Mostanaban egyre tobb az olyan gep, amin akar egy egesz kozepes almat is le lehet tolni... ami nem csak a bemeno nyilast jeloli, hanem a gep erejet is. Erdemes odafigyelni ra.
Igen, közben én is azt hallottam, hogy a Green star a legjobb a prés soroztaban, csak annakmeg elég borsos az ára.
Ha jól láttam a Green Star-nak sem túl nagy a betöltőnyílása, de erősebb mint a Lexen és több levet présel talán?
Ami még tetszik az a fagyi funkció, mármint a fagyasztott gyümölcsök átpréselhetőek rajta, vagy a búzafűlé préselése. Bár a kis műanyag présemmel nagyon jól elműködök :)
én most vettem, de küldöm is vissza...nekem nem jött be, lassú, nagyon picire kell vágni a gyümölcsöket (4 centis a betöltő nyílás) sátöbbi...van külön centrifugám+présem is. Úgy jobb szvsz.
Ízre semmi különbség, állagot beállíthatod magadnak, mert a gép elején jön a 'forgács' alul pedig a lé, ami átmegy egy szitán, a sűrűje pedig fennakad rajta. Namost annyi sűrűt keversz a léhez, amennyi jólesik.
Amit ez tud, azt megcsinálod egy turmixgéppel is, kivéve talán a mogyoróvaj készítést. Persze ha valaki minden reggel frissen présel búzafüvet, okkor oké.
Ápropó, külföldön jártam, és a képen látható, gyümölcsökből készült levet ittam. Elfelejtettem megkérdezni, milyen géppel készítették, amit annál is inkább sajnálok, mert azóta sem ittam ilyen finomat. Véletlenül nem tudja valaki milyen géppel készíthették? + Az állaga elég sűrű volt, látható is, hogy nem folynak össze a különböző színek, ezért gondolom, hogy nem centrifugán préselték...a piros görögdinnye, a fehér ha jól emlékszem banán, a zöld kiwi, a sárga ananász volt. Mondjuk ezzel nem túl sokat segítettem, de hátha...
Mechanikusom már van, de szeretnék egy gépi gyümölcsprést. Centrifugám is van, annál eléggé fő és pozitív szempont hogy szinte az tolsó cseppig kifacsarja még a céklát is. Viszont állítólag a prések kíméletesebbek a zöldséghez, de ha nem muszáj nem költenék hiába további kütyüre.
Még arra lennék kíváncsi hogy van-e olyan aki kipróbálta mi a különbség egy centrifuga és egy prés között ízre, állagra, bizonyítható dolgok szempontjából, stb?
Ez nem annyira gyümölcsprés vagy centrifuga, hanem inkább zöld levelek préselésére való. Ha gyümölcslevet szeretnél csinálni, arra a gyümicentrifuga való.
Valakinek van tapasztalata a Lexen feliratú Healthy Juicerrről? Egy plázában láttam a bioboltban 60e forintért. Ugyanaz árulja mint a green star, de fele annyiba kerül. Viszont az amazonon áttam egy olyan hozzászólást hogy "low yield". Nomost azért annyira nem olcsó, de jó lenne kedvező áron gyümölcsprést kapni.
Erre mondta a kisróka: semmi sem tökéletes :) Az ananász viszont - gondolom - Nálatok a veteményesben megterem, nálunk az ablakban dísznövényként is kornyadozik :)
Az import cuccok nálunk is elég vacakok, szépek de nincs olyan ízük, mint ami a mi földünkben fejlődik és a mi Napunk süt rá...
De van - csak az erettsegi fokaval van baj. Sargabarack es meggy nincs. Ha van sargabarack, azt arany aron adjak - es zold... Meggyet meg nem lattam frissen.
Eper szokott lenni, de azt annyira szeretem frissen, hogy meg sem kiserlem a befozest vagy centrifugalast. Malna szinten draga... es ha friss, finom, az is elfogy malnakent :)).
Én a helybéli piacon szereztem be nyáron az alapanyagot, az epret és a málnát rekeszben árulták, 2,5 kg volt egy rekesz. Isteni volt az illata hazafelé a kocsiban. Kellett pótlást is venni, mert az első adag majdnem "lábon" csak úgy cukrozva elfogyott. Akkor próbáltam ki lecentrizve ivólének is... hát az egy csoda volt - de tényleg ! Következő héten vettem meg újra a befőzni való mennyiséget :) Nálatok nincs piac ? Vagy ezek a gyümölcsök arrafelé nem teremnek meg ? Egrest én is tettem el, idén először, jól sikerült de az csak próba mennyiség volt ... már elfogyott.
Egeszen addig szerettelek, amig a saragabarack lekvart nem emlitetted... az mar sok volt szegeny lelkemnek... pedig a malna is nagy kedvenc... nagyon nagy. Annyira, hogy maggal egyutt is szeretem... A nagynenem oszibarack lekvart is szokott csinalni... meg egrest. Hogy a meggyrol ne is beszeljek. Az Anyu csak sargabarackot es meggyet... lehet innen a ragaszkodasom???
No meg erre nincs is jofele nyersanyag befozeshez...micsoda orszag ez....
Tudod, a szükség nagy úr :) Itthon nem lehet jó minőségű, igazi illatos lekvárt kapni - megfizethető áron - ezért aztán 2-3 éve újra nekiálltam befőzni. Általában sárgabarackot sárgadinnyével vegyesen, málnát, ribizlit és cseresznye+meggy vegyes lekvárt csinálok. Mert ugye, a palacsintába, tejberizshez, tejbegrízhez és a tejszínes tortakrémekhez dukál a jó dzsem. Ha felbontok egy málna dzsemet - az egész konyha tele lesz a friss málna illattal - persze, a palacsinta is, amibe beleteszem :) És a centri jóvoltából nem is olyan nagy meló .
Nekem már 2 éve az ELTA féle van, ez jó nagy és a szárazanyag tartályát simán lehet üríteni, nem kell az egész gépet szétszedni hozzá. Kiderült, hogy a zöldség ivóleveket én nem szeretem :( ezért zömmel almához használom. Mivel nem egyedül lakom egy erdő közepén (sajnos!) a használata eléggé korlátozott, akkora zajt csinál, mint egy régebbi tipusú porszívó... ezért reggelente munkábamenet előtt - illendőség okából- nem használom. Tehát, zömmel csak hétvégén, ha reggel centrifugálok vele, elég este elmosni, nem kell minden használat után. Bőven tudnék élni nélküle, ahol igazán hasznát vettem : az a nyári befőzés volt, a málna, ribizli eltevésénél, amiknek borzasztó sok és undormányosan apró kemény magjuk van. Ha dzsemet főzök be - megfizethetetlen, hogy nem kell előfőzni, szűrögetni stb. hanem csak egyszerűen lecentrizem és már lehet is befőzni. Ha befőzésre is akarod használni, inkább nagyobbat kellene venni és jó erős motor legyen benne.
Nem tudom pontosan, nem sok almat hasznaltam, en szeretem azokat a zoldsegeket hasznalni, amibol maskepp nem tudnek ennyi vitamint enni - pl sargarepa. Az az elso szamu kedvenc.
Az almat eszem almakent, a kortet is, meg a bogyosokat is. Sajnalom kicsavarni oket, elvesziteni a rostanyagokat. Ritkan, ha eppen gyumolcsle kell valamilyen receptbe.
Nem art a kicsit venni eloszor, majd meglatod, mennyire valik szokassa a le. Oszinten, az en csavarom mostanaban nem sokat van hasznalva.
Köszi az infót! Ezek szerint érdemes megpróbálni egy picit is. Igazából a márka miatt biztos vagyok benne hogy ne pénzkidobás, de nem akartam fejest ugrani az ügybe (még akkor is ha nem túl drága)
Nekem volt egy hasonlo meretu (valosziny teljesitmenyu is), az egyetlen bajom vele a kicsi tartaly a szarazanyagnak. Surun kellett uriteni - es szet kellett hozza szedni tejlesen.
Van egy Philips HR1851-es gyümölcscenrifugám. A kérdésem a következő lenne, hogy ribizli és szőlő esetében a kidobandó részben egy csomó lé marad, ez normális?
Elhatároztam, hogy én is szeretnék venni gyümölcscentrifugát, mégpedig "Power Juicer" márkájút, mert azt több fórumban sokan dícsérték.
Nekiláttam kutatni a Net-en, de nem tudom eldönteni, hogy amit a www.topshop.hu árul, az az eredeti "Jack La Lanne's " - féle gép-e, ugyanis a topshop-os gép neve hosszabb: Power Juicer- Express, és ráadásul nincs is rajta a gépen a Jack La Lanne's márkanév. Nem szeretném, ha vmi ócska koppintással átvágnának.
Szerintetek melyik az eredeti "Jack La Lanne's Power Juicer gyümölcscentrifuga, és hol árulják Magyarországon? Ha tudja vki, hogy hol olcsóbb, azt az ötletet is szívesen várnám!
Most az egyik gyerekemnél vagyok, akinek szintén van egy orosz gyümölcscentrifugája (a neve oroszul соковыҗимарка), aminek a fenekén a köv. szöveg olvasható (gondolom ez a tipus és tipusszám): СВСП 202 "РОСИНКА".
Remélem, átmennek a cirill betűk.
A napokban is használtam, a hullott, kissé hibás és még éretlen almákból csináltam lét. Nagyon finom lett, bár a cukrot némileg pótolni kellett. Próbáltam körtéből is, de az nem elég rostos, az eredmény inkább lekvárra hasonlít.
No akkor gyorsan meg is válaszolom magam: jó a régi is.
Két napja van meg a hr1853-as, de nagyon bejön: 1 narancs=1 dl, kell ennél jobb?
Szerintem nem (Simán befér egy csirkecomb is a töltőjébe!)és még a mosogatásra sem panaszkodok, frissen elöblítgetem és meg is vagyok vele 10-15 perc alatt, eddig még nem tettem be a mosogatógépbe sem, mert fölösleges, nem keletkezik benne semmi amihez ne lenne elég egy kis meleg víz meg egy kis forgatás a csap alatt. Talán a szűrő igényli a legtöbb odafigyelést, de ha nem várjuk meg míg beleszárad az sem gond.
Ha tudtok jó recepteket (kolbászos-rántotthúsos-sárgadinnye-szilvával, stb..)írjatok!