A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Az öcsém szakács, és ő is pont így csinálja! Mindenhez új edény, eszköz, tálka, koszoljuk csak össze mindet....., azután mire végez hegyekben áll a mosatlan edény. Látszik, hogy kézilányok hada takarít utánna az munkahelyén. Gyaníthatóan Jucusunk után is a stáb mosogat, meg a mosogatógép!!!!
A mázhoz: 1 dl szójaszósz 4 evőkanál ketchup 3 evőkanál rizsecet vagy fehérbor ecet 1 kávéskanál őrölt gyömbér 1 evőkanál méz 2 kávéskanál kínai öt-fűszer keverék Elkészítés:
A megmosott, szárazra törölt oldalast felcsíkozzuk úgy, hogy mindegyik darabkában csak egy csont legyen. Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen majd falatozás közben megfogni majd az oldalast. Ezután mindegyiket megsózom, megborsozom.
Elkészítjük a mázat. Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a szójaszószt a ketchuppal, a rizsecettel, az őrölt gyömbérrel, a mézzel és a kínai öt-fűszer keverékkel.
A mázba beleforgatjuk a feldarabolt oldalast, aztán lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Ezalatt a máz jól átjárja a húst, de ha nincs ennyi időnk, akkor süthetjük rögtön is. Egy biztos: minél tovább áll a máz az oldalason, annál finomabb lesz a végeredmény.
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).
A mázas oldalas-darabokat kivesszük a hűtőből, szétterítjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsin, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegednek.
Megsütjük az oldalast. Ahhoz, hogy a végén omlós, szaftos falatokat kapunk, a sütést 3 etapban kell végezni. Először 15 percig sütjük a mázas oldalast 220 fokon úgy, hogy előtte alufóliával lefedtük. Ezután, még mindig fólia alatt, tovább sütjük 2-2½ órán keresztül, de már nem 220 fokon, hanem csak 120 fokon (gázsütőn 1-es és 2-es fokozat közt). Ezen az alacsony hőfokon tökéletesen puhára párolódnak a húsdarabok. Végül aztán levesszük az alufóliát, majd visszaállítjuk a sütő hőfokát 220 fokra, és kb. 15 perc alatt rápirítunk a mázas oldalasra.
Örülök, hogy nektek is ízlett. :-) Eredetileg egy Tina Extra újságból ollóztam a receptet. Egyszer ki fogom próbálni fekete szezámmaggal is (így van az eredeti recept), de amikor fűszeresbolt közelében járok, sose jut eszembe venni...
Közben arra is rájöttem, hogy mi az, ami igazán, mindig is idegesített Juditunk műsorával kapcs.ban: látszik, hogy nincs gyereke vagy nagyobb családja, mert bizonyos műveleteket nem ésszerűen végez, pl. túl sok edényt koszol (pl. fokhagymareszelés a turmixgépbe), indokolatlanul használj eszközöket (pl. a turmixgépet 2 barack pépesítésére, rugós fejű habverőt villa helyett), és nem tud (vagy nem mutatják) multitaszkban dolgozni. Ha kevesebb ideje lenne, talán jobban optimalizálná a dolgokat - mert a Budayról elhiszem, hogy jókedvében főzőcskézik, de J. a "gyorsan, valami finomat" elvvel számomra hiteltelenül pepecsel évekig, hiába a sok különlegesebb hozzávaló. Az új adásokban pedig szerintem egyértelműen célközönséget tévesztett, meg ez a babával jött, mindentudó-dietetikus stílus sem jön be.
Végül egy idézet: "Muffinból soha nem elég. Most újabb változat következik, _de_ ez most gyors és finom." mily meglepő!
Pécsett a vörös lencsét a piacon fele annyiért adják, mint a boltban pl. a Naturát, így már közelíti a barna márkatermékeket. (Zitka, még múltkor az a joghurtos vöröslenyécs currylevesed állati jó lett, persze nem eresztettem bő lére... de ismétlést kívánt a család!)
Lám, ide jutottunk. Már minden, a médiában történő megnyilvánulás mögött, különféle érdekeket keresünk. ( persze, nagyon helyesen ;) ) Most azonban a lencse járt jól, mert finom és egészséges (GI index is alacsony), és Mi is, ha sokat eszünk belőle. :)
Szia! Én nem próbáltam ki a receptet, de megvizsgáltam. Az egyik gond az lehet, hogy a citromot héjastól felszeletelve teszi a tepsibe. Ez biztosan nagyon autentikus indiai dolog, de amikor a citrom megsül, a fehér részek keserűvé válnak, amit azután átvesz az egész kaja. Vannak népek ahol ez normális dolog, de pl. nekem sem ízlik igazán. Jártam már így Nigella fokhagymás-citormos csirkéjével (rajtam kívül mindenkinek ízlett a keserűséggel együtt) is, meg Juditunk egy régebbi nőklapjában megjelent citromos-mandulás muffinjával is, ahol a citromot meg kellett főzni egészben és elturmixolni (ez momentán annyira nem volt siker, hogy a kukában kötött ki). A másik, hogy én a paradicsomszószokba mindíg teszek egy kis kanál cukrot, hogy a paradicsom savasságát ellensúlyozzam.
Azért jobb a vörös lencse, mert mindenféle előáztatás, és hókuszpókusz nélkül 10 perc alatt megfő. Vékonyabb a héja, akinek a gyomra érzékeny a hüvelyesekre (pl. epekövesek, mint én :-) ), az is jobban bírja. Az íze is picit más, ezekhez a keleti ételekhez jobban passzol.
Ebben csak azt nem értem miért (mindig csakis) vörös lencsét használ. Annyiszor nézegettem a boltba, de olyan baromira drága, nem tudtam magam rávenni hogy kipróbáljam. Én 4 felnőttre főzök, ráadásul a lencselevesből sose annyit hogy ne lehessen belőle 2x vagy netán 2 tányérral megenni. Miért nem jó a régi jól bevált olcsó barna lencse? Vagy ez is szponzor függő?
Igaz, ez nem jutott eszembe hogy a Kalifát imádja mert muszáj is neki :-)
Én sem bírom az ilyen tömör száraz cuccokat. Az anyukám egyszer sütött gesztenyés-mazsolásat, és mondta hogy szétvágva, megkenve lekvárral tudták csak megenni olyan fujtós volt. Én a gasztenyéset és a mákosat is csak jó sok meggyel teli szeretem.
30 dkg vörös lencse 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 l forró víz 1 zöldségleves-kocka 1 kávéskanál koriandermag 1 kávéskanál őrölt köménymag 2 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors 1 zöldcitrom
A korianderes joghurthoz: 1 piros chilipaprika 2 dl natúr joghurt 1 nagy maréknyi friss korianderzöld Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.
Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.
Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.
Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.
A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.
Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.
Én se láttam a műsort, de mivel ez Kalifa termék, nekem rögtön ez ugrott be ;) Szerintem is túl száraz lehet, egyszer aszalt áfonyásat csináltam, azt is elég nehéz volt letuszkolni, ezt tuti ki se próbálom :)
Ez igaz! A kis páncélos sűrítetteket kell kerülni, Aranyfácán stb. Ezeket egyébként régen (amikor télen egyszerűen nem volt semmi más lehetőség) is úgy használtuk, h. automatikusan adtunk hozzá cukrot a hígításkor.
Mediterrán mix néven konzervet is lehet kapni, trópusi gyümölcsök keveréke. A műsort nem láttam, hogy Juditunk aszalt gyümölccsel vagy befőttel dolgozott-e. Szerintem a befőtt is jó lehet. Befőttel levesesebb a sütemény, aszalttal szárazabb. Kinek melyik a szimpatikus.
Akkor valszeg én voltam figyelmetlen. Láttam, hogy van picike sűrített konzerv is (a régi májkrémes nagyság), meg a duplaakkora. De valahogy erre a tubusosra nem figyeltem fel. Nekem is jól jön, mert valahogy mindig olyan mennyiség kell (sokszor inkább a színe miatt), ami az előbb említett konzervekből vagy túl kevés, vagy túl sok. :-)
tubusos :) :) majd megtanulok magyarul :) vagy ott szokott lenni ahol a pizza tomaten vagy ahol a majonéz... de szerintem abban a pluszban, ahova én járok, ott ezek nagyjából egymás mellett vannak. Ami még nagyon tetszett, hogy nincs benne semmi adalék, csak paradicsom, meg só.
Én is ezt a kockázottat szeretem, a Plusban "pizza tomaten" névre hallgat, és jóval olcsóbb, mint a többi márka a hiperekben. Ez a kinyomós magyarul tubusost jelent ?:-)))) Mert olyat még nem láttam. Vagy csak nem figyeltem...
A honlapjukról copyztad a receptet frissen? Mert akkor csak a filmet szponzorálja a Rama, a weboldalt nem. Ugyanis a reggeli műsorban margarint használt, és azt is emlegette. :-)))))))
ó, ez nálunk nem gond, olyan nincs, hogy félbehagyott konzerv/üveg: egyszerűen kikanalazzuk :-) szóval ha a receptben 1 eka passata szerepel, már előre örül a család.... (u.i. hogy áll a konyha? majd idővel számolj be, persze csak a megfelelő helyen...)
nekem nagyon beváltak a paradicsomkonzervek és a sűrítmények is... minden jó vele. Alapvetően kockázott konzervet használok, de nagyon praktikus a plus féle kinyomós sűrített is, mert azzal nem kell egész konzervet felhasználni, ha épp kevés kell.
nem azért, mert hitvitát szeretnék nyitni, de az olasz hám.par. konzervek jók, tiszta augusztus-ízük van. Csak paradicsom van bennük, mint a passatában, csak nem annak híjják.
Paradicsomkonzerv beteheti a lábát a konyhádba, és még csodálkozol? Azzal kizárólag elrontani lehet a kaját. (Ez persze a nem-sűrített "passzírozott paradicsomra", Muti és társai, nem vonatkozik, azok jók.)