Keresés

Részletes keresés

almacsiga Creative Commons License 2022.12.10 0 0 45969

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni.

 

Az Ariston Genus Premium Evo 24 kazánom pár hete "lángleszakadás" és "nincs lángérzékelés" hibákat dob és sokszor nem tudja begyújtni a kazánt. A szerelőnk 28.000 Ft-ért kicserélte az ionizációs elektródát, de ez nem jött be :-(, mert azóta is változatlanul naponta többször jönnek a hibák és csak reset után lehet elindítani a kazánt. A következő tippje egy 110.000 Ft-os panlecsere lenne, amit kicsit sokallok.

 

Tud valaki tanácsot adni, hogy mi okozhat ilyen hibákat? Előre is köszönöm!

iszp Creative Commons License 2022.12.10 -1 0 45968

A viessmann-t (is) javító szervizesem szerint az S szériával már sajnos, vannak gondok bőven. :( Várják, hátha jön nemsokára egy újabb, mert pld. panel hibák ennél is vannak, az égővel is vannak gondok. Szóval igen, avulgattatják rendesen ezeket is.

Kezdek azon gondolkodni, hogy olyan kazánt kell leginkább venni, amihez van alkatrész. A tésztazabálók 3 hete nem bírják ideküldeni az immergas váltószelepemet olaszból...ami nem csak a 12kW-oshoz, hanem a 24kW-oshoz is való. Ők nálam elásták magukat emiatt.. Ha jól látom, Viessmannhoz lehet kapni online alkatrészeket, szóval arra kellene lecserélni. Főleg, ha elég lenne kiugrani érte mondjuk Münchenbe és megvenni a bótba.

Előzmény: attila0325 (45966)
kormos* Creative Commons License 2022.12.10 0 0 45967

"bejövő 230V-ot szűrik, egyenirányítják" 

 

Ezek szerint érdemes lenne egy valódi szinuszos invertert alkalmazni? 

A túlfeszültség védő nagyon ajánlott, nálam van is. 

Előzmény: attila0325 (45966)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 45966

"Háát számomra tök más mindegyik.Lehet,hogy ugyanaz a cég gyártja,lehet ,hogy ugyanazok az alkatrészek (látszatra) ,DE a végeredmény minősége azon múlik,hogy a kazángyártó cég mit rendel meg.Mind minőség,tartósság és tervezett elavulás szempontjából.   

Ez pont olyan mint pl egy villanykörtéket gyártó cég Kínában. Odamegy pl egy kereskedő ,hogy szeretne villanykörtéket.És eléraknak 3 db-ot ami tök ugyanaz kinézetre,tök ugyanazon gyárból.És megkérdik tőle melyiket szeretné.Az első az 0.5$ a második az 1$ a harmadik az meg 2$. Gondolom nem kell ecsetelnem mi a különbség .A legolcsóbb élettartama pl 100óra a legdrágábbé meg 20000 (példáúl) (csak játék a számokkal)  Vagy még jobbat mondok: megkérdik a kereskedőt pontosan hány órát menjen el az a villanykörte ,és ha van ilyen igény akkor az lesz legyártva...Na pont ugyanez a panelok esetében is."

 

Pontosan értem, mire gondolsz, de a tömeggyártás, az sajna tömeggyártás. 1 fillérért már közösülne a felmenőivel az összes. Legyen az bármelyik. A profit, az profit.

Maga a felhasznált alkatrész önmagában lehet minőségi, de ez nem segít, ha esetleg nem megfelelően méretezik.

 

Csak egy példa, hogy szemléltessem. Általában a panelek azzal kezdenek, hogy a bejövő 230V-ot szűrik, egyenirányítják, pufferelik, majd ezt nagy frekin megszaggatva csinálnak különböző feszültségeket.

Ha a 230V-ot egyenirányítom, és pufferelem, akkor ugye ez 325V DC lesz. Betesszük a 350V-os kondenzátort, mert a névleges érték felett van ~10%-kal.

Amennyiben a bejövő 245V AC, már is 346V lesz a DC feszültségem a 350V-os kondiban...

Nagyon hamar el lehet jutni a "még épp kibírja" határához, és innentől elég lehet egy kisebb zavar a hálózaton. Nyilván van betéve varisztor is, ami ezeket a zavarokat megfoghatja, ezt tényleg csak példaként írom.

Ezen kívül elég lehet egy sima kontakthiba is ahhoz, hogy badarságokat csináljon, és jobb ötlet híján panelhibára ráfogják, aztán a csere vagy megoldja, vagy nem.

 

 

 

"A Viessmannos videó felettéb "érdekes" ---azért az olcsósítás,elkurvulás látszik ám rendesen....persze mondjuk bele lehet magyarázni ,ha szeretnénk,hogy a jelenleg legtökéletesebb mátrix égőt,azért kell lecserélni a lukacsos lemezre ,hogy kisebb legyen a teljesítmény,csak nem érdemes ."

 

 

Nem próbálom belemagyarázni, sőt! Csak tippeltem egyet és reméltem, hogy valaki erre tud értelmes magyarázattal szolgálni, hogy ezt (is) minek kellett "elrontani"?

Előzmény: Unicalfan (45965)
Unicalfan Creative Commons License 2022.12.10 0 0 45965

Amúgy az Unical kicsit Ariston is, meg Immergas is ha úgytetszik. Ajánlom megtekintésre mindegyik készülék paneljét :-D

 

Háát számomra tök más mindegyik.Lehet,hogy ugyanaz a cég gyártja,lehet ,hogy ugyanazok az alkatrészek (látszatra) ,DE a végeredmény minősége azon múlik,hogy a kazángyártó cég mit rendel meg.Mind minőség,tartósság és tervezett elavulás szempontjából.   

Ez pont olyan mint pl egy villanykörtéket gyártó cég Kínában. Odamegy pl egy kereskedő ,hogy szeretne villanykörtéket.És eléraknak 3 db-ot ami tök ugyanaz kinézetre,tök ugyanazon gyárból.És megkérdik tőle melyiket szeretné.Az első az 0.5$ a második az 1$ a harmadik az meg 2$. Gondolom nem kell ecsetelnem mi a különbség .A legolcsóbb élettartama pl 100óra a legdrágábbé meg 20000 (példáúl) (csak játék a számokkal)  Vagy még jobbat mondok: megkérdik a kereskedőt pontosan hány órát menjen el az a villanykörte ,és ha van ilyen igény akkor az lesz legyártva...Na pont ugyanez a panelok esetében is.

 

Én egyáltalán nem állítom,hogy az Unical panelja a legjobb és majd a legtartósabb,mert egyáltalán nem tudom,hogy mi a gyártói koncepció.

Bár az sokat elárul magáról.hogy milyen a gyártó hozzáállása a"problémás" alkatrészekhez...Az Unicalnál a mostani kazánok elődmodeljénél,fele ilyen vastag volt a hőcserélő anyagvastagsága (az égő környékén),ami -a hanyag tulaj(ok)- esetében akik nem takarítatták ki a tűzteret évente,és elkoszolódott a kazántest,na ott a hőtorlódás miatt könnyen megrepedt a kazántest az égő környékén.Érdekes mód ez azon kazánoknál soha nem fordult elő amik igazolhatóan átestek az éves karbantartáson/tisztításon.

Ennek ellenére válaszlépésként az Unical megduplázta az anyagvastagságot,hogy ez soha ne tudjon előfordulni ,még az elhanyagolt kazánoknál sem.

 

Amúgy az "e" széria paneljeivel rengeteg volt a probléma,hazánkban...kb mindegyik kazán előbb v utóbb panelhibás lett.A képviselet emiatt leállította a hazai eladást.A gyár szerint a M.O-n lévő nem megfelelő közműhálózat miatt soha nem lesz jó ezen kazánjuk M.O.-n

 

A Viessmannos videó felettéb "érdekes" ---azért az olcsósítás,elkurvulás látszik ám rendesen....persze mondjuk bele lehet magyarázni ,ha szeretnénk,hogy a jelenleg legtökéletesebb mátrix égőt,azért kell lecserélni a lukacsos lemezre ,hogy kisebb legyen a teljesítmény,csak nem érdemes .

Előzmény: attila0325 (45955)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45964

https://www.youtube.com/watch?v=tchxXVa0y8c

 

 

Oroszul van, meg a bácsi picit erőszakos egyik-másik csavarral, de legalább így "tévén" keresztül megvizslatható, mi van benne, amíg nem látom élőben.

Ami nekem elsőre feltűnt, hogy az égőfej kialakítása eltér a régebbi vitodenstől. Ebben már lemez cuccos van, nem pedig az acélhálós égőfej.

Feltételezem, az alacsonyabb minimum teljesítmény miatt kellett.

 

Régi:

 

 

 

 

 

 

Új:

 

 

 

Az a marék csoki számomra kicsit olcsó benyomást kelt. Semmi jelölés, semmi csatlakozási pont elkülönítés, csak egy marék drót a sorkapocsba végigdugdosva :-D

 

Az tetszik, hogy a nagyfesz trafó nem a panelen van, hanem az égő mellett, így a gyújtóelektródához egészen rövidke vezeték kell csak.

Itt ismét külön van az ionizációs szonda, a régebbin ugyanolyan kombinált megoldást alkalmaztak, mint pl. az ariston.

 

Ha jól vizuálom, akkor a gázszelep az eddig EBM-Papst D01 / E01 helyett már a léptetőmotoros F01 kivitel.

https://www.ebmpapst.com/de/en/products/valves.html

 

 

Sok jelentősége nincs, de szerintem a kábelek elvezetése nem túl szép. A szivattyú a fix 3 fokozat helyett egy grundfos UPM3, 230VAC + PWM, tudtommal ez van a vaillant IQ-ban is.

 

A rézcsöves hőcserélő bekötés nekem sokkal szimpibb, mint a régi, gumicsöves megoldás, de ennyi erővel a tágulási tartály flexibilis tömlőjét is kicserélhették volna merev falú csőre.

Ennyiért beleférhetne, ez még az aristonnak is sikerült. Szerintem légteleníteni az aristont könnyebb. Ott a hőcserélő kilépő csonkja vízszintesen, legfelül helyezkedik el, és

ide még tettek egy kézi légtelenítőszelepet, ami a kondenzátumszifonba vezet. Könnyen légteleníthető, és a szifon feltöltése is meg van oldva egy mozdulattal.

 

Nyilván ezt sem lehetetlen, de nem a legfelső pont a kilépő csonk. A hátul elhelyezett mosógép lefolyócső sem túl esztétikus :-D

Később még turkálódok tovább.

attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45963

Amiből sok van, abból több is hibásodik meg. Ez ilyen. Meg amit írtam, néha kollégám méregdrága hiper Vaillant-ja sincs a helyzet magaslatán.

Nem akarom a fingot reszelni a tervezett elavulással, meg a "garancia időt épp bírja ki" dumával, mert felesleges. Abból kell választanunk, amit lehet kapni.

Hogy abban az adott pillanatban jól választunk-e, az csak utólag, jó esetben évek múltán fog kiderülni, és az se feltétlen lesz érvényes az egész sorozatra.

Meg ugye sok múlik az üzemi körülményeken, esetleg karbantartáson, és nem ritkán a júzeren.

Előzmény: Keeper83 (45962)
Keeper83 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45962

Én a hardverhez kevésbé értek, de nagyon is validnak tűnik, amit írsz.

Az is érdekes aspektusa lehet a dolognak, hogy mondjuk hasraütve 100x annyi Ariston kazán adnak el lakossági méretben Mo-n, mint Unicalt. Ha hasonló százalékban fordul elő panelhiba mindkét gyártónál, akkor a nagy merítés miatt a "sz@r" Aristonokkal lesz tele a világháló, míg esetleg egy jobban szupportált Unicalnál ki sem derül az a darabszámban századannyi eset, mert megoldják.

 

Persze ez csak játék a számokkal, nincs mögötte valós információ. Kezeljétek ezek szerint!

 

Előzmény: attila0325 (45959)
kormos* Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45961

Még az is elképzelhető, hogy ezekhez a kazánokhoz, jobb nem csatlakoztatunk külső hőmérőt és BUS termosztátot. 

Persze meg kellene nézni, működés közben, hogy mennyire melegszenek az alkatrészek a panelon. 

Előzmény: attila0325 (45960)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 -1 0 45960

Kicsit utánatúrtam, nem légből kapott infókat osztottam meg, de ha valakinek jól esik, hogy mííííínuszol, hajrá :-D

 

 

https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3842205.html#19813555

 

 

Ezen a fórumon elég jól kivesézték az emberek a lehetséges hibákat, megoldással együtt. Nem kergetek hamis illúziókat, hogy az enyém úgyse megy tönkre

(Elvégre három éves, és épp a gari végén vagyok), szóval inkább megpróbálok kicsit elébe menni a problémának, és betárazok a szükségesnek vélt alkatrészekből.

Már közelegnek az ünnepek, év vége, leállások, szabadságolások és ugye tudjuk, hogy ezek ilyenkor szeretnek kiváló szórakozást nyújtani az unalmas, otthon töltött napokra :-D

 

attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 -1 0 45959

A szoftverrel is jól tökön lehet szúrni az egészet, de az még nem indokolná egyes alkatrészek irreális melegedését, illetve nem megfelelő méretezését.

Gondolok itt az LM317-re és környékére. Annak nincs dolga a szoftverrel. Melegszik mint a állat. Ha nem akarják meghűteni, akkor be lehet tenni egyel nagyobbat is.

Hálózati zavarszűrő "X" kondenzátorok 3 év után simán lehetnek cserések, mert az eredeti kapacitásuknak már a közelében sincsenek.

A gázszelep csatlakozó környéki SMD kondik sorsa is nagyjából ugyanez, illetve a DC oldali elektrolit is rendesen kiszárad, mert épp csak annyira van méretezve, hogy a névleges értékeknek megfeleljen.

Ja, hogy a normális alkatrész megdobja pár fillérrel a panel gyártási költségét...

Előzmény: Keeper83 (45958)
Keeper83 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45958

Azért azzal biztosan nem mondok nagy újdonságot, hogy ugyanarra a panelra is lehet írni olyan szoftver, ami nagyjából rendben működtezi a berendezést, de idővel hazavág néhány alkatrészt a panelen, meg olyat is, ami hülyére van optimalizálva, tesztelve és megsokszorozza a várható élettartamot. Az sem nagy találós kérdés, hogy melyiket lesz a drágább lefejleszteni.

Előzmény: kormos* (45956)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45957

Ezt szeretném tudni én is!

Előzmény: kormos* (45956)
kormos* Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45956

Ugyan az  a panel beszállító, akkor az Ariston miért lesz gyakrabban panel cserés?

Előzmény: attila0325 (45955)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 0 1 45955

Ha a rendszer olyan, akkor az Unical elé ugyanúgy kívánkozhat egy hőcserélő, mint az összes többi elé.

A kazán vízköre nem csak a nagy vízjáratú hőcserélőből áll, hanem ott van pl. egy váltószelep, egy nyomáshatároló és egy szivattyú is.

Kombi kazán esetében feltételezem, ugyanolyan lemezes hőcserélőt használ, mint bármely másik. Szeretném látni a tulaj arcát, mikor a szervizes azt mondja neki,

hogy ennek a hőcserélőnek az eltömődés miatti cseréje sajnos nem garanciális javítás...

Amúgy az Unical kicsit Ariston is, meg Immergas is ha úgytetszik. Ajánlom megtekintésre mindegyik készülék paneljét :-D

 

https://www.gepeszbolt.hu/panelek/21440-unical-kone-c-18-24-vezerlo-panel.html

 

https://kazanalkatreszbolt.hu/ariston-genus-one-vezerlopanel-65116545-05

 

https://kazanalkatreszbolt.hu/immergas-victrix-tt-vezerlopanel-3027083

 

 

 

Ugyanaz a gyártó, ugyanazok az alkatrészek. Ez is csak a piacon kapható dolgok összelegózása. Ugyanaz a Bertelli & Partners s.r.l. szállítja a paneleket, nincs benne nagy csoda.

 

https://www.bertelli-partners.it/it/prodotti/1f

 

 

Félreértés ne essen, nekem tetszik az unical hőcserélője, de van annyira jó az Immergas-ban és a Wolf FGB-ben használt Bekaert is, vagy ha a tekercses acél hőcserélőket nézzük,

akkor ott van a viessmann, ott van az Immergas Exa-ban használt szintén egy tekercses, nagy vízjáratú Condevo Condcell, de bátran mondom az aristonban is bent levő Valmex Circond-ot is.

Erre is ugyanúgy 10 év garancia van, mint a viessmannra.

Nézhetjük még a "klasszik" WB6-ot is, vagy az ugyanezen analógián működő Wolf CGB-t is. A vízjáratok méretével itt sem igazán lehet baj.

 

 

Előzmény: Unicalfan (45952)
Anna Örök :) Creative Commons License 2022.12.09 -1 0 45954

Kedves Unicalfan,

 

nem a tágulási tartály szelepére mondta,hogy elromlott, hanem a 2 nem működő radiátoréra. (De azért az ördög nem alszik, figyelni fogom még napokig, h hogy működik a kazán és hogy mit látok a nyomásmérőn. Egyelőre teljesen stabil.) 

Előzmény: Unicalfan (45951)
kormos* Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45953

Szakik!

A kondenzációs kazánokban hol van a gázfúvóka? Gázszelepben, gázégőfejnél vagy ventilátor előtt? Immergas Victrix 20 x TT 2 erp -hez nem találok sehol robbantott ábrát.

Unicalfan Creative Commons License 2022.12.09 -1 0 45952

 Vennék én Wolfot is, vagy Unicalt, de az ára nagyon messze van az értékétől mindkettőnek.

 

Hát ez csak nézőpont kérdése.Hogy mi mennyi a végeredmény tekintetében...Ne a kazán árát nézd külön,hanem a kialakitandó rendszeredét.

Lehet,egy Ariston jóval olcsóbb,(nak tűnik )elsőre...vagy egy Bosch is. DE ha elkezded kiépíteni a rendszeredet,akkor nagyon hamar rájössz,hogy hoppá kell még + vezérlés ,ja nem is egy hanem kettő,kell még esetleg hőcserélős leválasztás(Ez+ egy fél kazán ára)

 

És így végeredményben eljutsz odáig,hogy kifizetsz még egy olcsóbb kazán árát azokra a dolgokra,amik pl egy Unicalhoz nem kellenek (mert fizikálisan benne van a kazánban pl az a plusz vezérlés(ek) amik pl egy Boschnál +150 e. Ft. vagy nem kell hőcserélős leválasztás +250 ezerért...stb...

Előzmény: attila0325 (45938)
Unicalfan Creative Commons License 2022.12.09 -2 0 45951

Kedves Anna!

 

Örülök,hogy örülsz.

Bár nem teljesen értem...ha megállapították,hogy a szelep rossz,akkor hiába pumpálja fel napokon belűl újra le fog engedni,és ugyanott tartotok mint előtte. Javaslat : mindenképp vegyetek egy új tágulási tartályt.Amíg még nincs Karácsony ,mert utánna csak Jan.10-után nyitnak a vízszerelő boltok.(általában)

Meg aztán a beigli miatt is ,mert hidegben nem fog megkelni a tésztája:-)))

Előzmény: Anna Örök :) (45939)
attila0325 Creative Commons License 2022.12.08 -1 0 45950

https://www.viessmann-schemes.com/schematics/?lang=hu&country=HU

 

Ezt azért ajánlom megtekintésre, ha valakit még érdekel

attila0325 Creative Commons License 2022.12.08 -1 1 45949

Remélem, azzal nem árulok el nagy titkot, hogy szinte az összes mai "fűtő" kazánnak ez a lényege. Nem átfolyós üzemű a melegvíz készítés, hanem indirekt tároló opcionálisan csatlakoztatható.

A legegyszerűbb megoldás, mert csak egyféle kazánt kell gyártani. Ha nem kell a lemezes hőcserélő, egy darab csővel átkötik a helyét, és kész a "fűtő" kivitel az indirekt tárolóhoz...

Egyszerűbb, mintha külön, egy tényleg csak fűtésre alkalmas készüléket kellene gyártani, váltószelep nélkül.

Így azonos a hidraulikus blokk a kombi és a system esetében. Csak egy darabka csövecske a különbség.

 

 

 

Indirekt tároló fűtésnél amúgy a 12 kW-os aristonom is 15 kW-on megy, és hőterhelésre emlékeim szerint 12.0 kW van megadva

 

 

 

 

 

Nem is ez a lényeg, hanem a katalógusként megadott hőterhelés.

Itt most kizárólag a papírforma hőterhelés értéke érdekel engem, hogy mehet egyszerűsített cserében, vagy nem. Szerintem írok Törökbálintra...

Előzmény: peterch (45945)
peterch Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45948

Elsőre találtam egy Szlovák gyártónál :  PROTHERM GEPARD CONDENS 12 MKO

  

Ez a megnevezése : Gepard Condens MKO sú závesné kondenzačné plynové kotly na vykurovanie s možnosťou variabilného pripojenia zásobníka teplej vody

Gepard Condens 12 MKO: rozsah výkonu pre vykurovanie: 4,3-12,7 kW ( pri tepl. spáde 50/30°C), výkon pri ohreve teplej vody v externom zásobníku: 4,0-15,0 kW.

 

magyarul :               A Gepard Condens MKO függesztett kondenzációs gázkazánokat kínál fűtésre, a melegvíz tartály változtatható csatlakozási lehetőségével

Gepard Condens 12 MKO: teljesítmény tartomány fűtéshez: 4,3-12,7 kW (50/30°C hőmérséklet gradiens mellett), teljesítmény melegvíz melegítéshez a külső tartályban: 4,0-15,0 kW.

Előzmény: Sony Black (45946)
peterch Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45947

Én sem . :-)

Lehet , ez az egyetlen . Viszont szerintem egy felszerelt darabnál gyorsan meg lehet tudni , hogy mi az igazság . Elég a gázórát nézni a két üzemmód alatt . Gondolom én .

Előzmény: Sony Black (45946)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45946

Én nem ismerek jelen pillanatban még egy olyan fűtő kazánt, aminek a fűtő és a HMV készítési névleges teljesítménye eltérő.

Előzmény: peterch (45945)
peterch Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45945

Igen , mert fűtőkazán néven van , de HMV készítésre is fel van készítve ( gondolom van benne vezérlési lehetőség egy háromutas szelep mozgatására , hőérzékelő fogadására a tárolóból és programilag tud HMV-t készíteni ) , tehát indirekt tárolót tud felfűteni .

 Lehet , nem jól írom , ismersz én csak egy okoskodó laikus vagyok . :-)

Előzmény: Sony Black (45944)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45944

Nagy a valószínűsége hogy ez van, nincs is ezzel gond, csak akkor úgy kell árulni mit már írtam, hogy ez egy 11/18kW-os kazán. De jelen pillanatban a megneveléséből ez nem derül ki, mint más kazánok esetében.

Előzmény: peterch (45932)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45943

"Ezt még régebben én írtam Sonynak aki teljesen elképedt,hogy az Unical milyen leleményes egy társaság:-)

Az Unical K+A kazánja (20/33kw) pont emiatt a jogszabály "értelmezés miatt" átmegy a rostán,az egyszerűsített kazáncsere tekintetében."

 

Igen, azóta is egy heves vitát vált ki a kollégák között. Én is ezt így értelmezem, és ezt alkalmazom a Bosch esetében is 24/28kW; 24/30kW egyszerűsített készülékcserénél. Mivel 95%-ban a cserélendő kazánok névleges teljesítménye 24kW, így a rossz hatásfok miatt a hőterhelésük ezeknek 26-28kW. Majd ha szólnak, hogy ezt így nem lehet akkor annyi. Addig meg jónapot. De egyébként meg van aki azt csinálja, hogy ráírja a papírra hogy 24kW-ra vissza szabályozva. :)

 

"Tehát összességében azt mondanám,hogy nem feltétlen kell az a gázterv,de mint mindenben ebben az országban a különböző tájegységekben is teljes a káosz a jogszabályok értelmezésében."

 

Igen sajnos ez borzalmas.

 

"Nyáron raktam is fel fotót pl Egerben teljesen máshogy értelmezik a kondenzációs kazánok oldalfali kivezetését a panelok oldalfalán.Amit ott látsz az Bp-en elképzelhetetlen.(tudom ennek semmi köze a hőterheléshez,de egy jogszabály ami 130 km távlatában teljesen máshogy értelmezendő)"

 

Ne aggódjál én láttam már pl a 16.ker ben 4 emeletes lakótelepen úgy rakva homlokzati kivezetéseket tízesével, mint amit te láttál Fehérváron! :)

Ezzel kapcsolatban az Emil már írt egy állásfoglalást, kormányhivatali szinten mint első fokú hatóság. A 300-300-600mm, lehet alkalmazni elvileg. OTÉK-ot meg figyelmen kívül lehet hagyni. DE ebben az országban nincs olyan tervező, aki az OTÉK-ot figyelmen kívül hagyná! :)

Tehát ez is csak a bevállalós gázszerelőn múlik, aki EKCS-be cserél :)

Előzmény: Unicalfan (45935)
Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45942

Pont ez az ami nem lehet. Hőterhelés az a névleges teljesítmény osztva a hatásfokkal, az 11kW névlegesnél 11,2 kW hőterhelés semmiféleképpen nem lehet 17,5kW. Vagy ezt a kazánt úgy kellene árulniuk hogy 11/18 kW mint a kombiknál... De ez egy nagyon érdekes eset, mert én még ilyen fűtő kazán adattal nem találkoztam :)

Előzmény: attila0325 (45930)
peterch Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45941

Ja , bocsi !

 

Már megszerelte az ismerős ismerőse .:-)

Előzmény: peterch (45940)
peterch Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45940

Szia !

 

Amíg a kompresszor működött , a radiátorból folyott ki víz ?  Mennyi volt a kazán nyomásmérőn a nyomás hideg állapotban ?

Előzmény: Anna Örök :) (45939)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!