A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Én már nem is nézem. :-( Kb. ugyanez a véleményem. Nem igaz, hogy ne lehetne valami kreatív dolgot is belevinni...! Szponzoroktól függetlenül. Inkább nézem a Tim Mälzert, vagy a többi német adót, mert ott valóban újdonságokat, új ötleteket látok. Pedig ők is ugyanúgy a szponzorokból élnek valószínűleg... De nem lóg ki ennyire a lóláb.
én azt mondtam magamban, hogy ha megint tésztát főz és muffint süt, akkor visítva kirohanok a szobából. hát nem így tettem, de egy vakos + meg azért kicsúszott a számon.
meg az is pofátlanság, hogy már gyaklag csak azt főznek, amire szponzor van. a budayt a herz meg a szifonosok szponzorálják, akkor állandóan szalámival, kolbásszal főz, és szifonban veri a szószt, ha mandolingyártó a szponzor, akkor kizárólag julienre vágott zöldségből készül az étel.
A sült spárgához: 50 dkg spárga, megtisztítva és 3 cm-es darabokra vágva 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors
A bazsalikomos pestóhoz: 4 dkg friss bazsalikomlevél 2 dkg fenyőmag, megpirítva (Kalifa) 2 dkg frissen reszelt parmezán 1 dl olívaolaj só és frissen őrölt bors Elkészítés:
Először elkészítjük a sült spárgát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a feldarabolt spárgát összekeverjük egy 20x40 cm-es tepsiben az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tepsit lefedjük alufóliával. A spárgát 20-30 percig sütjük alufólia alatt, hogy megpuhuljon, majd levesszük róla a fóliát, és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Így szépen megpirul, és ettől még finomabb lesz.
A chorizo-szeleteket kevés olívaolajon néhány perc alatt átpirítjuk egy nagy serpenyőben, aztán félretesszük.
Összeturmixoljuk a bazsalikomos pestót. Ez csak annyi, hogy az összes hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, majd összepépesítjük, és megsózzuk, megborsozzuk. Turmixolás közben egyszer-egyszer leállítjuk a gépet, és felkavarjuk a pestót, hogy könnyebb és egyenletesebb legyen a pépesítés.
A spagettit a szokásos módon kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, és leszűrjük. A főzővizéből félreteszünk 1-2 merőkanálnyit.
Összeállítjuk az ételt. A kifőtt spagettit, a megsült spárgát és a megpirított chorizo-szeletekt beletesszük egy nagyobb lábosba, majd hozzáöntjük a bazsalikomos pestót, és hozzáadtjuk a félretett 1-2 merőkanálnyi főzővizet. Az egészet kevergetve összemelegítjük, és végül hozzáforgatjuk a félbevágott mini-mozzarellákat. Ezzel már nem szabad nagyon melegítgetni az ételt, mert a mozzarella könnyen megolvad. Végül meghintjük apróra vágott bazsalikommal, és tálalhatunk.
4 adag lesz belőle.
SAJTOS CSIRKECSIGÁK Hozzávalók:
2 zsemle 1 bőrös, csontos csirkemell 1 Mini Karaván tömb 1 pohár joghurt 1 teáskanál mustár 1 citrom 2-3 ág friss kakukkfű 1 csomag salátakeverék só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj Elkészítés:
Első lépésként felszeletelek 2 zsömlét és tepsire téve pár percre betolom őket a sütőbe.
A csirkemellről levágom a bőrét, majd a csont mentén lefejtem a húst. Az így kapott mellfilét mindkét oldal irányából kinyitom - azaz egy éles késsel bevágom, így vékonyabb és nagyobb szelet húst kapok -, majd enyhén kiklopfolom. Ha ezzel megvagyok, sózom, borsozom, majd a hússzeletet félreteszem.
Fogom a négyoldalú reszelőt és az apró lukú oldalán lereszelem a sajtot, majd a reszelék felét eloszlatom a kiterített húsfilén, végül az egészet feltekerem. Amikor ez megvan, a tekercset 1,5 – 2 centis szeletekre vágom, és a kis roládokat egy-egy fogpiszkálóval átszúrva forró serpenyőben – kevés olajon – arany barnára sütöm.
Amíg a sajtos csigák sülnek, előveszek egy nagy keverőtálat, beleöntöm a joghurtot, hozzászórom a maradék reszelt sajtot, sózom, borsozom. Ízesítem 1 teáskanál mustárral, a citrom reszelt héjával, majd a fél citrom levével és végül néhány ág friss, ujjaimmal szétmorzsolt kakukkfűvel. Az egészet alaposan összekeverem, majd beleforgatom a friss salátakeveréket.
Innentől kezdve lehet enni. Egy tányérra kanalazok a salátából, rápakolom az időközben elkészült sajtos csirkecsigákat, és hogy az étel még gazdagabb legyen, tányérra szórok az elkészült zsemlepirítósokból is.
Egyszerű, gyors és tápláló. Jó étvágyat!
KÁPOSZTÁS BATYU Hozzávalók:
1 csomag fehér káposztacsík 3-4 evőkanál olaj só és frissen őrölt bors 1/2 csomag leveles tészta
a batyuk megkenéséhez 1 tojás fehérje Elkészítés:
A káposztát a sóval és borssal az olajon puhára pároljuk.
A leveles tésztát kinyújtjuk, és kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzeteket megtöltjük 1-1 kanál kápiosztás töltelékkel, és az egyik sarkánál fogva felhajtjuk kis háromszögeknek. A batyuk széleit lenyomkodjuk, és megkenjük tojásfehérjével.
Kiolajozott tepsire tesszük, és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
FÜGÉS MUFFIN Hozzávalók:
10 deka puha vaj 15 deka cukor 1 teáskanál vanília-aroma 2 tojás ½ deci tej 3 evőkanál rum 15 deka liszt 1 citrom reszelt héja 1 teáskanál sütőpor 10 deka aszalt füge, teában vagy rumban puhára főzve, lecsepegtetve és apróra vágva Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.
A lisztet összekeverjük sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott aszalt fügét.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
Ma se volt semmi új? Nekem is kezd uncsi lenni. Régen mindig lelkesen néztem, merítettem új ötleteket, de ez a sprágás valahogy nem jött be. Lehet, hogy azért, mert nem szeretem a sprágát? Vagy spárga mindig van otthon? Ha valaki megcsinálta valamelyik új recipéjét, azért írja már meg, milyen lett?
Igen, csak azt nem értem, hogy választják ki vasárnap a hét receptjét, ha közben meg a következő hét közben adják le a recepteket?? Amúgy régen se értettem, hogy ki és hogy szavazott a hét receptjére, mert mindig "közönségdíjas" vagy milyen receptről beszéltek.
Nekem amúgy is elég nyögvenyelősnek tetszik már a műsor, pedig régen nagyon szerettem, de már kínjukban nem tudnak mit kitalálni. Valami más koncepció alapján kellett volna az egész műsort elkezdeni. Meg őszintén szólva az se túl izgi, hogy minden hétvégén muffint süt. Na bumm, az aztán tényleg nem művészet. Erre vág fel a cukrászképzettségével??
De volt hétfőn, az a régi diós nassolnivaló volt, amit tepsiben és serpenyőben is megcsinált. A maiban volt fokhagyma, azt láttam ahogy megragadta a fokhagyma-reszelőt!
De szegeny megint nem volt maganal, mert egesz ido nem lattam fokhagymat a kozelben, de megis valami fokhagymaillatrol magyarazott (lehet, hogy a kolbaszbol jott ? :) ).
A sült spárgához: 50 dkg spárga, megtisztítva és 3 cm-es darabokra vágva 1 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors
A bazsalikomos pestóhoz: 4 dkg friss bazsalikomlevél 2 dkg fenyőmag, megpirítva (Kalifa) 2 dkg frissen reszelt parmezán 1 dl olívaolaj só és frissen őrölt bors
Elkészítés: Először elkészítjük a sült spárgát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a feldarabolt spárgát összekeverjük egy 20x40 cm-es tepsiben az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tepsit lefedjük alufóliával. A spárgát 20-30 percig sütjük alufólia alatt, hogy megpuhuljon, majd levesszük róla a fóliát, és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Így szépen megpirul, és ettől még finomabb lesz.
A chorizo-szeleteket kevés olívaolajon néhány perc alatt átpirítjuk egy nagy serpenyőben, aztán félretesszük.
Összeturmixoljuk a bazsalikomos pestót. Ez csak annyi, hogy az összes hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, majd összepépesítjük, és megsózzuk, megborsozzuk. Turmixolás közben egyszer-egyszer leállítjuk a gépet, és felkavarjuk a pestót, hogy könnyebb és egyenletesebb legyen a pépesítés.
A spagettit a szokásos módon kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, és leszűrjük. A főzővizéből félreteszünk 1-2 merőkanálnyit.
Összeállítjuk az ételt. A kifőtt spagettit, a megsült spárgát és a megpirított chorizo-szeletekt beletesszük egy nagyobb lábosba, majd hozzáöntjük a bazsalikomos pestót, és hozzáadtjuk a félretett 1-2 merőkanálnyi főzővizet. Az egészet kevergetve összemelegítjük, és végül hozzáforgatjuk a félbevágott mini-mozzarellákat. Ezzel már nem szabad nagyon melegítgetni az ételt, mert a mozzarella könnyen megolvad. Végül meghintjük apróra vágott bazsalikommal, és tálalhatunk.
Hát a frizura is új, az ízvadász már a TvPaprikán sem lopta be magát a szívembe, a honlap is hozza a formáját. Ki tudja mióta palacsintarecept a sólet és kávérecept a BAZSALIKOMOS SALÁTA SÜLT SAJTTAL?
Mit szóltok, új frizura, új "Ízvadász" rovat, és új receptek....
A HÉT RECEPTJEARAB PADLIZSÁNKRÉM Hozzávalók:
2 padlizsán 2 gerezd fokhagyma, finomra zúzva 15 dkg natúr joghurt 1 nagy marék friss korianderlevél, apróra vágva 1 kisebb marék friss mentalevél, apróra vágva ½ dl olívaolaj 1-2 friss chilipaprika, kimagozva és vékonyan felszeletelve ízlés szerint só
a tálaláshoz frissen sütött pita-chips
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt teszünk egy tepsibe.
A padlizsánokat úgy hagyjuk, ahogy vannak, illetve annyi csak a teendőnk, hogy megmossuk, majd szárazra töröljük őket, aztán néhány helyen mindkét darabot villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne pukkadjanak szét. A megszúrkált padlizsánokat beletesszük egymás mellé a tepsibe, és kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha a belsejük már jó puha, készen vannak. Megvárjuk, amíg langyosra hűlnek, aztán félbevágjuk őket, és kanállal kiszedjük a puha belsejüket.
A megsült padlizsán-belsőt összeturmixoljuk a zúzott fokhagymával, a joghurttal, a friss korianderlevéllel, a friss mentával, az olívaolajjal és a chilipaprikával. Csak akkor sózzuk meg, miután elkészült.
A padlizsánkrémet tálalásig hűtőben tartjuk. Szerintem pita-chips illik hozzá a legjobban, amit úgy szoktam készíteni, hogy a pitákat keresztben félbevágom, majd az így kapott kerek lapokat vékony cikkekre szeletelem, aztán olívaolajjal finoman megkenem a cikkeket, és forró sütőben megpirítom őket.
MAJD A BUDAY!KOLBÁSZOS-GOMBÁS KARAJ SPENÓTOS PENNÉVEL Hozzávalók:
1 szál száraz kolbász 6 db gomba 1 szál póréhagyma 30 dkg friss spenót 25 dkg penne 10 dkg márvány sajt 1 dl tejszín olívaolaj 1 kg karaj
Elkészítés: Felteszem a tésztát főni. Amíg puhul, felkarikázom a kolbászt és beleszórom a forró serpenyőbe. Amíg a kolbász elkezd pirulni, felszeletelem a gombát és a póréhagymát, majd ezeket is a kolbászhoz dobva az egészet megpirítom.
Amíg pirul a töltelék, leszűröm a tésztát, majd a karajt lefejtem a csontról és nyitott szeleteket vágok belőle. Ezt úgy csinálom, hogy a húsdarabot először bevágom, aztán a második szeletnél már végig vágom a húst. Az így kapott „összenőtt” szeleteket szétterítem, kicsit kiklopffolom, és a szélét bevagdosom, hogy sütéskor ne ugorjon össze.
A nyitott szeletet megtöltöm az időközben megpirult kolbászos-gombás keverékkel, óvatosan összehajtom, majd a széleit megtűzöm fogpiszkálóval. Enyhén megsózom, és a töltelék serpenyőjében megsütöm. Pár perc alatt megpirítom a hús mindkét oldalát, majd kevés vizet öntök alá, és fedővel lefedve készre párolom.
Amíg sül a hús, olajat hevítek egy lábosba annyira, hogy már füstöljön. Ekkor beleszórom a spenótot. Azért kell tűzforrónak lennie az olajnak, mert így a spenót nem megpárolódik, hanem megőrzi friss ropogósságát. Enyhén sózom, borsozom, majd hozzátördelem a márvány sajtot, és amikor a spenót már összeesett, megöntözöm a tejszínnel. Pár perc és kész is a mártás, ekkor hozzákeverem a tésztát és már tálalhatunk is.
A recept nyomtatható változata...1-2-3 PALACSINTASÓLET Hozzávalók:
4 személyre:
1,2 kg tarka, vagy fehér bab (ízlés szerint) 75 dkg marhaszegy 75 dkg marha pecsenye 1 egész marhanyelv 1 db. füstölt libacomb 15 dkg gersli (árpagyöngy) 4 kisebb fej vöröshagyma 1 kisebb fej fokhagyma 2 ek. piros paprika 1 tk. törött bors 1-1,5 dl olaj vagy zsír 1 ek. liszt 4 db. tojás só
Elkészítés:
A babot nem szabad előre beáztatni! Egy nagy lábasba tesszük az aprított fokhagymát, vöröshagymát, a megtisztított babot, az olajat, lisztet, piros paprikát, sót, és összerázzuk. Nem szabad keverni, mert a babszemek „levetik” héjukat. A tetejére tesszük a húsokat. Felengedjük vízzel úgy, hogy a húsokat teljesen ellepje. Tűzhelyen felforraljuk, majd betesszük a sütőbe a legkisebb lángon legalább 4 órára. Ekkor kivesszük, beletesszük a megmosott nyers tojásokat és a gerslit. A sütőben hagyjuk még kb.1 órát. Ekkor elzárjuk, és bent hagyjuk egész éjszakára.
A recept nyomtatható változata...SÜSSÜNK VALAMITRAKOTT MÁKOS TÉSZTA Hozzávalók:
1 csomag cérnametélt 1 csomag cukrozott darált mák 3 db alma 2 dl tej 5 dkg margarin 3 tojás 10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gzsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk egy kisebb jénai tálat.
A cérnametéltet kifőzzük és amíg a tészta puhul, egy közepes méretű serpenyőben margarinon megpároljuk a vékony cikkekre vágott almát.
Ha a tészta kifőtt, összekeverjük a cukros mákkal.
Ezután egy lábosba öntjük a tejet és beletesszük a margarint, majd megvárjuk míg elolvad.
Aztán a margarinos tejet ráöntjük a mákostésztára, összekeverjük, és a jénaiba kanalazzuk a tészta felét.
A tésztára jöhet a párolt alma, majd a tészta másik fele. Ezzel a rétegezés kész, mehet is a sütőbe, míg az ízek összeérnek.
Amíg a tészta sül, szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk baracklekvárt.
Következő lépésként kivesszük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük lekvárral, az ízek fokozása érdekében megszórjuk még egy kis cukrozott darált mákkal, majd rápúpozzuk a lekváros habot is.
Még 15 perce visszatoljuk a tésztát a sütőbe, és már kanalazhatjuk is a finomságot.
A recept nyomtatható változata...KÁVÉSZÜNETBAZSALIKOMOS SALÁTA SÜLT SAJTTAL Hozzávalók:
Az öntethez: 1 gerezd fokhagyma ½ dl olívaolaj ½ csokor friss bazsalikom 1 teáskanál dijoni mustár 1 evőkanál vörösbor ecet só és frissen őrölt fekete bors
A salátához: 20 dkg Karaván sajt 1 csomag Ínyenc Mix saláta 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A fokhagymagerezdet megpucoljuk és beletesszük egy mikrózható tálkába. Ráöntjük az olívaolajat, és 30-40 mp-re betesszük a mikróba.
Utána a fokhagymát áttesszük a turmixgépbe. Hozzáadjuk a bazsalikomot, a mustárt és a vörösbor ecetet, és vékony sugárban, a motort folyamatosan járatva a tálkában maradt olajat is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
Jöhet a saláta: az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és ha már füstös, beletesszük a hasábokra vágott sajtot.
Oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük, végig a legmagasabb lángon, mert így nem folyik el.
A tálalás következik: a madárbegy salátát tányérra tesszük, meglocsoljuk az öntettel, és rátesszük a sült sajtdarabokat. A végén megszórjuk még egy kevés friss bazsalikommal.
Én már csináltam málnával és őszibarackkal is az epermisut. Mindkettő finom lett, de az őszibarackos nem lett olyan karakteres ízű, mint vártam. Marcaspone helyett (piszok drága) én a sima natúr party vajkrémet használom. Csodálatos!
A málnásat bátran elkészítheted. Nyáron szoktam a fagyasztóba eltenni turmixolt málnát és epret is. Ezt használom ilyesmire. Amikor már van pár szem eper, mint most is , akkor abból teszek hozzá amikor a darabolt eper részhez érek. A málnával nincs ilyen gond, mert az nem lottyad olyan könnyen össze.
epermisut még sosem csináltam, mert ránézésre geilnek tűnt a fehércsokis mascarpone, de ezt itt alant már sokszor készítettem a pozitív hozzászólások nyomán, és ha nem tudnám, hogy egy hölgynek nem illik csúnyán beszélni, aszondanám, kurva jó. A fagyasztott málna ideális hozzá, fagyottan kell beletenni, egészben, így a mag-kérdés tárgytalan. (a málna egyébként sem magosabb, mint az eper)
Apróra vágni 20 dkg étcsokit, 10 dkg diót megpirítani, összetörni. Ezeket is belekeverni, sütőpapír a tepsibe, fél teáskanálnyi halmokat 3 centinként lepakolni. 7-8 perc alatt sülnek meg, de ilyenkor még nem úgy néznek ki, mintha kész lennének, de nem kell tovább sütni! Ja, és a végén olvasztott fehér csokiba mártani az egyik felét, ezért dupla csokis. Nos, én csak 5 dkg csokit vágtam bele először, mert lusta voltam aprítgatni, és sokkal finomabb lett, mint később, amikor 10 dkg csokit aprítottam bele. Én nem tettem bele neszkávét sem.
Nincs meg valakinek a Stahl-féle dupla csokis keksz receptje? Vagy két éve a NŐk Lapjában jelent meg, akkoriban meg is csináltuk, de azóta sajna elveszett, és a stahl.hu oldalon sincs fent sajna.
Ahogy délután láttam, a Stahl doksik már nem voltak fenn. És az sem az ő munkája, ha nem tévedek. Valahogy undorodom az ilyen gátlástalan emberkéktől. A héten írok Neked mailt.