Keresés

Részletes keresés

G.Sári Creative Commons License 2010.11.22 0 0 271

Kedves gombatermesztők!

 

Lótrágyából készült komposztföld Pest megyében elvihető!

 

Érdeklődni: arvalanyhaj@hotmail.hu

 

vismaior Creative Commons License 2010.11.19 0 0 270

Gombatermesztés témában mindenkinek ajánlom a megújult oldalunkat:

 

 

Olvassatok, kérdezzetek, fórumozzatok.

.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2010.11.06 0 0 269

Sziasztok!

 

Jó a fórum, örülök,h rátaláltam! :-)

Laskát termelek hobbiszinten a szabadban nyárfa rönkökön. Az eredmény vegyes (sajnos rossz volt az alapanyag),de most van rajta azér elég sok termés. Sajnos megtámadta a gombaszúnyog és elég kukacos már kiskorában is. Az lenne akérdésem, h mivel lehet védekezni ez ellen? Lehet permetezni, vagy hogy lehet ezt a kárkevőt kiirtani/távol tartani?

 

A válaszokat köszi előre is!

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.18 0 0 268
T.Mindenki.
Nemrég az ölembe hullott egy 50m-es rendezett pince.Szeretnék kezdeni vele valamit.Gomba termesztésére gondoltam,de halvány gőzöm sincs hogyan fogjak hozzá.Szeretnék megnézni valahol egy hasonló pincét ahol termesztenek.Ha valaki tud segíteni azt nagyon megköszönném.Minden infó érdekel ami a témához kapcsolódik és remélem valaki tud segíteni.
üdv:L
G.Sándor Creative Commons License 2010.10.06 0 0 267
Laskagomba termesztő felvásárlót keres!
gergelysa@freemail.hu
midnightstar Creative Commons License 2010.07.30 0 0 266
Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy miért nem lehet sima spórából kiindulni? Én arra gondoltam, hogy fertőtlenítek gőzzel egy üveget, meg egy darab vattát ( mert úgy tudom hogy cellulóz kell a laskának) és rászórom a spórát majd desztvízzel meglocsolom. Van valami esélye, hogy sikerül így egy átszövetett vattát létrehoznom?
Még egy kérdés, hogy fenyőfa tuskójára milyen ehető gomba telepszik?
Előre is köszi!
satya4 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 265
Sziasztok laskagomba termesztésbe szeretnék fogni, már oltottam szalmára csírát, most egy komolybbat szeretnék csinálni, csak helyem nincs, van valakinek ötlete, tapasztalata, hogy kell fóliasátort kialakítani?Arra gondoltam esetleg üvegház, is alkalmas lenne ha leszigetelném.
Ronnner Creative Commons License 2010.06.28 0 0 264
szia
Sikerült csinálnom egy laska zsákot de nem tudom hogy teremni fog-e ilyen meleg időben:S
Amit írtam hogy vettem zsákot és már termet is azon nem jelentkeztek az ujabb gombák...:S
Előzmény: berényi agnes (261)
Vittipaldi Creative Commons License 2010.06.08 0 0 263
Sziasztok!

Vitus vagyok, Bicskéről. Szeretnék zsákos gombát venni a környéken, ha tudtok valakit segítsetek léccci.
Kéne pár zsák, mert imádjuk, de a bóótba marha drága.
Van egy király kis pincém kis ablakkal, szerintem ideális e célra. Segítsetek, mert hab testem lassan 150 Kg alá asik... és mint tudjuk ,csúnya a sovány embör.

vitus@vipmail.hu 06 30 295 87 52

Legyetek jók, szép nyarat, sok gombát (nem a lábujjaitok közt persze)
Ronnner Creative Commons License 2010.06.02 0 0 262
Hát a zsák 15 kg-os,2 kg-ot termet elsőre..
A zsák szerintem csak szalmából van de lehet hogy van benne forgács is de nagyon kevés lehet ha van benne egyáltalán..
berényi agnes Creative Commons License 2010.05.31 0 1 261
helo!

Én ilyesmivel nem próbálkoztam, de miért ne. van benne reláció, hisz a gomba mindig szaporodik ha jók a viszonyok. De nem tudom mekkora esélyed van rá. mert a zsákoson már szinte 100% hogy voltak vannak penészgombák, és ezzel befertőzheted a többit is. szerintem tisztább és biztosabb a szaporítás módszer ha nem akarsz sok pénzt csíráért kiadni, hogy veszel kész csírát minimális mennyiségben és ezt szórod a fertőtlenített gabonaszemek közé, és utána tartod az optimális klímát. erről a módszerről már hallottam, és ha megfelelő sterilitással dolgozol biztos sikerül. de mi ezzel idő és hely hiányában nem foglalkozunk. viszont kíváncsi vagyok hogy sikerül ha kipróbálod. arra is kíváncsi lennék, hogy mennyit szedtél le a készen vett zsákról, illetve hogy a zsák maga hány kg-os volt. milyen fajta?
Előzmény: Ronnner (260)
Ronnner Creative Commons License 2010.05.30 0 0 260
Hello ,

Bocsi hogy csak most írok de elégé elvoltam havazva mostanában...

Kíváncsi voltam és a zsákot felbontottam nem szőtte át egyáltalán a csap ugyan úgy volt benne semmi sem változott...
Azóta vettem 1 zsákot készen már termet is de nem olyan mint ha én csináltam volna...
Most megpróbálkozom csíra készítéssel belőle..egyenlőre csak kicsiben próbálkozom a zsákból vettem ki átszőtt szalmát és megfőzött búzaközé tettem majd kiderül mi lesz belőle remélem sikerül...
Ha sikerül akkor majd csinálok zsákot is házilag mert szerintem az átszövetett csap már öreg volt vagy valami baja volt..
Szerinted sikerülhet???
próbálkoztál már ilyennel??
Előzmény: berényi agnes (258)
berényi agnes Creative Commons License 2010.05.18 0 0 259
helo!

Bocsi, most olvasom, hogy istállót írtál, ha most kezded még próbálkozhatsz abban is, csak legyen megfelelő szellőzés és fény. direkt napfény nem felel meg. egyébként mindednkinek javalom Szili István: Gombatermesztés című könyvét. fenn van a neten is scrib documentum. minden benne van részletesen. Fóliát már nemjavaslom, túl melegszik napközben. ja és ma szedtem az első termést az utolsó beállításból, tehát 24 napra a csírázástól számítva. várom a válaszokat.
berényi agnes Creative Commons License 2010.05.18 0 0 258
helo!

először is: kedves ronner,ne add fel a reményt, ha nem penészedik még van remény. ésmindig fontos tömöríteni. esetleg próbáld meg utólag, ha nem penészedik nem tudsz vele kárt tenni. a csíra mennyisége 3-5 liter- a csíra minőségétől függ-100 kg talajra, tehát a 25 kg-os zsákra kb. 1 liter megy. Én a határ túl oldalán lakom Horgoson, de nektek és ezt a másik hozzászólónak is írom érdemes a Korona céghez fordulni és postán rendelni csírát, vagy esetleg átszövetett zsákokat is. nekik sok fajtájuk van és megbízhatók is. mi is onnan hozatjuk, csak nekünk a határ miatt nemtudják postázni. de részleteket az internetről érdemes lenézni. egyébként nagybani termesztésben 2-3 hullámot várnak meg. utána is terem, de elenyésző mennyiséget. én nemigazán javaslom a letermett zsákokat venni,mert az átszövetett se drága. nekünk felszíni és pince helységben is folyik termesztés,de ha még csak ezután fogsz hozzá, akkor pincét javaslom. az akácosról nem tudok nyilatkozni, de minden lehetséges. bár szerintem ott nehezebb a klímát biztosítani. várom a fejleményeket.
atandi Creative Commons License 2010.05.16 0 0 257

Kedves Ágnes!

Én is zeged környéki vagyok (Szatymaz), és most szeretnék belefogni a gombatermesztésbe, persze csak házi célra. Szóval nem nagyüzemben. A kivitelezés jelenleg az erős fejvakarásnál tart, azaz, azt se tudom hogy fogjak hozzá.

Kérdésem: ti hol tartjátok a laská zsákokat? Épület? Pince? Fólia? Van egy 20 méteres fóliánk, nem fűtött, jelenleg ugyan tele palántával, van egy régi, de nem is világos istállóépületünk, meg egy kis akácerdő. Arra is gndoltam (mert ilyenről is olvastam), hogy a felvásárolt gombakomposzt is képes még kis termést adni. Vagy az hülyeség? Egyelőre csiperke vagy laska érdekelne, bár szívesen ennék nap mint nap szegfűgombát is, mi tagadás (vagy akár vargányát). De maradjunk csak a talajon.

Egyszer márpróbálkoztam dobozos csiperkével, de valószínűleg nem jól csináltam, beszövődés és gombostűfejnyi pontocskoák után kidöglött az egész.

 

Szeged környékén lehet valahol csip. vagy laskacsírát venni? Addig is tanulok tovább a netről, jobb híján. Persze szívesen megnéznék egyszer egy ilyen termesztőhelyet.

 

Előre isköszönöm a választ. Üdv: atandi

Előzmény: berényi agnes (251)
Ronnner Creative Commons License 2010.05.10 0 0 256
Hello!!

Hát eddig még nem látszik semmi sem hogy átszőtte volna ,de több hibát is elkövettem: nem tömörítettem,fa csappal próbálkoztam.
De még nem jelentkezett semmi penészedés vagy feketedés sem, lehet a főzést jól csináltam.......
Következőleg szerintem gomba csírával fogok próbálkozni....
Szeged vagy Kecskemét felé tudsz olyanról aki árul csírát??
Még azt megkérdezném hogy kb egy 25 kg-os zsákhoz mennyi csírát szoktatok felhasználni???
köszi ismét a segítséget


Előzmény: berényi agnes (254)
mucsi654 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 255
Sziasztok!

Érdeklődnék pest megyében hol lehet 2. fázisú csiperkekomposztot venni kis mennyiségben(3-4 mázsa). Minél közelebb Mogyoródhoz.

Előre is köszönöm a segítséget
berényi agnes Creative Commons License 2010.05.06 0 0 254
helo!

Nagyon szívesen. Sajnos csappal nincs tapasztalatom,mert tudomásom szerint azt fa anyagra használják, de nem jelenti azt,m hogy zsákosan nem lesz eredményes, csak fenn áll a veszélye, hogy lassabban szövi át. gombacsíra esetén 2 hét az átszövetés, megfelelő hőmérsékleten, egy hét érlelés és utána már meg kell, hogy jelenjenek a kis gombák, sőt a korai fajtáknál már lehetséges a gomba érés is. sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ha nem elég gyors az átszövés megjelennek más penész és egyéb gombafajok, hiába a főzés. de kíváncsian várom, hogy hogy sikerült. mi 12 napja csináltuk az új zsákokat és már egész fehérek, tehát kb.2-2.5 hét múlva már szedem a gombát. kár, hogy csak ketten vagyunk. jó lenne, ha lenne végre egy jó kis fórum tapasztalat cserére. Majd számolj be a sikerről, gondolom azóta már van változás.
Előzmény: Ronnner (253)
Ronnner Creative Commons License 2010.04.23 0 0 253
szia!!
Köszi szépen a segítséget:)
Már megcsináltam a zsákot kb 2 hete ugy csináltam mint ahogy írtad forráztam stb.
csak nem spórával oltottam be hanem vettem ilyen laska gomba csapot ami be volt oltva gondolom tudod melyik az és avval oltottam be .
Még nem látszik semmi , amugy kb olyan 25 kg-os zsák.
Mikorra lehet látni hogy elkezdte átszőni???
Előzmény: berényi agnes (252)
berényi agnes Creative Commons License 2010.04.16 0 0 252
kedves Ronner!

Mi laskagombát is termesztünk. és most szeretnénk shiitaket is csinálni. Az alap jó minőségű szalma. Bármilyen kalászos megfelel. És hogy kicsit tovább teremjen mi fűrészport is kevertünk bele. kb. 8:2 arányban. ez azért is lett így jobb, mert később a zsákokat jobban tudod tömöríteni. Mi juta zsákba pakoltunk mindent és forró vízben áztattuk kb. 30-45 percet. de mivel sokat csináltunk ezért ez vashordóban történt és tüzeltünk alá. kicsiben talán elég a forróvizes áztatás. mi nemtettünk alá gombaölőszert se, de nem is volt problémánk csak a 4. hullám körül jelent meg a zöld penész, de gondolom az is csak a levegőből került rá. Tehát neked ajánlom, ha nem tudod a mi technikánkat követni, tegyél bele valamit. Kiszedés után mi még meglocsoltuk és amennyit felvesz. ezt nem tudom pontosan megmondani. Ha kellően lehűlt 30 fok alá, lehet csírázni. mi nem kevertük az összeset,csak mindig a zsákba szórtuk és úgy tömörítettük. ha megáll a víz esetleg a zsák sarkába akkor nyugodtan szúrd ki és a felesleg kicsorog. jól bekötöd és már szövődhet is. Egyetlen dologgal tudod csak elrontani, ha nem megfelelő alapanyagot használsz. Sok sikert!
berényi agnes Creative Commons License 2010.04.16 0 0 251
helo mindenki!

Szeged környékén keresnék shiitake gombacsírát. Kérem aki tud segítsen!
előre is köszönöm.
Ronnner Creative Commons License 2010.04.05 0 0 250
üdv mindenkinek
Szeretnék laska gomba termőzsákot készíteni valaki tudna segíteni mégismíből lenne érdemes készíteni , milyen keverékből???
Olvastam hogy hőkezelés is szükséges de nem sokat írtak róla nagyon hálás lennék ha vki letudná írni részletesen a termőzsák készítés lépéseit, részleteit .
Előre is nagyon hálás vagyok
adok egy e-mail címet is ha sok lépésből állna: f_robert@freemail.hu
joepapa57 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 249
Tisztelt evee 0309!
Köszönöm válaszod, már itthon volt a fólia, demajd másra felhasználom!
Azt nem értem, hogy csíráztatáskor miért "szükséges" gipsz és kőpor keverékével bepanirozni a búzaszemeket? Mindez mit segít elő a csíráztatáskor?
Milyen gipsz és milyen kőpor szükséges hozzá?
Előzmény: evee0309 (242)
evee0309 Creative Commons License 2010.04.01 0 0 248
ha elvált a zacskó a blokktól,akkor a pára miatt ott terem.nem tudsz nostmár vele mit csinálni,hagyd,nőjön ahogy akar,max féloldalas lesz a gomba.az izén ezt nem érezni:))
Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.01 0 0 247
Akkor ezzel már nincs mit kezdeni? Oldalt nem igazán fog tudni nőni, mert a zacskó megfojtja, nem?
Előzmény: evee0309 (245)
evee0309 Creative Commons License 2010.04.01 0 0 246
annyi víztől biztos kirohad,nem kell a csatornát rávezetni.kint akkor terem amikor az időjárás jó neki,ezt nem lehet szabályozni öntözéssel.a ránövő növények nem zavarják a termésbe,nyugodtan lehet körülötte gyepesíteni.
Előzmény: joepapa57 (243)
evee0309 Creative Commons License 2010.04.01 0 0 245

biztos benedvesedett a papírdoboz,most már ott fog teremni:(

legközelebb figyelj,hogy a közepe legyen a nedves,mert a víz után nő!

Előzmény: Törölt nick (240)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.31 0 0 244
Valaki nem tud ebben segíteni? Nagyon fontos lenne és sehol sem találok rá magyarázatot. Sajnos még csak ez az első doboz gombám...
Előzmény: Törölt nick (240)
joepapa57 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 243
Tisztelt evee0309!
Köszönöm válaszod! Majd később talán meg kell beszéljük a gipsz és a kőpor keveréket, mint mondtam szakmailag távol állok a termesztéstől, de imádom csinálni.
Két nappal ezelőtt 45 db oltott (saját) fűzfarönköt ástam be kb.2/3-áig. A csíra szépen benőtte az elmúlt 5 hónap alatt. Kérdezném: érdemes lenne-e fekete fóliával leboritani úgy a területet, hogy a tuskók helyét kivágnám? Így a fű nem nőné be, a föld nem száradna ki, s mivel közel van az esővizcsatorna a csapadékvizet is rá tudnám vezetni.
Előzmény: evee0309 (242)
evee0309 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 242

sok laska csírát csináltunk sokféle talajra,de a búzán nagyon jól nő!

12 órára melegvízbe kell áztatni,majd 10 percig forralni.leönteni a forróvizet,aztán hidegvízbe áztatni 1 órát kb.fontos,hogy a szemek ne repedjenek szét,különben az egész egyberagad.

ezután lepedőre kiöntöm,hagyom száradni míg a szemek felület kicsit megszárad.ha ez kész,be kell szórni fele gipsz fele mészkőporral,gyakorlatilag bepanírzod.

1 óra alatt megköt és a szemek pörgősek lesznek,mehetnek a dunsztos üvegbe.én szellőzős üveget használok,0,8l-es üveg 1,5 óra sterilizálást igényel kuktában,de ezt ki kell tapasztalni,mert a barnára főzött magba nem nő bele a laska.a csiperke igen.

Előzmény: joepapa57 (241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!