Keresés

Részletes keresés

vizus Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10703

Tavaly én is csináltam zöldparadicsom lekvárt, az én falusias ízlésemnek kissé túl "pikáns" (kesernyés) lett, de a konyhakultúra magasabb fokán álló családtagjaim nagyon ízletesnek találták. Idén megpróbálkozom az ecetes forrázással, állítólag elveszi a kesernyés ízt, meg próbálok minél érettebb, de még nem leves paradicsomokat szedni. Az hat literből két literré sűrítés ugyan kissé riasztónak tűnik, de azért megpróbálkozom a piros paradicsomokkal is.

Előzmény: martinland (10698)
Vebber Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10702

Ezek inkább érdekesek, vagy az ízük is kitűnő?

Előzmény: martinland (10681)
Vebber Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10701

Miért kell a naptár minden fényképedhez?

Előzmény: Törölt nick (10679)
Mariska néni Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10700

Paradicsomléből csináltad? Simán cukorral besűrítve?

Előzmény: martinland (10698)
martinland Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10699

Úgy néz ki a paprika alakú tényleg az, köszi!

Mondjuk túl jókat nem írnak róla:

 

"közepes méretű üzem (1,2-1,5 m)

nagyon késői kezdés a szüret (szeptember közepén)

alacsony hozamú

kis és közepes méretű, paprika alakú, üreges, sárga gyümölcs

tölteni"

Előzmény: lordhimself (10684)
martinland Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10698

Mi régen otthon szinte minden gyümölcsből csináltunk lekvárt, barack-szőlő-ribizli-cseresznye-megy-őszib-körte. stb., de tavaly kínomban a sok-sok pariból csináltam paradicsom lekvárt. 6 L léből lett vagy 7-8 kis 2 dcl üveggel és ha még ettél finomat, csúcs.

Igaz piros érett pariból volt, de magam megettem mind pár hét alatt :)

Az idén sajna nem csináltam idő hiányában, de jövőre tuti lesz minden színből (piros-lila-sárga stb.) külön-külön. Most csak ivólevet csinálta színenként.

Előzmény: tgwh3 (10695)
tgwh3 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10697

És az nekem miért jó? :D jó, ha hashajtóban áztatom pár napig, biztos nevetek egy jót, de azon kívül?

Előzmény: gergerg (10696)
gergerg Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10696

Extra megoldás? Küld el nekem, én megeszem zölden is a kápiát, gyerök!

Előzmény: tgwh3 (10692)
tgwh3 Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10695

A lekvárt kihagynám, abból a legjobb a szilva, a sárgabarack, meg az eper. De mivel a szilvából meg a barackból a pálinka jobb, így némi esélye még lehet a paradicsomnak :D

Ezt a fűszerest megnézem, köszönet mindkettőtöknek a jó receptekért.

Kiásni akkor nem is érdemes?

És a paprikát?

Rhéman Creative Commons License 2013.09.27 0 0 10694

Egészen különleges lekvárt lehet készíteni belőle. http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/zoldparadicsom_lekvar

Előzmény: tgwh3 (10692)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10693

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1352

 

Ha mást szeretnél, akkor még rengeteg recept van a neten!

Előzmény: tgwh3 (10692)
tgwh3 Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10692

Nem jó éretlenül :D

Nem érik, nagy része rohad, minden baja van :D vízcső nincs a pincében... nekem most valami nagyon extra megoldás kéne öregapó...

Előzmény: gergerg (10691)
gergerg Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10691

A paprika éretlenül is jó, a paradicsom még beérhet, figyeled az időjárást, ha éjszakai fagyot mond leszeded, tojástartóba fagymentes helyre viszed, vagy szárastól felkötözöd a pincébe a vízcsőre. Karácsonyig simán érik ott is. Jó savas, de a parizeles szenyát azért megbolonditja.

Előzmény: tgwh3 (10690)
tgwh3 Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10690

Üdv mindenkinek, ez az év kicsit megtréfált. Mindig vannak az előző évi paradicsomokról kelt növények, szerte a kertben, de idén nagyon későn keltek ki, és a növekedésük is lassú volt. Szóval most van egy rakat éretlen paradicsom, minden féle fajtából, koktél, nagy lédús, sima átlagos. Savanyúságnak nem mindegyik jó, meg már kissé unalmas, meg így is már négy éves üvegeket bontok meg :D Utóérni ugye vagy beérik, vagy nem. Ha enyhe marad az idő, egy kis része talán még beérik.

Kérdés, mit csináljak a többivel? Gondoltam rá, hogy kiásom a kisebbeket, egy próbát megér, hátha megmarad a lakásban. Paprika ugye pár évig is bírhatja. Meg ugye abból is van, meg a paradicsom nagy barátja az is, mindig mindenki együtt említi a kettőt :D

Mit ajánlotok? Keressek recepteket éretlen paradicsomra és paprikára - mondjuk a paprika inkább utóérik -? Végül is sokat nem veszthetek egy próba teleltetéssel...

martinland Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10689

Ok, abban volt bőven :)

Előzmény: gergerg (10688)
gergerg Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10688

Akkor azt hiszem én már tudom a narancssárga fajtáját, a neve nekemistegyélelmagotbelőlle. :-)

Előzmény: martinland (10687)
martinland Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10687

Nos végük van, de a magokat megszedtem :)

A paprika alakú az belül sem sokkal jobb vastag kemény héjú, mag és hús alig, íze átlagos vagy még gyengébb. Lehet már csak a rossz idő miatt kissé kényszerérett volt, ezért jövőre kipróbálom a magját. Tölteni biztosan jó, de lehet aszalni is.

A narancs szinű hosszúkás már lényegesen jobb, édes tipikus sárga pari ízű, de azért a golden ponderosaval nem vetekedhet.

Előzmény: gergerg (10686)
gergerg Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10686

A magját meg ne edd!

Előzmény: martinland (10685)
martinland Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10685

Még nem tudom csak most megyek elpusztítani :)

Előzmény: gergerg (10683)
lordhimself Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10684
Előzmény: martinland (10681)
gergerg Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10683

Édes is?

Előzmény: martinland (10682)
martinland Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10682

A másik hosszúkás narancssárga lédús.

 

 

 

martinland Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10681

No meghoztam az újdonságokat amit kaptam, azonosítást kérek :)

Az első a paprikának kinéző sárga:

 

 

 

 

Előzmény: martinland (10678)
gergerg Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10680

Ma megint magfogás volt, ezek kerültek sorra:

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.26 0 0 10679

Egy egy paprika kép azért igy is belefér.

 

 

martinland Creative Commons License 2013.09.25 0 0 10678

Ma kaptamaz egyik tanítványomtól egy elég fura parit, holnap csinálok képet és jó lenne beazonosítani :)

Átlagos méretű, szép citromsárga és erősen négyszög alakú, tompa véggel. Belül nem sok minden lehet mert nagyon könnyű.

gergerg Creative Commons License 2013.09.25 0 0 10677

Ami az ujjamnak nem meleg, az szerintem a magnak sem.

Előzmény: Laci/Zápolya (10673)
martinland Creative Commons License 2013.09.25 0 0 10676

Nem tudom ismeritek-e az oldalt nem rossz :)

 

http://www.reimerseeds.com/tomato_711.aspx

martinland Creative Commons License 2013.09.25 0 0 10675

Az mindegyik tud :)

Előzmény: Laci/Zápolya (10673)
martinland Creative Commons License 2013.09.25 0 0 10674

Én is ezen agyaltam, csak hát azt is olvastam valahol, hogy a hajszárító melege nem tesz neki jót.

Nekem alig más a módszer a szita helyett csináltam egy fakkokra felosztott rekeszt szúnyoghálóból és nikecellből (kb 10 perc) és ott hajszárítóztam. Így egyszerre 8 faját szárongattam, mondjuk nekem előtte 2 napig a hűvösben száradt magától.

Előzmény: gergerg (10672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!