A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
25 dkg kagyló tészta 4-5 vékony cukkini szelet 4-5 vékony padlizsán szelet 3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet ¼ sárga kaliforniai paprika ½ fej lilahagyma 3-4 ág friss kakukkfű kevés olívaolaj 1 zacskó Fokhagymás sajtszósz 2 tojás 1 csomag petrezselyem 4-5 szelet kapris szalámi Elkészítés:
Első lépésként kifőzöm a tésztát.
Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet.
A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz.
Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához.
Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom.
Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.
A salátához: 1 alma 1 csomag Wellnes Mix 2 dkg dió 2 dkg aszalt meggy Elkészítés:
A majonézt, a juharszirupot és az ecetet kézi habverővel összekeverjük, és fokozatosan, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. Az almát felkockázzuk, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. A salátát egy tányérra tesszük, rászórjuk az almakockákat, a diót és az aszalt meggyet, és az egészet meglocsoljuk az öntettel.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kifőzzük a cérnametéltet.
Elkészítjük az alapkrémet. Ehhez egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
Ezek után a cukros-margarinhoz pottyantjuk a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálba öntjük és félre tesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémben, majd hozzáöntjük az előzőleg alaposan összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citrom héját.
Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát is. Aztán az alaposan elmosott és megtörölgetett habverőket visszahelyezve a gépbe, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.
A kész tésztát jénai tálba öntjük és sütőbe téve 35-40 perc alatt készre sütjük.
(Ízfokozásként aki szereti, málnaszörppel meglocsolva fogyaszthatja.)
száritott paradicsom a nagycsarnokban, az Ázsia Bt-nél is van, több féle kiszerelésben! (fővám tér vagy mi a neve ahol a nagycsarnok van.. nem vagyok Bp-i)
Én is köszönöm az infot! (Eddig csak csendes olvasó voltam.) Szárított paradicsomhoz még eddig nem volt szerencsém, de most új fejezetet nyitok életemben. :)
50 dkg mirelit tenger gyümölcsei keverék, felengedve és falatnyi darabokra vágva
Az öntethez: 3 evőkanál friss citromlé só és frissen őrölt bors 1 dl olívaolaj 3 evőkanál szárított paradicsom, apró darabokra vágva 1 fej lilahagyma, vékonyan felkarikázva 3 gerezd fokhagyma, fnomra zúzva
a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem és 1-2 gerezdekre vágott citrom Elkészítés:
Elkészítem az öntetet. A citromlét beleöntöm egy nagy keverőtálba, megsózom, megborsozom, és kézi habverővel folyamatosan keverem, miközben apránként hozzáadom az olajat. Amikor már szépen összeállt a citromlé és az olaj, hozzáadom a szárított paradicsomot, a lilahagymát, és a fokhagymát.
Megfőzöm a felengedett, falatokra darabolt tengeri herkentyűket. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor a víz már lobogva forr, beleteszem a herkentyűk ¼-ét. Azért csak ennyit, mert ha egyszerre zúdítanám bele az összeset, azzal lehűteném a vizet. Hagyom, hogy a falatok 2-3 perc alatt megfőjjenek, majd szűrővel kihalászom őket. Jól lecsöpögtetem, és azonnal, még melegen beleforgatom őket az öntetbe.
A főzést addig folytatom, amíg az összes tengeri herkentyűvel el nem készülök. Ekkor az egészet alaposan összekeverem, mert fontos, hogy a saláta összes alkotóeleme rendesen elvegyüljön egymással.
Ha a tengeri herkentyűs saláta kihűlt, lefolpackozva beteszem néhány órára a hűtőbe. Ettől az ízei összeérnek, aztán tálaláskor már csak annyi marad, hogy belekeverjem az apróra vágott petrezselymet. Szoktam hozzá adni külön tányéron 1-2 gerezdekre vágott citromot is, hogy frissiben is megcsöpögtethesse vele mindenki a saját salátáját. Meleg pirítós és behűtött, száraz fehér bor illik hozzá.
vasárnap lesz két hete, hogy Judit elkészítette a banános kókuszos tortáját.Nagyon tetszett,de receptet nem tudtam leírni, mondván itt majd ugyis meglesz.De tévedtem. Nincs meg valakinek véletlenül?Karamellel indított, rátette a banánt, majd a tésztát és megsütötte.Segítsetek ,ha tudtok.Köszi!
45 dkg mirelit spenót 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva frissen reszelt szerecsendió 1 db krumpli, megtisztítva, kockákra vágva és megpárolva 3 tojás 2-3 dl tejszín 3 dkg frissen reszelt parmezán só és frissen őrölt bors
A tésztához: 20 dkg finomliszt 1 kávéskanál só frissen őrölt bors 10 dkg hideg vaj 1 tojássárga 3-4 evőkanál hideg víz
a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje a tortaforma kikenéséhez kevés vaj Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Amíg a tészta pihen, a spenótot kiolvasztjuk, reszelt fokhagymával és ízlés szerint szerecsendióval ízesítve megfőzzük. Amíg a spenót párolódik, megfőzzük a krumplikockákat is. Amikor a zöldségek megpuhultak, elkészítjük a baba ebédjét. A megfőtt spenótból kiveszünk egy 4-5 evőkanálnyit, majd a főtt krumplikockákkal együtt a botmixer dobozába téve összeturmixoljuk. Ezzel el is készült a baba ebédje.
Ahhoz, hogy nyújtásnál nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.
A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme. A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.
A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt bortunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.
Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
Ekkor a maradék spenótba kézi habverővel egyenként belekeverjük a tojásokat, a tejszínt és reszelünk bele friss parmezánt. Sóval, borssal és egy jó adag szerecsendióval fűszerezzük. Ha ezzel megvagyunk, az ízes spenótot az elősütött pitébe töltjük, majd visszatolva a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük.
A Plusban van nagyon finom, hajszálvékonyra szeletelt Fekete-erdei sonka. Sajnos nem teljesen ugyanaz, mint a bolero, mert ha jól emlékszem, a bolero nem füstölt, csak levegőn szárított. Nem hinném, hogy megszűnt, mert épp a múltkor néztem, hogy új a csomagolása. Lehet, hogy a T. kilistázta?
Sziasztok! Nálunk eltűnt a Tescoból a Boleró sonka. Úgy emlékszem, régebben volt más boltban is, de hiába nézem Matchban, Spaarban, Plusban, Coopban, sehol se látom. Nálatok van?
Nem ide tartozik, de elrettentő sztori. Tescóban Bolerót nem találván és a füstös íz kedvéért venni akartam füstölt szalonnát. Mondom az eladókislánynak, hogy füstölt szalonna. Nyúl a füstölt tarjához. Mondom: SZALONNA. Megkérdezi, hogy az melyik. Nem azt, hogy melyik a füstölt, hanem hogy melyik a szalonna. Kész voltam.