Én is ezen agyaltam, csak hát azt is olvastam valahol, hogy a hajszárító melege nem tesz neki jót.
Nekem alig más a módszer a szita helyett csináltam egy fakkokra felosztott rekeszt szúnyoghálóból és nikecellből (kb 10 perc) és ott hajszárítóztam. Így egyszerre 8 faját szárongattam, mondjuk nekem előtte 2 napig a hűvösben száradt magától.
Ma magfogás volt, és kidolgoztam egy tuti módszert. A magot kiszedem, szitában alaposan megmosom, majd egy vászon darabra szórom, a vásznat ráhajtva leitatom róla a vizet (nyomkodva), majd vissza a szitába, és hajszárítóval megszárítom. Közben ujjal kevergetem. Pár perc alatt gyönyörű pergős száraz magok lesznek, mint a bolti tasakos mag.
Tőlem nyugodtan paprikázhatunk, de abban nem vagyok nagyon tapasztalt, valószínű azért, mert amíg van pari én nem eszem peprikát :))))
Változó a siker komoly fajtákkal még nem foglakoztam a Kápia (szedett mag) gyönyörű még most is, tavaly vettem a biokiskerttől olasz kaliforniaira hasonlító fajtát az sem rossz. Viszont fehér (sárga) színűt csak piaci palántokból neveltem eddig szinte egy sem jön be. Terem-terem, de 5-6 szem max. egy tövön. Mondjuk nekünk bőven elég, de mostanában van rá kereslet a "vevőim" körében így jövőre próbálni kellene valami újjat. Én általában csak akkor szeretem, ha már szép piros és jó édes. Mindenből az édeset szeretem :) ez van.
Ha van olyan felesleges ága, amin kifejlett termés van és levelek is vannak rajta bőven. Azt levágnám és a lakásban napos ablakba vázába raknám. Valahogy rögziteni kell hogy ne boritsa fel a vázát, de a szára sem törjön el. Hamarabb beérik mint a kertben hagyott tő.
Én nem bolygatnám. Ha nagyon meg akarod menteni, 2 dolgot tehetsz. Akár egyszerre is. A hajtásvéget letöröd, és becserepeled, majd megpróbálod átteleltetni a szoba ablakában, ídőnként megújítva, újabb dugványokkal. A másik, hogy eszkabálsz fölé egy mini fóliát. Egy magasabb karó, átlátszó 200ft-os takarófólia.
Tudnátok e valami ötletet adni? Két éve volt egy terület amelyiken egy nagyon jó fajta San Marzano volt, idén kikelt egy tő, nagyon szép paradicsomok vannak rajta de sajnos mind zöld. Szeretném valahogy beérlelni hogy magot tudjak szedni belőle. ásam ki egy cserépbe és vigyem egy meleg helyre, vagy valami más ötlet?
Én valamiért mindig úgy gondoltam hogy a paprika a paradicsommal együtt jár, így sosem éreztem itt offnak. Ezek szerint ez nem mindenki szerint van így. Viszont felmerül a kérdés, hogy azért van itt a paprikáról kevesebb szó mert a fórumozók offnak gondolják, vagy azért mert azt gondolják a többi fórumozó tartja offnak? Emlékszem ugyan ez volt az Oltás, szemzés topikkal, azt egy szavazás után át is neveztettük Oltás, szemzés, dugványozás-ra, hogy senki ne érezze cikinek ha dugványozás témában ír. Ha így felvetődött itt is hasonló, akkor ismét szavazásra invitálom a fórumozókat ide. Természetesen a maradjon minden a régiben, nem véletlenül nincs a paprika a címben, stb vélemények is lényegesek, tényleg érdekelne hogy a többség mit gondol erről.
Csak azért kérdeztem, mert engem is megkevert idén az SM. A ZKI-snek nem csináltam támrendszert, az nyúlt világba. Volt egy Gartenlandos SM2-m, ez a fajta eddig futó volt, ezért támrendszer mellé ültettem. Ez pedig a kétméteres tám alatt kis bokor lett. Már arra is gyanakodtam, hogy összekevertem a palántákat (bár tuti módszerem van a jelölésre). De ezek szerint más is járt így.
Büdöske és körömvirág nálam is rengeteg van, szinte minden mellett, az idén volt először borrágó is. A büdöskével egy bajom van iszonyú szomjas növény mindentől elissza a vizet.
Már készül a büdöske koposzt tavasszal kipróbálom :)