Úgy tudom, lehet nem pontosan, hogy a gulyát Szent György napjától (ápr.24) Szent Mihály napjáig (szept. 29) tartották a külső legelőkön. Ez a két nap nagyjából megfelelt az utolsó, és az első fagyos napnak. (Nem talajmenti!)
Évek óta, a klíma változás eredményeként, ez már nincs így.
Azét mondtam, hogy fura, mert én hozzá voltam szokva kiskoromban, hogy szept. első hetében mindig volt fagy és május 10 környékén is.
No most mióta itt lakunk 5 éve, ez teljesen másként van. Nálunk tavaly egyáltalán nem volt májusi fagy mint sok helyen máshol, de az idei márciusi az elvitte a az őszibarack termést viszont mást nem bántott. Áprilisban viszont sem az idén sem azelőtt nem volt hideg, sőt. Amúgy az évek alatt is sokat válltozott a klíma a helyi viszonyokban is. Az eslő két évben emlékszem olyan esők voltak, hogy többször meg kellett állnom a Panoráma úton, mert nem bírtam jönni a kocsival, de azóta semmi 2-3 hónap eső nélkül. Igaz kivágtak jó pár hektár erdőt azóta, lehet az az oka.
Paprika teleltetéshez szívesen venném a tanácsaid, mivel van tapasztalatod.
Két tövet már bekonténereztem, 1 nappal kint voltak, 2 éjszaka bent aludtak, majd mikor 2 nap ki vettem őket nappalra lekonyultak a leveleik, nem tetszett nekik.
Elrontottam, még nem kellett volna éjszakára behozni (inkább reckírozni a -1 -2 fokot)?
Kivihetem nappalra, vagy ledobják a leveleket?
Egy másik is várja újság papírba csomagolva, hogy konténerbe kerüljön.
Ha holnap hajnalban nem fagy, holnap leszedem a paradicsomok 60%-át. 40%-kal várom a csodát, hárha mégsem lesz fagy. Zsépen leszedem, rekeszekbe rakom. Ha jövőhére nem mondanak fagyot, kihordom a fóliába, hátha gyorsabban érnek ott. AZt nem tudom hogy mi legyen a paprikákkal. Sok kicsi van, azokat hiába szedem le.
Az érdekes helyett én az elszomorító jelzőt használnám.
Idén áprilisban tényleg nem fagyott, de március közepén ónos eső után -15 fokok voltak napokig (azon a részen ahol lax, azt mondják -17 is volt).
Több mázsa gyümölcs helyett lett 100% virág fagykár a barackokon (ősz, kajszi), 100% virág fagykár egyes szilvákon (pl. lepotica).
Komoly fagykárok keletkeztek termő fák fás részeiben is. Nekem teljesen elfagyott egy magyar kajszi, egy Andosa (őszibarack).
Sírni volt kedvem. Március 15.-i kép:
Tavaly áprilisban volt virágzáskor fagy, amikor szintén 100% virág fagykár volt nagyon sok kajszin, de sok őszit is megtizedelt. Elfagyott a meggy nagy része is.
Tavaly előtt májusban voltak komoly fagyok. Ekkor vitte a zöldségeket is mivel ugye ilyenkor azért már kint vannak.
Az idén úgy látszik még nem kaptunk eleget, mert most meg már szeptemberben fagyott. Ma is 3 ilyen kosár paradicsomot szedtem, és még mindig sok van a töveken:
Ugye ez is "űberelhető". Figyeld meg, a héten elfagy minden utána hetekig nem lesz fagy.
No elkészúlt a zöld pari lekvár, vagyis inkább szósz, mert nem volt kedvem órákig főzni-sűríteni, de így is nagyon finom lesz sűlt hús mellé. A képen látható 9 kg lett felálldozva :) a legnagyobb pont 1 kg volt (black krími)
Érdekes az időjárás, mert mióta itt lakunk 5 éve azóta ez az első szeptemberi fagy. (azelőtt természetes volt) Valamint azóta nem volt áprilisi sem. Az idén teljesen készen lesz az üvegház és akkor kiküszöböljük az ilyen problémákat.
Lényegében leszedtem mindent a nemmondomki minek a termése még menthető volt csak a levele fagyott le, úgyszintén a pariknak is. Csináltam lekvárt félig zöld pari+cékla+répa+alma, az íze nem rossz, de főleg céklás íz. Ma ha minden jól megy csinálok tiszta zöld pari lekvárt is :) Csak azért vagyok szomcsi mert én paradicsom mániás vagyok minden nap meg tudok enni 1-2 kg :) Egész télen alig várom, hogy végre újra érjen. Jövőre aszalni is fogok, de most még nem volt hozzá jó fajtám.
Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de tavasszal ősszel a jövőben sokat leszel szomorú.
Nekem a termés nagy része még megvan. Rengeteg paradicsom van még a töveken.
Sajnos azonban úgy néz ki, én sem, és most az ország más részei is csak néhány napot nyertünk. A hét közepétől sok lesz a fagyos reggel az előrejelzések szerint.
Paprikát megpróbálom telelteteni, két tövet konténerbe raktam, haza hoztam.
Most is jól jött a lóféreg elleni védelem, mert könnyű volt a homokból is felvenni őket.
Ha lesz még érkezésem a paradicsomok hajtásaiból is akarok szedni, gyökereztetni.
Nálunk, pár kilométerrel beljebb, nem volt fagy. Virul a füge, a tökök, ezek szoktak a legkorábbi fagyjelzők lenni. Ma nem tudom mi lesz, be kellett volna menteni a pirulni kezdő paradicsomokat, paprikákat, és fátyolfóliázni a spenótvetést. De egyszerűen nem jutott már rá erőm. A szüreti időszak egyre nehezebb, kicsit koros vagyok már ennyi fizikai munkához. De csinálni kell, mert tönkremegy, ráadásul a férjem zsinórban már a második szombaton dolgozni kellett menjen, csak késő délután tudott beszállni.
Hát nekem lényegben minden lefagyott. Főleg a nemmondomki mi :)
A pariknak egyenlőre csak a levele fagyott le , de sztem ma vége lesz mindennek. Leszedtem vagy 20 kg félig pirulót, de legalább még egy mázsa zöld van kint. Úgy látom sávokban ment, mert pl. a dália virág ami elsőnek szokott lefagyni virúl szépen. Egész nap teraszt építettem így alig volt időm széttnézni. Most jól belocsoltam mindent az segít a 0 fokot elvilseni kissé.
A kecsapba persze tettem kis fahéjat is. Szerintem sokkal jobb lett mint a bolti, de a család fintorgott, nem volt olyan színe és állaga, íze mint a boltinak, hiányzott nekik belőle az ízfokozó, szinező és állományjavító. Pedig gyönyörű bordó színe volt a szép sötétre érett, ledarált Kápia nemondjukkiminek. Úgyhogy nálam kecsakpkészítés elfelejtve.
Hát pedig ez igen hasonlít a kecsapomra, csak én több almát teszek szőröstül-bőröstül (pektin), ezért a végén paszírozom.
Itt valahol tanultam tavaly egy sült paradicsomot, isteni finom. Tepsit olivaolajjal kikenni, meghinteni sóval-borssal. Sűrűn telezsúfolni (forró víz segítségével) hámozott, felezett paradicsomal. Nagyon jó hozzá az SM, meg a paprika alakú, de minden más is. Tetejére megint só-bors, egy kis olivaolaj, és betolni a sütőbe. Amikor jól összesült, üvegekbe kanalazom a trutymákot és fazékban kidunsztolom. Pirítósra isteni, de olaszos kaják, tészták, csirkemell, stb. mellé is nagyon jó. Szinte egyszerűbb megcsinálni, mint leírni, és RENGETEG paradicsomot gyorsan fel tudsz dolgozni.
Próbáld ki, mert a házinak teljesen más íze van, mint a bótinak, meg a másik házinak... nekem személy szerint nem is ízlik a házi, lehet más recepttel készítve finomnak tartanám.
Fogj 10 receptet, és készítsd el sorra :D valamelyik csak jó lesz.
Családom nagykorú női sztrájkot jelentettek be. A paradicsom túltermelési válság a nyakamba szakadt. Közölték, hogy több paradicsomot nem tesznek el, és csináljak, amit akarok.
Így aztán bebocsájtást nyertem a konyha nevű szentélybe, és jó vegyészként szabad stílusban kutyulni kezdtem. Mit nekem a nagyanyám szakácskönyve, vagy az internet összes bölcsessége, csak úgy fejből.
2 kg paradicsomhoz (50-50 % piros, egyéb), 1 kg zöldség, aminek nem mondjuk ki a nevét ( Lásd: /forum.index.hu/Article/showArticle?t=9205944,
Hozzászólás: 3404 ), abból is a pritamin, egy kevés csípőssel keverve. 1 db nem édes alma, 1 kis zellergumó zöldjével, 20 dkg vöröshagyma, akkurátusan felapríttatott. Fazékba került egy kávéskanál só, csipetnyi bors társaságában. (Az alma magházát eltávolítottam, de nem pucoltam meg.)
Kellő forralás után robotgéppel miszlikbe aprítottam, és átpasszíroztam. Jó sűrű szószt kaptam, minden felesleges forralás nélkül.
Sóztam, cukroztam, és tettem bele egy kis csípősítőt. Keveset, hogy csak megbolondítsa, de ne riassza el az unokáimat. Cukornak nyírfa cukrot használtam.
(A csípősítőt, még tavaly készítettem. Robotgépen összeaprítottam 80% apró és igen csípős fajtát abból, aminek nem mondjuk ki a nevét :)) , 20% sóval. Minden egyéb tartósítás nélkül eláll.)
Valójában a fenti recept háromszorosa készült el. Javát üvegekbe töltöttük, egy kis részével húsgombócok készültek spagettivel. Igen finom volt.
Szeretném, ha adnátok ötleteket az eltétel egyéb módjaira. (Lé, lecsó, szárítás kilőve. A lekvárt látom, a zöldből csináljuk is. Fagyasztáshoz nincs hely.)