A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Mit legyek türelemmel, ha már évek óta nézem a műsort, és ugyanazt hallom (az ismétléseket le is számítva)? Egy idő után azért feltűnik, hogy ugyanazt variálja (kockára vágott csirke tésztával, muffin muffinnal), azért egy főzőműsortól több kreativitást várok el, tudod, új alapanyagok, merész vagy szokatlan párosítások, de nem a szponzor termékeinek unalomig ismételt felhasználását, meg ugyanazoknak a tanácsoknak a szajkózását.
Egyébként régebben is egy csomó mindent leírtunk, hogy kinek mivel mi a tapasztalata, pl. hamar kiderült, hogy az édességeinél mondott cukormennyiségből gyököt kell vonni, a békítő kifli meg nem az ő receptje, de mindenkinél bombasiker. Majd ha valaki megint főz vmi állati jót vagy rosszat Jucitól, sztem úgyis beírja ide, ha addig nem bírsz magaddal, olvass vissza :-)
Hát azért még próbálj meg türelemmel lenni. Hátha lesz még kedvedre való. Egyébként beszélgethetnénk arról is, ki milyen receptjét csinálta meg mostanában. Vagy nem mostanában. És milyen sikerrel. Ha már nézni kevésbé szeretjük, azért be kell vallani, hogy sok jó receptje van. Kíváncsi lennék, kinek hogy sikerült, változtatott-e rajta, és mit ajánl, vagy nem ajánl. Nekem eddig mindegyik receptje sikerült, amit megcsináltam, bár az nem túl sok volt. Már régóta gondolkozom, hogy a világ legfinomabb sült csirkéjét meg kellene csinálnom, de volt aki azt mondta nem nagy szám, volt akinek bejött. Hát nekem a mérce anyukám sült csirkéje, és azt nehéz felülmúlni, eddig még senkinek sem sikerült. Várom hozzászólásaitokat.
Megtekintettem az új termést a korridor tévén, és szerintem ezt nem gondolhatja komolyan. Tényleg teljesen úgy tűnik, hogy a kezdőkre kalibrálta ezt is - mint az összes eddigit, és lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de most még debilebb, még gügyögősebb hangnemet üt meg a nézőkkel szemben. Azért ez két-három év után már uncsi, szóval a régi "rajongókat" így nem lehet megtartani, ha meg az újak rátalálnak erre a fórumra, és csak az anyázást olvassák, újakat sem szerez vele. Meg ez a szponzortúltengés is idegesítő. Meg olyan hülyeségeket beszél: azért pirítjuk, hogy megpiruljon, meg hogy az édességek finomak, inkább maradjon csendben. Ja, az sem volt semmi, hogy most pontosan elmagyarázom, aztán csak a mennyiségeket felejtette el megmondani, meg a végén rálöttyintett "úgy valamennyi" tejet. Gratulálok. Azt bezzeg mindig elmondja, hogy a citrom fehér része keserű. b+, akinek van gyerekszobája, az tudja. Meg muffintésztát fagyikanállal adagolni? A fele benne marad. Azt hiszem, ezennel én is beszünetem a műsor nézését.
Még hogy nem lehet duci fokhagymát kapni! A legolcsóbb helyek egyikében, egy Penny Marketben vettem fél kilót úgy egy hete, ez amolyan mutáns kínai fokhagyma. Tegnap turmixoltam le négy fejjel (pucolási tipp, most már sokadszorra, de tökélyre fejlesztve: a girizd két végét egymással ellentétes irányba csavarni), a méret miatt elég gyorsan és hatékonyan elkészült a fokhagymakrémem.
Ez a tokány recept azért tetszik. Lehet hogy kipróbálom. Látjátok? Még van remény. Lehet, hogy mégis olvassa ezt a fórumot? Sőt, az is lehet, hogy ír bele, csak "álnéven". Vigyázzatok! : ))))
Jaja, épp ezért zavar nagyon ez a mostani szerencsétlenkedés engem is! Mondjuk a rideg stílusa nekem sose tetszett, de a 3 könyve az igen. És a ducifokhagymázás se zavar :))) Valami koncepciót kéne belevinni, és mondjuk ne a szponzor legyen az...
Mondjuk ha mielőtt kiadta volna a könyveit és lezongoráztak volna jó pár receptet belőle, szerintem annak lett volna értelme. Én legalábbis vizuális típus vagyok, és ha látom a receptjeit élőben, és tetszenek, akkor szívesen megveszem a könyvét is. Eleinte hajaztak is ilyesmire ha jól emlékszem, de nem következetesen.
Ok, ha muffint csinál, jövök háborogni egy jót! :)
Amúgy sosem nézem a tv műsort, csak dumálok. :)
Viszont a receptkönyveit (és a kajáit) nagyon szeretem. (És azon kevesek közé tartozom itt, akit a nő megjelenése, stílusa sem zavar, még a duci fokhagymái sem. Talán mert egyessel kezdődik a személyiszámom... :) )
Amúgy meg várjál még! A vasárnapi adásnak van még "süssünk valamit" és tészta rovata is, szóval még nem megúszós. Holnap lehet, hogy tésztás muffint csinál :)))))))
CARBONNADE (FLAMAND MARHATOKÁNY)
Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál vaj
1 kg marhalapocka, nagy kockákra vágva
só és frissen őrölt bors
½ kg hagyma, szeletekre vágva
2 sárgarépa, felkarikázva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál mustár
5 dl barna sör
2 dl víz
3 babérlevél, darabkákra törve
a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem és 3 dl tejföl
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és kiválasztunk az elkészítéséhez olyan lábost választunk, amely a sütőben is használható, tehát a fogója nincs műanyagból. Ha csak ilyenünk van, akkor a fogókat több rétegnyi alufóliával kell beburkolni, mielőtt betennénk az edényt a sütőbe.
A kiválasztott edényben takaréklángon összeolvasztjuk a vajat és az olajat, majd a keveréket jól felforrósítjuk, és néhány részletben előpirítjuk benne a marhahús-kockákat. Minimum 4-5 perc kell nekik, hogy szép színt kapjanak. (Azért nem szabad egyszerre beletenni a lábosba az összes húst, mert akkor nem pirulnak, hanem elkezdenek a saját gőzükben megpárolódni.)
Az előpirított húst kiszedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük.
A lábosban maradt olaj-vaj keveréken átpirítjuk a hagymát, majd a répát is. Ezeket, ellentétben a hússal, már pirítás közben is megsózhatjuk, megborsozhatjuk.
Amíg a zöldségek megpirulnak, egy mérőkancsóban kézi habverővel összekeverjük a sűrített paradicsomot, a mustárt, a sört, a vizet.
Az előpirított zöldségekhez visszatesszük a húskockákat, hozzájuk dobjuk a babérleveleket, majd felöntjük a sörös keverékkel. Az egészet alaposan összekeverjük, és felforraljuk.
Ahogy felforrt a húsos ragu, lefedjük, és betesszük az előmelegített sütőbe. Itt 3 óra alatt szépen, ráérősen omlósra fő a hús. Közben néha-néha megkeverjük, de nem kell gyakran ránézni.
Amikor a carbonnade elkészült, meghintjük az apróra vágott petrezselyem felével, a petrezselyem másik részét pedig belekeverjük a tejfölbe, és külön tálkában kínáljuk az ételhez. Szerintem friss, fehér kenyérrel a legjobb, de ha adhatjuk főtt krumplival is. Ebben az esetben tegyünk a krumpli főzővízébe néhány fokhagyma-gerezdet, mert ettől még finomabb lesz a krumpli íze.
Nem lehet, hogy direkt trükköznek az időponttal? Mondjuk épp azért, mert tudják, hogy mennyit ismételnek és így kisebb legyen az esély a "lebukásra"? :)
Mondjuk azeket a szponzoros dolgokat én is elég nehezen viselem már. Tényleg kéne bele pici kreativitás.
Én már be se állítom a videót. Bár én hétköznap próbáltam felvenni az adásokat, hogy este megnézhessem, de beleuntam, mert volt hogy fél órát késett, volt hogy a feléről vagy az egészről lemaradtam. A végén már 2 órás időtartamra állítottam be, de állandóan keresgélnem kellett. Szóval, már nem veszem fel.