Azt a filmet pár éve megnéztük, én is kipróbáltam akkor, de nekem nem igazán működött. Sőt, a szalmával történő talajtakarás sem nagyon vált be. Idén ki is hagytam.
Nos először is keressd meg Ruth South filmjét a neten és ámúlj az öregasszonyon! Én jelenleg őt követem némi változtatással :)
A szalmás módszere mindenre jó, nekem jelenleg a répa és hagyma kivételével mindenütt az van.
Második csoda az Alginit, ha tudsz vegyél Nagyvázsonyban 24 Ft/kg, nevetségesen olcsó :) 90 valahány féle elemmel. Én alap és fejtrágyaként alakalmazom. A dózist ki kell találni, mert egyedi minden növénynél. A paprika nem nagyon csípi, de minden más igen.
A többi növényemről találsz képeket a facen, majd átküldöm a linket ha érdekel.
Csináld csak nyugodtan egyben, csak ha hosszút írsz, jelöld ki elküldés előtt a szöveget, majd másolás gomb, és ha nem az jön ki elküldés után hogy köszönjük a hozzászólást, akkor ujrakezded, és nyomsz egy beillesztést. Ha túl sok ideig írsz, akkor szokott ilyen lenni.
az igen! elképesztő milyen szép nagy erőteljes növényeid vannak! :) úúú és az a paradicsomfa a 4. képen elképesztő :)
van a házi veteményes topik, szívesen látnék ott a többi zöldségféléről is képet! én is bio módon csináltam mindig... de egyszerűen van amivel nem boldogultam mert megették a földibolhák vagy atkák vagy a krumplibogár... erre is tudsz megoldást? :) és elkönyveltem veszteségnek és többet ültettem :)))
Valami kis segítséget talán tudok adni az értelmezéshez.
A sók vizes oldatban felbomlanak anionokra, és kationokra. Pl. a NaCl, konyhasó, felbomlik a pozitív töltésű Na+, és negatív töltésű Cl- ionra. A növények a számukra szükséges anyagokat vagy a levegőből veszik fel, vagy vizes oldatból. A felvétel, a szervezetbe történő beépítés biokémiai folyamat. Több folyamat zajlik egymással párhuzamosan, és egyik, a másikat gátolni tudja. Akkor, ha a kationok egymáshoz képest nem az optimális mennyiségben vannak jelen, esetleg egyes anyagok felvétele megnehezül. Ez az oka annak, hogy bár a talaj lehet kalciumban gazdag, ha sok a kálium, nem tud a növény eleget felvenni.(Azt hiszem ez így van, de lehet, hogy más esetén is így van.)
Ebből adódik az, hogy eltérő paradicsomok, eltérően reagálnak, mert más az anyagcseréjük, hiszen a színük, ízük is más(szerencsére).
Persze a szárazság is okozhat hiánybetegséget.
Van még egy szempont, a hőmérséklet. A kémiai reakciók a hőmérséklet változásával változtatják sebességüket, de nem egyformán. A növény számára optimálistól eltérő is felboríthatja az optimális viszonyokat.
Nálam minden teljesen bio, permetezés nuku, kivétel a csalán és pitypanglé. Istálótrágya és Alginit fészekben vannak a paradicsomok, a talaj vastagon takarva szalmával, öntözés alig-alig. Betegségben nyoma sincs, felkopaszodás nulla, egy-két alsó levél csavarodik az utóbbi pár napban.
Ehhez még hozzáteszem, hogy persze semmit sem értek az szakértők által leírtakból, fogalmam nincs pl., mi az a kation-egyensúly, s mit kéne kezdenem vele. Másrészt meg a hőség ellen sem tudok mit tenni,
Szerencsére, ha a saját paraszti eszemre hallgatok, akkor sokkal egyszerűbb a dolog, és jövőre van remény a probléma elkerülésére. Mert azt vettem észre, hogy a jól megtrágyázott töveknél ez a baj legfeljebb a felső emeleteken jelentkezik, míg a gyengén ellátottaknál szinte minden termés ilyen. Ha csak ez a baj, ezen könnyű segíteni.