A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
A segítségeteket kérném, mert tegnap megsütöttem egy egész csirkét (á la Jamie Oliver, csak hogy kavarjak : ) ), a fele megmaradt és most valamit kezdenem kéne vele. Van arról valami halvány emlékem, hogy SJ-nek egy receptje így kezdődik, hogy vegyen az ember egy fél grill csirkét, de foglalmam sincs, hogy mit kéne csinálnom a továbbiakban. A receptek között sem találom.
Nem tudjátok, hogy melyik lehet az? Nincs meg valakinek?
Oké beírom, nem tudom ezt sütötték-e az ízvadász mellékletben, de az biztos, hogy a Paprikás kalács Kalocsáról szátmazik;O)
PAPRIKÁS KALÁCS
3 rúdnyi tészta:
80 dkg búzaliszt 5-6 dl tej 2 evőkanál kacsazsír (helyette 10 dkg margarin vagy vaj), 1 evőkanál tejföl 1 evőkanál olaj (esetleg egy tojás, ha a liszt minősége úgy kívánja) 5 dkg élesztő kevés só és cukor
Egy rúd töltelékéhez egy púpozott evőkanálnyi jó minőségű fűszerpaprika-őrleményt és 20 dkg cukrot használnak fel, újabban a cukrot lekvárral is szokták helyettesíteni.
Az élesztőből kovászt készítünk, majd a langyos tej és- liszt, olaj, tejföl, só hozzáadásával kelt tésztát dagasztunk. Végül kacsazsírral dúsítjuk és további 10 percig hólyagosra dagasztjuk. Ezt követően konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztett tésztát harmadoljuk, mindegyik cipót elnyújtjuk, a cukrozott fűszerpaprika őrleménnyel gazdagon behintjük, majd néhány csepp vízzel meglocsoljuk (az így képződő gőzben a cukor felolvad). Van aki meglocsolja még egy kis zsírral, vagy vajjal... A tésztát a speciális töltelékkel együtt feltekerjük, disznózsírral megkenjük, majd ismét kelesztjük. Forró sütőben világosbarnára sütjük, langyosan felszeleteljük és fogyasztjuk.
Ez a paprikás kalács az én fantáziámat is megmozgatta :)) Jó lenne húsvétra, úgyhogy beírnád, légyszi, Latsia? Köszi!
Nem muffint sütött, hűha, bár nem sokban különbözött ez a "torta" recept se :)))
Viszont tegnap sokadszorra megcsináltam a büntetlen almás-káposztás húst, és imádom :)) Nagy toroskáposzta rajongóként is nagyon bejön, ráadásul lightos :)
Stahl-recept tapasztalatok a következőek: igyekszem a kreatívabb receptjeit kipróbálni, mert azért elég sok van, ami meglehetősen földhöz ragadt, amiért kár kamerát ragadni és stúdiót berendezni. Szóval, a kókuszos tiramisú - bár imádom a kókuszt - nyomába sem ér az eredetinek, túl édes, tömény, pedig kevesebb cukrot raktam bele, mint az előírás. A petrezselymes csirke, és a kínai mogyorós csirke egészen egyszerűen jellegtelen volt. Ami nagyon jól sikerült és többször is megcsináltam, az a wokban sült rizstészta tengeri herkentyűvel és a Sacher-muffin, ezek tényleg nagyon finomak.
Nem tudom ti hogy látjátok, de én elég sokat nézem a paprika tévét is, és szerintem ezt a tévés főzőcskét nem csak SJ nem csinálja jól, hanem más magyar szakácsok sem. Egyszerűen bénák a kamera előtt, iskolásak, felesleges dolgokat mondanak el (mint pl. most arrébb rakom ezt a tálat, már nem kell) és nem jön le, hogy szeretnek főzni, szeretnek enni és nem lazák. Siralmas a helyzet, ha összehasonlítjuk őket mondjuk Nigella Lawsonnal.
A meghámozott burgonyákat vékonyan felszeletelem, majd az apróra vágott rozmaringgal együtt egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, majd hozzáöntöm a tejszínt, végül beledobom a tojásokat is. Az egészet alaposan összeforgatom, majd egy szilikon tortaformába téve 2000 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm a borgonyatortát.
Amíg a torta sül, egy tálba kanalazom a mustárt és az olajat. Sóval és borssal ízesítem. Ezután vékonyan felcsíkozom a májat, majd a "pácba" téve, az egészet alaposan elkeverem és félre teszem.
A gombát és a lilahagymát vékonyan felkarikázom, hozzáaprítom a petrezselmet is és egyszerre az egész mehet is a serpenyőbe.Pici só, pici bors, a vörösborecet és egy zúzott fokhagymával való ízesítés után ezt a gombás keveréket pár perc alatt készre pirítom.
Ha a gombasaláta elkészült, elkezdem a tálalást. Egy nagy tányérra salátát halmozok, és mellé kanalazom a kész gombasalátát.
Ekkor ugyan abban a serpenyőben, melyben a gomba pirult, pár perc alatt megpirítom a mustáros májat is.
Mire a burgonyatorta elkészül, megpirul a máj is. A tortát cikkekre vágom és a májjal együtt a tányéron várakozó saláta és a gomba mellé helyezem.
Jó étvágyat!
ÍNYENC PARADICSOMOS PIZZA Hozzávalók:
A pizzához: ½ csomag pizzatészta 2 evőkanál olaj ½ teáskanál morzsolt oregánó 20 dkg reszelt Pannónia sajt BAKONYTEJ 2 szem, vékonyan felkarikázott paradicsom
A tetejére: 3 dkg fenyőmag 1 csomag Endívia Mix 1 dl olívaolaj só és frissen őrölt fekete bors Elkészítés:
Egy keverő tálba beleöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a salátát. A pizza tésztát kinyújtjuk, és vékonyan megkenjük olajjal. Rászórjuk a morzsolt oregánót, a reszelt sajt felét, és ráfektetjük a paradicsomkarikákat. Erre szórjuk a maradék sajtot és a tetejére halmozzuk az olajas salátát, végül megszórjuk fenyőmaggal és az egész mehet a 220 fokos sütőbe úgy 15 percre.
KÓKUSZOS BANÁN TORTA Hozzávalók:
5 + 15 dkg margarin 5 dkg barna cukor 20 dkg kristálycukor 4 tojás 12 dkg liszt 4 evőkanál tejszín 1 teáskanál sütőpor 3 dkg kókuszreszelék 3 db banán Elkészítés:
Első lépésként bekapcsolom a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), majd egy 24 centis kapcsos tortaformát kívülről alaposan becsomagolom alufóliával, majd félre teszem.
Aztán az 5 dkg margarint, a barna cukrot és a tejszínt összeforralom egy kisebb lábosban. Addig melegítem, míg a cukor és a vaj fel nem olvad. Amikor ez megvan, beleöntöm a keveréket a tortaformába és eloszlatom az alján.
Ezután fogom a banánokat, meghámozom őket, és mindegyiket elnegyedelem, majd szépen belehelyezem mindegyiket a formába.
Összeállítom a tésztát. Összehabosítom a cukrot és a margarint, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat, aztán jöhet a liszt és a kókuszreszelék keveréke. Végül az egészet alaposan összeforgatom.
A tésztát beleöntöm a formában várakozó banánokra, egyenletesen eloszlatom az egészet, majd 40 perc alatt készre sütöm a tortát.
2 zsemle 1 bőrös, csontos csirkemell 1 Mini Karaván tömb 1 pohár joghurt 1 teáskanál mustár 1 citrom 2-3 ág friss kakukkfű 1 csomag salátakeverék só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj Elkészítés:
Első lépésként felszeletelek 2 zsömlét és tepsire téve pár percre betolom őket a sütőbe.
A csirkemellről levágom a bőrét, majd a csont mentén lefejtem a húst. Az így kapott mellfilét mindkét oldal irányából kinyitom - azaz egy éles késsel bevágom, így vékonyabb és nagyobb szelet húst kapok -, majd enyhén kiklopfolom. Ha ezzel megvagyok, sózom, borsozom, majd a hússzeletet félreteszem.
Fogom a négyoldalú reszelőt és az apró lukú oldalán lereszelem a sajtot, majd a reszelék felét eloszlatom a kiterített húsfilén, végül az egészet feltekerem. Amikor ez megvan, a tekercset 1,5 – 2 centis szeletekre vágom, és a kis roládokat egy-egy fogpiszkálóval átszúrva forró serpenyőben – kevés olajon – arany barnára sütöm.
Amíg a sajtos csigák sülnek, előveszek egy nagy keverőtálat, beleöntöm a joghurtot, hozzászórom a maradék reszelt sajtot, sózom, borsozom. Ízesítem 1 teáskanál mustárral, a citrom reszelt héjával, majd a fél citrom levével és végül néhány ág friss, ujjaimmal szétmorzsolt kakukkfűvel. Az egészet alaposan összekeverem, majd beleforgatom a friss salátakeveréket.
Innentől kezdve lehet enni. Egy tányérra kanalazok a salátából, rápakolom az időközben elkészült sajtos csirkecsigákat, és hogy az étel még gazdagabb legyen, tányérra szórok az elkészült zsemlepirítósokból is.
Mit legyek türelemmel, ha már évek óta nézem a műsort, és ugyanazt hallom (az ismétléseket le is számítva)? Egy idő után azért feltűnik, hogy ugyanazt variálja (kockára vágott csirke tésztával, muffin muffinnal), azért egy főzőműsortól több kreativitást várok el, tudod, új alapanyagok, merész vagy szokatlan párosítások, de nem a szponzor termékeinek unalomig ismételt felhasználását, meg ugyanazoknak a tanácsoknak a szajkózását.
Egyébként régebben is egy csomó mindent leírtunk, hogy kinek mivel mi a tapasztalata, pl. hamar kiderült, hogy az édességeinél mondott cukormennyiségből gyököt kell vonni, a békítő kifli meg nem az ő receptje, de mindenkinél bombasiker. Majd ha valaki megint főz vmi állati jót vagy rosszat Jucitól, sztem úgyis beírja ide, ha addig nem bírsz magaddal, olvass vissza :-)
Hát azért még próbálj meg türelemmel lenni. Hátha lesz még kedvedre való. Egyébként beszélgethetnénk arról is, ki milyen receptjét csinálta meg mostanában. Vagy nem mostanában. És milyen sikerrel. Ha már nézni kevésbé szeretjük, azért be kell vallani, hogy sok jó receptje van. Kíváncsi lennék, kinek hogy sikerült, változtatott-e rajta, és mit ajánl, vagy nem ajánl. Nekem eddig mindegyik receptje sikerült, amit megcsináltam, bár az nem túl sok volt. Már régóta gondolkozom, hogy a világ legfinomabb sült csirkéjét meg kellene csinálnom, de volt aki azt mondta nem nagy szám, volt akinek bejött. Hát nekem a mérce anyukám sült csirkéje, és azt nehéz felülmúlni, eddig még senkinek sem sikerült. Várom hozzászólásaitokat.
Megtekintettem az új termést a korridor tévén, és szerintem ezt nem gondolhatja komolyan. Tényleg teljesen úgy tűnik, hogy a kezdőkre kalibrálta ezt is - mint az összes eddigit, és lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de most még debilebb, még gügyögősebb hangnemet üt meg a nézőkkel szemben. Azért ez két-három év után már uncsi, szóval a régi "rajongókat" így nem lehet megtartani, ha meg az újak rátalálnak erre a fórumra, és csak az anyázást olvassák, újakat sem szerez vele. Meg ez a szponzortúltengés is idegesítő. Meg olyan hülyeségeket beszél: azért pirítjuk, hogy megpiruljon, meg hogy az édességek finomak, inkább maradjon csendben. Ja, az sem volt semmi, hogy most pontosan elmagyarázom, aztán csak a mennyiségeket felejtette el megmondani, meg a végén rálöttyintett "úgy valamennyi" tejet. Gratulálok. Azt bezzeg mindig elmondja, hogy a citrom fehér része keserű. b+, akinek van gyerekszobája, az tudja. Meg muffintésztát fagyikanállal adagolni? A fele benne marad. Azt hiszem, ezennel én is beszünetem a műsor nézését.
Még hogy nem lehet duci fokhagymát kapni! A legolcsóbb helyek egyikében, egy Penny Marketben vettem fél kilót úgy egy hete, ez amolyan mutáns kínai fokhagyma. Tegnap turmixoltam le négy fejjel (pucolási tipp, most már sokadszorra, de tökélyre fejlesztve: a girizd két végét egymással ellentétes irányba csavarni), a méret miatt elég gyorsan és hatékonyan elkészült a fokhagymakrémem.
Ez a tokány recept azért tetszik. Lehet hogy kipróbálom. Látjátok? Még van remény. Lehet, hogy mégis olvassa ezt a fórumot? Sőt, az is lehet, hogy ír bele, csak "álnéven". Vigyázzatok! : ))))