Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök. A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított. És nem indokolatlanul, hiszen a tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
Anyósom megpuculva adta, de már rajta vagyok a szeren, hogy honnan szerezte, mert ahonnan szerezte, ott biztosan van még mag is. :) Nem piacról vagy boltból vette az biztos, szerintem valamelyik testvérénél termett.
Eleinte nem tudtam mibe használni, de tavaly ősszel kipróbáltam egy 'töltött mézes' süteménybe, töltelékként. És nagyon bevált, az erős karakterek jól összeillenek. (mert ráadásul csoki bevonatos is)
Fincsi!
Halloween-re -->'Halloween cake' lett belőle. A töklekvár nagyon adja magát! :-)
Nagydobosi és Provance-i muskotályokkal próbálkozom. Palántaként nevelem már most, 2 hete, hogy elültettem és ki is keltek gond nélkül.
Keresem én is a legédesebb sütőtököt, aminek jó sok a cukortartalma. Tavaly év végén kaptam egy Violina nevű sütőtököt, igen ízletes volt, még a nagydobosinál is finomabb. Erősen narancsvörös volt a húsa.
Azonban ilyen vetőmagot nem kaptam sehol sem idén, ha találok, veszek, és ültetek ilyet is, de csak szabad földbe.
Mindig hiányoltam az objektív tapasztalati leírásokat a tökfélekről, örülök, hogy tudtam vele segíteni. A hokkaido tökből is jó ételek készíthetők, pl. spagetti, azonban sütésre nem vált be. Idén provence-i muskotály lesz megint, korán helybe vetve.
Párizsi sárga óriás (Vilmorin): takarmánytök minőség, 3 db 20 kg feletti
Rouge vif d'Étampes (Vilmorin): bár szép, gerezdes, az egész utca irigyelte, de ócska, íztelen, 1 db 15 kg körüli
Hokkaido tök: sok kicsi, max főzésre, ez sem ízlett sütve
Ibiza: 3db kicsi, közepes, nem ízlett idáig, még egy maradt, hátha...
Provence-i muskotály: 2 db nagy, gerezdes, legjobb volt, bár csak kicsit volt édes, de ez lehet a teljes érés hiánya. Van illata, íze. Lesz idén Is. Problém lehet vele, hogy egyszerre kell elhasználni 8-10 kg tököt.
A sütőtök megsinyli a várható minusz 1 fokot? Azt is olvasom, hogy igen, meg azt is, hogy kifejezetten jót tesz neki. Nem igazán érett (inkább éretlen), mégis igen jól föl tudnám használni. Kimennék összeszedni(vagy nem), ha valaki rábólint erre vagy arra az eshetőségre.
A tökféléknek rengeteg szervestrágya kell, mert az javítja a talaj vízháztartását, valamint jobban szeretik a helybe vetést, április végén/lehető legkorábban, így tavasszal még a légköri aszályos időszak előtt tudnak kötni. Azután is sok víz kell, de csak homoktalajon vagy palántázva szorulnak rendszeres vízutánpótlásra.
Homokos talajba ültettem el a növényeimet, már kb. 3X2 méteresre nőttek, rengeteg a virág rajtuk, egész nap a napon vannak és minden nap kapnak növényenként kb. 5 liter vizet. A problémám, hogy eddig volt rajtuk darabonként 3-5 tök (kb 5 cm-esek), amik aztán eltűntek. 1 kis tök marad meg, de annak is a vége kezd elfonnyadni. Mit tegyek, hogy bőségesen teremjen? Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszi a segítséget. Úgy látszik 2 tök megmaradt, de a többi elment. Sajnos egy hónapja nem esett az eső.Amikor a tök még kicis volt, akkor azért nem fejlődött, mert hideg volt, és soka hideg eső esett, most meg azért megy el a termés, mert nincs eső, és a levegőnek nincs páratartalma. :(
- gombabetegség, azonban ebben az időben ez nem jellemző
- környezeti stressz, amit az alacsony páratartalom, relatív/ abszolút vízhiány okoz. Ilyenkor légköri aszályos időben a tök nem tud kötni, mert nem elég a páratartalom. Ez a már megkötött termést nem befolyásolja, hacsak nem súlyos a vízhiány. Nem nagyon tudsz semmit tenni, kellene csapadék, ami növeli a páratartalmat, esetleg rendszeresen önntözd, hátha segít.
sziasztok, nem tudnátok megmondani mi lehet a probléma? A sütőtök kis termése 5-6 centisen megbarnul, beráncosodik, leszárad. van még rajta termés, azokat szeretném megvédeni, mi lehet a probléma?
Már mindegyiken van tök, szép nagyok, szerencsére még a légköri aszályos időszak előtt kötött az összes. Azóta nincs kötés. A párizsi sárgán már van 2 6kg feletti, de ez valszeg takarmány lesz, mert gyanúsan arra emlékeztet. Remélem nem ég meg ettől a melegtől egyik sem.
Na, akkor nagyjából ugyanazon a szélességben vagyunk (Nádasdladány). én most nagy reményekkel tekintek az idei év termésére, ugyanis sikerült április végén helybe elvetni a tökféléket, a növények kondíciója is kiváló idáig, épp csak a meleg hiányzik, hogy robbanásszerűen beterítsék a kijelölt területet. Tavaly palántáról gyalázatos lett a végeredmény. Azóta kabakost én nem palántázok. Köszi szépen az infókat!
Együtt vetettük a többivel (orange, nagydobosi, hokkaido) kelet-délkeleten (Magyarhomorog) tavaly áprilisban és együtt is szüreteltük októberben valamikor. Mivel folyamatosan virágzik és köt ez is, volt amit már korábban le lehet volna szedni.
A legszebb példányok kb. 70-80 cm hosszúak voltak.
Édességben a nagydobosi és az orange között van - de a feleségemnek ez volt a kedvence.
A hokkaido nálunk teljes csalódás volt, talán a krumplira emlékeztetett legjobban az íze - semmi édesség. Viszont dísztöknek kiváló volt.
Hmmm, ezt jó tudni, köszi, hogy feltetted, én eddig azt hittem azért csak az Orange-t meg a nagydobosit favorizálják, mert azok a legjobbak. Semmi komoly leírást nem találtam, talán egy PDF írásban volt, hogy a kiszomborit, óvárit csak iparilag használják. Ezek szerint mégsem. Akkor kipróbálom ezt is. Tenyészideje nagyon hosszú? Az ország mely régiójában nevelted? Meg tudnád írni?