Keresés

Részletes keresés

ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2128

Szerintem a tetejére öntött rum max. a felső fél-egy cm-be tud leszivárogni.

Előzmény: Törölt nick (2125)
Moe93 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2127

Üdv!

Szedtem 15kg "Som"-ot. Össz 5 bokorról lerázva..

 

Lekváron és szörpön kívül ebből mit lehet készíteni?

Lehet hülye kérdés, mert max ezen kívül pálinkát, de mégis hátha van valakinek valami jó ötlete ami nekem nem ugrott be..

 

Kösz

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2126

Egy kis kedvcsináló :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2125

Végül is mindkét verzió tetszik. :)

 

Talán úgy lenne a legjobb, ha az elején beletenném a rumot - mondjuk 1 kilóhoz fél decit számítva - és a kimerésnél néhány üveg tetejére pluszban öntenék egy kicsit.

Így alkoholos és mentes lekvárom is lenne.

Utóbbiakat nem is kéne fejre állítani.

De vajon a tetejére öntött alkohol átjárja majd a sűrű lekvárt?

Nem csak a felső réteg lesz alkohol tartalmú?

Vagy inkább úgy csináljam, hogy üvegekbe merem a mentes (rumos ízű) lekvárokat, a fazékban maradt lekvárhoz hozzákeverek egy kis rumot, és már merem is ki a többi üvegbe?

 

No, ezen még morfondírozom egy kicsit. :)

Előzmény: ásítósmacska (2122)
beetee Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2124

Ez a celofános időkben csak helyi fertőtlenítő hatással bírt.

Mert ha a forró lekvárra ráöntötték az ujjnyi szeszt, majd lekötözték, a celofán alatt a maradék légrésben az alkoholgőz elintézte a bacik, gombák nagy részét, majd szinte azzal a lendülettel át is diffundált a celofánon.

Az aromák persze maradhattak, de alkohol egy csepp sem...

 

Manapság a befőzőfóliánál, vagy a pléhtetőknél benne is marad.

 

Előzmény: ásítósmacska (2123)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2123

Tegnap néztem a gasztroangyal adását. Az egyik zalai pálinkafőző mester mondta, hogy régen úgy tartósították a lekvárokat, hogy a tetejére egy gondolatnyi pálinkát öntöttek. Persze minden gyümölcshöz az abból készült pálinkát. Ez az alkoholréteg lezárta a kórokozók útját, azt tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít, tehát nem volt szükség tartósítószerre.

 

Határozottan tetszik az ötlet. :-D

 

 

ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2122

Ha azt szeretnéd, hogy az alkoholtartalmából is maradjon egy kevés, akkor csak a legvégén (mivel az alkohol a hő hatására hamar elillan). Ha csak a rum ízét szeretnéd benne , akkor már az elején beleöntheted.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2121)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.24 0 0 2121

Az őszilekvár idén sajnos nem jött össze, mivel mostanában elég ritkán sikerült eljutni a piacra, és akkor is csak kőkemény őszibarackokkal találkoztam.

Na, mindegy, annyi baj legyen gondoltam, majd vigasztalódom egy kis szilvával. :)

Az idei első adag nagyjából 5 és fél kiló Beszterce szilvából készült.

Még nem volt az a tökéletesen érett lekvárnak való szilva, aminek a héja már ráncosodik a száránál, de egy kis cukor hozzáadásával majd ez is megteszi.

Mivel tudtam, hogy néhány órát a tűzhely mellett kell töltenem, a csempére ragasztgattam pár Metro újságot, hogy legyen mit olvasgatnom közben. :)

A főzés vége felé a gyakori kóstolgatások közepette összesen 45 dkg cukrot tettem bele.

Az alágyújtástól a kimerésig pont 3 és fél óra telt el, mire jó sűrű lekvár lett belőle.

2 db 220 ml-es, 4 db 370 ml-es és még egy háromnegyedig lévő 370 ml-es üveg lett belőle.

Ez utóbbi megúszta a dunsztot. :)

 

Jövő héten sütőben sültet, vagy fahéjas-rumosat kéne készíteni.

A kérdés csak az, hogy utóbbihoz a rumot már korábban, vagy a legvégén, az üvegekbe merés után kéne hozzáadni?

 

És a fényképek:

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2120

Lekvárt ugyan nem főztünk ezen a hétvégén, de őszibaracklevet igen.

Ezt tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, aránylag hamar készen van és sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.05 0 0 2119

Kinek mi lesz a következő?

 

Én legközelebb vaníliás őszit fogok eltenni, szeptemberben pedig szilvából lesz sütős, rumos és talán mezei is. :)

sickamic Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2118

konyhatizezercikk - nél próbáltad, vagy mostanában a tesco hirdet lengyel üvegeket és kupakpkat

Előzmény: GalambÁsz (2115)
GalambÁsz Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2117

Köszönöm szépen.

 

Előzmény: Törölt nick (2116)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2116

Tedd fel a kertészeti fórumon lévő konyhásba is, ott többen megfordulnak, hátha. De szerintem reménytelen. Én a normál 55 mm-esből sem találok sehol, és akkor még a kisebb kupakokról nem beszéltem. Áldom a hörcsögtermészetemet, hogy nem dobtam el a 80-as évekből való békéscsabai ivóleves üvegeket: a hagyományos kisméretű kupakkal záródnak, kiválóan alkalmasak paradicsomlének.

Előzmény: GalambÁsz (2115)
GalambÁsz Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2115

Szervusztok!

 

Igaz nem lekvár, hanem paradicsom:

 

Az iránt érdeklődnék, hogy a 38 mm-es befőttes lapkából tudtok-e olyan helyet ahol be lehetne szerezni olyat, melynek a magassága nem 12,5 mm-es, hanem cca 9,7 mm-es.

 

A Kecskeméten már megszünt PLUSZ Élelmiszer áruházban lett vásárolva korábban 750 ml-es lengyelországi Arkadia sárgabarack-banán-alma nektár, melyek kiürült üvegjeit használjuk paradicsomos üvegnek.

 

Ezekből az üvegekből rendelkezem szabványos tetőmérettel ellátott 4 körmös üvegekkel, mint például a 0,2 dl-es Sió gyümölcslevek, vagy éppen az olivabogyós üvegek (ezekre vettem is), viszont ezt a kisebb és alacsonyabb méretű tetőket Kecskeméten nem találtam (kapribogyós spanyol üvegeken láttam ilyet, de hát az kapribogyóval volt tele). 

 

Ezekből a 38 mm-es 3 körmös cca 9,7 mm magas befőttes lapkából kellne nekem nem sok csak 15 db a paradicsomlé eltevéséhez. 

 

Aki esetleg rendelkezik erről információval azt kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy hol szerezhetném be ezt az alacsonyabb típusú befőttes lapkákat, esetleg az utánvétel megoldható-e.

 

Üdv.:

 

GalambÁsz


Honlapom---> http://galambasz.hupont.hu

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 2114

Nem a rosttal van a bajom, hanem azokkal a kemény rostokkal, amik már inkább a cérnára emlékeztetnek.

Azok annyira zavaróak tudnak lenni, hogy nem lehet miattuk élvezni a gyümölcs ízét.

Kenyéren még csak-csak elmegy, de palacsintában már nagyon érezni.

Az ivóléről pedig ne is beszéljünk.

 

Van esetleg egy olyan fajta, amivel tuti, hogy nem járhatok így, vagy ez mindegyiknél előfordulhat?

A piacon azt mondták, hogy ez leginkább a rózsakajszira jellemző.

Előzmény: Törölt nick (2113)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2113

Mi csak a rostosat szeretjük, a lekvár igazából dzsem. A botmixert csak óvatosan alkalmazom.

Először Ceglédi óriásból vettem pár kilót, utána saját barackból főtt, az pedig MAgyar kajszi  és Gönci magyar kajszi.

Előzmény: Törölt nick (2110)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2112

Ezek a piros lekvárok tényleg nagyon finomak.

Már bontottunk egyet az eperből és kóstoltuk a ribizli-meggyet is.

Anyósomnak még nem adtuk oda a ribizli dzsemet, karácsonyra tartogatjuk, akkor nagyobb meglepetés lesz, mint most.

Előzmény: Törölt nick (2109)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2111

Ja, az te voltál..? Az anyósos példára emlékszem! :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (2109)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2110

Milyen fajta sárgabarackból főzted?

 

Amit július elején vettem, az tele volt kemény rostokkal, át kellett passzírozni, hogy ehető legyen.

A héten kétszer is vettem a piacon kajszit, azok jók voltak, finom lett a belőlük készült lekvár.

Ezeket magyar kajsziként árulták.

A ma vásárolt kajsziból készült ivólé viszont megint olyan lett, hogy a torkomon akadtak a rostjai.

Te még nem futottál bele ilyen malőrbe?

Sajnos nekem nem sikerült teljesíteni a célkitűzést, és el is ment a kedvem sárgabarack befőzésétől...

 

...de nem sokára jön a szilva. :)

Előzmény: Törölt nick (2107)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2109

Valahol korábban leírtam, hogy anyósom heti 1 üveggel elfogyaszt, kb 10-12 üveggel elviszek a külföldön élő lányaimnak, a maradékot esszük mi. Az öreglány  91 éves, mindene az édesség, heti 1-2 lekvár és fél kiló méz elfogy. Kb 70 üveg baracklekvár tavaly is elfogyott, mi kb 5 üveggel ettünk meg, jobban szeretjük a piros lekvárokat. A lányoknak viszont jól esik, ha viszünk, a sárgabarack nem él meg Németországban vagy Belgiumban.

Előzmény: ásítósmacska (2108)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2108

te jó ég! Mire használsz el ennyi lekvárt..? :)))))

 

Én még a 8-10 üvegemet is túlzásnak érzem (úgy, hogy még ott a tavalyi meg a tavalyelőtt egész mennyiség is...) :-DDD

 

 

Előzmény: Törölt nick (2107)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2107

Lassan kezd kifutni a sárgabarack, már a késői fajták érnek. Nekem sikerült majdnem teljesíteni a célt: 69 üvegnél álltam meg. Egyetlen egy 2 decis van benne, a zöme 330-as illetve 370-es, és van néhány 4 decis.

Az idén lekvárt már csak áfonyát tervezek főzni és erdei málnát. De ha adódik gyümölcs, nem hagyom kárbamenni, úgyhogy készen állok . Üvegem még van hozzá, bár igencsak az üvegkészletek végére járok az idén.

Előzmény: Törölt nick (2106)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 2106

A júliusból nekem jó pár nap kimaradt a nyaralás miatt, talán pont akkor termettek a lekvárnak való barackok. :)

A minap a piacunkon csupa apró szemű, félig éretlen sárgabarackokat lehetett kapni az összes árusnál, ma reggel viszont egy helyen sikerült szép érettet vásárolni.

450-ért adták kilóját és nagy nehezen rá tudtam venni a nénit, hogy válogathassak.

3,6 kilót mutatott a mérleg, de mire hazaértem, addigra már csak 3,1 volt. :)

No, nem azért, mert ettem belőle.

Lényeg, hogy magozás után 2,5 kiló maradt, amibe 40 deka cukrot tettem.

A főzés végére pont 4 db 370 ml-es üvegnyi lett.

 

A héten még körülnézek párszor.

Jó lenne ivólevet is elrakni.

Előzmény: ásítósmacska (2105)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.07.22 0 0 2105

Nem tudom, te merre keresed, de idén rengeteg és mézédes a sárgabarack. Ami itthon termett, még turmixolni sem kellett, mert öt-hat kavarás után (fakanállal) szétesett. Pedig nem is hámoztam.

Alig kellett bele cukor (tán 6-8 dekát tettem kilónként), mert nagyon édes volt alapból.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2104)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 2104

Idén találkozott már valaki szép sárgabarackkal?

 

Holnap reggel megint kimegyek a piacra, de ha ismét csak apró savanyúakat lehet kapni belőle, akkor nem tudom, mitévő legyek.

Vagyis tudom, várok egy évet. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.13 0 0 2103

Pont erre gondoltam én is. :)

Előzmény: beetee (2102)
beetee Creative Commons License 2014.07.13 0 0 2102

Akkor azt nevezzük sárgabarack íznek...

Előzmény: Törölt nick (2101)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.12 0 0 2101

Örömmel jelentem, hogy a ribizli-meggy összeállítás nagyon ízletes lett. :)

A sárgabarackban viszont nagyon sok volt a kemény rost, ezért át kellett passzíroznom és csak az került az üvegekbe, ami átment a szűrőn.

A végeredmény nagyon távol van a tökéletestől.

Sajnos ezen a hétvégén nem láttam olyan sárgabarackot a piacon, amit érdemes lett volna megvenni, így várnom kell még egy hetet.

Remélem, nem futok ki az időből.

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 2100

Nálam már fő a meggy és a ribizli.

2:1 arányban lesz vegyítve.

Bemelegítésnek sárgabarackból is vettem öt kilót. :)

Előzmény: Törölt nick (2099)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2099

Ma láttam a buszból az egyik utcán, ami tele van kipakolós zöldségesekkel egy szekérderéknyi sárgabarackot 199-ért. Gyorsan telefonáltam életem párjának, hogy munkából jövet kanyarodjon arra, és hozzon. Nem hozott, azt mondja 99 százaléka jégverte, sérült, hibás volt. Marad a piac, drágábban.

Előzmény: Törölt nick (2098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!