvenes évek második felében azonban morálisan már túl mélyre süllyedtünk ahhoz, hogy gyors és látványos javulást lehetne elérni.

2. Az egységes magyarság
Mi magyarok tehetséges nemzet vagyunk és államiságunk 1000 éve alatt számos maradandó értékkel gazdagítottuk az emberi civilizáció fejlodését, kultúráját és a tudományt, melyre méltán lehetünk büszkék. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy a magyar kis nemzet és lélekszámunk sajnos, ha lassan is, de fogy. Tehát nem engedhetjük meg magunknak, hogy a jövoben is megosztottak legyünk. Jövonk biztos alapját a nemzeti egység fogja jelenteni a harmadik évezredben. Ezt az egységet azonban eloször a nemzet irányítóinak, vezeto köreinek kell kialakítaniuk. Ennek eléréséhez elég, ha talpra állítjuk az elso variáció I-IV. tételeiben közölteket. Amikor a második variációt olvasni fogják, fel fog merülni önökben a kérdés: Hát miért nincs így? Hiszen ez lenne a természetes! Akkor vágjunk bele.
A magyarság sajátossága, hogy van és várhatóan lesz is a nemzeten belül egy viszonylag kis csoport, mely gazdaságilag és pénzügyileg eros és a politikában, valamint a tömegtájékoztatásban meghatározó befolyással rendelkezik.

A magyarság akkor lesz egységes: ha a jelenünket és jövonket meghatározni képes politikai, gazdasági, pénzügyi, tudományos és kulturális vezeto körök tagjai:
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, lelkükben is azonosulnak a magyarsággal,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, cselekedeteikben a magyarság érdekeit képviselik és szolgálják,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elfogadják a keresztény Magyarország 1000 éves történelmét és hagyományait,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, felvállalják a nemzet részét jelento határon túli magyarság tényleges problémáit.

A magyarság akkor lesz egységes: ha a jelenünket és jövonket meghatározni képes politikai, gazdasági, pénzügyi, tudományos és kulturális vezeto körök tagjai:
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, megadják a tiszteletet a nemzeti öntudatnak és hazaszeretetnek,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, megbecsülik a hazáért tenni és áldozni képes állampolgárt,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, tiszteletben tartják a nemzeti és/vagy konzervatív értékrendet képviselo pártokat és munkájukat,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elítélik és elvetik az alvilági módszerek alkalmazását a politikában.

A magyarság akkor lesz egységes: ha a jelenünket és jövonket meghatározni képes politikai, gazdasági, pénzügyi, tudományos és kulturális vezeto körök tagjai:
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elismerik a Szent Koronát a magyar államiság szimbólumaként,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elismerik a magyar Himnuszt a magyar hazafias érzés ünnepélyes formájaként,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elítélik és megakadályozzák a nemzeti és vallási ereklyék, szimbólumok mind muvészi, mind virtuális megbecstelenítését,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elismerik és támogatják a magyar kulturális hagyományok fenntartóit, muveloit és orzoit.

A magyarság akkor lesz egységes: ha a jelenünket és jövonket meghatározni képes politikai, gazdasági, pénzügyi, tudományos és kulturális vezeto körök tagjai:
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elítélik az 1956-os forradalom tömeggyilkosait és megfelelo elégtételt adnak az áldozatoknak és hozzátartozóiknak,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, elítélik a kommunizmus 1919-es, 1948-at és 1956-ot követo magyarság elleni rémtetteit, nevén nevezik az elkövetoket és rehabilitálják az áldozatokat,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, a különbözo nemzetközi lapokban az igazat írják az országunkról, eredményeinkrol és kudarcainkról, ha ellenzékben vannak,
- amellett, hogy magyarnak vallják magukat, nem kötnek a magyar nemzet tagjaira és a Magyar Köztársaságra nézve kedvezotlen politikai és gazdasági szerzodéseket, ha hatalmon vannak.
Mindez a legtöbb polgár számára egyszeru és magától értetodo. Ha ez megvalósulna, akkor újra lenne értéke a becsületességnek, a tisztességnek, a hazaszeretetnek és a magyarság örökösnek tuno megosztottsága magától megszunne. A polgárok otthon éreznék magukat a saját hazájukban és bíznának a politikusokban. Növekedne a nemzet minden egyes polgárának öntudata és foleg önbecsülése, végeredményben teljesítménye a munkában. Európa is egy tisztességes, egységes és tettre kész Magyarországot vár.
A fenti okokat és lehetoségeket alaposan és komolyan végig kell gondolnia a magyar nemzet minden tagjának, különösen a jelenlegi ellenzéki pártok egyes tagjainak és a magukat "magyarnak, de másnak" valló állampolgároknak. n
(a szerzo egyetemi tanár, az MTA levelezo tagja)

Előzmény: Törölt nick (65)
Mijo Creative Commons License 2001.02.03 0 0 64

Nyugdíjas nemzetiségi találkozó


Nagy sikerrel rendezték meg az elmúlt hétvégén a nyugdíjasok hetedik nemzetiségi kulturális találkozóját. Bajától Kunbajáig 12 település 13 csoportja lépett színpadra. Felvételünkön a nótacsokrot előadó garai Székely Asszonykórus látható.

Levike Creative Commons License 2001.02.01 0 0 63
Hat ez azert eleg huzos...mondhatnam hazugsag.
En ebben az orszagban meg nem talalkoztam olyannal, hogy valakit ne hagytak volna olyan nyelven beszelni, ahogy az neki jolesik.
Az mas kerdes, hogy ha meg akarja ertetni magat, akkor lesz szives olyan nyelvet hasznalni, amit masok is megertenek.

udv
Levi

Előzmény: Mijo (61)
lajkós Creative Commons License 2001.02.01 0 0 62
Tisztelt Mijo
Az cikk idézése akár a népek, nemzetek közeledését is szolgálhatná, ha az abban foglaltakat a Magad tapasztalataival ütköztetnéd.

Üdv.:Lajkó S.

Előzmény: Mijo (61)
Mijo Creative Commons License 2001.02.01 0 0 61

Az alábbiakban egy nyugaton élo személy olvasói levelével kívánok rá mutatni, nemzetiségi kérdésekre érdeklodést mutató hangulatára, bizonyára sok szempontból vitatható, de mindenképpen elgondolkodtató állásfoglalására.
( Ugye nem kell hangsúlyozni, a Magyar Szó Jugoszláviában jelenik meg !? )

Mijo

__________________________________________________________________________________________________

Magyar Szó ( Jugoszlávia )
2001. január 20.

OLVASÓI LEVÉL A GLAS JAVNOSTIBAN

A magyar szecesszionizmusra gyujtik a pénzt
(...) állítja egy kanadai szerb kivándorolt

Nagy érdeklodéssel olvastam el a Kasza Józseffel készített beszélgetést, mindenekelott azért, mert én is azon a vidéken születtem, így van bizonyos betekintésem a helyzetbe. Ma ugyan már távol élek a szülohelyemtol, de mégis van alkalmam szembesülni olyan helyzetekkel, amelyek a Vajdaság északi részében élo magyar nemzeti kisebbség hangulátáról áruékodnak.Nekem ugyanis nem tunik túl meggyozonek az, amit Kasza a szecesszionizmusról mond, mert meggyozodésem, hogy o nagyon is jól tudja, hogy a magyar klubok szerte a világon épp erre a célra gyujtik a pénzt.
A kanadai Calgary városában muködo magyar klub például az egyik ilyen egyesület. Konkrét adataim is vannak erre vonatkozóan, amelyekbol kiderül, hogy a szecesszionizmus támogatására egész évben gyujtötték a pénzt. Nem vagyok biztos benne, hogy ki kapja meg ezt a pénzt Szabadkán, de ki más, ha nem a Vajdasági Magyar Szövetség. Érdekes lenne megkérdezni errol magát Kaszát.
Én például a Magyarország területén élo bunyevácok helyzetével kapcsolatban tennék fel neki kérdést, de természetesen ez már nem az o hatásköre. Az én legközelebbi rokonaim, népes rokonságom olyan szisztematikus elnyomás alatt éltek, hogy még a saját házukban sem beszélhettek az anyanyelvükön. Ma már nincs egyetlen olyan rokonom sem, aki fiatalabb, mint 45 éves, és tudna az anyanyelvén beszélni, mert annyira totális, brutális és szisztematikus volt az asszimiláció, hogy az mindannyiukat magyarrá változtatta. A magyar hatóságok ma nincsenek olyan helyzetben, mint a mi hatóságaink, akiknek biztosítaniuk kell az ingyenes iskoláztatást az etnikai kisebbségek anyanyelvén. Ezt ott rövid úton oldották meg. A mottó az volt, "magyar kenyeret eszel, magyarul kell beszélned ..."
Azt hiszem, minél elobb tenni kellene valamit, hogy a Magyarországon élo sok szerb és bunyevác nemzeti hovatartozásának tudatára ébredjen, és hogy visszakapják elveszett identitástudatukat. Ez lehetne egyben az ellentézise a vajdasági magyarok túlzott követeléseinek is.

Katarina Kicovic, Calgary, Kanada"

Mijo Creative Commons License 2001.01.28 0 0 60

Hát, igen kérem, ezt lényegében borítékoltam !

Muity Antal "egyéni" ötletétol vezérelve: "bunyevác-sokác autonómai a Bácskában" ......:-(((, naná, hogy mindkét oldalon !!!

És ezt eloadni, egy kulturális célzatúként meghirdetett rendezvényen ! Még hogy "Bunyevác préló határok nélkül" .....:( !???

Ekkora baromsággal elo állni egy nép nevében - azaz ketto: a sokác és a bunyevác -, csak egy olyan kollaboráns egykori bunyevác képes, aki kirívóan gátlástalan csatlósként tolja a horvátok, bunyevácságra gyakorolt asszimilációs szekerét !
Konspiráció ez kérem, mégpedig a leggusztustalanabb módjából !!!

A bunyevácok és a sokácok, mindig is tisztában voltak helyzetükkel és a helyükkel, oket itt, ezen a földön egykor befogadták üldözoik elöl menekülvén, és ok emiatt a mai napig is hálásak határon innen, és azon túl !

Hogy akadnak olyanok, akik mindehhez asszisztálnak, számomra nem meglepo, annak viszont örülök, hogy Áder János nem hagyta magát személyesen "csobe húzni", de arra rettenetesen kíváncsi lennék, hogy minderrol hogyan vélekedik dr. Tabajdi Csaba, aki prominens díszvendégként ült a meghívottak között ?

Büszke lehet a horvát parlament elnöke, megbízottjuk derekasan elvégezte a részére kituzött feladatot, jöhet az újabb dínom-dánom, persze az már csak egy szuk "elitkör" résztvétele mellett !

Muity Mijo
Baja

Előzmény: Mijo (58)
Mijo Creative Commons License 2001.01.27 0 0 58

Az alábbi cikk, a Petofi Népe 2001. január 18-i számában jelent meg.

__________________________________________________________________________________________________

"Bunyevác préló határok nélkül

Ilyen se volt még! Jövo szombaton három országra szóló bunyevác nagyprélót tartanak a bácskai településen.

Bácsbokod

Mint azt Muity Antal, a Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör, valamint a Bácsbokodi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a hatalmas sportcsarnokban telt házra számítanak. Azért most szervezik meg a musoros bált (fonót), mert a trianoni békeszerzodés után 80 évvel, idén teremtodtek meg a feltételek egy ilyen össznépi bunyevác mulatságra. Az utóbbi években ugyanis a délszláv válság miatt erre nem volt lehetoség. Ám jelenleg már szerencsére Horvátországban és Szerbiában egyaránt minden feltétel megvan ahhoz, hogy az emberek szabadon utazzanak és felújítsák kapcsolataikat a hazánkban élo bunyevác-sokác kisebbséggel. (Kivétel azért az elmúlt 9 évben is volt, Baján évente megrendezték a Bunyevácok ma elnevezésu, szuk köru tudományos fórumot.) A nagypréló január 27-én, este 7 órakor kezdodik. Egész éjjel neves énekesek, zenekarok és tánccsoportok lépnek majd fel. Zágrábból, Eszékrol, a vajdasági Tavankútról, Sontáról, Zomborból és Szabadkáról várnak tamburásokat, tánccsoportokat és énekkarokat. Természetesen számos hazai együttes is fellép. A nagyprélóba meghívták többek között Áder János házelnököt és Zlatko Tomcicot, a horvát parlament elnökét.
Király László

Muity Antal
1927-ben született Bácsbokodon. 1965-ben végzett Budapesten a számviteli foiskolán. 1989 óta a Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör elnöke. 1997 óta a Bácsbokodi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Nos, két gyermek édesapja."


__________________________________________________________________________________________________

Nos, eme bizonyos "bunyevác nagypréló" vonatkozásában van pár, számomra igen fontos észrevételem, lévén többen az elmúlt napok során összefüggésbe hoztak a cikkben szereplo Muity Antal nevu szélhámossal.

Mindenekelott leszögezem: Muity Antalhoz, a rendezvény szervezojéhez az ég adta világon semmi közöm sincs, nem apám, nem rokonom, csak éppen annak a falunak a lakója, ahol a szüleim élnek !

Hogy szerintem miért szélhámos ? Csupáncsak azért, mivel az a személy, aki országos szinten egyedi módon két helyen, Baján és Bácsbokodon egyaránt töltötte be a törvényi eloírások egyértelmu rendelkezése ellenére a horvát kisebbségi önkormányzat képviseloi tisztét, egy és ugyanazon idoszak alatt az elozo önkormányzati ciklusban, annak jogcíme sem lehetne ma képviselosködni, elnökösködni meg pláne nem ezekben a színekben ! Ebben fo cinkosa volt, és ma is az, éppen Baja város nemzetiségi tanácsnoka, dr. Vácity János, aki egyúttal települési képviselo, és a város egyik horvát kisebbségi képviseloje is, talán elnökhelyettesi tisztséget töltve be. ( Megítélésem szerint maga ez a helyzet is egyértelmuen összeférhetetlen, de eddig rá se hederített rajtam kívül a kutya se ! )
Muity és Vácity, meggyozodésem szerint a fenti cikkben említett "Bajai Bunyevác Katolikus Olvasókör" tisztségeit is vitatható módon bitorolják, ezzel gyakorlatilag kisajátítva a bajai bunyevácok egykor rendkívül népszeru építményét, a magyaros hangzásában "Csitanicaként" ismert közintézményt !

Ennek a két embernek a muködése vérlázító, de szégyen mindazokra az illetékesekre is, akik szó nélkül turik, pontosabban megturik a jelenséget.
Egyetlen "igazolásuk" csak az a kétes értéku körülmény lehet, hogy az elmúlt tíz év során divattá vált - még állami szinten is - szeretni a horvátokat, utálni a szerbeket ! ( Lásd: Kalasnyikov botrány ! ) Ergo: szemet illett hunyni afölött az évek óta tartó horvát asszimilációs folyamat felett, mely célja gátlástalan módon bekebelezni a magyarországi és jugoszláviai bunyevácokat egyaránt. Mivelhogy legnagyobb számban ebben a két országban található e jobb sorsra érdemes nép.

A pofátlanság csúcsa ez a bizonyos fent említett "Bunyevác préló határok nélkül" cím alatti bácsbokodi bál, mely rendezéséhez Muity Antalnak, a zágrábi politika egyik leggátlástalanabb helytartójának körülbelül annyi köze lenne elvileg, mint nekem a zágrábi bélyeggyujto galambászok és kisállattartók, rendes évi közgyulése bankettjéhez !

Muity Antal arcátlan módon bebolondított többszáz személyt, akik reményeim szerint többségéban nagy ívben tenni fognak a valós agymosó szándékra, a zene és a musor indukálja elsosorban résztvételüket, de sajnos mindig akadnak olyanok, akik hisznek a hivatalosságoknak, az ilyen megtéveszto köntösbe bújtatott néphülyítéseknek !

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.01.27 0 0 57

A szerb nyelven íródott két betu eredetileg nem így szerepelt, nem tudom az okát, miért változtak ilyenné idoközben :( !??

Mijo

Előzmény: Mijo (53)
Mijo Creative Commons License 2000.11.14 0 0 56


Felmentették Doncsev Tosót
--------------------------------------------------------------------------------

Budapest, 2000. november 14. (MTI) - A miniszterelnök november 10-ei hatállyal, az igazságügy-miniszter javaslatára, felmentette tisztségéből Doncsev Angelov Tosot, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnökét - tájékoztatta az MTI-t közleményben Gál Ildikó, az Igazságügyi Minisztérium sajtófőnöke.
A közlés szerint a hivatal új elnökének kinevezésére az igazságügy-miniszter a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek véleményének kikérése után tesz javaslatot.
Doncsev Toso az MTI-től tudta meg, hogy felmentették tisztségéből, és szokatlannak nevezte, hogy ezt ővele mint érintettel, nem tudatták.
- Nem kaptam írásban közlést arról, hogy már nem én vagyok a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, de úgy vélem, hogy közlik velem is a hírt, amennyiben így van - tette hozzá. +++

__________________________________________________________________________________________________

Mijo

S.TAJCS Creative Commons License 2000.09.30 0 0 55
Az idézett lap tulajdonképpen megeerősíti az általam elmondottakat. Ha valaki csal, az mindenben csalni fog, mert csak így próbálhatja legitimálni magát. Persze ez a lényegen nem változtat: Milosevics(ty) ezt ajátszmát elvesztette.
Sanyi
Előzmény: Mijo (54)
Mijo Creative Commons License 2000.09.30 0 0 54
Mijo Creative Commons License 2000.09.30 0 0 53

Részemről alábbiakhoz a zárszó !

szerb nyelven č = magyar megfelelője cs

szerb nyelven ć = magyar megfelelője ty

Mijo

Előzmény: Mijo (52)
Mijo Creative Commons License 2000.09.30 0 0 52

Egy nyelvhelyességi beszélgetés összesítése, csak hogy ne sikkadjon el !

__________________________________________________________________________________________________

Matkovits válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-27 11:12:31   (3851)

"a halhús nála is szétesik, mint sokaknál !" - Csak nálad, mert hiába tanítalak, hogy hogyan kell főzni, mikor kell beletenni a kárászt, törpét, paprikát, egyáltalán művészi módon remekművet alkotni.

Jugoszlávia.
Két napja tanulányozom a teletexüket. A hétfőn déli órákban kiadott diadalittas kormánytisztviselői nyilatkozatok és a külföldi (nyugati is) sajtóra hivatkozás –nem idézés – a választások abszolút demokratikus voltáról – a mi tapasztalataim alapján kötve hiszek és ebben Tajcs Sanyi sem ingat meg - szerepeltek kedden egy óra körül is. (Hitem azon alapszik, hogy igen kifinomult machinációs technikákat alkalmaznak ott, amibe nyugodtan belefér a leragasztott, azt aláírásokkal ellátott szalag lepreparálása és egy „kedvezőbb” dobozra átrakása.) Mára annyit változott a helyzet, hogy elismerik Kostunica győzelmét és a második forduló szükségességét.
Csak:
A Crna Gora-iak hülyesége – „ezekre nem szavazunk” – azt hozta, hogy az ott élő mintegy 111 ezer Milosevics-hívő szavazott, ezzel annak szavazatarányát növelte, míg Kostunica hívei otthonmaradtak. Naívság azt hinni, hogy Crna Gora – ahol püspökfejedelmek uralkodtak – nem balkáni mentalitású ország, azt hinni, hogy ott a vezetőknek szüksége van a demokráciára.
Kostunica legújabb- mert elég gyakori nála – hülyesége; „nyertem, nem indulok”, maga az életveszély.
Lehet azt mondani, hogy elszabotálta a demokratikus választásokat (fogják), azt, hogy megijedt, hogy a második körben nem nyer (fogják), azt, hogy keresi az ürügyet a koalíciójának tett igéretek alóli kibújásra - pl. a magyaroknak – (fogják), nem meri vállalni az ütközéseket a még mindig jelentős erőt képviselő baloldali nacionalistákkal program híján (fogják).
Marad a káoszveszély, amit sajnos a nyugati országok elhamarkodott, hebehurgya és alaptalan nyilatkozatai (győzött a demokrácia, vége az embargónak) elősegítenek. Kostunica esetleges győzelme esetén sem győz a demokrácia, nemcsak azért, mert ő sem demokrata, de leginkább azért, mert az államrezon totalitárius.
Józan politikusok az elismerést-jutalmat nem bukásra, nem igéretre, hanem tényekre alapozva adják és ezt még az értelmes szerbek is tudják – azok, akik valóban demokratikus államban szeretnének élni.


[előzmény : Mijo, 2000.09.27 07:05]

__________________________________________________________________________________________________

Mijo válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-27 18:11:29   (3853)

Te utoljára, kedves Korci, gyermeknemzésedkor alkottál két ízben is "remekművet" - nagy tisztelettel gratulálok -, de ami a halfőzéshez fűződő tehetségedet illeti, az bizony leginkább a dilettáns okoskodásában merül ki ! Bár hogy őkelméi szép leányaid, az anyai, vagy az atyai géneket örökölték-e, ez még maradjon kérdés ... Egyszóval: egyél Kornél, főzünk mi neked annyit, ami beléd fér, de telebendővel ne dumálj süketségeket, csak csendesen eméssz és hallgass ! Meg néha nyúlj az "apentához" !

__________________________________________________

Ami a déli szomszédainkkal kapcsolatos eszmefuttatásodat illeti, feltétlenül figyelemre méltó, különösen az a része, ahol a többi honi átlagsötéthez hasonlóan te is, afféle alátámasztás nélküli "megszokott gyakorlat" követéseként Szlobodán Milosevityet, magyar fonetika szerint Milosevicsként írod !? És pont te ......., druzse Mátkovity ....

Mijo

[előzmény : Matkovits, 2000.09.27 11:12]

__________________________________________________________________________________________________

Matkovits válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 08:14:35   (3864)

Magyarországon van egy elfogadott szokás, mely szerint Bécset írunk-mondunk Wien helyett, Pzsonyt Bratiszlava helyett, stb-stb. Amikor mindenki Milosevicsről, Milosevics-rezsimről, stb., ír-beszél felesleges tudálékokodás, ráadásul az MTA állásfoglalásával ellentétes -ityezni, mert az Akadémia szerint a nyelvben a gyakorlat során még a helytelen szokás is szabállyá válik.
[előzmény : S.TAJCS, 2000.09.27 20:28]

__________________________________________________________________________________________________

Mijo válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 09:49:15   (3865)

Na, most ha jól értelek, amennyiben nem kívánok rebellis állampolgárrá válni, akkor vagy meg kell változtatnom a Muityot, Muicsra, vagy pedig mindenkit akivel kapcsolatban vagyok, fel kell világosítanom, hogy - az MTA állásfoglalásával összhangban ! - szíveskedjen a magyar nyelv hivatalos ábécéjét megcsúfolva, azt az észleltek ellenére nem -ity végződéssel ejteni, hanem szigorúan kéretik az -icset használni !?

Te Kornél - őszintén -, nem fognak engem demagóg hülyének nézni, ha így járok el ? De ezen túlmenően Korci, nem fog esetleg apám ekkor engem leköpni ? Meg hát, kedves Matkovits Elnök úr, hol vagyon itt az az identitástudat, amire olyakkora jogokat biztosít nekünk az állam, hogy alig győzünk élni vele .. !?
És még egy apróság Kornél, ha ezzel kapcsolatban mindenki hülye - amit tagadok, mert honunkban is akadnak azért a médiákban olyanok, akik fittyen hánynak erre a fajta okoskodásra -, akkor te tényleg úgy érzed, hogy szolgalelkűen neked/nekem/mindannyiunknak is kutya kötelességünk a helytelen gyakorlatot, és ezzel más nemzetiségek megcsúfolását magunkévá tenni, azt hűen követni ? Te szándékosan akarsz mostanában csalódást kelteni önmagaddal, azaz egy általunk nagyszerűnek vélt egyéniséggel kapcsolatban ....:( ?

( Ha Pesten jársz és összefutsz velük, üdvözlöm a Sztevánovics Zoránt meg a Dusánt ..... )

Mijo


[előzmény : Matkovits, 2000.09.28 08:14]

__________________________________________________________________________________________________

aktual válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 11:39:40   (3866)

Mijóka!

"És még egy apróság Kornél, ha ezzel kapcsolatban mindenki hülye - amit tagadok, mert honunkban is akadnak azért a médiákban olyanok, akik fittyen hánynak erre a fajta okoskodásra -, akkor te tényleg úgy érzed, hogy szolgalelkűen neked/nekem/mindannyiunknak is kutya kötelességünk a helytelen gyakorlatot, és ezzel más nemzetiségek megcsúfolását magunkévá tenni, azt hűen követni ?"

Nem csúfol itt senki senkit az csak álnacionalizmus! Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy nem minden nyelvet beszélő ember képes bizonyos szavakat, szóösszetételeket kimondani.
Pl. egy magyar anyatejen nevelkedettnek nem okoz különösebb gondot „ Görög Ödönt” a nevén nevezni. Próbáld meg ugyanezt Zomborban (Sombor). A hatás frenetikus lesz.
Valószínű ezért lett Őrszállásból Stanisity, Törökkanizsából Novi Knezsevac stb. Most háborodjak fel mert a bácskai magyaroktól még a település nevét is elvették.
Itt a népek olyan régóta

keverednek

, hogy pontosan nem is tudod ki kicsoda.

Józsi


__________________________________________________________________________________________________

Mijo válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 15:29:14   (3867)

Kedves Józsi, én tisztában vagyok azzal, amiről én beszélek, te meg beszélsz valamiről, aminek semmi köze sincs a mondandómhoz.

Nekem az is elég, hogy önmagammal tisztában legyek, tudjam magamról, hogy kicsoda vagyok.

Meg még az is szempont, hogy jól tudjam azt, hogy a magyar nyelv teljes ábécéje tartalmazza a következő betűt: ty ! ( Tudod: ... p, q, r, s, sz, t, ty, u ... ) Nekem volt szerencsém megtanulni az összes között, ennek a kiejtését is, és nem igazán úgy emlékszem, hogy ezt cséként sulykolták volna a fejembe :( !

Mellékleted még mindig egészségesebb, mint amit egy-egy beltenyészeti zárt közösség képes vérvonal őrzési stratégiával utódai révén prezentálni :)) ! ( Tudod ! - és mondja Gázsi, ezt az összes gyereket maga csinálta ? Hááát, a nággyát én, azapraját meg a nággyá ... )

Húha, mos' maj' kapunk megin' a Tajcs Sányitú :))) !

Mijo


[előzmény : aktual, 2000.09.28 11:39]

__________________________________________________________________________________________________

Matkovits válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 17:36:06   (3870)

Józsi!
Az állami anyakönyvezés csak a 19. század utolsó évtizedétől folyik, addig az egyház csinálta. Bármelyik faluban leelenőrizhető, hogy amennyiben a pap sváb volt; -vits-et írt, ha bunyevác; -vity-et írt, ha magyar volt; -vich-et, vagy vics-et írt. Az anyakönyvvezetés már nem volt ennyire következetes, ők simán slendriánok voltak. Amikor első személyimet kaptam - múlt század közepe - aláírtam, hogy Matkovits. Na el is hajtottak, hogy az anyakönyvi bejegyzés szerint Matkovics vagyok. Vihettem ezeknek öregapám, apám, öcsém anyakönyvi kivonatát, azt mondták nem elég, kérjek névváltozást. Eszem ágában sem volt, így megegyeztünk; én nem ágálok, hogy hamisan - cs-vel írják apám nevét, ők nem ágálnak, hogy én ts-el írom alá a fénykép alatt. Nomármost; a lányaim automatikusan ts-ek lettek - mert úgy diktáltam - én meg kézen-közön minden igazolványomban ts-re változtattam a nevem. Anyám egyébként Jaszenovics Mária, az unokaöcsém meg Jaszenovity Iván. Az élet teremti a helyzeteket, majd megoldja őket, a többi meg Mijó-féle okoskodás, ám nevezhetjük szarrágásnak is, ha már ennyire hajlik rá.
Kornél
[előzmény : aktual, 2000.09.28 11:39]

__________________________________________________________________________________________________

Mijo válasz erre | adatok | e-mail     2000-09-28 18:37:22   (3874)

Esmét a félreduma, és félreértelmezés: ha én cicám szarrágó, vagy faszarági lennék, akkor ugyi smucig, fukar, azaz a garast fogához verő lennék, és nem hívnálak magammal nörsznek :)) !
Na meg még, kedves Ivánunk még sosem ejtette a nevét, írásmódja ellenére - ami most közömbös, hogy mitől lett az, ami - Jaszenovicsként ! ( Én is láttam már kifacsarmányt: pl. Wujewich ... :(, én tudom, de nem publikálom, miért változott menetközben az eredeti atyai bunyevác Vujevity név ezzé, az utód használata szerint ..! )
Én itt bizonyos nevek helytelen nyelvtani kiejtésekről ejtettem szót, de ti elég szépen mellékvágányra tereltétek ezt :( ! Én csupán csak védem az álláspontomat, míg nem teszik mások is magukévá az erőszakos módon eröltetett sületlenségeiteket, ami - ugye - előfordulhat, hiszen egy többdiplomás könyvtárigazgatótól - is -erednek azok.

Csak szépen és logikusan, kedves cimboráim !
Amúgy meg Korcim, egyet beismerek: Te vagy a legíny, Csukodi pajtás !

A részemről: PUNKTYUM !

Mijo


[előzmény : Matkovits, 2000.09.28 17:36]

__________________________________________________________________________________________________

Mijo Creative Commons License 2000.09.09 0 0 51

Magyar Hírlap

Romániában büntetik a diszkriminációt
2000-09-03 19:42

Eckstein-Kovács Péter kisebbségvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a román kormány a kisebbségvédelmi hivatal kezdeményezésére rendeletet hozott a hátrányos megkülönböztetés büntetésérol. Ennek értelmében 500 ezer és 10 millió lej közötti büntetéssel sújtják azokat, akik faji, nemzetiségi, vallási alapon diszkriminálnak valakit, és egymilliótól 20 millió lejig terjedo büntetéssel szankcionálják a közösségekkel szembeni megkülönböztetést.

MH

Előzmény: Mijo (50)
Mijo Creative Commons License 2000.08.11 0 0 50

Tisztelt Baja Város Képviselo-testülete !

Ezen a módon tiltakozom az ellen, hogy Vácity János személyében, egy kisebbségi önkormányzat képviseloje tölti be városunkban a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó tanácsnoki tisztet !
Meglátásom szerint a két tisztség összeférhetetlen egymással, részrehajlást eredményezhet saját, illetve a számára szimpatikus más kisebbség/kisebbségek számára, ami egyúttal azt is jelenti, hogy negatív hatást gyakorolhat más kisebbségek életére.
Állásfoglalásom szerint a tanácsnoki tisztséget egyik kisebbségi önkormányzat képviseloje, vagy bizottsági tagja sem tölthetné be, erre kizárólag párt és kisebbségsemleges személy lehetne alkalmas.

Vácity János az elozo önkormányzati ciklusidoben, egy, a Bajai Rádió stúdiójában történt, kisebbségi elnökök egyidoben történo megszólaltatására irányuló kerekasztal beszélgetés alkalmával ugyan megjelent, de a riport alatt tüntetoen a szerkesztoség folyosóján maradt, mondván, hogy nem hajlandó egy asztalhoz ülni a bajai cigány és a szerb önkormányzat elnökével !

Emiatt a legutóbbi választások alkalmával, kisebbségi képviselové iktatása napján írásban haladéktalan lemondásra szólítottam fel - mint az ido múlása mutatja -, hasztalan !

Összesítve: Vácity Jánost egyrészt a más nemzetiségekhez történo viszonyulása, másrészt a felvázolt összeférhetetlenség miatt tisztsége betöltésére méltatlannak ítélem, így kérem az arra illetékeseket, szíveskedjenek Vácity János elmozdításához a szükséges lépéseket miharabb megtenni !

Tisztelettel: Muity Mijo
szerb nemzetiségi képviselo
Baja

Mijo Creative Commons License 2000.08.08 0 0 49

www.baja.hu

Baja város polgármesteri hivatala
6500 Baja, Szentháromság tér 1.
Levélcím: 6501 Baja, Pf.: 101.
Telefon: 79/425-144.
Fax: 79/425-841, 424-825.

Polgármester: Széll Péter
Alpolgármester: Dancsa Bálint
Jegyző: dr. Völgyesi László
Aljegyző: Ágfalviné dr. Baranyai Ildikó
Önkormányzati iroda: Butterer Péter. Városüzemeltetési osztály: Vértesy László. Közgazdasági és ellenőrzési osztály: Kemény Zsolt. Közművelődési és közoktatási osztály: Kling József. Szervezési és jogi osztály: dr. Szegner Anna.
Hatósági iroda: Ágfalviné dr. Baranyai Ildikó. Adóügyi osztály: Orha Sándor. Igazgatási osztály: dr. Bruzlai Jenő. Építéshatósági osztály: Lehoczky Imre. Népjóléti osztály: Trázer Ágnes. Gyámhivatal: dr. Rózsa Erika.

Baja város képviselő-testülete
(1998-2002)
Ágfalvi György, Börzsönyi József,
Czirok István, dr. Csőke István,
Dancsa Bálint, Fábián Sándor,
dr. Fehérváry László, Fercsák Róbert,
dr. Gergely László, Hajdú Miklós,
Komlósi Gábor, Köteles Ilona,
dr. Kristóf István, dr. Lipokatich József,
Márfai Péter, Nemes Gábor,
dr. Pazár László, Rajnai László,
D. Szabó Jenő, Széll Péter,
Tajcs Sándor, Újvári Sándor,
dr. Vácity János, dr. Zöld Lászlóné

--------------------------------------------------------------------------------

Egészségügyi Bizottság
Elnök: dr. Csőke István. Képviselő tagok: dr. Gergely László, dr. Pazár László, dr. Vácity János. Nem képviselő tagok: dr. Nyirati Gábor, Szabó Hajnalka, dr. Szűcs Judit.

Gazdaságfejlesztési Bizottság
Elnök: Fábián Sándor. Tagok: Börzsönyi József, dr. Fehérváry László, Fercsák Róbert, dr. Kristóf István, Márfai Péter.

Közoktatási és Ifjúsági Bizottság
Elnök: Nemes Gábor. Képviselő tagok: Hajdú Miklós, Rajnai László, D. Szabó Jenő, dr.Vácity János. Nem képviselő tagok: Haász László, Tarján Levente, Varga Zoltán, Welchner Antal.

Kulturális, Idegenforgalmi és Sport Bizottság
Elnök: Komlósi Gábor. Képviselő tagok: Börzsönyi József, Hajdú Miklós, Ujvári Sándor, dr. Zöld Lászlóné. Nem képviselő tagok: Brachinger Tamás, Katanich Ferenc, Martonosi Attila, Vancsura Gábor.

Pénzügyi és Költségvetési Bizottság
Elnök: Márfai Péter. Képviselő tagok: Czirok István, Fábián Sándor, Komlósi Gábor. Nem képviselő tagok: Erdős Ferenc, Fábián Mihály, Várhalmi Miklós.

Szociális Bizottság
Elnök: Köteles Ilona. Képviselő tagok: Hajdú Miklós, Rajnai László, Tajcs Sándor, dr. Zöld Lászlóné. Nem képviselő tagok: Ács Lajosné, Pausch Róbert, Rácz Sándor, Vajda Zoltán.

Ügyrendi és Jogi Bizottság
Elnök: Dr. Pazár László. Képviselő tagok: dr. Fehérváry László, d. Kristóf István. Nem képviselő tagok: dr. Harkai Gergely, dr. Tirpák József

Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság
Elnök: Czirok István. Képviselő tagok: Ágfalvi György, Fercsák Róbert, Köteles Ilona, dr. Lipokatich József. Nem képviselő tagok: Barna György, Toperczer Gábor.

Tanácsnokok. Mezőgazdasági és környezetvédelmi tanácsnok: dr. Lipokatich József. Egyházi, karitatív és kisebbségi tanácsnok: dr. Vácity János. Kommunikációs és Informatikai tanácsnok: D. Szabó Jenő

Cigány Kisebbségi Önkormányzat
Elnök: Horváth Ferenc. Elnökhelyettes: Kővári Tibor. Tagok: Batánovics József, Batánovics Józsefné, Kővári László.

Horvát Kisebbségi Önkormányzat
Elnök: Matkovits Kornél. Elnökhelyettes: Osztrogonácz József. Tagok: Kubatov János, Markovics Józsefné, dr. Vácity János.

Német Kisebbségi Önkormányzat
Elnök: Mancz József György. Elnökhelyettes: Striegl István. Tagok: Glasenhardt János, dr. Knáb Erzsébet, dr. Koch György.

Szerb Kisebbségi Önkormányzat
Elnök: Ápity Milos. Elnökhelyettes: Blazsetin János. Tagok: Deák Mihály, Dujmov Milán, Muity Mihály.

__________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Honlapkezelok !

Döbbenettel észleltem, hogy a szerb kisebbségi önkormányzat képviseloi között szerepel úgy a Deák Mihály, mint jómagam !?

Kiszeretném ismételten hangsúlyozni, hogy mi ketten nem ismertük el a szerb önkormányzat megalakulásának a legitimitását, az alakuló ülésrol kivonultunk, az észrevételeinket jegyzokönyvbe mondtuk, és kértük azt, hogy az arra illetékesek tekintettel az általunk eloadottakra folytassák le hivatalból az ilyenkor szokásos vizsgálatot, mely redményérol a mai napig nem értesített bennünket senki sem !

Kérem, hogy a város honlapján kettonket, megválasztott szerb nemzetiségi képviseloként szíveskedjetek feltüntetni, de semmi esetre sem mint testületi tagokat ! Ápity Milos és Dujmov Milán félékkel, semmi gusztusom sincs közösséget vállalni !

Köszönöm: Muity Mijo
szerb nemzetiségi képviselo
Baja

Mijo Creative Commons License 2000.07.25 0 0 48

Nem sajnálom, hanem óriási disznóságnak tartom, hogy a Horvát Országos Önkormányzat egy vasat sem adott a magyarországi h o r v á t o k egy legrégebbi intézményére.

Kornél, párszor már kihangsúlyoztam, hogy mennyire undorító az a bunyevác néppel szembeni horvátországi asszimilációs politika, melynek te/ti vagytok a helyi fogadott prókátorai, illetve a bunyevác nép hóhérai !
Gátlástalanságotok tanítandó, de hogy pofátlanul az egyértelműen bajai bunyevácok által épített - tehát nem építtetett ! - Csitanicát a magyarországi horvátok legrégebbi intézményének nevezd, az már mindennek a teteje !

Tudod mit, ha az a nép képtelen belakni, akiknek pár szélhámossal szemben valóban joguk lenne birtokba venni, akkor már inkább úgy rohadjon el szégyenszemre, ahogy ez már lényegében el is kezdődött ...

Mindenesetre jellemző, hogy mi mindenre akad pénz, és mire nem ! Szép kis egyetértés lehet a ti kis honi horvát világotokban, sejtve azokból is, amiket te felvázoltál ! Pedig én azt hittem, hogy mióta a garai klikk vette át a baranyaiakkal szemben a hatalmat, azóta épületesebb a bácskai konszenzus !? Úgy látszik tévedtem !
( Korci, miért nem adtok el még valamicskét az elfekvő Kalasnyikovainkból, a befolyó lóvéból tudnátok magatoknak saját Csitanicát építeni, és nem volna szükségetek a trehányságotoknak köszönhetően romokban heverő építményünket bitorolni :) ? )

Mijo

Előzmény: Matkovits (46)
Mijo Creative Commons License 2000.07.25 0 0 47

az országunkon kívül élő bunyevácok segítségével sokkal nagyobb segítségekre nyílhatna kilátásunk !

Korrigálom: az országunkon kívül élő bunyevácok bevonásával sokkal nagyobb segítségekre nyílhatna kilátásunk !

Mijo

Előzmény: Mijo (45)
Matkovits Creative Commons License 2000.07.25 0 0 46
A Nemzeti és etnikai kisebbségi Hivatal adott 1 millió forintot.
BKKM Önkormányzata 500 ezret.
Baja város 500 ezret.
A bajai Horvát Kisebbségi Önkormányzat kb. 1.2 millió forintból gazdálkodik, ebből támogatja a helyi oktatási, kultúrális feladatokat. Megszavaztunk minimális támogatásként 500 ezer forintot, de ez valójában 800 ezer forint lesz.
Eljártunk annak érdekében, hogy Horvátország a Parlament elnökén keresztűl 40 ezer márkát adjon, ami 5 millió 250 ezer forint körüli összeg.
Az NKÖM jövőre ad 1.2 milliót. A bajai Horvát KIsebbségi Önkormányzat jövőre szintén beszáll az ideinek megfelelő nagyságrenddel.
Sajnálom, hogy idén nem tudtunk a horvát állam hozzájárulásának megfelelő összeget összeszedni, holott ebben az államban adózunk.
Nem sajnálom, hanem óriási disznóságnak tartom, hogy a Horvát Országos Önkormányzat egy vasat sem adott a magyarországi horvátok egy legrégebbi intézményére. Viszont valóban adott kiadóalapításra, ami körül tudomásom szerint súlyos problémák vannak.
Nyilván nem hagyom szó nélkül ezt a hozzáállást, amit a legutóbbi ülésen már élesen megkritizáltam, de igénybe veszek minden eszközt ellene.
Előzmény: Mijo (45)
Mijo Creative Commons License 2000.07.25 0 0 45

Ki tud bármit is, az egykor szebb időket is megért bajai CSITANICA sorsáról ?
Nem elég, hogy a bajai bunyevácok egykori egyértelmű tulajdonát kétes egzisztenciák különböző praktikák révén aljas módon kisajátították, most, hogy majdhogynem össze nem dőlt, az enyészet útján hagyja rohadni úgy a város, mint más nemzetiségi kérdéskörben kompetens országos fórumok !?

Nevetséges, hogy minden egyéb másra marokszámra áll pénz rendelkezésre, de egy olyan tradicionális örökség életbentartására, mely méltán érdemelne messzemeő megbecsülést, csak filléreket kívánnak szánni !

Ha már a horvátok oly vehemenciával szeretnék magukba szippanatni a bunyevác népet, mint ahogy évek óta teszik, és ha már ennek a bajai örökségnek a sorsa olyan nemzetárulók kezébe került, melyek ennek a politikának az elkötelezett hívei, legalább országos önkormányzatuk révén mutatnának nagyobb segíteniakarást ! De nem ! Fontosabbak az egyéb umbuldák, fontosabb horvát nyelvű könyvek kiadását biztosító cégek létrehozása ...

Ilyen bitorlás alatt, mint a Bajai Bunyevác Túlélők Egyesülete elnökének nem tisztem segítségnyújtást elősegíteni, de ha azokhoz a bunyevácokhoz fordulna bárki is, akik nem hajoltak meg gumigerinc módon úgy, mint akiknek a "kezelése" alatt romhalmazzá válik az, amit az egykori bajai bunyevácok a saját kezükkel alkottak, nem kizárt, hogy az országunkon kívül élő bunyevácok segítségével sokkal nagyobb segítségekre nyílhatna kilátásunk !

Muity Mijo

helen_olah Creative Commons License 2000.06.30 0 0 44
No igen,de ezek az aranyos pici tuskek mit arthatnak egy ilyen nagy erzo szivnek?Csak nemesithetik ugyebar.:-)))udv mindannyiotoknak;Ilus
Előzmény: Matkovits (43)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.30 0 0 43
Közben meg tüskét a szivembe...
Előzmény: helen_olah (41)
helen_olah Creative Commons License 2000.06.30 0 0 42
Neked is szia Mijoka.Ha beteljesedik a kozmondas,akkor a rozsat megkapja Ildi. Biztosan elajul egy idore.(szia Ildi,otthon vagy meg?erezd jol magad) Udv;Ilus
Előzmény: Mijo (40)
helen_olah Creative Commons License 2000.06.30 0 0 41
Szia Matoka.Ismered azt a kozmondast,hogy turelem rozsat terem?Udv;Ilus
Előzmény: Matkovits (39)
Mijo Creative Commons License 2000.06.29 0 0 40

Ebbe még az Anikónak is lehet beleszólása, te nőzabáló ....., brrrrrrrr....., micsoda energia ....és ebben a korban :(( !?

Mijo

Előzmény: Matkovits (39)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.29 0 0 39
Szilveszterkor. Veled. Itt.
Előzmény: helen_olah (37)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!