Az én kedvenc csokim az itt már korábban mások által is emlegetett Suchard Cremiére, ét-/ tej- vagy fehércsokiba burkolt kávékrém... Valaki esetleg tudja, hogy lehet-e kapni ma ezt valahol? Mert én utoljára kb. 10éve jutottam hozzá :(((
Utólag is köszönöm. Jelenleg egy Madegassé nevű madagaszkári csoki van nálam. Nemrég egy Leysieffer szőlőset ettem, kissé csalódtam, mert nagyjából egy Milka ízvilágát hozta.
Par napja irtam egy hosszabb valaszt ide, amit - mino meglepetes - megevett a kkurva forummotor. Ezutonn is sun alaku esernyot kivanok az outputnyilasaiba...
Tomoren: ha tudsz, akkor szerezz Cluizel "Los Anconest" (neonzold) es Via Grancinat (vilagoskek). Utobbi nem tudom, kaphato-e meg, az elobbi meg nem volt a kedvencem, de miutan tobb helyen olvastam, hogy az utobbi par evben valamit valtoztattak a processzen, tenyleg sokkal jobb lett. Ugyancsak tudom ajanlani a Concepciont (narancssarga), nekem az az alapellatmanyom, mikor epp nincs mas. =]
Valamint. Domori Chuaohoz mg nem volt szerencsem, de Porcelanahoz mar igen. Erdekes a kulonbseg, sokkal sotetebb es melyebb az ize, ami egy reszrol tetszik, mert eroteljesebb a mogyoros felhang, masreszt viszont nincs meg benne az Amadei kifinomult eleganciaja, sokkal... sarkosabb. Ugyancsak Domoribol tudom ajanlani az Apurimacot, teljesen szurrealis, milyen ize is lehet a kakobabnak. Altalaban nem rajongok a savanyu/fanyar cuccokert, de ez egyszeruen zsenialis, siman a top 5-ben van. A Sambirano is nagyon finom, de azt sokkal jobban szeretem bab formatumban (az Apurimac ehetetlenul savanyu), csont nelkul a kedvencem a kategoriaban. Volt meg valami venezuelai csokijuk, amire nem emlekszem, az is utott, a Cluizel Concepcionhoz hasonlo, csak sokkal erosebb es teljesebb az ize, jobb a texturaja (utobbit talan a hozzaadott kakovaj hianya teszi).
Plusz melegen tudom ajanlani az Amadei Grenadajat (zold vagy homokszinu azt hiszem), nem tudom lehet-e mar kapni normal kiszerelesben, anno csak kis 5 grammoskent lehetett hozzajutni. Erdes es vad, de ugy is szeretjuk. Illetve mondanek meg egy meglepoen baromi jo amerikai csokit, amit par eve vettem San Franciscoban egy helyi boltban, de mar boven nem emlekszem a veg nevere. Talan egy Rouge tablaval talalkoztam (szinten Venezuela), de nem vagyok biztos benne. Sokkal kevesbe kiforrott, mint a nagy europai nevek cuccai, de pont emiatt sokkal oszintebb is, ha lehet egyatalan ilyeneket mondani. Nem akar nagyon nagyot mutatni (a helyi piacon nem is kell, talan nem is lehet), de egy nagyon szolid termek.
Ja, es alabb egy javaslat, mit csinalj a csokikkal. A nagyon komplex cuccoknak nem tesz jot, mert kioli a felhangokat, de a kicsit egysikubb csokikkal (pl Domori Porcelana) csodat tud muvelni. Egy dolog, nem szabad tul sokaig verni, mert akkor amolyan vaj modjara kikopuli az ember a csokit a krembol. ;)
Der Milka-Eigner Kraft Foods suchte nach einem neuen Namen für die Präsenz in Europa. Ein Wiener konnte sich mit seinem Vorschlag durchsetzen: http://dst.at/NZE5p9
Igen, a legtöbbet a Xocolatban vettem a Freyungnál, de Whitakerst és a sütit a Meinlben a Ja!-t a Billaban a Guácimot a Heindlben a Stephansplatzon. De ettem Gerstner tortát a Gerstnerben -szerintem jobb, mint a Sacher-torta. A pralinéi szépek, ínycsiklandozók, de nekem annyira nem különlegesek. Inkább a külcsín, a csillogás náluk az első, a minőség közepes.
Claudio Corallo Plantacao De Terreiro Velho gyömbéres70 %
Michel Cluizel Premier Cru de Plantation Mangaro 50 % (2009 Salon du Chocolat Award Tablette Artisanale, Academy of Chocolate Bronze Winner 2009)
Kétféle Menakao csoki: egy 80 %-os és egy 63 %-os Combava and pink pepper
Kétféle Zotter: egy 55 %-os mandulás földimogyorós ("Für Dich") és egy 50 %-os kesudiós ananászos ("Gute Besserung")
Rauch Guácimo 47 %-os (100 gr mindössze 2 euróért, vétek lett volna kihagyni)
Végül egy Ja! Heumilch-Schokolade 34 %-os csoki. Kíváncsi voltam, milyen, mert a Ja! elsősorban tejtermékeiről ismert. Egyáltalán nem csalódtam, nagyon jó minőségű, ízletes, tejes aromájú csoki, csak ajánlani tudom.
Zaabär Pure forrócsokoládé (Trinkschokolade) -magas kakaótartalmú csokiital, nekem nagyon ízlett, erőteljes kakaóaromájú ital, még sok tejet hozzáadva is megőrizte aromáját és sötét színét.
Ezen kívül kipróbáltam az angol Whitakers csokit, Black Cherry ízben. Ez tulajdonképpen egy meggyes tölteléket tartalmazó feketecsoki fondant. Elég édes, de a csoki íz és aroma is jól kijön. Végül egy francia csokis süti a Meinlből, Biscuiterie de l' Abbaye Chocolat Noir 40 % fekete csokit tartalmazó süti.
Talán csak a Claudio Corallo volt egy picit csalódás, mert a nagy hírverés után -nevezetesen, hogy ő teljesen másképp készít csokoládét, mint a többiek-kissé jobbra számítottam, de szerintem semmivel sem finomabb, mint a Michel Cluizel vagy a Menakao-ez utóbbit is állítólag mostanában nagyon felkapták. Nem rossz, de olyan nagyon nem különbözik a többi felső kategóriás márkától. Mindenesetre érdemes megkóstolni.
Amiről már korábban írtam az Amedei Chuao és a CioMod. Mindkettő káprázatosan finom, legalábbis nekem nagyon ízlett. Tulajdonképpn ide tartozik a Domori Chuao is, szintén rendkívül finom, elegáns, elbűvölő csoki.
A CioMod neropuro vaniglia káprázatosan finom. Hagyományos szicíliai készítési móddal csinálták, olyan kívülről, mintha valami rég lejárt szavatosságú csoki lenne, lehet látni a cukorszemcséket, a csoki meg mintha homokból lenne. De csak az első falatig tűnik így. Mennyei íze van.