Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 -1 0 45336

Az aszalványok csersavasok, amikor berakod? Szóval aránylag frissen szedettek? Tudom, hogy elvileg az aszalás során elmúlik a csersavasság, de érdekel a tapasztalat. 

(A pálesz eltűnéséhez sajna nincs ötletem, de hátha másnak lesz).

Előzmény: 55judit (45335)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45335

1 napja vannak pálinka társaságában a szilvák, de mára eltűnt a pálesz. Beitták a datolyaszilvák? Egy kis pohárral tettem be most a szilvák közé. 3. nap végén tesztelem, van-e még csersav. Közben megy az aszaló ezerrel, szép lassan 36-40 fok között aszalok, plusz lassítás képpen éjszakára le is állítom a gépet. Nagyon finom a datolyaszilva aszalvány. Ha képes leszek rá, teszek el 1 kis dobozzal, mert érdekel meddig állna el. Nem aszalom csont szárazra.

Előzmény: 55judit (45327)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45334

Több topik is foglalkozik a datolyaszilvával, nem tudom, melyikben volt téma, de volt. Én pl. arra kérdeztem rá, egy vagy két éve, hogy a bolti sharon hogy-hogy édes keményen is, ha amúgy nem lenne az. (nekem is így ízlik jobban, nem puhán) És kaptam rá a választ, hogy etilénnel érlelik. Ennek kapcsán aztán jött szóba a pálinkás itthoni érlelés. De végül is az a lényeg hogy minél több emberhez eljusson az infó, hogy többféle módszer van :) 

Előzmény: meszi67 (45329)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45333

Én is szedtem azokról az ágakról ahol megvolt a hasadás veszélye.

 

Előzmény: 55judit (45331)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45332

Tavalyelőtt A Rosseyanka tetejét - ahol már nem értem el a termést - egyszerűen levágtam. Azzal bosszulta meg a beavatkozást hogy minden termést ledobott tavaly, és többet visszanövesztett mint előtte volt. Ezt mutatja a kép. Idén sokat termett, de a felfelé törő ágakról megint tudom leszedni. Az alsók földig érnek már. Ezzel a fával mit kezdjek?  A termés nagy részét már leszedtem, nehogy leszakadjanak az ágak.

 

A Nikita's Gift fám másodszor termett. Attól tatok, jövőre ennek is lefelé lógnak az ágai a termés alatt.

Kérdésem, mennyire vághatom vissza a nagyobb ágakat hogy erősödjenek, de legyen valamennyi termés is? 1/3-ot? Felét? A felfelé törőkkel mit tegyek hogy ne járjak vele úgy mint a Rosseyankával?

 

 

 

55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45331

Én azért szedtem le kb. 2/3-át, mert félő volt hogy leszakadnak az ágak. Lehet hogy nem vettem elég rövidre őket metszéskor.

 

 

Előzmény: meszi67 (45330)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45330

Gyakorlatilag 2,5 nap után eltűnt a csersav :)  Lassan a kísérleti szilvák is eltűnnek a zacsiból :) Kell behozni a váltást. Nekem még a fán van a termés. 

Előzmény: 55judit (45327)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45329

"Volt már szó róla (szinte minden évben feljön a téma, amikor érlelni kell a datolyaszilvát."

Évek óta olvasom a topikot, ez úgy látszik elkerülte a figyelmem. 

 

Mindig az almás módszerrel csináltam. Néhány napja egy rádióműsorban egy termelőtől hallottam a pálinkásról, most kísérletképpen párhuzamosan mindkét módszerrel csinálom. Az almás még közepesen csersavas maradt és puhulósabb is lett, a pálinkás 2,5 nap után gyakorlatilag csersavmentes-édes és kőkemény /nekem a kemény jobban bejön/.  

Előzmény: Amita13 (45328)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 45328

Volt már szó róla (szinte minden évben feljön a téma, amikor érlelni kell a datolyaszilvát. :)). Sőt, azt is megoldotta valaki, hogy ne legyen pálinkás a gyümölcs: elég, ha pl. egy kis pohárban/tálkában teszed mellé a szeszt. Mert az etilén érleli be, az pedig az alkohol párolgása során segíti a csersav bomlását. 

Előzmény: meszi67 (45324)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45327

Fedeles műanyag kis vödör aljába locsoltam 1 ek. pálinkát. Tettem bele 15 szem Rosseyankát. Máshogy úgyse fogyna el a  pálinka, így legalább hátha hasznát veszem.  Majd jelzem mi történt. Te is írd ide, nálad hány nap után tűnt el a csersav.

Előzmény: meszi67 (45325)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45326

Ezt most kipróbálom!

Előzmény: meszi67 (45324)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45325

Persze nyilván óvatosan kell bánni vele /gyerek, vezetés/ mert  egy kevés alkohol talán belediffundálhat a gyümölcsbe is -- vagy nem.  

Előzmény: meszi67 (45324)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45324

Nem tudom, hogy volt-e itt már róla szó, de hátha valaki még nem hallott róla: Az egyébként  csak puhán édes datolyaszilva /nekem sajnos  ilyen van/ az almás módszeren kívül érlelhető pálinkával is! Zacskóba néhány kiskanálnyi pálesz öntve  vagy spriccelve, zacsi lezárva és kész. Működik a dolog, 2 napja tettem be, most is kőkemény de már most édes és  csak kicsit csersavas. Holnap vagy azután szerintem már egészen tökéletes lesz.

55judit Creative Commons License 2022.10.31 0 0 45323

De igen. Fagylaltot csinálhatsz ha hányni akarsz.😀

Se lekvárnak, se befőttnek, se aszalványnak nem való.

Én a kóstolás után felbuzdulva - mert hogy nagyon finomnak találtam - vettem 3 féle pawot. 6 ezer valamennyi volt darabja a pici oltványoknak, amiből egyet fristiben el is tört a vakond. Annak idején itt íroggattam is róluk. Mikor beértek az első várva-várt termések, többen is ettünk kóstolót belőle. Mindenkinek nagyon ízlett. A következő évben már nem kellett senkinek. Mondván finom-finom, de azért szívesebben megennének más éppen akkor termő gyümölcsöt. Én pedig oda jutottam hogy kiszedtük a fákat. Nekem se kellett. Azért hogy évente 2 szemet megegyek, ne fogja nekem az értékes helyet.

Előzmény: beetee (45321)
TK421 Creative Commons License 2022.10.31 0 0 45322

Ebből is látszik hogy ízlések és pofonok...én nem nagyon tartósítok semmilyen gyümölcsöt (amit el lehet rakni pincébe télire azt persze elrakom ha van), mert frissen szeretem őket, úgyhogy nekem ez nem szempont. Az legyen a legnagyobb bajom, hogy túl sok van, lepotyog a fáról és nem tudok vele mit kezdeni. Ráadásul van elég sok helyem, úgyhogy bőven elfér akkor is, ha évente csak 1-2 hétig eszünk róla. Én eleve erdőkert-szerűséget próbálok nevelni, ahol fontos szempont, hogy minél kevesebbet kelljen az adott gyümölcsfával törődni, itt ez teljesen megvan - bár egyébként van itt 50 éves cseresznyefa, amivel pont semmit nem csinálunk szintén, és terem szépen, meg van öreg almafa, mondjuk azt tavasszal megmetszem, de ennyi támogatást kap csak tőlem.

 

Aztán lehet hogy 5-10 év múlva én sem leszek ilyen lelkes a pawpaw-ra, de most kifejezetten ígéretesnek látom saját szempontomból

Előzmény: beetee (45321)
beetee Creative Commons License 2022.10.29 0 0 45321

Meg lekvárt, meg befőttet, meg szárítmányt, meg még ezer dolgot. A pawpawból meg szinte semmit.

Előzmény: TK421 (45320)
TK421 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 45320

"Ráuntunk. Eltárolni, tartósítani nem lehet"

 

lehet...bár a sárgabarack  is csak pár napig tartható el, mégis termelik. Igaz, abból lehet csinálni pálinkát :) :)

Előzmény: beetee (45319)
beetee Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45319

Pedig én most fogok kivágni párat. 8-10 éveseket.

Ráuntunk. Eltárolni, tartósítani nem lehet. Előbb nyúlok egy körtéért, vagy szőlőért, kiviért, mint ezért.

Ráadásul 2 éve vettem észre, hogy tarackol. 5-6 méterre is jönnek gyökérsarjak.

Ez meg aztán pont nem hiányzott.

Előzmény: TK421 (45317)
55judit Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45318

Vártam volna egy kis tolongást.😀 De ha nem, hát elfogadom.

Azt mondjátok akkor meg, hogy melyik datolyaszilva fajtát gondoljátok érdemesnek ültetni. Köszi.

Előzmény: 55judit (45315)
TK421 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45317

Sziasztok!

 

Csak gondoltam megosztom, hogy először termett a 3éves "Sunflower" indián banánom. 3 szemet (25 dkg/db). Nagyon jó íze van, szerintem ez a növény kiskertekben gyorsan el fog terjedni, mert:

- kevés helyet foglal

- semmilyen gondoskodást (metszés, permetezés stb)

 

nem igényel

 

Mindenkinek jó szívvel ajánlom. Elméletileg a Sunflower önporzós de nekem van mellette 2 másik fajta is, lehet hogy azok porozták meg, nem tudom...

vlacko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45316

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Lidl-ben vett datolyaszilvában találtam magot, és szeretném kihajtatni.

Kell ennek hideghatás, vagy csak simán elültetem egy cserépbe, aztán kihajt?

Ha viszont kell hideghatás, akkor a hűtőszekrénybe rakás nedves papírban megfelelő módszer a hajtatásra?

55judit Creative Commons License 2022.10.26 0 0 45315

Van-e valakinek olyan datolyaszilva csemetéje eladó, amit virginiai alanyra oltott?

szucsl57 Creative Commons License 2022.10.24 0 0 45314

Kedves tagok! Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek eladó (esetleg cserébe) jujuba oltvány, vagy esetleg tavaszra oltóvessző valamilyen nemes fajtából, nem horror áron. 

Amita13 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 45313

Igen, ezek is nemesek, mint a Martin, nagyobb szeműek, mint a "sövény" mézalmácska. Persze a leírások szerint. Ezért  is gondoltam, megkérdezem, hátha van valakinek, akinél már termett. 

Martint olvastam tőled, hogy nagyon elégedett vagy vele, de ennél a kertészetnél sajna nem volt. De gondolkodom annak a beszerzésén is. 

Előzmény: 55judit (45312)
55judit Creative Commons License 2022.10.15 -1 0 45312

Nemes fajták?

Én a tavasszal Martin mézalmácskát vettem. Étkezési célra lett nemesítve. Rendkívül bőtermő és sokkal nagyobb szemű mint a többi fajta. 5-öt vettem, mind tele volt terméssel. Kb. fél kilót szedtem le.

 

Az új kis kerti tó mögé ültettem szomszéd felől hogy takarjon, és talán a madarakat is jobban idevonzza. Egymagamra úgyis sok lenne az a gyümölcsmennyiség amit 5 fa ad.

Előzmény: Amita13 (45311)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 45311

Vettem Honeywood és Mandam mézalmácska fajtákat, ha valakinek már termett, megosztaná a saját tapasztalatát? Olvastam a neten a rövid leírásokat róluk, de jó lenne első kézből is.

 

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.10.06 0 0 45310

Lépj be " Datolyaszilva termesztők csoportja"-ba.

Ott informálódhatsz.

Előzmény: szucsl57 (45308)
55judit Creative Commons License 2022.10.06 0 0 45309

Lacikám a kerted  bámulatos! Nem gondoltam volna hogy a pisztácia nálad ilyen gazdag termést hoz majd.  

Gratulálok a csodás ültetvényedhez, nagyon ügyes vagy!

Előzmény: diospyros (45306)
szucsl57 Creative Commons License 2022.10.05 0 0 45308

Szeretném megkérdezni a hozzáértő tagoktól, hogy mi a legjobb, ill. legbiztosabb módja a datolyaszilva magok kikeltetésének.

Ybrik Creative Commons License 2022.09.26 0 0 45307

Gratula! Szép birtok! Biztos sok munkát is ad...

Előzmény: diospyros (45306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!