Keresés

Részletes keresés

buttha Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2941
Persze! Tudjuk, hogy egy laza szerkezetű, rántható belsőség. Majd jön valaki, aki ismert már olyan embert aki hallotta, hogy ki kóstolta meg, és akkor az ízének híre is idejut.
Előzmény: Zitka (2940)
Zitka Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2940

Egy uniós rendeletben találtam nyomát, miszerint csecsemőmirigy. :-O  Na most okosabbak lettünk? :-)

http://europa.eu.int/eur-lex/hu/dd/docs/2003/32003R1146-HU.doc

Előzmény: buttha (2939)
buttha Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2939

Borjúmirigy (bár azt nem tudom, hogy melyik mirigye), régen gyakran készítették az úri házaknál többnyire rántva tartárral.

Egyébként a Bosnyák téri piacon kapható, csak még sosem próbáltam ki.

Előzmény: toppick (2937)
Tereza Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2938

A 2932 hsz-ban leírt fokhagymás grízlepényt szerettem volna megnézni videón a www.tv2.hu-n, de hiába klikkeltem rá, az ablakban csak a reklámfilmeket láttam.

Sikerült valakinek megnyitni az ablakot úgy, hogy a receptet le tudta játszani, vagy csak nekem nem sikerült? (Mert a recept érdekesnek tűnik.)

toppick Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2937
Én sem tudom, hogy Deborka mire gondolhatott. Lehet, hogy kimaradunk vmi jóból? :)
(Ilyen volt nekem pld. a Marmite, amit csak néhány éve ismerek.)

Azt az illatósítót egyébként mostanában tényleg nem lehet kapni. Lehet, hogy tényleg csak ennyi? :))
Előzmény: monkey62 (2935)
demene Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2936
hol vannak ezek a recept leirások?
Előzmény: t3v3d3s (2924)
monkey62 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2935
Nekem a brízrõl a Brise One Touch nevû wc-illatosító ugrik be :)
Előzmény: Deborka (2912)
monkey62 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2934
MAI RECEPT
INDIAI SÜLT CSIRKE (VICKY BOGHAL ALAPJÁN )
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 citrom
1 nagy marék friss korianderzöld
4 csirkecomb
só és frissen õrölt bors
4 evõkanál olaj
1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom konzerv
1 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál currypor
1 kávéskanál õrölt gyömbér
¼ kávéskanál cayenne bors
2 dl tejszín
2 dl joghurt

a tálaláshoz 1-2 evõkanál apróra vágott korianderzöld
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk. A korianderzöldet megmossuk, megszárítjuk, és felaprítjuk, mint a petrezselymet. A citromokat szappanos vízben alaposan megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul hajszálvékonyan felszeleteljük. A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, és megsózzuk, megborsozzuk.

A sütõt elõmelegítjük 200 fokra (gázsütõn 6-os fokozat). Egy ovális tepsibe belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkecombokat.

Elkészítjük az indiai paradicsomos szószt. Egy közepes méretû lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a curryport, az õrölt gyömbért és a cayenne borsot.

A fûszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot. Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet pár perc alatt kevergetve összeforraljuk. Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük õket. Kb. 15 perc alatt besûrûsödik a mártás. Ha elkészül, végül hozzákeverjük az apróra vágott korianderzöldet is.

Az elkészült paradicsommártást ráöntjük a csirkecombokra, és a tepsit lefedjük alufóliával.

A csirkecombokat elõször 40 percig sütjük. Ezután levesszük róluk a fóliát, és tovább sütjük õket 15 percig. Ekkor egy pillanatra kikapjuk a tepsit a sütõbõl, és a csirkecombokat megfordítjuk, hogy az eddig lefelé nézõ oldaluk most felfelé nézzen. A tepsit visszatesszük a sütõbe, és 15 perc alatt készre sütjük az ételt.

Tálaláskor apróra vágott, friss korianderzöldet hintünk rá, hogy a sütés alatt a mártásba már belesimult koriander ízt felerõsítsük vele.
szomorce Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2933

Igen!!!

:)

Nagyon guszta volt!!! Láttam a tévében, ahogy megcsinálta!

:)

Előzmény: mara2 (2932)
mara2 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2932

Erre gondoltál? Ez a mai recept (a címén mondjuk kicsit felakadt a szemem első blikkre ;))

 

GYÜMÖLCSÖS TEJBEGRÍZ ÉS SALÁTA FOKHAGYMÁS GRÍZLEPÉNNYEL

 

 Hozzávalók:

6 dl tej

12 púpos teáskanál búzadara

6 teáskanál kristálycukor

1 db alma, meghámozva

1-2 evőkanál juharszirup

5 dkg márványsajt

2 gerezd fokhagyma, megtisztítva

ízlés szerint olívaolaj és ecet

 

 Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosba feltesszük a tejet a tűzre. Ha forr, állandó kevergetés mellett nehogy csomós legyen, apránként hozzákanalazzuk a búzadarát. Ha a dara elfogyott, a lábos alatt takarékra csavarjuk a lángot és tovább kevergetjük a masszát, míg a grízszemek üvegessé nem válnak és a tejbedara mártás sűrűségű nem lesz.

 

A kész darából kiveszünk egy adagot a babának és összekeverjük a reszelt almával és a juharsziruppal.

 

A maradék tejbegrízt a reszelt sajttal és a frissen belereszelt fokhagymával ízesítjük, majd egy 24 cm-es tortaformába öntve kihűtjük, majd hűtőbe téve kb. 30 perc alatt kidermesztjük.

 

Ha a darának letelt az ideje, kivesszük a hűtőből, óvatosan kiborítjuk a formából és egy éles késsel felszeleteljük. Aztán a grízszeleteket egy közepes méretű serpenyőben forró olajon ropogósra sütjük.

 

A család ebédjét olívaolajjal és ecettel ízesített salátával tálaljuk.

 

 

 

Előzmény: szomorce (2931)
szomorce Creative Commons License 2006.04.12 0 0 2931

Sziasztok!

Láttam egy tök jó, egészséges Stahl receptet a tévében, egy tejbedarát csinált meg, most bevallom, nem tudnám elmondani, hogy hogyan... De tök jó volt.

:)

Egészségesen főzött, ez meggyőző a számomra.

Nem tudjátok, vannak vegetáriánus vagy tej nélküli Stahl receptek? Vagy ha nincsenek, akkor ilyeneket hol lehet találni?

t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2930
A többiek biztos hasznát veszik, nekem van :-)
Előzmény: moes (2929)
moes Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2929
sőt, a holnapi nők lapjában Tamás is azt ajánl húsvétra. írjak recipét?
Előzmény: t3v3d3s (2927)
mokotoy Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2928
A mai a MANDULÁS CSOKITORTA volt. Nem írom be mert a hétvégén is ez volt, lásd lejjebb. :)))
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2927
:-DDD
Majd csinálj sárga túrót is! E.Margit és Margit2 oldalán is ott a recept. Na, az viszont igen jó, sonkához egyenesen kiváló, csak hát liter tejhez 15 tojás....
Előzmény: toppick (2926)
toppick Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2926
O.K. Köszi a tippet. Kipróbálom. Azt gondoltam, hogy nem lesz annyira sajtos jellegű, de sebaj, ha kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de az enyém. :)
Előzmény: t3v3d3s (2918)
Csilla Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2925
A tegnapi recept: KÁVÉS CSOKIKRÉM Hozzávalók:

20 dkg natúr joghurt
10 dkg tejcsokoládé
1½ dl tejszín
1 púpos kávéskanál instant kávé
1 evőkanál forró víz
2 evőkanál kávélikőr
1 kávéskanál porcukor

a tetejére kevés cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Először a joghurttal foglalkozom. Egy közepes méretű szűrőt kibélelek vékony pólóval vagy lazaszövésű pelenkával, aztán beleöntöm a joghurtot, és hagyom, hogy 1-2 óra alatt lecsepegjen. Ha a joghurt már krémesen sűrű, akkor készen van.

Felolvasztom a csokoládét. Apróra töröm, hozzáadom a tejszín felét, és gőz fölött addig kevergetem, amíg meg nem olvad. Ezután leveszem a gőzről, és hagyom, hogy langyosra hűljön.

Az instant kávét feloldom a forró vízben.

Összekeverem a csokikrémet. Az olvadt csokit, a lecsöpögtetett joghurt ¾-ét, a vízben oldott neszkávét, a maradék tejszínt és a kávélikőrt fakanállal összekeverem egy keverőtálban.

A maradék joghurtot összekeverem a porcukorral.

Kitálalom a csokikrémet. A csokikrémet elosztom 4 üvegpohárban, majd mindegyik adagra teszek egy-egy vékony rétegnyit az édes joghurtból, és megszórom kevés cukrozatlan kakaóporral.

A kávés csokikrémet legalább 30 percre beteszem a hűtőbe, és csak utána tálalom.

4 adag lesz belőle.

 

A mai meg a vasarnapi torta :-)

t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.11 0 0 2924
A kenyeres fórumon jártam, és nézzétek, mit találtam:
endzsisajt
Nekem valamiért nem szokott ekkora lenni. A recept bal oldalt alul van a receptek/fogyókúrás ételek között, de lényegében ugyanaz, mint amit én ismertem.
Előzmény: t3v3d3s (2918)
VKOrsi Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2923
:) ó ez azért rém vicces :D :D
Előzmény: t3v3d3s (2921)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2922
persze, hülye vagyok, hiszen megvan nekem az összes szövegben. ebből kiderült, mennyi használom. :-) köszi.
Előzmény: t3v3d3s (2921)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2921
"Van egy felesleges könyvem az alábbi címmel: Gyorsan valami finomat (Stahl Judit) a szerző.Én nem tudtam belőle hasznosítani szinte semmit,de biztos van akit érdekel,és kedvezményes áron a bolti ár feléért elvinné.Érdeklődéseket a v63156@axelero.hu-n várok."

ezt írta egy másik topikban. Kérdés, hogy a képek megérnek-e ennyi pénzt.
Előzmény: Törölt nick (2920)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2920
mi az a kedvezményes ár?
Előzmény: v43 2281 (2919)
v43 2281 Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2919
Ha már Stahl Judit... Névnapomra ajándékba megkaptam a második könyvét "Gyorsan valami finomat" címmel.Igenám csak mástól kaptam mégegyet,így kettő van,az egyiket kedvezményes áron továbbadnám annak,akinek szüksége lenne rá.Érdeklődéseket a v63156@axelero.hu-n várok. Atis
t3v3d3s Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2918
1 nagy kefirből a leírt módon olyan camembert nagyságú lesz, már ha sikerül úgy formáznod. Én egy ekkora méretű, sűrű, nyeles szitába teszem a gézt, bele a pépet, és nem is nagyon kell lepréselni, kicsepeg magától és összeáll. Szóval csak ritkán szoktam, mert macerás, nem lesz sok, sokat kell várni, és ne is várd az igazi sajtságot. De legalább egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.
Előzmény: toppick (2915)
stefiadri Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2917
Az anyukámék szoktak hozni Bpestről a csarnokból. Hogy pontosan honnét azt meg kellene kérdeznem.
Előzmény: Deborka (2912)
Csilla Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2916

Szinten meg tegnaprol:

 

DIÓS ZELLERSALÁTA SAJTSZÓSSZAL

 Hozzávalók: 1 zacskó zöldfűszeres sajtszósz
2 evőkanál olaj
só és frissen őrölt fekete bors
2 kisebb meghámozott zellergumó
1 meghámozott, kimagozott alma
5 dkg pirított, durvára tört dió
1 csomag zöldsaláta
4-5 finomra vágott, friss zellerlevél
 Elkészítés: A sajtszószt beleöntjük egy kis tálba, kézi habverővel hozzákeverjük az olajat, és sózzuk, borsozzuk.
A zellert és az almát a négy oldalú reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük.
A salátát tányérokra tesszük, és rápúpozzuk a zeller- és almaszeletkéket. Meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk a durvára tölrt dióval, meg a finomra vágott zellerlevéllel.

 

toppick Creative Commons License 2006.04.10 0 0 2915
Igen, néztem, és kicsivel csinálta. Vajon mekkora lehet egy ilyen sajtkorong maximális, de még kezelhető mérete. Nyilván több kisebbet érdemes csinálni, de szerintem SJ-é elég pici volt. Lehet, hogy ha kicsit nagyobbat csinálnék, nem szikkadna úgy ki?

Jópofa volt az ízvadász által mutatott cserép kemence. Ez kapható valahol?
Előzmény: t3v3d3s (2911)
Sorsha Creative Commons License 2006.04.09 0 0 2914
HÁZI JOGHURT-SAJT

ÖLTÖTT CSIRKEMELL KOLBÁSZOS RAGUVAL
Hozzávalók:

2 db rövid cserkészkolbász
1 csontos csirkemell
só és frissen őrölt bors
kevés olívaolaj a sütéshez
3-4 cm-es sárgarépadarab
3-4 cm-es póréhagyma
3-4 cm-es cukkini
1 csokor petrezselyem
3 szál zsenge rozmaring
1-2 dl víz
0,5-1 dl száraz fehér bor
0,5-1 dl tejszín

Elkészítés:

Első lépésként előkészítem a csirkét. Ehhez leszedem a csirkemell bőrét, majd óvatosan kifilézem. A levágott csirkemellfilékről levágom a "szív" részeket.

Aztán a kiterített csirkemell egyik oldalába egy vékony késsel belevágok és beleszúrom az egyik cserkészkolbászt. A kilógó kolbászvéget levágom. Ha ezzel megvagyok, a csirkemell másik oldalán is elvégzem ezeket a műveleteket.

Ha kész, kicsit megsózom a töltött csirkemellet, és már sülhet is kevés olajon a tűzhelyen várakozó serpenyőben.

Amíg sül a hús, vékonyan felszeletelem a maradék cserkészkolbászt, és apróra kockázom a levágott csirke darabokat. Ezután vékonyan felszeletelem a sárgarépát és a póréhagymát, majd ugyanolyan vékony lapokra vágom a cukkinit is. Végül felaprítom a fűszernövényeket.

Ha a hús már mindkét oldalán megpirult, aláöntöm a vizet és fedővel letakarva pár perc alatt szinte készre párolom. Mikor a hús már majdnem kész, mellészórom a felaprított zöldségeket és fűszernövényeket. Enyhén megsózom, megborsozom, majd megint letakarva további percekig párolom az egészet.

Amikor a töltött csirkemell már kész, óvatosan kiemelem a serpenyőből, és félre teszem egy kicsit. A serpenyőben maradt raguhoz öntöm a bort, néhányszor megkeverem – megvárom, míg az alkohol tartalma elpárolog -, aztán hozzáöntöm a tejszínt is, és amint az besűrűsödik, kész is az ételünk.

A csirkét felszeleteljük, majd a tányérra kanalazott ragura helyezzük a csinos kis csirkeszeleteket.

MANDULÁS CSOKITORTA
Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé, apróra törve
25 dkg vaj
8 dkg mandula
3-4 csepp keserű mandula aroma
5 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1½ kávéskanál sütőpor
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk, egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely pontosan beleillik a tortaformába, és beletesszük.

A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve simára olvasztjuk a vajjal. Ha kész, levesszük a gőzről, és félretesszük. (Vigyázzunk, ne érjen a csokis tál alja a forró vízbe, mert akkor félő, hogy a csoki lekap.)

A mandulát beleszórjuk egy száraz serpenyőbe, és mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, 1 kávéskanál cukorral együtt finomra őröljük. A cukor azért kell, hogy felszívja a mandula olajosságát, azaz a megőrölt mandula porszerű maradjon.
Az őrölt mandulát összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd félretesszük.

A tojásokat beletörjük egy nagy keverőtálba, hozzászórjuk a cukrot, hozzadjuk a mandula aromát, és robotgéppel 7-8 perc alatt sűrű, nagy habot verünk belőle. Ezután fakanálra váltunk, és a cukros tojáshabba apránként beleforgatjuk a mandulás lisztet meg a kihűlt csokit.

A masszát belesimítjuk az előkészített tortaformába, és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és a tűre nem tapad ragacsos massza, készen van.

Tálaláskor tejszínhabbal kínáljuk.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.09 0 0 2913
azmijaz?? briz? így?
Előzmény: Deborka (2912)
Deborka Creative Commons License 2006.04.08 0 0 2912
Vajon miért nem lehetsehol brizt kapni? Ha jól készítik, remek étel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!