Keresés

Részletes keresés

Tomi Filth Creative Commons License 2014.03.28 0 0 44

Ennek az Ibiza sütőtöknek nem tudod véletlen a fajta besorolását? Maxima vagy Moschata?

Előzmény: ArcturusX (27)
Chilio Creative Commons License 2014.03.25 0 0 43

Az Óvári hengerest próbálta már valaki?

Gyakran lehet találkozni annak a magjával is, sok helyen kapható.

Tomi Filth Creative Commons License 2014.03.25 0 0 42

Anyósom megpuculva adta, de már rajta vagyok a szeren, hogy honnan szerezte, mert ahonnan szerezte, ott biztosan van még mag is. :) Nem piacról vagy boltból vette az biztos, szerintem valamelyik testvérénél termett.

Előzmény: Chilio (36)
ArcturusX Creative Commons License 2014.03.24 0 0 41

Szia!

Agroinform fórum- Tökfélék termesztése. Ott foglalkoznak ilyen kérdésekkel.

Előzmény: Tibcsi95 (40)
Tibcsi95 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 40

Sziasztok!

 

Orange sütőtökre milyen gyomirtókat tudtok ajánlani, mert nem akarom kapálni. Fontos lenne. Előre is köszönöm!

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 39

Újabb fajtát találtam. :)

CALABAZA

Jamaikai sütőtök.

 

Ez is egy sötétzöld héjú tök, fehér ködfoltokkal, csíkokkal.

Alakja ugyan változó, de szerintem a sonkákkal rokon.

 

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 38

Eleinte nem tudtam mibe használni, de tavaly ősszel kipróbáltam egy 'töltött mézes' süteménybe, töltelékként. És nagyon bevált, az erős karakterek jól összeillenek. (mert ráadásul csoki bevonatos is)

Fincsi!

Halloween-re -->'Halloween cake' lett belőle. A töklekvár nagyon adja magát! :-)

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 37

A 'különleges lekvárok' topicban megtalálod, ha nagyon keresed! :-)

Narancsos sütőtök lekvár.

(Ott még más nick-et használtam, arra ne alapozz)

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 36

Nem hagytad meg a magját?  :-(

Látom, ez a 'sonkáknak' egy rücskös változata. Alapból csak jó lehet! :-)

Néztem az E-bay-en, de csak ausztrál és amerikai eladók vannak.

Keresgélek tovább...

Tomi Filth Creative Commons License 2014.03.24 0 0 35

A sütőtök lekvárt hogy készíted? Publikus a recept vagy sem? :)

Én már mindenből főztem lekvárt, de sütőtökből még sosem.

 

T.

Előzmény: Chilio (33)
Tomi Filth Creative Commons License 2014.03.24 0 0 34

Én is idén kezdem magamnak termelni a sütőtököt.

Nagydobosi és Provance-i muskotályokkal próbálkozom. Palántaként nevelem már most, 2 hete, hogy elültettem és ki is keltek gond nélkül.

 

Keresem én is a legédesebb sütőtököt, aminek jó sok a cukortartalma. Tavaly év végén kaptam egy Violina nevű sütőtököt, igen ízletes volt, még a nagydobosinál is finomabb. Erősen narancsvörös volt a húsa.

Azonban ilyen vetőmagot nem kaptam sehol sem idén, ha találok, veszek, és ültetek ilyet is, de csak szabad földbe.

 

 

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 33

Én erre az évre chili paprikákat terveztem be, meg földicseresznyéket,

és a paprikamag kereskedőknél láttam a tökmagokat is.

Most csak Red Kuri-t vettem, mert a földicseresznyék sok helyet fognak igényelni,

és nem tudok most mindent kipróbálni.

-

Nálunk csak levesbe meg sütni használatosak a sütőtökök, illetve pár éve már

sütőtök lekvárt is szoktam csinálni a 'sonkákból'. Nagyon finom! :-)

Chilio Creative Commons License 2014.03.24 0 0 32

Igen, pont erre való ez a topik, hogy megosszuk egymással az objektív, gyakorlati tapasztalatokat. :-)

Meg ha találunk új, számunkra ismeretlen fajtákat, akkor azokat is. (lásd: Table Queen)

ArcturusX Creative Commons License 2014.03.23 0 0 31

Szia!

Mindig hiányoltam az objektív tapasztalati leírásokat a tökfélekről, örülök, hogy tudtam vele segíteni. A hokkaido tökből is jó ételek készíthetők, pl. spagetti, azonban sütésre nem vált be. Idén provence-i muskotály lesz megint, korán helybe vetve.

Előzmény: Chilio (28)
Chilio Creative Commons License 2014.03.15 0 0 30

Kb. akkora mint egy sárgadinnye.Itt a leírása:

 

Table Queen sütőtök

 

Makk alakú, felülete sima, fényes, hosszanti bordákkal. Színe intenzív sötétzöld, majdnem fekete.

Héja kemény. A termés húsa krémszínű-sárgás, telt, száraz, enyhén szálas, édes. Enyhe, finom dióaromájú. Súly: ~1kg.

Felhasználás: Kemence-ételekhez, salátához, sütve, töltve, frissen, nyersen fogyasztva, valamint édességként kitűnő.

Eltarthatóság: 3-6 hónap, dekorációként akár 1 év.

A növény könnyen, jól nevelhető magról.

Chilio Creative Commons License 2014.03.15 0 0 29

És ezt próbáltad már/kóstoltad már?

Table Queen Acorn

Chilio Creative Commons License 2014.03.11 0 0 28

Köszi az infókat ArcturusX.  :)

Énis most vettem Red Kuri magokat (Hokkaido). Ha alacsonyabb a cukortartalmuk, akkor majd mennek a "levesbe"!

Egyébként meg maradok a "sonkánál", meg a "nagydobosinál". Ami jó, az jó! :)

 

ArcturusX Creative Commons License 2014.01.11 0 0 27

Tökfajta-tapasztalatok:

Párizsi sárga óriás (Vilmorin): takarmánytök minőség, 3 db 20 kg feletti

Rouge vif d'Étampes (Vilmorin): bár szép, gerezdes, az egész utca irigyelte, de ócska, íztelen, 1 db 15 kg körüli

Hokkaido tök: sok kicsi, max főzésre, ez sem ízlett sütve

Ibiza: 3db kicsi, közepes, nem ízlett idáig, még egy maradt, hátha...

Provence-i muskotály: 2 db nagy, gerezdes, legjobb volt, bár csak kicsit volt édes, de ez lehet a teljes érés hiánya. Van illata, íze. Lesz idén Is. Problém lehet vele, hogy egyszerre kell elhasználni 8-10 kg tököt.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.03 0 0 26

Sziasztok!

 

A sütőtök megsinyli a várható minusz 1 fokot? Azt is olvasom, hogy igen, meg azt is, hogy kifejezetten jót tesz neki. Nem igazán érett (inkább éretlen), mégis igen jól föl tudnám használni. Kimennék összeszedni(vagy nem), ha valaki rábólint erre vagy arra az eshetőségre. 

ArcturusX Creative Commons License 2013.08.20 0 0 25

A tökféléknek rengeteg szervestrágya kell, mert az javítja a talaj vízháztartását, valamint jobban szeretik a helybe vetést, április végén/lehető legkorábban, így tavasszal még a légköri aszályos időszak előtt tudnak kötni. Azután is sok víz kell, de csak homoktalajon vagy palántázva szorulnak rendszeres vízutánpótlásra.

Előzmény: Boszi85 (23)
ArcturusX Creative Commons License 2013.08.20 0 0 24

Szia!

Neked is ugyan az a probléma oka, mint amit a 20-as hsz-ban leírtam.

Üdv

Előzmény: Boszi85 (23)
Boszi85 Creative Commons License 2013.08.16 0 0 23

Sziasztok!

Homokos talajba ültettem el a növényeimet, már kb. 3X2 méteresre nőttek, rengeteg a virág rajtuk, egész nap a napon vannak és minden nap kapnak növényenként kb. 5 liter vizet. A problémám, hogy eddig volt rajtuk darabonként 3-5 tök (kb 5 cm-esek), amik aztán eltűntek. 1 kis tök marad meg, de annak is a vége kezd elfonnyadni. Mit tegyek, hogy bőségesen teremjen? Előre is köszönöm a válaszokat!

Flaci74 Creative Commons License 2013.08.11 0 0 22

Köszi a segítséget. Úgy látszik 2 tök megmaradt, de a többi elment. Sajnos egy hónapja nem esett az eső.Amikor a tök még kicis volt, akkor azért nem fejlődött, mert hideg volt, és soka hideg eső esett, most meg azért megy el a termés, mert nincs eső, és a levegőnek nincs páratartalma. :(

 

Előzmény: ArcturusX (20)
ArcturusX Creative Commons License 2013.08.08 0 0 21

Leszedtem 28 db olajtököt, már a harmadkötések is beindultak, ezért jól meglocsoltam a sort. Érdemes ezt is korán vetni.

ArcturusX Creative Commons License 2013.07.29 0 0 20

Szia!

Több oka lehet:

- gombabetegség, azonban ebben az időben ez nem jellemző

- környezeti stressz, amit az alacsony páratartalom, relatív/ abszolút vízhiány okoz. Ilyenkor légköri aszályos időben a tök nem tud kötni, mert nem elég a páratartalom. Ez a már megkötött termést nem befolyásolja, hacsak nem súlyos a vízhiány. Nem nagyon tudsz semmit tenni, kellene csapadék, ami növeli a páratartalmat, esetleg rendszeresen önntözd, hátha segít.

Előzmény: Flaci74 (19)
Flaci74 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 19

sziasztok, nem tudnátok megmondani mi lehet a probléma? A sütőtök kis termése 5-6 centisen megbarnul, beráncosodik, leszárad. van még rajta termés, azokat szeretném megvédeni, mi lehet a probléma?

ArcturusX Creative Commons License 2013.07.27 0 0 18

Már mindegyiken van tök, szép nagyok, szerencsére még a légköri aszályos időszak előtt kötött az összes. Azóta nincs kötés. A párizsi sárgán már van 2 6kg feletti, de ez valszeg takarmány lesz, mert gyanúsan arra emlékeztet. Remélem nem ég meg ettől a melegtől egyik sem.

Előzmény: ArcturusX (10)
ArcturusX Creative Commons License 2013.06.07 0 0 17
Na, akkor nagyjából ugyanazon a szélességben vagyunk (Nádasdladány). én most nagy reményekkel tekintek az idei év termésére, ugyanis sikerült április végén helybe elvetni a tökféléket, a növények kondíciója is kiváló idáig, épp csak a meleg hiányzik, hogy robbanásszerűen beterítsék a kijelölt területet. Tavaly palántáról gyalázatos lett a végeredmény. Azóta kabakost én nem palántázok. Köszi szépen az infókat!
Előzmény: korgan (16)
korgan Creative Commons License 2013.06.07 0 0 16

Együtt vetettük a többivel (orange, nagydobosi, hokkaido) kelet-délkeleten (Magyarhomorog) tavaly áprilisban és együtt is szüreteltük októberben valamikor. Mivel folyamatosan virágzik és köt ez is, volt amit már korábban le lehet volna szedni.

A legszebb példányok kb. 70-80 cm hosszúak voltak.

Édességben a nagydobosi és az orange között van - de a feleségemnek ez volt a kedvence.

A hokkaido nálunk teljes csalódás volt, talán a krumplira emlékeztetett legjobban az íze - semmi édesség. Viszont dísztöknek kiváló volt.

Előzmény: ArcturusX (15)
ArcturusX Creative Commons License 2013.06.07 0 0 15
Hmmm, ezt jó tudni, köszi, hogy feltetted, én eddig azt hittem azért csak az Orange-t meg a nagydobosit favorizálják, mert azok a legjobbak. Semmi komoly leírást nem találtam, talán egy PDF írásban volt, hogy a kiszomborit, óvárit csak iparilag használják. Ezek szerint mégsem. Akkor kipróbálom ezt is. Tenyészideje nagyon hosszú? Az ország mely régiójában nevelted? Meg tudnád írni?
Előzmény: korgan (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!