Keresés

Részletes keresés

csapó Creative Commons License 2003.11.13 0 0 76
Nem egészen azt mondja. Az 1059. oldalon "A Dnyeper-Donyec kultúra hosszúfejű paleoeuropid, szubneolitikus művelődési fokon álló népességének egy része - amint már előbb említettük - 2500 után a délről érkezett rövidfejű gyarmatosok elől északabbra vándorolt és az erdőövben rátelepedve a kundai és sigiri paleolitikus régészeti műveltségek halász-vadász népcsoportjaira, minden valószínűség szerint igen fontos szerepet játszott a későbbi uráli-finnugor népek etnogenezisében. Ezek lennének tehát László Gyula késő-szvidéri csoportjai, akik a Kr. e. 3. évezred közepén északra vonultak és ott elkeveredtek a kundai, valamint a sigiri műveltségek protolapp és proto-obi-ugor etnikai csoportjaival. Ezeknek az északi irányú vándorlásoknak régészeti jeleit láthatjuk a fésűs-gödrös kerámia megjelenésében a baltikumi, felső-volgai és kámai-uráli erdőövi területeken a 3. évezred közepétől kezdődően."
A következő bekezdés közepetáján meg agyoncsapja magát: "A hatalmas térségben viszonylag egységes kerámia azonban nem valamiféle etnikai rokonság vagy netán azonosság jele, - amint ezt a finnugrisztika egészen a közelmúltig kategorikusan állította, és amely jelenséget az uráli-finnugor nép- és nyelvcsalád hipotézisének legfontosabb régészeti bizonyítékaként értékelte, - hanem egészen nyilvánvalóan a kérdéses kultúrkör általános jellegével függ össze: a fésűs-gödrös kerámia művelődési körének hordozói mindenütt messzemenően azonos kulturális szinten álló mezolitikus halász-vadász csoportok voltak, amelyek a kerámiát a délen szomszédos földművelő műveltségektől vették át. Az erdőövi fésűs-gödrös kerámia közvetlen forrásának Európában elsősorban a Dnyeper-Donyec műveltséget tekinthetjük," De ezek azonosak az előző bekezdésben északra vonultakkal és elkeveredőkkel! Vitték magukkal a cserepet.
Kár volt azért a közbevetésért, valószínűleg az terelte el a figyelmét. :)
Előzmény: csl (72)
Tonino Creative Commons License 2003.11.13 0 0 75
Stilusa bántó azokra nézve, akiket szembesit butaságukkal. Aki karriert akar befutni, az nem engedheti ezt meg magának, és akkor az a veszély, hogy udvariaskodva elmegy a lényeg mellett.
Előzmény: csapó (67)
Tonino Creative Commons License 2003.11.13 0 0 74
"lényegében László Gyulát kivonatolja, csak elfelejtette megemlíteni"

Götz becsületesen hivatkozza forrásait, ami nem azt jelenti, hogy mondatonként hivatkozik a forrásokra, hanem rendesen, ahogy tudományos művekben szoktak, gondolatmenetenként. A régészeti megállapítások kapcsán nem is hagyatkozhatna saját kutatásaira. Egyébként egy-egy új tudományos mű nagyrészt a korábbi eredmények újrafogalmazását jelenti, különösen a történelmi kutatások terén. Kevés új tény van a régmúltra vonatozóan, de a magyarázat terén mindig vannak új lehetőségek.
Ami pedig a kerámia terjedését illeti, a kerámiához nem lehet etnikumot kötni.

Előzmény: csapó (61)
kavkaz Creative Commons License 2003.11.13 0 0 73
Voltak még északabra is, például a rénszarvas. De amúgy igaz. A háziasított növények és állatok a sztyeppeöv felôl terjedtek az erdôöv felé.

Persze a rént is a ló mintájára domesztikálták.

Előzmény: csl (72)
csl Creative Commons License 2003.11.13 0 0 72
Ne legyél naiv! Az erdőöv nem azt jelenti, hogy áthatolhatatlan erdőségről van szó, a sztyeppeöv sem azt, hogy ott egyetlen fa sincs! A földművelés és állattenyésztés iránya a sztyeppeöv felől terjedt az erdőöv felé (néhány területi felosztás átmeneti övet is megkülönböztet). Az erdőövben nem voltak háziasítható növények és állatok, de itt is vannak művelhető területek.
Egyébként amit irsz a kereskedelmi kapcsolatok és a nyelvi kapcsolatok összefüggéséröl, az megegyezik Götz nézetével: ő így magyarázza a finnugor nyelvek egymáshoz képesti hasonlóságát.
Előzmény: csapó (69)
turtur Creative Commons License 2003.11.12 0 0 71
El kellene dönteni, ki olvad bele kibe? Az őslakos a "támadóba" vagy fordítva? Szerintem az otthon lévő előnyben van. melyik az "életszerűbb"?

Egyébként más is pötyöghet szemelvényt, ha szüksége van rá.

Előzmény: csapó (70)
csapó Creative Commons License 2003.11.12 0 0 70
Idézni csak pontosan! Ez a szöveg a 1059-1060. oldalon van, csak az utolsó bekezdés származik az 1063-ról. Götz is meglehetősen szelektíven idéz a vitatott Bartha tanulmányból, talán azért, hogy az így kialakított fantomképpel győzedelmesen megvívhasson.
A szöveg onnan válik izgalmassá, ahol abbahagytad az idézést az 1061. oldal tetején (ebben a bekezdésban azért kifogásolható, hogy Bartha "az Urál mindkét oldalán"-t írt, Götz ezt "az Urál folyó mindkét oldalán"-nak idézi). A folytatás: "Jelentős hatásokat gyakoroltak a finnugor népek, köztük az ugor-magyarok paleoetnográfiájára és műveltségére. Nyelvükről és népi alkatukról még nem tudunk határozott véleményt nyilvánítani. Elképzelhető azonban, hogy eredetükben ősirániak voltak. - Így írja le Bartha Antal …" … "Majd később még azt is hozzáfűzi, hogy a "finnugorok" - akik alatt azőslakos halász-vadászokat érti - rövid időn belül szinte teljesen asszimilálták ezeket a déli telepeseket."
Ezzel szemben Bartha előbb írja: "A szétvándorló finnugor ősnépi csoportok és a jövevények kezdetben harcoltak egymás ellen. Idővel kapcsolataik békéssé váltak, majd a helyi finnugor csoportok és a bevándorlók összeolvadtak, műveltségi különállásuk fokozatosan megszűnt." Ezután majd fél oldalon részletezi, hogy a helyiek mimindent vettek át a déliektől, azután következik "A jövevények folyamatosan, nagy lélekszámban érkeztek. Jelentős hatást gyakoroltak a finnugor népek, köztük az ugor-magyarok paleoetnográfiájára és műveltségére. A nyelvtudomány és a népalakulás vizsgálata még nem tud határozott véleményt nyilvánítani a jövevények nyelvjárásairól és népi alkatáról. Elképzelhető, hogy eredetükben ősirániak voltak, akik vándorlásaik során Kelet-Európa, Közép-Ázsia és Dél-Szibéria őslakosaival sok évszázadon át keveredtek. E keveredés következményeként átalakult népesség és nyelvjárásaik jutottak el a középső Volga területére."
(A nagyon megváltoztatott mondatot én emeltem ki.)
Előzmény: turtur (43)
csapó Creative Commons License 2003.11.12 0 0 69
Mielőtt eltévednénk az erdőben. Götz ugyanis az erdőövről mondja, hogy "Összefüggő, kompakt népességről tehát ezeken a területeken a földművelés elterjedése előtti időkben, azaz kb. Kr. e. 2000-et megelőzően nem beszélhetünk." Csakhogy ezen a területen földművelés elterjedéséről beszélni?!
Alkalmi cserekapcsolatok valóban nem elégségesek egységes nyelv kialakulásához. A cserép viszont eléggé fogyóeszköz, pótlásához nem elegendő az alkalmi kapcsolat. Vagy el kell tanulni a készítés tudományát, vagy sűrűn kell találkozni az árussal. Mellesleg ez a nép (vagy népek?) már többezer éve él a területen (keleti-gravetti - szvidéri), volt idejük az embereknek összeszokni.
Előzmény: csl (68)
csl Creative Commons License 2003.11.12 0 0 68
Az ilyen alkalami cserekapcsolatok nem elégségesek egységes nyelv, etnikum kialakulásához/fennmaradásához, lásd az afrikai, ausztrál, amerikai, ázsiai, kezdetleges élelemtermelést folytató népecskék nyelvi sokszinüségét. Ráadásul a vázolt terület maga nagyobb, mint az ezer nyelvnek otthont adó Guinea.
Előzmény: csapó (65)
csapó Creative Commons License 2003.11.10 0 0 67
"Még egy szót elöljáróban, ez Götz László stílusára vonatkozik: mintha a hitviták erőteljes hangneme éledne fel, gúnyolódik, erős szavakkal ítélkezik, a maga fölényének tudatában szinte rendreutasít. Ez kellemetlen művében, de hát a hitvitázókat mi inkább bámuljuk szókimondásukért, semmint elítéljük durvaságukért. Nézzük el a maga igazát védő lendületes stílust a szerzőnek, ne tegyük félre ezért ezeket az értékes köteteket. Ajánlom mindenesetre, ha új kiadásra kerül sor, tompítsa ítélkezésének bántó kicsengéseit."
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.10 0 0 66
Van valakinek ötlete a török-magyar kérdéssel kapcsolatban? Tudom, liba már nincs.
csapó Creative Commons License 2003.11.08 0 0 65
Valóban, kereskedelmi kapcsolat révén is elterjedhetett a cserép. Akkor talán mégse éltek annyira elszigetelten azok a csoportok. Még az is lehetséges, hogy ide-oda költözés közben összetalálkoztak a szomszédokkal és el is beszélgettek. Milyen nyelven?
Előzmény: csl (63)
csapó Creative Commons License 2003.11.08 0 0 64
Az idézet 4. mondatával az a baj, hogy egyáltalán nem törvényszerűen következik a megelőző szövegből. Ráadásul pontatlan, hiszen a régészeti kultúra hatalmas területen egységes, etnográfiáról pedig szó sem volt (a ritkán lakottság nem az). Ez nem következtetés, hanem (célzatos) kijelentés. Ilyenekkel találkozhatsz a könyvben nagyon sok helyen.
Előzmény: Törölt nick (62)
csl Creative Commons License 2003.11.08 0 0 63
Nincs probléma Götz feltevésével, hiszen nem a leletegyüttesek egységessége a fő érv nála (az etnikai bázisra vonatkozóan), hanem a Transzkaukázusi területek és az erdőöv halász-vadász népessége által lakott területek eltérő ÖKOLÓGIAI viszonyai. A kerámia gyors elterjedése a kereskedelmi kapcsolatok révén történt.
Előzmény: csapó (61)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 62
Most vettem észre, hogy az előző hozzászólásban összekevertem az égtájakat... az egyikben a Transzkaukázusról, a másikban a Kaukázustól északra fekvő területekről van szó.

Mostani hozzászólásodhoz igazából nem tudok mit fűzni, nem vagyok ilyen szinten felkészült a témában... :)
Egyébként engem az első kötet közepe és a második eleje fogott meg, ahol a közép-ázsiai népek történetéről van szó, valamint Bartha és Fodor könyvének kritikáját is érdekesnek találom.

Előzmény: csapó (61)
csapó Creative Commons License 2003.11.07 0 0 61
A 43-ban az északi területekről beszél (lényegében László Gyulát kivonatolja, csak elfelejtette megemlíteni).
Csupán azt kívántam jelezni, hogy a 42-ben nincs indoklás a közös etnikai bázisra, míg a 43-ban csak le kellett másolni, amit a régész-történészek írtak. Bár a régészek szerint a Kaukázusban és a Pontus vidékén a fésűs kerámia népváltás nélkül, helyben alakult ki.
"Az erdőövi halász-vadász őslakosság népsűrűsége - kezdetleges gazdálkodásmódjuk következtében - rendkívül alacsony volt. A szórványosan található, egymástól többnyire több tucat kilométernyi távolságra fekvő apró telephelyeken - pontosabban mondva: vadásztanyákon - csak egy-két család élt, de ezek is állandóan változtatták lakhelyüket. Összefüggő, kompakt népességről tehát ezeken a területeken a földművelés elterjedése előtti időkben, azaz kb. Kr. e. 2000-et megelőzően nem beszélhetünk. Ennek a régészetileg is és etnográfiailag is, azaz kétszeresen egyértelműen bizonyítható ténynek alapvető, elvi jelentősége viszont az, hogy ilyen körülmények között természetesen a közös finnugor, még inkább azonban az uráli alapnépesség és nyelvcsaládi alapnyelv 19. századi hipotézisei - megfelelő számottevő lakosság hiányában - a szó szoros értelmében a semmibe foszlanak szét.”
Ez önmagában még igaz is lehet (az első három mondat szintén L. Gy.-é). Viszont, ha ebből szervesen következik a 4. mondat kijelentése, akkor hogyan lehetséges az azonos technológiájú és díszítésű kerámia gyors elterjedése ekkora területen?
Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 60
Haha.
Előzmény: turtur (59)
turtur Creative Commons License 2003.11.07 0 0 59
Beszélgethetünk a Götz nagymama főztjéről is, ha gondolod. Remek receptjei voltak...
Előzmény: Törölt nick (55)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 58
Köszi a választ.
Én látom a képet, nem tudom, nálad mi lehet a probléma. Valami olyasmit rajzoltam, amit te is mondtál.

A következő dolog, amit nem nagyon értek, az a török-magyar kérdés. Götz könyvében -számomra- nem különültek el világosan a török népek és a magyar közti különbségek. Tehát az egyik helyen a hunokat, avarokat, bolgárokat magyar nyelvűeknek tartja, máshol pedig török-magyar keveréknépeknek.
Valahol azt írja, a kabarok nyilván magyar nyelvűek lehettek, ha 50 év alatt meg tudták tanítani nyelvjárásukra ("dialekton") a magyarokat. Máshol pedig azt mondja, a honfoglalók között jelentős számú török elem is volt (pl. kabarok).

Hogy lehet ez? Lehet, hogy akkoriban még nem különült el egymástól a török és a magyar nyelv? Egyáltalán hogy alakultak ezek ki a szkíták nyelvéből? Szóval nagyon nem tiszta ez a dolog.

Előzmény: barkasarja (56)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2003.11.07 0 0 57
Miért nem olvastok Anti-Kristót? Ott ez a téma több oldalon keresztül ki lett vesézve!
Előzmény: barkasarja (56)
barkasarja Creative Commons License 2003.11.07 0 0 56
Kedves Zsírharang!

Sajnos a képed helyén csak egy kis kockát látok és hiába próbálkozom, nem tudom láthatóvá tenni. :)

"Ám a magyarok 3 iránba tértek ki a támadás elől: délre, északra és nyugatra."

Ezt a mozgást nem úgy kell elképzelned, hogy a magyarok szemberohantak a támadókkal és miután sikerült magukat átvágniuk az ellenséges gyűrűn, elhúztak nyugat felé.

A támadás szerintem d-ny irányból történhetett és ez az egész - amit László Gyula is feltételezett - úgy játszódhatott le, hogy a központi szállásterületek törzsei a támadás elől északi irányba térhettek ki - ez volt a logikus, ha nem akartak átkelni a Volgán - és egy nagy ívben nyugat felé fordulva elindultak a Kárpátmedence felé. Ezen törzsek népessége lenne L.Gy. szerint a 670 táján beköltözött "későavar" v. "koramagyar".

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 55
Azokkal itt semmi. Ha nem baj... Ezt a szkítában kellene megtárgyalni.
Előzmény: turtur (54)
turtur Creative Commons License 2003.11.07 0 0 54
Ugyan már kavkaz!
Jóeszű fickónak látszol, ne rombold szét eddigi munkádat. Képcsodáid emelték a lap színvonalát. IE megrögzöttséged valóban kiváltott némi értetlenséget, ez tagadhatatlan. Ezt viszont magadnak köszönheted, mert levezetéseid hiányában csak a katedrai kijelentésekre szorítkoztál. Ez a katedrai módi már az ELTÉn is ciki. Nemhogy egy ilyen beszélgetős asztalnál. A veled szemben érvelők nem kevés adatot hoztak elő éppen pl. a szkíta nyelv tárgyában, de ezeket nem méltattad elfogadásra, pedig ellenük semmid nincs, ezt lásd be.

Elengedtél a füled mellett pár kérdést is korábban. Ezekkel mi van?

Előzmény: kavkaz (48)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 53
Elkerülhette a figyelmedet, hogy a 42. hozzászólásban a Transzkaukázusról, míg a 43.-ban a Kaukázustól délre fekvő területekről van szó.
Előzmény: csapó (51)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 52
Akkor nézz be újra, ha elolvastad. Cső.
Előzmény: kavkaz (50)
csapó Creative Commons License 2003.11.07 0 0 51
A 42. hozzászólásból:
"A hatalmas területeken teljesen azonos leletkomplexumokkal jelentkezo korai transzkaukáziai muvelodési kör feltuno egységessége nem magyarázható meg a korábbi, mozaikszeruen tagolt lokális kultúrgócok egyszeru továbbfejlodésével. Közös etnikai bázis feltételezése látszik az egyedül elfogadható megoldásnak."
A 43. hozzászólásból:
"A hatalmas térségben viszonylag egységes kerámia azonban nem valamiféle etnikai rokonság vagy netán azonosság jele, - amint ezt a finnugrisztika egészen a közelmúltig kategorikusan állította, és amely jelenséget az uráli-finnugor nép- és nyelvcsalád hipotézisének legfontosabb régészeti bizonyítékaként értékelte, - hanem egészen nyilvánvalóan a kérdéses kultúrkör általános jellegével függ össze: a fésus-gödrös kerámia muvelodési körének hordozói mindenütt messzemenoen azonos kulturális szinten álló mezolitikus halász-vadász csoportok voltak, amelyek a kerámiát a délen szomszédos földmuvelo muveltségektol vették át."
kavkaz Creative Commons License 2003.11.07 0 0 50
Ez az egész fórum egy nagy OFF lett. Nagy részének a polon lenne a helye. Más részének a valfilen. Egy részének meg az indek kávéházban.

Nem, írtam a szkítában, hogy Focaultot olvasok egyenlôre.

Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 49
Kavkaz!

Valami ON-t is írhatnál néha. Götz könyvéről van szó, olvastad egyáltalán?

Előzmény: kavkaz (48)
kavkaz Creative Commons License 2003.11.07 0 0 48
Két mondatot írtál, kettôt tévedtél:)

1. Dubois hasonlata volt.

2. Nem játszok véreskezű indogermánt, a történelem nem politika, hogy szerepet játszon az ember.

Előzmény: turtur (40)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 47
Bár, talán így történhetett:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

De a nyugat felé menekülők még így is furcsák nekem.

Előzmény: Törölt nick (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!