az idős is a család része ezért nyitom itt a topikot. Várok mindenkit akinek 90 feletti ismerőse, rokona van és szivesen osztana meg róla történeteket.
Ez csak apó állapotjelző. Véletlen se akarok sehol se befújni vagy súrolni.
Olyan gázkészülék van amit még nyomva kell tartani, hogy a láng ne aludjon el. És sajnos egyre hosszabb ideig. És még igy is megtréfál. A csempe a falon és a földön még az eredeti, ahogy 75ben megcsinálták. Ha lesz új tulaj bizti, hogy mindent kicserél .
Ne súrold. Van egy viszonylag olcsó "csodaszer" a hideg zsíroldó (St. Moritz a márka neve), azzal lefújod, félórát állnihagyod, és leszed minden getyvát róla. Ha valami marad, legfeljebb még egyszer neki esel. És nagyon fontos, hogy nem vicc, hogy gumikesztyűben kell, mert a bőrödből is kioldja a zsírt, és rémes lesz tőle a kezed. Meg van ilyen nyeles kefe, azzal át is dörzsölheted, akár a sörték közé benyomhatod a vasszivacsot is. Ha marokra fogod, nem terheli úgy az izületeket, mint, amikor a szivaccsal vagy a vasszivaccsal csinálod.
Ja, és pl. a szárazbabban (meg az olajos magvakban) vannak olyan nem egyszerű cukrok, amiket nem tud lebontani rendesen az emésztőenzimek, és a bélben egyrészt vízmegkötő hatásuk van, másrészt pukiztatnak, mert a bélbaktériumok tudják bontani ezeket, és gáz képződik. Az aszalt szilvában meg szorbit van, ami szintén nem emészthető és vizet köt meg a bélben, ezért segít a székletürítésnél. Ha nem sajnálod rá a pénzt, ugyanebbe kémiai csoportba tartozik a xilit meg az erithrit is és édes ízt adnak, ezt is bevetheted az édességek helyett, pl. a xilites ribizli tuti megmozgatja majd a belét a bácsinak. :) Csak ezek drágák. De lehet kapni szorbitot is, talán a patikában, az elvileg olcsóbb kell legyen, mint a xilit meg az erithrit.
Minden zöldség és gyümölcsfélében van rost, egyszerűen a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben, olajosmagvakban több van ugyanakkora egységnyi adagban. Ezért a lecsóban is van rost. Nem annyi, mint a bab- vagy a parajfőzelékben, de azért van benne. Az almaszószban is pont ezért van (ha nem szitán törték át, hanem turmixolták), de az almában mint gyümölcsben megint csak nincs olyan sok rost, viszont az almaszószba magad is csempészhetsz lenmagot vagy korpát. :)
Itt egy táblázat, ez alapján tudsz válogatni. Ha elfogadja a korpás kefírt és a magvas zsemlét vacsorára, akkor az elég jó, egy-két evőkanál búzakorpával már be lehet vinni a napi rostszükségletet. Emellett a nassolható aszalt szilva még pluszban lazítja a székletét és hát ihat Salvus-vizet vagy más keserűsós vizet is, ha meg tudja inni. Az édességet meg egész jól kiváltja a mézes dió (pár kanálka elég, mert nagyon tömény) vagy az aszalt gyümölcsök. Apránként át kell szoktatni, meg ha nem koki, meg fogja érteni, hogy az egészsége miatt kell. Kend az orvosára, hogy az mondta, hogy nincs több sütike, mert rossz volt a cukra. :)
Megleptél. pont azt hittem a hüvelyesek fogják a székletet.
Holnapra pont kelkáposztát tervezek, mivel sütőm nincs , ezért töltött kel formájában , de akkor utána bableves lesz és majd főzök lencsét , sárgaborsót.
Az édesség helyett aszalt szilvát adj neki uzsonnára vagy tízóraira is kaphat. 2-3 szem elég amúgy, nem kell az egész zacskóval betolja egyben. :) De adhatsz neki házi édességeket is, pl. boszorkányhabot, sült almát (tölthető édestúróval), sült tököt, keksszel elmaszírozott almát.
És nagyon kevés rostot eszik, ezért nincs miből kaka legyen. A kefírjébe kéne korpát keverni, egy-két evőkanál elég. Egyébként ezt a tökfőzelékbe is elrejtheted. Az nem is annyira jó választás, persze tudom, hogy a foga miatt muszáj ilyeneket adj neki, de pont a tök az egyik legalacsonyabb rosttartalmú főzelék, szóval én legalább zabkorpával kibélelném neki a tányérjában (egy-egy evőkanál elég tányéronként). A másik, hogy a hüvelyesek is jól megmozgatják a beleket magukban, és egész puhára lehet őket főzni, aztán összetörni villával akár, de szitán is át lehet törni vagy azon a paradicsompasszírozón letekerni, ha van olyanod. Most tél van, amúgy is jólesik a laktató kaja neki is, amíg be nem áll a széklete simán lehet akár mindennap valami hüvelyest adni neki, annyi változata van (borsó, zöldbab, lencsefélék, sárgaborsó, felesborsó, babfélék -- pl. a májbab marha hamar meg is fő és áztatni se kell egy napig). Persze csak úgy, hogy ne unjátok azért halálra a menüt, közben lehet korpás tökfőzelék is. Meg a káposztafélék, főleg, ami jó puhára főzhető, mint a kelkáposzta (az még rakott kelként is elmegy a "pépes" menübe, ha pár foga van még azért). A húsból meg a darálthúsra kéne ráállni, az elég egyhangú, de egy fasírtot könnyebben elcsócsál. Meg a kórházban a kímélő étrendben azok a párolt "kukacok" (brrr! rémálom, ahogy kinéz), darált hús fűszerszegényen megpárolva vagy megfőzve. És elég egyszerre mindig csak 8-10 dkg hús. Meg ehet sült párizsit, csevapot, tükörtojást a főzeléken. Persze, ha nem mindennap ilyen inkomplett a fehérjét illetően az étrendje, akkor nem szóltam. :)
Kiderült, hogy nem szedi a feszültségoldót, ezért olyan nyugtalan. Dackorszakban van.
Azon szerencsések közé tartozik, akik 38 éves koruk óta családfők, 55 éves kora óta nyugdijas, több mint 40 éve csak tvt néz, Megrekedt gyermeki szinten.
Az egyik legismertebb férfi, aki nem tudott méltósággal megöregedni. Nevetséges figura az arcfelvarrásaival meg a fiatal macáival. De valószínűleg elégedett lehet az életével.
Berlusconi még csak 87 éves , nem igazán tartozik a 90 felettiek csoportjába , de ahhoz sztem nagyon idős, hogy politikai vezető legyen. Látható volt, hogy támogatásra szorul. a Fiatal nő mellette valószinűleg az ápolónője lehet.
Hiába mondom apónak, hogyha korán ébred akkor igyon egy pár korty pályinkát és bújjon vissza a jó meleg ágyba. Képes fölöltözni, és betakarózás nélkül feküdni, pedig nincs is fűtés.
Nagy darab csontos ember, de nincs rajta háj, rejtély hogy mi tartja melegen.
Pohár meleg tej volt a reggeli, párkatona, és egy darab kockasajt.