A Hermesben vettem Oxheart-magot tavasszal potom áron, s nagyon meg vagyok elégedve vele. Ezek a parik a legjobbak minden tekintetben az eddig általam ismertek és termeltek közt. Semmiféle kellemetlen mellékíze nincs, édes, belül nem zöld, csakis piros, nem kemény, vékony héjú, de nem lottyad szét, nem rohad le időnek előtte. Folytonnövő, a leírás szerint 200 g-os, de van nálam 300-as is. Meghálálja a trágyát. A sokkal drágább hibridjeimnek pl. olyan vastag a héja, mint a csizmatalp, és savanyúak, zöldek belül, Ca-hiány tüneteit mutatják stb. Biztos vannak előnyeik, de inkább a profi termelők (inkább eladók) számára.
Azt írja a zacskó, hogy érzékeny a fitoftórára, védeni kell. Ehhez nem tudok hozzászólni, nálam még nem forult elő ez a betegség.
Azért jelzem ezt, mert elképzelhetőnek tartom, hogy ez az erdélyi fajta, mivel Romániából importálták, ha jól emlékszem a címkére - de nem a Rédei. Ugyanettől a cégtől származó Ace 55-öt is vettem, de abból elég volt egyszer
Tavaly egymás mellett (értsd:egymásba növően) voltak a Cuor di bue és a Great white. Valami történhetett...
Tavasszal már nézegettem a növényt, mert nem hasonlított az ökörszívre (annak tudtam). Ágazott össze-vissza, nagyon vékony levelei nőttek, de rendkívül nagy zöldtömeg....és alig akart kötni. Már majdnem kihúztam, mikor is megjelentek az első bogyócskák.
Mondjuk nem lesz kimagasló a termésátlaga, és akkor még dícsértem, de különleges.. :)
Egyébként is szeretnék idén minden fajtából eltenni frisset. 2009-es a legtöbb magom. Még kifogástalanul csíráztak, de ideje frissíteni. Némelyik fajtából már nem is maradt túl sok.
Nem, még nem várok vele, mert be akarom tárolni. Még van rajta zöld, pedig nem öntöztem egyszer sem. Csak friss fogyasztásra ástam fel belőle. Tied hogy áll?
Amúgy az év nyertese nálunk a Rosalita, a második a Burpee Delicious... Mindkettő eszméletlen.
Még csak egy kis lecsót készítettünk eltevésre, meg pár kis üveg paradicsomszószt, pedig 18 félét ültettem, több mint 90 tövet :-)
Megesszük frissen mindet.
Még egy érdekesség, egy Lugas F1-ről legyökerezett sarjat kiültettem a kert végébe, homokba, és nem locsoltam. Szépen terem, jóval kevesebbet, de szépet :-)
Egy osztatlan levelű, nagy bogyojú falusi paradicsomom nekem is van. Az gombabetegségekre nem érzékeny, a fitoftórára sem, csak az atkákra. Nagyon finom is, csak általában kevés van rajta. Idén eléggé eldzsungelesedett a paradicsom ágyás, ebben a szárazságban úgy tűnik, ez kedvező. Kicsit párásabb, nem annyira atkásak a paradicsomok, mint a kert szárazabb részén lévő néhány tő.
Ez az ökörszív volt nekem is tavaly, idén már hanyagoltam. NAgyon érzékeny, nagyon keveset terem, igaz, az a kevés óriási. A kapott magokból sokkal jobb paradicsomok keltek, és kaptam a nővéremtől tavaly olyan ökörszivet végre, ami nem túl nagyot, de sokat terem.
Az ideiekből a Marmandén kívül az osztatlan levelű falusi faparadicsom a legérzékenyebb, pedig annak finom a termése.
Kihasználom a jó időt, szárítom a sok San Marzanot és Romát. Kár, hogy a SM zöme később fog érni, amikor már biztosan nem lesz aszaló idő. Most inkább a Roma van csúcson.