Keresés

Részletes keresés

vjv2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 229

Massa az idény végén távozik a Ferraritól - hivatalos

 

 

Felipe Massa, a Formula–1-ben szereplő Ferrari brazil pilótája a Twitteren bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg 2013 végén lejáró szerződését az olasz csapattal. A 32 esztendős pilóta 2006 óta tartozik a maranellói istálló kötelékébe.

 

 

„2014-től már nem én vezetem az egyik Ferrarit. Szeretném megköszönni a csapatnak a győzelmeket és a hihetetlen pillanatokat, amelyeket együtt átéltünk. Köszönöm a feleségemnek, minden családtagomnak, a rajongóimnak és a szponzoraimnak. Mindig rengeteg támogatást kaptam tőletek” – írta a közösségi oldalon a brazil pilóta.

 

 

„A hátralévő hét futamon olyan keményen fogom nyomni a gázpedált, amennyire csak lehetséges. Szeretnék csapatot találni a következő évre, amely olyan autót biztosít számomra, amellyel esélyem van a futamgyőzelmekre, és továbbra is kihívást jelentsen nekem a világbajnokság. Ez a legnagyobb célom. Köszönöm mindenkinek! Felipe” – tette hozzá a 32 esztendős versenyző.

 

 

Massa tizenegy futamot nyert a Ferrari versenyzőjeként, igaz, legutóbb 2008 végén, a Brazil Nagydíjon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

 

 

Massa legjobb idényét 2008-ban produkálta a maranellói istállónál, amikor jóformán két kanyaron múlt, hogy nem ünnepelhetett világbajnoki címet, hiszen Lewis Hamilton a Brazil Nagydíj utolsó körében megelőzte Timo Glockot.

 

 

A brazil pilóta a jelenlegi évadban eddig egyszer állhatott fel a dobogóra (a Spanyol Nagydíjon lett harmadik), és jelenleg a hetedik helyen áll a világbajnoki pontversenyben.

 

 

Massa utódja minden bizonnyal a Lotus finn versenyzője, Kimi Räikkönen lesz.

 

Räikkönen a Ferrarinál folytatja - hivatalos

 

 

A Ferrari bejelentette, hogy kétéves szerződést kötött Kimi Räikkönennel, aki a következő évtől a távozó Felipe Massát pótolja a spanyol Fernando Alonso csapattársaként.

 

 

Räikkönent először a Magyar Nagydíj hétvégéjén hozták szóba a Ferrarival, a Bild szerint a Scuderia ajánlatot tett a finn pilótának, aki egyszer sem zárta ki a visszatérés lehetőségét, s elmondta, ha volt is benne keserűség, az évek alatt elmúlt. Miután a Red Bull bejelentette, hogy Daniel Ricciardót szerződteti 2014-re, két lehetőség maradt Räikkönen előtt: marad a Lotusnál vagy aláír a Ferrarihoz (Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke is tett egy nyilatkozatot arról, hogy szerződtetné őt, de ez arra az esetre vonatkozott, ha Jenson Button nem hosszabbít).

 

 

Miután Monzában elterjedt a pletyka, hogy napokon belül aláír a Ferrarihoz, és Felipe Massa felajánlotta a szolgálatait a rivális csapatoknak, csak az volt a kérdés, mikor informálják a nagyérdeműt a vált(oz)ásról. Utána minden egybevágott: a Ferrari bejelentését szerdára várta a szaksajtó, Räikkönen pedig hétfőtől számítva éppen két napot adott a Lotusnak ahhoz, hogy megteremtse az anyagi és szakmai feltételeket ahhoz, hogy maradjon.

 

 

Ezek nem következtek be, így miután Massa kedd este közölte, hogy az idény végén távozik, már csak a Ferrarira kellett várni. A Scuderia végül szerdán 14 órakor hivatalosan is tudatta a döntését.

 

 

„Örömmel üdvözöljük Kimit a Ferrarinál, ahol egykor világbajnok lett. Biztos vagyok benne, hogy nagy elszántsággal veti bele magát a munkába, és áll az új kihívások elé" – mondta Stefano Domenicali csapatfőnök.

 

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhetek Maranellóba, ahol három fantasztikus és sikeres évet töltöttem. Sok olyan emléket őrzök abból az időszakból, amelyek mindmáig velem élnek, gondolok itt elsősorban a 2007-es vb-címre, amely igazán feledhetetlen volt. Alig várom, hogy újra vezethessem az ágaskodó lóval díszített autót, és találkozzak azokkal az emberekkel, akikkel szoros kapcsolatot alakítottam ki. Várom már a Fernandóval való közös munkát is, akit kiváló pilótának tartok, együtt újra sikeressé tehetjük az istállót" – áll Räikkönen véleménye a Ferrari hivatalos honlapján.

 

 

Alonso csak szűkszavúan kommentálta Kimi visszatérését: „Szeretném üdvözölni új útitársamat, akivel nagyon nagy kihívásoknak kell megfelelnünk."

 

 

A spanyol Massának is megköszönte a közös időszakot:

 

 

„Szeretném megköszönni Massa támogatását, amit nekem és a csapatnak nyújtott az elmúlt évek során. A szezon végén nem lesz könnyű az elválás egy olyan csapattárstól, amilyen ő volt. Végig profin viselkedett és lojális volt az istállóhoz, biztos vagyok benne, hogy a hátralevő versenyeken is mindent meg fog tenni a Scuderiáért."

 

 

Kimi Räikkönen 2007-re a visszavonuló Michael Schumacher helyére szerződött a Ferrarihoz, és első idényében világbajnok lett, úgy, hogy bár megnyerte az idénynyitót, két futammal a szezon vége előtt még 17 pontos hátrányban volt Lewis Hamiltonhoz képest (akkor 10 pont járt egy győzelemért). A 2008-as szezont is erősen kezdte, az első öt futamból négyet dobogón zárt, de a hátralévő 13-ból egyet sem nyert már meg, négyszer kiesett, és a csapaton belül visszacsúszott Felipe Massa mögé.

 

 

A 2009-es évadra a Ferrari gyenge autót készített, Räikkönen a kedvét veszítette, s bár győzött a Belga Nagydíjon, a csapat úgy döntött, hogy a nála sokkal alaposabb Fernando Alonsót szerződteti (bár a mérnökök és a szerelők közül sokaknak bejött, hogy a versenyző nem követelőzik náluk, hanem inkább lazán barátkozik). A finn a 2010-es szezonra megkapta a 20 millió eurós fizetését úgy, hogy közben raliversenyeken indult.

 

 

A Ferrari legutóbb az 1953-as Olasz Nagydíjon indított két világbajnokot, akkor Nino Farina és Alberto Ascari (az F1 két olasz világbajnoka) ült a Scuderia autóiban. Ascari is megtette azt, amit Räikkönen, azaz távozott a Ferraritól, majd visszatért hozzá. Ugyanezt Mario Andretti, vagy a nem világbajnok klasszisok közül Jacky Ickx, Clay Regazzoni vagy Gerhard Berger is meglépte.

 

 

Räikkönen 2007-től 2009-ig már versenyzett a Ferrarinál

2007: 6 győzelem, 3 pole, 6 leggyorsabb kör, 1. a vb-n

2008: 2 győzelem, 2 pole, 10 leggyorsabb kör, 3. a vb-n

2009: 1 győzelem, 0 pole, 0 leggyorsabb kör, 6. a vb-n

 

 

Lotusnak nagyon fáj Räikkönen távozása

Kimi Räikkönen a Formula–1-es Lotus-istállótól a Ferrarihoz igazolt – adtuk hírül nem is olyan rég. A finn pilóta jelenlegi csapata nem várt sokat a reakcióval, a hivatalos Twitter-oldalán egy sokatmondó képpel illusztrálta, miként is éreznek most a Lotusnál.

 

 

SZerdán jelenthetik be Räikkönen érkezését a Ferrarinál - sajtóhír

 

 

Annak ellenére, hogy a Ferrarinál tagadják, a paddockban azt beszélik, a Scuderia vezetősége valójában már meghozta a döntést a jövő évi pilótapárosról, miszerint a Fernando Alonso, Kimi Räikkönen kettőssel vágnak neki a következő évadnak – számol be az F1times.co.uk.

 

 

Noha Felipe Massa az utóbbi futamokon nagyon összeszedett versenyzést mutatott be, és mindent megtett annak érdekében, hogy megtarthassa pilótaülését 2014-re is, úgy tűnik, a Ferrarinál elfogyott a türelem, és nem hosszabbítják meg szerződését újabb egy évvel.

 

 

A döntés hátterében az állhat, hogy a Scuderia a jövő évi szabályváltoztatások, illetve a Red Bull felállásának meggyengülése mellett – Daniel Ricciardo első energiaitalosoknál töltött szezonjában várhatóan nem olyan ütemben gyűjti majd a pontokat, mint Mark Webber – komolyabb esélyt lát a konstruktőri vb-cím megszerzésére, ezt pedig csak két olyan pilótával lehet elérni, akik hétről hétre nagy mennyiségben szállítják a pontokat – Massáról pedig az utóbbi néhány évben kiderült, hogy ezt nem tudja biztosítani.

 

 

Nem úgy Kimi Räikkönen, aki 55 ponttal többet szerzett az idei szezonban a brazilnál, és Ausztráliában aratott győzelme mellett további öt alkalommal állhatott dobogóra. A finn pilóta 2007 és 2009 között éppen Massa csapattársa volt a Ferrarinál, és bemutatkozó szezonjában rögtön egyéni világbajnoki címet, majd 2008-ban konstruktőri vb-t nyert a Scuderiával – úgy tűnik tehát, hogy a siker zálogát benne látja Luca di Montezemolo és az olasz istálló vezetősége, a paddockban hallható pletykák szerint ugyanis már megszületett a döntés Räikkönen szerződtetéséről, az erről szóló bejelentést pedig várhatóan szerdán teszik meg.

 

 

 

A finn átigazolása beindíthat egy kisebb igazi pilótakeringőt a Formula–1-ben, elvégre a Lotusnak valakivel pótolnia kell őt, ez a valaki pedig könnyen lehet a Monzában kiváló hétvégét produkáló Nico Hülkenberg, aki állítólag már tárgyal is az enstone-i alakulattal, de akit sokan már a Ferrarival is összeboronáltak, és tökéletes megoldásnak látnak Fernando Alonso mellé. Ez pedig, annak ellenére, hogy Massa korábban már kijelentette, hogy nem szívesen szerződne kisebb csapathoz, megnyithatja az utat előtte a Sauberhez, ahol 2002 és 2005 között versenyzett, mivel a svájci csapatnak mindenképpen szüksége lesz egy tapasztaltabb pilótára, amennyiben Monisha Kaltenborn végül valóban a nagyon tehetséges, de éppoly fiatal Szergej Szirotkint ülteti be egyik autójába.

 

 

Massa visszatérését persze megnehezítheti, hogy a Ferrari szívesen látná az általa kinevelt Jules Bianchit egy Marussiánál versenyképesebb kocsiban, a spekulációkra pedig kiváló okot ad az, hogy az anyagi gondokkal küzdő Sauber nemrég megállapodott a Ferrarival a motorszállítási szerződés meghosszabbításáról.

vjv2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 228

Räikkönen ultimátumot adott a Lotusnak

 

 

Bár a nemzetközi sajtó szerint Kimi Räikkönen szerdán hivatalosan is a Ferrari 2014-es versenyzőjévé válik, a Lotusnak még maradt hajszálnyi esélye arra, hogy megtartsa a finnt. Az Autosport értesülései szerint a pilóta szerdáig adott időt csapatának bizonyos feltételek teljesítéséhez, különben megy Maranellóba. Közben a Red Bullnál elmondták, miért nem Räikkönent vagy Fernando Alonsót választották Mark Webber utódjának.

 

 

Kimi Räikkönen hétfőn 48 órát adott a Lotusnak arra, hogy rendezze azokat a kérdéseket, amelyek elengedhetetlenek a szerződéshosszabbításához – tudta meg az Autosport. A 2007-es világbajnok anyagi és technikai garanciát is vár, azaz a Lotusnak szerdáig új befektetőt kell találnia, illetve alá kell írnia a Renault-val az ideihez képest javított motorszállítási szerződést, amely garantálja, hogy a csapat a Red Bull-lal azonos, vagy talán még jobb feltételekkel kapja meg az új V6-os turbómotorokat.

 

A finn magabiztosan szabhatott feltételeket, hiszen állítólag a Ferrarinak is kész szerződéstervezete van, és a ha Lotus nem lép, ő aláír a maranellóiakhoz, akik állítólag éppen szerdára tervezték a 2014-es felállás bejelentését, így Felipe Massa helyett Kimi Räikkönen lehet Fernando Alonso csapattársa.

 

 

Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke tisztában van vele, hogy gyorsan kell cselekedni.

 

 

„Kimi tudja, mit kaphat tőlünk, nála van a szerződés, csak alá kell írnia. Persze tárgyalunk a befektetőjelölttel és a Renault-val, ezek szükségesek is ahhoz, hogy véget érjen ez a huzavona. Kimi iránt a fél mezőny érdeklődik, egyedül ő döntheti el, hol szeretne versenyezni. Ám azt is tudnia kell, hogy más csapatoknál kockázatot vállal – mondta a francia sportvezető. – Remélem, egy héten belül minden feltételét teljesíteni tudjuk, és attól kezdve minden gyorsan megy."

 

 

Csakhogy a csütörtök vagy a péntek már késő lehet. Boullier azzal is tisztában van, hogy ha Räikkönen aláír a Ferrarihoz, a legcsábítóbb szabad állás a Lotusnál adódik, és sorban állnak majd a versenyzők.

 

 

„A ferraris ülés után szerencsére nálunk lesz a második legértékesebb hely, úgyhogy várhatunk, a pilóták is várhatnak, a kezünkben lesz a választás lehetősége, ami luxus" – mondta Boullier. Nico Hülkenberg, Paul di Resta, esetleg Felipe Massa is jelölt lehet Romain Grosjean mellé, de egyes pletykák szerint Fernando Alonso is visszatérhet Enstone-ba, ahol még a Renault-csapattal nyert két vb-címet, és a McLarentől is oda „menekült" vissza.

 

 

„Ha Fernando kopogtat nálunk, nagyon szívesen leülök vele tárgyalni. Az más kérdés, hogy meg tudnánk-e fizetni" – mondta újságírói kérdésre Boullier.

 

 

Közben Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója egy brazil lapnak adott interjúban elmondta, mi szólt Räikkönen és Alonso ellen, amiért Daniel Ricciardót választották Sebastian Vettel következő csapattársának.

 

„Hány éves Kimi Räikkönen? Harmincnégy? Daniel huszonnégy, és mi hosszú távon gondolkodunk, a szerződés három évre szól – vetette össze Marko Ricciardót a Mark Webber távozásával a mezőny legidősebb versenyzőjévé váló finnel. – Nem lett volna könnyű Sebastiant és Kimit kezelni, hiszen egyikük sem fogadja el, hogy nem ő a legjobb."

 

 

Marko szerint az is Räikkönen ellen szól, hogy jövőre új, V6-os turbómotorok és ennek megfelelően alaposan átépített autók szerepelnek majd az F1-ben, amire fel kell készülni, de a szimulátoroktól nyíltan fanyalgó finnre nem jellemző, hogy szorgalmasan „írogatná a házi feladatát."

 

 

„A legfelkészültebb versenyzőknek lesz csak esélyük arra, hogy az élmezőnyben legyenek. Okosnak és intelligensnek kell lenni ahhoz, hogy kitalálják, hogyan működik majd a turbómotoros autó kipörgésgátló nélkül, hogyan használják az eddiginél sokkal erősebb energiaátalakító rendszert, és mindenekelőtt hogyan spóroljanak még jobban az üzemanyaggal. Rengeteg munkát követel ez a szimulátorban, és ebből a szempontból is egyértelműen Daniel a jobb választás" – mondta Marko, aki szerint Alonso szerződtetését még kevésbé lehetett volna indokolni.

 

 

„Sohasem dolgoztunk együtt Alonsóval, és ahhoz, hogy egy csapat bevállalja két világbajnok indítását, mindkét karaktert tökéletesen kell ismerni. Persze minden pilóta más és más kockázatot rejt, és amit eddig kívülállóként Alonsóból láttunk, abból úgy ítéltük meg, hogy lehetetlen lett volna rendet tartani" – fogalmazott a tanácsadó.

 

 

Vettel tönkretette a Ferrari partiját - sajtóvisszhang

 

 

A nemzetközi sajtó szinte már kész tényként kezeli Sebastian Vettelnek, a Formula–1-es Red Bull-istálló címvédő pilótájának negyedik világbajnok címét, miután a német versenyző fölényesen megnyerte a vasárnapi Olasz Nagydíjat Monzában. Sajtóvisszhang.

 

 

 

NÉMETORSZÁG
Bild: Vettel – Monza győztes szörnyetege – a riválisok feladták a vb-t – a frusztrált Ferrari-szurkolók kifütyülték a németet.
Berliner Zeitung: Út a magányosságba. Sebastian Vettel egyértelmű monzai győzelme után Fernando Alonso nagyjából le is mondhat a vb-címről.
Darmstädter Echo: Vettel egyszerűen kinevette az őt kifütyülő Ferrari-szurkolókat.
Frankfurter Rundschau: A versenyrobot ismét odacsapott.
Stuttgarter Nachrichten: Vettel tönkretette a Ferrari partiját.

 

 


SPANYOLORSZÁG
El País:
Vettel megállíthatatlan. A német pilóta nagyon fölényesen aratta idei hatodik futamgyőzelmét, s közelebb került negyedik világbajnoki címéhez.
El Mundo: Sok a szenvedély, de kevés az autó: a Ferrari jelenleg nem remélhet többet, mint Fernando Alonso második helye. Vettel megállíthatatlanul robog a negyedik vb-címe felé. A német úgy dönti meg a rekordokat, mint korábban példaképe, Michael Schumacher.
Marca: Vettel játszadozik a riválisaival. A világbajnokot lehetetlen utolérni, még Monzában, a Ferrari pályáján sem lehetett legyőzni.
As: Vettel tovább növelte előnyét Monzában, s véget vetett Alonso vb-címről szőtt álmainak.

 

 

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport: A világbajnokság Vettel kezében van. A tökéletes Sebastian összetörte Alonso álmait.
Corriere dello Sport: Alonso a dobogón állva mondott le a világbajnoki címről. A másik bolygóról származó Vettel 53 ponttal előzi meg őt az összetettben. A Ferrari most már nagyobb figyelmet szentelhet a 2014-es autónak.
Tuttosport: A Red Bull újfent legyőzte a Ferrarit.
La Repubblica: Vettelé a legfontosabb trófea, Alonso kénytelen fejet hajtani. Fernando mindent beleadott, de a Red Bull és a német címvédő ellen senkinek sincs esélye. Vettel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megnyerje sorozatban negyedik vb-címét.

 


NAGY-BRITANNIA
Daily Mirror: Lewis Hamilton a katasztrofális monzai versenye után panaszkodott, és lemondott a vb-címmel kapcsolatos reményeiről. A Mercedes brit pilótája olyan versenyen lett kilencedik, amelyet mindenképpen meg kellett volna nyernie ahhoz, hogy versenyben maradjon a végső diadalért zajló küzdelemben.
Guardian: Még a Ferrari-szurkolók füttykoncertje sem tudta letörölni Vettel pezsgős arcáról a vigyort.
Telegraph: Vettel bóknak vette a Ferrari-szurkolók füttykoncertjét. Azt mondta, minél hangosabban fütyülnek, annál jobb volt a Red Bull.
BBC: Vettel nemcsak az egész monzai versenyt, a teljes szezont is a markában tartja.

 

 

SVÁJC
Berner Zeitung: Sebastian Vettel diadalmaskodott Monzában, s közelebb került sorozatban negyedik vb-címéhez.
Neue Zürcher Zeitung: Sebastian Vettel a rajttól a célig maga mögött tartotta Monzában az ellenfeleit, s a műszaki problémák ellenére győzni tudott.

 

 

Vettel karnyújtásnyira a negyedik vb-címétől

 

 

A 2013-as Formula–1-es idény utolsó európai futamán, az Olasz Nagydíjon a világbajnoki éllovas Sebastian Vettel diadalmaskodott. A második helyet a Ferrarival versenyző Fernando Alonso szerezte meg, míg a harmadik helyen a Red Bull ausztrál pilótája, Mark Webber végzett.

 

 

Sebastian Vettel a Belga Nagydíj után Olaszországban is nyert, ezzel 53 pontra növelte előnyét Fernando Alonsóval szemben. Az eredményhirdetéskor azonban itt sem fogadták örömmel a németet, úgy is kifütyülték, hogy a közelben sem voltak a Greenpeace aktivistái.

 

 

A Red Bull német pilótája a rajtnál megőrizte első helyét, s bár nagyon elfékezte a jobb első kerekét, a gumija bőven kibírta az első kerékcseréig úgy, hogy növelni tudta előnyét előbb Felipe Massával, majd a csapattársát könnyedén megelőző Alonsóval szemben.

 

 

Ugyanúgy gond nélkül nyerte meg a futamot, mint két hete a Belga GP-t, és már több mint kétgyőzelemnyi, 53 pont az előnye.

 

 

Alonso a végén elsősorban második helyezése megőrzésére törekedett, a Massát a kerékcserék során visszaelőző Mark Webber egyszer-kétszer megpróbálta támadni, de végül a váltójával küszködve maradt a harmadik helyen.

 

 

A  szombati időmérő hőse, a 3. rajthelyről induló Nico Hülkenberg harmadik lett, csak a két Ferrari tudta megverni a versenyen, Nico Rosberg hiába támadta, nem járt sikerrel ellene.

Lewis Hamilton bravúrral szerzett két pontot, miután lassú defektje miatt plusz egy kerékcserére szüksége volt. A rajtnál Sergio Pérezbe rohanó Kimi Räikkönen az első kör végén majd még egyszer kiállt, így hiába diktált a verseny nagy részén Vettellel azonos tempót, a 11. helyen ért célba, hosszú pontszerző sorozata után egymás után másodszor maradt pont nélkül, és már 88 pontra van Vetteltől.

 

vjv2 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 227

Vettel: Alonsót zavarta a lámpám? Nem is láthatta!

 

 

Kimi Räikkönen után Lewis Hamilton is lemondott a világbajnoki címről, de Fernando Alonso még reménykedik, a spanyol szerint ha Sebastian Vettel nullázni fog a hátralévő versenyek némelyikén, le tudja dolgozni 53 pontos hátrányát. Az Olasz Nagydíj és a vb-pontverseny első két helyezettje Vettel lámpáján is vitázott egyet a futam utáni sajtótájékoztatón, de azért békésen-viccesen. Felipe Massa a negyedik helyezése után szomorúan járt-kelt, és abban bízik, teljesítményével felhívta magára más csapatok figyelmét. Azaz a Ferrari már lemondott róla…

 

 

Sebastian Vettel újabb lépéssel került közelebb negyedik világbajnoki címéhez, a pontverseny éllovasa az Olasz Nagydíjon is simán nyert, és már 53 ponttal vezet Fernando Alonso előtt az összetettben. Többi riválisa még messzebb van tőle, Lewis Hamilton hátránya 81, Kimi Räikkönené 88 pont.

 

 

„Fantasztikus volt ez a verseny, de most tisztán hallható, milyen, amikor nem piros overallban nyersz itt, ám ez csak azt jelenti, hogy remek munkát végeztél, és legyőzted a Ferrari versenyzőjét. Öt éve tapasztaltam a Toro Rossóval, Ferrari-motorral a hátam mögött, milyen érzés ez, és fantasztikusan éreztem magam. Két éve meglepett, hogy kifütyülnek itt, de most már készültem rá lélekben. Mondtam is a srácoknak a rádióban, hogy minél több füttyszót kapunk, annál jobb munkát végeztünk. Nem hibáztatom őket, mindenük a Ferrari – nyilatkozta Vettel a futamot követően a dobogón.  – Még Adrian Neweyt is meglepte, hogy ilyen gyorsak vagyunk itt, azt hittük, a kármentesítésről fog szólni a hétvége. Ha ilyen a kármentesítés, még több kárt szeretnék magunknak.”

 

 

Fernando Alonsót persze hatalmas ováció fogadta az eredményhirdetésnél. A kétszeres világbajnok szerint a második hely jó eredmény, és elmondta, hogy a következő szezonban győzni szeretne Monzában.

 

 

„A második hely jó eredmény, remek érzés felállni a dobogóra, ez a pódium a leglátványosabb az összes versenyé közül. Az Olasz Nagydíj volt az egyik legjobb hétvégénk, itt voltunk a legerősebbek. Remélhetőleg jövőre is visszatérhetünk ide egy győzelemmel. Ahhoz, hogy világbajnok legyek, arra van szükségem, hogy Sebastian nullázzon egy vagy több versenyen. Tavaly velem is megtörtént, miért ne ismétlődhetne meg ez úgy, hogy neki van rossz sorozata?” – nyilatkozta Alonso, aki a díjátadó ceremóniát követően azonnal lefotózta magát és az olasz közönséget telefonjával.

 

 

A spanyol a sajtótájékoztatón félig-meddig viccelődő vitába keveredett Vettellel a német lámpája miatt. Alonso elmondta, amit a  verseny alatt a mérnökének is megjegyzett, azaz hogy Vettel végig bekapcsolva hagyta a piros villogó lámpáját, amelyet csak esős versenyen szoktak használni az F1-ben.

 

 

„Zavart a villogás, igazán kikapcsolhatta volna – mondta az eddigi négy ferraris Olasz Nagydíján dobogós Alonso, mire Vettel nevetett mellette, és megdörzsölte a spanyol fejét. – Persze, Sebastian olyan keveset megy mások mögött, hogy fogalma sincs róla, mi zavarhat másokat."

 

 

Vettel egyből replikázott: „Elhúztam előled, nem hiszem, hogy olyan messziről zavarhatott.”

 

 

Mark Webber állhatott fel a dobogó legalsó fokára, s az ausztrál elárulta, sokkal jobbnak érezte a gumik állapotát a verseny végén, mint az elején, és köszönetet mondott Monzának, hiszen utolsó Olasz Nagydíját teljesítette, és egyben Európától is elbúcsúzott, már ami a Formula–1-es karrierjét jelenti.

 

 

„A verseny végén jobbnak éreztem a gumik állapotát, gyorsabban is tudtam menni a futam záró részében. Remek harcot vívtam Alonsóval, a csapat nagyszerű eredményt ért el, és szeretnék köszönetet mondani Monzának az utolsó Olasz Nagydíjamat követően” – nyilatkozta Webber a leintést követően.

 

 

Az ausztrál a rajtnál Felipe Massa mögé került, majd Alonso is maga mögé utasította őt remek manőverrel. Massát a boxkiállások során visszaelőzte, de Alonsóval nem bírt a pályán. A végén annak is örült, hogy váltóhibája ellenére végig tudott menni. Massa úgy vélte, a boxkiállást leszámítva tökéletes versenye volt.

 

 

„Nagyon jó volt a rajtom, két autót is megelőztem, és ezt követően is remekül alakult a verseny, leszámítva, hogy a kerékcserekor Mark mögé kerültem. Ez volt az egyetlen rossz pillanat, egyébként nagyon jól vezettem – mondta Massa, akinek nagy veszélyben van a ferraris állása, napokon belül bejelenthetik, hogy más lesz helyette 2014-ben a Scuderiánál. – Még tárgyalunk, ez a verseny nagyon fontos lehet, és nem csak a Ferrari miatt, a többi csapat is láthatta, mire vagyok képes. Azt hiszem, mindenki ismeri a képességeimet.”

 

 

A negyedik helyezése ellenére láthatóan szomorú Massáról Alonso is szólt egy jó szót a sajtótájékoztatón, hiszen a brazil pontjai szintén kellettek ahhoz, hogy a konstruktőr-vb-ben a Ferrari visszaelőzze a Mercedest.

 

 

„Ha engem kérdeznek, igyekszem elfogulatlan maradni, de nem is az én döntésem. A Ferrariért tett szolgálatai miatt Felipét szeretném” – mondta a spanyol.

 

 

A harmadik helyről induló, ötödikként célba érő Nico Hülkenberg is pályázik a ferraris állásra.

 

 

„Hogyan is tagadhatnám, hogy érdekelne a Ferrari ülése? Ez egyértelmű, de nem tudom, hogy megtörténhet-e. Idővel kiderül – mondta Hülkenberg. – Azt hiszem, mindent kihoztunk a hétvégéből. Szombaton és vasárnap is hatalmas napunk volt, csak a Red Bull és a Ferrari autói végeztek előttünk. Nehéz volt Rosberget magam mögött tartani, nem hagyott békén. Remélem, lendületet ad az eredmény.”

 

 

Lewis Hamilton a 11. helyről rajtolva kilencedikként ért célba, méghozzá úgy, hogy tönkrement a rádiója, így nem tudott kommunikálni a csapatával. Az angol csalódott az elrontott időmérő miatt, és elfogadta, hogy az idén már nem lehet világbajnok.

 

 

„Nagyon nehéz hétvégém volt, csak kilencedik lettem, pedig sokkal előrébb kellett volna célba érnem. Csalódott vagyok önmagam miatt, hiszen én szúrtam el az időmérőt, és esélyem sem volt feljebb kapaszkodni. Ez amolyan katasztrofális hétvége volt – mondta Hamilton, aki arról is beszélt, milyen volt rádió nélkül végigmenni a versenyen. – Mintha vakon vezettem volna. Nem tudtam, mikor álljak ki kereket cserélni, mikor nyomhatom a gázt, és mi történik a versenyen. Borzasztó érzés, amikor mindent kiadsz magadból, és csak két helyezést nyersz a rajthelyedhez képest. Mondnom sem kell, a vb-álmaink szertefoszlottak”

 

 

Az eső fél órával a rajt előtt még esett Monzában, és két órával a leintést követően visszatért. Sokan örültek volna más időzítésnek…

 

 

Jenson Button (10.): – A rajtnál lecsúsztam a kuplungról, ezért sok pozíciót veszítettem, ennek ellenére jó volt a verseny első etapja azt leszámítva, hogy beragadtam Ricciardo mögé. Nem igazán találtuk el a megfelelő váltó áttételeket, ezért a futam vége felé nem nőtt a kocsi sebessége a kanyarokban. Emiatt könnyedén meg tudtak előzni, mi viszont nem tudtuk az előttünk lévőket lehagyni.

 


Kimi Räikkönen (11.): – Az első körben történt koccanás miatt nem tervezett boxkiállásom volt, aztán át kellett verekednem magam a mezőnyön. Az autó szombathoz képest meglepően jó volt, de az ilyen rajt után ennél sokkal többet nem lehet tenni.

 

 

Paul di Resta (feladta): – Ez is feledhető hétvégére sikeredett, kezdve a szombati fékproblémával és a mai korai kieséssel. Egyszerűen utolértem a többieket a második sikán előtt, mind a két első kerekem leblokkolt, és végül nekimentem Grosjeannak, sajnos már túl késő volt, nem tudtam elkerülni az ütközést.

 

(Di Restát a sportfelügyelők megrovásban részesítették a verseny után a Grosjean-baleset miatt.)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 226

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

Futam GYors Kör:

  1. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1:25.849  

  2. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:26.500

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:26.690

  4. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:26.716   

  5. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:26.797   

  6. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:26.948  

  7. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:26.981

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:27.043   

  9. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:27.092  

10. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:27.095

11. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:27.166

12. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:27.190

13. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:27.294

14. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:27.418

15. Sergio Pérez                McLaren-Mercedesz       (P)      1:27.607

16. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:27.830 

17. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:28.620           

18. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:28.663

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:29.491

20. Jules Bianchi                Marussia-Cosworth        (P)      1:29.595

21. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:29.710

22. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      -----------        

 

 

Előzmény: Törölt nick (225)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 225

12 futam Olasz-Nagydij Monza 

Verseny Végeredmény 53kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó18:33.352

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó18:38.819

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó18:39.702

  4. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1ó18:42.713

  5. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1ó18:43.707

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1ó18:44.351

  7. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó19:05.681

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó19:06.482

  9. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1ó19:06.879

10. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó19:11.679

11. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1ó19:12.047

12. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1ó19:13.117

13. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1ó19:14.232

14. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1ó19:22.437

15. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1ó19:30.179

-----------------------------------------------------------------------------------------

16. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)       52kör

17. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      52

18. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      52

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)     52

 

Feladták:

 

20. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      52 megtett kör

21. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     14

22. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)       0

 

Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 224

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

 

 

Verseny Végeredmény 53kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó18:33.352

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó18:38.819

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó18:39.702

  4. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1ó18:42.713

  5. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1ó18:43.707

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1ó18:44.351

  7. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó19:05.681

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó19:06.482

  9. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1ó19:06.879

10. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó19:11.679

11. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1ó19:12.047

12. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1ó19:13.117

13. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1ó19:14.232

14. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1ó19:22.437

15. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1ó19:30.179

-----------------------------------------------------------------------------------------

16. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)       52kör

17. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      52

18. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      52

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)     52

 

Feladták:20. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      52 megtett kör

21. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     14

22. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)       0

 

Előzmény: Törölt nick (215)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 223

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

Időmérőedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:23.755

  2. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:23.968

  3. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:24.065 

  4. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:24.132

  5. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:24.142 

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:24.192

  7. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:24.209

  8. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:24.502  

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:24.515

10. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:28.050

------------------------------------------------------------------------------------

11. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:24.610 

12. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1:24.803

13. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:24.848 

14. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:25.011  

15. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:25.077

16. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:25.226

-------------------------------------------------------------------------------------  

17. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:24.932*

18. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:25.291  

19. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:26.406

20. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:26.563  

21. Jules Bianchi                Marussia-Cosworth        (P)      1:27.085         

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:27.480

 

SUTILT MEGBÜNTETTÉK

Adrian Sutilt három rajthellyel hátrébb sorolják az Olasz Nagydíj rajtrácsán, mert feltartotta Lewis Hamiltont a szombat délutáni időmérő második szakaszában, és az angol nem jutott tovább. Sutil így a 14. helyett a 17. rajtkockából indul a vasárnap 14 órakor kezdődő 53 körös futamon.

17. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:24.932  *

14.helyen volt az időmérőedzésen

Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.18 0 0 222

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

3. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:24.360            18 kör

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:24.643            13

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:24.677            22

  4. Lewis Hamilton            Mercedesz                      (P)      1:24.712            17

  5. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:24.864            19

  6. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:24.865            19

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:24.995            14

  8. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:25.103            15

  9. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:25.116            20

10. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:25.120            18

11. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:25.136            16

12. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:25.273            21

13. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:25.324            22

14. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:25.499            17

15. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:25.660            21

16. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:25.702            19

17. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:26.120            11

18. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:26.607             21

19. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:27.172            20

20. Jules Bianchi                Marussia-Cosworth        (P)      1:27.605            18

21. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:27.665             18

22. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:27.822              5

Előzmény: Törölt nick (221)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 221

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

2. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:24.453            39 kör

  2. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:25.076            39

  3. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:25.116            36

  4. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:25.116            40

  5. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:25.330            38

  6. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:25.340            39

  7. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:25.367            42

  8. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:25.519            29

  9. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:25.532            42

10. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:25.627            39

11. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:25.830            40

12. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:25.888            40

13. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:26.028            37

14. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:26.138            36

15. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:26.224            32

16. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:26.385            43

17. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:26.599            39

18. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:27.198            44

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:27.548             30

20. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:27.696             37

21. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:27.771            38

22. Jules Bianchi                Marussia-Cosworth        (P)      1:28.057            32

Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 220

12 futam Olasz-Nagydij Monza

 

1. szabadedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:25.565            24 kör

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:25.600            25

  3. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:25.704            25

  4. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:25.753            26

  5. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:25.941            22

  6. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:26.007            24

  7. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:26.035            23

  8. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:26.103            27

  9. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:26.149            21

10. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:26.155            25

11. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:26.194            25

12. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:26.295            23

13. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:26.387            21

14. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:26.449            16

15. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:26.594            13

16. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:26.802            21

17. James Calado              Force India-Mercedesz   (P)      1:27.041            24

18. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:27.224            16

19. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)      1:27.818            24

20. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:27.869            20

21. Heikki Kovalainen        Caterham-Renault          (P)     1:28.192             21

22. Rodolfo Gonzelez        Marussia-Cosworth         (P)     1:29.526            26

Előzmény: Törölt nick (209)
Smackdown Creative Commons License 2013.09.06 0 0 219

21 futamból áll a 2014-es versenynaptár tervezete

 

 

Bernie Ecclestone elküldte a Formula–1-es csapatoknak a 2014-es versenynaptár tervezetét, amelyben 21 futam szerepel, azaz a sportág vezetője átlépte a szereplők által többször is maximumnak nevezett húszas határt. Az Osztrák és a Mexikói Nagydíj visszatér, az Orosz GP bemutatkozik, míg a New Jersey-i verseny nem szerepel a tervezetben.

 

 

Az Osztrák Nagydíjnak otthont adó zeltwegi (vagy spielbergi) Red Bull Ring (korábban A1 Ring) már átesett a Nemzetközi Automobil-szövetség ilyenkor szokásos ellenőrzésén, és megfelelt, de Szocsinak és Mexikóvárosnak még vizsgáznia kell. A dél-koreai pálya tulajdonosainak még nincs új megállapodásuk Ecclestone-nal és a Formula One Managementtel, erre mindenképpen szükség lesz ahhoz, hogy ellátogasson a mezőny az őszről tavaszra előrehozott távol-keleti viadalra.

 

 

A 21 futamból nyolc lesz Európában, köztük a Magyar GP is, amely maradt a július végi időpontjában, egy héttel a németországi verseny után.

 

 

A csapatok azért akarták 20-nál megvonni a korlátot, mert kímélni akarták a személyzetet, és el kívánták kerülni, hogy két, versenyre utazó csoportot is létre kelljen hozniuk. A versenynaptár az FIA motorsport-világtanácsának szeptember végi horvátországi ülésén válhat hivatalossá.

 

 

A 2014-ES FORMULA–1-ES IDÉNY TERVEZETT VERSENYNAPTÁRA

 

  1. Március 16.: Ausztrál Nagydíj (Melbourne)

 

  2. Március 23.: Malajziai Nagydíj (Sepang)

 

  3. Április 6.: Kínai Nagydíj (Sanghaj)

 

  4. Április 13.: Dél-koreai Nagydíj (Jongnam)**

 

  5. Április 27.: Bahreini Nagydíj (Szahír)

 

  6. Május 11.: Spanyol Nagydíj (Barcelona)

 

  7. Május 25.: Monacói Nagydíj (Monte-Carlo)

 

  8. Június 8.: Kanadai Nagydíj (Montreal)

 

  9. Június 22.: Osztrák Nagydíj (Zeltweg)

 

10. Július 6.: Brit Nagydíj (Silverstone)

 

11. Július 20.: Német Nagydíj (Hockenheim)

12. Július 27.: MAGYAR NAGYDÍJ (Hungaroring)

 

13. Augusztus 24.: Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps)

 

14. Szeptember 7.: Olasz Nagydíj (Monza)

 

15. Szeptember 21.: Szingapúri Nagydíj (Marina Bay)

 

16. Október 5.: Japán Nagydíj (Szuzuka)

 

17. 19.: Orosz Nagydíj (Szocsi)*

 

18. Október 26.: Abu-dzabi Nagydíj (Jasz Marina)

 

19. November 9.: Mexikói Nagydíj (Mexikóváros)*

 

20. November 16.: Amerikai Nagydíj (Austin)

 

21. November 30.: Brazil Nagydíj (Interlagos)
A jelölt verseny megrendezéséhez a pálya jóváhagyása* vagy a FOM-mal való megállapodás** szükséges

 

 

Räikkönen: A Lotusnál tudják, mire van szükségem

 

Daniel Ricciardo Red Bullhoz szerződésének bejelentése után az Olasz Nagydíj helyszínén Kimi Räikkönen és Fernando Alonso is arra utalt, hogy marad jelenlegi csapatánál 2014-ben. A finn feltételeket szab a Lotus számára, azaz szeretné, ha rendeződne a csapat jövője, míg a spanyol újabb hűségesküt tett a Ferrarinak: onnan szeretne visszavonulni, és még az sem kizárható, hogy meghosszabbítja 2016 végéig szóló szerződését.

 

 

A hét végén az Olasz Nagydíjjal folytatódik a Formula–1-es vb-sorozat. Sebastian Vettel a Belgiumban aratott győzelmével újabb lépést tett negyedik világbajnoki címe felé, és meggyőző fölénye után a riválisok nagy része úgy utazott el Monzába, hogy ha itt, a Red Bullnak elméletileg legkevésbé kedvező pályán is nő a német előnye, bedobják a törülközőt.

 

 

Nem csoda, hogy a fő beszédtémát csütörtökön a pilótapiac eseményei szolgáltatták. Bár a Belga Nagydíj előtt még úgy tűnt, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke tartja a kezében a piac kulcsát, Daniel Ricciardo szerződtetése nem indít el olyan folyamatot, mint amilyen Kimi Räikkönen vagy esetleg Fernando Alonso aláírása esetén létrejött volna. A Toro Rosso a Red Bull akadémiájáról, újonc versenyzővel fogja pótolni az ausztrált, míg a többiek maguk alakítják a sorsukat.

 

 

Kimi Räikkönen például elmondta Monzában, hogy szívesen marad a Lotusnál, ha a csapat garantálni tudja, hogy továbbra is képviseli a mostani szintet, és nem csökkentik a költségvetést.

 

 

 

„A csapat vezetői pontosan tudják az okait annak, miért nem írtuk még alá a szerződést. Amíg ezeket nem oldják meg, nincs miről tárgyalnunk. Nagyon egyszerű a helyzet, tudják, hogy állunk – mondta Räikkönen, akit nem lepett meg, hogy a Red Bull végül Daniel Ricciardót választotta. – Nem hiszem, hogy elrontottunk volna valamit a tárgyalások során. A Red Bull valószínűleg őt akarta, de ezt csak a csapat mondhatja meg, kérdezzék tőle. Nem először maradok le egy szerződésről, nem szomorkodom. Van, hogy tárgyaltok, de nem jön össze."

 

 

A finn elmondta, hogy bár az elmúlt napokban elcsendesedtek az őt a Ferrarival összeboronáló hangok, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy visszatér Maranellóba. Ám számára továbbra is az a legfontosabb, hogy ne legyenek kötöttségei, hanem élvezze az életet F1-es pilótaként.

 

 

 

„Fontos, hogy a szerződésemben biztosítsuk, hogy jól érezzem magam, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Nem látom értelmét annak, hogy olyan dolgot tegyek, amit nem élvezek" – mondta Räikkönen.

 

 

 

Fernando Alonso kizárta, hogy elhagyja a Ferrarit, és újra azt mondta, amit már a Scuderiához szerződésekor, valamint megállapodása 2016 végéig hosszabbításakor: a maranellóiaktól akar visszavonulni.

 

 

„Nagyon sok pletykát hallottam az elmúlt hetekben a Red Bullról és arról, hogy kihagyok egy évet. Ám van még három és fél év a szerződésemből, amit ki akarok tölteni, és az sem lehetetlen, hogy meghosszabbítjuk, mert a világ legjobb csapatától, a Ferraritól akarok visszavonulni – mondta Alonso. – Jelenleg nem vagyunk képesek olyan eredmények elérésére, mint ami a Ferrarihoz méltó, de keményen dolgozunk, hogy ez a helyzet megváltozzon."

 

 

 

A Ricciardo-szerződést igyekezett a legjobb szemszögből megközelíteni: „Spanyolország számára nem is lehetne jobb hír, mint Daniel előléptetése, hiszen így a Toro Rossónál megüresedő helyre jó eséllyel pályázik a kis Carlos Sainz."

 

 

 

Mark Webber is örült honfitársa sikerének, úgy érzi, jó kezekbe kerül a Red Bull kormánya 2014-ben.

 

 

 

„Dan megérdemli a lehetőséget. Már azzal is bizonyított, hogy a junior kategóriákban helyt állt, ami nagyon nehéz az Ausztráliából Európába érkezőknek. David Coultharddal kezdtem a Red Bullnál, de jövőre már két olyan pilóta versenyez, aki a Red Bull akadémiáját járta ki, és erről szól az egész" – mondta Webber.

 

 

Button legalább 2015-ig maradna a McLarennél

 

„Érzelmi okok miatt” legalább 2015-ig szeretne a McLaren Formula–1-es csapatnál maradni Jenson Button. A 33 esztendős pilótának jelenleg nincs szerződése a 2014-es idényre, de csapata már jelezte, hogy folytatná vele a közös munkát.

 

 

A 2009-ben világbajnok brit pilóta elmondta: a Honda a következő szezon után tér vissza motorszállítóként a McLarenhez, és ő nagyon szeretne ismét a japán gyártóval együtt dolgozni.

 

 

A jelenleg zajló világbajnoki sorozatban 11 futam után a kilencedik helyen álló versenyző 2003 és 2008 között már ült Honda motorral meghajtott autóban, és soha nem titkolta a japánok iránti rajongását: ha teheti, Tokióban él, barátnője japán és japán nyelvű tetoválása is van.

 

 

„A mostani csapatomnál akarok maradni 2015-ben is. Úgy hiszem, az fontos év lesz” – jegyezte meg Button.

 

 

A McLaren jövőre még Mercedes-motorral fut, a Honda majd 2015-től lesz a szállítója.

 

 

A Honda után a BMW motorjai is visszatérhetnek

 

 

A Honda után a BMW is visszatérhet a Formula–1-be. A pitpass.com internetes szaklapnak Bernie Ecclestone beszélt a bajor autógyár motorszállítási szándékáról.

 

 

„Meglepődnék, ha nem látnánk viszont hamarosan a BMW-t – idézi Ecclestone-t az oldal. – Szerintem vissza fognak jönni. Amikor legutóbb a sportban szerepeltek, nem költöttek olyan sokat, gazdaságilag helyes döntés lenne tőlük, ha újra beszállnának."

 

 

A BMW, amely az 1980-as évek elején az egyik legerősebb turbómotort építette, és világbajnoki címet is nyert a Brabham szállítójaként, a turbómotorok visszatérése miatt vette fontolóra, hogy újra beszálljon. A müncheniek új arculatfejlesztő igazgatója, Steven Althaus ezelőtt az Allianznál volt hasonló pozícióban, és az ő révén lett a biztosítótársaság az F1 egyik legfontosabb partnere.

 

 

A Honda 2015-ben a McLaren beszállítójaként tér vissza, a BMW a Pitpass szerint 2016-ban követheti.

 

 

Vettel az összes feszültséget kiirtja az F1-ből - sajtóvisszhang

 

 

Többek között könnyednek, sétagaloppnak és fölényesnek nevezte a nemzetközi sajtó Sebastian Vettel, a Red Bull világbajnoki címvédő és a pontversenyben éllovas német pilótája sikerét a vasárnapi Formula–1-es Belga Nagydíj másnapján. A spanyolok és az olaszok kiemelik: Fernando Alonso és a Ferrari ismét reménykedhet.

 

 

NÉMETORSZÁG
Abendzeitung:
Sebastian Vettel rakétaként nyert Belgiumban. Őrület és unalom.
Berliner Morgenpost: Magányosan a csúcson. A világbajnok Vettel könnyedén győzött a Belga Nagydíjon, és tovább növelte az előnyét összetettben.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Mintha csak egy könnyű séta lett volna. A győzelemig vezető úton a világbajnoki címre esélyes pilóták közül csak a címvédő Vettel volt az, aki élvezhette a Belga Nagydíjat. Lewis Hamilton nem sokáig tudta feltartani, azután pedig senki sem volt a nyomában. Ki tudja megállítani a világbajnokot?
Stuttgarter Nachrichten: Vettel ünnepelhetett a sétagalopp után.
Stuttgarter Zeitung: A nagy Vettel-show az Ardennekben.
Die Welt: Vettel megmutatta igazi erejét.

 


SPANYOLORSZÁG
El País:
Vettel a dicsfényben. Fernando Alonso jutalma a felzárkózásáért a második hely volt, amellyel egy kicsit megnyugtatta a Ferrari csapat tagjait.
El Mundo: Vettel fölényéről szólt a verseny az elejétől a végéig. Alonso a felzárkózásával új reményt adott, de a német ellen semmi esélye nem volt.
Marca: Alonsónak ez volt a legjobb futama Spában, és a Ferrari is sokat javult, azt azonban meg kell jegyezni, hogy Vettel változatlanul vezeti a pontversenyt.
As: Vettel, Alonso és Hamilton a mezőny három legjobb pilótája. Olyan eposzt írnak a Formula–1 történetében, amely örökre emlékezetes marad.

 

 

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
Vettel fölénye ijesztő. A német címvédő a rajttól a célig dominált, s változatlanul az élen áll összetettben. De micsoda show volt ez Alonsótól.
Tuttosport: A Vörösök újra felálltak, Vettel azonban továbbra is szökésben van. Ha a Ferrari júniusban és júliusban is olyan versenyképes lett volna, mint tegnap Belgiumban, akkor Vettelnek és a Red Bullnak most nem lenne ekkora előnye a pontversenyben.
Corriere dello Sport: Alonso-show. A kilencedik helyről a másodikra egy ragyogó rajttal és egy feltámadt Ferrarival.

 


FRANCIAORSZÁG
Libération:
Feszültségmentes futam, amely nagyon unalmas volt, és a leendő négyszeres világbajnok Vettel újabb győzelmével zárult.
L’Équipe: Vettel lassacskán az összes feszültséget kiirtja a Formula–1-ből. A szezon még nem tart túl sok ideje, de ha egy pilóta képességei és autója ennyire harmonizálnak egymással, akkor nagyon nehéz őt utolérni.

 


BELGIUM
Le Soir:
Vettel lerohanta a mezőnyt Spában, s tovább halad a címvédéshez vezető úton. A német könnyedén kerekedett felül Alonsón és Hamiltonon.

 

 

SVÁJC
Berner Zeitung:
Vettel kimagasló teljesítménnyel nyert Spában.
Blick: Vettelt nem lehetett megállítani Spában.
Neue Zürcher Zeitung: Győzelem, bajnokhoz méltó könnyedséggel. Ki lesz a címvédő Vettel valódi kihívója?
Tagesanzeiger: Mint egy nyíl. Vettel még saját magát is meglepte Spában, élvezte a versenyzést, és idénybeli ötödik győzelmét aratta.

 

vjv2 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 218

A McLaren szívesen szerződtetné Räikkönent

 

 

A McLaren-istállónál szívesen látnák Kimi Räikkönent, aki Martin Whitmarsh meggyőződése szerint el akarja hagyni a Lotust. Nem véletlenül késik Jenson Button szerződéshosszabbításának aláírása?

 

 

Kimi Räikkönent szóba hozták már a Mark Webber utódját kereső Red Bull-lal és a Felipe Massától az idény végén talán tényleg megváló Ferrarival is, de a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy valószínűleg a Lotusnál marad. Erre jött Martin Whitmarsh, aki a Formula–1 hivatalos honlapjának adott interjúban azt mondta, szívesen szerződtetné a finnt, aki 2002 és 2006 között már versenyzett a wokingiaknál.

 

 

„Valóban a terveink között szerepelt, hogy szerződtessük, tavaly tárgyaltunk is vele, de végül úgy alakult, hogy nem került hozzánk – mondta Whitmarsh a formula1.com-nak. – Az idén még nem tárgyaltunk, de előfordulhat, hogy megkeressük. Biztos vagyok benne, hogy Kimi távozni akar a Lotustól, bár a legutóbbi jelek arra utalnak, hogy ez nem fog sikerülni neki. Én mindenesetre nyitott vagyok, mindig is nagy rajongója voltam. Még nem kerestük meg egymást, de meglátjuk, mi történik a pilótapiacon.”

 

 

 

Whitmarsh elmondta, Buttonnal és Sergio Pérezzel is elégedett, szívesen megtartaná őket a következő szezonra. Csakhogy Button a Belga Nagydíj alatt jelezte, hogy még nem hosszabbították meg a szerződését, pedig már rég itt lenne az ideje. A 2009-es világbajnok azt mondta, szívesen maradna, de a Ferrariról is lelkesen beszélt – mivel Pérezt a mexikói szponzorok és a Mexikói Nagydíj esetleges érkezése miatt mindenképpen megtartanák, Whitmarsh nyilatkozata után még az is előfordulhat, hogy Button az olaszokhoz szerződik.

 

 

Ma lenne 66 éves a sportág első igazi sztárja

 

 

Ma lenne 66 éves a Formula-1 egyik legendás alakja, James Hunt, akiről a közelmúltban film készült, amely „Hajsza a győzelemért” címmel szeptember 12-től lesz látható a hazai mozikban.

 

 

A történet az 1976-os F1-es világbajnokság alatt játszódik. A híres és kicsapongásairól is ismert, igazi rocksztár és playboy erényeket felcsillantó brit versenyző, James Hunt életét, valamint a végtelen precíz és fegyelmezett osztrák Niki Laudával vívott nagy küzdelmét mutatja be. Ők ketten igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért. Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi  véghez: alig hat héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet…

 

 

A film rendezője rengeteget járt az F1-es futamokra, szakértőkkel konzultált, hogy minél hitelesebben adja vissza az 1976-ban történteket. A kétszeres Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme, Frost/Nixon) ismét összeállt a kétszeres Oscar-jelölt Peter Morgan forgatókönyvíróval (Frost/Nixon, A királynő), hogy James Hunt és Niki Lauda felejthetetlen versengését megmutassa az egész világnak. James Huntot Chris Hemsworth, Niki Laudát pedig Daniel Brühl kelti életre ebben a veszélyes, látványos, magas sebességen dübörgő izgalmas filmben, ami nem csak Formula-1 szerelmeseinek kötelező darab!

 

 

Ricciardo váltja Webbert a Red Bullnál - hivatalos

 

 

A Red Bull Racing Formula–1-es istálló hivatalosan is megerősítette: Mark Webber helyére Daniel Ricciardo ül a 2014-es szezontól.

 

 

A Red Bull saját csatornáján, a Servus Tv-n jelentette be a hírt. Ricciardo 2008-ban került be a Red Bull programjába, 2010-ben lett a Red Bull-partnercsapat Toro Rosso tesztpilótája, 2011-ben be is mutatkozott a Formula–1-ben a Hispania színeiben. 2012-től a Toro Rossóban versenyez a 24 éves ausztrál pilóta, aki eddig 42 nagydíjon indult, 22 pontot szerzett.

 

 

A 36 éves Webber korábban bejelentette, hogy a szezon végén befejezi Formula–1-es pályafutását, és a továbbiakban a Porsche sportautóprogramjában vesz részt. 

 

 

Vettel kiesése jelentené Alonso utolsó esélyét

 

Fernando Alonso úgy véli, ismét harcba szállhat a világbajnoki címért, de ehhez szerencsére is szüksége lesz, vagyis inkább Sebastian Vettel balszerencséjére. A spanyol sorozatos futamgyőzelmei mellé azt kívánja, hogy német riválisa nullázzon – akár lökjék ki a rajtnál.

 

 

Úgy tűnik, a Ferrari Belga Nagydíjon mutatott feltámadásával Fernando Alonso harci kedve is megjött, és az idényből hátralévő nyolc futamnak kettőzött erőbedobással vág neki.

 

 

A spanyol mindazonáltal tudja, 46 pontos hátrányával már az sem elég, ha az olaszok ezután „csupán” gyorsabb autóval állnak elő a Red Bullénál, mindenképp szükség van Sebastian Vettel pechjére is, ezért elismerte, nem bánkódna, ha riválisát kipöckölné valaki az egyik rajtnál.

 

 

„A tavalyi szezon a legkézenfekvőbb példa rá, milyen gyorsan változhatnak a dolgok. Negyvenegy pontos előnnyel távoztam Monzából, két-három versennyel a vége előtt mégis Vettel vezetett tizenöt ponttal – idézte Alonso egyik futam utáni nyilatkozatát a TotalRace. – Nekem most az kell, hogy három-négy futamot nyerjek meg sorozatban, ő pedig technikai hiba miatt essen ki vagy lökjék ki valamelyik rajtnál úgy, ahogy tavaly engem. Ha ez akkor velem megtörtént, miért ne történhetne meg vele is?”

 

 

Ehhez ugyanakkor tényleg mindenképp az kellene, hogy a Ferrari legalább olyan stílusban domináljon a távol-keleti futamokon, ahogy a Red Bull tavaly, márpedig a bajnokok spái tempója egyáltalán nem arra utal, hogy hirtelen visszaesnének az ősszel. Tavaly egyébként mindkét bajnoki rivális önhibáján kívül esett ki kétszer-kétszer (Alonsót kilökték Belgiumban és Japánban, Vettel pedig motorhibát szenvedett Monzában és Valenciában), így maradt három pont kettejük között a végelszámolásnál.

 

 

Eddig idén is egy-egy kiesést számlál a spanyol és a német, Vettel előnye azonban akkora, hogy Alonsónak tényleg mindenképp szüksége lenne ellenfele nullázására. Monza és Szingapúr után mindenesetre okosabbak leszünk az erősorrenddel kapcsolatban, de ha ezeken a helyszíneken a Ferrari nem lesz gyorsabb a Red Bullnál, valószínűleg ez a hajó (is) elúszik Alonsónak.

 

 

A 46 pont még úgy is ledolgozható, ha minden hátralévő versenyen a spanyol és Vettel ér be az első, illetve a második helyen, vagyis most a Ferrarin a sor, hogy bizonyítsa, igenis képes felnőni a Red Bull szintjére.

 

 

ÚJABB UTALÁS A FERRARI GYENGÉLKEDÉSÉRE

Fernando Alonso a Magyar Nagydíj után (arra a kérdésre válaszolva, hogy mit kíván születésnapjára) azt mondta, egy másik versenyautót szeretne. Ebből nyilvános szóváltás jött létre a pilóta és a Ferrari vezetősége között. Belgiumba úgy érkezett Alonso, hogy tisztázták a félreértést, de a vasárnapi futam után újabb aranyköpéssel állt elő. Amikor a spanyol újságírók arról kérdezték, zavarja-e, hogy még nem nyert futamot Spában, így válaszolt:

 

 

„Nem érdekel. Nyertem itt futamot Formula–3000-ben, ahol mindegyik autó ugyanolyan.”

 

 

Együtt mozizott Lauda, Jackie Stewart, Ecclestone és Berger

 

 

Londonban megtartották a magyar mozikban jövő héttől „Hajsza a győzelemért” (Rush) címmel vetített film világpremierjét. A színészek és stábtagok mellett a jeles eseményre elfogadta a szervezők meghívóját a film egyik „főszereplője”, Niki Lauda, valamint a Formula-1 több klasszikus alakja, David Coulthard, Gerhard Berger, Jackie Stewart, Bernie Ecclestone, míg Jenson Button egy F1-es autóval érkezett meg a helyszínre.

 

 

A történet az 1976-os F1-es világbajnokság alatt játszódik. A híres és kicsapongásairól is ismert, igazi rocksztár és playboy erényeket felcsillantó brit versenyző, James Hunt életét, valamint a végtelen precíz és fegyelmezett osztrák Niki Laudával vívott nagy küzdelmét mutatja be. Nem csak Formula-1 szerelmeseinek kötelező darab!

 

 

 

vjv2 Creative Commons License 2013.09.06 0 0 217

Räikkönen kiesését egy sisakfólia okozta

 

 

Kimi Räikkönen a 2009-es Német GP óta először nem tudott befejezni Formula–1-es futamot, így négy versenyre attól, hogy megdöntse Nick Heidfeld 41 nagydíjas rekordját, megszakadt jó sorozata. Ami ennél is bosszantóbb lehet számára, nullázásával a másodikról visszaesett a negyedik helyre a pilóták pontversenyében, ráadásul az egészet egy apró műanyagfólia okozta. Pastor Maldonado és Sergio Pérez a büntetésén rágódhat, a venezuelai Sutilt, versenymérnöke a rádiókapcsolat hiányát okolta, míg a McLaren csapat vezetője, Martin Whitmarsh a Pérezre pikkelő idősebb pilótákra mutogat.

 

 

Kimi Räikkönen fékprobléma miatt kényszerült feladni a Belga Nagydíjat 25 megtett kör után, aminek köszönhetően megszakadt 27 verseny óta tartó pontszerző sorozata. Ám ez a kiesés sem volt hétköznapi, a Lotus tájékoztatása szerint ugyanis egy kósza plexivédő fólia – amelyet a pilóták menet közben szoktak a sisakjukról letépni és eldobni – szorult a bal első fék hűtőcsatornájába, ami blokkolta a féktárcsa hűtését.

 

 

A Lotus vizsgálata szerint semmiképpen sem tervezési problémáról van szó, ugyanis mivel az E21-es fékei eleve nagyon magas kőmérsékleten üzemeltek, a beszoruló, majd a kerékcserénél eltávolított műanyagdarabka által okozott anomália elegendő volt ahhoz, hogy túlmelegítse a féktárcsát, és ezzel tönkretegye a finn versenyét.

 

 

„Két lehetőség van a fékhűtésre ezen a pályán – taglalta Eric Boullier csapatfőnök – az egyik szinte túl hideg lett volna, míg a másik a tartomány felső határán volt. Ha mindkét féktárcsával gond lett volna, hűtési problémára gyanakodhatnánk, de csak az egyik mondta fel a szolgálatot.”

 

 

A peches finnél sokkal látványosabban esett ki Paul Resta, miután a rajt/célegyenes előtti kanyarkombinációban Pastor Maldonado a Force India mindkét autóját eltalálta, amiért tíz másodperces Stop/Go büntetést kapott, noha a venezuelai ragaszkodik hozzá, hogy nem ő, hanem Adrian Sutil okozta a balesetet.

 

 

„Adrian nekem jött – magyarázta a bizonyítványt Maldonado – Miután Gutierrez kifelé terelt, próbáltam visszatérni a megfelelő ívre, ő pedig egy nagyon agresszív manőverrel került az utamba, és hozzáért az első szárnyamhoz. Az autóm fölemelkedett, nem tudtam kormányozni – elég erős volt az ütközés. A szárny egy része a kocsi alá került, az elülső kerekek pedig nem tapadtak. Sutil okozta a balesetet, és én kaptam a büntetést, ez a helyzet. Nem uraltam az autót, amikor ütköztem [Di Restával], így nem fair a döntés. Csalódott vagyok, nem csak a saját, hanem Di Resta versenye miatt is.”

 

 

A Williams vezető versenymérnöke, Xevi Pujolar úgy véli, hogy a rádiókapcsolat hiánya – mely több istállónak is gondot okozott a hétvége során – vastagon hozzájárult az incidens létrejöttéhez, mivel nem tudták figyelmeztetni pilótájukat:

 

 

„Pastor szerencsétlen helyzetbe került – nyilatkozta Pujolar – Már azelőtt be akartuk hozni, hogy forgalomba került volna, de mivel a rádió nem működött, csak táblával tudtunk jelezni neki. Gondoltam rá, hogy zűrös lehet a helyzet, de ha látod is előre a problémát, rádió nélkül nem tudsz mit tenni.”

 

 

Sergio Pérezt szintén megbüntették, miután egy agresszív előzési manőver során leszorította az aszfaltról Romain Grosjeant (gyakorlatilag elterelte Malmedy helyett Ambleve felé...), de Martin Whitmarsh szerint túl szigorú volt a döntés, aminek a fő oka az, hogy az idősebb pilóták az eligazításokon többször is bűnbaknak kiáltották ki a mexikóit.

 

 

„Az a helyzet, hogy egy fiatal, ambiciózus pilóta jelent meg – kezdte Whitmarsh –, az idősebbek pedig összefogtak ellene, és jelenetet rendeznek a verseny előtti eligazításokon. Nem kellene, hogy ez számítson, de mégis számít. Ironikus, hogy a verseny folyamán két, súlyosabb eset is történt, amelyért nem kapott büntetést sem Hülkenberg, sem pedig Vergne.”

 

 

Whitmarsh úgy gondolja, hogy pilótájának a következő versenyeken óvatosabbnak kell lennie hasonló szituációkban, noha továbbra is kemény versenyzést vár tőle:

 

 

„Még ha úgy is hiszed, hogy rendben végzed a dolgodat, ha fókuszban vagy, jobban kell ügyelned.”

 

 

MEXIKÓ VISSZATÉRHET A VERSENYNAPTÁRBA

Korábban is volt már szó arról, hogy a Mexikói Nagydíj 1992 után újra része lehet a Formula–1-es versenynaptárnak, de úgy tűnik, hogy a jövő évi változások – India kiesése, a New Jersey-i futam elhalasztása illetve Korea bizonytalan sorsa –, illetve a Slim család pénze lehetőséget biztosít arra, hogy a sorozat visszatérhessen Mexikóvárosba, a felújítandó Autódromo Hermanos Rodríguez-re. „Az országunk stabil, a gazdaságunk jól teljesít, és vannak pilótáink is, akiknek szurkolhatunk. Kezd összeállni a kép, és a promoterek is remek munkát végeznek" – mondta Carlos Slim Domit, a világ leggazdagabb emberének legidősebb fia, aki többször egyeztetett már Bernie Ecclestone-nal egy lehetséges mexikói futamról.

 

 

Alonso újra hisz benne, hogy világbajnok lehet

 

 

Sebastian Vettel nem számított rá, hogy ennyire simán megnyeri a Belga Nagydíjat, és a Red Bull sebességén kívül az is jólesett neki, hogy a Magyar Nagydíjjal ellentétben nem őt fütyülte ki a közönség a dobogón, hanem az eredményhirdetés megzavarására törekvő aktivistákat. Fernando Alonso szerint a Ferrarin sikerült javítani, így újra esélyesnek érzi magát a vb-címre, míg Lewis Hamiltonnak el kellett ismernie, két csapat autója is gyorsabb volt a Mercedesnél. Kimi Räikkönen kifutott a szerencséből, és 63 pontos hátránnyal a vb-esélyei is szertefoszlottak.

 

 

Sebastian Vettel nyerte meg a Belga Nagydíjat, a Red Bull háromszoros világbajnoka pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire jól alakult a verseny számára. Majd azt is hozzátette, hogy nem igazán tud kiigazodni a belga szurkolók viselkedésén.

 

 

„Fantasztikusan alakult a verseny a rajttól a célig. Nagyon jó volt a taktikánk, ennek köszönhetően tudtuk megelőzni Lewist az első körben. Kicsit tartottunk az esőtől, de nagyon jó volt ez a futam. Kicsit össze vagyunk zavarodva itt, a közönség fütyül és tapsol, és nem tudom, hogy miért” – nyilatkozta Vettel a versenyt követően.

 

 

A füttyszóról kiderült, hogy ezúttal nem Vettelnek szólt, hanem a verseny előtt a lelátó tetejére felmászó Greenpeace-aktivistáknak, akik a futam főszponzora, a Shell sarkvidéki olajkitermelése ellen tüntettek, és az eredményhirdetés alatt a tetőről megpróbáltak kötélen lejutni a dobogóra.

 

 

Vettel ezt követően összeszedettebben is értékelt.

 

 

„Nem számítottunk ilyen sima győzelemre, meglepett, milyen könnyen nyertem. Azt tudtuk, hogy gyorsabbak vagyunk a Mercedesnél, de a többiekről nem volt biztos információnk. Biztos vagyok benne, hogy erősek leszünk, de azt nem jelenthetem ki, hogy én leszek a világbajnok” – mondta Vettel.

 

 

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt mondta, a versenyt az döntötte el Vettel javára, hogy az első kanyart jó ívben vette be, és a kigyorsításával lehetőséget teremtett Lewis Hamilton megelőzésére.

 

 

„Az volt a legfontosabb, ki hogyan veszi be az első kanyart. Sebastian jól gyorsított ki, aztán kihasználta Lewis bizonytalanságát, amit az Eau Rouge-ban mutatott, és ez eldöntötte a versenyt – fogalmazott Horner. – Seb uralta a versenyt, a csapat is jól dolgozott, de még sok van hátra a vébéből. Nagyon fontos volt, hogy a nyári szünet után se essünk szét, odafigyeljünk az első versenyen, mert nehéz lesz a hajrá.”

 

 

A Vettel mögött célba érő Fernando Alonso saját bevallása szerint kicsit unatkozott a Belga Nagydíj nagy részében, mert ő Vettelre, más pedig őrá nem jelentett veszélyt azt követően, hogy feljött a második helyre.

 

 

„Vissza kellett küzdenünk magunkat az élre, mert szombaton nem alakult jól az időmérőnk. Miután a második hely meglett, a verseny kicsit unalmassá vált, mert én nem voltam veszélyes Vettelre, és rám sem volt veszélyes senki. Nagyon motiváltan érkeztünk erre a hétvégére, Monzában pedig szeretnénk mosolyt csalni szurkolóink arcára – nyilatkozta Alonso a dobogón, majd derűsen fogalmazott a sajtótájékoztatón is. – A Red Bull megérdemelten nyert, mert az időmérőn jobb volt. Ám tavaly az ideinél sokkal gyengébb autóval is volt esélyem a vébé megnyerésére, az idén viszont megvan az autóm a sikerhez, megint hiszek benne.”

 

 

„Az időmérésen még javítanunk kell. Én megteszem, amit tudok, az eddigi tizenegy időmérőből nyolcszor jobb voltam a csapattársamnál, és most is hat tizeddel megvertem. Egy körön erre képes a kocsi, szerencsére a versenyek összetettebbek, ott olyan tényezők is közrejátszanak, amelyeknek köszönhetően előrébb lehet kerülni” – tette hozzá a spanyol.

 

 

Stefano Domenicali csapatfőnök elismerte, hogy hosszú idő után először sikerült érdemi fejlesztésekkel előrelépnie a Scuderiának.

 

 

„Fernando nagyszerűen rajtolt, nagy volt a tömörülés, de remek érzékkel sikerült elkerülnie a koccanást, és attól kezdve egyértelműen látszott, hogy sikerült javítanunk az autón – mondta Domenicali. – Júliusban lemaradtunk a fejlesztések terén, de jól reagáltunk, erősebb autóval érkeztünk ide. Az időmérőn ezt még nem tudtuk megmutatni, a versenyen igen. Monzában tavaly erősek voltunk, az idén is azok lehetünk. A pilótáink tudják, mi a feladatuk, vagy ha mégsem, azt is tudják, hol a kijárat. Én lennék a legboldogabb, ha újra nyernénk.”

 

 

A harmadikként célba érő Lewis Hamilton a versenyt követően nem sok szót pazarolt magára a versenyre, de azt kiemelte, hogy Szingapúrra jelentős előrelépést vár a Mercedestől.

 

 

„Kemény volt a verseny, de a csapat remek munkát végzett, nem panaszkodhatok. A Red Bull és a Ferrari azonban jobb volt nálunk. Úgy jöttem erre a versenyre, hogy az ide hozott újítások nem fognak nagy javulást eredményezni, sőt még Monzában sem lehetünk derűlátóak. Viszont Szingapúrra már jelentős előrelépés várható tőlünk” – nyilatkozta Hamilton szűkszavúan a futam után. 

 

 

Mark Webber már a rajt előtt tudta, hogy vissza fog esni a verseny első körében, mert továbbra sem sikerült megoldani azokat a problémákat a kuplungjával, amelyek már több versenyen hátráltatták.

 

 

„Aggódtunk a verseny előtt, mert nem tudtuk megoldani a rajtrendszeremmel adódott problémákat. Két próbarajtot csináltam, borzasztóak voltak, olyan volt a kuplungom, mint egy traktoré. Nem tudtuk jól beállítani, így visszaestem a rajtnál, és a gumikat meg kellett gyilkolnom, hogy visszajöjjek. Az ilyen rossz helyzetből nincs kiút. A győzelem akkor sem jött volna össze, ha jó a rajtom, de biztosan dobogóra állhattam volna” – mondta a 3. rajthelyről indulva az első kört a 6. helyen záró, ötödikként célba érő Webber a verseny után.

 

 

A pilóta a rajt előtt az ausztrál Channel 10 csatornának elmondta, tudja már, ki lesz az utódja 2014-ben. „Igen, eldöntötték, ki versenyez jövőre a csapatnál. Az ausztrálok örülni fognak a döntésnek” – mondta Webber.

 

 

Kimi Räikkönen fékhiba miatt feladta a versenyt, és ezzel a pontversenyben a második helyről visszacsúszott a 4. pozícióba a pontversenyben. A finn a 2009-es Német Nagydíj óta – a 2010-es és a 2011-es szezon kihagyásával – zsinórban 38 versenyen ért célba, és a legutóbbi 27-en pontot is szerzett, ami F1-es rekord (az előbbi kategóriában hárommal elmaradt Nick Heidfeld csúcsától). Ám a számára legkedvesebb pályán, ahol korábban négyszer is nyert, véget ért a két széria.

 

 

„Egyszer mindenkinek véget ér a szerencsesorozata, ma én voltam a soros. Nem tudom, talán a fék ment tönkre, ezt még ki kell vizsgálni” – mondta a Vetteltől már 63 ponttal elmaradó Räikkönen, aki egyértelműen a bal első fékje meghibásodása miatt adta fel a versenyt.

 

 

Sergio Pérez (11.): – Az első tíz kör remekül alakult, elégedett voltam a kocsi egyensúlyával, és a stratégiánk is jó volt. Aztán jött az áthajtásos büntetés, onnantól kezdve pedig nehézzé vált a pontszerzés. Szerencsétlen eset volt, Romain előtt voltam, és bevettem a kanyart, most már tudom, miért járt a büntetés. Ezek a dolgok nehezen emészthetők, de most hihetetlenül erős a csapatszellem a McLarennél, tovább kell lépnünk.

 

 

Pastor Maldonado (17.): – Jó volt a rajtom, de a második etapban nem tudtam megelőzni az előttem lévő kocsikat. Ezután ütköztem Di Restával az utolsó kanyarban, amit Sutil okozott azzal, hogy nekem jött, és utána nem tudtam irányítani a kocsit. Megpróbáltam fékezni, hogy elkerüljem az ütközést, de már késő volt.

 

 

Paul di Resta (feladta): – A rajtnál kipörögtek a kerekeim, emiatt az első kanyarban már a csak a tizedik voltam, igaz, a kör végére visszaverekedtem magam a hetedik helyre. A második kerékcserét követően Adriannal csatáztam, az utolsó sikán előtt pedig utolértünk néhány kocsit. Pastor elvétette a kanyar csúcsát, ezért megpróbáltam visszavágni, ezzel együtt kikerülni őt. Ezután eldöntötte, hogy megpróbál bemenni a boxba, ami kivitelezhetetlen lett volna a pálya azon pontján, nekem jött, a kocsi hátulja pedig leszakadt. Kér érte, mert egy vagy két pontot begyűjthettem volna ma.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.06 0 0 216

11. futam Belga-Nagydij Spa-Francorchamps

 

Futam GYors Kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:50.756

  2. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:50.823

  3. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:50.967

  4. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:51.383

  5. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:51.397

  6. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:51.582

  7. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1:51.596

  8. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:51.849

  9. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:52.182

10. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:52.226

11. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:52.497

12. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:52.579

13. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:52.688

14. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     1:53.065

15. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:53.110

16. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:53.472

17. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:53.688

18. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:53.995

19. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:54.757

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:54.894

21. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:54.924

22. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)       1:57.330

 

Előzmény: Törölt nick (197)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.26 0 0 215

11. futam Belga-Nagydij Spa-Francorchamps

 

Végeredmény 44kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó23:42.196

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó23:59.065

  3. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1ó24:09.930

  4. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1ó24:12.068

  5. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó24:16.041

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó24:22.990

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1ó24:36.118

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó24:38.042

  9. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1ó24:51.743

10. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó24:55.666

11. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1ó25:04.132

12. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     1ó25:08.936

13. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1ó25:10.454

14. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1ó25:22.632

15. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1ó25:29.652

------------------------------------------------------------------------------------------

16. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      43 kör

17. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      43

18. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      43

------------------------------------------------------------------------------------------

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)     42 kör

 

Feladták:

20. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)     26megtett kör

21. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)     25

22. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)       8

Előzmény: Törölt nick (214)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.26 0 0 214

11. futam Belga-Nagydij Spa-Francorchamps

 

Végeredmény 44kör:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1ó23:42.196

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1ó23:59.065

  3. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      1ó24:09.930

  4. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1ó24:12.068

  5. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1ó24:16.041

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1ó24:22.990

  7. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1ó24:36.118

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1ó24:38.042

  9. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1ó24:51.743

10. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1ó24:55.666

11. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1ó25:04.132

12. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)     1ó25:08.936

13. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1ó25:10.454

14. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1ó25:22.632

15. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1ó25:29.652

------------------------------------------------------------------------------------------

16. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      43 kör

17. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      43

18. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      43

------------------------------------------------------------------------------------------

19. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)     42 körFeladták:

20. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)     26megtett kör

21. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)     25

22. Charles Pic                  Caterham-Renault          (P)       8

Előzmény: Törölt nick (196)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.26 0 0 213

11 futam Belga-Nagydij Spa-Francorshamps

 

 

 

Időmérőedzés:

  1. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)      2:01.012

  2. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      2:01.200

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      2:01.325 

  4. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      2:02.251  

  5. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      2:02.332  

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      2:03.075  

  7. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      2:03.081    

  8. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      2:03.390

  9. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      2:03.482

10. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      2:04.059

-------------------------------------------------------------------------------------

 

11. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:49.088     

12. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:49.103 

13. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:49.304  

14. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:52.036

15. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:52.563

16. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:52.762

------------------------------------------------------------------------------------ 

17. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      2:03.072

18. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      2:03.300 

19. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      2:03.317 

20. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      2:03.432

21. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      2:04.324 

22. Charles Pic                 Caterham-Renault           (P)      2:07.384            

Előzmény: Törölt nick (195)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 212

11 futam Belga-Nagydij Spa-Francorshamps

 

3. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:48.327            16 kör

  2. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:48.432            14

  3. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:48.533            16

  4. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:48.776            15

  5. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:48.788            15

  6. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:48.882            13

  7. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:48.930            18

  8. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:48.967            14

  9. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:48.993            16

10. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:49.008            17

11. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:49.035            15

12. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)     1:49.046             17

13. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:49.122            15

14. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:49.177            15

15. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:49.226            14

16. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:49.417            14

17. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:49.478            19

18. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:50.418            14

19. Charles Pic                 Caterham-Renault           (P)      1:51.416            15

20. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:51.800            18

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:52.221            17

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:53.507            18

Előzmény: Törölt nick (210)
Smackdown Creative Commons License 2013.08.24 0 0 211

Räikkönen: Nem kaptam választ a Red Bulltól

 

 

A Belga Nagydíj pénteki edzései után a Red Bull és a Mercedes pilótái, valamint Fernando Alonso is bizakodva beszélt a hétvége folytatásáról. Kimi Räikkönen nem tartozott közéjük, de őt nem is erről kérdezték. A csütörtöki sajtónapot kihagyó finn megkapta azokat a kérdéseket, amelyeket egy nappal korábban nem kellett végighallgatnia, és elmondta, mi a helyzet a Red Bull-lal, valamint azt, hogy még semmi sem biztos. A Pirelli Sebastian Vettel és Alonso délutáni defektje ellenére nem tart attól, hogy megismétlődik a silverstone-i gumidráma.

 

 

Sebastian Vettel a száraz délutáni edzésen a kemény és a közepesen kemény abroncsokon is a leggyorsabb volt, ha csak az időeredményeket nézzük, a háromszoros világbajnok magabiztosan várhatja a folytatást. Ugyanakkor nyugtalanító lehet Vettel és csapata számára a második edzés közben történt defekt, amelyet még ki kell vizsgálnia a Red Bullnak.

 

 

„Semmit sem csináltam másképpen, mint az előző tíz körben. Nem tudjuk, mi történhetett, hirtelen elvesztettem a kocsi jobb hátulját, meg kell vizsgálnunk az esetet – mondta Vettel a defektről. – Ettől eltekintve nagyon jó napunk volt, minden rendben ment. Hűvösebb van, mint a Hungaroringen volt, ami nem csoda, ennek a pályának szinte már tartozéka a csapadékos idő."

 

 

 

Mark Webber a második helyen zárta a délutáni edzést, a lágyabb gumikon csupán 59 ezreddel maradt el Vetteltől.  Az ausztrál autója a gyors körében teljesen máshogy volt beállítva: a lassabb szakaszokon gyorsabb volt Vettelnél, de az egyenesekben elmaradt tőle – így hiába vert 8 tizedet Vettelre a pálya középső szektorában, az elején elveszített 4-4 tized miatt szinte azonos köridőt futottak.

 

 

„Nagyon nehéz itt megtalálni a megfelelő beállításokat, ezért Sebbel különböző irányba indultunk el. Éjszaka elemezzük a tapasztalatokat, és eldöntjük, melyik a jobb megoldás. Jó volt az autó, de itt-ott még nem tökéletes az egyensúlya" – mondta Webber.

 

 

A Red Bullhoz a Lotusok és a Ferrarik kerültek legközelebb, de az autók mozgása alapján a Mercedest tartják a legveszélyesebbnek a Red Bullokra. Lewis Hamilton és Nico Rosberg a Magyar Nagydíj péntekjén is a középmezőnyben helyezkedett el, azután Lewis Hamilton a versenyt megnyerte a pole-ból indulva. Akkor azt mondták, rájöttek, hogyan lehet felépíteni egy igazán sikeres hétvégét, és ha ez a módszer máshol is beválik, kiderül, lesz-e esélyük a vb-címre.

 

 

„Lesz mit tenni az autóval, hogy tökéletes legyen, de több mint biztató volt a kezdés – mondta Hamilton, aki az első edzést a 15., a másodikat a 12. helyen zárta. – Az autó teljesen másképpen viselkedik, mint a legutóbbi versenyen, hiszen ott a lehető legtöbb leszorító erőre volt szükségünk, és nem megy az egyik pillanatról a másikra az autó tökéletes kiegyensúlyozása. A verseny szempontjából a hosszú menetek a legfontosabbak, ezek megvoltak."

 

 

Nico Rosberg kiemelte, mennyivel jobb az autó a tavalyinál a gyors kanyarokban, teljesen más ezzel az autóval körözni a pályán, mint a tavalyi W03-assal. A német is megerősítette, hogy nagyon jól ment az autó, van miben bízni a Mercedesnél.

 

 

A Lotusnál Romain Grosjean a 3. legjobb időt futotta, mégis mindenki Kimi Räikkönenre volt kíváncsi. A csütörtöki médianapot betegség miatt lemondó finn pénteken már nem úszta meg, válaszolnia kellett a Red Bullról és a ferrariról szóló kérdésekre.

 

 

„Nem kaptam választ a Red Bulltól, őket kellene megkérdezni arról, mit akarnak tenni. Semmivel sem tudok többet, mint önök, egy ideje hiába várunk, ami nem éppen jó jel, de ez van – mondta a finn, majd jött a ferraris kör. – Semmit sem mondhatok a Ferrariról. Amíg nem száz százalékig biztos, mi fog történni, jobb, ha nem mondok semmit. Arról is beszélnek, hogy a McLarenhez kellene mennem, az egyik nap azt olvasom, hogy a Ferrarihoz megyek, a másik nap pedig azt, hogy maradok a Lotusnál. Pedig még nincs szerződésem."

 

 

Räikkönen megerősítette, hogy a Lotus el van maradva a fizetésével, majd arra is utalt, hogy nem betegség miatt maradt távol csütörtökön.

 

 

„Nem olyan ütemben jön a fizetésem, ahogy azt megbeszéltük, de bizonyára hamarosan megoldódik a helyzet – mondta Räikkönen. – Hogy csütörtökön eljöhettem volna? Lehet, de ma is feltehetik ugyanazokat a kérdéseket. Mindig van valami magyarázat a történtekre, de ne kérjék, hogy mindent elmondjak."

 

 

Az első szabadedzést az élen, a másodikat a hetedik helyen záró Fernando Alonso óvatos bizakodással beszélt a folytatásról.

 

 

„Érdekes lesz a hétvége, úgy tűnik, megváltoztak az erőviszonyok a Magyar Nagydíj óta. A Mercedes gyengébbnek tűnik, a Force India erősödött, és remélem, a Ferrari is közelebb kerül az élcsoporthoz. Sok múlik majd azon is, hogy esik-e az eső – mondta Alonso, aki a defektjéről is beszélt. – Meg kell tudnunk, mi történt, furcsa, hogy ugyanez Vettellel is megesett, de nem hiszem, hogy megismétlődik a silverstone-i defektsorozat. Lehet, hogy még a gumik is megkavarják a hétvégét."

 

 

PIRELLI: VALAMI ELVÁGTA VETTEL ÉS ALONSO GUMIJÁT

 

A Pirelli szerint az éles kerékvető kövek vagy a pályán heverő törmelékek okozhatták Sebastian vettel és Fernando Alonso defektjét a Belga Nagydíj második szabadedzésén. A Brit Nagydíj defektsorozatának megismétlődését kizártnak tartják az olaszok.

 

„Vettel és Alonso autóján is a jobb hátsó kerék lett defektes. Még vizsgáljuk a történteket, de első ránézésre úgy tűnik, külső hatás okozta a defekteket, talán törmelékek voltak a pályán – mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója, majd a várható versenystratégiáról is beszélt. – Két vagy három boxkiállásra kell számítani. Ez azonban csak a száraz pályás versenyre vonatkozik. Nagy esély van arra, hogy esni fog, vagy bejön a biztonsági autó. Aki rugalmassá teszi a stratégiáját, jól fog járni."

 

 

Japán GP 2018-ig a Honda pályáján marad

 

 

A szuzukai Japán Nagydíj szervezői pénteken Spában bejelentették, hogy megegyeztek Bernie Ecclestone-nal az ázsiai futam jövőjéről. Az idén lejáró szerződést öt évvel hosszabbították meg, azaz 2018-ig biztosan lesz Japán Nagydíj Szuzukában.

 

 

A versenypálya a Honda tulajdonában van, azaz amikor a gyár 2015-ben a McLaren motorszállítójaként visszatér a Formula–1-be, számolhat a hazai versenyével.

 

 

„Örülök, hogy a Honda 2015-ben visszatér, biztos vagyok benne, hogy két év múlva nagyobb dobás lesz a szuzukai F1-es futam, mint valaha” – mondta Ecclestone.

 

 

Jenson Buttonnak még nincs szerződése 2014-re

 

 

Jenson Button is a Formula–1-es pilótapiacon van még 2014 előtt – ezt maga a 2009-es világbajnok árulta el Belgiumban. Button azt mondta, még nem élt a McLaren a szerződése meghosszabbítására vonatkozó opcióval, de úgy tervezi, hogy marad Wokingban. Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke is biztosra veszi, hogy az angol marad.

 

 

„Azt hiszem, van szerződésem 2014-re, de még nincs aláírva – mondta Button Spában. – Itt akarok maradni, de a csapat még nem jelezte, hogy alá kell írnom a papírokat, ez szóba sem került. A McLaren szép jövő előtt áll, érdekes projektbe fog a jövőben, és itt akarok lenni. Még a Honda érkezése előtti idény is nagyon izgalmasnak ígérkezik.”

 

 

Bár Button a Red Bullnál és a Ferrarinál is szóba kerülhet a 2014-es idény kapcsán, az angol visszafogottan beszélt a két lehetőségről.

 

 

„A Red Bullnál már minden eldőlt, úgy tudom. A ferraris lehetőség viszont sokkal érdekesebb, az minden F1-es pilóta számára vonzó. Nagy a csapat történelme, a hangulata, minden csodás. Remélem, olyan ember kerül oda, aki megérdemli” – mondta Button.

 

 

Whitmarsh azt mondta, kétsége sincs róla, hogy a McLaren jövőre is a Button, Sergio Pérez párost indítja.

 

 

Jövőre is elmarad a New Jersey-i verseny - CNN

 

 

Bernie Ecclestone azt nyilatkozta az amerikai CNN-nek, hogy 2013 után 2014-ben is elmarad a New Jersey-i Formula–1-es futam, mert az amerikaiak nem tudták előteremteni a versenyrendezéshez szükséges pénzt.

 

 

„Nem tervezünk a New Jersey-i versennyel, nincs pénzük – idézte Ecclestone-t a CNN. – Olyan a helyzet, mint amikor Doningtonba akartuk vinni a Brit Nagydíjat, de végül meghiúsult a terv. Az egész szervezés annyira zavaros, hogy jobb is, ha az egészet elfelejtjük."

 

 

Az amerikaiak azonban úgy vélik, Ecclestone nem mond igazat. „Nem szokásunk anyagi kérdésekről nyilatkozni, de azt elmondhatjuk, hogy minden a terv szerint halad,m és a 2014-es F1-es versenynaptár kihirdetése után közleményt adunk ki" – mondta az épülő pálya szóvivője.

 

 

Jövőre a jelenlegi 19 versenyhez az osztrák, az orosz és a New Jersey-i verseny csatlakozna, de nem lehet több 20 versenynél. Az már biztos, hogy 2014-ben nem lesz Indiai Nagydíj, s ha New Jersey is kiesik, meglesz a 20 futam.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.24 0 0 210

11 futam Belga-Nagydij Spa-Francorshamps

 

2. szabadedzés:

  1. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:49.331            22 kör

  2. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:49.390            34

  3. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      1:50.149            34

  4. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:50.164            27

  5. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:50.253            28

  6. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:50.318            33

  7. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:50.510            21

  8. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:50.536            27

  9. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:50.601            33

10. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:50.611            27

11. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:50.629            30

12. Lewis Hamilton            Mercedes                        (P)     1:50.751             27

13. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:50.972            33

14. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:50.991            28

15. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:51.195            28

16. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:51.447            26

17. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:51.568            28

18. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:51.644            26

19. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:53.157            21

20. Charles Poc                Caterham-Renault           (P)      1:53.251            29

21. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:53.482            28

22. Max Chilton                 Marussia-Cosworth        (P)      1:54.418            12

Előzmény: Törölt nick (209)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 209

11 futam Belga-Nagydij Spa-Francorshamps

 

1. szabadedzés:

  1. Fernando Alonso         Ferrari                             (P)      1:55.198            11 kör

  2. Paul Di Resta               Force India-Mercedesz   (P)      1:55.224            10

  3. Adrian Sutil                  Force India-Mercedesz   (P)      1:55.373            11

  4. Sergio Pérez                McLaren-Mercedes         (P)      1:55.518            14

  5. Nico Rosberg               Mercedesz                      (P)      1:55.614            10

  6. Sebastian Vettel          Red Bull-Renault             (P)      1:55.636            14

  7. Esteban Gutiérrez       Sauber-Ferrari                (P)      1:55.954            18

  8. Nico Hülkenberg          Sauber-Ferrari                (P)      1:56.110            11

  9. Daniel Ricciardo           Toro Rosso-Ferrari          (P)      1:56.770            14

10. Valtteri Bottas             Williams-Renault             (P)      1:56.858            18

11. Felipe Massa               Ferrari                             (P)      1:56.863            10

12. Pastor Maldonado       Williams-Renault             (P)      1:57.081            14

13. Jean-Éric Vergne         Toro Rosso-Ferrari           (P)      1:57.084            17

14. Jenson Button             Mclaren-Mercedesz         (P)      1:57.281            14

15. Lewis Hamilton            Mercedes                       (P)       1:57.358            10

16. Heiki Kovalainen          Caterham-Renault          (P)      1:57.821            16

17. Giedo Van Der Garde  Caterham-Renault           (P)      1:57.887            16

18. Max Chilton                 Marussia-Cosworth         (P)      1:58.600            14

19. Mark Webber               Red Bull-Renault             (P)      1:58.929            12

20. Jules Bianchi               Marussia-Cosworth         (P)      1:59.209            12

21. Kimi Räikkönen            Lotus-Renault                 (P)      1:59.441            11

22. Romain Grosjean         Lotus-Renault                 (P)      2:03.176            15

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.23 0 0 208

Azért vonulvissza Mark második számu pilota.

Én Mark helyében lennék át szerződnék a Ferrari vagy a Lutoshoz (podium balhé után). Ez már csak magán vélemény.

 

http://www.youtube.com/watch?v=CWJCGInsVUs

Bel harc Alonso és Hamilton 2007

Előzmény: _madbalee_ (206)
Smackdown Creative Commons License 2013.08.23 0 0 207

Schumacher újra ott lesz a Bajnokok Tornáján

 

 

A visszavonult Michael Schumacher decemberben részt vesz az autósport szokásos évadzáró gáláján, a Bajnokok Tornájának nevezett viadalon.

 

 

 

Schumacher német partnerével, az F1-es világbajnoki pontversenyt vezető Sebastian Vettellel megnyerte a legutóbbi hat kiírást, és a már visszavonult hétszeres világbajnok idén sem adja alább:

 

 

„Sajnálom, de természetesen újra meg akarjuk nyerni a versenyt. A tény, hogy az idei lehetne a hetedik elsőségünk, még érdekesebbé teszi számomra a viadalt. Így mindenki egy motivált német csapatra készüljön” – mondta Schumacher, aki első pilótaként erősítette meg részvételét a Bajnokok Tornáján, amelyre idén újra Bangkokban kerül sor december 14-én és 15-én.

 

 

Orosz tehetség jövőre beülhet az egyik Sauberbe

 

 

Szerződést kötött a mindössze 17 éves orosz Szergej Szirotkinnal az anyagi gondokkal küszködő Formula–1-es Sauber istálló.

 

 

 

 

Monisha Kaltenborn, a svájci gárda csapatfőnöke a hétvégi Belga Nagydíj helyszínén, Spa-Francorchamps-ban jelentette be, hogy a megállapodás értelmében a 18. születésnapját vasárnap ünneplő pilóta jövőre ülhet be az egyik Sauberbe. Az istálló korábban három orosz társasággal kötött együttműködési szerződést, közte egy több mint ezer embert foglalkoztató tudományos és légitechnikai céggel. Utóbbinak Oleg Szirotkin a vezetője, az ő fia a most szerződtetett fiatal tehetség.

 

 

A komoly pénzügyi válságban lévő istálló autóit most a német Nico Hülkenberg és a mexikói Esteban Gutierrez vezeti.

 

 

 

A csapat a konstruktőrök között csak a 8. helyen áll, mivel 10 futamon csupán hét pontot – mindet Hülkenberg révén – sikerült gyűjtenie.

 

 

Három társaságtól jön orosz pénz a Sauberhez - hivatalos

 

 

Nem sokkal azt követően, hogy az olasz omnicorse.it közölte, az orosz Boris Rotenberg 135 millió euróért felvásárolta a Sauber-istállót, a svájci Formula–1-es csapat hivatalos közleményt adott ki. Az orosz befektetők stimmelnek, csakhogy (egyelőre?) nem onnan érkezik anyagi és szakmai támogatás, amiről az olasz szaklap írt.

 

 

A Sauber három orosz társasággal kötött együttműködési szerződést: egy ipari technológiákat fejlesztő társasággal, egy, az északnyugat-oroszországi régiót fejlesztő társasággal és a több mint ezer embert foglalkoztató tudományos és légitechnikai társasággal.

 

 

Utóbbinak Oleg Szirotkin a vezetője, a fia, a 17 esztendős Szergej Szirotkin azonnal csatlakozik a csapat utánpótlás-programjához azzal a céllal, hogy 2014-ben az egyik versenyautót ő vezesse. Jelenleg a Renault-világsorozatban indul, 9 futam után a pontverseny 8. helyén áll.

 

 

Ezzel megoldódtak a 90 millió dolláros adóssággal küzdő Sauber anyagi  problémái, nincs veszélyben az idei és a következő szezon.

 

 

Megmenekül, orosz kézbe kerül a Sauber - sajtóhír

 

 

Az olasz omnicorse.it internetes autós szaklap szerint az orosz Boris Rotenberg 135 millió euróért megvásárolta a Formula–1-es Sauber-istállót, amelynek új csapatfőnöke Nicolas Todt, Jean Todt FIA-vezér fia lesz. Az olasz szaklap hírét nem sokkal követte a Sauber bejelentése, amely szerint másik három orosz társaság száll be a Sauberhez – Rotenbergről a közleményben nem volt szó.

 

 

A 90 millió eurós adóssággal küzdő svájci kiscsapat nehéz anyagi helyzetbe került, az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán teljesíti-e a szezont. Monisha Kaltenborn csapatfőnök a múlt héten kétszer is Moszkvában járt, és az OmniCorse szerint meg is állapodott az orosz SMP Bank tulajdonosával, aki Oroszország 100 leggazdagabb embere közlé tartozik.

 

 

Rotenberg fia a Dinamo Moszkva labdarúgócsapatában játszik, Dzsudzsák Balázs klubtársa, míg az üzletember maga fiatalon Vlagyimir Putyin elnökkel cselgáncsozott. A Sauber felvásárlására a politikus is az áldását adta. Rotenberg maga is amatőr autóversenyző, a Ferrari Challenge-ben saját csapata indul – s most a Ferrarihoz legközelebb álló F1-es csapat is az övé lehet.

 

 

Nicolas Todt Jean Todt fiaként eddig menedzserként és kisebb sorozatokban csapatfőnökként dolgozott, Lewis Hamiltonnak ő volt a GP2-es főnöke. Felipe Massa és Jules Bianchi a menedzsmentjéhez tartozik, az OmniCorse szerint jövőre e két pilóta alkothatja a hinwiliek párosát.

 

 

Még sohasem volt ilyen krízis a csapatnál - Peter Sauber

 

 

Peter Sauber, a Formula–1-es Sauber-istálló alapítója elismerte, hogy súlyos anyagi gondokkal küzd a csapat, amelynek vezetését tavaly adta át Monisha Kaltenbornnak. Az új főnök a múlt héten kétszer is Moszkvába utazott, hogy tárgyaljon egy befektetővel, aki megmentheti a csapatot a csődtől.

 

 

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, talán még sohasem volt ilyen krízis a csapatnál azóta, hogy belevágtam az autósportba. Mindig is büszke voltam arra, hogy megbízható partnerek voltunk, de most bocsánatot kell kérnem azoktól, akiknek tartozunk – mondta Sauber a svájci Blicknek. –  Az nem igaz, hogy bárkit is el kellett volna bocsátanunk, vagy hogy késnek a fizetések a csapatnál. Ám már közel járunk ahhoz, hogy megegyezzünk egy befektetővel, aki segíteni tud. Erős partnerre van szükségünk, akinek a segítségével nemcsak ezt a szezont tudjuk végigversenyezni, hanem a következő idényeket is."

_madbalee_ Creative Commons License 2013.08.23 0 0 206

Ha Ricciardo lesz Weber utodja, a zaszlokat megsporoljak a RB-nal:)

Előzmény: Smackdown (204)
Smackdown Creative Commons License 2013.08.23 0 0 205

Lauda: Nagy a nyomás a Ferrarin, két csúcspilóta kell oda

 

 

A háromszoros világbajnok Niki Lauda szerint a Ferrarinak 2014-re muszáj lesz szerződtetnie Kimi Räikkönent Fernando Alonso mellé, mert eljött az a pillanat, amikor két élpilótával kell nekivágnia az idénynek.

 

 

A finn lapok pár napja számoltak be arról, hogy Kimi Räikkönen úgy döntött, a Ferrarihoz szerződik, s hétfőn a finn pilóta menedzsere közölte, a pilóta biztosan nem megy a Red Bullhoz. A német Sport Bild e két esemény között, a múlt héten írta meg, hogy Daniel Ricciardo, a Toro Rosso ausztrál pilótája fogja váltani Mark Webbert a csapatnál. Lauda szerint ezzel a leosztással mindkét istálló jól jár.

 

 

„A Ferrari hat éve nem nyert világbajnokságot, egyre nagyobb a nyomás Maranellóban – mondta a Mercedes igazgatósági tagjaként dolgozó Lauda a német Auto Motor und Sportnak. – Räikkönen nem megy a Red Bullhoz, most a Ferrarinak mindent el kell követnie, hogy szerződtesse, és Alonso mellett legyen még egy pilótája, aki világbajnokságot nyerhet."

 

 

Az osztrák szerint tehát a Ferrarinak meg kell kockáztatnia a „két dudás egy csárdában” felállást, mert az idei már a negyedik év, amikor Felipe Massát alárendelik Alonso vb-hadjáratának, és úgy tűnik, az idén sem lesz gyümölcsöző a taktika, amelyről kijelentető, hogy megbukott.

 

 

Lauda ugyanakkor amondó, a Red Bullnak éppen a sikersorozata miatt nem szabad szerződtetne Alonsót, aki csak feldúlná a negyedik vb-címe felé tartó gárdát.

 

 

„Nem szabad szerződtetniük Alonsót, ő csak a bajt vinné magával a Red Bullhoz – mondta Lauda. – A csapat és Vettel várhatóan zsinórban negyedszer is világbajnok lesz, így megengedheti magának azt a luxust, hogy azt szerződtesse, aki a legjobban kijön Vettellel. Ha nem Räikkönent, hát Ricciardót. A legfontosabb a békesség."

 

 

A Red Bull a hét végi Belga Nagydíjon bejelentheti, ki lesz Mark Webber utódja 2014-ben, míg a Ferrari az idény végéig várna a maga bejelentésével. Persze ha a Red Bull valóban Ricciardo mellett dönt, a Scuderia Räikkönen érkezésének gyors bejelentésével rengeteg visszatérő újságírói kérdést előzhet meg – már, ha tényleg érkezik a finn.

 

 

A Sky Sports kedden arról számolt be, hogy Steve Robertson, Räikkönen menedzsere és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Belga Nagydíj alatt még egyszer tárgyalóasztalhoz ül, hátha sikerül mégis megegyezniük Räikkönen szerződtetéséről.

 

Robertson az Autosportnak nyilatkozva nem sok mindent árult el. „A Ferrari is egy lehetőség. Tárgyalunk velük, mint minden csapattal, amelynél szabad ülés lesz 2014-ben" – mondta a menedzser.

 

 

 

A RED BULL NEM IDEGESKEDIK RÄIKKÖNEN MIATT

 

 

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette, hogy Räikkönen nem lesz az istálló pilótája 2014-ben. „Nem idegeskedünk Räikkönen miatt. Ne felejtsék el, Sebastian Vettel még mindig a mi pilótánk – mondta Marko a Bildnek, miután az újságíró a Räikkönenről szóló hírekről faggatta, majd Ricciardót „névtelen" pilótának állította be. – Ricciardo szerződtetése még nem biztos, még nincs döntés."

 

Räikkönen igazoltan hiányzott Spából

 

 

Kimi Räikkönen csütörtökön nem jelent meg a Belga Nagydíjnak otthont adó Spa-Francorchamps-ban, és mindjárt elkezdődtek a találgatások. A Lotus hivatalos verziója szerint a finn betegség miatt pihent, de többen mást vélnek látni a háttérben, akár az átigazolási hercehurcának is köze lehet hozzá. Sebastian Vettel sajnálja, ha Räikkönen nem megy a Red Bullhoz, de nem tudja elképzelni a finnt a Ferrarinál Fernando Alonso mellett.

 

 

Véget ért a Magyar Nagydíj óta tartó négyhetes nyári szünet, a Belga GP-vel folytatódik a versenyfutás a Formula–1-es világbajnoki címért. Már aki szerint itt még lesz versenyfutás – egyre kevesebben látnak reális esélyt arra, hogy utol lehet érni a zsinórban negyedik világbajnoki címe felé robogó Sebastian Vettelt.

 

 

Spa-Francorchamps-ba érkezve sem elsősorban a vasárnapi verseny volt a találgatások fő témaköre, hanem az, hogy ki pótolja Mark Webbert a Red Bullnál, valamint hogy leváltja-e a Ferrari Felipe Massát, és ha igen, kivel? Néhány napja még mindkét pozícióra esélyesnek tartották Kimi Räikkönent, a Lotus pilótáját, de a 2007-es világbajnok ügynöke a hét elején elmondta, a finn biztosan nem szerződik a Red Bullhoz, mert megszakadtak a tárgyalások.

 

 

 

A német Bild szerint nem kérdés, hogy Daniel Ricciardo lesz jövőre Vettel csapattársa, de Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német SID hírügynökségnek azt mondta, ezen a héten még nem lesz bejelentés.

 

 

„Ha eljön az ideje, közöljük az híreket. Ám ez Spában még biztosan nem történik meg" – mondta az osztrák elöljáró, miközben Christian Horner csapatfőnök jelezte, még minden jelölt képviselőjével leül egyszer a Belga Nagydíj alatt.

 

 

A Ferrarinál az idény végéig nem várható bejelentés arról, kik lesznek a csapat pilótái, így a találgatások is még hónapokig eltarthatnak, s az is lehet, hogy Räikkönen a hosszú huzavona végén marad a Lotusnál.

 

 

A finn mindenesetre nem jelent meg csütörtökön Spában, a Lotus hivatalos közleménye szerint betegség miatt hagyja ki a sajtónapot, amelyen a versenyzők többsége a pályát is bejárja a mérnökei társaságában – bár ez utóbbi egyáltalán nem jellemző Räikkönenre, ő az első szabadedzésen ismerkedik a legalább egy éve nem látott aszfaltcsíkokkal. Bár a többség elfogadta a betegségre való hivatkozást, sokakban felvetődött a kétely: a finn bizonyára csak a pilótapiac történéseire vonatkozó újságírói kérdések áradatától tartja távol magát. Sőt egyesekben az is felvetődött, hogy késő fizetése miatt egynapos sztrájkot tart, ami kellemetlenül érinti istállóját.

 

 

Abban viszont mindenki egyetért, hogy péntekre már jól lesz Räikkönen, és ott ül majd a Lotus-Renault-ban.

 

 

Csütörtökön Vettelt kérdezték róla, mit szól a heti fejleményekhez, miszerint a finn várhatóan nem lesz a csapattársa.

 

 

„Nem tudom, mennyire volt valós esélye annak, hogy Kimi a Red Bullhoz igazol – mondta a vb-éllovas a hivatalos FIA-sajtótájékoztatón. – Önökhöz hasonlóan a sajtóból értesültem a fejleményekről, és arról, hogy valószínűleg nem érkezik. Beszéltem a csapat vezetőségével róla, de nem én döntök. Kimi szerződtetése több szempontból is jó húzás lett volna, de mivel ez nem fog megtörténni, jobb, ha nem is ejtünk róla több szót. Persze lehet, hogy a jövőben még csapattársak leszünk."

 

 

Vettel nem hiszi, hogy Räikkönen a Ferrarihoz szerződik Fernando Alonso mellé. „Kimi őszinte ember, aki nem folyik bele a politikai csatákba, nehezen képzelem el a Ferrarinál."

 

 

Alonso nem vett részt a hivatalos sajtótájékoztatón, de a Ferrari motorhome-jában elbeszélgetett az újságírókkal. Először is azt kellett elmagyaráznia, miért mondott olyat a Magyar Nagydíj után, hogy születésnapjára másik autót szeretne, s ezek a szavak másnap visszaköszöntek az olasz sportlapok címlapjáról, kiváltva a Ferrari vezetőségének haragját.

 

 

„Félreértés történt, hetente négyszer tartunk sajtótájékoztatót három nyelven, s mivel észak-spanyol vagyok, nem tökéletes a spanyolom, rosszul fogalmaztam, ez okozhatta a félreértést, de már mindent tisztáztunk a Ferrari elnökével" – mondta Alonso, hozzátéve, minden félreértést tisztáztak.

 

 

A spanyol azt is elmondta, négy versenyen belül kiderül, utol lehet-e érni Vettelt a vb-pontversenyben.

 

 

Ricciardóra is sokan voltak kíváncsiak, az ausztrál azonban igyekezett a lehető legrövidebbre vágni az átigazolási szálat: „Semmit sem mondhatok addig, amíg az iratok nincsenek aláírva, postázva és kézbesítve."

 

 

Smackdown Creative Commons License 2013.08.23 0 0 204

Mercedes turbómotorja 100 lóerős előnyből nyithat

 

 

A német Auto Motor und Sport szerint nem véletlenül alakult ki vita a Ferrari és a Mercedes között a 2014-es hátsó kerekek szélességéről: a stuttgarti gyár azért akar nagyobb hátsó gumikat, mert körülbelül száz lóerővel jobb turbómotort készít, mint az olasz gyár, illetve a Renault.

 

 

A szaklap Formula–1-es berkekből származó információkra hivatkozva írta meg, hogy a Mercedes 1.6 literes turbómotorja sokkal erősebb lesz a másik két gyártó erőforrásánál, és éppen azért lenne hasznos számára a szélesebb abroncs, hogy ezt az erőfölényt át is tudja vinni az aszfaltra.

 

 

„Minden jel arra utal, hogy a Mercedes lesz előnyben – írja az Auto Motor und Sport. – A paddockban a zárt ajtók mögött az a hír járja, hogy az ezüst motorok száz lóerővel többet tudnak a Renault-nál és a Ferrarinál. Persze a Mercedes ezt nem fogja szóban megerősíteni, de a gyár vezetőin látszik a magabiztosság."

 

 

Lewis Hamilton a McLaren elhagyásakor nem titkolta, hogy a 2014-es kilátások miatt választotta a Mercedest, a gyári csapatok ugyanis az új motorok érájában előnybe kerülhetnek a többiekkel szemben, főleg, ha a Mercedesről van szó – a McLaren pedig úgy versenyzi végig a 2014-es szezont, hogy már bejelentették, 2015-ben jön a Honda.

 

 

Mercedes és a Ferrari a 2014-es gumikról vitázik

 

Bár továbbra sincs hivatalos egyezség a Formula–1 és a Pirelli között a következő három évre szóló gumiszállítási szerződésről, az olasz vállalat jelezte: a jövő héten kihirdeti a 2014-es abroncsok méreteit. Persze erről is vitáznak a csapatok, a Mercedes szerint nagyobb hátsó gumik kellenének, de a Ferrari azt mondja, ne változtassanak a méreteken, mert már előrehaladott állapotban van az új kocsi tervezése.

 

 

A Pirelli a Mercedesnek ad igazat, mondván, a kisebb motorok ellenére a nagyobb erejű energia-visszanyerő rendszernek köszönhetően száz lóerővel javul az autók teljesítménye, és a kigyorsításoknál a forgatónyomaték csaknem a duplájára emelkedik. Emiatt pedig szükség lehet a nagyobb hátsó gumikra, amelyek jobban bírhatják a terhelést. A Mercedes szerint szélesebb és nagyobb átmérőjű kerekek is kellenek, mert ezzel nemcsak a kopást korlátozzák, hanem biztonságosabbá is teszik a versenyzést.

 

 

Räikkönen nem megy a Red Bullhoz

 

 

 

Nem szerződik a Formula–1-es Red Bull istállóhoz Kimi Räikkönen – ezt a finn pilóta menedzsere jelentette be hétfőn.

 

 

„Volt néhány tárgyalás az ügyben, de nem fog létre jönni a megállapodás” – nyilatkozta Steve Robertson.

 


A 2007-es világbajnok Räikkönennek a szezon végén lejár a szerződése a Lotusnál, és korábbi sajtóhírek szerint jó esély volt arra, hogy ő lesz a Red Bulltól az idény végén távozó ausztrál Mark Webber utódja.    

 


Robertson hozzátette: ügyfelének több ajánlata is van, ugyanakkor az sem kizárt, hogy marad jelenlegi munkaadójánál. Sajtóinformációk szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a 33 éves pilóta visszatér korábbi sikerei színhelyére, a Ferrarihoz, ahol nincsenek megelégedve a brazil Felipe Massa teljesítményével.

 


Räikkönen tavaly az összetett világbajnoki pontverseny harmadik helyén végzett, míg idén jelenleg a második helyen áll a címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) mögött. A száguldó cirkusz résztvevői ezen a hétvégén a Belga Nagydíjon versenyeznek.

Amint arról beszámoltunk, a Sport Bild már korábban biztosra vette, hogy Räikkönen nem megy a Red Bullhoz, a német lap akkor azt írta, hogy 2014-től Daniel Ricciardo lesz Sebastian Vettel csapattársa, Mark Webber utódja.

 

 

Ricciardo lesz Vettel társa 2014-ben - Sport Bild

 

 

A Sport Bild biztosra veszi, hogy az ausztrál Daniel Ricciardo váltja Mark Webbert 2014-ben a Red Bull-istállónál.

 

 

A német lap szerint Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa telefonon egyeztetett a csapat vezetőségével fidzsi nyaralása helyszínéről, így a jövő heti Belga Nagydíjon be is jelentik a Toro Rosso ausztrál versenyzőjének „előléptetését”.

 

 

Ezek szerint Red Bullnál nem lesz álompáros, azaz sem Kimi Räikkönen, sem Fernando Alonso nem lesz Sebastian Vettel csapattársa. A spanyol szerződtetésére nincs nagy esély, egybehangzó vélemények szerint Christian Horner a Hungaroringen csak azért hozta elő az Alonso-szálat, hogy mihamarabb döntésre kényszerítse Räikkönent, aki finnországi sajtóhírek szerint a Ferrarihoz igazol – éppen Alonso mellé.

Egy héten belül minden kiderülhet a Red Bullról.

 

 

Nem idegeskedünk Räikkönen miatt - Marko

 

 

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette, hogy Kimi Räikkönen nem lesz a Formula–1-es istálló pilótája 2014-ben.

 

 

A német Sport Bild a múlt héten írta meg, hogy Daniel Ricciardo, a Toro Rosso ausztrál pilótája fogja váltani Mark Webbert a csapatnál. Még ez előtt finn lapok arról számoltak be, hogy Kimi Räikkönen úgy döntött, a Ferrarihoz szerződik, s hétfőn a finn pilóta menedzsere közölte, a pilóta biztosan nem megy a Red Bullhoz.

 

 

„Nem idegeskedünk Räikkönen miatt. Ne felejtsék el, Sebastian Vettel még mindig a mi pilótánk – mondta Marko a Bildnek, miután az újságíró a Räikkönenről szóló hírekről faggatta, majd Daniel Ricciardót „névtelen” pilótának állította be. – Ricciardo szerződtetése még nem biztos, még nincs döntés."

 

 

„A Lotus kezében van Räikkönen jövőjének kulcsa”

 

Kimi Räikkönen menedzsere, Steve Robertson elmondta, ha a Lotus teljesíti a finn versenyző feltételeit, akkor védence marad az istállónál a következő szezonra is.

 

 

„A Lotus kezében van Räikkönen jövőjének kulcsa. Ha az istálló megnyugtató válaszokat ad a felvetéseinkre, és garanciát ad, hogy a vb-címre esélyes autója lesz, akkor Kimi maradni fog" – nyilatkozta Steve Robertson, Räikkönen menedzsere az Autosportnak.

 

 

A finn pilóta jövőjével kapcsolatban több találgatás is megjelent a közelmúltban, legutóbb arról számoltunk be, hogy biztosan nem igazol a Red Bullhoz, bár az energiaitalosok állítólag a hétvégi Belga Nagydíj alkalmával még egy utolsó ajánlatot tesznek neki. Szó volt a Ferrariról is, Niki Lauda úgy nyilatkozott, az olasz istállónak muszáj lesz két csúcspilótával nekivágnia a 2014-es szezonnak, ugyanis egyre nagyobb a nyomás rajtuk, mivel már régen nem nyertek világbajnokságot. A menedzser mostani nyilatkozata alapján azonban komoly esély van rá, hogy Räikkönen marad a Lotusnál.

Smackdown Creative Commons License 2013.08.23 0 0 203

Ez a Mercedes jobb, mint a McLarenjeim - Hamilton

 

 

Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj megnyerése után eleinte szerényen latolgatta a 2013-as idény hátralévő részének esélyeit, de az angol Independentnek adott interjújában már nem fogta vissza magát. Idei Mercedeséről például azt mondta, jobb, mint bármelyik McLarene.

 

 

„Ez a Mercedes teljesen más, mint a korábbi autóim, talán a legjobb. A 2008-as McLaren, amellyel világbajnok lettem, szintén nagyszerű volt, de ez még annál is jobb – idézi az Independent Hamiltont. – Tavaly egyáltalán nem éreztem úgy, hogy tíz versenyt nyerhetek az autómmal, de most azt gondolom, hogy ez lehetséges, megnyerhetem a hátralévő kilenc versenyt. Nagyon sok múlik a gumikon is, de az autó szenzációs.”

 

 

Hamilton a Magyar Nagydíjon a nagy meleg ellenére megszerezte a pole pozíciót, s bár nem hitt abban, hogy a versenyen is győzhet, végül viszonylag könnyedén sikerült neki.

 

 

„Egy szinten vagyunk a Red Bull-lal és a Lotusszal. Ha tartani tudjuk az időmérős formánkat, és a versenyek elején az élre kerülünk, bárhol megcsinálhatjuk azt, amit a Hungaroringen. A hátralévő pályák fekszenek nekem, nagyon várom a folytatást” – mondta Hamilton.

 

 

Persze Hamilton további kilenc idei győzelméhez a többi vb-aspiráns mellett az eddig idén két futamot megnyerő csapattársnak, Nico Rosbergnek is lesz egy-két szava.

 

 

A Ferrari közleményben teremtette le Alonsót

 

 

A Ferrari közleményben teremtette le Fernando Alonsót, aki a Magyar Nagydíj után nem leplezte csalódottságát, és olasz újságírói kérdésre csípős megjegyzést tett az autójára. A Scuderia, bár konkrétan nem tért ki rá, hogy erről a fél mondatról van szó, emlékeztette a spanyolt, hogy ilyen nehéz hétvége után nem használ, csak árt csapatának.

 

 

Miután az olasz lapok hétfőn a címlapjukon hozták le Fernando Alonso éles, Ferrarihoz tett megjegyzését, amely szerint „egy másik, jobb autót" szeretne 32. születésnapjára (ez hétfőn volt), a Scuderia gyorsan reagált, és nyilvánosan dorgálta meg a kétszeres világbajnok spanyol versenyzőt.

 

 

„Vigyázzba kell állnunk, nem pedig meggondolatlan kirohanásokat intéznünk, ami bár egy rossz eredmény tükrében érthető, senkinek sem válik hasznára. Ez Fernando Alonso legutóbbi megjegyzéseire vonatkozik, amelyek sem Luca di Montezemolo elnöknek, sem a csapat többi tagjának nem estek jól. Amikor tehát Montezemolo reggel telefonon boldog születésnapot kívánt a spanyolnak, jelképesen megcsavarta a fülét, és emlékeztette rá, hogy »a Ferrari minden nagy bajnokát arra kértük, a csapat érdekeit helyezze sajátjai fölé. Ezekben a pillanatokban nyugodtnak kell maradnunk, elkerülnünk a polémiákat. Szerénységet, valamint elkötelezettséget kell mutatnunk, és ki kell állnunk a csapat mellett a pályán és azon kívül is.«”

 

 

Alonso azért volt csalódott a Magyar Nagydíjat követően, mert csak az ötödik lett, és újabb pontokat veszített Sebastian Vettellel és Kimi Räikkönennel szemben. A némettől már 39 pontra van, és a finn is megelőzi egy egységgel.

 

 

A spanyol azzal sem szerzett jó pontot az olasz csapatnál, hogy menedzsere a Hungaroringen meglátogatta Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét. Horner persze kapott az alkalmon, és nem cáfolta, Alonso is kiköthet a csapatnál, Alonso ügynöke gyorsan leszögezte, hogy másik ügyfele, Carlos Sainz Jr. jövőjéről tárgyalt a Red Bullnál, a világbajnok ralis csemetéje ugyanis a Red Bull utánpótlásprogramjához tartozik.

A Ferrari a La Gazzetta dello Sport szerint a közeljövőben háromnapos tesztre utazik a franciaországi Magny-Cours-ba a 2011-es autójával.

 

 

Massa is tudja, javulnia kell, hogy a Ferrarinál maradhasson

 

 

Felipe Massa elfogadja, hogy jól kell teljesítenie ahhoz, hogy jövőre is a Ferrari istállónál maradhasson. A brazil pilóta szerint van esély a hosszabbításra, de ez az elkövetkező futamokon mutatott teljesítményén, eredményein múlik.  

 

 

 

„Az eredmények alapján dől el, hogy maradok-e, vagy másik csapatnál folytatom” – nyilatkozta Massa, aki ugyan a szezon elején még több futamon is megverte az időmérőn Fernando Alonsót, de utána több baleset és hiba jellemezte a teljesítményét.

 

 

„Adott a lehetőség a folytatásra, de minden azon múlik, hogyan teljesítek. Magam részéről elégedett vagyok a versenyeken és az időmérőn futott tempómmal. Az lenne a fontos, hogy befejezzük a futamokat, és egyenletesen szerepeljünk. Ha így teszünk, az eredmények is jönni fognak” – mondta bizakodva Massa.

 

 

Massa jövőjével kapcsolatban folyamatos a bizonytalanság, több találgatás jelent meg a közelmúltban a lehetséges utódjáról. Olasz sajtóhírek szerint a Lotus által is megkörnyékezett Nico Hülkenberg, valamint Jules Bianchi esélyes arra, hogy 2014-ben megkapja Massa állását – ha a Ferrari vezetősége úgy dönt, nem hosszabbít a brazillal. Luca di Montezemolo elnök úgy nyilatkozott, kiegyensúlyozottabb teljesítményt és több pontot vár Massától a szezon második felében.

 

 

Ha az előző szezonból indulunk ki, akkor bizakodhat a brazil pilóta, ugyanis a nyári szünet után feljavult a produkciója, Koreában két év után állt fel ismét a dobogóra, míg szeptemberben és októberben Sebastian Vettelt és Kimi Räikkönent kivéve mindenki másnál több pontot gyűjtött. Ha mégsem maradhat a Ferrarinál, kérdésessé válhat az F1-es folytatása is, ugyanis korábban elmondta, csak olyan autóba ülne, amely a győzelemre esélyes.

 

 

„Amíg nem írtuk alá a szerződést, nem mondhatunk semmi biztosat” – zárta Massa.

 

 

 

Enzo Ferrari büszke lenne a gyár mai helyzetére

 

 

Szerdán éppen 25 éve hunyt el maranellói irodájában Enzo Ferrari, a világ leghíresebb sportautógyárának alapítója, aki a mai elnök szerint nagyon büszke lenne a vállalatra.

 

 

Ferrari 1929-ben, a semmiből alapította meg versenyistállóját, amely a Formula–1 történetének egyetlen, a kezdetek óta létező csapata. Szenvedélyét, a versenyzést abból finanszírozta, hogy sportautóit sokszorosította, és jó pénzért árulni kezdte. Ebből jött létre a világ egyik legismertebb márkája, amelyet ma már sokan egyként kezelnek a Formula–1-gyel.

 

 

Hogy mennyire fontos a Ferrari a Formula–1 számára, jól jelzi, hogy a sportág gazdasági jogait birtokló FOM-mal kötött megállapodás szerint a Scuderia akkor is több pénzt kapna az F1 bevételeiből, mint a mezőny kétharmadának éves költségvetése, ha pontot sem szerezne a vb-n.

 

 

„Lehetetlen néhány szóban elmondani, mit jelentett nekem Enzo Ferrari – kezdte Luca di Montezemolo, a Ferrari jelenlegi elnöke az olasz gyár honlapján. – Annyi mindent köszönhetek neki, a merészségének, valamint annak a képességének, hogy még a legfontosabb pillanatokban is előre nézett a magánéletben és az üzletben egyaránt.

 

 

 

Gyakran gondolok arra, milyen szerencsés vagyok, hogy megismerhettem, és dolgozhattam vele. Maranellóban az íróasztalom mellett van egy kép róla, ha fontos döntést kell hoznom, sokáig bámulom, és azon töprengek, ő mit tenne.”

 

 

A maranellói cég túlnőtt a Formula–1-en, ami Enzo Ferrarinak volt köszönhető, de 90 éves korában bekövetkezett halála után sem állt meg a fejlődés.

 

 

„Mindig emlékszem a példabeszédeire. Megvalósította az álmát azzal, hogy különleges autókat épített, elszántsága és szenvedélye máig visszatükröződik azokban a férfiakban és nőkben, akik a nevét viselő cégnél dolgoznak – folytatta Montezemolo. – Huszonöt évvel a halála után nagyon boldog lenne, ha látná, mivé lett a Ferrari: különleges versenyzői és ipari intézmény, amely az olasz szakértelmet hirdeti, s rajongók millióit nyűgözi le világszerte.”

 

 

Piero Ferrari, a gyár alelnöke csak 1978-ban, 33 évesen vehette fel apja nevét, azt követően, hogy Enzo Ferrari felesége elhunyt. (Pierót ugyanis Enzo Ferrari szeretője szülte, de az olasz törvények 1975-ig tiltották a válást.) Piero Lardi Ferrari számára sohasem volt kérdés, hogy csatlakozik a gyár vezetőségéhez. Ezt tette volna Enzo elsőszülött fia, Dino is, de ő tragikusan fiatalon, 24 esztendősen elhunyt izomsorvadásban. Sokan ennek a családi tragédiának tudják be, hogy Ferrari visszavonultan élt, s ritkán mutatkozott társaságban.

Smackdown Creative Commons License 2013.08.23 0 0 202

Lewis kihegyezte a nyilát - nemzetközi sajtóvisszhang

 

 

A nemzetközi sajtó szerint Lewis Hamilton Hungaroringen aratott győzelme meglepetés volt, s a Mercedes brit pilótája bajnokhoz illő teljesítménnyel lett első a vasárnapi Formula–1-es Magyar Nagydíjon. Spanyolországban és Olaszországban a Ferrari és Fernando Alonso gyengélkedése miatt aggódik a sajtó, egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy a kétszeres világbajnok ugyanis negyedik ferraris szezonját is vb-trófea nélkül zárja.

 

 

NAGY-BRITANNIA
Daily Mail:
Lewis Hamilton összetört szívvel meseszerű győzelmet aratott Magyarországon. Ex-barátnőjét, Nicole Scherzingert siratta.
The Sun: Ebben a sikerben még maga Hamilton sem bízott.
Independent: Hamilton a csodában reménykedik. A győzelme gyerekjáték volt.
Telegraph: Hamilton varázslatos futama. Niki Lauda szerint ez volt élete eddigi legjobb teljesítménye.

 

 

NÉMETORSZÁG
Süddeutsche Zeitung:
Hamilton csillaga újra ragyog.
Stuttgarter Zeitung: Lewis Hamilton ezüstös mestermunkája.
Stuttgarter Nachrichten: Van aki forrón szereti – a Mercedes is. A Mercedes lett a Red Bull első számú üldözője.

 

 

SPANYOLORSZÁG
Marca:
Lewis kihegyezte a nyilát. Hamilton Magyarországon a hőség ellenére mindenkit legyőzött és jelezte, hogy versenyben van. Az ötödikként végzett Alonso már 39 ponttal van lemaradva Vetteltől.
El Mundo: Lewis Hamilton első győzelmét aratta a Mercedesszel, új csapatával, s beszállt a vb-címért zajló harcba.
As: Krízis a Ferrarinál: Hamilton nyert, Vettel harmadik, Alonso ötödik. Alonso autója ismét alulmaradt a Red Bull-lal, a Lotusszal és a Mercedesszal szemben. Egyre hangosabbak azok a híresztelések, melyek szerint a spanyol a Red Bullhoz távozik.
Mundo Deportivo: A Mercedes meglepetést szerzett, Alonso pedig szenvedett a Ferrarival, amely kereste az elvesztett ritmust.

 

 

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
Alonso csak ötödik lett. Mit szeretne hétfőn a 32. születésnapjára? Őszinte válasz: „Egy másik, jobb autót.”
Tuttosport:
Ha a Ferrari nem vigyáz, nemcsak az újabb világbajnoki címet veszíti el a Red Bull-lal szemben, hanem Alonsót is

 

.

FRANCIAORSZÁG
L'Equipe:
Hamilton, a csoda. Itt van, ott van, visszatért. Nemcsak az időmérőn, hanem az egész futamon bajnokhoz méltó produkcióval rukkolt elő.
Le Figaro: A csoda neve Lewis Hamilton. A brit pilóta a Mercedes volánjánál minden előzetes várakozást átírt és uralta a Magyar Nagydíjat.
Libération: Hamilton nyert Magyarországon. Úgy tűnik, hogy a brit nemcsak remek pilóta és figyelemreméltó gitáros, hanem nagyon jó pókerjátékos is.

 

 

SVÁJC
Blick:
A szerelmi bánat ellenére megvan az első Ezüstnyíl-diadal. Ezzel a csapat és a riválisok is számoltak, de azzal nem, hogy Lewis Hamilton ilyen megfontolt győzelmet arat.
Neue Zürcher Zeitung: A Formula–1 félidejében aratott diadal éppen a legjobb pillanatban jött a britnek. A mostani szezonban eddig háromszor indulhatott az első rajtkockából, de egyszer sem sikerült nyernie.
Tages-Anzeiger: Hamilton már negyedszer nyert a Magyar Nagydíjon – először egy Mercedesszel.
Basler Zeitung: Hamilton maradt Magyarország királya.

 

 

AUSZTRIA
Kurier:
Meglepetés az első rajtkockából. Lewis Hamilton nyert Magyarországon, Räikkönen csökkentette hátrányát a nyári szünet előtt.

 

 

Lauda: Életemben nem láttam még ilyen jó teljesítményt

 

 

Niki Lauda azt mondta, még sohasem látott nézőként olyan teljesítményt Formula–1-es pályán, mint amilyennel Lewis Hamilton megnyerte a vasárnapi Magyar Nagydíjat. A Ferrarinál közben nagy a búslakodás, a Scuderia vezetői is elismerték, hogy a Kanadai Nagydíj óta lejtőn van a csapat, de abban bíznak, sikerül kikecmeregni a gödörből.

 

 

A vasárnapi Magyar Nagydíj után nem kérdés, hogy a futamot megnyerő Lewis Hamilton volt a verseny hőse, mert bár a pole pozícióból rajtolva győzött, a diadal érdekében elképesztő előzéseket is bemutatott, kerékcseréi után Jenson Buttont és Mark Webbert is képes volt megelőzni a Hungaroringen, ahol még mindig pokolian nehéz előzni.

 

 

Miközben a szakértők többsége elismerően beszélt a Mercedes-pilótáról, Niki Lauda, a csapat elnöke egészen odáig ment, hogy nézőként élete legnagyobb élményének nevezte a 28. Magyar GP-t, vagyis Hamilton vezetését.

 

 

„Azért nyert, mert szenzációsan vezetett – mondta Lauda. – Életemben nem láttam még olyan jó teljesítményt F1-es futamon, mint most Lewistól. Aki az útjába került, megelőzte, fékezhetetlen volt. A Mercedes nem volt annyira gyors, mint a Red Bull, de most Lewis jelentette a különbséget, sebességével és azzal, hogy senkit sem tűrt meg maga előtt, tisztán előzött meg mindenkit. Kivételes volt, amit tett.”

 

 

A Mercedes győzelmében az volt talán a legfurább, hogy az év legmelegebb versenyén született meg, olyan körülmények között, amelyek egészen eddig a napig nem kedveztek a Mercedes autóinak. Ross Brawn csapatfőnök, bár a legszebb hungaroringi győzelmének tartja az ideit, nem mert arról beszélni, hogy mostantól milyen esélyekkel csatázik Hamilton a világbajnoki címért.

 

 

„Majdnem ötven pont a hátránya Vettellel szemben, ami határeset. Nyílttá tehetjük a vébét, semmiképpen sem adjuk fel – mondta Ross Brawn. – A pénteki szabadedzéseken nagyon jól megszerveztük a csapat programját, lépésről lépésre fejlődtünk. Ha képesek leszünk ezt megismételni, további versenyeket nyerhetünk, ha máshol nem jön be ez a munkamenet, nem lesz ilyen. Ám ami legalább ennyire fontos, és most nem sikerült, hogy mindkét autót a célba juttassuk.”

 

 

Brawn elmondta, nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy Hamilton versenyt tudott nyerni, hiszen sokan kritizálták a McLaren elhagyása miatt. „Hitt bennünk, és azon leszünk, hogy ez a bizalom többszörösen megtérüljön.”

 

 

Amilyen izgatottak lettek a Mercedesnél Hamilton győzelme miatt, annyira elkeseredtek a Ferrari szurkolói azért, mert Fernando Alonso esélytelen volt a dobogóra kerülésre, és további pontokat vesztett Sebastian Vettellel szemben a vb-csatában.

 

 

„Már a versenyhétvége előtt tudtuk, hogy nem lesz jó esélyünk a győzelemre, a remek idénykezdet után ugyanis visszaesett a tempónk a riválisainkhoz képest – ismerte el Stefano Domenicali csapatfőnök. – Most az a legfontosabb, hogy nyugodtan értékeljük a helyzetet, a mostani csalódottság nem uralkodhat el a csapaton, mert úgy nem lehet a feladatokra összpontosítani. Szerencsére több hetünk van arra, hogy megtaláljuk a megoldást. Bízom a csapatban, arra számítok, hogy át tudunk lendülni ezen a holtponton.”

 

 

Az F138-as gyenge teljesítménye Pat Fry technikai igazgatót sem lepte meg, a szélcsatorna ugyanis a jelek szerint megint ugyanúgy fals adatokkal szolgál, mint a korábbi években.

 

 

„A fejlesztéseink üteméből adódóan tudtuk, hogy a Brit, a Német és a Magyar Nagydíjból álló ciklus nem lesz sikeres számunkra, és nem is tudtunk a dobogóét csatázni. Hiába választottunk volna agresszívabb stratégiát, akkor sem lehetett volna támadni. Mindkét pilótánk kihozta a versenyből a maximumot, főleg Felipe, aki már az első körtől törött első vezetőszárnnyal versenyzett. Ez a verseny tökéletes volt a kármentés szempontjából, nem veszítettünk sokat a vb-n, de ahhoz, hogy valóban esélyünk legyen, jelentős javulást kell mutatnunk. A nyári szünet utáni két verseny a Hungaroringtől teljesen eltérő pályán lesz, azokon meg kell mutatkoznia a kemény munkánknak” – mondta Fry.

 

 

DICSÉRET ZANARDITÓL

 

Lewis Hamiltont sokan dicsérték a hétvégén. A legnagyobb dicséret azonban talán a  2001-es versenybalesetben mindkét lábát elveszítő Alex Zanarditól jött a Twitteren: „Ha választanom kellene két átlagos láb vagy Hamilton egyik lába között, utóbbit szeretném” – írta a paralimpiai bajnok olasz. Ráadásul még a rajt előtt!

 

Smackdown Creative Commons License 2013.07.29 0 0 201

A hétvége pletykája: Alonso 2014-től a Red Bullnál?

 

 

Miután a Magyar Nagydíj hétvégéjén a Hungaroringen Fernando Alonso menedzsere megbeszélést tartott a Red Bull csapat vezetőivel, azonnal megindultak a spekulációk arról, hogy az energiaitalos istálló megpróbálja elcsábítani a kétszeres világbajnok pilótát a Ferraritól. A ma 32 esztendős Alonso szerint ez csak pletyka, de Christian Horner nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy 2014-ben a spanyol pilóta vezeti az egyik Red Bull-Renault-t.

 

 

Amíg a Red Bull csapatánál nem jelentik be az idény végén távozó Mark Webber utódját, az istálló jövő évi felállása folyamatosan találgatások, pletykák és spekulációk tárgya lesz. Eddig leginkább Kimi Raikkönen és Daniel Ricciardo neve került elő a Milton Keynes-i alakulattal kapcsolatban, de miután Luis Garcia Abad, Fernando Alonso menedzsere az elmúlt hétvégén a Red Bull csapatvezetőjével, Christian Hornerrel tárgyalt, a kép kicsit árnyaltabbá vált. Noha a Ferrari és Abad egyaránt azt kommunikálta, hogy a megbeszélések Carlos Sainz Jr. jövőjéről folytak, a kétszeres világbajnok spanyol pilóta rögtön szóba jött, mint a Red Bull lehetséges jövő évi versenyzője.

 

 

„Érdekes lenne – válaszolt Horner a Vettel, Alonso pilótapáros lehetőségével kapcsolatos felvetésre – A csapat érdeke szerint fogunk dönteni, és ez alapján fogjuk összeállítani a jövő évi párost. Beszélnek Kimiről és beszélnek Fernandóról, de biztosnak kell lennünk, hogy semmi nem befolyásol bennünket a döntés meghozatalakor. Az elérhető két leggyorsabb pilótát akarjuk, akik együtt tudnak dolgozni, és a legjobb eredményeket érik el a csapat számára. Minden, pilótákkal folytatott megbeszélésünk bizalmas. Szerencsére sokan szeretnének beülni az autónkba, kiválóak a lehetőségeink, és nem is kell sietnünk a döntéssel. Semmi nem kényszerít arra, hogy fiatal pilótát válasszunk, a lehető legjobb csapatot akarjuk összeállítani. Természetesen a fiatal pilótákat is figyeljük, de nincs előre eldöntve, hogy közülük kerül majd ki a következő évi versenyzőnk.”

 

 

 

Hogy Horner homályos kijelentéseivel a rivális Ferrari háza táján akarta összezavarni a fejeket, vagy csak a sajtónak kívánt dobni egy csontot a hosszú nyári szünet előtt, az egyelőre nem világos, de Fernando Alonso úgy gondolja, hogy inkább az utóbbiról lehet szó.

 

 

„Nem hiszem – felelte Alonso arra a kérdésre, hogy ügynöke a 2014-es üléséről tárgyalt-e a Red Bullal – Tudomásom szerint nem. Jelenleg erre a bajnokságra koncentrálok.”

 

 

 

Az Autosport.com arra vonatkozó kérdésére, miszerint kitölti-e a Ferrarinál 2016-ig szóló szerződését, a következőket felelte:

 

 

 

„Nagyon boldog vagyok. Természetesen fejlesztenünk kell az autón, és lesz még esélyünk megnyerni a világbajnokságot. Az augusztus nagyon veszélyes időszak a maguk [a média] számára, amikor négy hétig nincs F1. Remélhetőleg nyugodt nyarunk lesz.”

 

 

 

Persze Sebastian Vettel is gyorsan elmondta kit szeretne jövőre csapattársának: „Biztos vagyok benne, hogy Fernandót tisztelem, mint versenyzőt, de inkább Kimit választanám. Óvatosan kell fogalmazzak, de őt magánemberként és versenyzőként is tisztelem. Mindig nagyon őszinte volt velem, és ez megkönnyítené a dolgokat.”

 

 

 

Mivel a Red Bull vélhetően a Belga Nagydíj előtt nem jelenti be 2014-es pilótafelállását – amely egyébként meghatározhatja több csapat összeállítását is –, az előttünk álló időszakban várhatóan felvetődik néhány racionálisabb, illetve vadabb elképzelés is arról, hogy ki lesz majd Vettel jövő évi csapattársa. Mivel a rivális csapatok pilótáit hírbe hozni az istállónkkal taktikai szempontból is hasznos, lehetséges, hogy Christian Horner legközelebb a feltámadó világbajnoki reményektől megerősödő Lewis Hamiltont említi majd?

 

 

Alonsót vizsgáják a Magyar GP sportfelügyelői

 

 

Vizsgálatot indít Fernando Alonso ellen a Magyar Nagydíj sportfelügyelő testülete, mert a spanyol a vasárnapi futamon háromszor is úgy használta a DRS-t, hogy nem volt előtte senki egy másodpercen belül a mérési pontnál.

 

 

 

Az előzés megkönnyítésére szolgáló eszköznek köszönhetően a pilóta a hátsó légterelő kinyitásával nagyobb végsebességet érhet el, de csak akkor, ha a mérési pontnál legfeljebb egy másodperc a hátránya az előtte haladóval szemben.

 

A Ferrari spanyolja az 5. helyen zárta a Magyar Nagydíjat. Ha 20 másodperces büntetést kap, megtarthatja a helyezését, mert a mögötte célba érő Romain Grosjeant is megbüntették.

 

Ferrari pénzbírságot kapott, Alonsót nem büntetik

 

 

A Ferrari 15 ezer eurós bírságot kapott azért, mert Fernando Alonso háromszor is használta a DRS-t a Magyar Nagydíjon annak ellenére, hogy a mérési pontnál senki sem volt előtte egy másodpercre.

 

 

A DRS beállítása nem lett átállítva a Ferrariban a verseny előtti üzemmódról verseny üzemmódra. A Ferrari elmondta, Alonso a három eset során nem szerzett összesen egy másodperces előnyt, viszont többször is zárva maradt a hátsó légterelője olyan esetben, amikor nyithatta volna.

 

 

2014-es szezon is Ausztráliában fog rajtolni

 

Bár a korábbi években megszokhattuk, hogy legkésőbb a Magyar Nagydíj hétvégéjén megjelenik a következő évi Formula–1-es versenynaptár tervezete, az idén ez elmaradt, Bernie Ecclestone csak részleteket közölt a 2014-es menetrendről a Hungaroringen.

 

 

Az F1 vezetője annyit árult el, bár voltak törekvések arra, hogy Bahreinben rajtoljon az idény, most úgy tűnik, március 16-án Ausztráliában lesz a rajt. A júniusi észak-amerikai futamokat a Le Mans-i 24 órás miatt nem lehet egymás utáni hétvégéken megtartani, így a Kanadai Nagydíj június 8-án, a New Jersey-i viadal június 22-én lesz. Bár Niki Lauda, a Mercedes elnökségi tagja úgy tudja, az amerikai viadal 2013 után jövőre is elmarad, és Ecclestone azért vár a versenynaptár kihirdetésével, mert biztosra akar menni New Jersey ügyében.

 

 

Az idei 19 versenyhez New Jersey mellett az Orosz és az Osztrák Nagydíj csatlakozik, ahhoz, hogy 20 versenyes legyen a szezon, két futamot törölni kell. Ecclestone nem titkolta, Dél-Korea és India futama van veszélyben.

 

 

Veszélybe került az idei Indiai Nagydíj megrendezése

 

 

Veszélybe került az idei Indiai Nagydíj megrendezése, Bernie Ecclestone ugyanis nem tud megegyezni az indiai hatóságokkal, amely évről évre azzal fenyegetőzik, hogy több milliós vámot szed a csapatoktól. Tavalyelőtt és tavaly sikerült egyezségre jutni az ázsiai adóhatósággal, de ez az idén már nemigen fog menni.

 

 

Az indiaiak nem a csapatok éves profitja szerint állapítják meg a vámot (ami más országokban bevett gyakorlat), hanem a költségvetésük arányában, ami csapatonként 70 és 220 millió euró közötti összeget jelent. Ennek a 19-ed részét szednék be vámnak minden egyes istállótól.

 

 

Hozzá kell tenni, Ecclestone nem esik kétségbe, ha elmarad az indiai futam, hiszen jövőre két versenyt ki kell venni a naptárból, hogy a New Jersey-i, a szocsi és az ausztriai futam érkezésével se legyen 20 versenyesnél hosszabb a menetrend.

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 200

200:))

Előzmény: Törölt nick (100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!