Nem zárom ki, hogy 19 fokon is elindítható, de én kezdetben melegebben tartottam, így nem tudhatom, mit lépne arra. Később volt olyan, hogy a már megerősödött, kellő savasságú tenyészet még a fűtetlen konyhában is gond nélkül élt, legfeljebb valamivel lassabban.
Melegítésnek kétféle módját alkalmaztam. Egyik volt a fűtőtest sugárzó hője, amihez közelebb vagy távolabb raktam, ezáltal szabályozva hőmérsékletet. Noha egyébként gázkonvektor, de a hőérzékelőjének megfelelő elhelyezésével megoldottam, hogy ne kapcsolgasson ki-be, hanem stabilizálódjon egy hőfokon.
Másik volt a műanyag láda + víz + akváriumfűtő, az is hibátlanul tette a dolgát.
Egy jó, aktív tenyészet télen is működik, szobahőmérsékleten. Esetleg célszerű fűtőtest közelébe helyezni, hogy a sugárzó hőt átvegye. Gázkonvektor vagy hasonlóval persze vigyázni kell, mert ahogy szakaszosan rákapcsol, megfőzheti.
Egyenletesen működő fűtőtest megfelel, valamint az üveg oldalára ragasztott, öntapadós, akvarista hőmérő segíthet figyelemmel követni.
A penész spórái általában mindenhol ott vannak a levegőben, a nedves felületeken tud megtelepedni, de ha az kellően savas, akkor egyre kisebb eséllyel, minél savasabb.
A Kombucha felülete egyébként is nedves, hiszen száraz nem lehet. A hangsúly szerintem inkább a felület kémhatásán van. Csináltam olyat is, hogy a felületet időnként ecetsavval permeteztem le, orvosi fecskendő és vékony tű segítségével, amikor ilyen gondjaim voltak. Penésznek ott már nem is volt esélye. De idővel felszívja, ezért kellett néha ismételni.
Ugyanakkor az ecetes permetezés a gombatelep felületét szemre is egészségesebbé, simábbá teszi. Vagy az is egy megoldás, amikor kicsit lenyomjuk a telepet, hogy a saját leve takarja be, ami egyúttal védi is, ha elég savanyú. Később úgyis rászilárdul. Noha ilyenkor el is süllyedhet, de ha elég vastag, akkor már nem szokott.
Normális esetben egyébként a telep alatt a legsavanyúbb a folyadék, lefelé haladva csökken a savasság (nő a pH-érték). Ez a csapolás szempontjából is érdekes, csapolónyílás pozíciója nem teljesen mindegy.
Azért jelent meg a penész, mert lefedtem a dobozt, amiben melegítettem őket (műanyag láda, félig vízzel, beleállítva az üvegek+akváriumfűtő) és befülledt egy éjszaka alatt az egész, gondolm így ( a párával) jutott bele valami szennyeződés.
Fordítva működik, vagyis az eltolódott pH-egyensúly miatt tudott megjelenni a penész.
Az első variáció, ha tényleg tisztán csak gomba + cukros tea, attól én sokat nem várnék. Legalább enyhén savas kémhatású táptalaj gyakorlatilag kötelező, egyébként a jótékony baktériumok elhalnak, a romlás útjára lép a cucc.
Ha az idő múlásával is csak édeskés, illetve furcsa ízű az ital, azt meginni semmiképp sem biztonságos. A gombatelep savas környezetben akár újraéleszthető, elég szívós tud lenni, de az, hogy ennek mennyire látják kárát a gyógyhatású (vagyis májfunkciót támogató) glükuronsavat előállító baktériumok, más kérdés. Mikrobiológiai ellenőrzés nem lehet tudni, ahhoz viszont labor kellene.
Amit az üzletekben forgalmaz a hazai hivatalos gyártó, annál állítólag garantálják, hogy bevizsgált a cucc, vagyis benne van minden. Persze, arról sem tudhatjuk biztosan, tehát részben hit kérdése is.
Egyébként glükuronsav nélkül is lehet nagyon jó a Kombucha, csak az már nem annyira gyógyhatású, inkább csak normál étkezési savakat tartalmazó üdítőital, kiegészítve a bélflórát támogató tejsavbaktériumokkal, mint például a joghurt esetében is. Csak persze itt is kérdéses, hogy azok valóban eljutnak-e a bélrendszerbe, még mielőtt a gyomorsav, epesav stb. végez velük. Nyomokban, illetve hosszabb távon, talán.
Én is így csináltam régebben, amikor még 4,25 literes üvegeket használtam, nagy műanyagládába állítottam + víz + akváriumfűtő. A célnak simán megfelel. Természetes, hogy az üveg hidegebb felső részén pára csapódik le, de az a lényeg, hogy a folyadék meleg.
Ha a külföldi oldalakon forgalmazott melegítő alátétet használnád, a hőfokkülönbség miatt azzal is ugyanúgy párásodna az üveg belseje, vagyis nem ezen múlik.
Később több üveg helyett már csak 1 db 20 literes, leeresztővel is ellátott műanyag edényt használtam (káposztasavanyító), ami elvolt magának, még a fűtetlen konyhában is. Amikor a Kombucha már megerősödik, tömege is jelentősebb, nem olyan érzékeny a körülményekre. Hidegben lassulhat ugyan az aktivitása, de a savtermelés is folytatódik, működik tovább minden.
Kinek milyen tapasztalata, és módszere van a téli ideális hőmérséklet biztosítására a kombuchának?
Én most vízben tartom az üvegeket, és akváriumfűtővel melegítem 24-25 fokra, de valahogy nem akar működni, lehet hogy a párás közeg hátráltatja a savanyodást.. :-(
Szóval??
Ja és mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még működik a "folyamat"
Ha elveszti a savasságát, penészedik, megromlik, vagyis rossz, bomlasztó baktériumok kerülnek túlsúlyba, azt már legjobb kidobni.
Enyhébb esetben még lehet próbálkozni újratelepítéssel, ahol a táptalaj minél savanyúbb Kombucha-ital legyen, esetleg ételecettel, ecetsavval is megtámogatva.
A bolti ételecet hőkezelt, élő baktériumokat nem tartalmaz, így nem befolyásolja rossz irányba a Kombucha-kultúrát. A bolti ecetsav szintén halott anyag, csak azt nem gyümölcsökből, krumpliból erjesztik (mint a "rendes" ecetet), hanem vegyi termék, de attól még az is ecetsav + víz.
Egyéb bio-ecetek, almaecet stb. viszont nem alkalmas savanyításra, mert ecetsavtermelő baktériumokat és másfajta élőlényeket tartalmaz, amit a Kombuchában nem cél (jobban) elszaporítani. Ez látszik abból is, hogy a bio almaecetben idővel üledék keletkezik, élő anyag, míg az ételecet steril.
A penész csak a tetején van, főleg ilyen kis mennyiségben eltávolítható, a felület ecettel, ecetsavval, vagy minél savanyúbb Kombucha-itallal fertőtleníthető.
A sav a penész ellensége, valójában a penész épp azt jelzi, hogy a felületen eltolódott a kémhatás, lúgos irányba, ezért is tudott megtelepedni. Az alsó részbe, vagyis a savas italba került penész szintén elpusztul.
Én is neveltem újat kb. egy fél évig egy literes üvegben. Kb. 2 cm vastag, de ma nekem is lemerült. Múlt héten rendben volt, de ma merült. Én 1 litert szoktam készíteni, mert csak én iszom, 80 dkg cukor, 5 g zöldtea és kész. Így 3 napot szoktam érni hagyni. Az előző gombám, amit 1 hete dobtam ki, az már nagyon barna volt és savanyú is volt a kombucha. Gondoltam, kidobom. Nem tudtam róla semmiféle bébikultúrát lefejteni.
A vékony is felszínen van alapesetben, csak könnyebben elsüllyed, akár egy kis piszkálás hatására is (mintavételnél például). A vastag nem ennyire érzékeny, de teljes áttelepítésnél, amikor berakod alulra, már kevésbé szokott felúszni. Noha az sem kizárt. Ezt befolyásolhatja az is, hogy valaki mennyire mossa le róla a barna élesztőszálakat, ami a buborékokat termeli.
De ilyeneket nem nagyon lehet egyértelműen meghatározni, miután nem egyszerű, fizikai tárgyakról van szó, hanem változó aktivitású élőlényekről.