A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Kedves Monkey62! Írtál neki? Én is szívesen írnék, de hova. Az oldalán megadott e-mailcímre kérdéseket vár. Szerintem elég lenne neki azt írni, hogy olvassa már el az utóbbi hozzászólásokat ezen a topicon, nem?
Hát, ha nem haragszotok, a mai receptet nem másolom be, mert ha hiszitek ha nem FÜGÉS MUFFIN volt ma, is. HURRÁ!!!!!!!!!!!!! Éljen Jucus és az ő örök muffinjai.
Hát, gondoltam. Jómagam szeretem a muffint, a bevált recepteket gyakran készítem, mert gyorsan kész. De jóból is megárt a sok. Már uncsi. Megfigyeltem, hgy régen mindig felhívta a figyelmet, hogy a száraz adalékokat keverjük külön és a nedveseket külön. Most meg zutty bele a végén még egy kis tej. Szóval jó lenne, ha a Jucusunk figyelemmel kísérné a nézői véleményeket is. Talán akkor újítana, legalább az édességen. A boros rész nekem speciel nem tetszik, mivel nem iszom alkoholt, és az Ízvadász se nyerte el a tetszésemet, még. Ami késik, múlik. Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel.
1 csomag újhagyma?? ez komoly? Vagy csak én utálom ennyire a hagymát? Én kapásból minden receptjéhez feleannyit teszek, de ez még úgyis soknak tűnik :(
Szerintem írj neki. Én is ezen gondolkoztam. Ha elegen írunk neki, csak ér valamit. Nekem ez a mai répasali sem jött be. biztos finom, nem mondom, de valahogy mást vártam. (A remény hal meg utoljára)
Itt a mai, talan nem volt meg, vagy csak en nem emlekszem:
INDONÉZ RÉPASALÁTAHozzávalók:
25 dkg előre szeletelt sárgarépa-csík só 1 zöldcitrom frissen őrölt bors 10 dkg pirított, sós mogyoró
Az öntethez: 1 csomag újhagyma 1 duci gerezd fokhagyma 2,5 deka kókusztejpor 1½ dl langyos víz 2 evőkanál olívaolaj 1 késhegynyi cayenne bors 1 kávéskanál őrölt gyömbér 1 evőkanál barna cukor só 4 evőkanál mogyoróvaj
1 csokor menta és 1 fürt szőlő a díszítéshez
Elkészítés:
Előfőzöm a répacsíkokat. Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Ha már lobogva forr, 1-2 perc alatt megfőzöm benne a répát. Figyelem, nem kell túl puhának lennie: akkor jó, ha harapható, de már nem nyers! A megfőzött répát leszűröm, és egy hideg vízzel teli nagy tálba teszem, hogy lehűljön, majd alaposan lecsepegtetve papírtörlőre terítem.
Előkészítem az öntetet. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyra karikázom, majd megpucolom a fokhagymát, aztán egy tálkában kézi habverővel összekeverem a kókusztejport a langyos vízzel.
Összefőzöm az öntetet. Egy közepes méretű serpenyőbe beleteszem az olívaolalajat, hozzáadom az újhagymát, és kevergetve néhány perc alatt megpárolom. Ha ez megtörtént, belereszelem a fokhagymát, beleöntöm a kókuszos vizet, hozzászórom a cayenne borsot, az őrölt gyömbért, a barna cukrot, meg a mogyoróvajat, aztán kevergetve 1-2 perc alatt összefőzöm az egészet, majd picit megsózom és hozzáreszelem a zöldcitrom héját.
A pirított, sós mogyorót mozsárban durvára töröm.
Ha a mártás kész, a sárgarépát jól összekeverem a langyos öntettel, és tálalok. 2 nagy tányérra elosztom a répát, meghintem apróra vágott mentával, aztán alaposan megszórom a durvára tört mogyoróval, és félbevágott szőlőszemekkel díszítem.
Ez már majdnem olyan, mint a Győzike - csak azért nézem, hogy felbosszantsam magam a hülyeségen. Muffin, hajladozó bormester, szemét meresztgető ízvadász - brrr. Azt a szerencsétlen tésztát is süthetné más formában, mondjuk őzgerincben, kis máz a tetejére, fügedarabkák, mittomén. Fantáziátlan, siralmas. Egy mezei háziasszonytól elfogadható, de annak, akinek ez a szakmája, és még a nagyközönség elé is kiáll vele, többet kéne beleadnia. Remélem, olvassa a topicot, bár eddig nem sok látszott belőle. Szerintetek ha írnék neki...
Hat a tegnapibol egyedul a buday-fele kaja fogott meg, a muffintol nekem is fel all a szor a hatamon. Tenyleg csinalhatna valami mas sutit is, nem mondom, hogy mindig habos tortakat, de van meg mas is a bonyolult tortan es az unalmas muffinon kivul.
A legrondább az, h én itthon vagyok, és hétköznap is belenézek: a múltvasárnapi recepteket leadták újra a héten, maradt egy üres nap, akkor megcsinálta ezt a spárgás spagettit, amit ugye vasárnap mutatott be főételnek. Azért igy ez nagyon gyenge már.
nekem is ez tetszett: megmutatja lepesrol lepesre, csak aztan pont a mennyisegeket nem arulja el nem gondolom, hogy egy muffint nem tudnank osszedobni, de ha mar egy egesz 10 percet szan a musorbol akkor a liszt, cukor , margarin mennyisegeket is elarulhatna
nem szeretem a tesztakat, muffint mar nem is sutok....tobbre vagyom es azt sem ertem, miert tette a szerencsetlen jellegtelen spargat oda a pesto es a kolbasz koze :-(
kar volt erte,ja....hogy legyen min poenkodni a Bormesternek...
Áááá, én a káposztás batyun akadtam ki. Akkorára reszelt műanyag zacskó ízű káposztából??? Aztán a hülye muffin csak hab volt a tortán. Ja és a sikítófrász is majdnem rájött, mikor említett muffincsodánál azzal kezdte, hogy na akkor most szépen lassan megmutatom hogy is kell. Szegény magyar háziasszonyt teljesen hülyére veszik. Pedig bármely nagymami különbet csinál egy muffinnál, mégse csinálnak neki tévéműsort...
Nagy nagy nulla az egész. Pedig én nagyon szerettem régen.
Én már nem is nézem. :-( Kb. ugyanez a véleményem. Nem igaz, hogy ne lehetne valami kreatív dolgot is belevinni...! Szponzoroktól függetlenül. Inkább nézem a Tim Mälzert, vagy a többi német adót, mert ott valóban újdonságokat, új ötleteket látok. Pedig ők is ugyanúgy a szponzorokból élnek valószínűleg... De nem lóg ki ennyire a lóláb.
én azt mondtam magamban, hogy ha megint tésztát főz és muffint süt, akkor visítva kirohanok a szobából. hát nem így tettem, de egy vakos + meg azért kicsúszott a számon.
meg az is pofátlanság, hogy már gyaklag csak azt főznek, amire szponzor van. a budayt a herz meg a szifonosok szponzorálják, akkor állandóan szalámival, kolbásszal főz, és szifonban veri a szószt, ha mandolingyártó a szponzor, akkor kizárólag julienre vágott zöldségből készül az étel.
A sült spárgához: 50 dkg spárga, megtisztítva és 3 cm-es darabokra vágva 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors
A bazsalikomos pestóhoz: 4 dkg friss bazsalikomlevél 2 dkg fenyőmag, megpirítva (Kalifa) 2 dkg frissen reszelt parmezán 1 dl olívaolaj só és frissen őrölt bors Elkészítés:
Először elkészítjük a sült spárgát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a feldarabolt spárgát összekeverjük egy 20x40 cm-es tepsiben az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tepsit lefedjük alufóliával. A spárgát 20-30 percig sütjük alufólia alatt, hogy megpuhuljon, majd levesszük róla a fóliát, és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Így szépen megpirul, és ettől még finomabb lesz.
A chorizo-szeleteket kevés olívaolajon néhány perc alatt átpirítjuk egy nagy serpenyőben, aztán félretesszük.
Összeturmixoljuk a bazsalikomos pestót. Ez csak annyi, hogy az összes hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, majd összepépesítjük, és megsózzuk, megborsozzuk. Turmixolás közben egyszer-egyszer leállítjuk a gépet, és felkavarjuk a pestót, hogy könnyebb és egyenletesebb legyen a pépesítés.
A spagettit a szokásos módon kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, és leszűrjük. A főzővizéből félreteszünk 1-2 merőkanálnyit.
Összeállítjuk az ételt. A kifőtt spagettit, a megsült spárgát és a megpirított chorizo-szeletekt beletesszük egy nagyobb lábosba, majd hozzáöntjük a bazsalikomos pestót, és hozzáadtjuk a félretett 1-2 merőkanálnyi főzővizet. Az egészet kevergetve összemelegítjük, és végül hozzáforgatjuk a félbevágott mini-mozzarellákat. Ezzel már nem szabad nagyon melegítgetni az ételt, mert a mozzarella könnyen megolvad. Végül meghintjük apróra vágott bazsalikommal, és tálalhatunk.
4 adag lesz belőle.
SAJTOS CSIRKECSIGÁK Hozzávalók:
2 zsemle 1 bőrös, csontos csirkemell 1 Mini Karaván tömb 1 pohár joghurt 1 teáskanál mustár 1 citrom 2-3 ág friss kakukkfű 1 csomag salátakeverék só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj Elkészítés:
Első lépésként felszeletelek 2 zsömlét és tepsire téve pár percre betolom őket a sütőbe.
A csirkemellről levágom a bőrét, majd a csont mentén lefejtem a húst. Az így kapott mellfilét mindkét oldal irányából kinyitom - azaz egy éles késsel bevágom, így vékonyabb és nagyobb szelet húst kapok -, majd enyhén kiklopfolom. Ha ezzel megvagyok, sózom, borsozom, majd a hússzeletet félreteszem.
Fogom a négyoldalú reszelőt és az apró lukú oldalán lereszelem a sajtot, majd a reszelék felét eloszlatom a kiterített húsfilén, végül az egészet feltekerem. Amikor ez megvan, a tekercset 1,5 – 2 centis szeletekre vágom, és a kis roládokat egy-egy fogpiszkálóval átszúrva forró serpenyőben – kevés olajon – arany barnára sütöm.
Amíg a sajtos csigák sülnek, előveszek egy nagy keverőtálat, beleöntöm a joghurtot, hozzászórom a maradék reszelt sajtot, sózom, borsozom. Ízesítem 1 teáskanál mustárral, a citrom reszelt héjával, majd a fél citrom levével és végül néhány ág friss, ujjaimmal szétmorzsolt kakukkfűvel. Az egészet alaposan összekeverem, majd beleforgatom a friss salátakeveréket.
Innentől kezdve lehet enni. Egy tányérra kanalazok a salátából, rápakolom az időközben elkészült sajtos csirkecsigákat, és hogy az étel még gazdagabb legyen, tányérra szórok az elkészült zsemlepirítósokból is.
Egyszerű, gyors és tápláló. Jó étvágyat!
KÁPOSZTÁS BATYU Hozzávalók:
1 csomag fehér káposztacsík 3-4 evőkanál olaj só és frissen őrölt bors 1/2 csomag leveles tészta
a batyuk megkenéséhez 1 tojás fehérje Elkészítés:
A káposztát a sóval és borssal az olajon puhára pároljuk.
A leveles tésztát kinyújtjuk, és kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzeteket megtöltjük 1-1 kanál kápiosztás töltelékkel, és az egyik sarkánál fogva felhajtjuk kis háromszögeknek. A batyuk széleit lenyomkodjuk, és megkenjük tojásfehérjével.
Kiolajozott tepsire tesszük, és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
FÜGÉS MUFFIN Hozzávalók:
10 deka puha vaj 15 deka cukor 1 teáskanál vanília-aroma 2 tojás ½ deci tej 3 evőkanál rum 15 deka liszt 1 citrom reszelt héja 1 teáskanál sütőpor 10 deka aszalt füge, teában vagy rumban puhára főzve, lecsepegtetve és apróra vágva Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.
A lisztet összekeverjük sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott aszalt fügét.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Ma se volt semmi új? Nekem is kezd uncsi lenni. Régen mindig lelkesen néztem, merítettem új ötleteket, de ez a sprágás valahogy nem jött be. Lehet, hogy azért, mert nem szeretem a sprágát? Vagy spárga mindig van otthon? Ha valaki megcsinálta valamelyik új recipéjét, azért írja már meg, milyen lett?
Igen, csak azt nem értem, hogy választják ki vasárnap a hét receptjét, ha közben meg a következő hét közben adják le a recepteket?? Amúgy régen se értettem, hogy ki és hogy szavazott a hét receptjére, mert mindig "közönségdíjas" vagy milyen receptről beszéltek.
Nekem amúgy is elég nyögvenyelősnek tetszik már a műsor, pedig régen nagyon szerettem, de már kínjukban nem tudnak mit kitalálni. Valami más koncepció alapján kellett volna az egész műsort elkezdeni. Meg őszintén szólva az se túl izgi, hogy minden hétvégén muffint süt. Na bumm, az aztán tényleg nem művészet. Erre vág fel a cukrászképzettségével??
De volt hétfőn, az a régi diós nassolnivaló volt, amit tepsiben és serpenyőben is megcsinált. A maiban volt fokhagyma, azt láttam ahogy megragadta a fokhagyma-reszelőt!
De szegeny megint nem volt maganal, mert egesz ido nem lattam fokhagymat a kozelben, de megis valami fokhagymaillatrol magyarazott (lehet, hogy a kolbaszbol jott ? :) ).