Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1785

Ha most csinálnám, talán rendelnék eBay-ről motorkerékpárhoz való ülésmelegítőt. Ez csak 10 W-os, így elvileg termosztát nélkül sem főzi meg a cuccot:

 

http://www.ebay.com/itm/400583494276?

 

De láttam termosztátot is:

 

http://www.ebay.com/itm/390686703051?

 

Vagy számkijelzőset is:

 

http://www.ebay.com/itm/390686340888?

 

12 V tápegység hozzá:

 

http://www.ebay.com/itm/390548586150?

 

Némi szerelés szükséges, de nem egy komplikált dolog.

Előzmény: hbéci7 (1784)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1784

Csak azért vagyok bizonytalan, mert sok helyen a 20 fokot írják (mint határérték) hogy az alatt leáll a folyamat.

 

Viszont nekem az akváriumfűtős megoldás tett be, akkor penészedtek be :-(

Előzmény: Törölt nick (1783)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1783

Nem zárom ki, hogy 19 fokon is elindítható, de én kezdetben melegebben tartottam, így nem tudhatom, mit lépne arra. Később volt olyan, hogy a már megerősödött, kellő savasságú tenyészet még a fűtetlen konyhában is gond nélkül élt, legfeljebb valamivel lassabban.

Melegítésnek kétféle módját alkalmaztam. Egyik volt a fűtőtest sugárzó hője, amihez közelebb vagy távolabb raktam, ezáltal szabályozva hőmérsékletet. Noha egyébként gázkonvektor, de a hőérzékelőjének megfelelő elhelyezésével megoldottam, hogy ne kapcsolgasson ki-be, hanem stabilizálódjon egy hőfokon.

Másik volt a műanyag láda + víz + akváriumfűtő, az is hibátlanul tette a dolgát.

Előzmény: hbéci7 (1782)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1782

Szia Misland.

 

Köszi az infokat, meg a fotót, de még mindig nem tudom mitévő legyek. :-(

 

Nálunk szakaszos a fűtés, ezért nem tudom a gombákat fűtőtest közelébe helyezni.

Napközben 20fok van (vagy ha megy a fűtés, akkor 23-24), éjszaka pedig 19 fok.

 

Elég lesz ez a hőmérséklet, vagy sem?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1781)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1781

Egy jó, aktív tenyészet télen is működik, szobahőmérsékleten. Esetleg célszerű fűtőtest közelébe helyezni, hogy a sugárzó hőt átvegye. Gázkonvektor vagy hasonlóval persze vigyázni kell, mert ahogy szakaszosan rákapcsol, megfőzheti.

 

Egyenletesen működő fűtőtest megfelel, valamint az üveg oldalára ragasztott, öntapadós, akvarista hőmérő segíthet figyelemmel követni.

 

 

 

 

Előzmény: hbéci7 (1780)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1780

Szia Misland!

 

Sajnos az összes gombám megpenészedett. :-(

 

Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e ősszel/télen újrakezdeni (19-21 fok van a lakásban) vagy ez a hőmérséklet kevés lesz neki és inkább várjak nyárig.

 

Bioboltban vennék (elvileg bevizsgált) gombatelepet.

 

Köszi.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1779)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1779

Ez már egyéni mérlegelés és/vagy kivárás kérdése, túl sok a változó ilyenkor, hogy biztosat lehetne mondani, főleg így messziről.

Előzmény: hbéci7 (1778)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1778

Szóval, akkor mindegy miért jelent meg a penész, a lényeg az hogy megjelent.. :-(

Akkor kukázzam a gombákat, vagy próbálkozzak meg azzal, hogy áthelyezem őket egy másik tenyészet által termelt folyadékba?

Előzmény: Törölt nick (1777)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1777

A penész spórái általában mindenhol ott vannak a levegőben, a nedves felületeken tud megtelepedni, de ha az kellően savas, akkor egyre kisebb eséllyel, minél savasabb.

 

A Kombucha felülete egyébként is nedves, hiszen száraz nem lehet. A hangsúly szerintem inkább a felület kémhatásán van. Csináltam olyat is, hogy a felületet időnként ecetsavval permeteztem le, orvosi fecskendő és vékony tű segítségével, amikor ilyen gondjaim voltak. Penésznek ott már nem is volt esélye. De idővel felszívja, ezért kellett néha ismételni.

 

Ugyanakkor az ecetes permetezés a gombatelep felületét szemre is egészségesebbé, simábbá teszi. Vagy az is egy megoldás, amikor kicsit lenyomjuk a telepet, hogy a saját leve takarja be, ami egyúttal védi is, ha elég savanyú. Később úgyis rászilárdul. Noha ilyenkor el is süllyedhet, de ha elég vastag, akkor már nem szokott.

 

Normális esetben egyébként a telep alatt a legsavanyúbb a folyadék, lefelé haladva csökken a savasság (nő a pH-érték). Ez a csapolás szempontjából is érdekes, csapolónyílás pozíciója nem teljesen mindegy.

Előzmény: hbéci7 (1776)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1776

Szia!

 

Azért jelent meg a penész, mert lefedtem a dobozt, amiben melegítettem őket (műanyag láda, félig vízzel, beleállítva az üvegek+akváriumfűtő) és befülledt egy éjszaka alatt az egész, gondolm így ( a párával) jutott bele valami szennyeződés.

 

Így mit gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (1775)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1775

Fordítva működik, vagyis az eltolódott pH-egyensúly miatt tudott megjelenni a penész.

Az első variáció, ha tényleg tisztán csak gomba + cukros tea, attól én sokat nem várnék. Legalább enyhén savas kémhatású táptalaj gyakorlatilag kötelező, egyébként a jótékony baktériumok elhalnak, a romlás útjára lép a cucc.

Ha az idő múlásával is csak édeskés, illetve furcsa ízű az ital, azt meginni semmiképp sem biztonságos. A gombatelep savas környezetben akár újraéleszthető, elég szívós tud lenni, de az, hogy ennek mennyire látják kárát a gyógyhatású (vagyis májfunkciót támogató) glükuronsavat előállító baktériumok, más kérdés. Mikrobiológiai ellenőrzés nem lehet tudni, ahhoz viszont labor kellene.

Amit az üzletekben forgalmaz a hazai hivatalos gyártó, annál állítólag garantálják, hogy bevizsgált a cucc, vagyis benne van minden. Persze, arról sem tudhatjuk biztosan, tehát részben hit kérdése is.

Egyébként glükuronsav nélkül is lehet nagyon jó a Kombucha, csak az már nem annyira gyógyhatású, inkább csak normál étkezési savakat tartalmazó üdítőital, kiegészítve a bélflórát támogató tejsavbaktériumokkal, mint például a joghurt esetében is. Csak persze itt is kérdéses, hogy azok valóban eljutnak-e a bélrendszerbe, még mielőtt a gyomorsav, epesav stb. végez velük. Nyomokban, illetve hosszabb távon, talán.

Előzmény: hbéci7 (1774)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1774

Szia Misland!

 

Mi a teendő a gombákkal, ha:

 

Pici penészfoltok jelentek meg a tetején kb 5 nap után, a penészt eltávolítottam a gombáról, de a tea nem savanyodott tovább, a 10 napon leszűrtem.

 

A bébi gombát, és az 3db  anyagombát a következő módon használtam fel:

 

1 adag gomba "sima" teába,

1 adag gomba ecetes teába,

1 adag gomba a saját -tovább nem savanyodó- indító teájába+tea.

 

Nem tudom mit fognak produkálni, de felhasználhatóak, vagy inkább dobjak ki mindent?

 

Ha bármelyik variáció tetjén megindul a bébigomba fejlődés az jó jel, vagy már mindegy, mert felborult a gombák egyensúlya ( a korábbi penész miatt )?

 

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1769)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1773

Én is így csináltam régebben, amikor még 4,25 literes üvegeket használtam, nagy műanyagládába állítottam + víz + akváriumfűtő. A célnak simán megfelel. Természetes, hogy az üveg hidegebb felső részén pára csapódik le, de az a lényeg, hogy a folyadék meleg.

 

Ha a külföldi oldalakon forgalmazott melegítő alátétet használnád, a hőfokkülönbség miatt azzal is ugyanúgy párásodna az üveg belseje, vagyis nem ezen múlik.

 

Később több üveg helyett már csak 1 db 20 literes, leeresztővel is ellátott műanyag edényt használtam (káposztasavanyító), ami elvolt magának, még a fűtetlen konyhában is. Amikor a Kombucha már megerősödik, tömege is jelentősebb, nem olyan érzékeny a körülményekre. Hidegben lassulhat ugyan az aktivitása, de a savtermelés is folytatódik, működik tovább minden.

Előzmény: hbéci7 (1772)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1772

Sziasztok!

 

Kinek milyen tapasztalata, és módszere van a téli ideális hőmérséklet biztosítására a kombuchának?

Én most vízben tartom az üvegeket, és akváriumfűtővel melegítem 24-25 fokra, de valahogy nem akar működni, lehet hogy a párás közeg hátráltatja a savanyodást.. :-(

Szóval??

 

Ja és mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még működik a "folyamat"

 

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1771

Szívat az Index, még mindig nem látom a hozzászólást.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1770

Megint szemétkedik az Index. Frissítés.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1769

Ha elveszti a savasságát, penészedik, megromlik, vagyis rossz, bomlasztó baktériumok kerülnek túlsúlyba, azt már legjobb kidobni.

 

Enyhébb esetben még lehet próbálkozni újratelepítéssel, ahol a táptalaj minél savanyúbb Kombucha-ital legyen, esetleg ételecettel, ecetsavval is megtámogatva.

 

A bolti ételecet hőkezelt, élő baktériumokat nem tartalmaz, így nem befolyásolja rossz irányba a Kombucha-kultúrát. A bolti ecetsav szintén halott anyag, csak azt nem gyümölcsökből, krumpliból erjesztik (mint a "rendes" ecetet), hanem vegyi termék, de attól még az is ecetsav + víz.

 

Egyéb bio-ecetek, almaecet stb. viszont nem alkalmas savanyításra, mert ecetsavtermelő baktériumokat és másfajta élőlényeket tartalmaz, amit a Kombuchában nem cél (jobban) elszaporítani. Ez látszik abból is, hogy a bio almaecetben idővel üledék keletkezik, élő anyag, míg az ételecet steril.

Előzmény: hbéci7 (1768)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1768

Kedves Misland!

 

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos információt!! :-)

 

Már csak egy kérdésem lenne még, ha nem bánod.

Abban az esetben ha eltolódik a kémhatás, mi a teendő?

Előzmény: Törölt nick (1766)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1767

Frissítés.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1766

Emiatt felesleges, majd esetleg akkor lehet gond, amikor az ital nem akar rendesen savanyodni, íze is szokatlanná válik, az kerülendő.

 

Egyébként a hozzászólásaim egy része ugyan tapasztalat, de sok információ külföldi oldalakról származik, vagyis nem én találtam ki.

 

Például:

 

http://www.happyherbalist.com/index.aspx

 

Noha itt nem egyszerű eligazodni, mert linkek láncolatának mélyén vannak elrejtve az okosságok.

Előzmény: hbéci7 (1765)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1765

Akkor ha jól értem, az ital attól még iható, nem kell kiöntenem.

:-)

Előzmény: Törölt nick (1763)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1764

Majd én frissítem az Index adatbázisát, hátha megjelenik az előző hozzászólásom:

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1763

A penész csak a tetején van, főleg ilyen kis mennyiségben eltávolítható, a felület ecettel, ecetsavval, vagy minél savanyúbb Kombucha-itallal fertőtleníthető.

 

A sav a penész ellensége, valójában a penész épp azt jelzi, hogy a felületen eltolódott a kémhatás, lúgos irányba, ezért is tudott megtelepedni. Az alsó részbe, vagyis a savas italba került penész szintén elpusztul.

Előzmény: hbéci7 (1762)
hbéci7 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1762

Sziasztok!

 

SOS kérdés!!

Ha egy picit megpenészedett a folyadék tetjén a gomba, attól még a "teája" iható?

A gombából eltávolítottam a kb 3db lencse méretű foltot, így használható még a továbbiakban, vagy kuka?

 

Köszi

FrankBr Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1761

Rendeltem tőle én is egy pakkot, korrekt és gyors volt. :) Szóval bátran ajánlom mindenkinek.

 

https://www.facebook.com/pages/Kombucha-Tea/331146353672051

krysztasz Creative Commons License 2013.09.30 0 0 1760

Jaj, dehogy, egy nullával eltévedtem... 8 dkg cukrot teszek 1 liter teába. 

Előzmény: hbéci7 (1759)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 1759

Szia!

 

80dkg cukrot teszel 1 liter teába????????????????????????

Én úgy tudom 8-10dkg kell fél literbe.

 

Előzmény: krysztasz (1758)
krysztasz Creative Commons License 2013.09.21 0 0 1758

Én is neveltem újat kb. egy fél évig egy literes üvegben. Kb. 2 cm vastag, de ma nekem is lemerült. Múlt héten rendben volt, de ma merült. Én 1 litert szoktam készíteni, mert csak én iszom, 80 dkg cukor, 5 g zöldtea és kész. Így 3 napot szoktam érni hagyni. Az előző gombám, amit 1 hete dobtam ki, az már nagyon barna volt és savanyú is volt a kombucha. Gondoltam, kidobom. Nem tudtam róla semmiféle bébikultúrát lefejteni. 

Előzmény: hbéci7 (1753)
hbéci7 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1757

Akkor lehet hogy itt a hiba, mert én lemostam a barna szálakat az aljáról.. :-(

A következőnél már óvatosabb leszek :-)

 

Köszi a segítséget!!

Előzmény: Törölt nick (1756)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 1756

A vékony is felszínen van alapesetben, csak könnyebben elsüllyed, akár egy kis piszkálás hatására is (mintavételnél például). A vastag nem ennyire érzékeny, de teljes áttelepítésnél, amikor berakod alulra, már kevésbé szokott felúszni. Noha az sem kizárt. Ezt befolyásolhatja az is, hogy valaki mennyire mossa le róla a barna élesztőszálakat, ami a buborékokat termeli.

 

De ilyeneket nem nagyon lehet egyértelműen meghatározni, miután nem egyszerű, fizikai tárgyakról van szó, hanem változó aktivitású élőlényekről.

Előzmény: hbéci7 (1755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!