Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 427

De természetesen a toposz, amit kimutatsz, megáll enélkül is, s attól tartok, nem kellene ahhoz feltétlen még valós kapcsolódási pontot sem találni, hogy egy korabeli szövegben alkalmazzák. Ami legfontosabbnak látszik, az az, amit említesz: Boirebisztasz "pakkba vágta" a dákokat, hát akkor majdnem ezer év múlva miért ne járna el a térség újonnan felemelkedő ura hasonlóan? A szőlőtőkék kivágása révén...

Előzmény: Theorista (424)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 426

Egy másik, ami miatt - a földrajzi "azonosság" mellett - kézenfekvőnek tűnhetett az avarok hanyatlását a bornak tulajdonítani, talán az lehetett, hogy hadviselés alkalmával sokszor látványosan lerészegedtek. Erre utalna a Sirmium elfoglalásához kapcsolódó és az 592. évi adat, de a Sankt Gallen-i táborverésnél sem utolsó sorban ez ragadta meg a jámbor keresztény krónikás figyelmét, mármint hogy eleink módfelett szeretnek felönteni a garatra. Ez a fajta fegyelmezetlenség persze aligha lehetett tipikusan az avarokra jellemző motívum, de azért előszeretettel könyvelték el annak.

Előzmény: Theorista (424)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.24 0 0 425

Igen, ez alapján valóban toposznak néz ki. Sztrabón maga mondja, hogy a görögök szemléletében minél távolabb lakik valaki észak felé, annál erkölcsösebb és igazságosabb, értve ez alatt nem utolsó sorban a széles körben űzött kereskedés hiányát, ami szerinte sok bajnak a forrása. A borivástól való tartózkodás a mértékletesség és józanság szimbóluma, így tehát elő lehetett venni a rendteremtés eszközeként. Adta magát a párhuzam, miszerint az (eredetileg amúgy is csak tejet kortyolgató) szkíták eltévelyedését és hanyatlását az ezektől való eltávolodás idézte elő.

Előzmény: Theorista (424)
Theorista Creative Commons License 2019.06.23 0 0 424

Toposz.

 

Sztrabón (VII, III, 7 -- 11):

 

"Mi csodálatos van abban, ha Homéros éppen azért, mert nálunk a kereskedelmi ügyletek terén burjánzik legjobban az igazságtalankodás, a legigazságosabb embereknek mondotta azokat, kik legkevésbé foglalkoznak kereskedelemmel és pénzszerzéssel, ezzel szemben kardjuk és ivóedényük kivételével mindenük közös tulajdonban van, sőt közösek náluk az asszonyok és a gyermekek is, a platóni tanításnak megfelelően? S Aiskhylos is szemmel láthatóan egyetért a költővel, midőn a skythákról így nyilatkozik:

 

A skytha nép lósajtevő s igazságos.

 

S a helléneknél most is ez a felfogás uralkodik; őket tartjuk a legegyszerűbb és a legkevésbé fondorkodó embereknek, akik nálunk sokkal mértékletesebbek és kevesebbel beérik. Persze a nálunk dívó életmód már majdnem minden nép között elterjedt s megrontotta az erkölcsöket, amennyiben bevitte közéjük a fényűzést, az élvhajhászást, a csalárdságot s a kapzsiság ezerféle módját. Az ilyen erkölcsi romlásból sok minden behatolt a barbárok közé, megfertőzve a többiek mellett a nomád vándorokat is; a tengerrel érintkezők ugyanis kalózkodva és idegeneket öldösve züllenek le és sokakkal összeköttetésre lépve részt vesznek azok pazarlásaiban és szatócskodásában. Mindez látszólag szelídebbé tesz, ugyanakkor azonban megrontja az erkölcsöket s az imént említett egyszerűség helyébe kétszínűséget hoz.

 

[ ... ]

 

Amikor Boirebistas, egy geta férfi megszerezte népe felett az uralmat, az emberek a gyakori háborúk következtében nagyon rosszul álltak; ő viszont állandó foglalkoztatással, mértékletességgel, parancsainak teljesítésére való rászoktatással annyira fölemelte őket, hogy néhány év alatt nagy birodalmat teremtett s a szomszédok többségét a geták hatalma alá vetette. Már a rómaiakat is fenyegette, amennyiben nyugodtan átkelt az Istroson és kifosztotta Thrákiát egészen Makedoniáig és Illyrisig; végigdúlta a thrákokkal és illyrekkel összevegyült keltákat is, a Kritasiros alatti boiosokat és tauriskosokat pedig teljesen megsemmisítette. Népének az engedelmességre való szoktatásában segítőtársa volt a szemfényvesztő Dekaineos, aki bejárta Egyiptomot, ott eltanult bizonyos jósjeleket s ezekből mondta meg az isteni parancsokat; őt is kis híján istennek tekintették, úgy, amint ezt már előbb Zamolxisról elmondottuk. A feltétlen engedelmesség egyik jele a következő: parancsszóra kivágták a szőlőtőkéket és bor nélkül éltek."

 

 

 

A Szuda szerkesztői jól ismerték Sztrabónt, tőle kölcsönözték a sztori elemeit. Krum életrajza jól ráillik Boirebistasra, aki évszázadokkal előtte uralkodott azon a tájon. Állítólag mindketten kiirtatták a szőlőket is. 

Előzmény: Afrikaans8 (419)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 423

Marton Szabolcs

Adalékok a Kárpát-medence kora középkori szőlőműveléséhez

http://acta.bibl.u-szeged.hu/2969/1/historica_122_011-020.pdf

Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 422

Gondoltam, felhozom a topikot, ha már odaát újfent előkerült a boros téma, a római szőlészet kontinuitását is érintve:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151714935&t=9174570

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151715017&t=9174570

Előzmény: Theorista (412)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 421

Kész szerencséjük, hogy a "hringek" felé menet Nagy Károly lovainak nagy része megdöglött. Ehhez persze egy, a mostanihoz hasonló, de annál sokkal erősebb felmelegedés, egészen pontosan csapadékszegény időszak kellett. A bajok csőstül jöttek, és nem tudni pontosan, melyik idézte elő a másikat, illetve ezek a miféle kapcsolatban álltak egymással. A jelek szerint bor azért végig akadt bőven... Az avarok pincéiben biztosan szépen elállt, akárcsak manapság.

Előzmény: Afrikaans8 (420)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 420

Telerakták a Kárpát-medencét mindenféle népekkel, akik dolgoztak és szolgáltak nekik, a szlávoktól a szogdokon át régi európai hellenizált kolóniákig, és hihető, hogy elkényelmesedésük nagy szerepet játszott a bukás felé vezető úton. Mindenesetre az említett Szúda Lexikon az alkoholizmus térhódítását emeli ki.

Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 419

"Krem [Krum] pedig megkérdezte az avarok közül ejtett hadifoglyokat: »Mit gondoltok, mi miatt pusztult el uratok és egész népetek?« S válaszolták, hogy: »Elszaporodtak az egymás elleni vádaskodások, s elpusztították a legderekabb és legértékesebb férfiakat, aztán a nem igaz úton járók és a tolvajok lettek a bírák szövetségesei, továbbá volt a részegeskedés, mert a bor szaporodtával mindnyájan részegesek lettek; aztán jött a megvesztegethetőség, továbbá az üzletelés, mert mindenki kereskedő lett, s egymást csalta. Ezekből fakadt a mi vesztünk.«"

 

Ezek szerint az avarok a nagy bőségben, jómódban borivásra és kisstílű seftelésre adták a fejüket, mert már a hadakozáshoz sem füllött a foguk. El voltak látva szláv nőkkel bőségesen, s jó dolgukban már nem tudták, mit csináljanak. Ilyen körülmények között szakadhattak rájuk a frank betörések is.

Előzmény: Törölt nick (414)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 418

Ez a felfogás elsősorban az ezredforduló táján szerkesztett Szúda Lexikon adatára támaszkodik, és a kései avar korra vonatkoztatható, bár más, korábbi görög forrás is szól az avarok részegeskedéséről.

Előzmény: Törölt nick (414)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2019.01.01 0 0 417
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.20 0 0 416

Kontinuitás az egyik oldal, kipusztulás elméletek a másik oldal

 

Attila egy portréján sincsenek Mongoloid vonások. Még a legkorábbiakon sem. 

 

Valszeg vegyes etnikumuak voltak a "hunok"  kérdés kik azok a hunok? Attila birodalmának a népei? Hány népröl beszélünk "hunok" alatt? 

 

A bajorországi szoborcsoport lehet az egyetlen ahol Mongoloid az Attila?

 

A magyarságban (ez csak privátvélemény), a hunok csak egy csepp az ősök sorában.

 

Hun tudatuk a honfoglaló csoportnak van csak, ők az elit réteget alkotják, nem a plebset.

 

 

Előzmény: Omar Khajjám (415)
Omar Khajjám Creative Commons License 2018.10.20 0 0 415

Tehát az eléggé közismert, hogy az avar vezetőréteg ázsiai, vagyis mongolid volt.

Mi a helyzet a köznéppel? Tudtommal a kép elég vegyes a feltárt sírok alapján is, de legjobb esetben is mongoloidok voltak.

 

Az alteresek hun-avar-magyar vélt kontinuitása mindenképpen sérül ezáltal, hiszen ők a hunokat is europidnak tartják, ami simán elfogadhatatlan egy jó pár kózvetett tény alapján, amiről elég sokat írtunk úgy 14-15 éve a szkítás topikban itt.

Előzmény: Törölt nick (398)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 414

Borovszky könyvében (Magyarország vármegyéi) ezt találjuk az avarokról:

 

 

"Az avar népet főként a fajtalanság és részegeskedés jellemezték, emellett a meghódított szlávokat baromi igába törték."

 

 

H. Bernát Creative Commons License 2018.05.13 0 0 413

Mégis csak egyszerűbb volt elvinni az avarokat ...A tőkék meg itt maradtak a magyaroknak.

Előzmény: Theorista (412)
Theorista Creative Commons License 2018.05.13 0 0 412

Hát el kéne már döntenetek ...

 

 

Nekem továbbra sem könnyű megbarátkoznom azzal, hogy a részegeskedést elkerülendő Krum egyszerűen a szőlők kiirtásával vette volna föl a küzdelmet. Bortalan bolgárok. :)

Előzmény: H. Bernát (411)
H. Bernát Creative Commons License 2018.05.13 0 0 411

Egyszer hiszünk a Szudának, másszor nem ...

Előzmény: Theorista (409)
Theorista Creative Commons License 2018.05.13 0 0 409

A Szuda szerint korábban még a bolgárok utánozták az avarok öltözködését.

Előzmény: Afrikaans8 (406)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 408

Érdemes összehasonlítani az I. világháború utáni helyzettel. Az avarok Trianonját követően az utódállamok sora juthatott avar kisebbséghez, bolgárok, frankok, morvák, horvátok, magyarok, és az avar "anyagi" hagyományok a maguk jól elkülöníthető mivoltában elég hamar veszendőbe mentek. Arra gondolok, hogy mint általában, a szellemi örökség szívósabban tartotta magát, illetve mélyebben ivódhatott az örökösök nyelvébe, kultúrájába.

Előzmény: Afrikaans8 (406)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 407
Előzmény: Afrikaans8 (406)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 406

A kulturális asszimiláció egy változatának folyamata, fórumtársunk tálalásában:

 

http://forum.index.hu/article/viewarticle?a=147791666&t=9111571

Elfogott, átállt, zsoldba szegődött avar harcos. mindene megvan, mindene működik, büszke az avar hagyományaira. Az államának már vége, de melózhat tovább, használhatja a katonai tudását, tesz egy esküt a kánnak, és másnap ugyanúgy fonja be a haját, ahogy azelőtt is. miért kellen másnap bolgár gatyába bújnia? A horvát alattvaló avarok is avarokként éltek tovább a 10. században. nem akartak átöltözni horvátnak. Amíg meg volt mindenük, addig maradtak avarok, utána fokozatosan átalakult mindenük horvátosra. Én legalábbis, valami ilyesmit olvasok ki konstantin császár művéből.

 

------------------------------------

 

"Tudni kell, hogy abban az időben, mikor a besenyőket kiűzték tulajdon földjükről, némelyek önszántukból és saját elhatározásukból ott maradtak, összeköltöztek az említett úzokkal, s mostanáig közöttük élnek; és olyan ismertetőjegyeik vannak, hogy meg lehet őket különböztetni, és kivehető, hogy kik voltak, illetve hogyan esett meg övéiktől való elszakadásuk; ugyanis felöltőik rövidek, térdig érők, s ezek ujjai válltól kezdve le vannak vágva, amivel mintegy jelzik övéiktől és törzsbelijeiktől való elszakadásukat."

Afrikaans8 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 402

Veszprémy László

Mint békák a mocsárban. Püspökök gyűlése a Duna mellett 796-ban

http://acta.bibl.u-szeged.hu/41173/1/aetas_2004_002_053-071.pdf

Theorista Creative Commons License 2017.10.15 0 0 401

Olyasmi. :D

 

Ha most ehhez kapcsoljuk – mint a feltehető első honfoglalás népét – a késői avarokat is, akkor úgyszólván egész Eurázsia beletömörödik a Kárpát-medencébe. Egy példa megmutatja, hogy mennyire nem közömbös számunkra a késő avar kori (szerintünk már magyar) népesség. Íme Lipták Pál a jenyiszeji (amerikanoid) jellegről:"Rövid fejű, az arc inkább széles. Termete kisközepes. Elsősorban a Jenyiszej mellett élő ket-ekre, a különböző szamojéd népekre, obi-ugor etnikai csoportokra jellemző. A magyarországi avar kori népességen is előfordul."

 

 

László Gyula: Őstörténetünk, 80. o.

Előzmény: hlln (381)
Ecskend-321 Creative Commons License 2017.08.06 -1 0 400

Egy a Kárpát haza, egy az Isten!

Akik idejöttek a medencébe, azok néhány nemzedéken belül embertanilag is hozzásimultak a már itt élőkhez.

Előzmény: Törölt nick (396)
Afrikaans8 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 399

Szerinte az europid típus Európához kötődik.

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.04 0 0 397

Miért, szerinted mongolidok voltak?

Előzmény: Törölt nick (396)
Afrikaans8 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 395

Nyilván volt közte akkor ez is, az is. Egy kiállításra mi mást rakhatnának ki, mint amit a nagyközönség megszokott, elvár?

Előzmény: Törölt nick (394)
Afrikaans8 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 393

Mind a kettő erősen kevert volt, köznép és vezetőréteg egyaránt. Éry Kinga az avarokat döntően europidnak írja.

Előzmény: Törölt nick (392)
Afrikaans8 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 391

 

Avar férfi arcrekonstrukciója Vörs-Papkert B temető egyik lelete alapján, Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár

Afrikaans8 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 390

Köszi

Előzmény: dzsaffar3 (389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!