Keresés

Részletes keresés

szuszmok Creative Commons License 2003.06.30 0 0 267
Örülök, hogy megkaptad a mélem, az index tegnapi mélyrepülése után már ebben is kételkedtem:( Remélem, rendeződött a helyzet.
Előzmény: Törölt nick (266)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.29 0 0 266
3 és fél. Volt féregtelenítve, de nem most! Semmi más jel, nem is hányt, szerintem csak a kaja lehet, mert kapott pár napja új félét utána két napig nem, közbe kezdett el menni a hasa, és ma megint kapott ugyanabból és ma már pecsétel mindenhova, annyira megy a hasa.
Előzmény: szuszmok (265)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.29 0 0 265
köszi Fahéjnak:) bizotsan jól érzi magát nálatok:)

hát igen, mi sem akartuk elhinni, de többször láttuk meg jól meg is kergettük a csapatot:)

Tipp:

- utazás és környezetváltozással járó stressz
- izgalom
- kajaváltás
- sok konzerv habzsolva
- bekajálás és esetleg utána sok és intenzív mozgás
- nyári vírusfertőzés, kajamaradéktól , melegtől, esetleg egy nagyobb cicától

hány hónapos a cica? egyéb más jel? nem volt féregtelenítve? az is okozhat ilyet...vagy fogzás, a meg nem emésztett kajától pld., kis hányással kisérve...

Előzmény: Törölt nick (264)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.29 0 0 264
Szerintem csak pusszantotta a macskuszaidat meg a "mamájukat"! :)))

Köszönem, nagyon aranyos vagy! :)))

Hát ez tényleg elég hihetetlen, hogy az ivartalanított nőstények...pedig ivartalanítás után még a kandúrcik is abbahagyják!

Fahéj egyébként nagyot változott az utóbbi időben! Régebben nem volt az a nagy tolakodós macskusz, bár most sem tolakodik, de amióta "felgyógyult a gombából" nagyon megerősödött, megszépült és kinyílt! Nagyon örülök neki, mert nagyon kedves és látszik rajta, hogy jól érzi magát! :)))

Neked mi lenne az első tipped, ha egy új helyre költözött kiscicának pár nap után megy a hasa, nem evett meg semmi nem neki valót, igaz kapott más fajta konzervet amit addig, de keveset. Természetesen irány az állatorvos, de vasárnap van, tehát csak holnap...

Előzmény: szuszmok (263)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.29 0 0 263
Akkor mi a módszer??:)

Lehet, hogy azért műxik, nem tudom, de tényleg hiszek benne:) Ezért mondtam, hogy én elég idealisztikusan is tudom látni a világot és addig nincs is baj, míg macskákról van szó, bennük nem nagyon csalódom:))
Egyébként remélem, tényleg nem jut eszébe jelölni:))

Nevetni fogsz: az ivartalanított kinti lánycicáink jelölnek ám, elég dominánsan:-( Persze, kint: hordót, fát, kapát, fűnyírót, stb:)

tudom, elküldöm majd, csak még nem tudom, a beszkenenltet küldjem-e, mert abban van még egy bekezdésm,a mi a "kéziratomban" nincs meg, de nagy esélylel a kéziratot küldöm:) elküldöm a folytatását is, bár az csak két hét múlva jelenik meg...

azért kíváncsi vagyok, mit írt Fahéj:)

Előzmény: Törölt nick (262)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.29 0 0 262
Szia!

Nem a borsmentára gondolok! :))) Azt erre még nem használtam!

Valószínüleg csak azért működik, mert hiszel benne, de ha egyszer mégis elkezdi Jack és te mindent megteszel érte, akkor majd ne hibáztasd magad! :))) Azért remélem nem így lesz! :)
Szerintem nem azért jelölgetnek a természetben sem mert boldogtalanok, hanem mert territóriális lények! ;D

Fahéj írt az elöbb neked valamit, de eltünt az éterben, mert utána az egész hsz-at kitörölte...

Nem akarlak sürgetni, csak nem tudom, hogy elfelejtetted v. nem volt időd elküldeni a cikket...?

Előzmény: szuszmok (261)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.29 0 0 261
Igen, már hallottunk a módszerről:))

A MC-nál nem jellemző Isten igazából, de persze ez oylan, hogy van, aki azt mondja pld. a szibériairól, hogy csendes s van, aki azt, hogy beszédes, tehát van azért egyedfüggő része is természetesen a dolognak.

Jack tenyésztőjének van erre egy ideológiája, hasonlóan rószaszínű, mint a szuszmokféle ideológiai alappilérei, de szerintem igaz és én valóban nyomon tudtam követni, mennyire igaz. Szóval ő at mondja,hogy akkor nem jelöl a macsek , ha boldog. Hát, Jackkel az égadta világon sOHA nem merült fel ilyen probléma, nem jelölgetett körbe lakást, hordozót, nem okozott kellemetlen perceket. az egyszeri eset kapcsán éreztem a masckán előtte, hogy nem boldog. Kicsit elhanyagoltam érzelmileg, fizikailag sem érezte biztonságban magát (lásd szőr elhagyása), nyűgös volt mindenki, forróság, bégatott Manó és mindenkinek az agyára ment ez az egész helyzet. Itt elsősorban szerintem az volt a gond, hogy nem foglalkoztam annyira a problémáival , amennyire ő igényelte volna...Magyarul, nem igazán volt boldog.

Na, az eset után mez megváltozott, nagy anyázások vannak újra, így a lelki békéje helyreállt.

Lehet, hogy ez naívság meg nem is így van, de én ebben hiszek:)

DD valóban szép kis csaj:)

Előzmény: Törölt nick (260)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.29 0 0 260
Remélem nem! Azért van 1 módszerem ami eddig bevált szerencsére!

Persze én sem haragszom rá, nem is tehett róla! Először akkor csinálta amikor a fia ivarérett lett.(kb 2 x) Utána mikor Xsara megérkezett (kb 4x) szóval régen sem napi szinten ment, mint amiket hallottam másoktól. A MC-nál mennyire jellemző, azt gondoltam ez nem annyira fajta, inkább egyedfüggő!? (Norsy épp erre panaszkodott, hogy a kandúrja körbejelöli a hálószobát)

Nekem is tetszik DD, ha szabad így szólítani!:)

Szép álmokat!!!

Előzmény: szuszmok (259)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 259
Hát, pedig akkor lehet, hogy van rá esélyed:(
Mikor Jack külső fedeztetésen volt, jelölt, hazajött és abbahagyta minden gond nélkül...
Ő sohasem jelölt, csak nemrég, mikor Manó tüzelt, ő meg meg volt hülyülve, pedig előtte romantikázott egy másik cicalánnyal, de nagyon belejött és teljesen megzakkant. Akkor engem pisilt le életében először és azóta sem soha, de akkor nagyon tele volt a hócsukája és muszáj volt elmondania, hogy őt nem szereti sneki és különben is, a szőre sem a régi most, stb, stb.

Na, azóta a lelki békéje helyreállt, nem jelöl, nem pisil oda, ahová nem kell, jön "anyázni", mert az hiányzik a lelkének és ezt meg is értem. Tudod, annyi mindenért tartozom neki köszönettel, annyi mindent megtett az én két szép szememért, hogy ez a minimum, hogy megbocsátom neki ezt a kisiklást és annyit anyázok vele, amennyit igényel:)

Dexter menyasszonya DayDazzler, egy dán tenyészetből származik, nekem nagyon tetszik:)

Egy hét múlva kiderül:)

Előzmény: Törölt nick (258)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.28 0 0 258
Előbb utóbb elkezdenek jelölni...sajnos, van amelyik tizensokévesen, de akkor már ki bánja? :)))
Párszor jelölt, de eddig még sikerült lebeszélnem róla! :) Kicsit félek is, mert jövő héten érkezik az új kandúrkám és nem szeretném, hogy amikor ivarérett lesz akkor Fahéj újrakezdje, de hát majd meggyőzöm!

Igen olvastam a topicodon épp akartam is írni amikor láttam, hogy írtál! Nagyon édi Dexter meg a menyasszony!!! (hogy hívják?)

Tuti, hogy terhes Flamy, bár már én is tévesztődtem meg, de az egészen másképp zajlott és uh sem volt! A megtévesztődések leviccesebb fajtája amikor az újszülött nemét nézi el a teny....utána meg keresi! :)))))))))

Előzmény: szuszmok (257)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 257
Hát igen, de hát ez van , ebből kell kihozni a megfelelőt, mégha nem is megy egyszerre és gyorsan, bár én alapvetően maximalista vagyok a türelmetlenebb fajtából:))

itt minden OK, Flamy viselkedése érdekesen változik, de ezt a topikomban végigkísérheted, nem akarom ismételni magam :) nagyon kíváncsi vagyok....mármint, hogy mi lezs a vége?:)

egyébként nem mehetnek be mindenhová a cicáid?
a kandúrod nem jelöl, abikra ez jellemző vagy nem jellemző?

Előzmény: Törölt nick (256)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.28 0 0 256
Nem haragszom! :)

Igen ezek ezért nehéz kérdések!

Tudod szerintem túl későn keztünk tenyészteni, külömben mi "irányíthatnánk" a dolgokat! :)))))

Mi újság az állatsereglettel?
Képzeld nálunk teljesen átvették az uralmat a ciccek! Beengedjük őket napközben a hálóba meg a gyerekszobába is , "hogy ki tudjanak menni az erkélyre" felkiáltással, persze egész nap ott heverésznek az ágyunkon, meg simogattatják magukat, de amikor legyintünk, hogy "ah erkély" akkor azonnal eszübe jut kimenni, hogy lássa a gazdi, nem hiába vagyunk bent! :)))

Előzmény: szuszmok (255)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 255
ne haragudj, a szia lemaradt:))
Előzmény: szuszmok (254)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 254
Köszi az infot:)

Nem tudom, én szubjektíve nem tartom túlságosan jónak. De hát nem tudom egyértelműen azt mondani , hogy káros vagy nem káros, ahhoz sokkal, de sokkal több infora lenne szükség az adott egyedek eü. állapotáról, problémáiról, sorsáról, örökítési hajlamairól.

Ez kb. olyan, na jó, csak hasonló, hogy van pár MC, akik végigfedezték egész Európát meg az újvilágot és akkor találj egy olyan pedigrét, ami jó neked meg a MC-ról alkotott képedbe is belefér az adott cica, mert szerintem az sem mindegy, és itt megint felhívnám a figyelmet a külsőségeken túl a temperamentumra is!

Előzmény: Törölt nick (253)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.28 0 0 253
Sziasztok!

Arról tudok, hogy hamarosan lesz tk-és, tehát ebből gondolom újra klubbként fog működni. Hogy pontosan hogyan állnak a dolgok arról nem igazán érdeklődtem, nekem most Hédi tk-ja (ill. tk-i előjegyzés, mert újra az lesz) a fontos mert ha el is megyek olyan klubbhoz nem aki utólag is tk-ez, tehát ezt minden képpen megvárom. Hogy záros határidőn belül fel tudnak-e mutatni valamit azt nem tudom....meglátjuk.

Tulajdonképpen a beltenyről szubjektív véleményeket vártam, az "ezidáig legjobb irodalom"-at, mondhatni az egyetlent, olvastam.
A genetikában a legérdekesebb, amire utaltál is, hogy a kromoszómák véletlenszerüen átrendeződhetnek v. kicserélődhetnek ezért nem kiszámíthatóak és az utódok ezért nem kópiái a szülőknek! Nagyon jól ki van találva, így lehet minden élőlény EGYÉNISÉG! Ez csodálatos, nem?

Szerintetek az káros, ha mondjuk egy vonalon belül, igaz hosszab időinterrvallumban, de többször megjelenik ua. a név? Mondjuk anyai és apai ágon is? Az idő hosszúsága miatt nem valószinüsíthető, hogy rögzíteni kivánt tulajdonság miatt, talán egyedhiány miatt....?

Előzmény: szuszmok (252)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 252
Nekem is lenne kérdésem, elsősorban Poche-hoz:)

Hogy áll most az MMOE? A botrányok után rendeződnek a sorok? rendeznek kiállításokat, újra klubként működnek?

szuszmok Creative Commons License 2003.06.28 0 0 251
Úgy látom, ezek a kérdések mindenkin kifogtak:(

Csak pár gondolat, mint laikus hangosan gondolkodás. Egyébként aki még nem ismerné , nagy szeretettel ajánlom a magyarul fellelhető ezidáig legjobb szakirodalmat, mégpedig László Erika: Mitől tarka a macska? c. alkotását.

OK, abban megállapodhatunk, hogy beltenyésztést akkor választunk, ha valamiféle tulajdonságot egy-két generáción belül szeretnénk rögzíteni. Ez már önmagában hordozza azt is, hogy egyrészt itt egy viszonylagosan rövid időről van szó, illetve, hogy nem javallott a közeli rokonságban álló egyedek többszöri, túlméretezett mértékű pároztatása.

Elvileg ugye, azért csinálja ezt az ember, hogy viszonylag rövid időn belül a pozitív tulajdonságoat rögzítse. DE, ha túl sokáig csináljuk, akkor a beltenyésztési depresszió mellett esetleg elérkezik az az idő, mikor a káros, recesszív gének egyre nagyobb arányban rögzülnek és akkor sokkal többet ártottunk, mint nyertünk a dolgon.

A genetika sajnos vagy szerencsére olyan szerintem, hogy vannak ugyan szabályai, de majd az élet igazolja ezen szabályok meglétét. Hogy melyik tulajdonság rögzül, a negatív-e vagy sem, az elvben a fentiekből kiolvasható, de a gyakorlat a döntő. Erre nem tudok mit mondani.

Én a józan ész alapján egyszeri, max. kétszeri visszapároztatás mellett voksolnék, de mint mondtam ez csak laikus hangosan gondolkodás a részemről.

Azonban minden építőjellegű hozzászólást nagyon szívesen olvasok, mert mindig tanulunk és tapasztalunk:)

Előzmény: Törölt nick (250)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.27 0 0 250
A beltenyésztésről: szerintetek mi az a mérték amit nem szabad túlépni(hányszor szabad ugyan azt az egyedet 1 vonalon belül stb.). Milyen esetekben alkalmaznátok? Szerintetek nem könnyebben rögződnek a negatív tulajdonságok, mint a "pozitívak"?
szuszmok Creative Commons License 2003.06.27 0 0 249
Vérvonal védelem:

valóban benne van, benne lehet ebben minden az irígységtől kezdve a vélt vagy valós aggódáson át, ezt kár is tagadni. a lényeg azonban az, hogy mindenki maga dönti el, kinek ad és kinek nem ad tenyésztésre cicát. ez mindenütt így van és szerintem ez így is helyes.:-)

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.27 0 0 248
Sziasztok!

Az ivartalanításról ugyan ez a véleményem, szerintem is a kedvencnek vett állatot ivartalanítani kell. Sokszor azt mondják a gazdik, hogy had maradjon meg annak ami, állatnak, meg ilyesmiket, ez elég szomorú, de tudom vannak még nevetségesebb kifogások.Az sem lenne hátrány ha a vonalakat ivartalanításokkal lehetne védeni, de ezekbe a dolgokba szerintem sokkal töbször közrejátszik az irígység, mint esetleg "szakmai szempontok". Ti hogyan látjátok?

Ezt szerintem nagyon nehéz megítélni és 10-20 éve "tenyésztgetők" is tévednek még ebbe. Mondjuk a színek minősége egy kicsit könnyebb (nálunk), de még az is változhat, de ha már kicsinek sem jó a szín, tipus, abból nehezebben lesz show cica és ami szerintem még fontos, amire Szuszmók már többször rávilágított, a temperamentum!

szuszmok Creative Commons License 2003.06.27 0 0 247
Nem is kell, szerintem sem. Itt vannak pld. a Dolly cica szülei. Volt már cicájuk, de nem bent és nem MC, gyakorlatilag mindent újra tanulnak. Kérdeznek, elmondom, hogy szerintem mit és hogyan és miért, és ők döntenek. Ennyi.

Azt mondják, három-négy hónapos korban. Biztosan így van, de annyi minden történhet még az adott kicsivel: nem fejlődik úgy, megváltozik, stb.

Előzmény: Danone (246)
Danone Creative Commons License 2003.06.26 0 0 246
Nyilván nem lehet mindenbe beleszólni,nem is ez a cél szerintem.

Egyébként őszintén érdekel,hogy ti hogyan döntitek el,melyik kisciccből milyen felnőtt lesz...Értem én ezt arra,hogy pl. egy-egy bébin mikortól lehet észrevenni,hogy show minőségű-e, vagy érdemes-e megtartani továbbtenyésztésre...stb.
Bocsi,ha értelmetlenül fogalmazok,de ez betudható az időpontnak :)

Előzmény: szuszmok (242)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.26 0 0 245
bocsi az elütésekért (pld. TESCO), csak siettem:))
Előzmény: szuszmok (242)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.26 0 0 244
Látod, milyen igaz, hogy mindig tanul az ember:-)
Jó ötlet, amit mondasz, csak nem szabad olyan lustának lenni hozzá, mint én vagyok:))

Előzmény: Törölt nick (243)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 243
Én füzetbe jegyzem a fedezéseket, (a sikerteleneket és eseményeit) a születést (ha van komplikáció, akkor az eseményt is) a kicsik adatait, oltásaikat és azok időpontját, a gazdikat (adataikat egy telefonos noteszben is örzöm). A saját "állományom" oltásait és a fedezéseket, születéseket stb. ami időhöz kötött azt még egy naptárban is jegyzem nehogy elfelejtsek valamit. Van aki szokta pontozni a cicákat heti fejlődésük értelmében, de én ezt nem szoktam, nincs is sok viszonyítási alapom, meg úgyis látom hogyan fejlődik és azt láttam, hogy ebből nem tudok túlzott következtetéseket levonni.
Azt hiszem mindent leírtam...
Előzmény: szuszmok (241)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.26 0 0 242
Felelősségvállalás:
(elnézést, hogy megint szerződésre hivatkozom, de isten bizony, indulatok nélkül teszem, csak magyarázatként írom)

- a szerződésemben benne van, hogy a cica csak benti lehet (vagy esetleg nagyon biztonságos helyen és felügyelettel kiengedve), mindenki a saját felelősségére engedi ki a cicát. ő viszi el a balhét, ha a cicát elütik, megmérgezik, elcsavarog, ellopják és akkor is, ha találkozik egy állatorvosi szempontból ellenőrizetlen másik macsekkal és összeszed vaalmit. ez már nem az én felleősségem, ezt agazdi beszéli meg majd saját magával meg a cicával...

- ha a cicát nem olyan kajával etetik pld, amihez itt a hónapok során hozzászokott és attól hasmenése lesz vagy hány gyakran, a is a gazdi balhéja, mert elmondtam neki, és nyilván nem véletlenül, hogy egy cicát, aki premium táphoz szokott, nem kéne TEXCO-kajával etetni...a gazdi tanult a leckéből és nicsak, a macseknak semmi baja sincs:)

- a szerződésemben benen van, hogy 24 óránál tovább nem hagyhatja egyedül a cicát és ha hosszabb időre megy el, gondoskodnia kell catsitter-ről. a gazdi balhéja és felelőssége, hogy ezt betartja-e vagy sem, lelke rajta...

és még tudnám sorolni agazdi felelősségét, amibe én nem szólok bele, csak javallok valamit, s az ő lelkiismeretére és felelősségérzetére van bízva, hogy hogyan és mit csinál. a amcska az övé, ennek vállalnia kell minden ódiumát.

az, hogy az ivartalanítást előírom vagy elvégeztetem, nem hiszem, hogy a macska életminőségének romlásához vezet, sőt!!! a logikusan gondolkodó gazdi eleve úgy gondolja, hogy nem hiányzik neki egy összevissza jelölgető kandúr vagy egy nyirvákoló tüzelő nőstény...

tehát, a szerződéssel nem kívánok én beleszólni senki életébe, Isten ments, a macskám érdekeit védem és vele együtt a gazdiét meg a magamét is. épeszű gazdi meg úygis úgy tartja a cicát és úgy szereti meg gondozza, ahogyan azt egy épeszű szerződésben le vagyon írva....:))

Előzmény: Törölt nick (239)
szuszmok Creative Commons License 2003.06.26 0 0 241
A kölykök adatai, születési súlyok és fejlődésük gépben vannak.
A cicák eredményei, teszt- és kiállítási eredmény egy része külön cicamappában, másik része rendezés alatt.
A szerződések természetesen egy csokorban.
Minden, a tenyészetet érintő hír, történés felkerül a honlapra lehetőleg azonnal.
A kölykök gazdijait fogyelmeztetem lehetőség szerint az aktuális oltásokra, el ne felejtsék, születésnapokra megy egy-egy képeslap.
A cicákról készült albumban, amit agazdiknak adok megtalálható pár kép a kicsiről, a szerződés, a TICA-regisztráció már az ő nevükre, pedigré (ha sikerül addigra elintézni), egy hasznos tippek és ötletek összeállítás (mit tegyünk, mikor ne ijedjünk meg, mit és hol szerezzünk be, stb.- ez most még nagyobb terjedelemben), a szülők teszteredményeinek másolata, a amgyar gazdiknak az össezs, témában megjelent cikkem másolata, hátha merítenek belőle valamit:))

Két szülés között minimum 8-9 hónap a különbség, ez a minimum. Mivel eddig Manó volt az egyetlen cica, aki szült, nem volt nehéz dolgom nyomon követni az eseményeket...

Apropos, és te??

Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 240
j
Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 239
Természetesen, de tudod sokszor böngészgettem, csekély angol tudásommal a fife oldalát. Van tenyésztési szabályzat, de ez nem szerepel benne és ha szerepelne akkor sem lenne betartatva.

Megértem, ha ezt így látjátok, de én nem tudok felelőséget vállalni más élete és döntései fölött. Nem akarom felülbírálni és elhordozni mások döntéseinek következményét, gondjait terheit. Ezt persze lelkileg értem, hiszen szivesen segítek bárkinek aki arra rászorul, de van egy pont ahonnan a felelőség az ővé! Ez a gyermeknevelésben is így működik, a szülő felelős a gyermekéért és a gyermek felelős a tetteiért, ahogy növekszik a gyermek a határok úgy tolódnak el. (persze ez jóval összetetteb)
Én elsődlegesnek az emberi életet tartom! Nem hinném, hogy ez rossz szemlélet! :)))
Ti másként látjátok és ez nem baj, nem hiszem, hogy meg kellene egymást győznünk! :)))

Szuszmók: te nem írtál a teny. naplódról!

Előzmény: Danone (237)
Danone Creative Commons License 2003.06.26 0 0 238
Nem én mondtam :-)
Előzmény: szuszmok (235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!