Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2881

Pl. a Fehérvári úti Skála piacon (középső szinten hátul) van egy aszaltgyümölcs-árus, nála mindig lehet kapni. És még mennyi finomságot... ;-))

Előzmény: efzsuzsa (2880)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2880
 Bocsánat! Lehet, hogy ezt már megtárgyaltátok, de kérdésem: hol veszitek a szárított paradicsomot?
Előzmény: mokotoy (2871)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2879
Jó-jó :).
Előzmény: t3v3d3s (2878)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2878
eh.
Előzmény: nemisbéka (2876)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2877

kuci-kuci, félrement a rákuci?

:)

Előzmény: nemisbéka (2875)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2876
Csak viccöltem :).
Előzmény: t3v3d3s (2873)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2875
Csak még egy falatka rákot, pici szentem! :))
Előzmény: rubintocska (2874)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2874
turmixolt herkentyűk némi sütőtökpürével vegyítve, parajkrémmel kikent muffinformában :)
Előzmény: nemisbéka (2872)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2873
miért, az ő gyereke már ehet tengeri kütyüket? ezek fokozottabban allergizálnak, nem?
Előzmény: nemisbéka (2872)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2872
Ebből nincs bébipapisított változat? :)
Előzmény: mokotoy (2871)
mokotoy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2871
HAGYMÁS TENGERI SALÁTA
Hozzávalók:

50 dkg mirelit tenger gyümölcsei keverék, felengedve és falatnyi darabokra vágva

Az öntethez:
3 evőkanál friss citromlé
só és frissen őrölt bors
1 dl olívaolaj
3 evőkanál szárított paradicsom, apró darabokra vágva
1 fej lilahagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, fnomra zúzva

a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem és 1-2 gerezdekre vágott citrom
Elkészítés:

Elkészítem az öntetet. A citromlét beleöntöm egy nagy keverőtálba, megsózom, megborsozom, és kézi habverővel folyamatosan keverem, miközben apránként hozzáadom az olajat. Amikor már szépen összeállt a citromlé és az olaj, hozzáadom a szárított paradicsomot, a lilahagymát, és a fokhagymát.

Megfőzöm a felengedett, falatokra darabolt tengeri herkentyűket. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor a víz már lobogva forr, beleteszem a herkentyűk ¼-ét. Azért csak ennyit, mert ha egyszerre zúdítanám bele az összeset, azzal lehűteném a vizet. Hagyom, hogy a falatok 2-3 perc alatt megfőjjenek, majd szűrővel kihalászom őket. Jól lecsöpögtetem, és azonnal, még melegen beleforgatom őket az öntetbe.

A főzést addig folytatom, amíg az összes tengeri herkentyűvel el nem készülök. Ekkor az egészet alaposan összekeverem, mert fontos, hogy a saláta összes alkotóeleme rendesen elvegyüljön egymással.

Ha a tengeri herkentyűs saláta kihűlt, lefolpackozva beteszem néhány órára a hűtőbe. Ettől az ízei összeérnek, aztán tálaláskor már csak annyi marad, hogy belekeverjem az apróra vágott petrezselymet. Szoktam hozzá adni külön tányéron 1-2 gerezdekre vágott citromot is, hogy frissiben is megcsöpögtethesse vele mindenki a saját salátáját. Meleg pirítós és behűtött, száraz fehér bor illik hozzá.
Zitka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2870

Meg is van! 2802

(az itt balra lévő gyorskereső elég hasznos ;-) )

Előzmény: maculi21 (2869)
maculi21 Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2869

Sziasztok,

 

vasárnap lesz két hete, hogy Judit elkészítette a banános kókuszos tortáját.Nagyon tetszett,de receptet nem tudtam leírni, mondván itt majd ugyis meglesz.De tévedtem. Nincs meg valakinek véletlenül?Karamellel indított, rátette a banánt, majd a tésztát és megsütötte.Segítsetek ,ha tudtok.Köszi!

Sorsha Creative Commons License 2006.03.29 0 0 2868
ELSŐ SPENÓTFŐZELÉK ÉS SPENÓTOS PITE
Hozzávalók:

45 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
frissen reszelt szerecsendió
1 db krumpli, megtisztítva, kockákra vágva és megpárolva
3 tojás
2-3 dl tejszín
3 dkg frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
3-4 evőkanál hideg víz

a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje
a tortaforma kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.

Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.

Amíg a tészta pihen, a spenótot kiolvasztjuk, reszelt fokhagymával és ízlés szerint szerecsendióval ízesítve megfőzzük. Amíg a spenót párolódik, megfőzzük a krumplikockákat is. Amikor a zöldségek megpuhultak, elkészítjük a baba ebédjét. A megfőtt spenótból kiveszünk egy 4-5 evőkanálnyit, majd a főtt krumplikockákkal együtt a botmixer dobozába téve összeturmixoljuk. Ezzel el is készült a baba ebédje.

Ahhoz, hogy nyújtásnál nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.

A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.

A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt bortunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.

Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Ekkor a maradék spenótba kézi habverővel egyenként belekeverjük a tojásokat, a tejszínt és reszelünk bele friss parmezánt. Sóval, borssal és egy jó adag szerecsendióval fűszerezzük. Ha ezzel megvagyunk, az ízes spenótot az elősütött pitébe töltjük, majd visszatolva a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük.
monkey62 Creative Commons License 2006.03.29 0 0 2867
Hálás köszönet. Ezek szerint olvasni is kell. Egyébként a Tescoban kérdeztem is, ott tényleg nem volt.
efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2866

 Ez a fekete erdei nagyon finom. Nem olyan, mint az olaszok - de isteni az íze ésaz állaga. Én mindenhez ezt használom, amihez sonka kell!

 

( Boleto -t utoljára  G-Robyban láttam. Szerintem érdemes ottt megpróbálni...)

Előzmény: Zitka (2861)
Selket Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2865
Nekünk többnyire van itthon, le is fényképeztem neked, mert ahogy a lányok modták, új a csomagolása. Én az Intersparban vettem.

Előzmény: monkey62 (2860)
k.novotny Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2864
Almás torta
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2863
khm, látszik, mijen figyelmesen olvasok... de tényleg új a csomagolás :-)
Előzmény: Zitka (2861)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2862
Match és Metro tuti lelőhely. Egyébként új a csomagolása.
Előzmény: monkey62 (2860)
Zitka Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2861
A Plusban van nagyon finom, hajszálvékonyra szeletelt Fekete-erdei sonka. Sajnos nem teljesen ugyanaz, mint a bolero, mert ha jól emlékszem, a bolero nem füstölt, csak levegőn szárított. Nem hinném, hogy megszűnt, mert épp a múltkor néztem, hogy új a csomagolása. Lehet, hogy a T. kilistázta?
Előzmény: monkey62 (2860)
monkey62 Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2860

Sziasztok! Nálunk eltűnt a Tescoból a Boleró sonka. Úgy emlékszem, régebben volt más boltban is, de hiába nézem Matchban, Spaarban, Plusban, Coopban, sehol se látom. Nálatok van?

Nem ide tartozik, de elrettentő sztori. Tescóban Bolerót nem találván és a füstös íz kedvéért venni akartam füstölt szalonnát. Mondom az eladókislánynak, hogy füstölt szalonna. Nyúl a füstölt tarjához. Mondom: SZALONNA. Megkérdezi, hogy az melyik. Nem azt, hogy melyik a füstölt, hanem hogy melyik a szalonna. Kész voltam.

nemisbéka Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2859

:) Meg a hangsúlyok, hogy csakis, csakis vajjal :).

nemisbéka.szinténvajhívő.hu :)

Előzmény: t3v3d3s (2857)
mannamari Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2858
Jó, helyesbítek szakmainak tűnő szöveg. De azoknak az emberkéknek, akik laikusak nem lesz megnyerő ez a stílus.
Én például ismerősi körben jóformán az egyetlen olyan nő vagyok aki nem a félédes és édes borokat kedveli. Amúgy két nagyon kedves férfi jóbarátom továbbképzett már borügyileg.

Mai recept (?): MÁKOS-SZILVÁS PÜSPÖKKENYÉR.

És a gasztroregények között megjelentet egy újabbat: Marlena De Blasi: Ezer nap Toszkánában.
Előzmény: Törölt nick (2851)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.28 0 0 2857
vöhöhö!
El is maradt az áradozás, hogy "mmmm, mennyei illata van a duci gerezdeknek és a csirkekockáknak, ahogy a vajban süledeznek" - bár tény, az olv. margarin irtó büdös :-)
(azért vaj-margarin pro és kontra vitát ne nyissunk ezredszerre is)

t3v,
amúgy vajhívő
Előzmény: nemisbéka (2855)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2856

 Hoppá! Pedig ideológiája is volt a vajjal kapcsolatban, melyet, amúgy én teljesen osztok. Sokat beszélt erről régen. Emlékeztek?

És a margarin - nem vaj!!!!!!!!

Előzmény: t3v3d3s (2853)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2855
Eh, mindig ez a rosszindulat. Nyilvánvalóan előbb világosodott meg fitnesszkajailag, majd eztán véletlenül, az isteni szerencse számos összjátéka, továbbá a horoszkóp fényszögek és egy jóslat segítségével pont rátalált a Ráma sponsorilag :). Spontánice :).
Előzmény: kreativtucsok (2854)
kreativtucsok Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2854
persze, most hogy igy mondod, a musor tamogatoja a rama
Előzmény: t3v3d3s (2853)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2853
gyerekek, van valami új szponzor? Mióta használ margarint??
meg mióta lépett elő egészséges életmód-tanácsadóvá?
moes Creative Commons License 2006.03.27 0 0 2852
és a flamand lepény alig hasonlít a francia quiche-re, ugye? :-))
Előzmény: mannamari (2847)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!