Talán úgy lenne a legjobb, ha az elején beletenném a rumot - mondjuk 1 kilóhoz fél decit számítva - és a kimerésnél néhány üveg tetejére pluszban öntenék egy kicsit.
Így alkoholos és mentes lekvárom is lenne.
Utóbbiakat nem is kéne fejre állítani.
De vajon a tetejére öntött alkohol átjárja majd a sűrű lekvárt?
Nem csak a felső réteg lesz alkohol tartalmú?
Vagy inkább úgy csináljam, hogy üvegekbe merem a mentes (rumos ízű) lekvárokat, a fazékban maradt lekvárhoz hozzákeverek egy kis rumot, és már merem is ki a többi üvegbe?
Ez a celofános időkben csak helyi fertőtlenítő hatással bírt.
Mert ha a forró lekvárra ráöntötték az ujjnyi szeszt, majd lekötözték, a celofán alatt a maradék légrésben az alkoholgőz elintézte a bacik, gombák nagy részét, majd szinte azzal a lendülettel át is diffundált a celofánon.
Az aromák persze maradhattak, de alkohol egy csepp sem...
Manapság a befőzőfóliánál, vagy a pléhtetőknél benne is marad.
Tegnap néztem a gasztroangyal adását. Az egyik zalai pálinkafőző mester mondta, hogy régen úgy tartósították a lekvárokat, hogy a tetejére egy gondolatnyi pálinkát öntöttek. Persze minden gyümölcshöz az abból készült pálinkát. Ez az alkoholréteg lezárta a kórokozók útját, azt tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít, tehát nem volt szükség tartósítószerre.
Ha azt szeretnéd, hogy az alkoholtartalmából is maradjon egy kevés, akkor csak a legvégén (mivel az alkohol a hő hatására hamar elillan). Ha csak a rum ízét szeretnéd benne , akkor már az elején beleöntheted.
Az őszilekvár idén sajnos nem jött össze, mivel mostanában elég ritkán sikerült eljutni a piacra, és akkor is csak kőkemény őszibarackokkal találkoztam.
Na, mindegy, annyi baj legyen gondoltam, majd vigasztalódom egy kis szilvával. :)
Az idei első adag nagyjából 5 és fél kiló Beszterce szilvából készült.
Még nem volt az a tökéletesen érett lekvárnak való szilva, aminek a héja már ráncosodik a száránál, de egy kis cukor hozzáadásával majd ez is megteszi.
Mivel tudtam, hogy néhány órát a tűzhely mellett kell töltenem, a csempére ragasztgattam pár Metro újságot, hogy legyen mit olvasgatnom közben. :)
A főzés vége felé a gyakori kóstolgatások közepette összesen 45 dkg cukrot tettem bele.
Az alágyújtástól a kimerésig pont 3 és fél óra telt el, mire jó sűrű lekvár lett belőle.
2 db 220 ml-es, 4 db 370 ml-es és még egy háromnegyedig lévő 370 ml-es üveg lett belőle.
Ez utóbbi megúszta a dunsztot. :)
Jövő héten sütőben sültet, vagy fahéjas-rumosat kéne készíteni.
A kérdés csak az, hogy utóbbihoz a rumot már korábban, vagy a legvégén, az üvegekbe merés után kéne hozzáadni?
Tedd fel a kertészeti fórumon lévő konyhásba is, ott többen megfordulnak, hátha. De szerintem reménytelen. Én a normál 55 mm-esből sem találok sehol, és akkor még a kisebb kupakokról nem beszéltem. Áldom a hörcsögtermészetemet, hogy nem dobtam el a 80-as évekből való békéscsabai ivóleves üvegeket: a hagyományos kisméretű kupakkal záródnak, kiválóan alkalmasak paradicsomlének.
Az iránt érdeklődnék, hogy a 38 mm-es befőttes lapkából tudtok-e olyan helyet ahol be lehetne szerezni olyat, melynek a magassága nem 12,5 mm-es, hanem cca 9,7 mm-es.
A Kecskeméten már megszünt PLUSZ Élelmiszer áruházban lett vásárolva korábban 750 ml-es lengyelországi Arkadia sárgabarack-banán-alma nektár, melyek kiürült üvegjeit használjuk paradicsomos üvegnek.
Ezekből az üvegekből rendelkezem szabványos tetőmérettel ellátott 4 körmös üvegekkel, mint például a 0,2 dl-es Sió gyümölcslevek, vagy éppen az olivabogyós üvegek (ezekre vettem is), viszont ezt a kisebb és alacsonyabb méretű tetőket Kecskeméten nem találtam (kapribogyós spanyol üvegeken láttam ilyet, de hát az kapribogyóval volt tele).
Ezekből a 38 mm-es 3 körmös cca 9,7 mm magas befőttes lapkából kellne nekem nem sok csak 15 db a paradicsomlé eltevéséhez.
Aki esetleg rendelkezik erről információval azt kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy hol szerezhetném be ezt az alacsonyabb típusú befőttes lapkákat, esetleg az utánvétel megoldható-e.
Valahol korábban leírtam, hogy anyósom heti 1 üveggel elfogyaszt, kb 10-12 üveggel elviszek a külföldön élő lányaimnak, a maradékot esszük mi. Az öreglány 91 éves, mindene az édesség, heti 1-2 lekvár és fél kiló méz elfogy. Kb 70 üveg baracklekvár tavaly is elfogyott, mi kb 5 üveggel ettünk meg, jobban szeretjük a piros lekvárokat. A lányoknak viszont jól esik, ha viszünk, a sárgabarack nem él meg Németországban vagy Belgiumban.
Lassan kezd kifutni a sárgabarack, már a késői fajták érnek. Nekem sikerült majdnem teljesíteni a célt: 69 üvegnél álltam meg. Egyetlen egy 2 decis van benne, a zöme 330-as illetve 370-es, és van néhány 4 decis.
Az idén lekvárt már csak áfonyát tervezek főzni és erdei málnát. De ha adódik gyümölcs, nem hagyom kárbamenni, úgyhogy készen állok . Üvegem még van hozzá, bár igencsak az üvegkészletek végére járok az idén.
A júliusból nekem jó pár nap kimaradt a nyaralás miatt, talán pont akkor termettek a lekvárnak való barackok. :)
A minap a piacunkon csupa apró szemű, félig éretlen sárgabarackokat lehetett kapni az összes árusnál, ma reggel viszont egy helyen sikerült szép érettet vásárolni.
450-ért adták kilóját és nagy nehezen rá tudtam venni a nénit, hogy válogathassak.
3,6 kilót mutatott a mérleg, de mire hazaértem, addigra már csak 3,1 volt. :)
No, nem azért, mert ettem belőle.
Lényeg, hogy magozás után 2,5 kiló maradt, amibe 40 deka cukrot tettem.
Nem tudom, te merre keresed, de idén rengeteg és mézédes a sárgabarack. Ami itthon termett, még turmixolni sem kellett, mert öt-hat kavarás után (fakanállal) szétesett. Pedig nem is hámoztam.
Alig kellett bele cukor (tán 6-8 dekát tettem kilónként), mert nagyon édes volt alapból.
Ma láttam a buszból az egyik utcán, ami tele van kipakolós zöldségesekkel egy szekérderéknyi sárgabarackot 199-ért. Gyorsan telefonáltam életem párjának, hogy munkából jövet kanyarodjon arra, és hozzon. Nem hozott, azt mondja 99 százaléka jégverte, sérült, hibás volt. Marad a piac, drágábban.