Nekem nagyon fontos a régi értékek védelme, de ez nem azt jelenti véleményem szerint, hogy nem szabad nyitottnak lenni új dolgokra. Szent István óta tudjuk, hogy nyitottnak kell lenni, nem szabad belterjesnek lenni, inkább be kell kebelezni a világból a jó dolgokat, de nem ész nélkül...
Nekem bejött az OSU BLUE. Nagyon ízlett. A Helsing kevésbé. Szépen termett, tettem fel számos képet róluk tavaly.
Későn kezdett el igazán teremni, mert sokáig egy-egy 5 ill. 12 L-es vödörben laktak az erkélyen, aztán meguntam a napi többszöri locsolást és a földet is felélték, ezért kiültettem a kertbe. Na, akkor kezdtek el igazán teremni, de ekkor már augusztus volt és az akkor kötött sok-sok zöld termést elvitte a korai fagy.
Én is szeretek kísérletezni, egzotikumokat, érdekességeket, különlegességeket kipróbálni. Eretnek nézeteimért időnként kapok hideget-meleget, hogy: miért nem a magyart?!
Ha már nem tudom beutazni a világot és megkóstolni az ízeit és megnyiltak a határok, akkor elhozom a saját kertembe a különlegességeket. Nem hiszem, hogy ezzel a zsebkendőnyi kertrésszel és az erkélyemmel "megfertőzöm" a magyar földet az idegen fajtákkal. :D
Ha jól emlékszem, neked volt mindkét féle (osu és a koktél is). Betegségre fogékonyak? A családnak ízlett? Nálam elég válogatósak, nekik piros a paradicsom :)
Egyedül a körte alakú sárga koktélt volt kivétel, azt jóízűen ették.
Én ettől kisérletezőbb vagyok, egy-két ujdonságot minden évben ültetek. :)
Láttam néhány filmet a Spanyol zöldségtermesztésről, de magyarról is. Se természetes napsugárzás, se föld, se semmi, csak mindenféle "tápanyaggal és egyéb, gondolom hormon, kármegelőző szerekkel adagolt víz.. ööö.. pardon! folyadék.
Azóta, hogy láttam, nem szívesen eszem meg a bóti zöldséget, csak ha muszály. Ez kapható a nagy áruház láncokban, meg a kisebb kereskedésekben is. Én imádom a paradicsomot, de télen inkább a nyáron eltett napfényen érlelt minimális vegyszert tartalmazó saját üvegeset iszom a savanyú, vegyszerezett bolti helyett.
Zöldpaprikát és paradicsomot igénylő ételbe pedig lecsót teszek.
Sajnos ez a fajta zöldségtermesztési "kultúra" kilépett a nagyüzemi keretek közül és elkezdett hódítani a kiskert tulajok között is. Nem jó irány. Nem természetes.
Szerintem meg ha jó tápanyaggal van tartva a paradicsom,még jobb is lehet,mint hagyományos földben. A hagyományos földben lévő anyagokat kell hozzáadni ellenőrzött keretek között,tehát ugyan azt kell kapnia. Csak itt te tudod beállítani a megfelelő összetételt,nem ördögtől való ez. Az más téma,hogy álltalában nagy hozamú hibrid fajtákat tartanak ilyenben és a fajtálya miatt iztelen,ráadásul a legtöbbször túl is vannak tápozva. Tegnap olvastam egy tanulmány és egy összehasonlító táblázatban írták,hogy 25(!) szörös hozamot lehet elérni ugyan akkora területen! Tehát nem meglepő,hogy az ipari termesztők ijenre álltak rá. De lehet ezt jól is csinálni,nagyon is jó eredményekkel! És ez,ha magának csinálja az ember garantáltan vegyszermentesebb lehet mint földben,mert ebben az van amit beletettél!
Szerintem sok városi vásárló megdöbbenne ha látna egy olyan videót hogy amit megeszik, azt hogy kellene előállítani, és hogy hogy történik ez a valóságban. Mikor hallom a tv-ben hogy hányszor kéne egy nap zöldséget vagy gyümölcsöt enni.... na ja, csak nem olyat.
Paradicsomot föld nélkül is lehet termeszteni, csak én azt már nem enném meg. :-)
10l föld, tápoldatozás nélkül is elég a paradicsomnak. Ezeket szerintem mindenki tudja.
Valaki, talán pont te tett ide be egy riportot egy úriemberrel, aki valami pár literes földben termesztett paradicsomokat. A riport közbe felsorolta a coco cola receptjében szereplő vegyianyagok háromszorosát amit adott nekik. Na igen, így üveggolyók közt is megterem, csak abból már én nem kérek. Pont ahogy a gyapotosból sem.
Nekem is volt 8-10 literes vödörben sikeresen. Nagyobban termeszteni lehet, de felesleges, ha megkap mindent (víz, tápanyag), amire szüksége van)
Zsákos termesztés esetén, amikor nem teszik edénybe a földet, hanem a talajra vízszintesen letett zsákok fölső részén kereszt alakú bevágásba ültetik a növényt, raar is 10 literes zsákot alkalmaznak.
Ez nagyon jó,csak ilyen kics cserépnél már szinte folyamatosan tápoldattal locsolni,mert "megeszi" a földjét hamar. De ez nem nagy probléma,már vannak korszerű,könnyen kezelhető tápoldatok. Jellemzően a hidrós tápoldatokat szokták hígabban használni,jó eredménnyel.
Bocsi televan " hejesírási" hibával az előző a hsz-em,de hogy ne legyen off
van itt egy kép, hogyan termesztenek hatékonyan kb 40x40x30 ( kb 5 literes cserépben is paradicsomot) hiába írtam le kb 30x plusz (képekkel) hogy simán megfelel egy 12 literes vödör, én is igy termesztek parit,de sokan mégis .........
Mindkettőt, ha szereted a különleges fajtákat.Az OSU az ősanya a többi " blue " / Indigo Rose, Blueberry, Helsing,Blue Pitts, Blue Angel,Yamali Blue,Seattle's Woolly Blue Mammoth,stb. / mind a "gyerekei"- mutációk,klónok, keresztezési kísérletek stabil és nem stabil állapotban.Az OSU termések 4-6 cm átmérőjűek kerek és kissé lapítottak vegyesen egy tövön.A Helsing Junction egy koktél változat.Mindegyik fekete pari először zöldből kékbe megy, majd innen érik feketébe, koromfeketébe, vagy kékesfeketébe - amelyik oldalát éri a nap,- tehát a termések körül lehetőleg likvidálni kell a levélzetet.
Hát én feldobom ide mindet, legfeljebb törlik, töröltetik.
Nagyon sok fajtából nekem is csak pár szem van, mert külföldön és ithon vásároltam 5 szemes adagokban.
Vannak amiket tavaly cseréltem-kaptam. Nagyon nem akarok csereberélni és adni-venni, mert ezeket se tudom már mind elvetni hely hiányában. De ha találsz rajta valami téged érdeklőt, cserélek veled, ha dobsz egy listát.
Igen! De nincs minden betűből ennyi. Ha lesz olyan felajánlás amihez ezek nem elegendők, akkor felteszem a következő tizet. Ez kevesebb mint a B betű fele.