Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2018.03.22 0 0 13

Köszönöm a tanácsodat. Úgy tűnik, hogy a csúcsrügy már indul. (Bár nem élénkzöld, inkább sárgás.)

 

Előzmény: 123János (12)
123János Creative Commons License 2018.03.22 0 0 12

 

Annyira alacsonyan nem vágnám el, mert ugyan a téli fagyot jól viseli, de ha magasabb a fa törzse, akkor jobban viselheti a koronája a tavaszi hőingadozásokat.

 

Itt egy magas törzsű Rosseyanka, biztos nem véletlen, hogy ilyen magasra engedték.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XWcHWGQpHco

Előzmény: Ali-bá (11)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.22 0 0 11

Tavaly tavaszi Rosajanka oltásom. 180 cm-esre nőtt. Lehet-e ebből kisméretű 'törpe' fát nevelni?

Valahogy úgy képzelem, hogy 1 m-nél (a képen a piros jelnél) elvágnám most. Akkor lejjebb elágazna. a sor irányában meghagynék két hajtást, esetleg azokat időnként megröviditeném. Később feljebb ugyanígy.

Ali-bá Creative Commons License 2018.03.22 0 0 10

Nagyon tetszik a leírásod! Ennek alapján egy 'kezdő' is bátran neki foghat az oltásnak.

 

A zacskót nem kell árnyékolni? Ha süti a Nap, nem fő meg a zsenge hajtás?

Előzmény: dg46 (9)
dg46 Creative Commons License 2018.03.22 0 4 9

Hamarosan kezdődhet a datolyaszilva szaporítása. Saját tapasztalataimat szeretném bemutatni.


Az oltás ideje akkor kezdődik,amikor a vesszők csúcsrügye kipattan. Az ugyan ilyen állapotú friss nemes oltóvessző jó az oltáshoz, de ha hűtőben volt tárolva később szokott megindulni. A csúcsrügyes nemes vessző eredése jobb, a frissen szedettnél már megindultak a hormonok, ezért lehet gyorsabb a forradás és a kihajtás.
A szabadföldi alany nevelésnél első év után javasolt kiásni, visszavágni a gyökeret, ezzel elvágjuk a fő karógyökeret.
Az oltás módja minél egyszerűbb ékoltás, készítsünk hosszú felületet, minél több érintkező felszín legyen.
A felszíneket erősen nyomjuk össze a kötözéssel, ne maradjon szabad felület a kötözés után. Ezt a rugalmas műanyag szalaggal jól meg lehet oldani.
A zacskózás nagyon fontos! Általában 4-6 hét múlva látszik a nemes megindulása, addig védelem nélkül biztosan kiszárad. Láttam már 3 hónap után is kihajtást. Ezek a kis műanyag védőzacskók addig maradjanak rajta, ameddig a kis levelek is látszanak. Nem szokott problémát okozni a hosszabb idő utáni eltávolítás. Az általam használt műanyag kötöző szalagot akár egy évig is rajta hagyom, mert nagyon könnyen kitörik a nemes, ezért pálcikás kikötés is javasolt. Nagyon gyenge , lassú a kallusz képződése, ezért nem tartja erősen a nemest.
A magas törzsű oltványok készítését a fagyállóság javítására gondoltam ki. A lotusz törzsön még soha nem láttam fagylécet, a nemes kaki törzs bizony többször is szétfagyott már.

A fagyállóságot az alanyok szabadföldi nevelése, a hajtatás kiiktatása, a szabadföldi oltás is elősegíti. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek bizonyítottan hidegtűrőbbek. 

123János Creative Commons License 2018.03.22 0 0 8

Rojo Brillante kissé fagyérzékenyebb, mint a Tipo. Sharon téltűrőképessége alig jobb, mint amit a füge károsodás nélkül elvisel.

Alföldre ezeket a fajtákat semmiképpen, mert úgyis csalódás a vége.

Előzmény: Ali-bá (6)
Kevin 90 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 7

Üdv Alibá! Nagyon tetszik ez az új Topic! :-)

Ez a gyümölcs  faj már nagyon megérdemelte  hogy saját helye legyen! Ami azt illeti én az idén ültetem először diospyros kakit és nagy reményeket fűzök hozzájuk. Két fajtám van. Az egyik a Rojo brillante a másik pedig a Tipo  illetve majd ezekből megpróbálok kombi fákat létrehozni az által  hogy oltok beléjük más fajtákat is. Remélem sikerülni fog ez az akció s majd lehet, hogy megosztom itt a fórumon a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban. 

Előzmény: Ali-bá (6)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.21 0 0 6

Ez a Rojo Brillante és a Sharon mennyire fagyérzékeny? Megél itt mifelénk is?

Előzmény: 123János (5)
123János Creative Commons License 2018.03.21 0 1 5

A boltban általában két fajta kapható Rojo Brillante és a Sharon. Kizárólag csak a Rojo Brillante fajtát szabad megvásárolni.

Rojo Brillante jelentése: ragyogó piros és valóban, ha náhány almával egy nejlon zacskóba zárod a gyümölcsöket, akkor néhány nap alatt szép pirosra szineződnek és nagyon finomak. Mindkét fajta szüretkor csersavas, de mivel szén-dioxiddal telített kamrákban kezelik a gyümölcsöket a boltban kapható gyümölcsök keményen is elrágycsálhatók, de úgy nem szeretem. A két fajta formára eltérő a Rojo nagyobb hosszukás gyümölcse van, Sharon lapos.  Rojo Brillante almák társaságában megpuhul, de a Sharon nem inkább megbarnul,elromlik.

Előzmény: Lasaron (3)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.19 0 1 4

vagy-alma  /topiktárs engedélyével/

 

hurma - paszimon - háki   

Nem értem nér kell Nekem Magyarul a Görögböl Rosszul Forditott Angol Névvel küszködni !
Magot, oltványt kerestem - Én tudtam mit akarok - de a zagyva nevek tengerében nem lehet eligazodni. Mindneki mond vmit - de nem arra gondol !
  Itt minden szilva ! söt a másik csoport st paradicsom !

A jelen szóhasználat elképesztöen zavaros - találgatni kell ki, mire gondol.
  Az oroszoknál minnden hurma (náluk az van) - igy a 'kavkaz hurma' = A Hurma.
  Az ami elképzelés szerint ök a vlág közepe (náluk Paszimon van) tehát minden 'persimmon'
De mivel az oroszok irását nem olvassák, nem értik, az ami zagyvaság terjed - igy született a "japán persimmon" = haki

Örömmel közölhetem h a magyarok is kitettek magukér' - átvették mind és hozzátettek még csomó marhaságot. A különösen idiótákat meg is jelöltem Olvasd csak !
  a szilva sor - x datolyaszilva, x lótuszszilva, japán szilva, égiszilva, x kakiszilva, virginiai szilva,
   x hurmikaki, x kaki (ez jó), káki, kákó, persimmon,  x lótusz, x paradicsomfa, x licsiparadicsom, x aranyalma,
Liszenko szerü keresztezések !  Lehetetlen kitalálni mit is árulnak..
Van datolya meg szilva, meg lótusz(vizinövény), paradicsomfa meg licsiparadicsom és hasonlóan lehetetlen találmányok.

Már a datolyaszilva név is elképesztö zagyvaság, a görög eredeti kb 'isteni gyümölcs' jelentésü.
Ami igaz is.
De aki kitalálta nem látta, de föleg nem kóstolta - akkor inkább kajszi vminek nevezte volna.
De nem datolya és szilvának is csak sok liter szilvórium után hiheti az ember.

Pedig mindnek van Neve - évezredek óta - csak nem tudják. Nem is érdekel senkit - inkább beszélnek összevissza.
De ezek nem szavak - hanem fogalmak - az alma nem csak szó - hanem fogalom, ha helyette egrest mondasz nem a szót hanem a fogalmat kevered.
Nem érdekel a nyugati hülyeség - Mi csináljuk jobban és föleg pontosan..
 - - -
Az Ebenaceae (ében) család (szub)/trópusi - fa, néha bokor. Tán 250 faj alkotja.
A legfontosabb nemzetség a Diospyros (ében) a fa miatt, még vagy tucat ehetö gyümölcsü fajt termesztenek, további tucat ehetö (ha muszáj) - bár a legtöbb fiatalon csersavas és ehetetlen.

A Mon is tartható 3 fö gyümölcstermö hurmaféle régi haszonfa és a világ 3 sarkából került ide,
a gyümölcs mérete szerint
  1. A legközelebbi - és sajna a legkisebb D 2-3 cm - a 'Hurma' (Diospyros lotus) Töröko-tól fél Ázsián át keletnek él, kicsi de jó, fagy és aszálytürö, jól nö - régóta termesztenek több tucat változatot
  2. A közepes méretü - D 4-6 cm'- Paszimon' (D virginiana) délkelet amerikai, Oklahoma-Florida-Ohio közt él, az algonkin indián név szerint 'fujtóska', utal az északi vad ös sajátságára (a déli jobb, nagyobb), igen fagyálló. lassubb, késöbbi faj. Bár az indiánok mindig szedték, de csak tán 50 éve foglalkoznak vele, ami módra - szervezetten, sok pénzzel. Már van 2 tucat változat - de nem ez a nyerö.
  3. A legnagyobb - D 5-7 cm - és legjobb - a 'Haki' (Diospyros kaki) keletázsiai - kinai, japán származék, és utálja a hideget. Ezt is régóta termesztik, (több ?) száz változat van már - sztem inkább csak név.
  Bár hivatalosan faj - vadon még senki se látta, valszeg régi keresztezés, 2 esetleg 3 fajból. Tkp Diospyros Xkaki néven kéne emliteni.

   A hurma föleg a Földközi tenger körül népszerü, a paszimon Amerikában - de a haki idövel mind megelözte, elöször csak a melegebb éghajlaton, aztán oltott fák jelentek meg már északabbra - hurma, majd paszimon alanyon.
   Végül a fagyálló, fanyar paszimon és a melegkedvelö, nagy, izletes háki többszöri keresztezése a Krimben sokat segitett - már itthon is vigan termeszthetö.

A keresztezést igy kéne jelölni   faj --> D.kaki X virginiana 'Goverla' <-- fajta (ez 2x vagy 3x haki ujraporzással.)
   Ha ez tul tudományos akkor ez a 'Hakimon' avagy a 'télálló haki'.

A jaltai (Krim) keresztezések (F1) és visszakeresztezések (F2) (75% haki) egyre több lehetöséget kinálnak. Pláne ha sikerül végre kiigazodni a változatok tulajdonságain - iz, méret, porzás, stb.
  Ugy látszik a jelen fagytürö sor Gora Roman Kosh, Gora Goverla, Nikita's Gift, Russian Beauty (=Rosseyanka).
  A talajra nem tul érzékeny a hurmaféle, bár kedveli a jó talajt (melyik nem?), de a szárazság árt neki, igy különösen nálunk, jó lenne kis hurma beütés is a további fejlesztésben.
Hátha valaki kedvet kap a porozgatásra.

Lasaron Creative Commons License 2018.03.19 0 0 3

Nekem 1 szer egyik kollégám hozott egy gyümölcsöt, befeleztük akkor nagyon ízlett. Valahol itt Pécsen kapta fán ért be gondolom ez sokat számít, boltit még nem ettem.

Mintha a baracklekvár lenne keverve sütőtökkel úgy kanalaztam a fél gyümölcsöt.

szaru Creative Commons License 2018.03.19 0 0 2

Itt egy kis videó a datolyaszilváról...https://www.youtube.com/watch?v=GAP9EVbxa-o

Előzmény: szaru (1)
szaru Creative Commons License 2018.03.19 0 0 1

Előzmény: Ali-bá (-)
szaru Creative Commons License 2018.03.19 0 0 0

Előzmény: Ali-bá (-)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.19 0 0 topiknyitó

Sok topikban olvastam már erről a gyümölcsről hozzászólásokat, itt a lehetőség, hogy egy helyre gyüljenek, könnyen áttekinthetők legyenek a tapasztalatok. Tavalyelőtt kaptam lótusz alanyokat. Tavaly sikerült két Rosajanka oltásom. Szépet nőttek (2 m), idén is szándékomban van még oltani más fajtákat. Milyen fajtákat ajánlanátok ide az alföld keleti részére ahol gyakran erős a tél és a nyári hőség, aszály? Van homokos és agyagos talajú kertem is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!