Tavaly én is csináltam zöldparadicsom lekvárt, az én falusias ízlésemnek kissé túl "pikáns" (kesernyés) lett, de a konyhakultúra magasabb fokán álló családtagjaim nagyon ízletesnek találták. Idén megpróbálkozom az ecetes forrázással, állítólag elveszi a kesernyés ízt, meg próbálok minél érettebb, de még nem leves paradicsomokat szedni. Az hat literből két literré sűrítés ugyan kissé riasztónak tűnik, de azért megpróbálkozom a piros paradicsomokkal is.
Mi régen otthon szinte minden gyümölcsből csináltunk lekvárt, barack-szőlő-ribizli-cseresznye-megy-őszib-körte. stb., de tavaly kínomban a sok-sok pariból csináltam paradicsom lekvárt. 6 L léből lett vagy 7-8 kis 2 dcl üveggel és ha még ettél finomat, csúcs.
Igaz piros érett pariból volt, de magam megettem mind pár hét alatt :)
Az idén sajna nem csináltam idő hiányában, de jövőre tuti lesz minden színből (piros-lila-sárga stb.) külön-külön. Most csak ivólevet csinálta színenként.
A lekvárt kihagynám, abból a legjobb a szilva, a sárgabarack, meg az eper. De mivel a szilvából meg a barackból a pálinka jobb, így némi esélye még lehet a paradicsomnak :D
Ezt a fűszerest megnézem, köszönet mindkettőtöknek a jó receptekért.
A paprika éretlenül is jó, a paradicsom még beérhet, figyeled az időjárást, ha éjszakai fagyot mond leszeded, tojástartóba fagymentes helyre viszed, vagy szárastól felkötözöd a pincébe a vízcsőre. Karácsonyig simán érik ott is. Jó savas, de a parizeles szenyát azért megbolonditja.
Üdv mindenkinek, ez az év kicsit megtréfált. Mindig vannak az előző évi paradicsomokról kelt növények, szerte a kertben, de idén nagyon későn keltek ki, és a növekedésük is lassú volt. Szóval most van egy rakat éretlen paradicsom, minden féle fajtából, koktél, nagy lédús, sima átlagos. Savanyúságnak nem mindegyik jó, meg már kissé unalmas, meg így is már négy éves üvegeket bontok meg :D Utóérni ugye vagy beérik, vagy nem. Ha enyhe marad az idő, egy kis része talán még beérik.
Kérdés, mit csináljak a többivel? Gondoltam rá, hogy kiásom a kisebbeket, egy próbát megér, hátha megmarad a lakásban. Paprika ugye pár évig is bírhatja. Meg ugye abból is van, meg a paradicsom nagy barátja az is, mindig mindenki együtt említi a kettőt :D
Mit ajánlotok? Keressek recepteket éretlen paradicsomra és paprikára - mondjuk a paprika inkább utóérik -? Végül is sokat nem veszthetek egy próba teleltetéssel...
A paprika alakú az belül sem sokkal jobb vastag kemény héjú, mag és hús alig, íze átlagos vagy még gyengébb. Lehet már csak a rossz idő miatt kissé kényszerérett volt, ezért jövőre kipróbálom a magját. Tölteni biztosan jó, de lehet aszalni is.
A narancs szinű hosszúkás már lényegesen jobb, édes tipikus sárga pari ízű, de azért a golden ponderosaval nem vetekedhet.
Én is ezen agyaltam, csak hát azt is olvastam valahol, hogy a hajszárító melege nem tesz neki jót.
Nekem alig más a módszer a szita helyett csináltam egy fakkokra felosztott rekeszt szúnyoghálóból és nikecellből (kb 10 perc) és ott hajszárítóztam. Így egyszerre 8 faját szárongattam, mondjuk nekem előtte 2 napig a hűvösben száradt magától.