Ez még csak a nagyja volt! :) Még van vagy 15 fajta. :LOL: :)))))))))
A koktélokból csak kinyomkodom, oszt, jónapot! Amiből még nem szedtem, bár nem is érdemes, mert kapható: SM, Roma, Korall, Mano, Schott, Spoon, Tumbling, Blondkopfchen, Red Pear, Yellow Pear, Perun, Orange Strawberry, "Körömnyi" Black Krím, Osu, Helsing.
Asszem ennyi van még hátra.
A golkrone, német koktél és a black krím az előbb került bonckésem alá. Már a pohárban áztatják..
Nyomulok ezerrek, le kell tudni, nehogy elvigye valami kórság. Ha már össze "kódútam", vettem, cseréltem, akkor legyen meg.
Cserére is, meg amúgy is. Nemrég írta zöldség60 fórumtárs, hogy 10 évig is jók.
Ja, és közben még csipegetem a virág-, és fűszernövény magokat is két kuttynak történő labda dobás közben, a poros, most éppen sáros dűlő utakat is meg kék már járni megint, egy kis giz-gazért, magjaiért és lőni néhány szívmelengető fotót az állatkákról a télére meg gyűjteni nekik magokat. Már egy nagy táskányi mogyoró van. Na, de ez már más tészta, ill. téma.
Hát te tudod, de én biztos, hogy nem egy napra időzítettem volna mind az összes fajtából a magfogást. Pont az említett, csésze, pohár, kistányér, doboz, tető rumli miatt :D :D
Én még az idén csak felzabáltam eddig ami paradicsom megért, még nem bajlódtam a magfogással.
Hamarosan rá kell szánnom magam, már várakozik három mintapéldány az ablakban. Majd ha jó szottyosra érett, majd akkor megcsinálom.
Hát vagy 25-30 féle magnak edényt keresni, fajtánként 2-3-4 pariból kikapirgálni a magot,, vízzel felönteni, feliratozni, másnap-harmadnap lemosni a magokról a lerohadt kocsonyás-hártyás részt, majd 3 alkalommal felönteni vízzel az üveget, a leülepedett magról leönteni a hártyás, maszatos lét és a léha magokat, majd teaszűrőben leöblítem és úgy öntöm ki kistányérra. Így tiszta szemenként pergő magot kapok.
Nem akarok papírra ragadt magokat.
Na, most ezt a macerás tisztítást 25-30 pohárnyi maggal eljátszani, a mosogató fölé görnyedve, nem piskóta. :D
De inkább amiatt aggódom, hogy hogy szárad meg ebben a párás időben. Nehogy megpenészedjen, vagy kicsírázzon. Fűteni nem akarok nekik, de lehet, hogy valami melegítőt teszek alájuk ha már ennyit dolgoztam vele, nem akarom kidobni.
Ha nagyon tisztát akarok, pohárba kikanalazom a magos részt, és kb. két napig hagyom erjedni. Utána nagyon könnyű kimosni, lejön a kocsonyás burok a magokról.
Na, végre lerogytam a gép elé. Az idei év az első, hogy magfogásra adtam a fejem és nem gondoltam volna, hogy ilyen macerás. Azt gondotam tegnap, amikor a teljes készlet kb. kétharmadából kiszedtem a magokat, hogy 4-5 évre letudtam a dolgot és cserélni való is lesz bőven.
Hát, ahogy most nagy nehézségek árán kimostam a dzsuvából, azaz a kocsonyás anyagtól és kiborogattam őket kistányérokra, akkor láttam milyen kis kupac. Egy évre lesz talán elég ha osztogatok belőle, akkor ippeg, hogy kitart. Ezért csinálok még. Nem akarok minden évben szöszölni vele. Mindenhol kistányér, befőttesüveg tető feliratokkal, magokkal és ráadásul nem is szárad, mert esett az éjjel, minden csupa párás, nedves, hideg.
Úgyhogy plusz köszi és riszpekt azoknak, akiktől magokat kaptam! Tudom, mi munka van mögötte!
Holnap neki esek a koktéloknak. Ma kaptam egy utcabelimtől vagy 20 szem piros koktélt. A menye hozta a magot németből, de annyira finom, hogy csak a GoldKrone veszi fel vele a versenyt. Kiszedtem a magját, de mondta, hogy hagy egy fürtöt nekem teljesen beérni.
A nevét nem tudja, de piros koktélban ilyen jót még nem ettem.
OFF
PS: Van néhány megválaszolatlan mailem, el nem küldött csomagom, ezért aki olvassa: hamarosan írok, küldöm, de sok "dógom vót"! :D
Köszönöm a választ! A permetezést választom, mert még október végéig is lehet fagymentes idő, és folytonnövő paradicsomról van szó, mely tele van terméssel.
OFF
Kicsit elvoltam, ezért nem válaszoltam. A sok tegnap kiszedett, eddig ázott paradicsom magot mosogáltam, tisztára de majd le szakadt a derekam, ezért pihenésként eldőltem és az új logomat csináltam ( http://scorpy.bplaced.net ) van még mit igazítani, vagyis csak pontosabban a helyre betenni.
Tumblin Tom Red a lugas árnyékában, alul a lyukakon át a talajba gyökerezve.
Schott szív paradicsomként kaptam ezt a magot. Csodálkoznék ha az lenne, mindenesetre nagyon szép, ízletes, édes, bőtermő. A legfinomabb apró paradicsom amivel eddig találkoztam. Nagyságrenddel jobb mint a híres Tumbling Tom Red.
Atkák ellen szerintem a Thiovit most elég és kíméletes, gombabetegségek ellen (külön menetben) most, az esős idő kezdetén érdemes kezdeni egy-két Amistar kezelést. Annak csal 3 napos az évi.-je. Ha valahol nagyon elharapódzik a gomba, ott lehet mondjuk rezet is keverni a koktélba, de annak 7 nap. Bár szerintem az Amistar elég most.
Egy ismétlés, normálisabb dózisban teljesen le is vinné őket szerintem. Persze te tudod.
Az az érdekes, hogy mintha az atkák különböző paradicsomfajtákra más intenzitásban mennének. A visszafajzott, hibrid magról nőtt akármik és a Korall elég atkás, de a Korall már nem zavar, mert mindjárt beérik az egész termése. A folytonnövők, de főként a CBNorától kapott irtó magas koktélpari és az erdélyi ökörszív teljesen atkátlan, pedig mellette van atkás valami is. A legfurcsább, hogy a sok sárgászölden atkás Korall közt van egy darab tő, aminek teljesen zöld, egészséges a levele, ámbár óriási, talán egy trágyacsomó fölött nőtt. Ezen a termés is később kezdett el pirosodni. De valamiért arra nem mennek az atkák.