A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Köszi az ötletet. Mivel tejfehér érzékeny az illető megkérdezem, hogy egyáltalán szokott-e joghurtot fogyasztani hasonló formában? (Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy súlyos az érzékenysége. Meghát nem enné napokon keresztül) Bár a zelleres krumpli püréhez is kell tejszín, tej, majd meglátom. Kipróbáltad már ezeket a recepteket? Vélemény róla, esetleg valaki másnak?
A teflon serpenyőnek nem lesz semmi baja a sütőben? Én arra godnoltam, hogy a sütőbe már nem a teflon serpenyőt raknám be, hanem átönteném egy lábasba vagy esetleg kerek tortaformába. Szerintetek?
Ha a hagyományosabb ízeket kedvelitek, szerintem a Ropogós bundájú csirkecombok elég jó, bár én csak felsőcombból csinálom, és előző este pácolom a fokhagymás joghurtba, hogy átjárja az íze. - Laktózérzékenynek joghurt, és ilyen formában mehet, ha tejfehérje-érzékeny, azt nem tudom. Tényleg jó mellé a zelleres krumplipüré (a Büntetlen örömök könyvben ez egy vasárnapi receptje)
Lightosabbnak a Gombás csirke diós rízzsel (csirkemellből) c. receptet tudom ajánlani, ugyancsak a Büntetlen örömökből, ez abszolút nőies, akár fogyós receptnek is felfogható, ha túl bonyolultnak tűnik, szerintem nem muszáj a szárított gombás bonyodalom, elég vegyes gombát használni...
Jó főzést!
Tudom, hogy valahol fent voltmár mindkettő, de inkább idemásolom őket:
ROPOGÓS BUNDÁJÚ CSIRKECOMBOK
(6 adaghoz)
Hozzávalók:
12 csirkecomb
12 deka kukoricapehely (corn flakes)
1 duci fokhagymagerezd
15 deka joghurt
só és frissen őrölt bors
1,5 ek olivaolaj
Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg melegszik, megmosom, szárazra törlöm, majd megfosztom bőrüktől a csirkecombokat, hogy jobban tapadjon rájuk a kukoricapelyhes panír.
A kukoricapelyhet nagyon finomra őrölöm egy tisztára mosott kávédarálóban – vagy előkapom a mozsaram, és abban töröm meg – aztán beleszórom egy levesestányérba. Meghámozom a fokhagymagerezdet, és előveszek még egy levesestányért. Ebbe öntöm a joghurtot, majd a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a megpucolt fokhagymagerezdet. Indulhat a panírozás. A csirkecombokat megsózom, megborsozom, és miután alaposan beleforgattam a fokhagymás joghurtba, átköltöztetem őket a kukoricapelyhes tálba. Jól belenyomkodom minden oldalukat a pehelymorzsába, hogy egyenletesen rájuk tapadjon a bunda.
Ha végeztem a panírozással, előveszek egy nagy tepsit. Kibélelem sütőpapírral, és a bundázott combokat egymás mellé fektetem rajta. Az a jó, ha minél távolabb kerülnek egymástól, mert ahol érintkeznek, nem lesz annyira ropogós a bundájuk. Ezután a bepanírozott csirkecombokat egyenletesen megfröcskölöm a virágspriccelőmbe belekanalazott olívaolajjal. A kukoricapehelybe panírozott csirkecombok kb. 35 perc alatt sülnek aranybarnára a meleg sütőben. H a beléjük szúrt tű nyomán áttetsző, színtelen lé csurran ki belőlük, készen vannak.
1 adag 330 Kcal
ZELLERES KRUMPLIPÜRÉ
(6 adaghoz)
Hozzávalók:
1 és ¼ kiló krumpli
só
¼ kiló zeller
½ deci tejszín
1 ½ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
2 ek vaj (4 deka)
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
A héjas krumplit körömkefével alaposan megmosom, majd beleteszem egy nagy fazékba. Ráöntök annyi vizet, amennyi bőven ellepi, szórok a vízbe sót és felforralom. Ha már lobogva forr, mérséklem a lángot, és fedő alatt puhára főzöm. Hogy ez mennyi ideig tart, kizárólag a krumpliszemek méretétől függ.
Amíg a krumpli fő, haladok tovább. meghámozom a megmosott zellert, kb. 3x3 centis kockákra vágom, és újra megmosom. A tiszta zellerkockákat egy fazékba szórom, felöntöm bőven vízzel, és teszek a vízhez sót. Ezután felforralom, és amikor zubogni kezd, mérsékelem a tűz erejét. Gyorsan lefedem a fazekat, és kb. 6 perc alatt puhára főzöm a zellert. Utána leszűröm, és félreteszem, hogy kihűljön.
Ha már a krumpli is puha, hideg vizet engedek rá, és meghámozom.
Ezután a krumplit a megfőtt zellerrel együtt egy nagyobb lábosba teszem, és krumplinyomóval összetöröm. A zelleres-krumplis péphez hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, rádobom a vajat, és megsózom, megborsozom. Reszelek bele aránylag jelentős mennyiségű szerecsendiót, majd fakanállal összedolgozom és összemelegítem az egészet.
Ehhez takaréklángra állítom az edényt, és a sűrű zelleres- krumplis pürét addig kevergetem, amíg lomhán, ráérősen rotyogni nem kezd. Ekkor lehúzom a tűzről, apróra vágom a petrezselymet. és ráhintem.
1 adag 315 Kcal
GOMBÁS CSIRKE DIÓS RIZZSEL
Hozzávalók: A csirkéhez:
5 deka szárított erdei gomba 2 kisebb csirkemell filé só és frissen őrölt bors 40 deka friss gomba (pl. barna csiperke) 1 duci gerezd fokhagyma
20 deka lilahagyma 1 csokor petrezselyem 4 kávéskanál olívaolaj 4 evőkanál száraz fehérbor
A diós rizshez:
5 deka dióbél 1 evőkanál olivaolaj ½ fej vöröshagyma (6 deka) 20 deka rizs kb. 3 ½ deci víz só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A szárított gombát beleszórom egy tálba, és annyi lobogó forró vizet öntök rá, hogy jó 5 centivel ellepje. 30 perc múlva, amikor már eléggé megszívta magát, leszűröm, és vékony csíkokra felvágva félreteszem. A gomba áztató levét nem öntöm ki, mert azzal főzöm majd a rizst.
Jöhet a többi hozzávaló előkészítése. A csirkemell filéket kettévágom, majd a négy húsdarabot megsózom és megborsozom. A friss gombát megtisztítom, aztán ugyanolyan vékonyra szeletelem, mint a szárítottat. A kétféle gombát összekeverem egy tálban. A hagymák következnek: megpucolom a fokhagymát meg a lilahagymát és az előbbit a kézi reszelő apró lyukú oldalán a gombakeverékhez reszelem, az utóbbit pedig vékonyan felkarikázom és a kezem ügyébe készítem. A rizsbe szánt fél hagymával csak annyi a teendőm, hogy apróra vágom.
A hagymák után elbánok a gombakeverékbe kerülő, és a tálaláshoz szükséges összesen 2 csokor petrezselyemmel is. Az illatos leveleket apróra vágom, az egyik felét a fokhagymás gombához keverem, a másik felét pedig parkolópályára állítom a vacsorafőzés végéig. Végül megsózom, megborsozom a fokhagymás-petrezselymes gombakevercset, és néhány perc alatt kevergetve megpirítom a diót is egy száraz serpenyőben.
Ezzel túlestem a munka nehezén, következik a csirkebatyuk kialakítása.
Letépek 12 darab 30x30 centis alufólialapot, aztán négyet közülük félreteszek. A többit párosával egymásra fektetem, és elkenek rajtuk 1-1 kávéskanálnyi olivaolajat úgy, hogy a széleken maradjon pár centis olajozatlan perem. Az olajozott részeken igazságosan elosztom a lilahagyma-karikákat, majd ezekre ráhelyezek egy-egy csirkedarabot. A húsokat megpakolom a gombakeverék negyedével, és mindegyik adagot megöntözöm 1-1 evőkanálnyi fehérborral. Ezek után a gombás csirkéket levegősen betakarom 1-1 félretett alufólia lappal, és olyan tasakokat készítek belőlük, amelyekből nem szökhet ki a gőz. Ehhez az alsó, dupla alufólia lapok széleit visszahajtom a felső lapra, majd a visszahajtott peremeket még néhányszor áthajtogatom, hogy jó szorosan tartsanak.
Miután ezzel elkészültem a diós rizzsel foglalkozom. Pontosabban először azzal a 28 centi átmérőjű, 6 centi mély teflonserpenyővel, amelyben elkészítem. Sütőpapíron körberajzolom a felső peremét, aztán a körlapot kivágom, és félreteszem. A serpenyő műanyag nyelét beburkolom több rétegyni alufóliába – ez majd megvédi a sütőben az erős hőtől – és most már csakugyan a diós rizsre összpontosítok.
Bemelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és amíg melegszik, megmérem a szárított gomba félretett áztatólevét, és felöntöm annyi vízzel, hogy összesen 5 deci legyen. Ezután mozsárban durvára töröm a megpirított, kihűlt diót, aztán a serpenyőben 1 evőkanál olajon 2-3 perc alatt kevergetve puhára párolom az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a megmosott, átválogatott rizsszemeket, és sűrűn kevergetve pár percig pirítom. Amikor a rizsszemek már fényesek, hozzájuk forgatom a diódarabokat, és beleöntöm a serpenyőbe a kimért, erdei gomba illatú vízet. A diós-gombás rizst megsózom, megborsozom, és erős lángon felforralom. Ahogy elkezd rotyogni, leveszem a tűzről, aztán gyorsan ráhelyezem a sütőpapírból kivágott körlapot. Mehet a meleg sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt puhára párolódik. Ha a rizs elkészült, kiemeleme a serpenyőt a sütőből, és gondosan letakarom néhány konyharuhával, hogy meleg maradjon.
Beállítom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), majd egy nagy sütőlemezen, vagy tepsin katonásan felsorakoztatom a csirkés tasakokat, amelyeknek tartalma 20 perc alatt megsül, miután a sütő elérte a kívánt hőfokot.
Tálaláskor két lehetőségem van. Vagy én bontom ki az alufóliabatyukból az omlós csirkeszeleteket a puha gombakörettel, és tányérra téve, melléjük kanalazom a diós rizst, vagy egyenként szétosztom a csomagokat és mindenki maga bontja ki a sajátját. De akárhogy is történik, mindenképpen érdemes még azon melegében a csirkéra szórni a maradék apróra vágott petrezselymet, hogy ezzel is fokozzuk az élvezetet.
4 adag lesz belőle.
Lanyok... muhaha :) En ezt az indiai combot csinaltam a multkor, bar ez joghurtos, ugyhogy vsz. nalad ugrik sajnos, az viszonylag korrekt volt, csak valamennyivel kevesebb komeny/koriander kellett (volna) bele, kicsit tulzas volt.
Ha lehet azt mondani, akkor sikerült azt a kérdést feltenned, amire kb. millió különböző válasz érkezhet, hisz a csirkemell az egyik legjobban variálható húsféle, hisz viszonylag semleges ízű...
Annyit azért konkretizálj, hogy sütni akarod, vagy párolni, tejszínesen vagy anélkül stb......
Na, ez a másik. Ha a lé épen csak elepi a hozzávalókat...nem fog az három óra alatt kiszáradni,sőt, netán megégni? ( még ha alacsony lángon is van...bár ezt asszem nemtette hozzá Judit)
Mert amúgy engem izgatna ez a recept. Szeretem a sörös kajákat.
Azert en orultem, hogy tegnap nem muffin volt. Ennel a marhahusos kajanal nem ertettem miert kell 2-3 oran keresztul sutni/fozni, de amugy nem tunt rossznak. a pizzat viszeont nem fogom megcsinalni, a salata level sutve fozve nekem nem nyero, en ezeket nyersen ropogosan szeretem, mondjuk a paradicsomot is jobban csipem nyersen. A torta nekem szinpatikus volt, azt lehet majd ha a sajat konyhamban leszek ujra (es nem anyoseknal tanyazom) ki probalom es majd be is szamolok. Nekem ez a paprikas kalacs volt kicsit fura. Most ez akkor edes vagy sos? A Budaynal nagyon tetszett a krumpli torta, nagyobb tetelben jo magaban is vacsinak, vagy ilyen kicsiben reggelire, ha este elkesziti az ember a krumplikat, reggel csak osszeallitja es suti.
amugy ma nem volt vagy ma valamelyik tegnapit ismeteltek?
sztem ez hiába új, kifejezetten gáz. a marhaakármi még hagyján (bár nem az én világom), de most úgy tűnik, hogy mindent, ami jó, a buday csinál. nyilván innek jön a neve is: juditka, főzöl valami érdekeset végre. á, én nem, majd a buday! :-)
a kókuszos banános dzsuva kifejezetten undifika, a paradicsomos pizza meg égő egy főzőműsorban, ahol már hónapok óta nem volt új reci.
A segítségeteket kérném, mert tegnap megsütöttem egy egész csirkét (á la Jamie Oliver, csak hogy kavarjak : ) ), a fele megmaradt és most valamit kezdenem kéne vele. Van arról valami halvány emlékem, hogy SJ-nek egy receptje így kezdődik, hogy vegyen az ember egy fél grill csirkét, de foglalmam sincs, hogy mit kéne csinálnom a továbbiakban. A receptek között sem találom.
Nem tudjátok, hogy melyik lehet az? Nincs meg valakinek?
Oké beírom, nem tudom ezt sütötték-e az ízvadász mellékletben, de az biztos, hogy a Paprikás kalács Kalocsáról szátmazik;O)
PAPRIKÁS KALÁCS
3 rúdnyi tészta:
80 dkg búzaliszt 5-6 dl tej 2 evőkanál kacsazsír (helyette 10 dkg margarin vagy vaj), 1 evőkanál tejföl 1 evőkanál olaj (esetleg egy tojás, ha a liszt minősége úgy kívánja) 5 dkg élesztő kevés só és cukor
Egy rúd töltelékéhez egy púpozott evőkanálnyi jó minőségű fűszerpaprika-őrleményt és 20 dkg cukrot használnak fel, újabban a cukrot lekvárral is szokták helyettesíteni.
Az élesztőből kovászt készítünk, majd a langyos tej és- liszt, olaj, tejföl, só hozzáadásával kelt tésztát dagasztunk. Végül kacsazsírral dúsítjuk és további 10 percig hólyagosra dagasztjuk. Ezt követően konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztett tésztát harmadoljuk, mindegyik cipót elnyújtjuk, a cukrozott fűszerpaprika őrleménnyel gazdagon behintjük, majd néhány csepp vízzel meglocsoljuk (az így képződő gőzben a cukor felolvad). Van aki meglocsolja még egy kis zsírral, vagy vajjal... A tésztát a speciális töltelékkel együtt feltekerjük, disznózsírral megkenjük, majd ismét kelesztjük. Forró sütőben világosbarnára sütjük, langyosan felszeleteljük és fogyasztjuk.
Ez a paprikás kalács az én fantáziámat is megmozgatta :)) Jó lenne húsvétra, úgyhogy beírnád, légyszi, Latsia? Köszi!
Nem muffint sütött, hűha, bár nem sokban különbözött ez a "torta" recept se :)))
Viszont tegnap sokadszorra megcsináltam a büntetlen almás-káposztás húst, és imádom :)) Nagy toroskáposzta rajongóként is nagyon bejön, ráadásul lightos :)
Stahl-recept tapasztalatok a következőek: igyekszem a kreatívabb receptjeit kipróbálni, mert azért elég sok van, ami meglehetősen földhöz ragadt, amiért kár kamerát ragadni és stúdiót berendezni. Szóval, a kókuszos tiramisú - bár imádom a kókuszt - nyomába sem ér az eredetinek, túl édes, tömény, pedig kevesebb cukrot raktam bele, mint az előírás. A petrezselymes csirke, és a kínai mogyorós csirke egészen egyszerűen jellegtelen volt. Ami nagyon jól sikerült és többször is megcsináltam, az a wokban sült rizstészta tengeri herkentyűvel és a Sacher-muffin, ezek tényleg nagyon finomak.
Nem tudom ti hogy látjátok, de én elég sokat nézem a paprika tévét is, és szerintem ezt a tévés főzőcskét nem csak SJ nem csinálja jól, hanem más magyar szakácsok sem. Egyszerűen bénák a kamera előtt, iskolásak, felesleges dolgokat mondanak el (mint pl. most arrébb rakom ezt a tálat, már nem kell) és nem jön le, hogy szeretnek főzni, szeretnek enni és nem lazák. Siralmas a helyzet, ha összehasonlítjuk őket mondjuk Nigella Lawsonnal.
A meghámozott burgonyákat vékonyan felszeletelem, majd az apróra vágott rozmaringgal együtt egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, majd hozzáöntöm a tejszínt, végül beledobom a tojásokat is. Az egészet alaposan összeforgatom, majd egy szilikon tortaformába téve 2000 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm a borgonyatortát.
Amíg a torta sül, egy tálba kanalazom a mustárt és az olajat. Sóval és borssal ízesítem. Ezután vékonyan felcsíkozom a májat, majd a "pácba" téve, az egészet alaposan elkeverem és félre teszem.
A gombát és a lilahagymát vékonyan felkarikázom, hozzáaprítom a petrezselmet is és egyszerre az egész mehet is a serpenyőbe.Pici só, pici bors, a vörösborecet és egy zúzott fokhagymával való ízesítés után ezt a gombás keveréket pár perc alatt készre pirítom.
Ha a gombasaláta elkészült, elkezdem a tálalást. Egy nagy tányérra salátát halmozok, és mellé kanalazom a kész gombasalátát.
Ekkor ugyan abban a serpenyőben, melyben a gomba pirult, pár perc alatt megpirítom a mustáros májat is.
Mire a burgonyatorta elkészül, megpirul a máj is. A tortát cikkekre vágom és a májjal együtt a tányéron várakozó saláta és a gomba mellé helyezem.
Jó étvágyat!
ÍNYENC PARADICSOMOS PIZZA Hozzávalók:
A pizzához: ½ csomag pizzatészta 2 evőkanál olaj ½ teáskanál morzsolt oregánó 20 dkg reszelt Pannónia sajt BAKONYTEJ 2 szem, vékonyan felkarikázott paradicsom
A tetejére: 3 dkg fenyőmag 1 csomag Endívia Mix 1 dl olívaolaj só és frissen őrölt fekete bors Elkészítés:
Egy keverő tálba beleöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a salátát. A pizza tésztát kinyújtjuk, és vékonyan megkenjük olajjal. Rászórjuk a morzsolt oregánót, a reszelt sajt felét, és ráfektetjük a paradicsomkarikákat. Erre szórjuk a maradék sajtot és a tetejére halmozzuk az olajas salátát, végül megszórjuk fenyőmaggal és az egész mehet a 220 fokos sütőbe úgy 15 percre.
KÓKUSZOS BANÁN TORTA Hozzávalók:
5 + 15 dkg margarin 5 dkg barna cukor 20 dkg kristálycukor 4 tojás 12 dkg liszt 4 evőkanál tejszín 1 teáskanál sütőpor 3 dkg kókuszreszelék 3 db banán Elkészítés:
Első lépésként bekapcsolom a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), majd egy 24 centis kapcsos tortaformát kívülről alaposan becsomagolom alufóliával, majd félre teszem.
Aztán az 5 dkg margarint, a barna cukrot és a tejszínt összeforralom egy kisebb lábosban. Addig melegítem, míg a cukor és a vaj fel nem olvad. Amikor ez megvan, beleöntöm a keveréket a tortaformába és eloszlatom az alján.
Ezután fogom a banánokat, meghámozom őket, és mindegyiket elnegyedelem, majd szépen belehelyezem mindegyiket a formába.
Összeállítom a tésztát. Összehabosítom a cukrot és a margarint, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat, aztán jöhet a liszt és a kókuszreszelék keveréke. Végül az egészet alaposan összeforgatom.
A tésztát beleöntöm a formában várakozó banánokra, egyenletesen eloszlatom az egészet, majd 40 perc alatt készre sütöm a tortát.
2 zsemle 1 bőrös, csontos csirkemell 1 Mini Karaván tömb 1 pohár joghurt 1 teáskanál mustár 1 citrom 2-3 ág friss kakukkfű 1 csomag salátakeverék só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj Elkészítés:
Első lépésként felszeletelek 2 zsömlét és tepsire téve pár percre betolom őket a sütőbe.
A csirkemellről levágom a bőrét, majd a csont mentén lefejtem a húst. Az így kapott mellfilét mindkét oldal irányából kinyitom - azaz egy éles késsel bevágom, így vékonyabb és nagyobb szelet húst kapok -, majd enyhén kiklopfolom. Ha ezzel megvagyok, sózom, borsozom, majd a hússzeletet félreteszem.
Fogom a négyoldalú reszelőt és az apró lukú oldalán lereszelem a sajtot, majd a reszelék felét eloszlatom a kiterített húsfilén, végül az egészet feltekerem. Amikor ez megvan, a tekercset 1,5 – 2 centis szeletekre vágom, és a kis roládokat egy-egy fogpiszkálóval átszúrva forró serpenyőben – kevés olajon – arany barnára sütöm.
Amíg a sajtos csigák sülnek, előveszek egy nagy keverőtálat, beleöntöm a joghurtot, hozzászórom a maradék reszelt sajtot, sózom, borsozom. Ízesítem 1 teáskanál mustárral, a citrom reszelt héjával, majd a fél citrom levével és végül néhány ág friss, ujjaimmal szétmorzsolt kakukkfűvel. Az egészet alaposan összekeverem, majd beleforgatom a friss salátakeveréket.
Innentől kezdve lehet enni. Egy tányérra kanalazok a salátából, rápakolom az időközben elkészült sajtos csirkecsigákat, és hogy az étel még gazdagabb legyen, tányérra szórok az elkészült zsemlepirítósokból is.