Olyan almafákat szeretnék ültetni, melyek már csak szüleim meséiben és esetleg gyermekkori emlékeimben találhatók.
Vagy tud róluk valaki?
A sok hibrid keverék helyett batult, jonatánt....!!!!!!
Tegnap vettem egy maradék csenevész nyári fontos almacsemetét konténerben...már elvirágzott, van is rajta vagy hat szem kifejlődve...
óvatosan átültettem egy hatvan literes cserépbe, ott lesz pár évig. már alig várom, hogy legalább egy szemet megmutasson a maga rendes valóságában(ha elbírja)
A gyökereztetéseben sajnos nincs tapasztalatom. Nekem almaalany szerzéssel soha nem volt gondom, apám almafái M4-en voltak, volt bőven gyökérsarj. Az hogy az Egri piros milyen gyökérzetet, stb nevel, sajnos nem tudom. Hasraütésre abból indulnék ki, hogy mint a legtöbb magoncnál nagyobb fa lesz belőle, ha valami M-es vagy MM-es alanyra lenne oltva. De a kipróbálod majd várjuk a tapasztalati beszámolót. :)
Nem akarok senkit meggyőzni, de szerintem a nyári fontos inkább 10-15 cm átmérőjű. A vonalzós képen jóval kisebb almákat látok, feltéve, hogy nem inch-es a vonalzó.
Metszés után van 3 szép gallyam, és azon gondolkodok, hogy ha gyökereztetem, akkor: 1. alanyként tudom-e használni. Tehát az egri piros adja a gyökeret, és arra teszek valami nemest. 2. Hagyom megnőni, és akkor működik-e mint egy rendes, termő fa, mint pl. pamuk alma?
+1: hamarosan kapok pamuk alma ágat, é azt is szeretném gyökereztetni.
Mit értesz alany alatt? Gyökerezetni szertnél Egri pirost, és arra oltani? Vagy magoncát akarod beoltani? Vagy meglévő fát akarsz átoltani?
Ez utóbbit anno csináltuk, nem volt vele semmi gond, nőttek és termettek szépen az átoltott ágak is. Az Egri piros viszont elég érzékeny a lisztharmatra, kicsit furán is nézett ki, amikor a törzson megmaradt néhány Egri piros termobogon a levelek már fehéresen pöndörödtek, míg magának a fa ágainak kutya baja sem volt.
Kedves Kollegák ! Valaki felismeri a mellékelt almafajtát? Én hittem a felíratnak, rendeltem is egyik kutató intézettől, de nem ilyet termett.an lehetne a fotó szerinti fajtából oltványt szerezni ? Köszönettel: János
Az északi hegyekből hoztuk, inkább ehhez hasonlít. Éretten nagyon csörög, a fája keskeny oszlopos növekedésű, nem nagyon terebélyesedő. Nem oltvány, gyökérsarjat hoztunk, sarjad és tartja a fajtáját.
A Tiétek mikor érik? A miénk kb. júl. 20-aug. első hete között, minden évben hatalmas mennyiséget terem, a féloldala kissé zöldes, kissé amorf az alakja és igen édes.
Az alany az oltvány rezisztenciáját nem határozza meg csak a vitalitását. Ha olyan fát akarsz ami életerős, akkor vagy magoncra ( ami nyilván később éri el az olthatósági méretet), vagy gyökérsérülésre erőteljes sarjadással reagáló régi almafajtát, pl: borízű alma, csörgőalma válassz.
Nálam ezeken az alanyokon a régi almák nagyon jól működnek.
Nekem van termő nyári fontos fám, de készülök visszavágni, átoltani:
Óriásira megnőtt a fa, hatalmas almák hullnak alá 6-8 méter magasból aug közepétől szept közepéig. Földre éréskor szétreped, jobb esetben megüti magát és a melegben pár nap alatt berohad. Augusztusban a fa alatt erőteljes cefre szag van... Létráról is szedhetném persze, jó magasra állítva, de amúgy is az a fő problémám, hogy mit csináljak vele. Piacozni nem járok, több mázsa almát meg nem lehet rétesnek elsütögetni. Állítólag pálinkának is jó lehet, bár cukortartalma nem lehet túl magas, és nincs semmilyen jellegzetes íze. Alapból inkább savanykás ízű, húsa elég szilárd állagú, kevésbé fő szét. Idővel megszelidül az íze, de nem egy deszert alma. Mérete mellett a magháza is nagy. Nekem néhol vértetű már megtámadta a fát.
Gyerekként ismertem is, mondjuk annyira soha nem voltam oda érte. A feleségem viszont nagyon szereti, ezért kergetem a fajtát, úgy néz ki, lesz is most, már csak az a kérdés, hogyan. Hajlok az alany nélküli változat felé, de ha esetleg van valakinek határozott tapasztalata, az felül írhatja a dolgot.