Annak meg semmi íze, nem? Nekem bejött ez a savanykás ribizlis. Meló közben iszogattam üdítő helyett. Eddig legalább is. Aztán lehet, hogy csak túlérett egy kicsit, nem tudom de eléggé záptojás szaga van, az említett vacak "zamatáról" nem is szólva. Kár érte, mert simán kenterbe veri a sok műszart szerintem.
Mostanában - egy-két hete - nagyon rossz a feketeribizlis. Bűdös és üledékes az alja. Eddig rendszeresen ittam de ha marad ez az ócska állag asszem abahagyom a cuccot pedig már fél éve csak ezt iszom.
Csak egy megjegyzést fűznék hozzá a
kétségkívül tökéletes leírásodhoz. Bár
hozzá kell tennem, hogy én egyenlőre nem
készítek itthon teát, hanem a készet fo-
gyasztom. Tehát a cukor lenne az:
Szerintem tökéletesen megfelelne a barna
cukor is, ugyanis a fehér cukor eredetileg
barna csak a gyártás közben mésszel fehé-
rítik. Tehát a mésszel kicsapatják a benne
levő barnás színezéket, ami kétségkívül a
melasz maradéka.
Kedves Bankár!
Nagyon jó a leírás:)) Két kérdésem lenne:
1.A már kész K.teában új gomba nőtt,2mm vastag kb10cm átmérőjű.Ezt áthelyezve egy másik üvegbe,és az eredeti gombához hasonlóan kezelve újabb tenyészetet kapunk?
2.Mit kell tenni a gombával,ha egy időre szüneteltetni akarjuk a K.tea készítést?
Kedves flashman!
Bocs,hogy nem volt egyértelmü,de nálam a tenyészet=gomba,ez kerül az 5literes üveg aljára.
Erre öntjük a lefőzött teát(zöld/fekete),mi 3litert mert nálunk kb. ennyi fogy el a Kombucha-teából 10 nap alatt.
Szerintem,ha nagyobb a szükséglet lehet több teával(z/f) is felönteni.
üdv:csabor
"Első lépésként felforraljuk a szükséges vízmennyiséget, hozzáadunk literenként 80 g (kb. 5 evőkanálnyi) fehér cukrot, majd jól elkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ezzel leforrázzuk a literenkénti 1-2 teáskanálnyi kiválasztott fekete vagy zöld teát és 10-15 percig állni hagyjuk.
Gyógynövénytea esetén 2-3 teáskanál a literenkénti szükséges mennyiség, az áztatási idő pedig általában 5 perc, de néhány gyógynövénynél ez eltérő lehet.
Ezután a kész teát leszűrjük, kézmelegre hűtjük, üveg-, agyag- vagy porcelán edénybe töltjük. Körülbelül 10%-nyi kész Kombucha-teát öntünk hozzá és belehelyezzük a gombát.
Az edényt letakarjuk egy olyan természetes anyaggal, amely átengedi a levegőt, gumigyűrűvel leszorítjuk, hogy fertőző anyag ne kerülhessen bele.
Meleg helyre állítjuk, az ideális hőmérséklet 23-28 Cfok között van.
Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, tilos a dohányzás, mivel ez a gomba károsodásához, illetve elpusztulásához vezethet.
8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszürjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtöszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik."
Véleményem szerint, ha nem tudsz 10%-nyi már kész K. teát hozzátenni, akkor is fog működni a dolog (gondolom ez az erjedés jobb beindulásához kell).
Télen volt, hogy csak 20-22 fok volt a konyhában - pár nappal tovább érleltem, és kész.
Én midig akkor szűröm le a kész teát, amikor már elkészült a következő (és kézmeleg!) cukros tea, hogy folyamatosan lében legyen a gomba.
A főzetem egyébként holnap lesz kész, a következő alkalommal fekete és zöld teával vegyesen próbálom ki.
csabor!
Most, hogy tobbszor is atolvastam irasod valamit nem ertek. (vagyis nem biztos, hogy jol ertelmezem)
Azt irod, hogy 1l viz + 5 ek cukor + 2 kk tea, lefoz, majd atszur. Eddig ok. Majd az edenybe kerul a "tenyeszet", vagyis a 1 liter lefozott tea + a gomba? Vegul azt felontom _plussz_ 3liter teaval? Jol gondolom?
Kerlek ne nezzetek sotetnek, de a csaladban mindenki maskepp ertelmezi. :))
Sziasztok! Legalább két éve fogyasztom. A legkülönbözőbb teafélékkel készítettem. Gyümölcsteák menta tea, kamillatea,csipke tea. Tettem már bele mézet is cukor helyett.Jó kísérletezéseket kívánok!