Jól van na, most lebuktam. Alulról a negyedik fotóra gondoltam, amin a szár "kanyarog", a nevét tényleg nem tudom. Az enyém a bambuszos site-ok fényképein leginkább a Phyllostachys aureosulcatahoz hasonlít, de kevéssé szembetűnő rajta a sárga színeződés és (még) nem olyan vastagok a szárak, mint 1-2 képen. 4 éve kaptam kis bokor formájában és kb két éve őrült meg úgy, hogy alig tudom kordában tartani, és valóban, évről-évre magasabb és vastagabb hajtásokat hoz. A terjedő rizómákat szoktam baltával levágni és ebből ültettem cserépbe néhányat tavaly tavasszal. Meg is eredtek, ki is hajtottak.
A harmadik éves hajtásai 5-7 m-esek. Örökzöld, viszonylag kis, élénkzöld levelei oldalágakon ülnek. A mostani hó (is) földig hajtja a súlyával, de olvadás után kiegyenesedik. Érett hajtásai erősek, de rugalmasak, karónak, horgászbotnak kiválóak. Nálam a kevéssé dekoratív komposztálót takarja tapintatosan.
"Lucky" bambuszt kaptam ajándékba. Már sikerült azt kiderítenem, hogy ez tlkp nem is bambusz. Ennek ellenére tudtok vmi hasznos infót adni erről a növénykéről?
Orulok hogy vegre ekkora bambuszos csapat alakult ki.
Jomagam 3 eve nevelek nagy rajongassal bambuszokat. Hobbi szinten!
S kuldfoldi utjaim soran is szoktam magammal hozni bambuszokat.
Ez neha (ha lehet, vetelt jelent) neha pedig kiasast. :)
S neha szerszam hijan puszat kezzel torteno kitepest. (amihez azert kell elvetemultseg). Plane ha figyelembe veszuk a rizomak kemenyseget.
Az igy szerzett rizomak kb 75% bol sikerult novenyt nevelni.
Jelenleg olyan 10-12 fajtam van. Bar nem tudom tavaszra mit mutat a dolog. Ki eli tul.
Egyebkent jelent meg kishazankban Bambuszok es Diszfuvek cimmel egy jo konyv.
Sok okos dolog van benne. De persze megint mas amit az ember maga tapasztal.
Kordaban tartas.... fel millis folia....
Japanban lattam sajat szememmel olyan bambuszt ami az aszfaltot !!! atortve kihajtott!!! Ezek fenyeben erdemes elgondolkozni mennyit er a fel millis tofolia :)
Egyszer nyaron kivancsisagbol kiastam az egyik bambuszom rizomajat.
Magasnyomasu vizzel kimostam a homokot a gyokerek kozul.
Igy megtudtam nezni hogyan nol merre nol anelkul hogy kart tettem volna benne.
Szaporitasra legalkmassabbak a haromeves rizomak.
Sem a fiatalabbak sem az idosebbek nem annyira alkamasak.
Tegnap este kiderült, hogy egyik távoli ismerősömnek van bambusz ültetvénye. Nem túl nagy, de legalább ismeretlen fajtájú. Van valami tippetek, hogyan lehet a fajtát azonosítani?
Régebben olvastam, hogy sarjképzésük módja szerint két csoportba sorolják a bambuszokat, tarackoló és bokros növeke
désű. Csak, hogy akkor nem vettem figyelembe mielőtt elültettem. Akkor fő az volt, legyen bambusz!
A kertemben a tarackoló fajta bambuszból van. Tavaly felszedtem egy bambusz gyökérrizómát kb. 6m. hosszú volt. Rügyek voltak rajta szépen, de akkor nem jutott eszembe, hogy fogyasztható e, vagy sem.
Ősszel gyökérrimózából 20-30 cm. darabot műanyag cserépbe ültettem, és már két hajtása van, hozzáteszem viszonylag meleg helyen vészeli át a telet.
A bambuszoknak van egy másik fő típusa a bokros növekedésű, a gyökérrizómáik csomószerű elrendezésben fejlődnek emiatt a bambusztő csak állítólag lassan terjed. Ha bambuszt most ültetnék, ez utóbbit választanám, ha egyáltalán van olyan, amelyik a mi éghajlatunkon is meg él.
Nem régiben a Spektrumon láttam egy filmet Kínáról és a bambuszról. Ott egész nap szedték a rügyeket, és ha jól láttam, simán a föld felett elvágták, A sebet nem kezelték semmivel. Persze ott hatalmas bambuszerdőkben történt ez és nem ilyen kis ligetecskékben, mint nálunk. De úgy gondolom, nem kell semmi féle kezelés neki. Annyira nem kényes.
Újból átolvastam a kapott leírást, és találtam benne érdekességet, a bambuszrügy szürettel kapcsolatban:
A távolkeleti konyhák alapvető élelemnövénye a bambuszrügy. Május elején, míg az új hajtások el nem érik a 20 cm-t, addig vágják ki a reggeli órákban. A rügyeket egy kondérban vízzel elborítva főzik kb. 1 óráig, hasonlóan a főtt kukoricához. A vízbe esetenként kis cukrot is tesznek az ízhatás kedvéért. Majd a vízből kivéve lefejtik róla a külső lepelleveleket, és pálcikaszerű csíkokra vágják a kiválasztott recept kellékeként.
Csak az a probléma, hogy a szedés módja van benne elnagyolva....
Kérdéseim továbbra is:
- A földszint síkjában vágják le, vagy esetleg körbeásva a rügyet közvetlenül a rizóma fölött?
- Késsel vágják, vagy fűrész kell hozzá?
- Ezek után kell-e kezelni valamivel a "seb"-et vagy egyszerűen beszárad a növény károsodása nélkül.
Nekem anno, először küldött egy 3-4 oldalas ismertetőt, hogy tudjak választani. Valamint beszéltem vele telefonon is. Nagyon készséges volt. Ért hozza, amíg kereskedőkről ez nem mindig mondható el. Azért csak kutakodj és ha talaálsz valami lehetőséget, írd meg. Talán ha egyszer arra jársz, be kellene kukkantani hozzájuk. :))) Szerintem Nerdy a tavasz folyamán fog arra járni. Legfeljebb megkérjük, hogy pillantson be hozzájuk ismét, és tudakoljon meg valami telefonszám féleséget. Vagy esetleg emilt. :)
megjött az ember válasza, 3000-4000 körül van egy tő bambusz...
találtam egy helyet, ahol "nagyker"eskednek, ott a bambuszok 600-1000 körül mozognak, de még van egy ismerősöm, aki szintén növényes körökben mozog, és lehet, hogy "kisker" mennyiségben is hozzá tudok jutni a bambuszokhoz 1000 környékén.
Érdekes a lentebb említett balatoni hely is, hogyan lehet velük vajh kapcsolatot teremteni....
semmi garancia nincs arra, hogy működik, de valószínűnek tartom. Amúgy a fél mm-es vastag fólia BAROMI erős dolog. Az már csak úgy kézzel szétszakítani nem nagyon lehet.
sziasztok! toccata hívott ide, hogy mondjam el, hogy vettünk tavaly 1.000.- ért bambuszt
a Balatom keleti partjánál, Akarattya és Balatonfőkajár között, de egészen Akarattuyánál nyílt egy diszfaiskola, ott lehetett kapni a toccata féle bambuszt tövenként 1.000.- Ft-ért, cserépben, ha jól emléxem
olyan jó 1 m nagyságban, több szál is volt, eléggé szépek voltak