A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
én úgy emlékszem, ez a kiszaggatom-összenyomkodom trükköt már eljátszotta egyszer, és akkor is hülyeségnek tartottam. Van, ahol számít az esztétikum, de ez egybesül, és nem is fog látszani. Majd megéljük, hogy aranygaluskát süt, és azt is órákig szaggatgatja.
Méz-ügyben: én a kicsi ujjacskámmal tolom le, így mosogatni sem kell, és nem vész kárba semmi :-) Egyébként is, szerintetek számít, hogy 1 dkg deka vagy 1,4 deka kerül bele??
Sajnos nincs, de meg tudom oldani olaj nélkül is. Egy másik kanállal lenyomom a mézet a sütibe és kész. Tudomez 2 kanál és J. utál mosogatni, de le is lehet a kanalakról nyalogatni azt a leheletnyi mézet, ami rájuk ragad. Persze aki olajba mártja, azt megértem, hogy nem akarja utána lenyalogatni. :)))) Vagy az ujját is használhatja a kanálról méz eltávolításhoz, akkor csak 1 kanálat és egy ujjat kell elmosni. Vagy csak én vagyok ilyen "nem steril szakács", aki kézzel is hozzányúlna? Úgyistudom, hogy nem. :))
A teán kívül a másik probléma az olajjal az alapanyagok pontos aránya témában lép fel. Mert kiméred hajszálpontosan a hozzávalókat. De a mézes csuporban már van egy kis hozzáadott olajcsepp, amit valahogy bele kell számolni. És mi van, ha a sütibe nem is kell olaj, csak méz? Akkor is lesz benne és el is rontja az egészet. :))))))
"Meg egy másikban valami eszement trükköt mutatott arra, hogy ha olajba mártod a kanalat, könnyebben kimérhetsz egy evőkanál mézet." Ezt láttam, mézbe olajat. :))) Már csak azért is ötletes, mert ha legközelebb teába teszek mézet, akkor az olaj szép mintákat rajzol a tea tetejére. Bár az olaj biztosan feljön a mézből is és akkor papírtörlővel letörölhető, amiből biztos lehet szép újrafelhasznált papírt csinálni, amivel stb.
A mai recept. Nem értem miért akarja megúszni a tésztanyújtást, ha egyszer lepényt készít. Ez teljesen kiborít, mikor ilyen-olyan spórolás néven ilyen idétlenségekkel jön! Borzasztó bonyolult ám kinyújtani egy tésztát!
A tésztához: 20 dkg finomliszt 1 evőkanál kristálycukor 10 dkg hideg vaj 1 tojássárga 3-4 evőkanál hideg víz a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje a tortaforma kikenéséhez kevés vaj Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Amíg a tészta pihen, a párolt körtét egy mérőedénybe tesszük, hozzáöntünk pár evőkanál párolólevet, majd az egészet összeturmixoljuk.
A körtepüréből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit és a joghurttal, meg 1 evőkanálnyi juharsziruppal összekeverve elkészítjük a baba ebédjét.
Ahhoz, hogy nyújtás nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.
A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.
A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.
Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
Ekkor a maradék körtepürét egy nagyobb keverőtálban öntjük, és ha már teljesen kihűlt, robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a maradék juharsziruppal édesítjük és a tejszínnel hígítjuk. Ha kész, a masszát az elősütött tésztába öntjük, legyezőformába ráhelyezzük a körteszeleteket, majd a lepény tetejét megkenjük a baracklekvárral.
Megnéztem a mogyorós adást, hátha kiderül a mogyoró-titok, de tényleg törökmogyorónak nézett ki a zacskó. A mogyoróvajat valamiért következetesen mogyorókrémnek nevezi, és azt magyarázza, h jó, h a sok amerikai gyerek ezen nő fel. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy 70%-uk olyan dagadt, hogy az iskola folyosóján a falhoz kell lapulni, ha találkozunk eggyel, különben nem férünk el.
Azt is mondta, hogy ha lisztbe mártott villával nyomkodjuk le, akkor nem lesz jó íze. Persze, mert sose próbálta! Én nem tartok itthon porcukrot, és az ilyen kekszeket mindig lisztbe mártott villával lapítom ki (a hosszú fogú villa szebb mintát ad), és amennyi rákerül, meg sem látszik/érződik, mert a zsiradék pillanatok alatt beissza. Meg annyi szódabikarbónát tett bele, hogy csodálom, nem fintorogtak utána a szódaíztől.
Meg egy másikban valami eszement trükköt mutatott arra, hogy ha olajba mártod a kanalat, könnyebben kimérhetsz egy evőkanál mézet.
A Tescos fajta van a Corában is, csak 300-zal ocsóbb :)
Azért rá a lekvár, mert amcsi ihletésű a recept, és ugye náluk a mogyoróvaj meg lekvár az verhetetlen párosítás :)) Egyszer próbáld ki a m.vajat és lekvárt egy pirítóson. Vadítóan hangzik, de klassz íze van :))
Sajnos cora az itt nincs, a lekvárt meg utálom, de azért a pestiek biztos örülnek a tippnek :-)) Itt még csak a Tescóban találtam mogyoróvajat, fél kiló egy ezres - szóval túloztam :-) de nem túl finom fajta. Nem is tudom, a mogyoróvajas sütinek nagyon jellegzetes íze van lekvár nélkül is, minek az rá?
A Coraban kevesebb, mint 800 pénzbe kerül az asszem 400g-os :)
Ez egy Nigellától származó recept, és nagyon sok lesz belőle :) Lekvár nélkül, keksz formára sütve is nagyon fincsi :))
Földimogyorókrémes-lekváros süti
Hozzávalók:
125g puha vaj
150g kristálycukor
125g barna cukor vagy nádcukor
200g krémes földimogyoróvaj
2 tojás
1 tk vanília aroma
300g liszt
fél tk sütőpor
negyed tk só
lekvár
Robotgéppel krémesítsük a vajat és cukrokat, majd adjuk hozzá egyenként, tovább keverve a földimogyoróvajat, tojásokat és vanília aromát. Fakanállal keverjük hozzá a lisztet, sütőport és sót. Borítsuk be fóliával az edényt, és tegyük a masszát a hűtőbe 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 180C-ra.
Csípjünk le a tésztából kb. teáskanál nagyságú darabokat, formázzunk golyót belőle, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és erőteljesen nyomjuk be a hüvelykujjunkkal.
Kb. 10-15 percig süssük (az alját ellenőrizzük, ha az már nem nyers, készen van). Hűlés közben fog csak teljesen megszilárdulni. Még melegen tegyünk egy kis lekvárt a lyukakba.
én nem láttam az adást, de akartam kérdezni, hogy szerintetek az milyen mogyoró lehetett, mert első körben én is amerikaira tippeltem volna. 20 dkg mogyoróvaj az majdnem egy ezres.... Én a mindmegettés, mogyoróvajas keksz néven futó csodát szoktam sütni időnként, az nagyon tuti! és fél doboz mogyoróvajból már elég sok lesz.
Nem nagyon, mert pont a kicsit diós íze és rizsre hasonlító állaga a lényeg, szerintem nagyon jó hozzá a kömény :) Sparban a bio részlegnél mindig szoktam látni, de minden bioboltban kapható.
Én pl. gyógynövényboltba vettem, de pont tegnap láttam a Tescoban, és egyik nap pedig DM-be bukkantam rá.
Szerintem baromi drága, nekünk nem jöttbe az íze-állaga sem, úgyhogy könnyen fogjok mellőzni. Amennyire kíváncsi voltam rá, annyira csalódtam, egyszerűen nem ízlett. De ezzel nem akarlak lebeszélni arról, hogy egyszer kipróbáld.
Megcsináltam az itt talált Kókuszos kuglófot a hétvégén (most láttam csak, hogy az lehet, hogy nem is Jucis recept, de mindegy), nagyon jól sikerült, ahhoz képest, hogy én az első sütieim általában a kukában végzik, de pláne ahhoz képest, hogy nem volt odaírva, hogy mennyi vaj kell bele. Na, nem estem nagyon kétségbe, egy margarinos kocka kb. háromnegyedét találtam meg a hűtőben és úgy tűnik, hogy annyi kellett bele : )
És nagyon finom lett, főleg, mert én befőttes meggyet használtam hozzá és úgy nem olyan száraz : )
Annyit láttam a sütős részből, hogy darált mogyorót pakolt bele a lisztbe, és az török mogyorónak látszott. Most meg azt olvasom, hogy mogyoróvaj kell a tésztába. Az meg földimogyoróból van. Ez így izgi párosítás :) Vagy csak én vagyok kötözködő hangulatban? ;)
1 db zsemle 30-35 dkg zöldborsó 30 dkg darált hús 2 db tojás ½ fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 csomag szárított tarja 1 evőkanál kristálycukor olívaolaj 0,5 dl tej Elkészítés:
Első lépésként vízben vagy tejben, beáztatom a zsemlét. Amikor a zsemle már majdnem teljesen beszívta a folyadékot, egy közepes méretű lábosban elkezdem főzni a zöldborsót. Amíg a zöldség puhul, összeállítom a húspástétomot.
Kinyomkodom a beáztatott zsemlét, majd egy nagy keverőtálba teszem, jöhet hozzá a darált hús, aztán az egészet megsózom. Hozzádobom a nagyon apróra vágott vöröshagymát, beleütöm a két tojást, végül jöhet bele a fokhagymanyomón áttört fokhagyma is.
Amikor már minden hozzávaló a tálban van, kézzel alaposan összedolgozom a masszát. Ha kész, egy picit félreteszem, de csak addig, amíg előveszem a szilikon muffin formát. A sütőforma mélyedéseit kibélelem a tarja szeletekkel (mindegyikbe jöhet 3-4 szelet). Ekkor kézbe veszem a húspástétomot, és jó alaposan megtöltöm a tarjával kibélelt mélyedéseket, a végén pedig, a pástétomra visszahajtogatom a kilógó tarjavégeket is.
Ha mindezzel megvagyok, mehet a pástétom 25 percre a 200 fokos sütőbe.
Időközben megfőtt a borsó is. Leszűröm, néhány kanálnyi borsószemet félreteszek a díszítéshez, majd a maradékot a turmixgépbe öntöm. Szórok hozzá 2-3 csipetnyi kristálycukrot, beleöntök kevéske olívaolajat és annyi tejet, hogy végén sűrű mártás állagú legyen. Jöhet a turmixolás.
Ha a mártás elkészült, nincs más dolgom, minthogy megvárjam, hogy a húspástétom készre süljön.
Tálalás előtt megmelegítem a borsómártást, majd a pástétomokat egy tányérra helyezve, köréjük öntöm a mártást, díszítésként pedig megszórom a félretett borsószemekkel.
Jó étvágyat!
MADÁRBEGYSALÁTA KÖRTÉVEL ÉS DIÓS SAJTKRÉMMEL Hozzávalók:
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és 2 perc alatt megpirítjuk benne a diót. Ha kész, leszűrjük, és az olajat félretesszük.
A sajtkrémet beletesszük egy kis tálkába, és hozzákeverjük az olajban pirított dió felét. Sózzuk, borsozzuk.
A félretett olajat egy kis tálkában kézi habverővel összekeverjük a citrom levével, és ezt is sózzuk, borsozzuk.
A körtéket kimagozzuk, és fél centi vastag szeletekre vágjuk. Megcsepegtetjük egy kis citromlével.
A madárbegy salátát összekeverjük az öntettel, és elrendezzük egy tányéron. Ráfejtetjük a körteszeleteket, és melléteszünk 1 evőkanálnyi diós sajtkrémet. AVégül az egészet megszórjuk a maradék dióval.
kevés cukor a korongok a kialakításához Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
Elkészítjük a tésztát. A mogyoróvajat és a puha vajat beletesszük egy tálba, és hozzáadjuk a cukrot. Robotgéppel erős fokozaton habosra keverjük, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Ezután összekeverjük a lisztet a darált mogyoróval, a szódabikarbónával és a sóval, majd lassú fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és a mogyorós-sós-szódabikarbónás lisztet apránként hozzáadjuk a mogyorókrémes keverékhez. Az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztából kb. 4 cm átmérőjű golyókat formálunk a kezeink közt, és a golyókat letesszük egymástól három ujjnyira a tepsikre. Ezt követően belemártunk egy villát kevés cukorba, majd a cukros villával sorra megnyomkodjuk a golyók tetejét, hogy korongokká lapítsuk őket szét. Érdemes minden nyomkodás előtt belemártani a villát a cukorba, mert így a villa nem tapad a tésztához. Ezen kívül a villával történő nyomkodás azért is jó, mert szép mintát rajzol a sütikre.
A mogyorós sütiket 12-14 perc alatt megsütjük, egyik tepsinyit a másik után. Miután kivettük a sütiket a sütőből, várunk 5-10 percet, hogy megkeményedjenek, és csak ezután tesszük őket rácsra, hogy tökéletesen kihűljenek.
Elkészítés: Első lépésként kiolajozok egy porcelán tányért, majd ráhelyezem egymás mellé a sajtszeleteket, majd a mikrohullámú sütőbe téve, 3 perc alatt (750 W) ropogósra sütöm őket.
Amíg a sajt pirul, elkészítem a koktélfalatokat. A datolyaszemeket kettényitom, és kiveszem belőlük a magokat.
Innen többféleképpen is készíthetem a finomságokat: 1. A datolya mag helyére teszek egy hámozott mandula szemet, majd a töltött mandulát, bebugyolálom egy szelet bacon szalonnába és az egészet megtűzöm fogpiszkálóval. 2. A második variációban szintén mandula szem kerül a datolya mag helyébe, és az így kapott töltött datolyát még beleteszem egy aszalt szilva közepébe, végül így bugyolálom be az egészet egy szelet bacon szalonnába. Megtűzdelés után ez is kerülhet a sütőlemezre. 3. A harmadik variáció egy még inkább továbbfejlesztett változat; az előző szilvás töltött datolyát egy félig szétnyitott, magjától megfosztott ringlószilvába teszem, és így csomagolom be a falatot a bacon szalonnába.
Az így kapott falatkák mehetnek is a sütőbe.
Az időközben elkészült sajtot kiveszem a mikróból, gyorsan leszedem a tányérról, és amíg még meleg formázom őket fantáziám szerint. (Ha sikerül szép tölcsér alakúra meghajtani, akkor miután kihűlt a sajt-tölcsér, bármilyen sós krémet is tölthetünk bele.)
A falatkák (220 fokon) 7-8 perc alatt el is készülnek. A lényeg az, hogy nem szabad a szalonnát ropogósra sütni, csak éppen „izzadósra”.
Tányérra téve a roppanós sajtot és a töltött finomságokat, mindenki falatozhat kedvére.
Igaza is van, hisz ő sok-sok vendég ételéért és egészségéért felel, nem engedheti meg magának, hogy a vendég gyombrában néhány nemkívánatos alkatrész összekeverdjen. Persze, egy otthoni háztartásban más a helyzet.