Nem, még nem várok vele, mert be akarom tárolni. Még van rajta zöld, pedig nem öntöztem egyszer sem. Csak friss fogyasztásra ástam fel belőle. Tied hogy áll?
Amúgy az év nyertese nálunk a Rosalita, a második a Burpee Delicious... Mindkettő eszméletlen.
Még csak egy kis lecsót készítettünk eltevésre, meg pár kis üveg paradicsomszószt, pedig 18 félét ültettem, több mint 90 tövet :-)
Megesszük frissen mindet.
Még egy érdekesség, egy Lugas F1-ről legyökerezett sarjat kiültettem a kert végébe, homokba, és nem locsoltam. Szépen terem, jóval kevesebbet, de szépet :-)
Egy osztatlan levelű, nagy bogyojú falusi paradicsomom nekem is van. Az gombabetegségekre nem érzékeny, a fitoftórára sem, csak az atkákra. Nagyon finom is, csak általában kevés van rajta. Idén eléggé eldzsungelesedett a paradicsom ágyás, ebben a szárazságban úgy tűnik, ez kedvező. Kicsit párásabb, nem annyira atkásak a paradicsomok, mint a kert szárazabb részén lévő néhány tő.
Ez az ökörszív volt nekem is tavaly, idén már hanyagoltam. NAgyon érzékeny, nagyon keveset terem, igaz, az a kevés óriási. A kapott magokból sokkal jobb paradicsomok keltek, és kaptam a nővéremtől tavaly olyan ökörszivet végre, ami nem túl nagyot, de sokat terem.
Az ideiekből a Marmandén kívül az osztatlan levelű falusi faparadicsom a legérzékenyebb, pedig annak finom a termése.
Kihasználom a jó időt, szárítom a sok San Marzanot és Romát. Kár, hogy a SM zöme később fog érni, amikor már biztosan nem lesz aszaló idő. Most inkább a Roma van csúcson.
Az erdélyi ökörszív fajta stabilizálása állítólag folyik (nem két pillanat az), de legalábbis az MGSZH-ban volt régebben géntartalék, csak átalakították a honlapot és már nincs róla infó. Lehetséges, hogy évek múlva megjelenik a hazai kínálatban valahol, mondjuk a ZKI-nél, de nem biztos. Azért is terjesztem előszeretettel, mert szerintem igen értékes és finom fajta, nem mellesleg ellenálló mint a fene. Volt olyan, hogy szabályosan feketére rohadt közvetlenül mellette a Marmande, de ez csak októberben kezdett el kicsit foltosodni.
Mano: Tegnap befaltam azt a 2 érett termést, mielőtt lefotóztam volna.
Pici bokor, talán 40-45 cm. magas vastagon rakkva terméssel.
Nekem ízlik, kissé savas, nem nagy bogyójú. Jövőre lesz sok, a nagyok elé ültetve. Idén csak egy tövet hagytam meg, a többit anyu és anyósom kerjébe ajándékoztam. Rengeteg van rajta. Korai. Karózni nem kell, megáll a saját rövid, tömzsi lábán.
Nekünk egyszer (vagy talán kétszer, nem emlékszem) volt Manó. Korai volt, nem beteges, de savanyú volt a bogyója. Nem ízlett, úgyhogy már nem ültetek. Később volt Elán korainak, az nem lett olyan savas.
2 éve vetettem olyat, vacakul sikerült, beteg lett mind. A tövön rohadtak meg a bogyók. Magyarországon miért nem valamilyen magyar Ökörszívfajtát árulnak, miért franciát?
Más: Tegnap beszélt valamilyen szakember a Manó fajtáról, hogy milyen finom édes. Ha próbálta itt valaki, mi a véleménye róla? Íz, bőtermőség, betegség-ellenállás stb. Köszönöm.